ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

    15 κορυφαία αξιοθέατα και μουσεία στη Φλωρεντία

    Ένα ταξίδι στη Φλωρεντία είναι από αυτά που «επιβάλλεται» κανείς να κάνει μια φορά στη ζωή του. Είναι ένα ταξίδι στην ιστορία της Αναγέννησης τότε που ο κόσμος καθώς έβγαινε από τον Μεσαίωνα, οι τέχνες άνθισαν και δημιουργήθηκαν καλλιτεχνικοί θησαυροί που έως και σήμερα μας αφήνουν άφωνους. Την ομορφιά της Φλωρεντίας θα τη δείτε μέσα από τα αξιοθέατα και τα πάμπολλα μουσεία που διαθέτει, ακόμα όμως θα τη δείτε αν κάνετε μια βόλτα στις όχθες του ποταμού Άρνο και στους όμορφους στενούς δρόμους, αν πιείτε τον καφέ σας στα ιδιαίτερα στέκια της πόλης και αν χαζέψετε τον κόσμο στις μεγάλες και ονομαστές πλατείες της.

    Περιεχόμενα Απόκρυψη
    15 κορυφαία αξιοθέατα και μουσεία στη Φλωρεντία
    Η Φλωρεντία θεωρείται από πολλούς επισκέπτες ως η ομορφότερη πόλη της Ιταλίας  

    Ταξίδι στη Φλωρεντία

    Επισκεφθήκαμε τη Φλωρεντία όταν κάναμε ένα μεγάλο road trip στις πόλεις της Ιταλίας με το αυτοκινούμενο που όπως πάντα αυτό μας έδωσε έναν αέρα ελευθερίας, αφού δεν είχαμε την αναζήτηση στέγης και φυσικά φαγητού. Το κάμπινγκ που μείναμε στη Φλωρεντία ήταν στον λόφο όπου βρίσκεται η πλατεία Μικελάντζελο. Θυμάμαι πως είχαμε μείνει στο Camping Michelangelo αλλά η διαμονή μας δεν ήταν και πολύ καλή. Όμως επειδή ήταν το μοναδικό μέσα στην πόλη μείναμε για να είμαστε κοντά στο ιστορικό κέντρο.

    Ο νέος χώρος του κάμπινγκ στη Φλωρεντία που σήμερα δείχνουν οι χάρτες είναι το κάμπινγκ: hu Firenze camping town GPS 43.76473 11.31610

    Χάρτης Τοσκάνης και αξιοθέατα Φλωρεντίας

    Η Φλωρεντία ιστορικά στο χρόνο

    Η Φλωρεντία ιδρύθηκε πιθανώς το 200 π.Χ. Συγκεκριμένα, ο Ιούλιος Καίσαρας το 59 π.Χ. παραχώρησε στους βετεράνους του τα εύφορα εδάφη που βρίσκονταν στις όχθες του ποταμού Άρνο. Χάρη στη γεωγραφική τοποθεσία της η πόλη αναπτύχθηκε γρήγορα. Στους επόμενους αιώνες η Φλωρεντία πέρασε από πολλά χέρια κατακτητών, Παπών, ηγεμόνων και οικογενειών που άφησαν όλοι το στίγμα τους επάνω της. Το 1406 όταν η Φλωρεντία κατέλαβε την Πίζα και εξασφάλισε ένα λιμάνι για τη διεξαγωγή του εμπορίου, κυριάρχησε στην περιοχή της Τοσκάνης και έγινε κέντρο εμπορίου κατά τον Μεσαίωνα.

    15 κορυφαία αξιοθέατα και μουσεία στη Φλωρεντία
    Το ιστορικό κέντρο της Φλωρεντίας έχει χαρακτηριστεί ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO.

    Στα χρόνια της Αναγέννησης τη Φλωρεντία την κυβερνούσε η οικογένεια των Μεδίκων που αγαπούσαν πολύ τις τέχνες και τα γράμματα. Στην αυλή τους βρέθηκαν σημαντικοί καλλιτέχνες, όπως ο Μποτιτσέλι, ο Μιχαήλ Άγγελος, ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι και πολλοί άλλοι. Ζωγράφοι, γλύπτες, αρχιτέκτονες και επιστήμονες δημιούργησαν έναν πολιτισμό και η Φλωρεντία έγινε το λίκνο της ιταλικής Αναγέννησης με πλήθος καλλιτεχνικών και αρχιτεκτονικών θησαυρών που παραμένουν το ίδιο λαμπρά, μέχρι και τις μέρες μας.

    Το 1944 κατά τη διάρκεια  του ΒΠΠ τα συμμαχικά στρατεύματα ανακοίνωσαν πως επειδή ολόκληρη η πόλη είναι ένα έργο τέχνης δεν θα πρέπει να γίνουν στρατιωτικές επιχειρήσεις για να προστατευθεί από τυχόν ζημίες. Οι Γερμανοί όμως παρά την προειδοποίηση προκάλεσαν καταστροφές σε καλλιτεχνικά μνημεία ανεκτίμητης αξίας.

    Ξενάγηση στα αξιοθέατα της Φλωρεντίας

    Για την ξενάγησή σας στην Φλωρεντία είναι χρήσιμο και σας κάνει οικονομία σε περίπτωση που θέλετε να δείτε πολλά αξιοθέατα ένα πάσο πόλης (city card). H κάρτα της Φλωρεντίας (Florence digital pass) περιλαμβάνει:

    • Είσοδος στον θόλο Brunelleschi
    • Εισιτήριο εισόδου στο Bell Tower του Giotto, στην Opera del Duomo Museum και στη Santa Reparata
    • Είσοδος Προτεραιότητας στην Γκαλερί Uffizi
    • Είσοδος Προτεραιότητας στη Γκαλερί Accademia (Πρόσβαση στον Δαβίδ του Μιχαήλ Άγγελου και σε όλες τις εκθέσεις, Ψηφιακός ηχητικός οδηγός της Γκαλερί Accademia)
    • Εφαρμογή ηχητικού οδηγού με 70+ σημεία ενδιαφέροντος
    • Εικόνες, περιγραφές και ηχητικά σχόλια από τοπικούς εμπειρογνώμονες
    • Διαδραστικοί ψηφιακοί χάρτες και πλοήγηση εκτός σύνδεσης
    • 10% σε όλα τα άλλα Tiqets αξιοθέατα και δραστηριότητες στην πόλη (πατήστε παραπάνω το λινκ για λεπτομέρειες)

    1. Πλατεία Μικελάντζελο (Piazzale Michelangelo)

    Αν και η ξενάγησή μου έπρεπε να αρχίσει από τα κορυφαία αξιοθέατα της πόλης, θα αρχίσω να σας ξεναγώ από την πλατεία Μικελάντζελο από την οποία ήρθα σε πρώτη επαφή με τη Φλωρεντία και η εικόνα αυτή μου έμεινε για πάντα χαραγμένη στη μνήμη μου. Δεν έχω δει ομορφότερη πανοραμική φωτογραφία της Φλωρεντίας από κανένα άλλο σημείο της πόλης. Οι φωτογραφίες που βγάλαμε ήταν πάμπολλες, όμως οι καλύτερες ήταν όταν ο ήλιος έγερνε στη δύση του. Το φως του ήλιου σκέπαζε με ένα πορτοκαλί χρώμα όλη την πόλη με τα λαμπρά κτίρια να λαμπυρίζουν, τα καμπαναριά των εκκλησιών να ξεχωρίζουν και οι γέφυρες του ποταμού να παίρνουν μαγευτική διάσταση. Όλη η Φλωρεντία ένας πίνακας ζωγραφικής.

    15 κορυφαία αξιοθέατα και μουσεία στη Φλωρεντία
    Μια εικόνα της Φλωρεντίας για μοναδικές και αξέχαστες φωτογραφίες. Λήψη από την πλατεία Μικελάντζελο

    Για να ανεβείτε στο λόφο Michelangelo θα πάρετε το λεωφορείο των γραμμών 12 ή 13 από τον κεντρικό σταθμό Santa Maria Novella (15 λεπτά περπάτημα από τον καθεδρικό Ναό) αλλά και από οποιαδήποτε στάση που θα βρείτε με τους αριθμούς των λεωφορείων αυτών.

    Στην πλατεία  βρίσκεται και το άγαλμα του Δαβίδ του Μιχαήλ Άγγελου, όχι βέβαια το αυθεντικό, αυτό βρίσκεται στην Galleria dell’ Accademia αλλά αυτό δεν έχει καμία σημασία. Η αίσθηση του υπέροχου αγάλματος, τα σκαλιά που το περιτριγυρίζουν και η πανοραμική θέα κάνουν την πλατεία λατρεμένο μέρος όλων των τουριστών. Γιαυτό εδώ θα βρείτε μουσικούς καλλιτέχνες να γεμίζουν την ατμόσφαιρα με τις μελωδίες τους αλλά και ζωγράφους που αν θέλετε μπορείτε να πάρετε μια ζωγραφιά τους από τη Φλωρεντία ή να καθίσετε να σας ζωγραφίσουν.

    15 κορυφαία αξιοθέατα και μουσεία στη Φλωρεντία
    Αναμνηστική φωτογραφία κάτω από το άγαλμα του Δαβίδ στην πλατεία Μικελάντζελο στη Φλωρεντία λίγο πριν δύσει ο ήλιος

    Στην κατάβαση του λόφου πολλές φορές προτιμήσαμε τα σκαλιά της πλατείας Μικελάντζελο που φτάνουν έως τον ποταμό Άρνο, αντί να πάρουμε το λεωφορείο. Η διαδρομή αυτή της κατάβασης του λόφου ήταν ξεκούραστη και συνάμα απολαύσαμε αξέχαστες πανοραμικές εικόνες της Φλωρεντίας.

    15 κορυφαία αξιοθέατα και μουσεία στη Φλωρεντία
    Το ιδανικό σημείο για να απολαύσετε πανοραμική θέα της πόλης της Φλωρεντίας, είναι η πλατεία του Μιχαήλ Αγγέλου.

    Η Φλωρεντία είναι μια πόλη όπου οι καλλιτεχνικοί και αρχιτεκτονικοί θησαυροί βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής ο ένας από τον άλλο. Το καλύτερο μεταφορικό μέσο για την ξενάγησή μας στα αξιοθέατα, επειδή οι αποστάσεις είναι μικρές μεταξύ τους, αποφασίσαμε πως θα ήταν τα πόδια μας! Έτσι, με τον χάρτη στο χέρι και με άνετα παπούτσια ξεκινήσαμε από την πλατεία Μικελάντζελο να περπατήσουμε και να φτάσουμε στο ιστορικό κέντρο της πόλης όπου βρίσκονται σχεδόν όλα τα αξιοθέατα. (Η επιστροφή μας στο κάμπινγκ γινόταν πάντα με το λεωφορείο).

    15 κορυφαία αξιοθέατα και μουσεία στη Φλωρεντία
    Πανοραμική φωτογραφία μέρους της πόλης της Φλωρεντίας

    Περάσαμε τον ποταμό Άρνο από τη γέφυρα Ponte alle Grazie και μπήκαμε στα παλιά μεσαιωνικά δρομάκια όπου θα μας οδηγούσαν στο μεγαλείο της Αναγέννησης! Διαπιστώσαμε πολύ γρήγορα πως η Φλωρεντία είναι ένα υπαίθριο μουσείο γιατί συναντούσαμε στο δρόμο διάσπαρτα αγάλματα αλλά και υπέροχα σιντριβάνια απαράμιλλης ομορφιάς και πολλές φορές σκεφτήκαμε πως περπατούσαμε επάνω στα βήματα του Μιχαήλ Άγγελου και του Μποτιτσέλι. Η αναγεννησιακή ατμόσφαιρα είχε ήδη αρχίσει να μας περιβάλλει.

    Μπορείτε να πάρετε πληροφορίες για το Μιλάνο, Μπέργκαμο και λίμνη Κόμο πατώντας στα παρακάτω link:

    1. Ταξίδι στο Μιλάνο και τη Λίμνη Κόμο, μια έκπληξη για μένα
    2. Road trip στη λίμνη Κόμο της Ιταλίας

    2. Καθεδρικός Ναός της Φλωρεντίας (Duomo di Firenze)

    Φτάσαμε στην Piazza del Duomo που είναι το κέντρο του ιστορικού κέντρου της Φλωρεντίας όπου δεσπόζει ο διάσημος Καθεδρικός ναός (Duomo di Firenze) της πόλης. Ο Santa Maria del Fiore, όπως αλλιώς αποκαλούν τον Καθεδρικό με τις εντυπωσιακές διαστάσεις, μας προκάλεσε δέος. Δεν ήταν μόνο όμως το μέγεθος που μας καθήλωσε ήταν και το ότι ολόκληρος ο Ναός είναι καλυμμένος με πολύχρωμες πλάκες μάρμαρου σε διάφορες αποχρώσεις του γκρι, του λευκού και του ροζ που σχηματίζουν διάφορα διακοσμητικά μοτίβα.

    15 κορυφαία αξιοθέατα και μουσεία στη Φλωρεντία
    Ο Καθεδρικός Ναός της Φλωρεντίας με το Καμπαναριό. Έργα ανεκτίμητης αξίας αναγεννησιακών καλλιτεχνών (αρχιτεκτόνων, κατασκευαστών)

    Τα τρία κτίρια που βρίσκονται στην Piazza del Duomo, ο Καθεδρικός, το Καμπαναριό και το Βαπτιστήριο είναι τμήμα του Μνημείου Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO που περιλαμβάνει όλο το ιστορικό κέντρο της Φλωρεντίας.

    Ο Ναός της Φλωρεντίας ξεκίνησε να κατασκευάζεται σε γοτθικό ρυθμό το 1296 και ολοκληρώθηκε μετά 140 χρόνια όταν κατασκευάστηκε και ο τρούλος. Η περίτεχνη πρόσοψη του Ναού είναι του 19ου αι. Ο ναός είναι ένας από τους μεγαλύτερους στην Ιταλία και ο τρούλος είναι ο μεγαλύτερος τρούλος που έχει κατασκευαστεί από τούβλα.  

    15 κορυφαία αξιοθέατα και μουσεία στη Φλωρεντία
    Εκπληκτικές είναι οι λεπτομέρειες του Καθεδρικού Ναού

    Η είσοδος στον Καθεδρικό Ναό είναι δωρεάν αλλά για να επισκεφθείτε το καμπαναριό, τον τρούλο και το μουσείο πρέπει να κόψετε εισιτήριο.

    Κλείστε από εδώ skip the line πρόσβαση με ξενάγηση 45 λεπτών στον Καθεδρικό Ναό Duomo στην Φλωρεντία

    2. Ο Θόλος του Καθεδρικού της Φλωρεντίας

    Ο πελώριος Θόλος του Καθεδρικού που διακρίνεται από οποιοδήποτε σημείο της πόλης και ξεχωρίζει πάνω από τις στέγες των σπιτιών της Φλωρεντίας κατασκευάστηκε από τον αρχιτέκτονα Filippo Brunelleschi. Ενδιαφέρουσα είναι και η ιστορία κατασκευής και ολοκλήρωσης του Θόλου από τον Μπρουνελλέσκι ο οποίος δεν είχε προηγούμενη εμπειρία και χρησιμοποίησε πρωτοποριακές τεχνικές για εκείνη την εποχή χωρίς να χρησιμοποιήσει σκαλωσιές!

    15 κορυφαία αξιοθέατα και μουσεία στη Φλωρεντία
    Ο Θόλος του Καθεδρικού Ναού το καμπαναριό και ο πύργος του Παλάτζο Βέκκιο ξεχωρίζουν πάνω από τις στέγες των μεσαιωνικών σπιτιών της Φλωρεντίας

    Ο Θόλος δεν είναι όμως μόνο εντυπωσιακός εξωτερικά, λόγω του πελώριου μεγέθους του αλλά και εσωτερικά. Οι νωπογραφίες του Τζόρτζο Βαζάρι με θέματα από την ημέρα της Κρίσης, που είναι ζωγραφισμένος ολόκληρος ο θόλος, είναι απλά συγκλονιστικές!

    Εάν θέλετε να ανεβείτε τα 463 σκαλοπάτια, θα μπορέσετε να απολαύσετε τη θέα, που θα σας κόψει την ανάσα, ολόκληρης της πόλης και των γύρω περιοχών.

    Είσοδος και ξενάγηση στον Καθεδρικό Ναό Duomo: Ακούστε εκπληκτικές ιστορίες για τη Φλωρεντία και μάθετε πώς δημιουργήθηκε ο τρούλος από έναν εξουσιοδοτημένο ξεναγό.

    3. Το Καμπαναριό του Καθεδρικού Ναού

    Το Καμπαναριό (Campanile) του Καθεδρικού κατασκευάστηκε το 1334 από τον Τζιότο Ντι Μποντόνε, διάσημο αρχιτέκτονα και ζωγράφο της Φλωρεντίας την εποχή της Αναγέννησης που δυστυχώς δεν είδε το έργο του να ολοκληρώνεται λόγω του θανάτου του. Το έργο συνεχίστηκε και ολοκληρώθηκε από τον Αντρέα Πιζάνο μετά το 1349. Είναι και αυτό επικαλυμμένο με τα εντυπωσιακά μάρμαρα σε χρώματα ροζ, γκρι, πράσινο και άσπρο από την περιοχή της Τοσκάνης όπως και ο ολόκληρος ο καθεδρικός.  Έχει 12 καμπάνες και ύψος περίπου 85 μέτρα δηλαδή είναι 6 μέτρα χαμηλότερος από τον Θόλο.

    15 κορυφαία αξιοθέατα και μουσεία στη Φλωρεντία
    15 κορυφαία αξιοθέατα και μουσεία στη Φλωρεντία 35

    Μπορείτε να φτάσετε έως και την κορυφή του καμπαναριού για να απολαύσετε τη θέα της Φλωρεντίας εάν έχετε την αντοχή να ανεβείτε περίπου 400 σκαλιά!!! Ευτυχώς κατά την άνοδό σας υπάρχουν και τέσσερα επίπεδα θέασης αλλά και ξεκούρασης. Χρειάζεστε εισιτήριο

    Εισιτήρια για Το καμπαναριό του Τζιόττο: Γκιόντο: Είσοδος για το καμπαναριό Giotto, είσοδος για το μουσείο Opera del Duomo, είσοδος για Santa Reparata, Καθεδρικός ναός της Φλωρεντίας (ελεύθερη είσοδος)

    4. Το Βαπτιστήριο στην Piazza del Duomo

    Το πιο όμορφο όμως κτίριο της πλατείας Ντουόμο είναι το Βαπτιστήριο. Έχει οκταγωνικό σχήμα και σε αυτό βαπτίστηκαν πολλοί διάσημοι αλλά και απλοί κάτοικοι της πόλης. Είναι ένα από τα παλαιότερα κτίρια της Φλωρεντίας, το οποίο χρονολογείται από τον 11ο αιώνα.

    15 κορυφαία αξιοθέατα και μουσεία στη Φλωρεντία
    Ο καθεδρικός Ναός Santa Maria del Fiore με το καμπαναριό και το Βαπτιστήριο είναι το μεγαλύτερο τουριστικό αξιοθέατο της Φλωρεντίας.

    Εξωτερικά και αυτό καλύπτεται με μάρμαρα Τοσκάνης (μάρμαρα από τις πόλεις Καράρα, Πίζα, Σιένα) ενώ στο εσωτερικό του εντυπωσιακή είναι η οροφή με ψηφιδωτά που αναπαριστούν και εδώ την ημέρα της Κρίσης.

    15 κορυφαία αξιοθέατα και μουσεία στη Φλωρεντία
    Αδιαμφισβήτητα ο πιο θαυμάσιος Θόλος Ναού!

    Ο Λορέντσο Γκιμπέρτι φιλοτέχνησε τις πόρτες του Βαπτιστηρίου με ανάγλυφα από χρυσό. Επί 21 χρόνια δούλευε τις πόρτες με σκηνές από την Παλαιά Διαθήκη. Ο Μιχαήλ Άγγελος τις ονόμασε «Πύλες του Παραδείσου». Οι πόρτες που βρίσκονται σήμερα στο Βαπτιστήριο είναι αντίγραφα. Οι αυθεντικές πόρτες φυλάσσονται στο Μουσείο Ντουόμο.

    ΣΥΝΔΥΑΣΤΙΚΟ ΠΑΚΕΤΟ: Πολύ καλό πακέτο είναι και αυτό: Florence Duomo & Brunelleschi ‘s Dome. Περιλαμβάνει: εισιτήριο εισόδου στο θόλο του Brunelleschi, Πάσο 3 ημερών Duomo Complex, Είσοδος στον Πύργο της Καμπάνας, Μουσείο του Ντουόμο, Κρύπτη Σάντα Ρεπαράτα, Καθεδρικός ναός, πολύγλωσση εφαρμογή ηχητικού οδηγού για τον Θόλο του Μπρουνελέσκι και τον Καθεδρικό Ναό, επιτόπια βοήθεια από το τοπικό προσωπικό. Βγαίνει οικονομικότερη από το να πληρώσεις κάθε εισιτήριο χωριστά.

    5. Πιάτσα ντε λα Σινιορία (Piazza Della Signoria)

    Αφού είδαμε και θαυμάσαμε όλα τα αναγεννησιακά δημιουργήματα της πλατείας Ντουόμο είπαμε να κατηφορίσουμε προς τον ποταμό Άρνο. Πήραμε τον πεζόδρομο Via dei Calzaiuoli, τον γεμάτο από καταστήματα και πολλά υπαίθρια στέκια που πωλούσαν κυρίως δερμάτινα είδη, με προορισμό την Piazza della Signoria. Η εικόνα της πλατείας με τα τόσα αγάλματα που είναι γεμάτη μας εντυπωσίασε και ήταν σαν να βρισκόμασταν σε ένα υπαίθριο μουσείο.

    Η πιο εντυπωσιακή πλατεία της Ιταλίας Πιάτσα ντε λα Σινιορία (Piazza Della Signoria) με το κύριο αξιοθέατο το Παλάτσο Βέκιο ήταν για αιώνες ο τόπος συγκέντρωσης των κατοίκων της πόλης και τώρα είναι σημείο συνάντησης για όλους τους τουρίστες. Την Πιάτσα ντε λα Σινιορία την αποκαλούν και “πλατεία των αρχόντων”.

    Στο κέντρο της μεγάλης πλατείας βρίσκεται το Σιντριβάνι του Ποσειδώνα του 16ου αι. με μυθικά γλυπτά. Δίπλα βρίσκεται ο έφιππος ανδριάντας του Μεγάλου Δούκα Κόζιμο Ατων Μεδίκων, του ιδρυτή της οικογενείας. Στην είσοδο του Πόντε Βέκιο έως τον 19ο αιώνα βρισκόταν και το αυθεντικό άγαλμα Δαβίδ του Μιχαήλ Άγγελου. Τώρα πλέον έχει μεταφερθεί στην Galleria dell’Accademia για λόγους προστασίας.

    15 κορυφαία αξιοθέατα και μουσεία στη Φλωρεντία
    Η Πιάτσα ντέλα Σινιορία με το σιντριβάνι του Ποσειδώνα. Στην ίδια πλατεία, όπως διακρίνεται στη φωτογραφία, βρίσκεται και το Μουσείο Gucci για το οποίο σας μιλάω στο τέλος της ανάρτησης

    Στην Piazza della Signoria εντυπωσιακό είναι και το άγαλμα του Περσέα να κρατάει στο χέρι του το κεφάλι της μέδουσας που αντί για μαλλιά έχει φίδια. Το γλυπτό του Benvenuto Cellini είναι κατασκευασμένο από μπρούτζο και λέγεται πως το πρόσωπο του αγάλματος είναι του ίδιου του καλλιτέχνη που συνήθιζε να ενσωματώνει στα έργα του αυτοπροσωπογραφίες.


    Ο μύθος του Περσέα

    Επειδή ο Περσέας είναι ήρωας της ελληνικής μυθολογίας θεώρησα καλό να σας πω λίγα λόγια για αυτόν και να μάθετε την ιστορία του.

    Ο βασιλιάς του Άργους Αρκίσιος είχε μια κόρη τη Δανάη και ήθελε και έναν γιο. Συμβουλεύτηκε την Πυθία που του είπε πως αντί για γιο θα αποκτήσει έναν εγγονό που αυτός στο τέλος θα τον σκοτώσει. Όταν γεννιέται ο Περσέας από τον Δία και τη Δανάη, φοβούμενος ο βασιλιάς μήπως επαληθευτεί ο χρησμός έβαλε και τους δυο σε μια λάρνακα για να τους ξεφορτωθεί δίνοντας εντολή να αφήσουν τη λάρνακα στη θάλασσα και να αποφασίσουν οι θεοί για την τύχη της. Η λάρνακα ξεβράστηκε στο νησί Σέριφος και εκεί ο Περσέας μεγάλωσε και έγινε ένα δυνατό παλικάρι.

    15 κορυφαία αξιοθέατα και μουσεία στη Φλωρεντία
    Στο γλυπτό του Περσέα με το κεφάλι της Μέδουσας αποτυπώνεται η δύναμη του καλού έναντι του κακού.

    Ο βασιλιάς της Σερίφου Πολυδέκτης θέλοντας να πάρει γυναίκα του τη Δανάη και επειδή έβλεπε ως εμπόδιο τον Περσέα του ζητάει να κάνει έναν άθλο. Να του φέρει το κεφάλι της Μέδουσας μιας θνητής γοργόνας που ο ίδιος το θεωρούσε αδύνατον. Όμως ο Περσέας με τη βοήθεια των θεών Αθηνάς και Ερμή μετά από πολλές περιπέτειες αποκεφαλίζει τη Μέδουσα και πηγαίνει το κεφάλι στον Πολυδέκτη. Όσοι το είδαν πέτρωσαν μονομιάς και γέμισε η Σέριφος από πέτρες που έμοιαζαν με ανθρώπους, γιαυτό και στα αρχαία ελληνικά “Σέριφος” σημαίνει και “συντρίμμια πέτρας”.

    15 κορυφαία αξιοθέατα και μουσεία στη Φλωρεντία
    Το γλυπτό του Περσέα θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα έργα της τέχνης της Αναγέννησης, ένα πολύ δυνατό έργο τέχνης που αφήνει έντονες εντυπώσεις

    Μετά από αυτό ο Περσέας αφιέρωσε το κεφάλι στη θεά Αθηνά, η οποία το πήρε και το κάρφωσε επάνω στην ασπίδα της. Ο Περσέας στο τέλος έγινε βασιλιάς της Τίρυνθας και ίδρυσε την πόλη των Μυκηνών. Όταν ο Περσέας πέθανε, οι θεοί δεν τον έστειλαν στον Άδη αλλά στον ουρανό και τον έκαναν άστρο όπως και την γυναίκα του Ανδρομέδα και τους γονείς της. Έτσι δημιουργήθηκαν οι αστερισμοί του Περσέα, της Ανδρομέδας, της Κασσιόπης, του Κηφέα αποτυπώνοντας την ιστορία τους για πάντα στον ουρανό.


    Διαβάστε ποια είναι τα πιο σημαντικά χωριά της Τοσκάνης και κάντε ένα road trip στη Σιένα, Φλωρεντία και Πίζα:

    6. Παλάτσο Βέκιο (Palazzo Vecchio)

    Στο Palazzo Vecchio (Παλαιό Μέγαρο) αν και το μεγαλύτερο μέρος του σήμερα είναι μουσείο στεγάζεται από το 1872 το Δημαρχείο της Φλωρεντίας. Κατασκευάστηκε το 1322 όταν κυβερνούσαν οι Μέδικοι και εδώ ήταν η καρδιά της πολιτικής ζωής της πόλης και παραμένει έως σήμερα το κέντρο της τοπικής αυτοδιοίκησης.

    15 κορυφαία αξιοθέατα και μουσεία στη Φλωρεντία
    Το Palazzo Vecchio προσελκύει χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο από όλο τον κόσμο, οι οποίοι θέλουν να θαυμάσουν το υπαίθριο μουσείο με τα δεκάδες ανεκτίμητης αξίας αγάλματα

    Το εσωτερικό του Παλάτσο Βέκιο είναι ένα τουριστικό αξιοθέατο της Φλωρεντίας που χιλιάδες κόσμου έρχονται να το επισκεφθούν και να θαυμάσουν τις αίθουσες που προκαλούν δέος με την καλαισθησία και την τέχνη που είναι διακοσμημένες. Στον πρώτο όροφο του Παλάτσο βρίσκεται η Αίθουσα των Πεντακοσίων, η πιο όμορφη αίθουσα του μουσείου, διακοσμημένη από τον Μιχαήλ Άγγελο και τον Λεονάρντο Ντα Βίντσι. Ξεχωριστές είναι και η Αίθουσα με τα χρυσά κρίνα, σύμβολο της Φλωρεντίας και η Αίθουσα με τους χάρτες των εξερευνητών.

    15 κορυφαία αξιοθέατα και μουσεία στη Φλωρεντία
    Εάν αποφασίσετε να ανεβείτε στον εντυπωσιακό Πύργο του Παλάτσο Βέκιο ύψους 94 μέτρων (διακρίνεται στα αριστερά της φωτογραφίας) προτιμήστε να ανεβείτε λίγο πριν δύσει ο ήλιος για να προλάβετε το μαγικό ηλιοβασίλεμα της Φλωρεντίας.

    Αγόρασε από εδώ:

    Palazzo Vecchio: Skip-the-Line είσοδος και ξενάγηση στο μυστικό πέρασμα

    Φλωρεντία: Palazzo Vecchio Είσοδος & Videoguide

    7. Γκαλερί Ουφίτσι (Galleria degli Uffizi)

    Από την πλατεία Ντε λα Σινιορία μπήκαμε στον στενό πεζόδρομο Piazzale degli Uffizi της Γκαλερί Ουφίτσι για να δούμε την συλλογή έργων των μεγάλων αναγεννησιακών ζωγράφων του 16ου και του 17ου αιώνα. Η διάσημη Galleria degli Uffizi είναι ένα από τα σημαντικότερα μουσεία σε ολόκληρο τον κόσμο και φυσικά το πιο γνωστό αξιοθέατο στη Φλωρεντία όπου χιλιάδες κόσμου συρρέουν για να το επισκεφθούν.

    Για να παρακάμψετε την πολύ μεγάλη αναμονή στην επίσκεψη του Μουσείου σας προτείνω να κόψετε τα εισιτήριά σας εκ των προτέρων. Για skip the line εισιτήριο στην Γκαλερί Ουφίτσι πατήστε εδώ (δείτε τι άλλο περιλαμβάνει αυτή τη προσφορά).

    Περισσότερα συνδυαστικά εισιτήρια θα βρείτε εδώ στην πλατφόρμα του Ανθομέλι σε συνεργασία με την Tiqets:

    Λίγα λόγια για τη δημιουργία της Γκαλερί Ουφίτσι

    Η κατασκευή του παλατιού Ουφίτσι ξεκίνησε το 1560 από τον Τζόρτζιο Βαζάρι και ολοκληρώθηκε 20 χρόνια μετά. Χτίστηκε για να στεγάσει γραφεία όμως στο τέλος αποφασίσθηκε να μεταφερθεί η συλλογή έργων τέχνης και αγαλμάτων της οικογενείας των Μεδίκων που ήταν διασκορπισμένα σε διάφορα μέρη και πόλεις. Στα χρόνια που ακολούθησαν η συλλογή αναγεννησιακών έργων εμπλουτίστηκε. Το πιο παλιό δωμάτιο του Μουσείου, όπου είχε μεταφερθεί η συλλογή των Μεδίκων, είναι ένα οκταγωνικό δωμάτιο, το ονομαζόμενο Tribuna του Uffizi.

    15 κορυφαία αξιοθέατα και μουσεία στη Φλωρεντία
    Το Μουσείο Ουφίτσι σήμερα είναι το πιο επισκέψιμο ιταλικό μουσείο τέχνης

    Η Γκαλερί Uffizi φιλοξενεί έργα των Βotticelli, Leonardo, Raffello, Michelangelo Caravaggio, Giotto, Piero della Francesca και Filippo Lippi που συγκλονίζουν όλους τους επισκέπτες. 

    Η τελευταία κληρονόμος των Μεδίκων Άννα Μαρία Λουδοβίκα η οποία ήταν λάτρης της τέχνης βλέποντας όλη αυτή τη μεγάλη συλλογή που είχε δημιουργηθεί, για να μην ξεπουληθεί όπως κάνανε πολλά παλάτια τότε, είχε τη διορατικότητα να κάνει συμφωνία με την Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία βάζοντας έναν απαράβατο όρο, ότι όλη η προσωπική περιουσία των Μεδίκων που παραχωρήθηκε από την ίδια στη δυναστεία της Λορένης, να μη μεταφερθεί ποτέ έξω από τη Φλωρεντία. Έτσι ξεκινά η ιστορία της Πινακοθήκης Ουφίτσι η οποία έγινε δημοσίως προσβάσιμη το 1769 και σήμερα είναι μια από τις παλαιότερες πινακοθήκες στον κόσμο.

    15 κορυφαία αξιοθέατα και μουσεία στη Φλωρεντία
    Αν βρίσκεστε στη Φλωρεντία για πρώτη φορά, πραγματικά αξίζει τον κόπο να αφιερώσετε τον χρόνο σας στη συλλογή των έργων του Μουσείου Ουφίτσι

    Στη Galleria degli Uffizi θα δείτε σπουδαία έργα αναγεννησιακής τέχνης, όπως: Η Αγία Οικογένεια  του Μιχαήλ Άγγελου, ο Ευαγγελισμός του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, η Αφροδίτη του Ουρμπίνο του Τιτσιάνο, υπέροχα έργα του Καραβάτζιο, έναν θαυμάσιο πίνακα του Ελ Γκρέκο, αρχαιοελληνικά αγάλματα και η Γέννηση της Αφροδίτης του Μποτιτσέλι, το διασημότερο έργο με την απαράμιλλη ομορφιά του που προκαλεί απερίγραπτα έντονα συναισθήματα.

    15 κορυφαία αξιοθέατα και μουσεία στη Φλωρεντία
    Η Γέννηση της Αφροδίτης του Σάντρο Μποτιτσέλι

    Ταξίδι στις ομορφότερες πόλεις της Ευρώπης: Οι 10 πιο όμορφες πόλεις της Ευρώπης

    8. Πόντε Βέκιο (Ponte Vecchio)

    Η Ponte Vecchio είναι μια μεσαιωνική γέφυρα, χτισμένη το 1345 και όπως το λέει και το όνομά της (Παλιά Γέφυρα) είναι η πρώτη πέτρινη γέφυρα που κατασκευάστηκε στον ποταμό Άρνο. Επάνω στη γέφυρα τους πρώτους αιώνες έβαλαν τα εργαστήρια τους σιδεράδες και βυρσοδέψες όμως αργότερα λόγω της έντονης μυρωδιάς τα εργαστήρια αυτά απομακρύνθηκαν και τη θέση τους την πήραν κοσμηματοπωλεία.

    15 κορυφαία αξιοθέατα και μουσεία στη Φλωρεντία
    Η γέφυρα Πόντε Βέκιο είναι ένα από τα πιο πολυφωτογραφημένα μέρη της Ιταλίας

    Η Πόντε Βέκιο είναι τόσο εντυπωσιακή, γεμάτη με όλη την ιστορία της Φλωρεντίας που ακόμα και ο Χίτλερ έδωσε διαταγή να μην ανατιναχτεί η γέφυρα κατά την υποχώρηση των Γερμανών στο ΒΠΠ σε αντίθεση με όλες τις υπόλοιπες που δε γλίτωσαν.

    Η βόλτα μας επάνω στην Πόντε Βέκιο ήταν πραγματικά απολαυστική αφού είναι πεζοδρομημένη. Φωνές, ομιλίες, γέλια, επιφωνήματα και μουσικές μελωδίες από τις μπάντες των μουσικών του δρόμου που ακούγονταν δημιουργούσαν μια ατμόσφαιρα ενθουσιασμού και μάλιστα πολύ ταξιδιωτική με δεκάδες τουρίστες από όλες τις γωνιές του κόσμου. Και επειδή κάθε μέρα δεν βρίσκεσαι επάνω στην Πόντε Βέκιο της Φλωρεντίας, πιστεύω όλοι μας ζούσαμε αυτή τη στιγμή με όλο μας το είναι!

    15 κορυφαία αξιοθέατα και μουσεία στη Φλωρεντία
    Πόντε Βέκιο (Ponte Vecchio)

    Υπήρχε τόσος κόσμος που πολλές φορές δημιουργείτο το αδιαχώρητο διότι όλοι όπως και εμείς σταματούσαμε για να δούμε βιτρίνες αλλά και για να φωτογραφήσουμε, ειδικά όταν βρεθήκαμε στο σημείο μπαλκόνι που βρίσκεται και η προτομή του Benvenuto Cellini, του δημιουργού του μπρούτζινου αγάλματος του Περσέα. Έπρεπε να περιμένουμε στη σειρά για να βγάλουμε μια καλή φωτογραφία.

    15 κορυφαία αξιοθέατα και μουσεία στη Φλωρεντία
    Στη φωτογραφία το μπαλκόνι θέασης της γέφυρας Πόντε Βέκιο όπου βρίσκεται η προτομή του Benvenuto Cellini

    Ο Benvenuto Cellini ήταν Ιταλός καλλιτέχνης και χρυσοχόος γνωστός για τις εξαιρετικές δημιουργίες του στη γλυπτική, την κατεργασία μετάλλων και το σχέδιο κοσμημάτων. Μια από τις πιο διάσημες δημιουργίες του είναι το χάλκινο άγαλμα του Περσέα που κρατά το κεφάλι της Μέδουσας, το οποίο βρίσκεται στην Piazza della Signoria στη Φλωρεντία.

    15 κορυφαία αξιοθέατα και μουσεία στη Φλωρεντία
    Τα Φλωρεντίνικα σπίτια με τα θεμέλια τους να βρίσκονται μέσα στο ποτάμι Άρνο

    Χαρακτηριστικά είναι τα σπίτια στο νότιο μέρος αριστερά και δεξιά της γέφυρας που βρίσκονται μέσα στο νερό του ποταμού σε αντίθεση με την άλλη πλευρά που μπροστά στα σπίτια υπάρχει δρόμος, ως και χώρος πρασίνου και ξεκούρασης.

    Προτείνουμε μια οργανωμένη περιήγηση με τα πόδια στη Φλωρεντία με ξεναγό. (δεν περιλαμβάνει εισιτήρια αξιοθέατων) σε ομάδα 1-25 ατόμων. Δείτε τις λεπτομέρειες εδώ.

    9. Παλάτσο Πίτι (Palazzo Pitti)

    Το Παλάτι Πίτι (Palazzo Pitti) χτίστηκε το 1457 και ήταν αρχικά η κατοικία του Λούκα Πίττι, ενός φιλόδοξου Φλωρεντινού τραπεζίτη. Το 1549 αγοράστηκε από την οικογένεια των Μεδίκων οι οποίοι δημιούργησαν ένα μεγάλο παλάτι και στη συνέχεια το 1919 ο βασιλιάς Βίκτωρ Εμμανουήλ Γ΄ το δώρισε στον ιταλικό λαό.

    15 κορυφαία αξιοθέατα και μουσεία στη Φλωρεντία
    Η Παλατινή Πινακοθήκη (Galleria Palatino) είναι το κυριότερο μουσείο του Παλάτσο Πίττι

    Στην πινακοθήκη του Παλατιού σήμερα εκτίθενται πάνω από 500 αναγεννησιακοί πίνακες, θησαυροί που ανήκαν στην ιδιωτική συλλογή των Μεδίκων και των διαδόχων της. Επίσης θα δείτε τη μεγαλύτερη συλλογή αναγεννησιακών έργων του Ραφαήλ αλλά και δημιουργίες σύγχρονης τέχνης που καλύπτουν την εποχή 1780-1920. Εκτός από τα βασιλικά διαμερίσματα μέσα στο Παλάτσο Πίττι, υπάρχουν και άλλα 6 επισκέψιμα μουσεία.

    Ο διάδρομος Vasari

    Ο Giorgio Bazari κατασκεύασε το Corridoio Vasariano, έναν υπερυψωμένο κλειστό διάδρομο που ξεκινούσε από το Παλάτσο Βέκιο το παλιό ανάκτορο των Μεδίκων, περνούσε μέσα από το Παλάτι Ουφίτσι, ακολουθούσε τη βόρεια όχθη του ποταμού Άρνο, διέσχιζε τη γέφυρα Πόντε Βέκιο από επάνω και στη συνέχεια περνώντας πάνω από τις στέγες των σπιτιών στην περιοχή Ολτράρνο έφτανε στο Παλάτι Πίττι. Το στενό μυστικό πέρασμα από την αρχή (Palazzo Vecchio) έως το τέλος (Palazzo Pitti) έχει μήκος περίπου ένα χιλιόμετρο.

    15 κορυφαία αξιοθέατα και μουσεία στη Φλωρεντία
    Το πέρασμα αυτό με τα παράθυρα είναι εμφανές στη βόρεια πλευρά του ποταμού Άρνο πάνω από τις στοές και φυσικά πάνω από τη γέφυρα Πόντε Βέκιο.

    Σε ορισμένα τμήματα του Διαδρόμου τα μικρά παράθυρα που βλέπουν τόσο στο ιστορικό κέντρο όσο και στον ποταμό Άρνο ήταν σαν παράθυρα κατασκοπείας. Στην πραγματικότητα, αυτός πρέπει να ήταν και ο λόγος που έγιναν. Οι Μέδικοι μπορούσαν να μετακινούνται ελεύθερα από το ένα παλάτι στο άλλο με απόλυτη διακριτικότητα και ασφάλεια και να μπορούν να κοιτάζουν έξω χωρίς να τους βλέπουν.

    Ο διάδρομος Vasari είχε κλείσει για τους επισκέπτες για λόγους ασφαλείας λόγω ανακαίνισης. Η επίσκεψη στον πρόσφατα διαμορφωμένο Διάδρομο γίνεται με ειδικό εισιτήριο. Ξεκινά από το ισόγειο του Uffizi, συνεχίζει πάνω από το Ponte Vecchio και φτάνει στους κήπους του Boboli και στο παλάτι Pitti πέρα ​​από τον ποταμό Άρνο.

    10. Κήποι Μπόμπολι (Giardino di Boboli)

    Δεν είναι μόνο το Παλάτσο Πίττι ένα θαυμαστό έργο. Θαυμαστοί είναι και οι κήποι που βρίσκονται πίσω από αυτό. Οι κήποι Boboli σε αναγεννησιακό στυλ δημιουργήθηκαν τον 16ο αιώνα από τους Μεδίκους αλλά η διαμόρφωσή τους συνεχίστηκε και τους επόμενους τρεις αιώνες. Άνοιξε για το κοινό το 1766. Καταλαμβάνουν μία πραγματικά τεράστια έκταση όπου βρίσκονται κρήνες, σιντριβάνια και διάσπαρτα έργα τέχνης.

    15 κορυφαία αξιοθέατα και μουσεία στη Φλωρεντία
    Οι κήποι Boboli το 2013 εντάχθηκαν στον κατάλογο με τα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ.

    Στα συγκεκριμένα αξιοθέατα, Παλάτι Πίττι και κήποι Μπόμπολι, φροντίστε να φοράτε άνετα παπούτσια γιατί οι ώρες ξενάγησης και περιπάτου είναι αρκετές και αν είναι καλοκαίρι πρέπει να έχετε καπελάκι και οπωσδήποτε νερό μαζί σας, αν και μέσα στους κήπους υπάρχει και καφετέρια για στάση ξεκούρασης.

    Κήποι Boboli: Εισιτήριο παράκαμψης της ουράς. Περιλαμβάνει: πρόσβαση στους Κήπους Boboli, πρόσβαση στους Κήπους Bardini, πρόσβαση στο Μουσείο Πορσελάνης

    Αναζητήστε τον επόμενο ταξιδιωτικό σας προορισμό στην Ευρώπη: Family travel: Οικογενειακά ταξίδια του Ανθομέλι στην Ευρώπη

    11. Σάντα Κρότσε (Basilica di Santa Croce di Firenze)

    Ένα άλλο αξιοθέατο που στο ταξίδι μας στη Φλωρεντία είχαμε προγραμματίσει να δούμε ήταν και η Basilica di Santa Croce di Firenze. Περνώντας και πάλι από την Πόντε Βέκιο μπήκαμε στην πόλη και περπατώντας μέσα στα στενά δρομάκια για να κόψουμε δρόμο (καλά να είναι το GPS) φτάσαμε στην εκπληκτική πλατεία της Φλωρεντίας την Piazza di Santa Croce.

    15 κορυφαία αξιοθέατα και μουσεία στη Φλωρεντία
    Πανοραμική φωτογραφία της Φλωρεντίας με τον Ναό Basilica di Santa Croce di Firenze

    Το εξωτερικό της μεγαλοπρεπούς εκκλησίας Σάντα Κρότσε που χτίστηκε σε γοτθικό ρυθμό το 1294 είναι επενδυμένη με λευκό, κόκκινο και πράσινο μάρμαρο Τοσκάνης. Έλαμπε μέσα στον μεσημεριανό ήλιο και η εικόνα της εκκλησίας ήταν εκθαμβωτική. Τα παιδιά παίζανε μέσα στην πλατεία η οποία είναι και σημείο συνάντησης για τους ντόπιους καθώς γύρω της υπάρχουν πολλά μαγαζιά και στέκια.

    15 κορυφαία αξιοθέατα και μουσεία στη Φλωρεντία
    Ο Ναός Σάντα Κρότσε είναι εκπληκτικός τόσο εξωτερικά όσο και στο εσωτερικό του. Πρέπει να τον επισκεφθείτε οπωσδήποτε

    Το στοιχείο που κάνει την εκκλησία Σάντα Κρότσε να είναι ξεχωριστή είναι το ότι στο εσωτερικό της εκτός από τις υπέροχες νωπογραφίες του Τζότο, υπάρχουν και οι τάφοι πολλών διάσημων, όπως του Γαλιλαίου, του Μακιαβέλι, του Μιχαήλ Αγγέλου και άλλων.

    Αξίζει να σημειωθεί πως το σώμα του Γαλιλαίου μεταφέρθηκε αργότερα στον τάφο του λόγω του αφορισμού του από την παπική εκκλησία.

    Εισιτήριο εισόδου skip the line στο συγκρότημα της Βασιλικής Santa Croce

    12. Γκαλερί της Ακαδημίας (Galleria dell’ Accademia)

    Το Μουσείο Galleria dell’Accademia είναι το δεύτερο σε επισκεψιμότητα μουσείο στη Φλωρεντία εξαιτίας του διάσημου γλυπτού Δαβίδ του Μιχαήλ Άγγελου, το οποίο βρίσκεται εκεί από το 1873. Παριστάνει το βιβλικό πρόσωπο του Δαβίδ που σκότωσε τον Γολιάθ. Το έργο το παρήγγειλε ο δήμος της Φλωρεντίας στον Μιχαήλ Άγγελο και στήθηκε στην αρχή μπροστά στο Παλάτσο Βέκιο. Σήμερα, όπως ανέφερα και παραπάνω, στη θέση εκείνη βρίσκεται το αντίγραφο του γλυπτού.

    15 κορυφαία αξιοθέατα και μουσεία στη Φλωρεντία
    Το άγαλμα του Δαβίδ που το κατασκεύασε ο Μιχαήλ Άγγελος τον 16ο αιώνα είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά γλυπτά στον κόσμο, με ύψος 5,17 μέτρα

    Στη Galleria dell’Accademia γίνεται το εξής εξωπραγματικό. Όλος ο κόσμος βρίσκεται μπροστά στο άγαλμα του Δαβίδ για να το δει και να το φωτογραφήσει ενώ στα άλλα δωμάτια του Μουσείου με εξαιρετικά εκθέματα σε μία μεγάλη συλλογή από αναγεννησιακούς πίνακες που φιλοτεχνήθηκαν στην ιταλική πόλη από το 1300 έως το 1600 επικρατεί ησυχία και ηρεμία.

    15 κορυφαία αξιοθέατα και μουσεία στη Φλωρεντία
    Το πιο διάσημο στολίδι του μουσείου Galleria dell’Accademia είναι ο Δαβίδ του Μιχαήλ Άγγελου.

    Η διαπίστωσή μου ήταν πως τα πάμπολλα αγάλματα και οι πίνακες που εκτίθενται μπορεί να μην έχουν την αίγλη των εκθεμάτων του Ουφίτσι είναι όμως και αυτά τα εκθέματα εξαιρετικά. Επομένως πάρτε και εσείς τον χρόνο σας, δείτε με την ησυχία σας όλο το Μουσείο και προς το τέλος απολαύστε και το υπέροχο άγαλμα του Μιχαήλ Άγγελου.

    Βρείτε skip the line εισιτήρια για την Ακαδημία στη Φλωρεντία ή συνδυαστικά εισιτήρια με άλλα αξιοθέατα ώστε να συμφέρει η τιμή τους.

    Στην αρχή του άρθρου μας αναφέραμε το Florence Digital Pass και τι ακριβώς προσφέρει ώστε να… συμφέρει. Πρόσθέτουμε και το Florence City pass, το πάσο για μουσεία, ξεναγήσεις, & Hop-On Hop-Off Bus. Δεν είναι τυχαίο που ονομάζεται TURBO PASS!

    13. Η πλατεία Ελευθερίας (Piazza della Republica)

    Η Piazza della Republica είναι η κεντρικότερη πλατεία της Φλωρεντίας όπου δεσπόζει η Στήλη της Αφθονίας (Colonna dell’Abbondanza). Η πλατεία είναι το ακριβές γεωγραφικό κέντρο της πόλης και αποτελεί τα σύνορα μεταξύ τριών από τις τέσσερις ιστορικές γειτονιές της Φλωρεντίας. Αν θέλετε να ψωνίσετε από τη Φλωρεντία επισκεφθείτε τη συγκεκριμένη πλατεία και θα βρείτε εκεί επώνυμα καταστήματα για να κάνετε τις αγορές σας.

    15 κορυφαία αξιοθέατα και μουσεία στη Φλωρεντία
    Η πλατεία Ελευθερίας (Piazza della Republica)

    Εξτρά μουσεία

    14. Μουσείο Galileo εξαιρετικό για τα παιδιά και εφήβους στην Φλωρεντία

    Τελευταίο στην ξενάγηση της Φλωρεντίας σας άφησα το Μουσείο που αν έχετε και παιδιά μαζί σας είναι μια πολύ καλή πρόταση. Το μουσείο είναι αφιερωμένο στη ζωή και το έργο του Γαλιλαίου Γαλιλέι, γνωστό σε όλο τον πλανήτη για τη διατύπωση της θεωρίας του, ότι η Γη γυρίζει. Οι αστρονομικές ανακαλύψεις που έκανε τον έφεραν σε σύγκρουση με τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία η οποία του επέβαλε κατ’ οίκον περιορισμό και τον υποχρέωσε να μη διατυπώσει ποτέ ξανά τη θεωρία του.

    Ο Γαλιλαίος φεύγοντας από το δικαστήριο συνέχισε να επιμένει στις επιστημονικές θέσεις του και είπε τη γνωστή φράση του: «Και όμως κινείται».

    Το μουσείο είναι ιδανικός προορισμός για εφήβους που γοητεύονται από τις θετικές επιστήμες και θέλουν να ανακαλύψουν περισσότερα για το μυστηριώδες σύμπαν του Γαλιλαίου, ο οποίος τόλμησε να έρθει σε σύγκρουση με ολόκληρο το σύστημα και τους νόμους της εποχής του επιμένοντας στην άποψή του. Φεύγοντας και εσείς από το μουσείο σίγουρα θα αναφωνήσετε «Και όμως είχε δίκαιο»!

    Εισιτήρια για το μουσείο Galileo μπορείτε να κλείσετε από εδώ. Περιλαμβάνει την εφαρμογή Museo Galileo και λήψη μίνι οδηγού σε PDF.

    15. Μουσείο Gucci για τις γυναίκες

    Το μουσείο Gucci άνοιξε το 2011, για την 90η επέτειο του διάσημου οίκου μόδας Gucci και βρίσκεται δίπλα στο Παλάτσο Βέκιο. Μέσα από τα εντυπωσιακά εκθέματα θα μάθετε ολόκληρη την εξέλιξη του μεγάλου ιταλικού οίκου από το ξεκίνημα μέχρι την απόλυτη κυριαρχία στην παγκόσμια μόδα. Αν είστε λάτρεις της μόδας σίγουρα θα ενθουσιαστείτε όταν επισκεφθείτε τη φινετσάτη μπουτίκ του οίκου με τις πολλές αίθουσες τις γεμάτες εκθέματα, παπούτσια, μεταξωτά φουλάρια, τις δερμάτινες τσάντες και όλα αυτά με το αυθεντικό λογότυπο Gucci.

    Το Μουσείο είναι μικρό και θα το δείτε πολύ γρήγορα. Μπορείτε να καθίσετε στο καφέ του μουσείου για έναν φλωρεντίνικο καφέ ή αν ξελογιαστείτε και δεν μπορείτε να αγοράσετε κάτι ακριβό ίσως τότε να αγοράσετε έστω και ένα στυλό με την υπογραφή του brand από το κατάστημα των αναμνηστικών!

    Μια σχετικά ακριβή ξενάγηση σε μουσεία σχετικά με την μόδα στην Φλωρεντία είναι αυτή: Μόδα Ιδιωτική ξενάγηση με επισκέψεις σε μουσεία μόδας. Αν όμως θέλετε να πάρετε μια οικονομικότερη γεύση από μόδα μεγάλων οίκων μόδας θα προτείναμε μία σχετική ξενάγηση: Κορυφαίοι σχεδιαστές από Φλωρεντία Gucci, Ferragamo, Pucci, Cavalli.

    Το τέλος του ταξιδιού μας στη Φλωρεντία

    Τα μουσεία της Φλωρεντίας τα αξιοθέατα αυτής της αναγεννησιακής πόλης είναι πάρα πολλά. Όπως καταλαβαίνετε δεν μπορούμε να δούμε όλα τα αξιοθέατα σε ένα ταξίδι, αν και δεν  φτάνουν ούτε ένα, ούτε δυο, ούτε τρία ταξίδια. Θέλει κανείς να κάνει πολλά ταξίδια για να επισκεφθεί όλα τα αξιοθέατα, τα μουσεία, τις πινακοθήκες, τις γλυπτοθήκες και όλες τις πλατείες της Φλωρεντίας. Σίγουρα όμως εγώ σε αυτή μου την ανάρτηση σας έδωσα τουλάχιστον μια σειρά ξενάγησης για τα σημαντικότερα αξιοθέατα και μουσεία της Φλωρεντίας που είδαμε εμείς και που σας προτείνω να δείτε και εσείς. Απομένει σε εσάς ποια θα άλλα επιπλέον αξιοθέατα θα δείτε ανάλογα με τον χρόνο που διαθέτετε.

    15 κορυφαία αξιοθέατα και μουσεία στη Φλωρεντία
    Φλωρεντία, η αγαπημένη μας!

    Μήπως όμως στην τελική να σας είναι αρκετά όλα αυτά που σας είπα και τον χρόνο του ταξιδιού που σας απομένει να τον διαθέσετε σε βόλτες, σε καφεδάκια και σε ψώνια; Να δείτε τα υπέροχα ηλιοβασιλέματα όταν δύει ο ήλιος όταν πέφτει μέσα στο ποτάμι από την πλατεία Μικελάντζελο, να βολτάρετε και να ζήσετε την καθημερινότητα της Φλωρεντίας και να απολαύσετε στα όμορφα μπιστρό γεύσεις ιταλικού παγωτού και πίτσας σαν να μην υπάρχει αύριο; Τι λέτε;

    Η Κεντρική Αγορά της Φλωρεντίας, λειτουργεί έως τα μεσάνυχτα. Εκεί θα βρείτε μαγαζιά με πίτσες, μακαρονάδες, σαλάτες, γλυκά, παγωτά, ακόμα και κοκτέιλ σε καλή ποιότητα και οικονομικές τιμές. (Mercato Centrale Firenze στην οδό Via dell’Ariento)

    Εξτρά πληροφορίες

    • Η Ιταλία επειδή ανήκει στην ΕΕ το νόμισμα είναι το ευρώ, άρα δεν χρειάζεστε συνάλλαγμα.
    • Δεν είναι απαραίτητο το διαβατήριο παρά μόνο αστυνομική ταυτότητα νέου τύπου με λατινικούς χαρακτήρες.
    • Η Φλωρεντία είναι μια ώρα πίσω από την Ελλάδα.
    • Κλείστε τα εισιτήρια των μουσείων online μέσα από την πλατφόρμα του Ανθομέλι για να αποφύγετε τις μεγάλες ώρες αναμονής, κερδίζοντας και χρόνο ταξιδιού αφού θα τα έχετε προγραμματίσει όλα!
    • Εάν θέλετε να νοικιάσετε αυτοκίνητο πρέπει να έχετε δίπλωμα νέου τύπου σε κάρτα και όχι το κλασικό χρώματος ροζ.
    • Σας επισημαίνω πως εάν θέλετε να μπείτε στις ζώνες ZTL του ιστορικού κέντρου με το αυτοκίνητό σας απαιτείται ειδική άδεια, διαφορετικά θα σας κόψουν πρόστιμο. 

    ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ: Για να βρείτε τις χαμηλότερες τιμές ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων χρησιμοποιήστε την πλατφόρμα Discover Cars (παρέχει κρατήσεις ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων συγκρίνοντας προσφορές από πολλές εταιρείες κι έχει δωρεάν ακύρωση) ή την πλατφόρμα Car n motion (χωρίς χρήση πιστωτικής).

    https://www.discovercars.com/?a_aid=anthomeli&a_bid=efec0e0d

    Μέσα από την πρόταση του Ανθομέλι για ενοικίαση αυτοκινήτου πάρτε πληροφορίες για road trip στην Ιταλία: Σύγκρινε προσφορές για ενοικίαση αυτοκινήτου

    Εάν έλθετε στη Φλωρεντία με το αεροπλάνο το αεροδρόμιο της πόλης ονομάζεται Αμέρικο Βεσπούτσι. Κάθε μισή ώρα ένα λεωφορείο αναχωρεί από το αεροδρόμιο για τον σιδηροδρομικό σταθμό Santa Maria Novella. Διάρκεια 30 λεπτά.

    Κάντε την αναζήτηση των εισιτηρίων σας μέσω των παρακάτω banner.



    Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.

    Σας εύχομαι να περάσετε μαγευτικά στη Φλωρεντία, όπως μαγευτική είναι και η ίδια η πόλη!

    Πάντα με αγάπη

    μαμά Μαρία από το Ανθομέλι

    Pin it for later

    Τα αξιοθέατα και τα μουσεία της Φλωρεντίας είναι μνημεία της Αναγέννησης. Δημιουργήθηκαν από σπουδαίους καλλιτέχνες και αξίζει να κάνουμε ένα ταξίδι  στη Φλωρεντία για να τα γνωρίσουμε.
    15 κορυφαία αξιοθέατα και μουσεία στη Φλωρεντία 36

    Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.

    mama Maria
    mama Maria
    Γεια σας! Είμαι η Μαρία, μητέρα της Κατερίνας και της Κάλης Εδώ και και χρόνια ταξιδεύουμε με το σύζυγό μου σε όλη την Ευρώπη και την Ελλάδα με το αυτοκινούμενό μας. Έχουμε επισκεφθεί μεγάλες και μικρές πόλεις, χωριά απόμερα και χωριά διάσημα, έχουμε γνωρίσει αξιοθέατα και μνημεία που δεν θα μπορούσαμε να τα γνωρίσουμε με διαφορετικό τρόπο. Τις ταξιδιωτικές αυτές εμπειρίες, πλαισιωμένες με δικές μας φωτογραφίες, ιστορικά στοιχεία και εξτρά πληροφορίες τις γράφω με το όνομα μαμά Μαρία και θα τις βρείτε στην κατηγορία ΤΑΞΙΔΙΑ του blog anthomeli

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    Διαβάστε Επίσης