Οι λίμνες Πλίτβιτσε στην Κροατία

mama Maria

Όταν ταξιδέψαμε στην Κροατία (τότε ούτε φανταζόμουν ότι θα γράφω κάποια στιγμή ως travel blogger) ανακαλύψαμε ένα κράτος πραγματικά όμορφο που μπορεί κανείς να το επιλέξει ως τόπο των διακοπών του και όχι μόνο ως «πέρασμα» προς την Κεντρική Ευρώπη. Υπέροχα παράλια, εντυπωσιακές δαντελωτές ακτές με δεκάδες νησιά, γραφικά παλιά λιμάνια, πανέμορφες πόλεις, ανάκτορα, αρχαία θέατρα, εθνικοί δρυμοί, λίμνες, είναι λίγα από αυτά που μπορεί κανείς να δει και να απολαύσει στην Κροατία. Οι περισσότεροι από εμάς όταν ταξιδεύουμε στο εξωτερικό, συνήθως θέλουμε να πηγαίνουμε σε μεγάλες ή μικρές πόλεις, που κάποιες έχουν μεσαιωνικά χαρακτηριστικά και άλλες είναι μοντέρνες. Αναζητούμε κάτι νέο που δεν το έχουμε στην χώρα μας και θέλουμε να το ανακαλύψουμε είτε μέσα από την κουλτούρα των πόλεων και από τα μουσεία τους, είτε μέσα από το φαγητό τους ή ακόμα και από τα κτίρια τους. Η Κροατία τα έχει όλα αυτά που μπορεί κανείς να τα ανακαλύψει κατά το ταξίδι του. Έχει όμως και έναν ανέγγιχτο θησαυρό. Τα δάση της! Λόγω του ότι είναι ορεινή χώρα και οι περισσότεροι κάτοικοί της μένουν στα παράλια τα μεγάλα δάση της με τα πανύψηλα δέντρα είναι ακόμα απάτητα. Η χώρα έχει πολλούς εθνικούς δρυμούς που προστατεύονται ως περιοχές φυσικού κάλλους, όμως αναμφισβήτητα ανάμεσα στους οκτώ εθνικούς δρυμούς της Κροατίας, ο μεγαλύτερος  και ο πιο δημοφιλής, το σημαντικότερο θαύμα της φύσης είναι ο Εθνικός Δρυμός Λιμνών Πλίτβιτσε.

taxidi_limnes_plitvitse_kroatia

Το Εθνικό πάρκο λιμνών του Πλίτβιτσε ιδρύθηκε το 1949 και έχει έκταση 296,85 χλμ².

Αξίζει, λοιπόν, όταν ταξιδέψετε στην Κροατία, να αφιερώσετε μια μέρα και να περπατήσετε ανάμεσα στις λίμνες Πλίτβιτσε του δρυμού, στους βράχους, στις σπηλιές, στα δάση από οξιές, πεύκα και σημύδες και στους καταρράκτες. Είναι σίγουρο πως θα μείνετε κατάπληκτοι από το φυσικό περιβάλλον γύρω από αυτές και θα φύγετε αναζωογονημένοι. Πριν το κάνετε όμως εσείς, αποφάσισα να σας αφιερώσω εγώ τη δική μας ταξιδιωτική εμπειρία στον Εθνικό Δρυμό της Κροατίας. Ξαναθυμήθηκα και έβγαλα μέσα από τα κουτάκια του μυαλού μου τις εικόνες που τις έχω καλά φυλαγμένες, τις κατέγραψα, ώστε να σας κάνω να ταξιδέψετε νοερά  στο Εθνικό Πάρκο Πλίτβιτσε της Κροατίας μέσα από τα λόγια μου και από το φωτογραφικό υλικό του άντρα μου.

Limnes_Plitvitse_Kroatia_26

Κάντε like στη σελίδα του Ανθομέλι στο Facebook, follow στο προφίλ μας στο Instagram και ακολουθήστε μας στο Pinterest.

Limnew_Plitvitse_Kroatia_25Limnes_Plitvitse_Kroatia_27 Limnes_Plitvitse_Kroatia_21Ξεκινήσαμε από τη Θεσσαλονίκη και περάσαμε το κράτος των Σκοπίων με προορισμό την Κροατία. Μετά από 700 χλμ. περίπου και λίγο πριν βγούμε από την Σερβία κάναμε την πρώτη διανυκτέρευση. Η διαδρομή αυτή, για εμάς που κινούμαστε με αυτοκινούμενο, είναι μια διαδρομή που έχουμε κάνει πολλές φορές και πάντα στο σημείο αυτό διανυκτερεύουμε. Η πιο εύκολη και γρήγορη διανυκτέρευση είναι στο μεγάλο άνετο και ασφαλές πάρκινγκ του δρόμου με φαγητό, όπου διανυκτερεύουν πολλά αυτοκίνητα και φορτηγά. Όμως υπάρχει και η λύση του κάμπινγκ λίγα χιλιόμετρα σε παράκαμψη από τον αυτοκινητόδρομο στην πόλη Sremska Mitrovica, που εκείνη την χρονιά είχαμε αποφασίσει να πάμε για διανυκτέρευση. Πραγματικά το Camping Zasavica (80 χλμ. από το Βελιγράδι) ήταν τόσο όμορφο και δροσερό που την επόμενη μέρα  δεν θέλαμε να το αφήσουμε. Μείναμε για μια ημέρα ακόμα και καλά κάναμε, γιατί από το κάμπινγκ σε μικρή απόσταση βρισκόταν το φυσικό πάρκο Special Nature Reserve Zasavica, δίπλα στο ποτάμι με παρατηρητήριο, σπιτάκια όπως παλιά, ένα μικρό μουσείο με παλιά αντικείμενα και έναν μάγειρα χοντρό και καλοσυνάτο να μαγειρεύει στο μεγάλο καζάνι του το παραδοσιακό φαγητό της Σερβίας για τους επισκέπτες του πάρκου. Περάσαμε μια θαυμάσια μέρα ξεκούρασης κυριολεκτικά μέσα στη φύση κάνοντας απλά πράγματα που δεν περιμέναμε να ζήσουμε, αλλά σε ένα ταξίδι αυτές οι απλές δραστηριότητες είναι που γεμίζουν τις μπαταρίες σου.

Camping_Zasanica_ServiaΣυντεταγμένες Camping Zasavica Ν 44 μοίρες 57′ 38.0      Ε 019 μοίρες 31′ 23.0  

Spesial_Nature_Zasavica_Sremska_MitrovicaΦυσικό Πάρκο  Special Nature Reserve Zasavica ενταγμένο στη συνθήκη Ramsar

 

Το ταξίδι και ο προορισμός μας όμως μας καλούσε και την επομένη το πρωί μπήκαμε στην Κροατία περνώντας τα σύνορα χωρίς διαδικασίες. Η απόσταση από τα σύνορα Σερβίας Κροατίας έως τις Λίμνες Πλίτβιτσε είναι 440 χλμ. στον αυτοκινητόδρομο, μέσω Ζάγκρεπ. Εμείς όμως πήραμε τον δεύτερο δρόμο χωρίς διόδια, που είναι σχεδόν κατά ένα μεγάλο μέρος του μια ευθεία πολύ κοντά με τα σύνορα της Βοσνίας Ερζεγοβίνης και η απόσταση είναι περίπου 400 χλμ. Με το GPS πάντα οδηγό μας, φτάσαμε στο κάμπινγκ που είχαμε επιλέξει. Ήταν το κάμπινγκ «Κοράνα» πολύ κοντά στο Εθνικό Πάρκο. Άνετο μεγάλο και με πολύ πράσινο, δεν δυσκολευτήκαμε να βρούμε τη θέση μας. Καιρός ήταν να ξεκουραστούμε για να πάρουμε δυνάμεις για την αυριανή μέρα που μας περίμενε πολύ πεζοπορία.

Limnes_Plitvitse_Kroatia_camping_korana

Την επόμενη μέρα ξεκινήσαμε νωρίς από το κάμπινγκ και νομίζω πως κάναμε πολύ καλά γιατί αποφύγαμε τον μεγάλο συνωστισμό. Όμως παρόλα αυτά εκείνη την πρωινή ώρα πριν τις 9 π. μ. υπήρχε ήδη πολυκοσμία να περιμένει στη σειρά. Με το εισιτήριο στα χέρια μας περάσαμε τις μπάρες και μπήκαμε από την είσοδο 1 στο πάρκο, σχετικά εύκολα. Έπρεπε κατά την έκδοση των εισιτηρίων να αποφασίσουμε ποια διαδρομή θα επιλέξουμε να περπατήσουμε και πόσες ώρες θέλουμε να παραμείνουμε στο πάρκο. Οι διαδρομές είναι προκαθορισμένες και υπάρχουν διάφορες επιλογές, ανάλογα με το ποια αξιοθέατα θέλει να δει ο επισκέπτης και πόσες ώρες θέλει να περπατήσει σύμφωνα με τη φυσική του κατάσταση. Ναι μάλιστα! Αυτό μη το αγνοήσετε, γιατί οι ώρες είναι πολλές, η ζέστη μεγάλη ο κόσμος πολύς και δεν υπάρχει μέρος ξεκούρασης παρά μόνο στις εξόδους. Εμείς επιλέξαμε τη διαδρομή διάρκειας 3-4 ωρών και νομίζω πως ήταν αρκετή, για να μπορέσουμε να απολαύσουμε αυτό το φυσικό τοπίο μοναδικής ομορφιάς. Δεν ήταν κουραστική και περιελάμβανε τα πιο σημαντικά σημεία μαζί και τον μεγάλο καταρράκτη.Limnes_Plitvitse_Kroatia_13


Η ιστορία του Εθνικού Δρυμού Λιμνών Πλίτβιτσε

Την περιοχή των λιμνών την κατοικούσαν εδώ και χιλιάδες χρόνια διάφοροι λαοί. Θράκες, Ρωμαίοι, Σλάβοι, Τούρκοι. Κατ’ αρχήν κατελήφθη από τους Οθωμανούς και αργότερα την ανακατέλαβαν οι Αυστριακοί. Οι αυτόχθονες Κροάτες ήδη κατοικούσαν στην περιοχή, όπως και οι Σέρβοι. Προς τα τέλη του 19ου αιώνα άρχισε η περιοχή να γίνεται «τουριστική». Το 1979 ανακηρύχθηκε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO για την εξαιρετική φυσική ομορφιά της. Το Πάρκο σε πολύ σύντομο διάστημα έγινε το πιο δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο της Κροατίας. Το 1991 στην περιοχή άρχισε εμφύλιος πόλεμος μεταξύ Κροατών και Σέρβων για εδαφική επικράτηση, ώσπου  το 1995 ανακαταλήφθηκε από τους Κροάτες  και τελείωσε ο πόλεμος. Κατά τη διάρκεια του πολέμου η UNESCΟ είχε βάλει το Πάρκο στον κατάλογο των μνημείων σε κίνδυνο. Η Κροατική κυβέρνηση όμως διαβλέποντας πόσο σπουδαίο τουριστικό αξιοθέατο ήταν, καθάρισε την περιοχή άμεσα από τις νάρκες και έτσι τον Δεκέμβριο του 1998 η UNESCO ανακήρυξε την περιοχή ελεύθερη ναρκών και την έβγαλε από τη λίστα των περιοχών σε κίνδυνο.


Limnes_Plitvitse_Kroatia_4

Limnes_Plitvitse_Kroatia_3Limnes_Plitvitse_Kroatia_7

Από την πρώτη στιγμή το τοπίο μας καθήλωσε και νομίζω πως ότι και να γράψω γι αυτό το φανταστικό μέρος, είναι λίγο. Στην αρχή της διαδρομής είδαμε το υπέροχο τοπίο με τις λίμνες που απλωνόταν στα μάτια μας και ανυπομονούσαμε να φτάσουμε κοντά και να περπατήσουμε δίπλα στα νερά των λιμνών και να μαγευτούμε από την αυθεντική φυσική ομορφιά. Το εντυπωσιακό στοιχείο στον Εθνικό Δρυμό είναι το γεγονός, ότι οι 16 διαφορετικές λίμνες που βρίσκονται μέσα στον δρυμό είναι σχεδόν όλες σε διαφορετικά επίπεδα και επικοινωνούν μεταξύ τους με καταρράκτες. Αποτέλεσμα αυτής της διαρκής κίνησης του νερού είναι η δημιουργία μιας σκάλας λιμνών και ενός πραγματικά μαγευτικού τοπίου που συνδυάζει λίμνες, καταρράκτες και σπηλιές. Οι 16 αυτές λίμνες, οι καταρράκτες και οι σπηλιές που έχουν σχηματιστεί με το πέρασμα του χρόνου, συνθέτουν ένα μαγευτικό τοπίο στο οποίο ένας περίπατος φαντάζει με ιδανική εξόρμηση στη φύση.

Limnes_Plitvitse_Kroatia_12 Limnes_Plitvitse_Kroatia_31 Limnes_Plitvitse_Kroatia_32

Limnes_Plitvitse_Kroatia_51

Εμείς βέβαια στην επιλογή διαδρομής δεν θα περνούσαμε από όλες τις λίμνες, όμως στη διαδρομή που επιλέξαμε απολαύσαμε το απέραντο πράσινο, μαγευτήκαμε από τις πανέμορφες λίμνες που η μία χύνεται μέσα στην άλλη και θαυμάσαμε τους πολυάριθμους μικρούς ή μεγάλους καταρράκτες. Μια παλέτα από χρώματα σε όλους τους τόνους του τυρκουάζ, του γαλάζιου και του πράσινου αντικρίζαμε βλέποντας τις λίμνες που άλλαζαν το χρώμα τους ανάλογα με το φως του ήλιου και την ώρα της ημέρας.Limnes_Plitvitse_Kroatia_24

Limnes_Plitvitse_Kroatia_28

Οι ποταμοί και τα υπόγεια ρεύματα μεταφέρουν μεταλλικά στοιχεία, οργανισμούς και ορυκτά και ανάλογα με την ποσότητα που έχουν οι λίμνες, κατά ένα μεγάλο μέρος οφείλονται και τα διαφορετικά χρώματα που παίρνουν.

Limnes_Plitvitse_Kroatia_25 Limnew_Plitvitse_Kroatia_22

Εκείνο που έπρεπε να κάνουμε εμείς ήταν να ακολουθούμε τις ξύλινες πινακίδες με το γράμμα της διαδρομής μας και να περπατάμε επάνω στα χαραγμένα μονοπάτια και στους ξύλινους διαδρόμους και στις γεφυρούλες. Τα μονοπάτια είναι αρκετά φαρδιά, αλλά πολλές φορές λόγω του κόσμου γίνονται ασφυκτικά. Κατά διαστήματα υπήρχαν πινακίδες που επιβεβαιώναμε τη διαδρομή μας, γιατί ήταν πολύ εύκολο να πάρουμε άλλη διαδρομή και να χαθούμε. Γενικά μέσα στο πάρκο υπάρχει  μια εξαιρετική οργάνωση και δεν πρόκειται να χαθείτε, αρκεί να τηρείτε τους κανόνες και να ακολουθείτε τις σηματοδοτήσεις. Το είχαμε πάρει απόφαση πως για να θαυμάσουμε αυτό το μαγευτικό τοπίο έπρεπε να περπατήσουμε και αυτό κάναμε, χωρίς όμως να δυσανασχετήσουμε. Το ένα τοπίο διαδέχονταν το άλλο και εμείς διαρκώς μέναμε άναυδοι από τη διαφορετικότητα της ομορφιάς.Limnes_Plitnitse_Kroatia_1Limnes_Plitvitse_Kroatia_50Limnes_Plitnitse_Kroatia_2

Περπατούσαμε ανάμεσα στα πανύψηλα δέντρα και τα νερά από τα μικρά ρυάκια κυλούσαν δίπλα μας για να πέσουν όλα μαζί με τη μορφή καταρράκτη στην λίμνη και αυτά όλα μαζί πάλι, ανάλογα με την υψομετρική διαφορά να χυθούν στην άλλη λίμνη και… πάλι και… πάλι. Κατά διαστήματα ξεκουραζόμασταν είτε για να βγάλουμε φωτογραφίες, είτε για να δροσιστούμε πίνοντας το νεράκι μας που ήταν ό,τι πολυτιμότερο στη διαδρομή μας. Ευτυχώς τα ρούχα μας ήταν άνετα όπως και τα παπούτσια μας και είχαμε και καπέλο μαζί μας. Φυσικά μην παραλείψετε και εσείς τίποτε από αυτά, γιατί ο δρόμος είναι μακρύς και η ζέστη το καλοκαίρι μεγάλη.

Limnes_Plitvitse_Kroatia_18

Το ψηλότερο σημείο του Πάρκου βρίσκεται στα 1.280 μ. ενώ το χαμηλότερο στα 380 μ. Το υψόμετρο μεταξύ των λιμνών είναι μόνο 135 μέτρα, ενώ ο μεγαλύτερος καταρράκτης, έχει ύψος 70 μ.

Η κάθε λίμνη είχε τον χρωματισμό της, ανάλογα με το πέτρωμα που έχει στο βυθό της και στα σμαραγδένια τους νερά κολυμπούσαν πάπιες, μικρά και μεγάλα ψάρια. Ήταν τόσο καθαρά τα νερά τους που διακρίναμε και την κάθε λεπτομέρεια του βυθού. Με τη ζέστη, δε, που επικρατούσε ήταν ένας πειρασμός τα κρυστάλλινα δροσερά νερά ώστε να αποφύγει κανείς να μην κάνει μια βουτιά! Αλλά αυτό είναι μια από τις απαγορεύσεις του πάρκου* για την προστασία της περιοχής.

*Στο τέλος της ανάρτησης διαβάστε ποια πράγματα που απαγορεύεται να κάνετε στο Εθνικό Δρυμό Λιμνών Πλίτβιτσε.Limnes_Plitvitse_Kroatia_16Limnes_Plitvitse_Kroatia_17Limnes_Plitvitse_Kroatia_13


Η περιοχή είναι καταφύγιο πολλών διαφορετικών ζώων και πουλιών. Ανάμεσά τους η ευρωπαϊκή καφέ αρκούδα, λύκοι, ελάφια, λαγοί, αλεπούδες  κ.ά. Υπάρχουν επίσης πολλά είδη φυτών και περιλαμβάνονται 55 διαφορετικά είδη ορχιδέας. Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 321 είδη πεταλούδων, 161 είδη πουλιών, ανάμεσά τους 70 σπάνια είδη που απαντώνται μόνο εδώ.


Limnes_Plitvotse_Kroatia_14


Σύμφωνα με έναν μύθο που χάνεται στα βάθη των αιώνων, η λίμνη δημιουργήθηκε μετά από τις προσευχές των κατοίκων της περιοχής για βροχή ώστε να τελειώσει μια μεγάλη περίοδος ξηρασίας. Η μαύρη Βασίλισσα που τις άκουσε συγκινήθηκε από τις παρακλήσεις τους  και έβρεξε. Όμως έβρεξε τόσο πολύ, ώστε τα νερά δημιούργησαν λίμνες, οι οποίες παραμένουν έως σήμερα.


Όταν μετά από ώρα μαγεμένοι από την ομορφιά του τοπίου και ίσως και λίγο κουρασμένοι, φτάσαμε στη μικρή αποβάθρα απ’ όπου θα παίρναμε το καραβάκι για να μας περάσει στην απέναντι όχθη της λίμνης, αισθανθήκαμε ανακουφισμένοι. Είδαμε μικρούς και μεγάλους καταρράκτες, σπηλιές, περάσαμε από δασύλλια, απολαύσαμε τη φυσική ομορφιά των λιμνών με τα γαλαζοπράσινα νερά τους, περάσαμε ρυάκια, αντικρίσαμε μαγευτικά τοπία εξαιρετικής ομορφιάς, τώρα πλέον θα απολαμβάναμε και τη βαρκάδα μας στη λίμνη με το αεράκι να μας χτυπάει στο πρόσωπο. Είχε αρκετό κόσμο στη σειρά, όμως τα καραβάκια πηγαινοέρχονταν και ύστερα από μικρή αναμονή ήρθε και η σειρά μας. Όλα ήταν ήσυχα, όλα γίνονταν με τάξη, εν συγκρίσει με την πολυκοσμία και έλεγα να μην τέλειωνε ποτέ αυτή η διαδρομή. Μέσα στην λίμνη έπλεαν και βαρκούλες που ατομικά κάποιοι κάνανε τη βαρκάδα τους απολαμβάνοντας τη φύση.Limnes_Plitvitse_Kroatia_12

Limnes_Plitvitse_Kroatia_9Όταν φτάσαμε στην απέναντι όχθη της λίμνης είχαν ήδη περάσει 3 με 4 ώρες και μετά από όλη την πεζοπορία, το στομάχι μας είχε αρχίσει να διαμαρτύρεται. Κανένα πρόβλημα όμως σε λίγο φάνηκε μπροστά μας ο χώρος ανάπαυσης και φαγητού. Νομίζω πως κανένας δεν ξεφεύγει από εδώ! Όλοι θέλαμε τη στάση μας, άλλοι για ένα δροσερό νεράκι, άλλοι για ένα καφεδάκι αλλά οι περισσότεροι ένα γεύμα που σας πληροφορώ πως του δώσαμε και κατάλαβε και όσες θερμίδες χάσαμε στην πεζοπορία, τις βάλαμε εις διπλούν. Όμως χαλάλι! Δεν θα σκεφτούμε και να φάμε και μάλιστα στις διακοπές!Limnes_Plitvitse_Kroatia_34

Τα ηλεκτροκίνητα λεωφορεία, όπως και τα καραβάκια πηγαινοέρχονταν για να πάρουν τον κόσμο που περίμενε  και  μας μετέφεραν στην έξοδο του πάρκου. Όσο και να σας φαίνεται παράξενο ακόμα και αυτή η διαδρομή είχε την μαγεία της. Ανάμεσα από τα πανύψηλα δένδρα και σε μια ανηφορική πορεία, απολαύσαμε τις τελευταίες πινελιές αυτής της υπέροχης εμπειρίας. Μιας ταξιδιωτικής εμπειρίας ανεπανάληπτης και τόσο διαφορετικής από πολλές άλλες. Μια εμπειρία που θα μας μείνει αξέχαστη!

Limnes_Plitvitse_Kroatia_8

Στον γυρισμό μας στο κάμπινγκ περάσαμε και από τον ποταμό Κοράνα, που σχηματίστηκε από τα νερά της χαμηλότερης λίμνης και πάνω από τη γέφυρα αποτυπώσαμε φωτογραφικά από ψηλά το τοπίο. Τα σπιτάκια δίπλα στο ποτάμι φανταστικά, μέσα στο πράσινο, τον ποταμό να κυλάει ανάμεσα από τα βράχια δημιουργώντας μικρούς καταρράκτες και κάποιοι να απολαμβάνουν τις βουτιές τους στα δροσερά νερά του. Δεν καταγράψαμε όμως υπέροχες φωτογραφίες μόνο εδώ, αλλά και στη βόλτα που κάναμε το απογευματάκι στο χωριουδάκι που βρίσκεται πολύ κοντά στο κάμπινγκ, που είναι γεμάτο με πανσιόν. Ήταν και αυτό μια όαση από λουλούδια, όμορφα σπίτια και πολύ πράσινο.

Plitvitse_Kroatia

Plitvitse_Kroatia_1

Εξτρά Πληροφορίες για την επίσκεψή σας στον Εθνικό Δρυμό Λιμνών Πλίτβιτσε 

Πως θα πάτε:

  1. Με αεροπλάνο. Από Αθήνα πετάτε για Ζάγκρεπ και από εκεί νοικιάζεται αυτοκίνητο, η απόσταση είναι  140 χλμ. ή πετάτε για Ντουμπρόβνικ και από εκεί μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και υπεραστικό λεωφορείο, ακόμα και ταξί 10 ατόμων, που θα σας πάει κατευθείαν στις εισόδους του πάρκου. Η απόσταση είναι 445 χλμ.
  2. Με αυτοκίνητο. Σε όποια πόλη  της Κροατίας και αν βρίσκεστε ακολουθώντας τις πινακίδες θα πάτε πολύ εύκολα και θα σταθμεύσετε στο πάρκινγκ του εθνικού πάρκου, που είναι δωρεάν. Μέσα στο δρυμό δεν επιτρέπονται αυτοκίνητα, παρά μόνο τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα του πάρκου. 
  3. Με τρένο. Από το Ζάγκρεπ μπορείτε να επιλέξετε και το τρένο ως μέσον μεταφοράς σας.

Εισιτήρια

Στις δύο εισόδους του Δρυμού θα βγάλετε τα εισιτήριά σας και με αυτά θα κάνετε την είσοδό σας και συμπεριλαμβάνεται η μετακίνησή σας με τα καραβάκια αλλά και με τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα. Το εισιτήριο κοστίζει περίπου 25 ευρώ. Τα παιδιά από 7-18 ετών έχουν μειωμένο εισιτήριο και κάτω των 7 ετών η είσοδος είναι δωρεάν.

Απαγορεύσεις

Δεν επιτρέπεται: α)το κάμπινγκ β)το ψάρεμα γ)το κολύμπι δ)το να κόψετε λουλούδια ή φυτά, ε)το να ανάψετε φωτιά, στ)το να αφήσετε ελεύθερο το σκυλάκι σας εάν το έχετε μαζί σας, ζ)το να αφήσετε τα μονοπάτια και τη συγκεκριμένη διαδρομή και να πάρετε μια δική σας, γιατί είναι πιθανόν να συναντήσετε ακόμα και αρκούδες.

Που θα μείνετε

Γενικά στην περιοχή γύρω από τον δρυμό έχετε πολλές επιλογές για διαμονή, γιατί είναι πολύ τουριστικό μέρος.

  • Σε απόσταση περίπου 8 χλµ. από την Είσοδο 1, υπάρχει το κάμπινγκ «Korana», όπου διανυκτερεύσαμε και εμείς, μεγάλο άνετο και με εστιατόριο, που μπορείτε να διανυκτερεύσετε με σκηνή, αλλά διαθέτει και σπιτάκια.

           Συντεταγμένες  Ν 44ο 57΄02΄΄  Ε 15ο 38΄28΄΄

  • Το κάμπινγκ «Borje» απέχει 15 χλµ. από την Είσοδο 2

           Συντεταγμένες  Ν 44ο 45΄55΄΄  Ε 15ο 41΄18΄΄

  • Επιπλέον, στα γύρω χωριά υπάρχουν διαμερίσματα ή ενοικιαζόμενα δωµάτια. Πολύ κοντά στην Είσοδο 2  βρίσκεται το «Hotel Bellevue», αλλά και το «Hotel Plitvice»
  • Το «Hotel Jezero» βρίσκεται µόλις 300 µ. από τη μεγάλη λίµνη Kozjak και είναι μεγάλο ξενοδοχειακό συγκρότηµα.

Που θα φάτε

Ενώ βρίσκεστε μέσα στο πάρκο υπάρχουν στις εξόδους μικρά στέκια με φαγητό, φθηνό που θα το ευχαριστηθείτε, εάν βέβαια αγνοήσετε τον πολύ κόσμο. Στα διπλανά χωριά στις μικρές ταβερνούλες μπορείτε να απολαύσετε το φαγητό σας, αλλά επίσης μπορείτε να αγοράσετε από τα σούπερ μάρκετ τρόφιμα, ώστε να φτιάξετε κάτι δικό σας. Φυσικά έχει εστιατόριο το κάμπινγκ Κοράνα, αλλά μπορείτε να επιλέξετε να γευματίσετε και στο ξενοδοχείο σας.

Limnes_Plitvitse_Kroatia_30

Η αφήγησή μου έφτασε στο τέλος της και εγώ ως επίλογο θα ήθελα να σας πω πως όταν κι εσείς ταξιδέψετε στην Κροατία ή στις Δαλματικές ακτές, οι λίμνες Πλίτβιτσε πρέπει να είναι μέσα στις επιλογές σας. Δεν ξέρω εάν σας έπεισα, γιατί πιστεύω πως όσο και να ήθελα να περιγράψω με τα καλύτερα λόγια τον Εθνικό δρυμό λιμνών Πλίτβιτσε, το τοπίο είναι τόσο μαγευτικό που νομίζω τελικά πως δεν υπάρχουν αρκετά  λόγια για να περιγράψει κανείς αυτό το τοπίο μοναδικής ομορφιάς. Θέλω να πιστεύω πως ίσως μόνο οι φωτογραφίες να μπόρεσαν να μιλήσουν στην καρδιά σας και στα μάτια σας από μόνες τους!! Από το 1979 που αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, οι επισκέπτες που τον επισκέπτονται ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο τον χρόνο, γιατί η  φυσική του ομορφιά είναι πολύ μεγάλη και δεν είναι  καθόλου τυχαίο πως είναι ένας από τους 10 καλύτερους προορισμούς στον κόσμο!!  Ίσως κάπως έτσι να είναι ο παράδεισος!!!

Σας ευχαριστώ και πάλι για την αποδοχή σας και μου με έχετε δεχτεί ως travel blogger και  εύχομαι να τα ξαναπούμε γρήγορα με ένα νέο και ιδιαίτερο ταξιδιωτικό προορισμό.

Διαβάστε επίσης στο Ανθομέλι και για έναν ακόμα προορισμό στην Κροατία, στην πόλη Πούλα με το μεγάλο ρωμαϊκό θέατρο.

Ταξίδι στην Πούλα της Κροατίας, μια πανέμορφη πόλη

Ακολουθείστε μας στη νέα ομάδα μας στο facebook «Ταξιδεύοντας με το Ανθομέλι» και στο Ιnstagram στο Travelling with anthomeli ή στο Ανθομέλι.

Μαμά Μαρία