Ιδέες για να φτιάξετε χριστουγεννιάτικο advent calendar

Και μετά τα γενέθλιά μας ξεκινάει η εορταστική περίοδος! Χριστούγεννα, Χριστούγεννα, Χριστούγεννα! Αγαπημένη γιορτή του χρόνου για μεγάλους και παιδιά γεμάτη έθιμα και παραδόσεις που ο κάθε γονιός πρέπει να μεταδίδει στα παιδιά του. Ελληνικές ή ξενόφερτες οι παραδόσεις μας κάνουν να μπαίνουμε στο γιορτινό κλίμα και να ζούμε έντονα τις ξεχωριστές αυτές στιγμές στη ζωή μας. Ένα από τα έθιμα που κάθε χρόνο λατρεύουμε να τηρούμε είναι η κατασκευή ενός advent calendar για τα παιδιά μας. Advent calendar ή αλλιώς χριστουγεννιάτικο ημερολόγιο αντίστροφης μέτρησης (advent calendar)! Μέσα από τις αναρτήσεις μας στο Ανθομέλι σας έχουμε δείξει πώς φτιάξαμε κατά καιρούς τα ημερολόγια αυτά αλλά και ιδέες με το τι μπορεί να περιέχει η κάθε τους μέρα και δεν είναι λίγες οι φορές που σας εμπνεύσαμε και μας στείλατε τις δικές σας φωτογραφίες ή τις ιδέες σας. 

xristougenniatiko_imerologio_advent

Τι είναι το advent calendar.

Είναι ένα ημερολόγιο που ξεκινάει από τις 1 Δεκεμβρίου και  μετράει τις μέρες ως τα Χριστούγεννα. Μπορεί να μετρήσει αντίστροφα (24, 23, 22 … μέρες ως τα Χριστούγεννα) ή κανονικά (1/12, 2/12… ως 24/11). Κάθε μέρα το παιδί ανοίγει το πακετάκι που αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη μέρα και αυτό μπορεί να περιέχει ένα δωράκι, ένα μήνυμα, μια πρόταση για δραστηριότητα στο σπίτι ή έξω ή ακόμα και κάποιο γλυκάκι. Υπάρχουν και έτοιμα ημερολόγια που απλά τα γεμίζετε με δωράκια ή μηνύματα αλλά μπορείτε να φτιάξετε και το δικό σας (Do It Youself-DIY) ημερολόγιο αντίστροφης μέτρησης με ποικίλους τρόπους.

Προετοιμασία-Tips

Η προετοιμασία του μπορεί να είναι χρονοβόρα, ίσως δύσκολη και πολυέξοδη αν έχετε πολλά παιδιά (αν και μπορείτε να φερθείτε έξυπνα και να βγει πολύ οικονομικό) και να θέλει οργάνωση (ειδικά αν επιλέξετε δραστηριότητες αντί για δώρα) αλλά μας βάζει σε χριστουγεννιάτικους ρυθμούς από νωρίς, ενθουσιάζει τα παιδιά και μπορεί να αποτελέσει μια ακόμη οικογενειακή χριστουγεννιάτικη παράδοση. 

Tip 1: Αν αργήσατε να το ξεκινήσετε, δεν πειράζει. Μετρήστε αντίστροφα έστω και λιγότερες από 24 μέρες. 

Tip 2: Μαζέψτε δώρα όλο τον χρόνο που βρίσκετε σε προσφορά με σκοπό να τα χρησιμοποιήσετε στο ημερολόγιο. 

Tip 3: Αν έχετε παραπάνω από ένα παιδί όπως εγώ, τότε σας προτείνω να μην περιέχει το ημερολόγιό τους μόνο δώρα για τον καθένα για να μην έχετε γκρίνιες και να είστε δίκαιοι. Η ίδια μέρα πρέπει να περιέχει ένα δώρο για το κάθε παιδί. Στην περίπτωση που έχετε περισσότερα από ένα παιδί προτιμήστε δραστηριότητες (δείτε παρακάτω).

Tip 4: Για να μην έχετε γκρίνιες ή ζήλιες μεταξύ των παιδιών βάζετε σε ξεχωριστή συσκευασία το δώρο για το κάθε παιδί. Σε περίπτωση που επιλέξετε να τα συσκευάσετε μαζί γιατί είναι κοινό δώρο τότε βάλτε σειρά στα παιδιά και μία μέρα να ανοίγει το ένα το δώρο μια μέρα να το ανοίγει το άλλο.  

Tip 5: Δώστε τους να καταλάβουν πως δεν έχει αξία το ίδιο το δώρο αλλά η συσκευασία και μη δεχτείτε ιδιοτροπίες του τύπου “Αυτό δεν μου αρέσει”

Tip 6: Για την καλύτερη προετοιμασία του αλλά και για να θυμάστε κι εσείς μετά τι περιέχει η κάθε μέρα σας προτείνουμε να εκτυπώσετε ένα μηνιαίο ημερολόγιο σε Α4 ή να γράψετε σε ένα χαρτί τα δώρα κάθε μέρας. Ε, είπαμε να είναι έκπληξη για τα παιδιά όχι και για μας! 

Δραστηριότητες για το advent calendar

Προτιμήστε περισσότερο δραστηριότητες που έτσι κι αλλιώς θα κάνατε μέσα στις γιορτές όπως χριστουγεννιάτικη ταινία στο σπίτι, παρασκευή κουραμπιέδων, βόλτα στην στολισμένη πόλη, επίσκεψη σε κάποιοι χριστουγεννιάτικο χωριό της πόλης, θεατρική παράσταση, χειροτεχνίες κλπ. Αν δεν είναι η πρώτη σας φορά που φτιάχνετε ημερολόγιο σίγουρα θα χρειαστείτε και κάποιες νέες κάθε χρονιά για να μην βαριούνται τα παιδιά. Μπορείτε ακόμα να τυπώσετε παιχνίδια και ζωγραφιές από το ίντερνετ αν είναι μικρά. Αν διαβάσετε προσεκτικά τις παρακάτω αναρτήσεις θα πάρετε πολλές ιδέες και για το περιεχόμενο του ημερολογίου σας!

Τα δικά μας ημερολόγια αντίστροφης μέτρησης

Κι επειδή ποτέ δεν σας προτείνουμε κάτι χωρίς να το έχουμε δημιουργήσει κι εμείς… πάμε να δούμε όλα τα ημερολόγια αντίστροφης μέτρησης των προηγούμενων ετών; (Πατώντας στα link θα οδηγηθείτε στην αντίστοιχη ανάρτηση για να δείτε πως φτιάχτηκε.

Χριστουγεννιάτικο ημερολόγιο αντίστροφης μέτρησης στην είσοδο του σπιτιού

Χειροποίητο κρεμαστό advent calendar (με δωρεάν εκτυπώσιμα) και κυνήγι χριστουγεννιάτικου χαμένου θησαυρού!

Χριστουγεννιάτικο ημερολόγιο αντίστροφης μέτρησης κρεμασμένο στα κάγκελα της σκάλας του σπιτιού 

Advent Calendar στον μπουφέ του σπιτιού ή μέσα σε καλάθι κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο.

Χριστουγεννιάτικο ημερολόγιο αντίστροφης μέτρησης με φακέλους σε σχήμα χριστουγεννιάτικου δέντρου στην εξώπορτα και Lego advent calendar! 

Χριστουγεννιάτικο ημερολόγιο μέσα σε βαλιτσάκι κι άλλες ιδέες για ημερολόγια

Ημερολόγιο αντίστροφης μέτρησης για τα Χριστούγεννα κι ένα γράμμα από το ξωτικό του Άγιου Βασίλη

Φτιάξτε το δικό σας ημερολόγιο αντίστροφης μέτρησης από παλέτες!


Αν η ιδέα του ημερολογίου σας φαίνεται κουραστική ή δεν έχετε τον χρόνο να την ετοιμάσετε σας δίνουμε κι άλλες ιδέες.

Χριστουγεννιάτικο κουτί έκπληξη και για μεγάλα παιδιά ακόμη και εφήβους!

Το μαγικό κουτί του Άγιου Βασίλη και ο κ. Ξωτικούλης (για μικρά παιδιά)


Επίσης μπορείτε να εκτυπώσετε τις κάρτες για το χριστουγεννιάτικο ημερολόγιο αντίστροφης μέτρησης που θα βρείτε εδώ και να τις βάλετε μέσα σε ένα γυάλινο βάζο (χριστουγεννιάτικα διακοσμημένο). Εδώ όμως αφήνετε τα πράγματα στην τύχη και υπάρχει ο φόβος να μην μπορείτε να κάνετε εκείνη την ημέρα τη συγκεκριμένη δραστηριότητα. Δείτε εδώ μια παρόμοια ιδέα.

Εδώ θα βρείτε και υπέροχα εκτυπώσιμα φακελάκια!

Θα ήταν μεγάλη η χαρά μας να μας στείλετε φωτογραφίες από τα δικά σας ημερολόγια αντίστροφης μέτρησης παλαιότερων ετών στο email μας [email protected] ή σε μήνυμα στην σελίδα του Ανθομέλι στο facebook  ή στο instagram ! Αν θυμάστε γράψτε μας και τις δικές σας ιδέες για το τι μπορεί να περιέχει! 

Συγκεντρωμένες ιδέες για χριστουγεννιάτικα ημερολόγια από Eλληνίδες blogger μπορείτε να βρείτε επίσης στο blog της Άννας Working Mama. Είμαι σίγουρη πως δεν θα ξέρετε ποια ιδέα να πραγματοποιήσετε πρώτη. Ξεκινήστε τώρα το διάβασμα!! Ο χρόνος είναι λίγος! 

Αν σας άρεσε PIN IT!

christmas_advent_calendar

Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook. Βρείτε όλους τους διαγωνισμούς που τρέχουν στο Ανθομέλι εδώ.

Ⓘ Η ανάρτηση ενδέχεται να περιέχει affiliate links τα έσοδα των οποίων βοηθούν στη συντήρηση του blog. Δεν σας επιβαρύνουν εξτρά σε περίπτωση που κάνετε κάποια αγορά μέσω αυτών. Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την υποστήριξη.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Πρόσφατα Άρθρα

Εγγραφείτε στο newsletter!

Κάντε εγγραφή για να λαμβάνετε πρώτοι τα τελευταία νέα μας, τις καινούργιες αναρτήσεις, δωρεάν εκτυπώσιμα και τους τρέχοντες διαγωνισμούς.
Διαβάστε Επίσης