ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

    Παζλ, αγάπη μου: συμβουλές για μην μπερδεύονται τα κομμάτια

    Σήμερα θα σας μιλήσω για μια παλιά μου αγάπη. Τα παζλ!! Όταν ήμουν μικρή, όπως μου λέει η μαμά μου, ήμουν ένα ήσυχο παιδί που κυρίως ζωγράφιζα και έκανα παζλ. Αργότερα ως μαμά συνειδητοποίησα ότι και η κόρη μου τα λατρεύει και είναι πολύ καλή σε αυτά. Για να καταλάβετε, όταν ήταν 9-10 μηνών την τάιζα στο καθισματάκι της και για να την απασχολήσω παίζαμε με εύκολα ξύλινα παζλ!

    Όσο περνάει ο καιρός όλοι οι γύρω της βλέπουμε πόσο καλή είναι στα παζλ και την παροτρύνουμε να κάνει περισσότερα και μεγαλύτερα. Βλέπω ότι είναι πολύ γρήγορη, ότι τις περισσότερες φορές ακόμη και σε καινούργια παζλ αρκεί μια γρήγορη ματιά στη φωτογραφία και το φτιάχνει! Κι εκεί που την βλέπεις… τσουπ… παίρνει ένα κομματάκι και κατευθείαν το βάζει στη σωστή θέση. Δεν ξέρω αν είναι όλα τα παιδιά έτσι αλλά συγκρίνοντάς την με άλλα μεγαλύτερα νιώθω ότι τα καταφέρνει τέλεια για παιδί 5 + χρονών. Ο μικρός μου που είναι στα 4 τώρα άρχισε να κάνει μόνος του παζλ (αλλά αυτός δεν μετράει τόσο γιατί είχει μπει και στον αυτόματο..καταλαβαίνετε!)

    Παζλ, αγάπη μου: συμβουλές για μην μπερδεύονται τα κομμάτια 1
    Αυτά τα παζλ είναι 160-200 κομμάτια το καθένα και τα έφτιαξε μόνη της σε μία ώρα

    Φέτος το καλοκαίρι στο κάμπινγκ,  ο  μπαμπάς της της αγόρασε αρκετά καινούργια και πολύ μεγαλύτερα από αυτά που είχε (ως και 200 κομμάτια). Φανταστείτε πόση εξάσκηση έκανε που όταν τελικά γυρίσαμε σπίτι κατάφερε σε περίπου μιάμιση εβδομάδα, με ελάχιστη βοήθεια από εμάς, να φτιάξει ένα παζλ 500 τεμαχίων! Και δεν σας κρύβω πως κι εμείς δυσκολευόμασταν όταν καθόμασταν παρέα της. Ένα βρίσκαμε εμείς, τρία αυτή! Πολλά μεσημέρια του Σαββατοκύριακου κάθονται, με τον αδερφό της πλέον, στο μεγάλο τραπέζι της κουζίνας και φτιάχνουν παζλ μέχρι να γεμίσει το τραπέζι… πολλές φορές και το πάτωμα.

    Παζλ, αγάπη μου: συμβουλές για μην μπερδεύονται τα κομμάτια 3

    Διαβάστε περισσότερα:

    ΠΩΣ ΞΕΧΩΡΙΖΩ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΠΑΖΛ

    Όμως, Στοπ μαμά κουκουβάγια!!!! Ας ξυπνήσει μέσα σου η ανθομελένια και ας δώσω και μερικές συμβουλές! Χιχι!

    Αυτό που θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας περισσότερο είναι ο τρόπος που ξεχωρίζουμε τα κομμάτια από τα παζλ. Γιατί πόσα κουτιά να χωρέσουν στο σπίτι!  Πολλές φορές πάλι σε ένα κουτί έχει 3-4 παζλάκια με λίγα κομμάτια που όμως δεν έχουν κάποιο χαρακτηριστικό για να ξεχωρίζεις το ένα παζλ από το άλλο. Έτσι λοιπόν χρησιμοποιώ μαρκαδόρους-σφραγίδες (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και απλά σφραγιδάκια) ή άλλες φορές ζωγραφίζω στο πίσω μέρος των κομματιών ενός παζλ ένα χαρακτηριστικό σχεδιάκι με διαφορετικά χρώματα το καθένα (λουλουδάκι, πεταλούδα, ήλιος, καραβάκι, σπιτάκι κλπ). Έτσι, με τν βοήθειά μου και αργότερα μόνα τους τα παιδιά διαλέγουν και ομαδοποιούν τα κομμάτια και ύστερα φτιάχνουν τα παζλάκια.

    Παζλ, αγάπη μου: συμβουλές για μην μπερδεύονται τα κομμάτια 5
    Εδώ έχω ξεχωρίσει τα κομμάτια με σχεδιάκια
    Παζλ, αγάπη μου: συμβουλές για μην μπερδεύονται τα κομμάτια 7
    Εδώ έχω ξεχωρίσει τα κομμάτια με βούλες

    ΕΙΔΙΚΟ ΧΑΛΑΚΙ ΓΙΑ ΠΑΖΛ

    Μια δεύτερη συμβουλή που μπορώ να σας δώσω είναι να προμηθευτείτε ένα ειδικό χαλάκι για την αποθήκευση των κομματών.

    Το θετικό του είναι ότι μπορείς να τυλίξεις σε ρολό ένα μισοτελειωμένο παζλ χωρίς να χαλάσει και να το αποθηκεύσεις ώσπου να θελήσεις να ξαναπαίξεις. Ετσι δεν πιανει χώρο και στο τραπέζι ή στο πάτωμα.
    Το αρνητικό του είναι ότι δεν γλιστράνε εύκολα οι ομάδες των κομματιών που φτιάχνεις ώστε να τις μετακινείς χωρίς δυσκολία.

    Παζλ, αγάπη μου: συμβουλές για μην μπερδεύονται τα κομμάτια 9
    Το παζλ είναι φωσφορούχο και ο πύργος του Άιφελ λάμπει στο σκοτάδι! Δίπλα βλέπετε και το τσόχινο χαλάκι αποθήκευσης.

    Θα χαρώ να μάθω ποια είναι η δική σας σχέση με αυτό το ιδιαίτερο παιχνίδι, αν παίζουν τα παιδιά σας και αν βρήκατε χρήσιμα τα tips μου. Ελπίζω να βοήθησα!

    Kathy

    Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.

    Kathy
    Kathyhttps://www.anthomeli.com
    Είμαι η Κατερίνα, μουσικός στο επάγγελμα και ζω με την οικογένειά μου στη Θεσσαλονίκη. Λατρεύω ό,τι έχει να κάνει με τις τέχνες και τα ταξίδια και το Ανθομέλι είναι η μεγάλη μου αδυναμία.

    30 ΣΧΟΛΙΑ

    1. Εγώ πέρυσι το χειμώνα κόλλησα με τα παζλ! Εφτιαξα σε μισό μήνα 4 παζλ των 1000 κομματιών και τα έβαλα όλα σε κορνίζες! Πολύ καλή δραστηριότητα για τα παιδιά! Και η ιδέα για να τα ξεχωρίζουμε τέλεια! Τη βάση του Lidl την πήρα κι εγώ, είναι αρκετά καλή!

    2. Φίλη μου..μιλάς με μία φανατική των παζλ. Έχω περάσει για χρόνια ατελείωτες ώρες επάνω σε αυτά τα μαγικά κομματάκια και ένοιωσα υπέροχες στιγμές όταν τα έβαζα το τελευταίο στην εικόνα..Έφτιαχνα τόσα που δεν ήξερα τι να τα κάνω και τελικά τα έδινα δώρα. Μάλιστα η μία η κόρη μου έχει στο δωμάτιο γραφείο της ένα πίνακα από παζλ που της έκανα με 2500 κομμάτια!!! τώρα έχω πρόγραμμα με 150 παζλ των 500 κομματιών στον υπολογιστή μου!

      • Άλλη όμως η αίσθηση του παζλ με κομμάτια και άλλη στον υπολογιστή! Είναι σαν να λέμε διαβάζω πλεον ebooks και όχι τυπωμένα βιβλία!
        Την περίπτωση ενός έτοιμου παζλ για δώρο δεν την είχα σκεφτεί!
        kathy by anthomeli

    3. Δηλώνω παζλομανής κι εγώ!! Και το έχω κι εγώ αυτό το ρολό..Το μεγαλύτερο παζλ που έχω κάνει είναι με 5000 κομμάτια για το σαλόνι μιας φίλης..Προς το παρόν κάνουμε ξύλινα με το Νικόλα..Ελπίζω σιγά σιγά να τον βάλω στο κόλπο…Και wow η Μαρία είναι πραγματικά καλή..Μη σταματάς μαμά-κουκουβάγια..χεχε..Καλό βράδυ!!

    4. Λατρευω τα παζλ! Απο μικρή με ενθουσίασαν και γέμιζα πάντα το πάτωμα…δεν ήξερα νωρίτερα για τη ´εξυπνή´ αυτή βάση. Ενα παζλ των 5000 κομματιών πρέπει να το πήρε παραμαζωμα η σκούπα τουλάχιστον τρεις φορές μέχρι να το κορνιζαρουμε! Δυστυχώς δεν έχω άλλους ελεύθερους τοίχους με δυο παζλ στην κρεβατοκάμαρα των 1500 και 2000 κομματιών κι ένα των 1000 στο σαλόνι. 😛 αλλα που θα μου παει, θα βρω λύση. Καλό βράδυ

      • Εγώ έχω άλλο θέμα ότι επειδή όλοι στην οικογένεια σχεδόν ζωγραφίζουμε έχουμε πολλούς πίνακες ζωγραφικής! Τα παζλ δεν μπορούν να τους φτάσουν!
        kathy by anthomeli

    5. Τα παζλ είναι μια πολύ δημιουργική ασχολία και αγχολυτική μπορώ να πω.
      Η μικρή σου είναι αστέρι ! Μαθαίνει και να συγκεντρώνεται σε κάτι που είναι επίσης πολύ θετικό!
      Μπράβο της και μπράβο σου γιατί το μήλο κάτω απ τη μηλιά έπεσε χιχιχ 🙂
      Καλημέρες Kathy μου!

    6. Εννοείται ότι τρελαινόμαστε για παζλ οικογενειακώς και έχουμε άπειρα στο σπίτι!
      Μια φορά που βλέπω μια σούπερ ιδέα που την έχω ήδη εφαρμοσει. Επιτέλους δηλαδή γιατί νόμιζα πιά ότι είμαι πολύ πίσω (χα χα χα). Εννοώ την ιδέα με τους μαρκαδόρους ή σφραγίδες πίσω από τα κομμάτια για να μην τα μπερδεύουμε. Την είχαμε πατήσει άπειρες φορές και προσπαθούσα να σκεφτώ κάτι….και τσουπ μου ήρθε επιφώτιση!
      Μπράβο και στην κορούλα σου!!! Πήγαινε την σε κάποιον διαγωνισμό για παζλ όταν μεγαλώσει. Υπάρχουν άραγε? Δεν ξέρω. Όπως αυτοί του Σκακιού. Δεν θα υπαρχουν και για παζλ?

    7. Να χαίρεσαι τα παιδάκια σου!Τα παζλ είναι τέλεια!Θα σου πω μια ιστορία:Ο μπαμπάς μου μου πήρε ένα παζλ πριν πολλά χρόνια, 3000 κομμάτια!Το έστησα στην τραπεζαρία με χαρά και η μαμά μου αμέσως το έβγαλε γιατί θα της χαλούσα το τραπέζι σε περίπτωση που μελλοντικά είχαμε συμπεθεριό…..Όταν αρραβωνιάστηκα, είπα να το φτιάξω αλλά μου είπε πως περιμένει για συμπεθεριό της αδερφής μου!!!!!Εεεε, τώρα παντρευτήκαμε και οι δύο, αλλά βαριόμαστε να φτιάξουμε το παζλλλλλλλ!Φιλιά!

    8. Το κόλπο με τις σφραγίδες φανταστικό! Θα το κάνω σίγουρα! Η Αθηνά τα πάει τέλεια με τα ξύλινα και τώρα αρχίζω και της παίρνω σιγά σιγά με 5, 10 κομμάτια για να μυηθούμε κι εμείς!
      Να'σαι περήφανη μαμά κουκουβάγια, έχεις ένα παζλοταλέντο στο σπίτι!

    9. Εμας σε εκεινη την ηλικια εφτιαχνε με απιστευτη ταχυτητα. Τωρα τα ιδια παζλ τα κανει πιο αργα.Ειχαμε καιρο να κανουμε και ξεσυνηθισε. Μην τα σταματησετε!Φιλακια.

    10. Και εγώ είχα στα παιδιά μου παρά πολλά παζλ! Κάνω πολλά δώρα σε παζλ αλλά δεν τα εκτιμούν και πολύ από ότι βλέπω 🙁
      Δεν είχα σκεφτεί ποτε αυτό με τις σφραγιδούλες ή τις ζωγραφιές που προτείνεις για να ξεχωρίζουν ποια κομμάτια ανήκουν που…πολύ έξυπνο!!

      • Σίγουρα κάποιοι δεν τα εκτιμούν! Πρέπει να σου αρέσει πρώτα εσένα! Αλλά κι αν το παιδί θέλει; Να μην το παροτρύνω να βελτιώσει τις ικανότητές του; Επειτα το παζλ είναι ένα "παιχνίδι" που θέλει φροντίδα κι από τον γονιό ώσπου το παιδί να είναι στην ηλικία που θα μπορεί μόνο του να φροντίζει να μην χαθούν τα κομμάτια! Αν το αφήσεις μόνο του κάηκες!

    11. μικρή δεν είχα σταματημό, πάντα είχα και ένα παζλ με το οποίο ασχολούμουν. Αυτό με το πύργο του Άιφελ το έφτιαξα με τη καλή μου φίλη μου το καλοκαίρι, πολύ όμορφο και μεγάλο. Στο σκοτάδι λαμπυρίζει. Το ανακαλύψαμε τυχαία καθώς το συναρμολογούσαμε και κόπηκε το ρεύμα!

    12. Μας αρέσουν πάρα πολύ τα παζλ οικογενειακώς. Η κόρη μου φτιάχνει συνεχώς και μάλιστα με πολλά κομμάτια!Συνήθως τα προτιμώ και για δωράκια!Το κολπάκι με τις σφραγιδούλες πολύ καλό!
      Φιλιά πολλά!

    13. Και εμένα μου αρέσουν πολύ τα παζλ. Αυτό με τα σχεδιάκια στο πίσω μέρος μπορείς να το κάνεις τώρα που τα παζλάκια είναι παζλάκια και όχι παζλάρες 2000+ τεμαχίων, γιατί αν είναι να το κάνεις και όταν τα μικρά σου μεγαλώσουν και λαμβάνοντας υπόψη ότι έχουν (και θα έχουν) πολλά παζλ…σε λυπάμαι. Όλη μέρα θα ζωγραφίζεις ήλιους και τελείες 🙂

      Φιλάκια xxx
      P.S. Σου έχω χαλαρωτικό δωράκι για όσο θα φτιάχνεις παζλ. Θα σε βοηθήσει να συγκεντρώνεσαι καλύτερα 😉 Come and get it:

      • Εννοείται πω δεν θα κάνω σφραγιδούλες σε μεγάλο παζλ! Για τρελή με πέρασες; Χαχα!
        Αυτό είναι για τις μικρές ηλικίες που δεν μπορούν να ξεχωρίσουν τα κομμάτια με το μάτι!

    14. Αγαπώ τα παζλ κι ευτυχώς και η μικρή μου, τα ξεκινήσαμε σε μικρή ηλικία! Δεν είσαι η μόνη κουκουβάγια! 🙂 Τα παιδιά έχουν φωτογραφική μνήμη και μπορούν πολύ εύκολα να τα φτιάξουν! Μπράβο στα παιδάκια σου!! Ωραία ιδέα με το μαρκάρισμα!!

    15. Πόσο καιρό έχω να σας επισκεφτώ…
      Δεν σας ξεχνώ όμως εε!
      Πόσες ατελείωτες Κυριακές έχω αφιερώσει σ' αυτά τα παζλ…άπειρες.
      Ακόμη και τώρα ασχολούμαι.
      Και στο καινούριο σπιτι στο χολ κρνιζάρισα κι ένα με 1500 κομμάτια.
      Φιλιά πολλά:))

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    Διαβάστε Επίσης