ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

  Μαγικά Χριστούγεννα: ιδέες για να τα απογειώσετε

  Τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά πλησιάζουν και ήδη νιώθουμε την ανάγκη να τα κάνουμε μοναδικά και μαγικά! Οι τρόποι πολλοί! Πρωτότυπες ιδέες, δραστηριότητες και εκπλήξεις είναι λίγες μόνο από τις προτάσεις που θα σας δώσουμε. Τι είναι τα Χριστούγεννα τελικά; Μια γιορτή που έχει χάσει το πραγματικό της νόημα μέσα από όλα όσα κάνουμε εκείνες τις ημέρες ή μία γιορτή υπερεκτιμημένη όπως πιστεύουν κάποιοι; Πάντως εμείς, οι ανθομελένιες, τα λατρεύουμε όπως και να ‘χει! 

  Δεν είναι απαραίτητο να κάνετε όλα όσα προτείνουμε. Επιλέξτε έστω κι ένα από αυτά και είμαστε σίγουρες ότι αν το κάνετε γιατί πραγματικά πιστεύετε σε αυτό, τα παιδιά θα το θυμούνται ίσως και για πάντα! Φτιάξτε λοιπόν τα δικά σας έθιμα ή συνεχίστε τις ήδη υπάρχουσες οικογενειακές παραδόσεις προσαρμόζοντάς τες στη δική σας οικογένεια.

  Ιδέες για μαγικά Χριστούγεννα

  Στόλισμα δέντρου

  Κάντε το στόλισμα του δέντρου μια εορταστική ιεροτελεστία στην οποία θα συμμετέχει όλη η οικογένεια. Μπορείτε ακόμα να το μετατρέψετε σε γιορτή καλώντας καλούς φίλους για να το στολίσετε όλοι μαζί παρέα. Οργανώστε μικρά happening και ετοιμάστε μικρά δωράκια για όσους θα συμμετέχουν. Αλλά ακόμα κι αν αποφασίσετε να στολίσετε οικογενειακά, μην παραλείψετε να βάλετε και τον μπαμπά στο παιχνίδι του στολισμού! Μουσική, τζάκι, γλυκίσματα και πολλές φωτογραφίες!

  Μαγικά Χριστούγεννα: ιδέες για να τα απογειώσετε

  Χριστουγεννιάτικο ημερολόγιο αντίστροφης μέτρησης

  Ετοιμάστε για τα παιδιά ένα χριστουγεννιάτικο ημερολόγιο αντίστροφης μέτρησης για να μετράνε τις μέρες έως τα Χριστούγεννα (και γιατί όχι και έως την Πρωτοχρονιά!). Ένα μικρό συμβολικό δωράκι κάθε ημέρα θα κάνει τον χρόνο να περάσει γρηγορότερα και θα σταματήσει το “Μαμά, πόσες μέρες έχουμε ακόμα ως τα Χριστούγεννα; (δωρεάν  εκτυπώσιμες  κάρτες  βρείτε  εδώ)

  Μαγικά Χριστούγεννα: ιδέες για να τα απογειώσετε

  Στολίδια/αναμνήσεις

  Αγοράστε κάθε χρόνο ένα τουλάχιστον καινούριο στολίδι για το δέντρο ή φτιάξτε ένα χειροποίητο στολίδι για να θυμάστε την κάθε χρονιά. Με ανεξίτηλο στυλό μπορείτε να γράφετε στο πίσω μέρος τη χρονολογία αγοράς για να θυμάστε πόσο χρονών ήταν τα παιδιά σας! 

  Μαγικά Χριστούγεννα: ιδέες για να τα απογειώσετε

  Ύπνος στο σαλόνι

  Καθορίστε μια μέρα μέσα στις γιορτές για να κοιμηθείτε οικογενειακώς στο σαλόνι. Με τζάκι ή χωρίς, δείτε μια ταινία και κοιμηθείτε δίπλα από τα λαμπάκια του χριστουγεννιάτικου δέντρου που αναβοσβήνουν. Τα μαγικά Χριστούγεννα θέλουν και λίγη τρέλα! Αν δεν θέλετε να κοιμηθείτε στο σαλόνι τότε απλά φορέστε όλοι χριστουγεννιάτικες πιτζάμες και δείτε μια χριστουγεννιάτικη ταινία τρώγοντας πατατάκια και ποπ κορν.

  Μαγικά Χριστούγεννα: ιδέες για να τα απογειώσετε

  Χειροτεχνίες/δραστηριότητες/παιχνίδια/ ζαχαροπλαστική

  Οργανώστε έτσι τις ημέρες σας ώστε σχεδόν κάθε μέρα να κάνετε ως οικογένεια κάτι δημιουργικό ή ψυχαγωγικό που σας αρέσει. Αυτό μπορεί να είναι κάποια χειροτεχνία, ένα επιτραπέζιο παιχνίδι, ένα παζλ ή η προετοιμασία κάποιου χριστουγεννιάτικου γλυκού.

  Δείτε ακόμα: Παζλ, αγάπη μου: συμβουλές για μην μπερδεύονται τα κομμάτια

  Μαγικά Χριστούγεννα: ιδέες για να τα απογειώσετε

  Οικογενειακές φωτογραφίες

  Βγάλτε μια οικογενειακή φωτογραφία κάθε Χριστούγεννα. Οι φωτογραφίες αυτές μπορούν να γίνουν ένα χριστουγεννιάτικο άλμπουμ ή ακόμη και  καδράκια/στολίδια για το δέντρο σας. Φωτογραφηθείτε με τα καλά σας ρούχα ή ακόμη και με τις χριστουγεννιάτικες πιτζάμες σας μπροστά από το χριστουγεννιάτικο δέντρο. Μια ωραία ιδέα είναι να φωτογραφηθείτε με photo props χρησιμοποιώντας ίσως ένα αυτοσχέδιο photo booth (Εμείς έχουμε φτιάξει τα δικά μας δωρεάν εκτυπώσιμα).

  Μαγικά Χριστούγεννα: ιδέες για να τα απογειώσετε

  Αϊ Βασίλης

  Κάντε πραγματική την ύπαρξη του Άγιου Βασίλη με διάφορους τρόπους. Για παράδειγμα, μπορείτε να φτιάξετε το μαγικό κλειδί με το οποίο θα ανοίξει την πόρτα ο Άγιος αν δεν έχετε τζάκι. Σχηματίστε το σχήμα από τα παπούτσια του μπροστά στο τζάκι το πρωί της Πρωτοχρονιάς και εννοείται δώστε στα παιδιά να γράψουν γράμμα προς τον Άγιο (καλό θα είναι να λάβουν κι εκείνα μια απάντηση). Υποδεχθείτε τον με ένα ποτήρι γάλα, ένα μπισκότο ή ένα κομμάτι από τη βασιλόπιτα. Μην ξεχάσετε να αφήσετε και κανένα καροτάκι για τους τάρανδους φυσικά!

  Μαγικά Χριστούγεννα: ιδέες για να τα απογειώσετε

  Μπισκοτόσπιτο ή μπισκοτοέλατο

  Οργανώστε ένα event με φίλους που θα σας βοηθήσουν στην παρασκευή και στην διακόσμηση χριστουγεννιάτικων μπισκότων. Φτιάξτε ένα μπισκοτόσπιτο ή ένα μπισκοτοέλατο. Μπορείτε να βρείτε πάρα πολλά πατρόν στο διαδίκτυο αλλά και να φτιάξετε και μόνοι σας. Μπορείτε να τα διακοσμήσετε στο σπίτι και να τα φάτε ή να τα δωρίσετε στους νονούς των παιδιών. Κουραμπιέδες και μελομακάρονα είναι επίσης μια σίγουρη επιλογή!

  Μαγικά Χριστούγεννα: ιδέες για να τα απογειώσετε

  Διαβάστε χριστουγεννιάτικα βιβλία

  Ενισχύστε τη μαγεία διαβάζοντας χριστουγεννιάτικες ιστορίες λίγο πριν κοιμηθούν τα παιδιά ή καθισμένοι παρέα δίπλα στο τζάκι. Καθιερώστε κάθε χρόνο να αγοράζετε ένα καινούργιο παραμύθι με θέμα γιορτινό. 

  Το μαγικό κουτί των Χριστουγέννων  

  Γεμίστε ένα κουτί ή ένα μεγάλο καλάθι με καλούδια που θα χρησιμοποιήσουν τα παιδιά ανήμερα τα Χριστούγεννα. Το κουτί μπορεί να περιλαμβάνει χριστουγεννιάτικες κάλτσες ή πιτζάμες, ένα βιβλίο για να διαβάσετε την παραμονή των Χριστουγέννων, τροφή για τους τάρανδους (δημητριακά), το κλειδί για τον Αϊ Βασίλη ώστε να μπει στο σπίτι αν δεν υπάρχει τζάκι ή μαγική σκόνη (χρυσόσκονη) για να ρίξετε έξω από το σπίτι σας ώστε να οδηγήσει τον Άι Βασίλη στο σπίτι.

  Επιπλέον μπορεί να έχει μία ταινία, ποπ κορν, κακάο σε σκόνη για να φτιάξετε τη δική σας ζεστή σοκολάτα, μαρς μέλοους, μείγμα για μπισκότα που θα φτιάξετε όλοι μαζί για τον Άι Βασίλη, μια χειροτεχνία που θα κάνετε παρέα (π.χ. χριστουγεννιάτικες κάρτες) και ό,τι άλλο κρίνετε ότι ταιριάζει στην ημέρα αυτή για να την κάνει μαγική. Αυτή η ιδέα μπορεί να γίνει μια νέα οικογενειακή παράδοση!  

  Δείτε το δικό μας Χριστουγεννιάτικο κουτί εδώ

  Καλάθι δώρων ή κυνήγι θησαυρού  

  Μια παραπλήσια ιδέα είναι να ετοιμάσουμε ένα καλάθι που θα περιέχει 1 πακέτο δώρων για κάθε παιδί. Για παράδειγμα αν έχετε 3 παιδιά βάζετε στο καλάθι 3 πακέτα δώρων. Κάθε πακέτο έχει 4 μικρά δώρα. Αυτά τα δώρα μπορούν να τα ανοίξουν μόνο τα Χριστούγεννα!

  Παραλλαγή θα ήταν να κρύψετε τα δώρα και να παίξετε ένα είδος κρυμμένου θησαυρού που υποτίθεται πως ετοίμασε ο Άγιος Βασίλης.

  Τραγουδώντας τα κάλαντα/κέρασμα στα παιδιά

  Αν τα παιδιά σας είναι μικρά, σίγουρα θα χρειαστεί να τα πάτε εσείς να πουν τα κάλαντα! Μην τους στερήσετε αυτή την χαρά έστω κι αν θα πάνε μόνο σε  ένα-δύο σπίτια της γειτονιάς ή στο σπίτι του παππού και της γιαγιάς.

  Αν πάλι είναι μεγάλα, σκεφτείτε και την περίπτωση να τραγουδήσετε τα κάλαντα παρέα το απόγευμα της παραμονής των Χριστουγέννων κρατώντας φαναράκια σε γείτονες, συγγενείς και φίλους!

  Φτιάξτε μικρά δωράκια με κεράσματα (δείτε και εδώ) για τα παιδιά που σας λένε τα κάλαντα. Τα παιδιά ξεκρεμάνε από το δέντρο τα δωράκια και τα δίνουνε μαζί με τα χρήματα σε όσα παιδιά μας χτυπάνε το κουδούνι για να καλαντίσουν. Δεν μπορείτε να φανταστείτε τη χαρά τους! 

  Μαγικά Χριστούγεννα: ιδέες για να τα απογειώσετε

  Η πόλη με τα φώτα της

  Τι θα λέγατε να πάρετε τα παιδιά ένα βράδυ και να οδηγήσετε μέσα στο κέντρο της πόλης ώστε να τη δούνε γιορτινά στολισμένη και φωτισμένη; Όλα αυτά τα φώτα και ο κόσμος χωρίς το δικό σας άγχος να προλάβετε να πάτε κάπου συγκεκριμένα, μπορούν να δημιουργήσουν μαγεία! Το σκηνικό θα συμπληρωνόταν άψογα με ζεστή σοκολάτα και μπισκότα! Τα παιδιά θα μπορούσαν κάλλιστα να μείνουν και με τις πυτζάμες τους!

  Πάρτε ακόμα περισσότερες ιδέες για Μαγικά Χριστούγεννα: 20 νέες Χριστουγεννιάτικες παραδόσεις

  Χριστουγεννιάτικο τρίβιαλ

  Φτιάξτε το δικό σας παιχνίδι με χριστουγεννιάτικες ερωτήσεις και παίξτε με φίλους αλλά και μεταξύ σας τις γιορτές. Εκπλήξτε τους καλεσμένους σας ή ακόμα και τα παιδιά σας και γελάστε με την καρδιά σας! Εδώ θα βρείτε και δωρεάν εκτυπώσιμο!

  Μαγικά Χριστούγεννα: ιδέες για να τα απογειώσετε

  Χριστουγεννιάτικο οικογενειακό ημερολόγιο

  Φτιάξτε ένα ημερολόγιο στο οποίο θα γράφετε μόνο χριστουγεννιάτικες πρωτοχρονιάτικες αναμνήσεις.(δείτε κάτι παρόμοιο που φτιάξαμε εμείς εδώ) Σε αυτό μπορούν να γράφουν όλα τα μέλη της οικογένειας ή να κολλάνε και κάποιες φωτογραφίες! Το ημερολόγιο αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει και δώρο για τα παιδιά. Μπορείτε να τους χαρίσετε από ένα ημερολόγιο στο οποίο να γράψουν μια περίληψη της χρονιάς και των γιορτών, κάποιους στόχους τους αλλά και το τι ελπίζουν για το νέο έτος. Ισως και τις αναμνήσεις του από τα πιο Μαγικά Χριστούγεννα!

  Καλές πράξεις

  Τα Χριστούγεννα όμως δεν θα ήταν Χριστούγεννα αν δεν συνοδεύονταν από τους ήχους των βυζαντινών ύμνων στην εκκλησία αλλά και καλές πράξεις! Αν και οι καλές πράξεις δεν πρέπει να γίνονται μόνο τις γιορτές σίγουρα θα ήταν σκόπιμο να ωθήσετε τα παιδιά σας να κάνουν κάτι όμορφο και καλό, όπως να χαρίσουν παλιά τους παιχνίδια και ρούχα σε παιδιά που έχουν ανάγκη ή να ψωνίσετε μαζί τους κάποια τρόφιμα και να τα προσφέρετε σε κάποια οικογένεια που αντιμετωπίζει δυσκολίες. Εξηγήστε τους το πραγματικό νόημα των Χριστουγέννων και βοηθήστε τα να νιώσουν την ουσία της χριστιανοσύνης και της αγάπης μέσα τους.

  Όλα τα παραπάνω μπορεί να σας άρεσαν ή να σας φάνηκαν υπερβολικά ή ενδεχομένως να μην ταιριάζουν στο πρόγραμμα της δικής σας οικογένειας  (αν π.χ. εργάζεται κάποιος από εσάς ακόμα και τις αργίες). Δεκτό!   Όπως και να ‘χει όμως, υπάρχουν και ορισμένα πράγματα που θα θέλαμε να σας συμβουλέψουμε ώστε όντως να είναι Μαγικά Χριστούγεννα:  

  -Μην είστε συνέχεια μπροστά σε μια τηλεόραση/υπολογιστή/τάμπλετ/κινητό ξεχωριστά ή οικογενειακώς.  

  -Μην μένετε μόνοι αλλά  κοινωνικοποιηθείτε, ειδικά τις πιο γιορτινές μέρες των
  σχολικών διακοπών.

   -Μην καταργήσετε εντελώς τα δώρα (για οικονομικούς λόγους). Ακόμη και κάτι μικρό και συμβολικό ή κάτι χειροποίητο θα ξετρελάνει τα παιδιά.  

  Και για όσους μισούν τα Χριστούγεννα… ίσως θα πρέπει να το ξανασκεφτείτε! Έχουν την μαγεία τους από μόνα τους αλλά κυρίως όταν ρίχνετε εσείς την χρυσόσκονή σας γίνονται ακόμη πιο μαγικά!

  Αλήθεια εσάς ποια είναι η πιο έντονη ανάμνησή σας από τα Χριστούγεννα ως παιδιά; Ποια είναι τα δικά σας οικογενειακά εορταστικά έθιμα;

  Η παραπάνω ανάρτηση γράφτηκε για το site Δέλτα moms και πρωτοδημοσιεύθηκε εκεί στην κατηγορία mamadoblogs στις 9/12/2014.

  Όσον καιρό είναι ανεβασμένη αυτή η ανάρτηση στο Δέλτα moms, εμείς βρήκαμε και άλλες ιδέες για να εμπλουτίσουμε την παραπάνω ανάρτηση και να περάσετε τα πιο Μαγικά Χριστούγεννα. Μιας και δεν θα θέλαμε να λείπουν από την ανάρτησή αυτή τις προσθέτουμε εδώ:

  Ταξίδι

  Οργανώστε ένα ταξίδι! Εσωτερικό ή εξωτερικό; Δεν έχει σημασία! Σημασία έχουν οι εικόνες, τα χρώματα και οι καινούργιες εμπειρίες. Έστω κι αν είναι απλά στο “χωριό” είναι σίγουρο ότι τα παιδιά θα συνδυάσουν τα Χριστούγεννα με πολλές αναμνήσεις!

  Μαγικά Χριστούγεννα: ιδέες για να τα απογειώσετε

  Το βάζο των αναμνήσεων

  Καθ’ όλη τη χρονιά. τα παιδιά γράφουν  τις καλύτερες αναμνήσεις τους σε μικρά χαρτάκια, τα οποία ρίχνουν μέσα σε ένα βάζο. Επιλέξτε μία όμορφη στιγμή, ίσως τη Δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων, για να τα ανοίξετε και να τα διαβάσετε όλοι μαζί. Εάν δεν το έχετε κάνει ήδη, ξεκινήστε από φέτος. Άλλωστε αυτά θα είναι και τα πιο Μαγικά Χριστούγεννα    

  Σπέσιαλ πρωινό

  Τι πιο όμορφο από το να ξυπνάει όλη η οικογένεια μαζί και να περνάει την υπόλοιπη μέρα της παρέα; Ετοιμάστε πρωινό για όλους στρώνοντας το τραπέζι γιορτινά με αυγά, τηγανίτες, κρέπες και ό,τι άλλο τραβάει η ψυχή σας! Μπορείτε να το οργανώσετε ανήμερα τα Χριστούγεννα, την πρώτη μέρα του χρόνου ή την πρώτη Κυριακή του χρόνου!

  Φάτε ή πιείτε κάτι το ξεχωριστό

  Κάποιες γεύσεις συνδυάζονται με κάποιες γιορτές. Εμείς λατρεύουμε τον αποξηραμένο ανανά και τα παιδιά τη ζεστή σοκολάτα με σπιτικά μπισκότα. Γεύσεις για Μαγικά Χριστούγεννα! Το φοντύ σοκολάτας με φρούτα είναι επίσης πολύ χειμερινό και εορταστικό! Για τους λάτρεις των μελομακάρονων είναι σίγουρα νόστιμα και τα έτοιμα αλλά τα σπιτικά εκτός από οικονομικότερα κάνουν και το σπίτι να μοσχοβολάει! Το ίδιο φυσικά ισχύει και για όλα τα άλλα γλυκά όπως τους κουραμπιέδες, τις δίπλες, το κανταΐφι ή το σαραγλί.  Μust για τις γιορτές, φυσικά, αποτελεί η σπιτική βασιλόπιτα είτε σε μορφή κέικ, είτε σε μορφή τσουρεκιού!

  Χριστουγεννιάτικα τηλεοπτικά προγράμματα

  Αν και είμαστε σίγουρες ότι έχετε πολλά πράγματα να κάνετε στις γιορτές, υπάρχουν ορισμένα τηλεοπτικά προγράμματα που αξίζουν την προσοχή σας. Εμείς, κάθε χρόνο, παρακολουθούμε την πρωτοχρονιάτικη συναυλία από την Αυστρία και φυσικά δεν παραλείπουμε να χορέψουμε ένα βαλς με τον μπαμπά ή τον άντρα μας!

  Κάλαντα με μουσικά όργανα

  Αν κάποιος στην οικογένεια παίζει μουσική μην παραλείψετε να σας παίξει χριστουγεννιάτικα κάλαντα κι οι υπόλοιποι να τραγουδήσετε μαζί του. Μόνοι ή με φίλους, διοργανώστε το δικό σας χριστουγεννιάτικο μουσικό απόγευμα!

   
  Kathy and Callie

  Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.

  4 ΣΧΟΛΙΑ

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

  Διαβάστε Επίσης