ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

    Road trip στη λίμνη Κόμο της Ιταλίας

    Η λίμνη Κόμο δεν μοιάζει με άλλες λίμνες που έχουν σχήμα στρογγυλό ή μακρόστενο. Αυτή μοιάζει σαν ένα ανάποδο κεφαλαίο ύψιλον (Υ) ή ακόμα πιο παραστατικά σαν μια γυναίκα που κάνει ένα μεγάλο βήμα! Στα δύο άκρα της λίμνης, βρίσκονται οι δύο μεγάλες πόλεις. Το Como και το Lecco. Υπέροχες όμως και οι άλλες μεσαιωνικές πόλεις όπως το Bellagio, Menaggio και Varenna, αλλά και όλα τα χωριουδάκια που βρίσκονται χωμένα στις πλαγιές των αλπικών βουνών που την περιτριγυρίζουν. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν για ένα road trip στη λίμνη Κόμο της Ιταλίας!

    Road trip στη λίμνη Κόμο της Ιταλίας
    Η λίμνη Κόμο βρίσκεται ανάμεσα στις απότομες πλαγιές των Άλπεων και είναι ένας διάσημος πόλος έλξης τουριστών

    Χάρτης της περιοχής

    Road trip στην Ευρώπη

    Το πού θα αποφασίσει ο καθένας να ταξιδέψει και ποιος θα είναι ο προορισμός του είναι καθαρά δική του απόφαση. Πως όμως θα επιλέξει τον προορισμό του εάν δεν διαβάσει, εάν δεν ακούσει, εάν δεν δει φωτογραφίες από κάποιον τόπο ή πόλη; Με την παρούσα ανάρτηση αυτόν τον σκοπό έχω. Να σας προτείνω και να σας δώσω πληροφορίες για κάποιους μαγικούς τόπους στην Ευρώπη, σύμφωνα πάντα με τις δικές μου ταξιδιωτικές εμπειρίες και να σας δώσω το ταξιδιωτικό έναυσμα. Αυτή τη σπίθα του ταξιδιού που σιγοκαίει μέσα μας και κάποια στιγμή γίνεται φλόγα!

    Road trip στη λίμνη Κόμο της Ιταλίας
    Η λίμνη Κόμο είναι ιδανικός προορισμός για όσους θέλουν να απολαύσουν περιπάτους, βαρκάδες και νοιώσουν την απόλυτη χαλάρωση

    Εάν είστε από τους ταξιδιώτες, όπως εμείς, που δεν θέλουμε το ταξίδι μας να περιλαμβάνει μια και μοναδική πόλη τότε καλό θα είναι να επιλέξετε να κάνετε ένα road trip στην Ευρώπη, ώστε να έχετε τη χαρά να δείτε σφαιρικά τον τόπο που επιλέξατε, να τον γνωρίσετε και να δείτε πολλές μικρές και μεγάλες πόλεις σε αυτήν την ταξιδιωτική σας διαδρομή. Εγώ θα σας προτείνω οδικές διαδρομές, ανάμεσα από τις πολλές που έχουμε κάνει στην Ευρώπη, είτε αυτές είναι λιμναίες, είτε ποτάμιες. Κάποιες από αυτές τις διαδρομές υπάρχουν ήδη αναρτημένες μέσα στο Ανθομέλι και στη συνέχεια της ανάρτησης θα τις ενσωματώσω, ώστε εάν σας ενδιαφέρουν να τις διαβάσετε.

    Οι προορισμοί για road trip σε λίμνες της Ευρώπης θα είναι μια σειρά αναρτήσεων και δεν θα είναι οι συνηθισμένοι προορισμοί, όπως πρωτεύουσες κρατών ή μεγαλουπόλεις. Θα είναι οδικές διαδρομές που θα σας ταξιδέψουν με διαφορετικό τρόπο. Ετοιμάστε, λοιπόν, βαλίτσες και φύγαμε για τη λίμνη Κόμο της Ιταλίας!!

    Διαβάστε την ανάρτηση της Κάλης για το δικό της ξεχωριστό ταξίδι στο Μιλάνο, στη λίμνη Κόμο και στο Μπέργκαμο: Ταξίδι στο Μιλάνο και τη Λίμνη Κόμο, μια έκπληξη για μένα

    Η Λίμνη Κόμο – Lago di Como

    Η λίμνη Κόμο (Lago di Como στα ιταλικά) βρίσκεται στη βόρεια Ιταλία, κοντά στα σύνορα με την Ελβετία και είναι η τρίτη μεγαλύτερη λίμνη της Ιταλίας μετά τις λίμνες Γκάρντα και Ματζόρε.

    Road trip στη λίμνη Κόμο της Ιταλίας
    Το Κόμο είναι ένα πολύ γραφικό μέρος με πλούσια ιστορία και έχει την περισσότερη νυχτερινή ζωή, συγκριτικά με τις άλλες πόλεις της λίμνης.

    Με ποιον τρόπο να ταξιδέψω;

    Εάν αποφασίσετε να ταξιδέψετε στο Κόμο να ξέρετε πως δεν διαθέτει αεροδρόμιο και γι αυτό πρότασή μου είναι (υπάρχουν τρία αεροδρόμια στην περιοχή) να επιλέξετε το αεροδρόμιο της πόλης Μπέργκαμο που είναι κοντά στο Μιλάνο.



    Από το Μιλάνο η πόλη Κόμο της ομώνυμης λίμνης Κόμο είναι πολύ κοντά (50 χλμ.) και θα φτάσετε εκεί με το τρένο (επιλέξτε να πάρετε το τρένο που πάει απευθείας). Μπορείτε βέβαια να νοικιάσετε απ’ ευθείας και αυτοκίνητο (δείτε παρακάτω).

    ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ: Για να βρείτε τις χαμηλότερες τιμές ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων χρησιμοποιήστε την πλατφόρμα Discover Cars (παρέχει κρατήσεις ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων συγκρίνοντας προσφορές από πολλές εταιρείες κι έχει δωρεάν ακύρωση) ή την πλατφόρμα Car n motion (χωρίς χρήση πιστωτικής).

    Το πώς θα προγραμματίσετε να κινηθείτε για ένα road trip στη λίμνη Κόμο είναι δική σας απόφαση. Μια επιλογή είναι να νοικιάσετε αυτοκίνητο, η δεύτερη επιλογή είναι να κινηθείτε για να γνωρίσετε τις κυριότερες πόλεις της λίμνης με το πλοίο της γραμμής και η τρίτη επιλογή είναι να μετακινηθείτε με τα λεωφορεία.

    Διαμονή στη λίμνη Κόμο

    Για τη διαμονή σας εάν μείνετε εκτός της πόλης του Κόμο, γιατί θεωρείται πως η πόλη επειδή είναι θέρετρο των πλουσίων είναι πολύ ακριβή, προτιμήστε μια μικρότερη πόλη ή ακόμα καλύτερα ένα χωριουδάκι για να ζήσετε την όμορφη φύση της λίμνης και την ιταλιάνικη κουλτούρα.

    Road trip στη λίμνη Κόμο της Ιταλίας
    Η λίμνη Κόμο είναι ένα ρομαντικό μέρος στην Ευρώπη που περιβάλλεται από σχεδόν κάθετες καταπράσινες πλαγιές των Άλπεων

    Οδικό road trip στη λίμνη Κόμο

    Να σημειώσω εδώ πως εάν επιλέξετε να κάνετε το γύρο της λίμνης οδικώς μην παρασυρθείτε από το μήκος της λίμνης που είναι μόνο 46 χιλιόμετρα και νομίσετε πως θα τα διανύσετε πολύ γρήγορα. Ο δρόμος είναι στενός με στροφές, πολλά τούνελ και φυσικά δεν επιτρέπεται να αναπτύξετε μεγάλη ταχύτητα. Αφήστε δε πως μπορείτε να βρείτε και μποτιλιάρισμα το καλοκαίρι. Έχει όμως η οδική διαδρομή αυτή τόση ομορφιά, που όλα τα άλλα αγνοούνται! Το θετικό στοιχείο της επιλογής σας αυτής είναι πως θα περάσετε μέσα από όλες τις πόλεις και τα χωριουδάκια της λίμνης και με τα πάρκινγκ που διαθέτει πολύ τακτικά ο δρόμος, θα μπορέσετε να σταθμεύσετε και να επισκεφθείτε τα περισσότερα.

    Road trip στη λίμνη Κόμο της Ιταλίας
    Λίμνη Κόμο. Ο δρόμος που περνάει μέσα από την πόλη Κόμο

    Μπορείτε να κάνετε road trip στη μεγαλύτερη λίμνη της Ιταλίας, τη Λίμνη Γκάρντα. Διαβάστε: Ταξίδι στη λίμνη Garda και στα θεματικά πάρκα της

    Η πόλη Κόμο

    Η πόλη Κόμο σαφώς είναι η πιο μεγάλη πόλη της λίμνης και η πιο αριστοκρατική. Είναι η πρώτη πόλη που θα επισκεφθείτε και θα σας ξετρελάνει με την ομορφιά και την κοσμοπολίτικη όψη της αλλά και με τις επαύλεις και τα πάρκα της. Μια πόλη συναρπαστική, πλούσια σε ιστορία, μνημεία και με πολλές μαγευτικές γωνιές.

    Road trip στη λίμνη Κόμο της Ιταλίας
    Το Κόμο είναι η μεγαλύτερη και πιο σημαντική πόλη της λίμνης.

    Στην Piazza Cavour χτυπάει η καρδιά της πόλης με τα περισσότερα καφέ και εστιατόρια να βρίσκονται σε αυτήν. Το μεγάλο πάρκο το Giardini del Temrio Voltiano είναι ένα υπέροχο μέρος για να περπατήσετε και από τα παγκάκια του να αγναντέψετε τη λίμνη. Θαυμάσιο αξιοθέατο είναι και ο καθεδρικός ναός Duomo di Como που χρονολογείτε από το 14ο αι.

    Road trip στη λίμνη Κόμο της Ιταλίας
    Λίμνη Κόμο. Το λιμάνι του Κόμο

    Κάντε μια βόλτα στην Piazza Volta και στην Piazza Giuseppe Mazzini του ιστορικού κέντρου του Κόμο και ξεκουραστείτε στα πολλά εστιατόρια, wine bar και καφέ της πλατείας για μια ιταλική πίτσα, ένα εσπρεσάκι ή ένα δροσερό ποτό. Σε αυτές τις δύο πλατείες χτυπάει και ο σφυγμός της νυχτερινής ζωής της πόλης.

    Η ιστορική πόλη Κόμο περικλείεται από επιβλητικά μεσαιωνικά τείχη και γραφικές πύλες. Η πιο όμορφη Πύλη είναι η Porta Torre που βλέπει προς την Piazza Vittoria. Ανακατευτείτε με τον κόσμο και περπατήστε ανάμεσα στα κομψά κτίρια και κάνετε μια βόλτα στην κοντινή Via Vitani, το πλουσιότερο απομεινάρι της μεσαιωνικής πόλης του Κόμο.

    Road trip στη λίμνη Κόμο της Ιταλίας
    Λίμνη Κόμο. Από το γραφείο πληροφοριών του Κόμο πάρτε ένα χάρτη της πόλης και οδηγηθείτε με αυτόν για να γνωρίσετε όλα τα αξιοθέατα

    Προγραμματίστε ένα ταξίδι στην Κροατία για να γνωρίσετε το μεγαλύτερο φυσικό αξιοθέατο: Οι λίμνες Πλίτβιτσε στην Κροατία

    Ο οδοντωτός για το Brunate

    Σας προτείνω όσο βρίσκεστε στο Κόμο να πάρετε το τελεφερίκ (οδοντωτό τρένο) για το Brunate, “το μπαλκόνι των Άλπεων”, τον μικρό αυτόν ορεινό οικισμό για να θαυμάσετε την υπέροχη θέα της λίμνης την περιτριγυρισμένη από τις Άλπεις. Ιστορικά το Brunate υπήρξε χειμερινό θέρετρο βασιλέων και πλούσιων κατοίκων από την αναγέννηση έως και σήμερα ακόμη. Επάνω στο λόφο θα εντυπωσιαστείτε από τις υπέροχες βίλες που βρίσκονται στην περιοχή και είχαν χτιστεί κατά τον 19ο αι. που χαρακτηρίζονται από πολυτέλεια και ιδιαίτερο γούστο αλλά και από τα άλλα χρωματιστά ιταλικά κτίρια και σαλέ.

    Road trip στη λίμνη Κόμο της Ιταλίας
    Το Brunate είναι ένα πανέμορφο χωριό με καταπληκτική θέα προς τη πόλη και τη λίμνη Como που θα φτάσετε με τον οδοντωτό

    Ο σιδηροδρομικός σταθμός Funicular, που άνοιξε το 1894, βρίσκεται στην πλατεία de Gasperi της πόλης Κόμο. Το τελεφερίκ λειτουργεί καθημερινά με δρομολόγια ανά 30 λεπτά και θα σας ανεβάσει σε μόλις 7 λεπτά στο πανέμορφο Brunate.

    Λίμνη Κόμο. Ο Φάρος Volta

    Μια και φτάσατε έως το Brunate τι θα λέγατε να ανεβείτε και ως το Φάρο; Σκεφθείτε το. Θα σας δοθεί άλλη φορά αυτή η ευκαιρία, να βρεθείτε στο φάρο του Κόμο όπου θα αισθανθείτε να σας χτυπάει ο αλπικός αέρας το πρόσωπο και θα έχετε δει από ψηλά την ομορφότερη θέα της λίμνης; Εγώ πάντως πολλές ευκαιρίες έχω χάσει στα ταξίδια μου που αργότερα έχω μετανιώσει που δεν τις έζησα. Μην κάνετε και εσείς το ίδιο. Το μόνο που ίσως θα σας κάνει να κάνετε πίσω είναι η απόσταση και το ανηφορικό μονοπάτι μήκους περίπου 1 χιλιομέτρου που θα πρέπει να περπατήσετε.

    Ο Φάρος Volta χτίστηκε το 1927 προς τιμή του Alessandro Volta για τον εορτασμό των 100 χρόνων από τον θάνατό του. Μπορείτε να ανεβείτε μια σπειροειδή σκάλα με 143 σκαλοπάτια έως τη βεράντα του φάρου για να απολαύσετε τη θέα όλης της λίμνης.

    Road trip στη λίμνη Κόμο της Ιταλίας
    Λίμνη Κόμο. Πανοραμική φωτογραφία της πόλης Κόμο. Δεξιά διακρίνεται το χωριό Brunate και ψηλά στο λόφο ο φάρος Volta

    Ο Alessandro Volta γεννήθηκε και σπούδασε στο Κόμο (Como). Ήταν φυσικός και το 1800 έγινε ο εφευρέτης της ηλεκτρικής μπαταρίας. Για την εφεύρεση αυτή ο Μέγας Ναπολέων του απένειμε τον τίτλο του κόμη της Λομβαρδίας και το 1801 προς τιμήν του δόθηκε από την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα το όνομα Volt στη μονάδα τάσης του ρεύματος.

    Με πλοίο στη λίμνη Como

    Όσο συναρπαστική είναι η οδήγηση στο οδικό δίκτυο της λίμνης, άλλο τόσο είναι μεγάλη εμπειρία να γνωρίσετε τη λίμνη Κόμο με τα πλοία που συνδέουν τις πόλεις και τα χωριά μεταξύ τους. Εγώ θα σας πρότεινα να επισκεφθείτε τις πιο δημοφιλείς πόλεις CernobioCadenabbia, Bellagio, Menaggio και Varenna, που κατά τη δική μου γνώμη είναι οι πιο όμορφες και να κινηθείτε με τα πλοία που κάνουν δρομολόγια μέσα στη λίμνη. (Υπάρχουν πλοία που κάνουν μόνο αυτό το δρομολόγιο και είναι φυσικά πιο γρήγορα από τα άλλα που κάνουν στάσεις σε όλα τα χωριά).

    Προσοχή! Να είστε στην προβλήτα την ώρα του δρομολογίου σας γιατί τα πλοία αναχωρούν αμέσως. Βρείτε μια θέση στο κατάστρωμα και χαζέψτε την εκπληκτική θέα της λίμνης με τις βαρκούλες και τα κότερα να τη διασχίζουν, αλλά και για να έχετε θέα προς τις βίλες που υπάρχουν στις όχθες της λίμνης. Όταν περάσετε από το χωριό Laglio κάποια βίλα από αυτές είναι και η βίλα του George Clooney!  


    Προτάσεις:

    Como: Guided City Walking Tour with Cruise Ticket

    From Como: Lugano & Bellagio Day Trip with Lake Como Cruise

    From Como: Lugano & Bellagio Day Trip & Scenic Lake Cruise


    Road trip στη λίμνη Κόμο της Ιταλίας
    Όλες οι πόλεις της λίμνης Κόμο συνδέονται μεταξύ τους ακτοπλοϊκώς

    Διαβάστε εδώ για ένα ακόμα road trip που κάναμε στη λίμνη Worthersee της Αυστρίας: Ταξίδι στο Klagenfurt και road trip στη λίμνη Worthersee της Αυστρίας

    Λίμνη Κόμο. Το διάσημο θέρετρο Cernobbio

    Πριν φύγετε από την πόλη Κόμο πρέπει να επισκεφθείτε το Cernobbio (βρίσκεται σε απόσταση 6 χλμ. περίπου από το κέντρο της πόλης) που είναι ένα από τα πιο φημισμένα θέρετρα του Κόμο. Εκεί θα δείτε μερικές από τις πιο διάσημες βίλες της λίμνης. Δύο μνημεία ξεχωρίζουν στην όμορφη πόλη, το μνημείο Πολέμου που είναι αφιερωμένο στα θύματα των δύο παγκοσμίων πολέμων και αυτό που είναι αφιερωμένο στον Giuseppe Garibaldi τον γνωστό Ιταλό στρατηγό και πατριώτη.

    Road trip στη λίμνη Κόμο της Ιταλίας
    Το Cernobbio είναι το κρυφό στολίδι κοντά στη λίμνη Κόμο

    Το ιστορικό κέντρο του Cernobbio είναι χτισμένο γύρω από την Piazza Risorgimento,την κεντρική πλατεία της πόλης. Περπατώντας μέσα στα στενά δρομάκια θα είναι σαν να ζείτε σε άλλη εποχή. Θα ξεχωρίσετε την μπαρόκ εκκλησία του San Vincenzo με τα έντονα χρώματα της πρόσοψής της, που χτίστηκε τον μεσαίωνα αλλά ανακαινίστηκε το 1700 σε στυλ μπαρόκ. Επιπλέον είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να περπατήσετε στη φύση και σίγουρα θα απολαύσετε το ταξίδι σας και θα ανακαλύψτε πολλά όμορφα πράγματα που μπορείτε να κάνετε κατά τη διάρκεια των διακοπών σας! Φυσικά σας προτείνω να περπατήσετε στο “το χιλιόμετρο της γνώσης”, έναν πράσινο δρόμο μεγάλης φυσικής ομορφιάς διάρκειας περίπου μιας ώρας.

    Οι αρχοντικές βίλες του Cernobbio

    Το Cernobbio περιβάλλεται από ιστορικές και εντυπωσιακές βίλες. Χαρακτηριστική βίλα είναι η υπέροχη αναγεννησιακή Villa d’ Este που βρίσκεται στις όχθες της λίμνης. Σήμερα η βίλα είναι ένα από τα λίγα πεντάστερα πολυτελή ξενοδοχεία στο Κόμο αλλά και ένα από τα καλύτερα στον κόσμο. Άλλη εντυπωσιακή βίλα είναι η Villa Bernasconi που ήταν η κατοικία της πλούσιας οικογένειας Bernasconi και σήμερα είναι ένα διαδραστικό μουσείο για την ιστορία του σπιτιού. Άλλες διάσημες βίλες που μπορείτε να τις αναζητήσετε και να τις θαυμάσετε ή να τις επισκεφθείτε εσωτερικά είναι η Villa Pizzo και η Villa Erba που χρησιμοποιούνται για συνέδρια, γάμους και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις

    Road trip στη λίμνη Κόμο της Ιταλίας
    Υπέροχες βίλες με τους κήπους τους θα βρείτε σε όλη την ακτογραμμή της λίμνης.

    Μπορείτε από το Κόμο σε μόλις 15 λεπτά ναυλώνοντας μια βάρκα να φτάσετε στο Cernobbio και να περάσετε μια όμορφη μέρα αφού το μικρό θέρετρο έχει τα πάντα για φαγητό και καφέ. Υπάρχουν πολλά καταστήματα και καφέ που μπορείτε να καθίσετε και εκτός από το ποτό σας να απολαύσετε και την ατμόσφαιρα του μικρού θέρετρου που αποπνέει μια ιταλική γοητεία. Η παλιά γραφική πόλη του Cernobbio θα σας ενθουσιάσει!

    Road trip στη λίμνη Κόμο της Ιταλίας
    Μια ακόμα υπέροχη βίλα στη λίμνη Κόμο που θα φωτογραφίσετε από το πλοίο

    Εάν από την Ιταλία περάσετε στην Ελβετία κάντε και μια στάση στην υπέροχη πόλη Λουγκάνο που βρίσκεται στις όχθες της λίμνης Λουγκάνο: Το Λουγκάνο και η σήραγγα Gotthard road tunnel στην Ελβετία

    Στο road trip με πλοίο μέσα στη λίμνη Κόμο το σίγουρο είναι πως δεν θα παύσετε να θαυμάζετε το τοπίο και τις μικρές πόλεις που εναλλάσσονται η μια μετά την άλλη. Οι βίλες πράγματι είναι άξιες θαυμασμού και δικαίως σίγουρα δεν θα έχετε σταματήσει να φωτογραφίζετε. Αφού περάσετε το μικρό δασώδες νησάκι το Izola Comacina, η λίμνη στενεύει διότι εισχωρεί μέσα σε αυτήν η χερσόνησος θα αντικρίσετε μια υπέροχη όμορφη βίλα που είναι χτισμένη στην άκρη της. Είναι η Villa del Balbianello που φημίζεται για τους περίτεχνους κήπους της αλλά για το εσωτερικό της που μπορείτε να το επισκεφθείτε φυσικά με εισιτήριο.

    Road trip στη λίμνη Κόμο της Ιταλίας
    Η Villa del Balbianello επάνω στη χερσόνησο της λίμνης Κόμο
    Κατά τον 12αι. στην άκρη της χερσονήσου Dosso d'Avedo υπήρχε ένα φραγκισκανικό μοναστήρι. Οι δύο πύργοι που σώζονται είναι τα απομεινάρια από το καμπαναριό της μονής. Ο καρδινάλιος Angelo Maria Durini αφού δεν μπόρεσε να αγοράσει το νησάκι Isola Comacina, το 1787 μετέτρεψε το μοναστήρι σε βίλα για να μένει στη διάρκεια του καλοκαιριού. Στη βίλα γυρίστηκαν ταινίες του James Bond και το Star Wars

    Tremezzo. Μικρό αλλά πολύ όμορφο

    Σε λίγο το πλοίο σας θα προσεγγίσει το μικρό Tremezzo, διάσημο για την όμορφη εκκλησία του που είναι χτισμένη μπροστά στις όχθες της λίμνης, αλλά για το πεντάστερο ξενοδοχείο Grand hotel Tremezzo. Εσείς μην σταματάτε να φωτογραφίζετε. Οι αναμνήσεις που θα σας μείνουν από το ταξίδι σας στη λίμνη Κόμο ίσως μετά από χρόνια ξεχαστούν, οι φωτογραφίες σας όμως δεν θα τις αφήσουν να ξεθωριάσουν ποτέ!

    Road trip στη λίμνη Κόμο της Ιταλίας
    Λίμνη Κόμο. Η εκκλησία San Lorenzo του Tremezzo

    Αξιοζήλευτη είναι και η βίλα που θα δείτε κατόπιν, λίγο πριν φτάσετε στην προβλήτα του Cadenabbia. Είναι η Villa Carlotta! Η βίλα χτίστηκε το 1690 και άλλαξε πολλούς ιδιοκτήτες, ώσπου μια πριγκίπισσα την έδωσε γαμήλιο δώρο στην κόρη της Καρλότα, από όπου πήρε και το όνομά της. Μπορείτε να κατεβείτε στην προβλήτα και να επισκεφθείτε τη βίλα που διαθέτει υπέροχα γλυπτά αλλά και θεαματικούς κήπους. Η είσοδος είναι με εισιτήριο.

    Κλείστε από εδώ εισιτήριο για την είσοδο στις βίλες Villa Monastero, Villa Carlotta, Villa Melzi D’Eril Gardens και εισιτήριο μίας μέρας με το ferry.

    Cadenabbia. Το θέρετρο των διάσημων

    Το Cadenabbia είναι ένα αγαπημένο θέρετρο, λόγω της εξαιρετικής ομορφιάς του τοπίου. Είναι ένα υπέροχο μέρος όπου κάθετα βουνά κατεβαίνουν έως και τη λίμνη Κόμο. Στο σημείο αυτό είχε χτιστεί ο παραλίμνιος οικισμός που σήμερα είναι μέρος της πόλης Giante. Το όνομα σημαίνει «το σπίτι των βαρκάρηδων», γιατί εκεί υπήρχε μια ταβέρνα που σταματούσαν οι βαρκάρηδες όταν μετέφεραν προϊόντα από το Como και το Lecco στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της λίμνης.

    Στο παρελθόν ήταν προορισμός διάσημων ανθρώπων, όπως ο Giuseppe Verdi που έγραψε μέρος του έργου “La Traviata”, η βασίλισσα της Αγγλίας Victoria, ο Kaiser William II και πολλοί άλλοι. Αξίζει και τη δική σας στάση για να περπατήσετε στα σοκάκια του και στην όμορφη προβλήτα του χωριού.

    Road trip στη λίμνη Κόμο της Ιταλίας
    Σχεδόν όλα τα σπίτια της λίμνης είναι σκαρφαλωμένα στις καταπράσινες πλαγιές των βουνών

    Ένα μίνι road trip σε μια όμορφη λίμνη της Αυστρίας: Road trip στην Αυστρία και στη λίμνη Neusiedl

    Bellagio. Το μαργαριτάρι της λίμνης Κόμο

    Το πλοίο που θα πάρετε από την πόλη του Κόμο κάνει περίπου 45 λεπτά για να φτάσετε στο Bellagio που είναι διάσημο για την ομορφιά του. Όμως μπορείτε και από άλλες προβλήτες που έχετε τυχόν σταματήσει να πάρετε το πλοίο και να πάτε σε όλους τους προορισμούς της λίμνης. Απλά πρέπει να έχετε ελέγξει τις ώρες των δρομολογίων. Το Bellagio είναι ένα μικρό κόσμημα της λίμνης Κόμο χτισμένο στο άκρο του ακρωτηρίου που χωρίζει «τα πόδια της λίμνης» τα οποία καταλήγουν στις πόλεις Como και Lecco. Η τοποθεσία του το κάνει να είναι πολύ τουριστικό, γιατί από αυτό είναι πολύ εύκολο να πάτε με το πλοίο και στις απέναντι πόλεις της λίμνης.

    Road trip στη λίμνη Κόμο της Ιταλίας
    Το Bellagio εντυπωσιάζει κάθε επισκέπτη με την ομορφιά του

    Ξεκινήστε την ξενάγηση στα αξιοθέατα του Bellagio από την μικρή προκυμαία τη γεμάτη με μαγαζάκια τουριστικών ειδών και καφετέριες. Περπατήστε στα στενά πλακόστρωτα δρομάκια και χαθείτε μέσα στα ψηλά κτίρια τα βαμμένα με κόκκινα, κίτρινα και πορτοκαλί χρώματα.

    Road trip στη λίμνη Κόμο της Ιταλίας
    Το Bellagio είναι η πιο διάσημη πόλη της λίμνης Κόμο και συγκεντρώνει τους περισσότερους τουρίστες.

    Στη κορυφή του παλιού οικισμού θα βρείτε τη μικρή πλατειούλα όπου βρίσκεται η εκκλησία η αφιερωμένη στο St. Giacomo. Γύρω από την πλατεία τα εστιατόρια και τα καφέ σίγουρα θα τραβήξουν την προσοχή σας και θα σας καλέσουν να απολαύσετε κάτι από την ιταλική κουζίνα, ή ένα ευωδιαστό καπουτσίνο. Η μικρή πόλη Bellagio είναι η ομορφότερη απ’ όλες τις άλλες που βρίσκονται στη λίμνη και είναι ένα πολυτελές θέρετρο για τους Ιταλούς αλλά και για τους τουρίστες παγκοσμίως. Είναι η αρχόντισσα, γεμάτη από δεκάδες καταστήματα και μπουτίκ, εστιατόρια και ταβέρνες. Τα μικρά σοκάκια ανηφορικά ή κατηφορικά είναι γεμάτα σκαλοπάτια, οπότε σας προτείνω να φορέσετε ένα άνετο ζευγάρι παπούτσια.

    Road trip στη λίμνη Κόμο της Ιταλίας
    Τα περισσότερα χωριά και οι μικρές πόλεις λόγω των κάθετων βουνών που κατηφορίζουν έως και την όχθη της λίμνης, είναι σκαρφαλωμένα σε αυτά και επομένως για να τα δούμε πρέπει να ανεβαίνουμε και να κατεβαίνουμε σκαλοπάτια, αντί να περπατούμε στα στενά δρομάκια.

    Εάν έχετε χρόνο προτείνω να επισκεφτείτε το όμορφο πάρκο που βρίσκεται στις όχθες της λίμνης για να νιώσετε μια μοναδική ηρεμία. Μια βόλτα στους κήπους της Villa Melzi του 1800 που βρίσκονται σε απόσταση 10 λεπτών με τα πόδια από το κέντρο της πόλης, είναι σίγουρα ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε στο Bellagio.

    Road trip στη λίμνη Κόμο της Ιταλίας
    Όλες οι βίλες περιβάλλονται από περίτεχνους κήπους, βοτανικούς ή απλά κήπους για περίπατο. Τους περισσότερους κήπους μπορείτε να τους επισκεφθείτε δωρεάν

    Pescallo, το μικρό ψαροχώρι της λίμνης

    Ένα άλλο μέρος που δεν πρέπει να χάσετε, ενώ είστε στο Bellagio είναι το Pescallo, ένα μικρό ψαροχώρι που βρίσκεται ΝΑ του ακρωτηρίου. Ένας στενός δρόμος με σκάλες, ο Scalotta per Pescallo, που ξεκινάει από το Δημαρχείο του Bellagio, θα σας φτάσει σε περίπου 10 λεπτά στο Pescallo.

    Road trip στη λίμνη Κόμο της Ιταλίας
    Προσοχή ο Scalotta per Pescallo δεν είναι απλός δρόμος, είναι δρόμος με σκαλοπάτια!

    Αν και φαίνεται πως είναι κοντινή η απόσταση, όμως η διαδρομή δεν είναι και τόσο απλή. Σας προειδοποιώ πως εάν έχετε δυσκολία στο να ανεβείτε σκαλοπάτια τότε αυτή η διαδρομή δεν είναι για εσάς. Εάν το αποφασίσετε όμως, σίγουρα θα πρέπει να σκεφτείτε πως έχετε και επιστροφή! Από την άλλη αν τα παρατήσετε στα μισά του δρόμου, τότε θα έχετε χάσει όλη την μαγεία της τοποθεσίας.

    Στο Pescallo όταν φτάσετε θα βρεθείτε σε μια μικρή ονειρεμένη παραλία με πάπιες στο νερό και βάρκες τραβηγμένες στην ακτή. Μια παραλία καρτ ποστάλ που θα σας ανταμείψει για την ομορφιά της. Στην ταβερνούλα που βρίσκεται ακριβώς επάνω στο κύμα θα γευτείτε σπεσιαλιτέ του τόπου, θα χαλαρώσετε και φυσικά θα βγάλετε υπέροχες φωτογραφίες.

    Road trip στη λίμνη Κόμο της Ιταλίας
    Υπέροχη η λίμνη Κόμο με τα σπίτια της να κρέμονται κυριολεκτικά επάνω στο νερό

    Επισκεφθείτε στη Γερμανία την περιοχή των λιμνών και ξεναγηθείτε στην πόλη Σβερίν και στη λίμνη της: Γερμανία: Ταξίδι στο Σβερίν, τη Φλωρεντία του Βορρά

    Menaggio. Η γραφική πόλη της λίμνης Κόμο

    Το Menaggio είναι μια πολύ όμορφη πόλη που τα χαρακτηριστικά της την κάνουν μοναδική. Για εσάς που θέλετε να χαλαρώσετε και να ζήσετε την ήρεμη ατμόσφαιρα της λίμνης Κόμο, να περπατήσετε στα στενά δρομάκια του ιστορικού κέντρου, αλλά και κατά μήκος της λίμνης, σίγουρα έχετε επιλέξει το κατάλληλο μέρος

    Road trip στη λίμνη Κόμο της Ιταλίας
    Menaggio!!!

    Στην αριστερή όχθη της λίμνης λίγο και σχεδόν απέναντι από το Bellagio αφού πάρετε και πάλι το πλοίο θα κατεβείτε για να γνωρίσετε το γραφικό Menaggio με τα μεσαιωνικά στενά δρομάκια και τα όμορφα πέτρινα σπίτια του. Μόλις λίγα λεπτά από την προβλήτα  βρίσκεται η Piazza Garibaldi, που είναι η καρδιά του Menaggio με πολλά μπαρ, εστιατόρια και παγωτατζίδικα. Μην αμελήσετε να γευθείτε το φημισμένο ιταλιάνικο παγωτό με τις πάμπολλες γεύσεις του. Από την Piazza Garibaldi ξεκινούν οι δρόμοι για να ανακαλύψετε όλα τα αξιοθέατα της πόλης  

    Road trip στη λίμνη Κόμο της Ιταλίας
    Μια στάση για ιταλικό παγωτό σε μια gelateria είναι απαραίτητη!

    Η βόλτα που θα κάνετε κατά μήκος της παραλίμνιας Viale Benedetto Castelli ανάμεσα σε παρτέρια και πολύχρωμα σπίτια θα σας ενθουσιάσει. Σημειώνω εδώ πως σε αντίθεση με άλλες πόλεις της λίμνης, το ιστορικό κέντρο του Menaggio είναι εντελώς επίπεδο που το κάνει ακόμα πιο απολαυστικό για περπάτημα. Στη πολύβουη Via Calvi θα κάνετε ένα shopping therapy στις μικρές μπουτίκ και στα καταστήματα των ντόπιων που πωλούν τοπικά προϊόντα. Επισκεφθείτε όσο βρίσκεστε στο Menaggio, την νεογοτθική εκκλησία Santa Marta και την εκκλησία Santo Stefano.

    Road trip στη λίμνη Κόμο της Ιταλίας
    Το Menaggio είναι η ζωγραφιά της λίμνης Κόμο!

    Μια επιλογή για ταξίδι είναι ένα road trip στην περιοχή των λιμνών της Αυστρίας. Η αφετηρία της οδικής διαδρομής είναι το Salzburg και το τέλος της το διάσημο Hallstatt: Road trip στην περιοχή Salzkammergut της Αυστρίας

    Varenna. Ρομαντζάδα στο μονοπάτι των εραστών

    Απέναντι από το Menaggio βρίσκεται η Varenna, μια από τις πιο ρομαντικές πόλεις της λίμνης Κόμο, όπου θα φτάσετε σε περίπου 15 λεπτά με το πλοίο. Είναι ένα γραφικό και παραδοσιακό χωριό στην ανατολική όχθη της λίμνης Κόμο. Ιδανικό μέρος ακόμα και να ψαρέψετε, να δείτε κομψές βίλες με βοτανικούς κήπους αλλά και να κάνετε βόλτες μέσα στη φύση.

    Road trip στη λίμνη Κόμο της Ιταλίας
    Varenna! Ξεχωρίζει από τις άλλες πόλεις γιατί η άκρη του καμπαναριού της εκκλησίας είναι σε σχήμα κώνου

    Χαρακτηριστικό όλων των μικρών πόλεων της λίμνης Κόμο είναι το ψηλό καμπαναριό των εκκλησιών που διακρίνεται πάνω από τις στέγες των χαμηλών σπιτιών.

    Σας προτείνω να κάνετε μια υπέροχη διαδρομή με τα πόδια περίπου ενός χιλιομέτρου που ονομάζεται το “μονοπάτι των εραστών” και είναι η διαδρομή που έκαναν οι εραστές κατά τον Μεσαίωνα, από την οποία θα βγάλετε υπέροχες φωτογραφίες της παλιάς πόλης της Varenna. Η διαδρομή θα σας βγάλει σε έναν όμορφο και πολυφωτογραφημένο κόλπο, τον Riva Grande.

    Road trip στη λίμνη Κόμο της Ιταλίας
    Η πόλη Varenna όταν αρχίζει να σκοτεινιάζει και ανάβουν τα φώτα! Μαγική εικόνα. Καθίστε και απολαύστε το δείπνο με τις ιταλικές γεύσεις στο πιάτα σας

    Στην κεντρική πλατεία Piazza San Giorgio επισκεφθείτε τον γοτθικό καθεδρικό ναό San Giorgio με το πυργωτό καμπαναριό που είναι το χαρακτηριστικό της μικρής πόλης και διακρίνεται σε όλες τις φωτογραφίες. Ο ναός χτίστηκε τον 14ο αι και στο εσωτερικό του υπάρχουν πολυάριθμοι πίνακες από τα τέλη του 15ου και 16ου αι.  Στην πλατεία σίγουρα ανάμεσα στα πολλά καφέ, εστιατόρια και gelateria θα βρείτε αυτό που σας αρέσει για να κάνετε ένα αναζωογονητικό διάλειμμα πριν συνεχίσετε και πάλι τη βόλτα σας

    Road trip στη λίμνη Κόμο της Ιταλίας
    Η Varenna είναι μια πολύ καλή επιλογή για να μείνετε αλλά αν την επισκεφθείτε το καλοκαίρι θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι για πολυκοσμία.

    Η πλατεία της Varenna, είναι το κέντρο της μικρής πόλης και γύρω της απλώνονται τα γραφικά χαμηλά σπίτια και τα κατηφορικά σκαλοπάτια, που περνώντας κάτω από καμάρες, καταλήγουν στην Λίμνη Κόμο. Η στάση στα μικρά μαγαζάκια είναι απαραίτητη για να αγοράσετε σουβενίρ από τη λίμνη Κόμο αλλά και τα μικροδωράκια για τους δικούς σας ανθρώπους.

    Ταξιδέψτε μαζί μας στα κάστρα του Ρήνου ποταμού στη Γερμανία: Η κοιλάδα του Ρήνου. Κάστρα και χωριά σε μια οδική διαδρομή

    Τι άλλο μπορείτε να δείτε στη Varenna

    Εάν πάρετε το μονοπάτι Scabium, που προσοχή είναι αρκετά απότομο, θα φτάσετε σε 40 λεπτά περίπου στο Castello di Vezio ένα μεσαιωνικό φρούριο 1000 ετών περίπου. Από τη βεράντα του κάστρου θα απολαύσετε την εκπληκτική θέα προς τη λίμνη Κόμο αλλά και θα εντυπωσιαστείτε από τα «φαντάσματα» του κάστρου που είναι λευκά γύψινα γλυπτά, τα οποία με τη βοήθεια ανθρώπων που ποζάρουν για μία ώρα, κατασκευάζονται κάθε καλοκαίρι.


    Πρόταση για τη Varenna:

    Wine Tasting and Entry Ticket to Castello di Vezio (3 κρασιά) + audio guide

    Wine Tasting and Entry Ticket to Villa Monastero (3 κρασιά) + audio guide


    Road trip στη λίμνη Κόμο της Ιταλίας
    Από ψηλά η λίμνη Κόμο είναι πάντα ομορφότερη!

    Ένα άλλο αξιοθέατο που ίσως δείτε είναι οι παραστάσεις γερακιών, αλλά και το πιο σημαντικό ένα μόνιμο έκθεμα που είναι αφιερωμένο στο Λαριόσαυρο ένα θαλάσσιο εξαφανισμένο ερπετό για το οποίο έχουν δημιουργήσει έναν θρύλο σαν και αυτόν του Λοχ Νες. Το απολίθωμα του “Λάριο” που βρέθηκε το 1839 αποτελούνταν από μια μακριά ουρά, τέσσερα «χέρια», ένα μικρό κεφάλι με λαιμό σε σχήμα κροκόδειλου.

    Η ανακάλυψη του απολιθώματος τροφοδότησε τις ιστορίες για το θρυλικό πλάσμα σε αυτή τη βαθιά λίμνη. Ωστόσο το 1946 και πολλές φορές αργότερα πολλοί ισχυρίστηκαν πως είδαν ένα πλάσμα μήκους 10-12 μέτρων, καλυμμένο με κοκκινωπά λέπια κοντά στην ακτή που έμοιαζε σαν χέλι.

    Αναρωτιέμαι! Άραγε υπάρχει ακόμα ο Λαριόσαυρος ή απλά είναι μόνο υστεροφημίες; Σίγουρα δεν θα πάρω απάντηση. Ότι και να είναι όμως, ένα είναι σίγουρο. Πως η λίμνη Κόμο έχει ακόμα και σήμερα μια μυστηριώδη γοητεία!

    Διαμονή για αυτοκινούμενα

    Δυστυχώς στην πόλη Κόμο δεν υπάρχει χώρος διαμονής αυτοκινούμενων και γι’ αυτό πρέπει να μείνετε σε ανοικτό πάρκινγκ μαζί με άλλα ΙΧ αυτοκίνητα οπότε δεν υπάρχει ασφάλεια και έχει πολύ θόρυβο (Area Parcheggio Ippocastano στην οδό Viale Aldo Moro 44-46).

    Πρότασή μου είναι να μείνετε όπου μείναμε και εμείς στην πόλη Crenobbio. Έχετε δυο επιλογές: Area Sosta camper Tavernola Via Brennero 7 GPS n45,83500 ο9,06073 (Δωρεάν) και στο Wohnmobil Stellplatz GPS n45,83580 o9,06221 (Κόστος 0.50 /h)

    Στην πόλη Lecco μπορείτε να διανυκτερεύσετε στο Area Sosta ή Stellplatz στην οδό Via Arthuro Toscanini. Bione που βρίσκετε έξω από το Lecco μπροστά στη λίμνη Garlate GPS n45,83136 o9,40779 (Δωρεάν)

    Διαμονή σε όλη τη λίμνη Κόμο μέσω της πλατφόρμας Booking.com

    Το Lecco με την μεσαιωνική ομορφιά

    Εάν έχετε ακόμα και άλλο διαθέσιμο χρόνο μπορείτε να φτάσετε με το πλοίο της γραμμής έως και το “κεφάλι της λίμνης” για να δείτε όσες περισσότερες πόλεις θέλετε με φόντο τις Ελβετικές Άλπεις. Εάν όχι, τελειώνοντας το road trip στη λίμνη Κόμο προγραμματίστε να μείνετε και στην μαγευτική πόλη Lecco που βρίσκεται στο άλλο “πόδι της λίμνης”. Μπορεί η πόλη Κόμο να είναι πασίγνωστη για τα ξενοδοχεία και τις βίλες της, η πόλη Lecco όμως έχει ιστορία και περισσή ομορφιά.

    Road trip στη λίμνη Κόμο της Ιταλίας
    Το πανέμορφο Lecco που βρίσκεται στο άλλο άκρο της λίμνης, από το Como

    Την όμορφη τοποθεσία της πόλης με τα γύρω βουνά τα είχε ως φόντο στα έργα του ο Léonard de Vinci, ενώ οι κρυμμένες βίλες μέσα στο πράσινο, των μεγάλων Ιταλών βιομηχάνων και των ευγενών της αρχαίας Ρώμης είναι έως και σήμερα αξιοθέατα. Αξίζει την επίσκεψή σας και να είστε σίγουροι πως όταν το μάτι σας αγναντέψει από την παραλία της προς το βάθος της λίμνης και στα βουνά των Άλπεων τότε η γοητεία της θα σας συνεπάρει.

    Road trip στη λίμνη Κόμο της Ιταλίας
    Ο παραλίμνιος δρόμος του Lecco είναι ένας πανέμορφος σκιερός δρόμος πάντα γεμάτος από κόσμο που βολτάρει τους καλοκαιρινούς μήνες

    Ένα κτίριο που ξεχωρίζει στην πόλη Lecco είναι το νεοκλασικό Teatro della Società που το καλοκαίρι η σκηνή του θεάτρου στήνεται μπροστά από το κτίριο, στην οποία παίζουν διάφορες θεατρικές ομάδες. Άλλο αξιοθέατο μέσα στο τριγωνικό ιστορικό κέντρο του Lecco, απομεινάρι του Μεσαίωνα, είναι o Torre Viscontea. Γνωστός πλέον ως ο μεσαιωνικός πύργος είναι ότι έχει απομείνει από τις οχυρώσεις του πανίσχυρου κάστρου που είχε χτίσει το 1300 ο Azzone Visconti που ήταν ηγεμόνας όλης της περιοχής της Λομβαρδίας. Σήμερα ο Πύργος ανήκει στο Δήμο και σε αυτόν γίνονται προσωρινές εκθέσεις με ελεύθερη είσοδο και θα είστε τυχεροί εάν πετύχετε κάποια έκθεση ζωγραφικής.

    Road trip στη λίμνη Κόμο της Ιταλίας
    Επιτέλους στο Lecco δεν υπάρχουν σκαλοπάτια παρά δρόμοι!

    Αξιοθέατο όμως είναι και ο Καθεδρικός ναός San Nicolò που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, κοντά στη λίμνη. Είναι αφιερωμένος στον Άγιο Νικόλαο, τον προστάτη Άγιο του Lecco, των βαρκάρηδων και των ναυτικών. Χτισμένος σε νεοκλασικό στυλ έχει ένα μεγαλείο και μια ομορφιά τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό του.

    Αξιοθέατο είναι και η γέφυρα με τα 11 τόξα, η Ponte Vecchio του 14ου αι. που χτίστηκε από τον Azzone Visconti άρχοντα του Μιλάνου. Μία λωρίδα της γέφυρας είναι ποδηλατόδρομος και πεζογέφυρα και η άλλη είναι για τα αυτοκίνητα. Σε εκείνο το σημείο τελειώνει η λίμνη Κόμο και μέσω ενός ποταμού του Adda τα νερά της σχηματίζουν μια άλλη μικρή λίμνη την Lago di Garlat.

    Road trip στη λίμνη Κόμο της Ιταλίας
    Το Lecco είναι χτισμένο στο τέλος της λίμνης Κόμο οπότε δημιουργείται απάνεμο λιμανάκι για μικρά ιστιοφόρα και βάρκες.

    Το Lecco είχε γνωρίσει μεγάλη ανάπτυξη από τον 18ο αιώνα και είναι ένα από τα βιομηχανικά κέντρα της Β. Ιταλίας στη μεταλλουργία, τη μηχανολογία, τα υφάσματα και την κονσερβοποιία. Επίσης στην περιοχή του Lecco παράγεται το τυρί γκοργκοντζόλα που μπορείτε να το αγοράσετε από τα τοπικά καταστήματα.

    Road trip στη λίμνη Κόμο της Ιταλίας
    Το road trip στη λίμνη Κόμο για εμάς τελείωσε στην πόλη Lecco. Όσα ζήσαμε σε όλη τη διαδρομή μας έχουν μείνει ανεξίτηλες αναμνήσεις στο μυαλό μας και αν μας δινόταν και πάλι η ευκαιρία θα ήθελα να την ξανακάνουμε

    Αφού πλέον έχετε ξεναγηθεί και στη μεσαιωνική πόλη Lecco της λίμνης Como είστε έτοιμοι για την επιστροφή σας. Όχι βέβαια στο σπίτι σας. Αυτό δεν θα το επιτρέψετε στον εαυτό σας! Πριν φύγετε από την περιοχή αφήστε χρόνο για να δείτε και το Μιλάνο. Εάν το είχατε δει πριν ξεκινήσετε το road trip στη λίμνη Κόμο τότε σίγουρα πριν ανεβείτε στο αεροπλάνο πρέπει οπωσδήποτε να δείτε και την υπέροχη παλιά πόλη Μπέργαμο.

    Σας εύχομαι να ευχαριστηθείτε το ταξίδι σας και μετά από τις πληροφορίες που σας έδωσα να σας κατατόπισα ώστε να ταξιδέψετε χωρίς άγχος αφού θα ξέρετε τι θα δείτε και πού θα πάτε. Να έχετε ένα καλό και ονειρεμένο ταξίδι!

    Εάν πήγατε στο Κόμο ή όταν θα πάτε περιμένω να μου γράψετε και τις δικές σας εντυπώσεις.

    Με αγάπη

    μαμά Μαρία από το Ανθομέλι

    Pin it for later

    Ένα road trip στη λίμνη Κόμο θα σας μείνει αξέχαστο. Το υπέροχο τοπίο, οι όμορφες βίλες και οι μαγευτικές πόλεις Como, Menaggio, Belaggio, Varenna θα σας ενθουσιάσουν

    Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.

    mama Maria
    mama Maria
    Γεια σας! Είμαι η Μαρία, μητέρα της Κατερίνας και της Κάλης Εδώ και και χρόνια ταξιδεύουμε με το σύζυγό μου σε όλη την Ευρώπη και την Ελλάδα με το αυτοκινούμενό μας. Έχουμε επισκεφθεί μεγάλες και μικρές πόλεις, χωριά απόμερα και χωριά διάσημα, έχουμε γνωρίσει αξιοθέατα και μνημεία που δεν θα μπορούσαμε να τα γνωρίσουμε με διαφορετικό τρόπο. Τις ταξιδιωτικές αυτές εμπειρίες, πλαισιωμένες με δικές μας φωτογραφίες, ιστορικά στοιχεία και εξτρά πληροφορίες τις γράφω με το όνομα μαμά Μαρία και θα τις βρείτε στην κατηγορία ΤΑΞΙΔΙΑ του blog anthomeli

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    Διαβάστε Επίσης