ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

    Χοιρινό πρασοσέλινο, πιο εύκολο δεν γίνεται

    Το χοιρινό πρασοσέλινο το είχα πάντα στο μυαλό μου ως ένα φαγητό δύσκολο που δεν θα μπορούσα να το επιτύχω και δεν είχα δοκιμάσει ποτέ να το μαγειρέψω. Και αυτό γιατί ως ένα φαγητό άρρηκτα συνδεδεμένο με οικογενειακά γιορτινά τραπέζια, είχα επαναπαυθεί πως το φαγητό αυτό μόνο η μαμά μας ξέρει να το φτιάχνει. Μετά από 20 χρόνια παντρεμένη ήρθε όμως και η ώρα που έπρεπε να πάρω την απόφαση να δοκιμάσω και τη δική μου τύχη στο χοιρινό με πράσα και σέλινο και είπα “κάλιο αργά παρά ποτέ”. Επιτέλους έπρεπε και ο δικός μου μύθος να καταρριφθεί! Τα υλικά ήταν επάνω στο τραπέζι μου και αφού πήρα και τις ανάλογες οδηγίες από τη “σεφ” μαμά μου ξεκίνησα.

    Εν τέλει ήταν τόσο απλή η παρασκευή του φαγητού και το τελικό αποτέλεσμα τέλειο. Το φαγητό μου ήταν από τα νοστιμότερα που έχω μαγειρέψει και όλοι κατευχαριστήθηκαν στο κυριακάτικο τραπέζι μας τόσο πολύ, που με παρακίνησαν να το ξαναφτιάξω και μέσα σε έναν μήνα το έκανα δυο φορές. Οι μεγάλοι που το δοκίμασαν μπήκαν “μέσα” στην πιατέλα και τα παιδιά που δεν πολυσυμπαθούν τα πράσα, τα ξεγέλασα με τηγανιτές πατατούλες που έφτιαξα στο airfryer που συνόδευσαν το φαγητό τους. Αν και δεν έφαγαν πολύ πράσο ή σέλινο αλλά μόνο το χοιρινό, θεωρώ πως έγινε η αρχή για να το συμπαθήσουν.

    Συνταγή για χοιρινό πρασοσέλινο για 4-5 μερίδες

    Υλικά

    • 1.200 γραμ. χοιρινό (ζητήστε από τον χασάπη σας να σας δώσει ελιά)
    • 3/4 από το δεμάτι των πράσων
    • 1 μεγάλο σέλινο (και το κεφάλι και τα κοτσάνια με τα φύλλα)
    • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
    • Ελαιόλαδο
    • Ένα ποτηράκι λευκό κρασί
    • Βούτυρο
    • Αλάτι πιπέρι
    • Μείγμα λαχανικών σε σκόνη ή ένα κύβο
    • 1 αυγό
    • 1-2 λεμόνια

    Βρείτε κι άλλες συνταγές στο Ανθομέλι με τα μυστικά τους:

    Εκτέλεση συνταγής

    Βήμα 1

    Στην αρχή θωρακίζω στην χύτρα το κρέας με το ελαιόλαδο έως ότου πάρει λίγο χρώμα εξωτερικά, χωρίς να το κάψω και το βγάζω από την κατσαρόλα. Σοτάρω το κρεμμύδι που έχω ψιλοκόψει στο χέρι, δεν χρειάζεται να το κόψετε μπλεντεράκι, γιατί θέλουμε να κρατάει, έως ότου πάρει εκείνο το όμορφο απαλό κίτρινο χρώμα. Ξαναρίχνω το κρέας στη χύτρα και σβήνω με το λευκό κρασί. Όταν εξατμιστεί όλο το αλκοόλ, ρίχνω λίγο νερό και κλείνω την χύτρα. Μόλις σηκωθεί η βαλβίδα χαμηλώνω το μάτι από το 9 στο 2 και αφήνω το κρέας με το κρεμμύδι να βράσει. Προσοχή στον χρόνο της χύτρας μη σας καεί το φαγητό.

    Χοιρινό πρασοσέλινο, πιο εύκολο δεν γίνεται
    Χοιρινό πρασοσέλινο. Το απόλυτο χειμερινό φαγητό

    Βήμα 2

    Όσο βράζει το κρέας κόβω σε κομμάτια τα πράσα, το σέλινο, τα κοτσάνια με τα φύλλα τους και τα πλένω όλα πολύ καλά. Αν τα πράσα και το σέλινο τα έχετε κομμένα και κατεψυγμένα, εγώ το κάνω για να κερδίσω χρόνο κάποιες φορές ή για να μη μου χαλάσουν τα πρασοσέλινα που έχω πάρει από τη λαϊκή, θα παραλείψετε το βήμα 2 και θα βάλετε κατευθείαν τα λαχανικά στο βρασμένο κρέας, όπως περιγράφω στο βήμα 3.

    Tip 1: Όταν χρησιμοποιήσετε κατεψυγμένα πράσα και σέλινα δεν θα προσθέσετε εξτρά νερό στο φαγητό σας, γιατί τα λαχανικά θα βγάλουν τα υγρά τους αφού ήταν προηγουμένως στην κατάψυξη.

    Tip 2: Καλό είναι να έχετε πράσα, καρότα και σέλινα στην κατάψυξη γιατί σας χρειάζονται για πολλά φαγητά τα οποία θα θελήσετε να κάνετε, όπως βραστό με μοσχάρι ή με ψάρι, κιμαδόπιτα και σπανακόπιτα που θέλουν οπωσδήποτε πράσο στη γέμιση.

    Χοιρινό πρασοσέλινο, πιο εύκολο δεν γίνεται
    Χοιρινό πρασοσέλινο. Βήμα 2

    Κάντε τα ψώνια σας online πατώντας εδώ.

    Βήμα 3

    Όταν το κρέας έχει βράσει προσθέτω τα πρασοσέλινα. Αλατοπιπερώνω το φαγητό, του ρίχνω το ανάλογο βούτυρο και προσθέτω τη νοστιμιά maggi ή τον κύβο λαχανικών που θεωρώ πως είναι απαραίτητα γιατί είναι και τα μόνα μυρωδικά που θα δώσουν την απαραίτητη νοστιμιά στο φαγητό. Όσο για το βούτυρο μη το λυπηθείτε. Βάλτε αρκετούτσικο. Κλείνω την χύτρα και μόλις ανέβει και πάλι η βαλβίδα χαμηλώνω στο 2 και βράζω για άλλα 10 λεπτά. Σε αυτό το σημείο εάν θέλετε να ελέγχετε το φαγητό σας για να μην σας πολυβράσουν τα λαχανικά, μπορείτε να μην κλείσετε τη χύτρα και να βράσετε το φαγητό με δική σας ευθύνη.

    Tip: Όταν το κατεβάσετε από τη φωτιά πρέπει το κρέας να έχει μείνει με ζουμάκι, όχι πολύ, για να δέσει με το αυγολέμονο που θα το περιχύσετε στη συνέχεια.

    Χοιρινό πρασοσέλινο, πιο εύκολο δεν γίνεται
    Χοιρινό πρασοσέλινο. Το φαγητό μας είναι έτοιμο

    Περισσότερες συνταγές στο Ανθομέλι:

    Αυγολέμονο – Βήμα 4

    Στο βήμα αυτό κάνω το αυγολέμονο για το πρασοσέλινο. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να το κάνετε αυτό. Εγώ το κάνω με τον τρόπο της οικογένειάς μου ενώ έχω δει την πεθερά μου να κάνει αυγολέμονο με έναν άλλο τρόπο. Ξεχωρίζω το ασπράδι από το κροκάδι και χτυπάω με ένα πιρούνι έως ότου γίνει μια πηχτή μαρέγκα. Ρίχνω το κροκάδι και το χτυπάω έως ότου ομογενοποιηθεί. Ρίχνω κουταλιά κουταλιά λίγο από το ζωμό του φαγητού στο αυγολέμονο, ώστε να πάρουν και τα δύο την ίδια θερμοκρασία και περιχύνω το φαγητό μου. Στο σημείο αυτό το φαγητό μας πρέπει να είναι χλιαρό διότι διαφορετικά θα κόψει το αυγολέμονο. Στο τέλος ρίχνω το λεμόνι.

    Tip: Προσοχή να μην πέσει στο ασπράδι όταν το ξεχωρίζετε ούτε μια σταγόνα από το κροκάδι γιατί δεν θα μπορέσει να χτυπηθεί η μαρέγκα.

    Χοιρινό πρασοσέλινο, πιο εύκολο δεν γίνεται
    Χοιρινό πρασοσέλινο. Το φαγητό σας είναι έτοιμο

    Διαβάστε κάποιες από τις συνταγές για πίτες που έχουμε στο Ανθομέλι

    Όπως διαβάσατε το χοιρινό πρασοσέλινο είναι τόσο απλό φαγητό, αλλά και τόσο νόστιμο, ειδικά για εσάς που σας αρέσουν τα φαγητά με λεμόνι. Εγώ πάντως το έχω βάλει στη λίστα μου με τα πιο εύκολα φαγητά μου. Περιμένουμε τα σχόλιά σας όταν το μαγειρέψετε και εάν το έχετε ήδη μαγειρέψει περιμένουμε και τα δικά σας tips, εάν έχετε.

    Σας εύχομαι καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!

    Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.

    PIN IT FOR LATER

    Χοιρινό πρασοσέλινο, πιο εύκολο δεν γίνεται. Μια εύκολη συνταγή για χοιρινό πρασοσέλινο για τα οικογενειακά γιορτινά τραπέζια αλλά και για τις Κυριακές.
    Χοιρινό πρασοσέλινο, πιο εύκολο δεν γίνεται 6

    Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.

    Kathy
    Kathyhttps://www.anthomeli.com
    Είμαι η Κατερίνα, μουσικός στο επάγγελμα και ζω με την οικογένειά μου στη Θεσσαλονίκη. Λατρεύω ό,τι έχει να κάνει με τις τέχνες και τα ταξίδια και το Ανθομέλι είναι η μεγάλη μου αδυναμία.

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    Διαβάστε Επίσης