ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

    Γερμανία: Ταξίδι στο Σβερίν, τη Φλωρεντία του Βορρά

    Το Σβερίν (Schwerin) βρίσκεται στη Βόρεια Γερμανία μέσα σε μια γραφική τοποθεσία και  ανάμεσα σε πολλές λίμνες. Το παραμυθένιο της παλάτι των Δουκών της περιοχής, είναι χτισμένο επάνω σε ένα μικρό νησάκι μέσα στη λίμνη και είναι το έμβλημα της πόλης. Σε αυτό έζησαν οι Δούκες του Μεκλεμβούργου επί 600 χρόνια. Στο κέντρο της πόλης βρίσκεται η παλιά πόλη με πολλά ιστορικά κτίρια τα οποία δεν καταστράφηκαν κατά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο, ο μεγάλος καθεδρικός ναός και πολλά άλλα αξιοθέατα.

    Είναι μια πόλη στην οποία είχαν ανθίσει οι τέχνες κατά τον 16ο αι. και γι αυτό έχει πάρει και το όνομα «Φλωρεντία του Βορρά». Όμως η ομορφιά της πόλης και η τοποθεσία της, αφού είναι μια πόλη με 12 διαφορετικές λίμνες στα όριά της, της έδωσαν και το όνομα «Η πόλη των λιμνών». Την ονομάζουν και «Η πόλη του καθεδρικού ναού», γιατί ο γοτθικός καθεδρικός της ναός είναι το ψηλότερο κτίριο της πόλης.

    Γερμανία: Ταξίδι στο Σβερίν, τη Φλωρεντία του Βορρά
    Το Σβερίν (Schwerin), είναι μια υπέροχη πόλη. Σε αυτό συντελούν πολλά στοιχεία, όπως η μαγευτική φύση, τα ιστορικά κτίρια αλλά και τα εντυπωσιακά μνημεία, όπως το παλάτι των Δουκών.

    Στο Σβερίν γεννήθηκε το 1879 η Αλεξανδρινή, που ήταν κόρη του μεγάλου Δούκα Μεκλεμβούργου-Σβερίν και της Αναστασίας, κόρης του μεγάλου Δούκα της Ρωσίας. Η Αλεξανδρινή παντρεύτηκε τον Χριστιανό Ι΄ της Δανίας. Ο γιος τους ο Φρειδερίκος Θ’ που έγινε και αυτός βασιλιάς της Δανίας ήταν ο πατέρας της Άννα Μαρίας που ήταν η βασίλισσα της Ελλάδας κατά την περίοδο 1964-1973.

    Ταξίδι στο Σβερίν της Γερμανίας

    Τα ταξίδια μας στην Ευρώπη κάθε φορά, παρά τον προγραμματισμό της διαδρομής μας, μας επιφυλάσσουν δεκάδες κρυμμένες εκπλήξεις που ανακαλύπτουμε συνεχώς. Πόλεις με ιστορία, κάστρα, παλάτια, λίμνες, ποτάμια, αξιοθέατα. Για κάποια από αυτά είχαμε διαβάσει, άλλα μας τα πρότειναν άτομα που γνωρίσαμε στο μέσον του ταξιδιού μας και που τα είχαν επισκεφθεί αλλά σε κάποια άλλα βρεθήκαμε εντελώς τυχαία. Στην τελευταία περίπτωση, της τύχης, ο ενθουσιασμός μας είναι ακόμα μεγαλύτερος. Μια τέτοια αναπάντεχη έκπληξη νοιώσαμε όταν βρεθήκαμε και στην πόλη της Βόρειας Γερμανίας, στο Σβερίν (Schwerin). Γνωρίζαμε την περιοχή των λιμνών που εκτείνεται πάνω από το Βερολίνο, αλλά για τη υπέροχη πόλη με το μαγευτικό παλάτι δεν είχαμε πληροφορίες.

    Γερμανία: Ταξίδι στο Σβερίν (Schwerin), τη Φλωρεντία του Βορρά
    Το κάστρο του Σβερίν είναι ένα πολυφωτογραφημένο κάστρο και κατατάσσεται στη λίστα με τα 10 ωραιότερα κάστρα της Γερμανίας και από άποψη αρχιτεκτονικής, αλλά και από άποψη τοποθεσίας.

    Διαμονή

    Φύγαμε από το Ροστόκ της Βαλτικής θάλασσας και είχαμε αρχίσει να παίρνουμε το δρόμο του γυρισμού. Είχαμε στο μυαλό μας να σταματήσουμε στις όχθες κάποιας λίμνης για διανυκτέρευση.  Αναζητώντας θέση για διαμονή, στο βιβλίο που διαθέτουμε, στο Camper Stop, διαπιστώσαμε πως η πόλη  Σβερίν (Schwerin) είχε έναν τέτοιο χώρο για τους αυτοκινούμενους και μάλιστα τον διέθετε δωρεάν. Ήταν η ιδανική επιλογή! Αμέσως κατευθυνθήκαμε προς τα εκεί. Έτσι ξεκίνησε η γνωριμία μας με αυτή την όμορφη πόλη και το παραμυθένιο παλάτι της.

    Χώρος πάρκινγκ. GPS: n 53,62802  o 11,39005 Oδός Wittenburgerstrasse 118 Schwerin (δωρεάν).

    Info: Διαμονή οικονομική για όλους υπάρχει στο “χωριό των διακοπών” και στο κάμπινγκ Feriendort Muess με bungalows, αλλά και θέσεις στάθμευσης για τα αυτοκινούμενα. Η τιμή διανυκτέρευσης των αυτοκινούμενων, με όλες τις απαραίτητες παροχές, είναι 20 ευρώ.

    Διαβάστε την ανάρτηση για να ενημερωθείτε που να διανυκτερεύσετε με το αυτοκινούμενό σας στην Ευρώπη: Διαμονή με αυτοκινούμενο στην Ευρώπη. Camper Stop ή Park and Ride (P+R)

    Η πόλη Schwerin (Σβερίν)

    Αρχίσαμε την ξενάγησή μας στην πόλη περπατώντας καταρχήν στις όχθες της μεγάλης λίμνης Schwerin, έχοντας μπροστά στα μάτια μας την υπέροχη θέα του παλατιού. Το Σβερίν δεν μας φάνηκε μεγάλη πόλη παρόλο που είναι μια πόλη 100.000 κατοίκων. Οι δρόμοι της, τα πάρκα της, η καθαριότητά της και φυσικά η φύση της μας μάγεψε από την αρχή. Εξάλλου όλα αυτά συγχρόνως με την ιστορία της ήταν στοιχεία για την επιλογή της να γίνει η πρωτεύουσα του κρατιδίου της Βόρειας Γερμανίας, Mecklenburg.  

    Γερμανία: Ταξίδι στο Σβερίν (Schwerin), τη Φλωρεντία του Βορρά
    Στο παλάτι επί 600 χρόνια κατοικούσαν οι δούκες του Μεκλεμβούργου-Σβερίν.

    Ένας εύκολος τρόπος για να ξεναγηθείτε στην πόλη αλλά και να μπορέσετε να έχετε εύκολη πρόσβαση σε πολλά σημαντικά αξιοθέατα ή μουσεία είναι να πάρετε ένα hop on hop off bus. Κλείστε τα εισιτήριά σας από εδώ.

    Αξιοθέατα του Σβερίν

    Η παλιά πόλη Σβερίν (Schwerin)

    Τα βήματα μας έφεραν στην παλιά πόλη του Σβερίν που αμέσως κέρδισε τις εντυπώσεις μας. Ανάμεσα στα γοτθικά και αναγεννησιακά κτίρια βρίσκαμε και μεσαιωνικές εκκλησίες. Η πόλη είναι διάσημη για τα πολλά και καλά διατηρημένα κτίρια που διασώθηκαν στον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο. Αντικρίζαμε σπίτια που είχαν τις ρίζες τους από το 11ο αι. αλλά και κτίρια νεότερα. Τα περισσότερα ήταν από το 18ο και 19ο αι. Ένα από τα σπίτια που συναντήσαμε μέσα στην παλιά πόλη χρονολογούνταν από την ίδρυση της πόλης το 1160. Είχε ανακατασκευαστεί μετά από μια μεγάλη φωτιά και σε ένα μπαγδατί επάνω έγραφε 1698!

    Σβερίν (Schwerin), η Φλωρεντία του Βορρά
    Επάνω στο σπίτι, στα δεξιά της φωτογραφίας, αναγράφεται η χρονολογία 1698!
    Γερμανία: Ταξίδι στο Σβερίν (Schwerin), τη Φλωρεντία του Βορρά
    Γερμανία: Ταξίδι στο Σβερίν, τη Φλωρεντία του Βορρά 28

    Αυτή η μίξη των διαφόρων ρυθμών και εικόνων μέσα στα στενά δρομάκια της πόλη μας χάρισαν μια ρομαντική βόλτα στην ιστορία της. Μια απόλυτη γαλήνη απλωνόταν παντού, ο κόσμος ήταν λιγοστός και όλα συντελούσαν στο να κάνουμε έναν ήρεμο περίπατο. Όλα εκτός από την βαριά συννεφιά που άρχιζε να γεμίζει τον ουρανό και μας γέμισε με ανησυχία. 

    Σβερίν (Schwerin), η Φλωρεντία του Βορρά
    Δυστυχώς ο βροχερός καιρός δεν μας έδωσε την ευκαιρία να πιούμε το καφεδάκι μας στα όμορφα στέκια των δρόμων
    Σβερίν (Schwerin), η Φλωρεντία του Βορρά
    Στο μέσον της φωτογραφίας ακόμα ένα σπίτι από τον μεσαίωνα ανάμεσα στις καινούργιες κατασκευές
    Σβερίν (Schwerin), η Φλωρεντία του Βορρά
    Τα δρομάκια της παλιάς πόλης του Σβερίν είναι όλα πεζοδρομημένα και μπορέσαμε άνετα να απολαύσουμε τη βόλτα μας.

    Διαβάστε για το ταξίδι μας στη Βρέμη και μάθετε για το παραμύθι που την ακολουθεί:

    Δύο μέρες στη Βρέμη του παραμυθιού

    Η πλατεία της Αγοράς – Lowenmarkt

    Τα αξιοθέατα και η αρχιτεκτονική των κτιρίων μας γύρισαν πίσω στον χρόνο, όπως και η βόλτα μας στην ορθογώνια ιστορική πλατεία της παλιάς πόλης, στην Αγορά του Schwerin. Η πλατεία του Δημαρχείου περιβάλλονταν από σπίτια πλούσια που διαβάζοντας έμαθα πως κάποιες από τις προσόψεις που βλέπαμε ήταν του 19ου αι. και σκέπαζαν τους παλαιότερους τοίχους των σπιτιών. Διατηρητέα πολλά από τα κτίρια της αγοράς με το Δημαρχείο της πόλης, το Rathaus να ξεχωρίζει.

    Σβερίν (Schwerin), η Φλωρεντία του Βορρά
    Το Δημαρχείο του Schwerin μέσα στην πολύ λιτή ορθογώνια πλατεία της παλιάς πόλης.

    Ένα άλλο κτίριο και αυτό πολύ όμορφο, λιτό με δωρικές κολόνες ήταν «η αίθουσα της αγοράς», το Neues Gebäude (Νέο κτίριο). Χρονολογείται από το 1783 και διατηρήθηκε χαμηλό για να μην εμποδίζει τη θέα του καθεδρικού ναού. Μπροστά στο Νέο κτίριο υπάρχει και η στήλη με το γλυπτό λιονταριού. Ονομάζεται “κολόνα της δόξας“, και έγινε προς τιμή του ιδρυτή της πόλης, Henry the Lion (Χένρι το λιοντάρι)

    Σβερίν (Schwerin), η Φλωρεντία του Βορρά
    Χαρακτηριστικό της πλατείας είναι η στήλη με το λιοντάρι, μπροστά στο Νέο κτίριο ή κτίριο της Αγοράς.

    Ο Καθεδρικός ναός (Schweriner Dom)

    Από τον κεντρικό δρόμο της παλιάς πόλης καθώς φαινόταν ο καθεδρικός ναός με τον ψηλό του πύργο ήταν αυτός που μας εντυπωσίασε περισσότερο. Ο Καθεδρικός Ναός είναι ένα από τα ψηλότερα κτίρια στη Βόρεια Γερμανία και φυσικά το πιο ψηλό κτίριο της πόλης. Ο πύργος του, ύψους  118 μ., ξεχωρίζει πολύ πάνω από τις στέγες των σπιτιών και είναι ορατός από μακριά. Ο ναός είναι ένα από τα καλύτερα δείγματα γοτθικής αρχιτεκτονικής από κόκκινα τούβλα. Σίγουρα είναι ένα από τα κορυφαία αξιοθέατα του Σβερίν (Schwerin). Είναι αφιερωμένος στην Παναγία και στον Άγιο Ιωάννη.

    Σβερίν (Schwerin), η Φλωρεντία του Βορρά
    Κατά τις ώρες της επίσκεψης μπορείτε να ανεβείτε στον πύργο των 118 μέτρων με τα 220 σκαλοπάτια  για να θαυμάσετε την εκπληκτική θέα της παλιάς πόλης και τη γύρω περιοχή.

    Ο καθεδρικός ναός του Σβερίν είναι ένα μοναδικό μεσαιωνικό αρχιτεκτονικό μνημείο που χτίστηκε αρχικά ως Ρωμαιοκαθολικός καθεδρικός ναός  τον 12ο αι. Σήμερα είναι το παλαιότερο κτίριο της πόλης. Η κατασκευή του κράτησε 76 χρόνια και τελείωσε το 1248. Το 1524 κατά τη διάρκεια της Μεταρρύθμισης κατασχέθηκε από την Καθολική Εκκλησία και δόθηκε στους Λουθηρανούς. Τώρα είναι  η έδρα του Επισκόπου της Ευαγγελικής Λουθηρανικής Εκκλησίας του Μεκλεμβούργου. Μπορείτε να τον επισκεφθείτε από τις 11πμ έως τις 2μμ, όταν ο καθεδρικός ναός είναι ανοιχτός για το κοινό.

    Μπήκαμε μέσα στο ναό και εκπλαγήκαμε από το μέγεθός του, αλλά και από τον μεγάλο σταυρό με τον εσταυρωμένο Χριστό που κρέμονταν από την οροφή. Το δε εκκλησιαστικό όργανο του ναού που είναι διάσημο και ονομαστό μας εντυπωσίασε με τον όγκο του. Όσο για το τέμπλο του ναού δεν έχω λόγια! Ένα μεσαιωνικό έργο τέχνης που διάβασα πως χρονολογείται από το 1440.

    Σβερίν (Schwerin), η Φλωρεντία του Βορρά
    Ο εντυπωσιακός σταυρός του καθεδρικού ναού σε καθηλώνει με το μέγεθός του
    Σβερίν (Schwerin), η Φλωρεντία του Βορρά
    Το εντυπωσιακό ξυλόγλυπτο τέμπλο του ναού (1440) καλυμμένο με φύλλα χρυσού αναπαριστά τη σταύρωση του Χριστού με την Παναγία και τον μαθητή του Ιωάννη

    Εκείνο που με εντυπωσίασε ακόμα, ήταν όταν διάβασα πως κατά το Μεσαίωνα ο ναός ήταν τόπος προσκυνήματος για όλη την Ευρώπη. Φυλάσσονταν σε αυτόν ένα λείψανο που είχαν φέρει οι σταυροφόροι από την Ιερουσαλήμ που είχε επάνω του μια σταγόνα αίματος του Χριστού! Βέβαια μέσα στον ναό, όπως συνηθίζεται, υπήρχαν και πολλοί τάφοι των Δουκών του Σβερίν.

    Σβερίν (Schwerin), η Φλωρεντία του Βορρά
    Κατά την ξενάγησή μας μέσα στον καθεδρικό ναό πετύχαμε και μια έκθεση ξύλινων αγαλμάτων

    Το παλάτι Schwerin (Schweriner Schloss)

    Μετά την ξενάγησή μας στα αξιοθέατα της παλιάς πόλης κατεβήκαμε και πάλι στη λίμνη για να επισκεφθούμε το παλάτι Σβερίν. Από μακριά καθώς το αντικρίσαμε φάνταζε στα μάτια μας σαν να μην ήταν αληθινό! Ήταν τόσο μεγάλο και επιβλητικό που ένα επιφώνημα θαυμασμού ξέφυγε από τα χείλη μας. Ήταν αλήθεια αυτό που ζούσαμε; Δεν ξέρω γιατί, αλλά εμένα ιδιαίτερα με μάγεψε. Ήταν το κάστρο του παραμυθιού. Χωρίς χαλάσματα, χωρίς ερείπια, παρά γεμάτο με λάμψη και με μια δόση χλιδής. Καθώς δε, έπεφταν επάνω του και οι τελευταίες ακτίνες του ήλιου, πριν κρυφτούν πίσω από τα βαριά σύννεφα που σκέπαζαν το ουρανό, η εικόνα του ήταν ακόμα πιο μαγευτική.

    Σβερίν (Schwerin), η Φλωρεντία του Βορρά
    Το παλάτι Schwerin (Schweriner Schloss)

    Ήδη από τον 10ο αι. μέσα στη λίμνη υπήρχε ένα κάστρο. Στα τέλη του Μεσαίωνα το κάστρο έγινε αναγεννησιακό παλάτι. Οι ευγενείς συνήθιζαν να χτίζουν ανάκτορα όχι μόνο ως κατοικίες, αλλά και γιατί ήθελαν να επιδείξουν την ισχύ τους. Τριακόσια χρόνια αργότερα, ο Δούκας Φρειδερίκος Β΄ θέλησε να κτίσει ένα εντυπωσιακό παλάτι σύμφωνα με το κάστρο Chambord της Γαλλίας. Και το πέτυχε! Το παλάτι έχει 635 δωμάτια! Το κάστρο-παλάτι των Δουκών θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά έργα του ρομαντισμού του 19ου αι., που σώζονται στην Ευρώπη. Αποτελεί δείγμα εξουσίας και πλούτου των Δουκών.

    Το κάστρο-παλάτι του Σβερίν (Schwerin) σήμερα είναι Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

    Σβερίν (Schwerin), η Φλωρεντία του Βορρά
    Το παλάτι ήταν μέχρι πριν από περίπου 100 χρόνια η κατοικία των Δουκών  Mecklenburg- Schwerin

    Το παλάτι των Δουκών είναι κτισμένο επάνω σε ένα μικρό νησάκι μέσα στη λίμνη Schweriner See. Ενώνεται με την ξηρά με μια γέφυρα που και από τις δυο πλευρές της υπήρχαν κολόνες με φανοστάτες. Στην αρχή της γέφυρας τις δύο πρώτες κολόνες διακοσμούν μεγάλα αγάλματα πριγκίπων επάνω στα άλογά τους. Ήδη από μακριά καθώς κατευθυνόμασταν προς τα εκεί η θέα του κάστρου ήταν εντυπωσιακή. Επιβλητικό, όμορφο και εντυπωσιακό! Ήταν σαν να βλέπαμε ένα βιβλίο με εντυπωσιακές εικόνες παραμυθιού. Γιατί έτσι έμοιαζε το παλάτι, παραμυθένιο! Το κάστρο των Δουκών ονομάζεται και “Neuschwanstein του Βορρά”. Συναγωνίζεται σε ομορφιά με το παραμυθένιο παλάτι του Λουδοβίκου, που βρίσκεται στην Βαυαρία.

    Σβερίν (Schwerin), η Φλωρεντία του Βορρά
    Περιτριγυρισμένο από ένα υπέροχο τοπίο που αποτελείται από  λίμνες και δάση, το κάστρο Schwerin μοιάζει με ένα κάστρο παραμυθιού.

    Εξωτερικά οι πύργοι του παλατιού είναι εντυπωσιακοί με γοτθικά, αναγεννησιακά και μπαρόκ στοιχεία που του δίνουν μια μεγαλειώδη εικόνα. Πιστεύω πως και το εσωτερικό του θα ήταν εξίσου εκπληκτικό αφού κάποια από τα δωμάτια του έχουν μετατραπεί σε μουσείο. Ανυπομονούσα να πάμε για ξενάγηση. Σταθήκαμε όμως άτυχοι και δεν μπορέσαμε τελικά να το επισκεφθούμε.

    Η δυνατή βροχή που μας έπιασε, ενώ βρισκόμασταν στους υπέροχους κήπους του παλατιού, μας υποχρέωσε να βρούμε καταφύγιο σε ένα φυλάκιο επάνω στη γέφυρα, ώστε να προφυλαχτούμε από τη βροχή. Έως ότου τελειώσει η δυνατή μπόρα, οι πόρτες του παλατιού είχαν ήδη κλείσει. Ευτυχώς είχαμε προλάβει και είχαμε κάνει τη βόλτα μας στους κήπους που βρίσκονται στο πίσω μέρος του παλατιού και έτσι πήραμε έστω μια μικρή γεύση πριγκιπική!

    Σβερίν (Schwerin), η Φλωρεντία του Βορρά
    Ο καιρός στη Βόρεια Γερμανία είναι πολύ βροχερός ακόμα και τους μήνες του καλοκαιριού. Καλό θα είναι να έχετε πάντα μαζί σας ομπρέλα ή αδιάβροχο στην τσάντα σας.

    Ξενάγηση στο παλάτι των Δουκών

    Μέρος του ανακτόρου χρησιμοποιείται σήμερα από τις τοπικές αρχές  του Μεκλεμβούργου, ενώ τα υπόλοιπα μέρη έχουν μετατραπεί σε μουσείο. Τα δωμάτια ξενάγησης έχουν και όνομα. Η αίθουσα του Θρόνου, η Πινακοθήκη των προγόνων και η Κόκκινη αίθουσα, είναι τρία από τα πιο όμορφα διακοσμημένα δωμάτια με επιχρυσωμένα γυψομάρμαρα. Μπορείτε να τα επισκεφθείτε, εάν ξεναγηθείτε στο παλάτι. Θα απολαύσετε  συλλογές έργων τέχνης, ασημένια σκεύη, πορσελάνες και ιστορικά όπλα του παλατιού.

    Σβερίν (Schwerin), η Φλωρεντία του Βορρά
    Το παλάτι είναι χτισμένο με 5 πλευρές (πεντάγωνο) και η κάθε πλευρά του έχει θέα μοναδική. Οι κήποι του παλατιού είναι άριστα διακοσμημένοι και φυσικά αποτελούν ένα ακόμα αξιοθέατο της πόλης

    Διαβάστε: Δρέσδη, η αναγεννημένη πόλη της Γερμανίας και Το Πότσνταμ και το ανάκτορο Σανσουσί

    Οι Κήποι του Schwerin Castle (Schlossgarten)

    Το παλάτι περιβάλλεται από το Schlossgarten, τους κήπους που σχεδιάστηκαν τον 18ο αι., ως  κήποι αναψυχής. Οι κήποι έχουν ελεύθερη είσοδο για το κοινό και είναι οι μόνοι που προλάβαμε να δούμε. Άψογα διατηρημένοι με παρτέρια γεμάτα λουλούδια, γλυπτά, βεράντες, σιντριβάνια και πλακόστρωτα δρομάκια. Μια όαση πρασίνου αλλά και ομορφιάς που περάσαμε υπέροχα μετά το τέλος της δυνατής βροχής που μας ανέτρεψε τα σχέδια. Δεν πειράζει, όμως, γιατί και αυτά που είδαμε μας έμειναν για πάντα στην καρδιά μας ως οι ομορφότερες εικόνες από τη “Φλωρεντία του Βορρά”.

    Απολαύστε μια ξενάγηση που θα περάσετε από το υπέροχο κάστρο Schwerin, τους μαγικούς κήπους και το ιστορικό Schleifmuehle.

    Σβερίν (Schwerin), η Φλωρεντία του Βορρά
    Οι κήποι Schlossgarten βρίσκονται σε μια μεγάλη έκταση δίπλα από το παλάτι και είναι γεμάτοι αγάλματα, παρτέρια και λίμνες με το άγαλμα του μεγάλου Δούκα επάνω στο άλογο να υπερισχύει όλων.

    Η Λίμνη Pfaffenteich

    Μια άλλη όαση ομορφιάς και περιπάτου στο Σβερίν είναι η τεχνητή λίμνη Pfaffenteich. Βρίσκεται πίσω από τον Καθεδρικό ναό της πόλης. Μπορείτε να κάνετε μια βόλτα στον παραλιακό δρόμο της λίμνης και να απολαύσετε τη θέα της λίμνης, αλλά και από την άλλη να θαυμάσετε τα σπίτια που βρίσκονται στις όχθες της. Στο άκρο της λίμνης που περπατήσαμε και εμείς ήταν γεμάτο από δεκάδες καφετέριες, πιτσαρίες  και στέκια. Πολλοί ποδηλάτες έκαναν τη βόλτα τους στην παραλία. Το σιντριβάνι που βρίσκεται στη μέση της λίμνης είναι και το σήμα κατατεθέν της.

    Σβερίν (Schwerin), η Φλωρεντία του Βορρά
    Η τεχνητή λίμνη Pfaffenteich

    Η Schweriner Innensee ή όπως απλά ονομάζεται λίμνη Schwerin μαζί με άλλες 25 μικρές και μεγάλες λίμνες αποτελεί το δυτικό τμήμα της περιοχής Lake Mecklenburg. Μια  περιοχή με όμορφους λόφους και καταπράσινα λιβάδια. Σε αυτές τις λίμνες που βρίσκονται γύρω και κοντά στην πόλη μπορούν οι κάτοικοι, αλλά και οι επισκέπτες να κάνουν δραστηριότητες στην ύπαιθρο, όπως κολύμπι και θαλάσσια σπορ και φυσικά ευχάριστες βόλτες, πεζοπορία και ποδηλασία.

    Σβερίν (Schwerin), η Φλωρεντία του Βορρά
    Το καμπαναριό του καθεδρικού ναού σκίζει τον ουρανό και μπορούσαμε να το διακρίνουμε από οπουδήποτε βρισκόμασταν αφού το Σβερίν είναι μια επίπεδη πόλη

    Η περιοχή γύρω από τη λίμνη Pfaffenteich είναι μια πολύ ωραία περιοχή με στιβαρά κτίρια γεμάτη καφετέριες και στέκια. Μια περιοχή για περιπάτους δροσερούς κάτω από τα δένδρα που υπάρχουν σε αφθονία. Τα καραβάκια κάνουν στάση στις όχθες της λίμνης τους πελάτες για μια βόλτα ή να τους περάσουν στην απέναντι όχθη.

    Το γλυπτό «τα παιδιά με την ομπρέλα» στην όχθη της λίμνης, ίσως  θα έπρεπε να το έχω δει νωρίτερα. Σίγουρα θα μου θύμιζε να πάρω την ομπρέλα μαζί μου, γιατί ο καιρός στη Β. Γερμανία είναι πάντα απρόβλεπτος.

    Σβερίν (Schwerin), η Φλωρεντία του Βορρά
    Το γλυπτό έχει το συμβολισμό του. Πάρτε την ομπρέλα σας!!

    Διαβάστε στο Ανθομέλι τις αναρτήσεις για να ξεναγηθείτε στο Βερολίνο:

    Ταξίδι στο Βερολίνο (α΄μέρος)

    Ταξίδι στο Βερολίνο…η συνέχεια (β΄μέρος)

    Τι άλλο μπορείτε να δείτε στο Σβερίν

    Κρατικό θέατρο MecklenburgSchwerin

    Σε μικρή απόσταση από το παλάτι των Δουκών, στην πλατεία Alter Garten βρίσκεται το επιβλητικό κτίριο του Κρατικού Θεάτρου της πόλης. Σε αυτό παίζονται  όπερες, μιούζικαλ και δίνονται παραστάσεις μπαλέτου σε όλη τη διάρκεια του χρόνου. Χτίστηκε το 1886 και είναι χωρητικότητας 650 ατόμων. Έχει όμως και μια μικρότερη σκηνή 250 ατόμων όπου παίζονται θεατρικές παραστάσεις για παιδιά και παραστάσεις κουκλοθέατρου.

    Σβερίν (Schwerin), η Φλωρεντία του Βορρά
    Το Κρατικό θέατρο του Schwerin

    Κρατικό Μουσείο Schwerin

    Απέναντι από το Κρατικό Θέατρο του Μεκλεμβούργου, βρίσκονται  τα κτίρια του Κρατικού Μουσείου Schwerin  και το Μουσείο Staatliches Schwerin, που άνοιξε το 2016. Είναι ευκαιρία να εξερευνήσετε τη συναρπαστική συλλογή Old and New Masters του μουσείου που είναι μια από τις πιο σημαντικές στη Γερμανία. Η συλλογή περιλαμβάνει  μεγάλο αριθμό έργων Φλαμανδών και Ολλανδών ζωγράφων του 17ου και 18ου αιώνα. Στο Μουσείο εκτίθενται και σπάνιες αρχαιότητες που προέρχονταν πριν από 1.000 χρόνια.

    Σβερίν (Schwerin), η Φλωρεντία του Βορρά
    Το Κρατικό Μουσείο του Schwerin

    Μουσεία και αξιοθέατα για όλη την οικογένεια

    Όσοι ταξιδεύετε με τα παιδιά σας στο Σβερίν μπορείτε να προσφέρεται σε αυτά αξιόλογες δραστηριότητες. Για να τους κινήσετε το ενδιαφέρον μπορείτε να επισκεφθείτε μουσεία που θα αναπτύξουν τις γνώσεις τους.

    Μουσείο Σιδηροδρόμων και Τεχνολογίας Μεκλεμβούργου

    Μπορείτε να επισκεφθείτε το πολύ ενδιαφέρον μουσείο σιδηροδρόμων, γιατί σε ποιο παιδί δεν αρέσουν τα τρένα; Στον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης βρίσκεται το Μουσείο Σιδηροδρόμων και Τεχνολογίας του Μεκλεμβούργου. Ένα διασκεδαστικό αξιοθέατο με μια ποικιλία εκθεμάτων. Εκτίθενται βαγόνια, τραμ και ορισμένες μηχανές τρένων άνω των 100 ετών, μερικές από τις οποίες λειτουργούν ακόμα.

    Διεθνές Μουσείο Πυροσβεστικής 

    Το Διεθνές Μουσείο Πυροσβεστικής (Feuerwehrmuseum Schwerin) είναι το μεγαλύτερο μουσείο του είδους του στη Γερμανία. Εξαιρετικό αξιοθέατο, γεμάτο από vintage οχήματα έκτακτης ανάγκης πυρόσβεσης(112) και εξοπλισμού.

    Ζωολογικός κήπος

    Ένα ακόμα ενδιαφέρον αξιοθέατο για όλη την οικογένεια είναι ο ζωολογικός κήπος του Σβερίν. Φιλοξενεί περισσότερα από 1.850 ζώα 156 είδη, και νομίζω πως θα είναι μια υπέροχη μέρα για όλους. Εμείς, έστω και αν είμαστε μεγάλοι, όσες φορές επισκεφθήκαμε ζωολογικό κήπο στην Ευρώπη φύγαμε απολύτως ενθουσιασμένοι και εντυπωσιασμένοι.

    Feriendorf Muess – Υπαίθριο Εθνολογικό Μουσείο

    Πολύ κοντά στο ζωολογικό κήπο υπάρχει και ένας χώρος που τον ονομάζουν “χωριό διακοπών”. Βρίσκεται στα προάστεια της πόλης και στις όχθες της λίμνης Schwerinsee. Η απόσταση από το κέντρο της πόλης είναι μόλις 10 λεπτά με το αυτοκίνητο. Μπορείτε να περάσετε μια χαλαρή μέρα στην παραλία, αλλά και να επισκεφθείτε οικογενειακώς το υπαίθριο μουσείο. Εκεί θα δείτε ένα αυθεντικό χωριό του Μεκλεμβούργου με 17 σπίτια του 17ου έως και του 19ου αι. καθώς και αντικείμενα της καθημερινότητάς τους.

    Σβερίν (Schwerin), η Φλωρεντία του Βορρά
    Λίγο πριν φύγουμε από το Σβερίν τα σπίτια αυτά μας τράβηξαν την προσοχή.

    Την επόμενη μέρα φύγαμε από το Σβερίν ενθουσιασμένοι. Μας ξεκούρασε, μας χαλάρωσε και μας ταξίδεψε στην ιστορία. Μαγευτήκαμε από το εντυπωσιακό παλάτι των Δουκών, το υπέροχο τοπίο και τα καλοδιατηρημένα σπίτια. Το Σβερίν είναι μια πόλη που πραγματικά καλεί τον κάθε επισκέπτη της να την ανακαλύψει και να χαθεί μέσα στην ιστορία της.

    Η πρότασή μου είναι να επισκεφθείτε την περιοχή των λιμνών στη Βόρεια Γερμανία. Εκεί θα γνωρίσετε όχι μόνο την πανέμορφη πόλη του Σβερίν, αλλά και πολλές άλλες πόλεις, όπως και παλάτια που είναι διάσπαρτα σε ολόκληρη την περιοχή.

    Και όλα αυτά ονειρευτείτε τα και προγραμματίστε τα στο χαρτί ώστε να είστε έτοιμοι για το μεγάλο ταξίδι σας μετά το τέλος της πανδημίας του κορωνοϊού. Σας εύχομαι να έχετε πάντα ασφαλή ταξίδια και πολλές ευχάριστες στιγμές σε αυτά.

    Με αγάπη

    μαμά Μαρία από το Ανθομέλι

    Pin it for later

    Ταξίδι στη Γερμανία Τα αξιοθέατα του Σβερίν, το παλάτι των Δουκών, ο καθεδρικός ναός, η παλιά πόλη, τα μουσεία, η διαμονή.

    Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.

    mama Maria
    mama Maria
    Γεια σας! Είμαι η Μαρία, μητέρα της Κατερίνας και της Κάλης Εδώ και και χρόνια ταξιδεύουμε με το σύζυγό μου σε όλη την Ευρώπη και την Ελλάδα με το αυτοκινούμενό μας. Έχουμε επισκεφθεί μεγάλες και μικρές πόλεις, χωριά απόμερα και χωριά διάσημα, έχουμε γνωρίσει αξιοθέατα και μνημεία που δεν θα μπορούσαμε να τα γνωρίσουμε με διαφορετικό τρόπο. Τις ταξιδιωτικές αυτές εμπειρίες, πλαισιωμένες με δικές μας φωτογραφίες, ιστορικά στοιχεία και εξτρά πληροφορίες τις γράφω με το όνομα μαμά Μαρία και θα τις βρείτε στην κατηγορία ΤΑΞΙΔΙΑ του blog anthomeli

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    Διαβάστε Επίσης