ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

    Η κοιλάδα του Ρήνου. Κάστρα και χωριά σε μια οδική διαδρομή

    Ο Ρήνος δεν είναι μόνο ένας από τους πιο όμορφους ποταμούς της Ευρώπης, είναι και ο ποταμός όπου κατά μήκος του υπάρχουν τόσα κάστρα όσο πουθενά αλλού στον κόσμο! Μέσα σε ένα φαράγγι του ποταμού δημιουργείται η κοιλάδα του Ρήνου που ξεκινάει από την πόλη Mainz στα νότια και φτάνει έως το Koblenz στον βορρά. Μέσα σε αυτή τη διαδρομή υπάρχουν μεσαιωνικές πόλεις και ανέγγιχτα υπέροχα χωριά όπου ο χρόνος έχει σταματήσει. Οι γοτθικές εκκλησιές με τα ψηλά καμπαναριά ξεχωρίζουν ανάμεσα στα σπίτια. Ακοίμητοι φρουροί εδώ και αιώνες στέκουν από επάνω τους 40 μεσαιωνικά κάστρα που μαζί με την καταπληκτική φύση δημιουργούν ανυπέρβλητες εικόνες ομορφιάς!

    Η κοιλάδα του Ρήνου. Κάστρα και χωριά σε μια οδική διαδρομή
    Η κοιλάδα του Ρήνου. Ο Ρήνος που εκτείνεται από το Mainz μέχρι το Koblenz μπορεί να υπερηφανεύεται για ένα τοπίο τόσο θεαματικό.

    Είναι τόσο θεαματική, ιστορική και πολιτιστική η περιοχή που ένα τμήμα της Κοιλάδας του κεντρικού Ρήνου, περίπου 65 χιλιόμετρα, από την πόλη Bingen έως και την πόλη Koblenz, έχει χαρακτηριστεί από το 2002 ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Η κοιλάδα του Ρήνου είναι μια περιοχή όνειρο!

    Η κοιλάδα του Ρήνου

    Βρισκόμασταν στην πόλη του Mainz μόλις 44 χιλιόμετρα δυτικά της Φρανκφούρτης. Εκεί είχαμε δοκιμάσει το εξαιρετικό λευκό κρασί τους Riesling και μας είπαν πως παράγεται από τα αμπέλια που βρίσκονται κατά μήκος της κοιλάδας του Ρήνου. Μας είπαν πως απέραντες εκτάσεις με αμπέλια ακολουθούν τα γυρίσματα του ποταμού που άλλοτε είναι πιο στενός και άλλοτε φαρδαίνει και μοιάζει με θάλασσα. Ακόμα, μας είπαν πως τα μεσαιωνικά χωριά του Ρήνου συναγωνίζονται το ένα το άλλο σε ομορφιά.  

    Bingen

    Τότε μας μπήκε η ιδέα πως έπρεπε ανελλιπώς να περάσουμε την κοιλάδα οδηγώντας δίπλα στον ποταμό και να θαυμάσουμε τις όμορφες εικόνες του ποταμού, όπως μας τις είχαν εκθειάσει. Αλλάξαμε το πρόγραμμα του ταξιδιού μας και την επομένη βάλαμε στο GPS την πρώτη πόλη, το Bingen. Αυτό δεν μας ήταν δύσκολο να το κάνουμε γιατί, όπως γνωρίζετε, ταξιδεύουμε με αυτοκινούμενο και επομένως έχουμε την απόλυτη ελευθερία να κάνουμε όποιες αλλαγές πλάνων θέλουμε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού μας.

    Η κοιλάδα του Ρήνου. Κάστρα και χωριά σε μια οδική διαδρομή
    Η κοιλάδα του Ρήνου είναι μια περιοχή εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς που προσελκύει μεγάλο αριθμό τουριστών κάθε χρόνο.

    Αποφασίσαμε να επιλέξουμε να κινηθούμε κατά μήκος της κοιλάδας από το Bingen και να φτάσουμε έως και το Koblenz επάνω στο δρόμο Β9 που βρίσκεται στην αριστερή όχθη του ποταμού. Οι πληροφορίες μας λέγανε πως οι περισσότεροι τουρίστες προτιμούν αυτή την πορεία. Εάν όμως εσείς θέλετε να κινηθείτε στη δεξιά πλευρά πρέπει να πάρετε το δρόμο Β42. Ήμασταν έτοιμοι να κάνουμε τη διαδρομή των 65 χιλιομέτρων και να ανακαλύψουμε παραμυθένια τοπία, χωριά που έχουν το άρωμα μιας άλλης εποχής και μεσαιωνικά κάστρα τυλιγμένα με μύθους και θρύλους.

    Χάρτης της διαδρομής μας

    Το Mainz, η πόλη του Γουτεμβέργιου

    Το Mainz χρονολογείται από το 39 π.Χ. όταν, τότε, στην ίδια περιοχή βρισκόταν ένας ρωμαϊκός στρατιωτικός καταυλισμός. Σήμερα το Mainz είναι η πρωτεύουσα της Ρηνανίας-Παλατινάτου και το κύριο κέντρο εμπορίου για τα δημοφιλή κρασιά του Ρήνου.

    Η κοιλάδα του Ρήνου. Κάστρα και χωριά σε μια οδική διαδρομή. Mainz
    Το Mainz είναι ιδανική πόλη που θα την έχετε ως αφετηρία για την εξερεύνησή σας στην υπέροχη κοιλάδα του Ρήνου.

    Μουσείο Gutenberg

    Στην πόλη του Mainz γεννήθηκε και ο Ιωάννης Γουτεμβέργιος, ο εφευρέτης της τυπογραφίας, το 1398. Η πόλη τον τιμά με το άγαλμά του αλλά και με ένα μουσείο, το Μουσείο Gutenberg, αφιερωμένο σε αυτόν με συλλογές από ανεκτίμητα βιβλία μεταξύ των οποίων και με ένα βιβλίο που είχε τυπωθεί με τη χρήση τριών διαφορετικών χρωμάτων μελάνης.

    Mainz Cathedral

    Ο μεγάλος καθεδρικός ναός που δεσπόζει στην κεντρική πλατεία του ιστορικού κέντρου συμβολίζει με το μέγεθός του τη δύναμη των πριγκίπων που είχαν στα χέρια τους εκείνη την εποχή, αφού εξέλεγαν ακόμα και τους Γερμανούς βασιλείς.

    Η κοιλάδα του Ρήνου. Κάστρα και χωριά σε μια οδική διαδρομή. Mainz
    Ο εντυπωσιακός ναός της πόλης του Mainz στη μεγάλη πλατεία του ιστορικού κέντρου

    Λίγα λόγια για το Ρήνο ποταμό

    Οι Κέλτες τον ονόμαζαν Renos, οι Ρωμαίοι Rhenus και οι Γερμανοί Rhein. Οι πηγές του βρίσκονται στις ελβετικές Άλπεις και έχει μήκος 1320 χλμ. φτάνοντας έως και τις Κάτω Χώρες για να χυθεί στη Βόρεια θάλασσα. Παρόλα όμως που διασχίζει τόσες χώρες οι Γερμανοί τον θεωρούν δικός τους ποταμό. Η κοιλάδα που σχηματίζεται στο φαράγγι του ποταμού μάς δίνει ένα από τα πιο εντυπωσιακά αξιοθέατα της Γερμανίας και την κάνει μια άκρως τουριστική περιοχή.

    Η κοιλάδα του Ρήνου. Κάστρα και χωριά σε μια οδική διαδρομή
    Η οδική διαδρομή που κάναμε στην κοιλάδα του Ρήνου ήταν μια από τις πιο μαγευτικές διαδρομές που έχουμε κάνει στα ταξίδια μας στην Ευρώπη

    Ο ποταμός έπαιξε σπουδαίο ρόλο στο εμπόριο καθώς είναι το μεγαλύτερο μέρος του πλωτό, οπότε ένωνε τόπους και λαούς ακόμα από τους προϊστορικούς χρόνους. Γι αυτό και δημιουργήθηκαν πολλά μικρά χωριά κατά μήκος του, τα οποία λόγω της στενότητας του χώρου δεν μπόρεσαν να αναπτυχθούν και έτσι η μεσαιωνική τους ομορφιά έμεινε ανέπαφη έως και τις μέρες μας.

    Κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα χτίστηκαν σημαντικά κάστρα στις όχθες του, που μας δηλώνουν πως οι ηγεμόνες της περιοχής θέλανε να ελέγχουν τα περάσματα προς όφελός τους. Τα περισσότερα από αυτά καταστράφηκαν με το πέρασμα των χρόνων και τους πολέμους όμως και αυτά που έμειναν δεν έπαψαν να έχουν μια μαγική ομορφιά!

    Η κοιλάδα του Ρήνου. Κάστρα και χωριά σε μια οδική διαδρομή
    Η κοιλάδα του Ρήνου. Ο γερμανικός Μέσος Ρήνος μοιάζει βγαλμένος από παραμύθι!

    Όσοι ταξιδεύσουν στη Φρανκφούρτη, αυτή η μαγευτική κοιλάδα του Ρήνου είναι εύκολα προσβάσιμη από την πόλη, είτε με αυτοκίνητο, είτε με πλοίο, είτε με το τρένο, είτε με δημόσια συγκοινωνία. Θα πρότεινα μια ημερήσια κρουαζέρα με ποταμόπλοιο για να σας ταξιδέψει σε όλο το μήκος της κοιλάδας και να θαυμάσετε ξένοιαστα το τοπίο. Θα μπορείτε να κατεβείτε σε κάποιο χωριουδάκι της όχθης του ποταμού και θα έχετε την ευκαιρία να φωτογραφίζετε και από τις δύο πλευρές του ποταμού τα κάστρα και τα ιστορικά αξιοθέατα.

    Η κοιλάδα του Ρήνου. Κάστρα και χωριά σε μια οδική διαδρομή
    Εάν έχετε χρόνο στη διάθεσή σας, μια κρουαζιέρα στο ποτάμι των θρύλων και των ιπποτών είναι σίγουρα η καλύτερη πρόταση που έχω να σας κάνω

    Εξαιρετική οδική διαδρομή στη Γερμανία: Ο ρομαντικός δρόμος της Γερμανίας. 12 μεσαιωνικές πόλεις και χωριά του

    Ο Ρομαντικός δρόμος (Romantische Strasse) είναι η πιο φημισμένη τουριστική διαδρομή της Γερμανίας. Κάθε χρόνο, χιλιάδες επισκέπτες, ταξιδεύουν κατά μήκος των 350 χιλιομέτρων της ρομαντικής οδού και ανακαλύπτουν γραφικά χωριά και πόλεις.

    Οι πόλεις και τα κάστρα της κοιλάδας του Ρήνου

    Το Bingen am Rhein και ο πύργος των Ποντικιών

    Το Bingen είναι μια μικρή πόλη-λιμάνι στη συμβολή των ποταμών Ρήνου και Nahe. Στην αρχή ήταν ένα ρωμαϊκό φρούριο και αργότερα έγινε μια αυτοκρατορική ελεύθερη πόλη.

    Το 1211 κατασκευάστηκε στην απέναντι πλευρά του Ρήνου από το Μπίνγκεν ένα από τα ισχυρότερα τελωνειακά κάστρα, το κάστρο Ehrenfels. Στο σημείο αυτό ο ποταμός είναι ρηχός με βράχια, οπότε τα πλοία αναγκαστικά περνούσαν με προσοχή και χαμηλή ταχύτητα. Αυτό το εκμεταλλεύτηκε ο σκληρός ηγεμόνας της περιοχής και έπαιρνε τελωνειακούς σκληρούς φόρους από τα διερχόμενα καράβια.

    Το πιο γνωστό, όμως,αξιοθέατο της πόλης είναι, ο Πύργος του Ποντικιού (αγγλικά bingen mouse tower, γερμανικά Mäuseturm), που βρίσκεται πάνω σε ένα βράχο στον Ρήνο απέναντι από την πόλη. Τον πύργο αυτόν τον ακολουθεί μια λαϊκή ιστορία. Διαβάστε παρακάτω…

    Η κοιλάδα του Ρήνου. Κάστρα και χωριά σε μια οδική διαδρομή. Ο Mäuseturm, ο Πύργος του Ποντικιού
    Η κοιλάδα του Ρήνου. Ο πύργος Mauseturm λειτουργούσε αρχικά ως σταθμός διοδίων και αργότερα ως φάρος για τα διερχόμενα πλοία.

    Σύμφωνα με τον μύθο, στην περιοχή αυτή ζούσε ένας σκληρός ηγεμόνας που καταπίεζε τους φτωχούς αγρότες. Κατά τη διάρκεια ενός λιμού το 974 τα τρόφιμα εξαντλήθηκαν, ενώ τα αμπάρια του ηγεμόνα ήταν γεμάτα τρόφιμα. Ο φιλοχρήματος ηγεμόνας πουλούσε στους υπηκόους του σε πολύ ακριβή τιμή τα τρόφιμα και αυτοί δεν μπορούσαν να τα αγοράσουν.

    Το αποτέλεσμα ήταν να επαναστατήσουν. Τότε ο ηγεμόνας τους παραπλάνησε και τους έκλεισε σε ένα αμπάρι δήθεν για να τους δώσει ό,τι θέλανε. Εκεί τους έκαψε όλους. Ακούγοντας τις φωνές τους, τους κορόιδευε με τα λόγια «άκου τα ποντίκια που τρίζουν».

    Όταν ο ηγεμόνας επέστρεψε στο κάστρο του, “πολιορκήθηκε αμέσως από έναν στρατό ποντικιών”. Πήρε μια βάρκα και έφυγε ελπίζοντας ότι τα ποντίκια δεν θα μπορούσαν να κολυμπήσουν και έφτασε στον πύργο. Χιλιάδες ποντίκια όμως τον ακολούθησαν. Σύρθηκαν μέχρι τον τελευταίο όροφο και εκεί τον έφαγαν ζωντανό.

    Η κοιλάδα του Ρήνου. Κάστρα και χωριά σε μια οδική διαδρομή. Bingen
    Στο Bingen, τη χρονιά που περάσαμε (2008), βρεθήκαμε στην εκδήλωση Palatinate State Garden Show. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις όχθες του Ρήνου και την παρακολούθησαν 1,3 εκατομμύρια επισκέπτες, ενώ ο αριθμός που περίμενε ο δήμος ήταν μόνο 600.000, όπως διαβάζω

    Το Bacharach στην κοιλάδα του Ρήνου

    Προχωρούσαμε με άπειρη διάθεση πάντα κατά μήκος της αριστερής όχθης του ποταμού, στον Β9 και απολαμβάναμε το υπέροχο τοπίο. Οι όχθες του στο σημείο αυτό δεν ήταν πολύ απότομες και οι πλαγιές τους καλύπτονταν με αμπελοκαλλιέργειες αλλά και με δάση μικρά και πυκνά. Τα ποταμόπλοια πηγαινοέρχονταν άλλα φορτωμένα με εμπορεύματα και άλλα γεμάτα με τουρίστες. Εάν πραγματικά είχαμε χρόνο και μπορούσαμε να επιστρέψουμε και πάλι πίσω θα ήθελα να κάνουμε την ίδια διαδρομή και με το πλοίο.

    Η κοιλάδα του Ρήνου. Κάστρα και χωριά σε μια οδική διαδρομή
    Η κοιλάδα του Ρήνου. Η τοποθεσία καθώς το κλίμα της περιοχής ευνοεί την καλλιέργεια σταφυλιών και την παραγωγή κρασιών.

    Οδηγώντας κατά μήκος της όχθης του ποταμού και πηγαίνοντας προς την πόλη Bacharach το ενδιαφέρον μας στράφηκε σε τρεις επιβλητικούς πύργους, που δέσποζαν πάνω στις κατάφυτες πλαγιές των λόφων. Ήταν οι Burg Rheinstein, Burg Rheichenstein και Burg Sooneck. Πιστεύω πως η πανοραμική θέα του ποταμού θα ήταν υπέροχη από εκεί επάνω. Η διαδρομή Bingen – Bacharach ήταν μόνο 24 χιλιόμετρα και ήδη είχαμε συναντήσει 3 υπέροχα κάστρα.

    Πάνω από 40 μεσαιωνικά κάστρα και παλάτια δεσπόζουν στη στενόμακρη κοιλάδα του Ρήνου, δίνοντας μια μεγαλοπρέπεια στον τόπο. Είναι γεγονός πως σε κανένα άλλο μέρος του κόσμου δεν υπάρχουν συγκεντρωμένα, σε τόση μικρή έκταση, τόσο πολλά μεσαιωνικά κάστρα.  

    Η κοιλάδα του Ρήνου. Κάστρα και χωριά σε μια οδική διαδρομή
    Η κοιλάδα του Ρήνου. Με τα πολλά κάστρα και τις ιστορικές πόλεις της, αυτό το τμήμα του Ρήνου έχει για αιώνες επηρεάσει καλλιτέχνες, συγγραφείς και συνθέτες.

    Η διανυκτέρευσή μας στο Bacharach

    Το Bacharach το επιλέξαμε ως χώρο στάθμευσης και διανυκτέρευσης γιατί είχε ένα πολύ καλό οργανωμένο και ασφαλές πάρκινγκ για εμάς, στην όχθη του ποταμού. Ήμασταν τυχεροί για αυτό. Μπορέσαμε να απολαύσουμε το ποτάμι αλλά και τη βόλτα μας σε αυτή την όμορφη μεσαιωνική πόλη.

    Η κοιλάδα του Ρήνου. Κάστρα και χωριά σε μια οδική διαδρομή, Bacharach.
    Πάρκινγκ στο Bacharach με 4 ευρώ όλο το 24ωρο. Διαθέτει και τουαλέτα με 0.50 λεπτά τη χρήση της GPS 50,05751 7,77043

    Το Bacharach διαπιστώσαμε πως είναι μια πολύ δημοφιλής πόλη με πάρα πολλούς τουρίστες να περπατούν στα γραφικά σοκάκια της. Τα κόκκινα τρένα που διέρχονταν μέσα από την πόλη ήταν και αυτά μέρος των αξιοθέατων της πόλης.

    Η κοιλάδα του Ρήνου. Κάστρα και χωριά σε μια οδική διαδρομή. Bacharach
    Τα κόκκινα τρένα πηγαινοέρχονται γεμάτα αφού είναι και ένα μέσον μετακίνησης για να δείτε τα κάστρα και τις μαγειτικές μικρές πόλεις στην κοιλάδα του Ρήνου. Εδώ περνάει μέσα από το χωριό Bacharach

    Θαυμάσαμε τα ξύλινα παραδοσιακά σπίτια και φωτογραφηθήκαμε στο Altes Haus. Η εκκλησία της, η Peterskirche του 14ου αιώνα, ήταν πολύ εντυπωσιακή εσωτερικά. Εκπληκτική ήταν και η πύλη εισόδου, η Steeger Tor.

    Η κοιλάδα του Ρήνου. Κάστρα και χωριά σε μια οδική διαδρομή. Bacharach
    Το ιστορικό κέντρο του Bacharach είναι ένα χάρμα οφθαλμών

    Το κάστρο Burg Stahleck στο Bacharach

    Δεν τολμήσαμε βέβαια να ανεβούμε έως και το επιβλητικό κάστρο της, το Burg Stahleck, του 12ου αιώνα, αν και μας είπαν πως αν ακολουθούσαμε το οριοθετημένο μονοπάτι σε 15 λεπτά θα είχαμε φτάσει. Το ανακαινισμένο κάστρο (1925) λειτουργεί σήμερα ως ξενώνας νεότητας.

    Η κοιλάδα του Ρήνου. Κάστρα και χωριά σε μια οδική διαδρομή. Bacharach
    Η κοιλάδα του Ρήνου. Το κάστρο Burg Stahleck δεσπόζει στο λόφο πάνω από την μικρή πόλη Bacharach στην κοιλάδα του Ρήνου

    Διαβάστε επίσης για το διάσημο κάστρο: Το κάστρο Νοισβανστάιν (Neuschwanstein) στη Γερμανία

    Οδικό ταξίδι στην κοιλάδα του Ρήνου

    Όμως μια εξίσου δημοφιλής διαδρομή στη Γερμανία όπως είναι “ο ρομαντικός δρόμος” είναι και το “ταξίδι στην κοιλάδα του Ρήνου”. Στις δυο όχθες του θα απολαύσετε ονειρεμένα κάστρα ειδυλλιακά τοπία και μικρές πόλεις που δένουν πολύ αρμονικά με το τοπίο. Θα μαγευτείτε από τις απότομες πλαγιές των λόφων που «κατηφορίζουν» οι αμπελώνες και σίγουρα θα «μεθύσετε» από  το φημισμένο κρασί που παράγεται σε αυτούς.

    Η κοιλάδα του Ρήνου. Κάστρα και χωριά σε μια οδική διαδρομή
    Οι αμπελώνες ξεκινούν από τα τελευταία σπίτι των χωριών και καλύπτουν τις πλαγιές των λόφων στην κοιλάδα του Ρήνου.

    Το Κάστρο Burg Gytentelw

    Συνεχίζουμε το οδικό ταξίδι μας και μένουμε συνεχώς έκθαμβοι από τα πολλά κάστρα που υπάρχουν και στις δυο πλευρές του ποταμού. Έχουμε σχεδόν φτάσει στο μέσον της διαδρομής και τα μάτια μας πέφτουν σε ένα κάστρο ψηλά στο λόφο. Μα πόσο ψηλά χτίζανε τα κάστρα τους! Ήταν σίγουρα η απόλυτη τοποθεσία για να προφυλαχθούν από τους εχθρούς τους. Το κάστρο μου φάνηκε εξ αρχής ερειπωμένο. Διάβασα όμως στο βιβλίο μου και έμαθα πως είναι ο Burg Gytentelw που έχει μετατραπεί σε ένα μεσαιωνικό ξενοδοχείο! ” Άχ είπα μέσα μου. Τι πιο όμορφο να περάσει κανείς τις μέρες των διακοπών του μέσα σε ένα κάστρο του χθες με τις ανέσεις του σήμερα!”

    Η κοιλάδα του Ρήνου. Κάστρα και χωριά σε μια οδική διαδρομή
    Η κοιλάδα του Ρήνου. Το κάστρο Burg Gytentelw στην κοιλάδα του Ρήνου που έχει μετατραπεί σε ξενοδοχείο

    Το Κάστρο Pfalzgratenstein

    Στο μέσον του Ρήνου και επάνω σε μια νησίδα στην ίδια τοποθεσία έστεκε ακόμα ένα κάστρο. Ήταν το κάστρο Pfalzgratenstein που είχε χτιστεί το 1325 και ήταν ένας τελωνειακός σταθμός. Όλα τα πλοία που διέρχονταν αναγκάζονταν να πληρώσουν φόρους για τα εμπορεύματα που κουβαλούσαν. Αυτό το κάστρο δεν καταστράφηκε ποτέ και μόνο ανακαινίστηκε από τις φθορές του χρόνου το 1600 και το 1700.

    Η κοιλάδα του Ρήνου. Κάστρα και χωριά σε μια οδική διαδρομή. Pfalzgratenstein
    Η κοιλάδα του Ρήνου. Το κάστρο  Pfalzgratenstein στο μέσον του ποταμού και το Burg Gytentelw ψηλά στο λόφο.

    Διαβάστε επίσης: Wurzburg (Βίρτσμπουργκ) στον ρομαντικό δρόμο της Γερμανίας

    Το χωριό Sankt Goar ιδανικό για τους φυσιολάτρεις και το κάστρο Burg Rheinfels

    Το Sankt Goar που φτάσαμε σε λίγο είναι μια μικρή πόλη σε μια κλειστή καμπή του Ρήνου την οποία προτείνω πως πρέπει να επιλέξουν οι φυσιολάτρες για να κάνουν τις πεζοπορίες τους στα οριοθετημένα μονοπάτια. Έτσι, θα έχουν και την τύχη να απολαύσουν μια πανοραμική θέα του ποταμού από ψηλά. Το σημαντικό είναι όμως πως θα μπορέσουν να δουν από κοντά το μεγαλύτερο και λαμπρότερο κάστρο της κοιλάδας του Ρήνου, το Burg Rheinfels, με τις υπόγειες στοές του και την οχυρωματική κατασκευή του.

    Το κάστρο χτίστηκε το 1245 από τον ηγεμόνα της περιοχής για να εισπράττει τα διόδια από τα διερχόμενα πλοία. Σήμερα, ένα μέρος του κάστρου έχει ερημωθεί και το ανακαινισμένο μέρος λειτουργεί ως ξενοδοχείο και εστιατόριο.

    Η κοιλάδα του Ρήνου. Κάστρα και χωριά σε μια οδική διαδρομή. Sankt Goar
    Ο καλύτερος τρόπος για να απολαύσετε τα κάστρα του ρομαντικού Ρήνου είναι μια κρουαζιέρα με ποταμόπλοιο. Στη φωτογραφία το Sankt Goar στην κοιλάδα του Ρήνου

    Το Sankt Goar βρίσκεται στο πιο εντυπωσιακό κομμάτι της ρομαντικής κοιλάδας του Μέσου Ρήνου και γι αυτό έχει ένα άνετο πάρκινγκ πλάι στον ποταμό. Θα μπορέσετε να σταθμεύσετε για ξεκούραση ή και για να πάρετε το πλοίο για μια βόλτα στον Ρήνο.  

    Εάν έχετε μαζί σας και μικρά παιδιά η στάση στο Sankt Goar επιβάλλεται. Έχει ένα υπέροχο μουσείο με λούτρινα ζωάκια το Deu­tsches Puppen und Teddymu­seum που θα ενθουσιάσει τα παιδιά σας!

    Η κοιλάδα του Ρήνου. Κάστρα και χωριά σε μια οδική διαδρομή
    Η κοιλάδα του Ρήνου. Η κοίτη του ποταμού σχηματίζει πλήθος μαιάνδρων στη διαδρομή του.

    Ο βράχος της Lorelei στον ποταμό Ρήνο

    Ο βράχος της Lorelei είναι το πιο διάσημο φυσικό αξιοθέατο στην κοιλάδα του Ρήνου. Είναι ένας μεγάλος γρανιτένιος βράχος στο βαθύτερο και πιο στενό τμήμα του φαραγγιού που αντικρίσαμε από την απέναντι πλευρά του ποταμού. Το τοπίο ήταν μαγευτικό! Και από τις δυο μεριές οι ψηλές απότομες όχθες του ποταμού «γκρεμίζονταν» μέσα στο νερό. Τα κάστρα των φεουδαρχών του Μεσαίωνα, που χτίστηκαν σε απίστευτα ύψη για τον φόβο των εχθρών δίπλα από τον βράχο της Λορελάϊ, στέκουν ακόμα έως σήμερα σε πείσμα της φύσης και των καιρών. Στέκονται εδώ και αιώνες σαν να ανταγωνίζονται μεταξύ τους σε δύναμη και μεγαλείο. Πολλές ιστορίες και θρύλοι τα συνοδεύουν.

    Η κοιλάδα του Ρήνου. Κάστρα και χωριά σε μια οδική διαδρομή
    Η κοιλάδα του Ρήνου. Κάστρα και χωριά σε μια οδική διαδρομή 31

    Ο θρύλος της Lorelei

    Ένας μύθος είναι και ο θρύλος του Lorelei (Λορελάϊ) που λέει πως θα μπορούσε να είναι η Γοργόνα του Μεγαλέξανδρου ή μια Σειρήνα από την Οδύσσεια του Ομήρου που βρέθηκε στον Ρήνο. Η Λορελάι όμως ήταν μια καλλονή από το Bacharach που θέλησε να αυτοκτονήσει γιατί ο αγαπημένος της ήταν άπιστος.

    Ο επίσκοπος της περιοχής, μαγεμένος από την ομορφιά της για να τη γλυτώσει αποφάσισε να την κλείσει σ’ ένα μοναστήρι. Καθ’ οδόν, η Λορελάι κάθισε δίπλα στα βράχια για να δει για τελευταία φορά το παλάτι του αγαπημένου της. Όταν τον είδε να φεύγει πάνω στο άλογο έπεσε απελπισμένη μέσα στα αφρισμένα νερά του ποταμού και πνίγηκε.

    Μια άλλη εκδοχή του μύθου την παρουσιάζει ως αλλοπαρμένη να κάθεται σε έναν βράχο και να χτενίζει τα μακριά χρυσαφένια μαλλιά της. Με την ομορφιά της, όπως οι σειρήνες του Ομήρου, προσέλκυε τα πλοία που περνούσαν. Εξ αιτίας της πέφτανε πάνω στα βράχια και καταστρέφονταν. Σήμερα τα πλοία ξέρουν να κλείνουν τα αυτιά τους στο κάλεσμά της και να μη μαγεύονται από την ομορφιά της.

    Βέβαια ο μύθος της Λορελάϊ στηρίζεται εν μέρει και στην πραγματικότητα. Στην περιοχή υπήρχαν δυνατά ρεύματα και ένας μικρός καταρράκτης που δημιουργούσε έναν ήχο σαν μουρμουρητό. Στο συγκεκριμένο σημείο όπου το ποτάμι κάνει μια απότομη στροφή, η ορατότητα για κάθε διερχόμενο πλοίο ήταν τότε σχεδόν ανύπαρκτη. Όλα αυτά βοήθησαν στο να συντηρηθεί το παραμύθι για το τραγούδι της γοργόνας που εξ αιτίας της πνίγονταν οι ναυτικοί.

    Η κοιλάδα του Ρήνου. Κάστρα και χωριά σε μια οδική διαδρομή
    Ο όγκος του βράχου Lorelei και η κλειστή καμπή του ποταμού μείωνε την ορατότητα των πλοίων και αυτό ήταν η αιτία για πολλά ναυτικά ατυχήματα πριν από τον 19ο αιώνα

    Σήμερα ο βράχος της Λορελάϊ, με τον μύθο που τον περιβάλλει, είναι η μεγαλύτερη τουριστική ατραξιόν στην κρουαζιέρα του Ρήνου. Τα πλοία στο σημείο αυτό διέρχονται με ασφάλεια χάριν των έργων που κατασκευάστηκαν και οι ναυτικοί βέβαια δεν ξελογιάζονται από το τραγούδι της πανέμορφης Λορελάι. Ξελογιάζονται όμως οι επιβάτες των πλοίων και γενικά οι ταξιδιώτες που προσπαθούν να βγάλουν όσο περισσότερες αναμνηστικές φωτογραφίες μπορούν από τον βράχο και την τοποθεσία γενικά.

    Σε ανάμνηση αυτού του μύθου στην άκρη μιας μακριάς νησίδας μπροστά στο βράχο υπάρχει και το άγαλμα της Lorelei. Η όμορφη πλανεύτρα κοπέλα χτενίζει τα μακριά μαλλιά της δίνοντας το θέαμα ωσάν μια γοργόνα που αναζητά τον αγαπημένο της. Υπάρχει μονοπάτι όπου μπορείτε να το πάρετε για να πάτε στο άγαλμα. Από το σημείο εκείνο θα ατενίσετε το υπέροχο τοπίο του ποταμού.

    Η πόλη Boppard στην κοιλάδα του Ρήνου

    Είκοσι χιλιόμετρα πριν το Koblenz και οδηγώντας πάντα πάνω στον δρόμο Β9 συναντήσαμε την μικρή κωμόπολη Boppard. Καθώς βρισκόμασταν στο Boppard βλέπαμε απέναντι τη γραφική πόλη Braubach. Διακρίναμε τα δρομάκια της και τα όμορφα μεσαιωνικά σπίτια με μπαγδατί. Η πόλη ιδρύθηκε το 50 μ.Χ. από τους Ρωμαίους και σε αυτήν φαίνεται πόσο σημαντικός ήταν ο Ρήνος για αυτούς.

    Η κοιλάδα του Ρήνου. Κάστρα και χωριά σε μια οδική διαδρομή. Boppard
    Τα ποταμόπλοια της γραμμής έχουν πολύ τακτικά δρομολόγια οπότε μπορείτε ακόμα και με αυτό το μέσον να περιηγηθείτε στην κοιλάδα του Ρήνου

    Είχαν κατασκευάσει ένα τεράστιο φρούριο μέσα σε ένα ρωμαϊκό στρατόπεδο για να οχυρώσουν την αυτοκρατορία από τα εχθρικά φύλα που θα κατέβαιναν από το βορρά. Μέχρι σήμερα είναι ένα από τα καλύτερα διατηρημένα φρούρια της αρχαιότητας στην Ευρώπη. Σώζονται τα ρωμαϊκά τείχη που φτάνουν σε ύψος τα 9 μέτρα και 28 ημικυκλικοί πύργοι επάνω σε αυτά.

    Η κοιλάδα του Ρήνου. Κάστρα και χωριά σε μια οδική διαδρομή
    Η πανοραμική θέα του Ρήνου επάνω από το κάστρο είναι απίστευτης ομορφιάς

    Το κάστρο Schloss Marksburg

    Σκαρφαλωμένο ψηλά στο λόφο πάνω από την πόλη ήταν ένα από τα ομορφότερα κάστρα της κοιλάδας του Ρήνου, το Schloss Marksburg. Χτίστηκε το 1117 και είναι το μοναδικό κάστρο στην κοιλάδα του Ρήνου που έχει επιβιώσει άθικτο και σώζεται η μεσαιωνική του μορφή. Τυχεροί οι ταξιδιώτες που οδηγούν στη δεξιά όχθη του ποταμού που θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν το κάστρο από κοντά και να ξεναγηθούν στα κυριότερα μέρη του.

    Η κοιλάδα του Ρήνου. Κάστρα και χωριά σε μια οδική διαδρομή
    Από το 2002, η κοιλάδα του Ρήνου ποταμού με τα κάστρα και τις πόλεις της περιλαμβάνεται στη λίστα των Παγκόσμιων Μνημείων Πολιτισμού της UNESCO

    Διαβάστε ακόμα : Νυρεμβέργη. Ξενάγηση στα αξιοθέατα της γερμανικής πόλης

    Το Koblenz, στο τέλος της οδικής διαδρομής της κοιλάδας του Ρήνου

    Η μαγευτική οδική διαδρομή στην κοιλάδα του Ρήνου έφτανε στο τέλος της. Μας έμεινε να απολαύσουμε μόνο την τελευταία πόλη της διαδρομής μας που ήταν το Koblenz. Η επιθυμία μου να κάνω μια κρουαζιέρα στον Ρήνο ποταμό επιτέλους θα εκπληρωνόταν. Αφού τακτοποιηθήκαμε στο κάμπινγκ που βρισκόταν στις όχθες του ποταμού, πήραμε επιτέλους το μικρό πλοίο για μια μίνι κρουαζιέρα στα νερά του Ρήνου.

    Η κοιλάδα του Ρήνου. Κάστρα και χωριά σε μια οδική διαδρομή. Koblenz
    Κρουαζιέρα στο Ρήνο και στην πόλη Koblenz

    Το Koblenz είναι χτισμένο στις δύο όχθες των δύο ποταμών του Ρήνου και του Μοζέλα. Τα δύο πανίσχυρα ποτάμια συγκλίνουν και δημιουργούν μια εντυπωσιακή τριγωνική μύτη όπου εκεί βρίσκεται και ένα μνημείο. Ονομάζεται Deutsches Eck, Γερμανική γωνιά. Το άγαλμα επάνω στο άλογο ύψους 37 μ. αναπαριστά τον αυτοκράτορα Wilhelm I.

    Η κοιλάδα του Ρήνου. Κάστρα και χωριά σε μια οδική διαδρομή, Koblenz
    Το Deutschew Eck, Γερμανική γωνιά. Στο μέσον και κάτω της φωτογραφίας φαίνεται το τελεφερίκ που ανεβαίνει στο οχυρό Ehrenbreitstein

    Μας ενθουσίασε η πόλη καθώς τη βλέπαμε από το πλοίο. Μπορέσαμε και φωτογραφήσαμε σχεδόν όλα τα σημαντικά αξιοθέατα που βρίσκονταν στις όχθες της. Αυτή η πόλη νομίζω πως μπορεί να υπερηφανεύεται για τα πολλά και καλά διατηρημένα ιστορικά αξιοθέατα που έχει. Μας εντυπωσίασαν το οχυρό Ehrenbreitstein που δέσποζε στη δεξιά όχθη του Ρήνου και είναι προσβάσιμο με τελεφερίκ. Αλλά και το νεοκλασικό παλάτι Kurfürstliches Schloss που ήταν η κατοικία των εκλεκτόρων της περιοχής.

    Η κοιλάδα του Ρήνου. Κάστρα και χωριά σε μια οδική διαδρομή. Koblenz
    Το Ehrenbreitstein ήταν φρούριο του 16ου αι. και σήμερα είναι η μεγαλύτερη διατηρημένη οχύρωση στην κοιλάδα του Ρήνου.

    Διαμονή στο Koblenz

    Camping

    Διανυκτερεύσαμε στο δροσερό κάμπινγκ της πόλης. Το αεράκι που ερχόταν από τα ποτάμια μας έκανε να κοιμηθούμε σαν πουλάκια. Ίσως το βράδυ να ονειρευτήκαμε ιππότες και κάστρα. Μπορεί να μας συνεπήρε και εμάς το τραγούδι της Λορελάι και να μας οδήγησε στα δικά της όνειρα. Μπορεί να πολεμήσαμε με ευγενείς και πρίγκιπες και μπορεί να πληρώσαμε διόδια για να αποφύγουμε ίσως τον Πύργο των Ποντικιών. Δεν ξέρω τι είδαμε από όλα αυτά. Ξέρω όμως πως το πρωί μας βρήκε με πλήρη διάθεση και έτοιμους να πάμε παρακάτω.

    Κάμπινγκ στο Koblenz Knaus Campingpark Schartwiesenweg 6 TK56070 Koblenz GPS 50,36672 7,60425

    Διαμονή στην περιοχή Rhineland-Palatinate

    Στον παρακάτω χάρτη μπορείτε να βρείτε την κατάλληλη διαμονή για εσάς στην πανέμορφη αυτή περιοχή του Ρήνου: Rhineland-Palatinate.



    Booking.com

    Η κοιλάδα του Ρήνου. Κάστρα και χωριά σε μια οδική διαδρομή. Koblenz
    Η κοιλάδα του Ρήνου. Κάστρα και χωριά σε μια οδική διαδρομή 32

    Στις αποσκευές μας δεν παραλείψαμε να βάλουμε ένα μπουκάλι λευκό κρασί Riesling για να πιούμε στον επόμενο σταθμό μας ένα ποτηράκι και να θυμηθούμε την όμορφη διαδρομή που κάναμε στην κοιλάδα του Ρήνου. Το GPS ήδη είχε γράψει την επόμενη διανυκτέρευσή μας. Ήταν στην Κολωνία!

    Με αγάπη

    μαμά Μαρία από το Ανθομέλι

    Pin it for later

    Η κοιλάδα του Ρήνου θα σας μείνει αξέχαστη. Μια οδική διαδρομή σε παραμυθένια κάστρα, μεσαιωνικές πόλεις και αξιοθέατα. Ο θρύλος της Lorelei.

    Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.

    mama Maria
    mama Maria
    Γεια σας! Είμαι η Μαρία, μητέρα της Κατερίνας και της Κάλης Εδώ και και χρόνια ταξιδεύουμε με το σύζυγό μου σε όλη την Ευρώπη και την Ελλάδα με το αυτοκινούμενό μας. Έχουμε επισκεφθεί μεγάλες και μικρές πόλεις, χωριά απόμερα και χωριά διάσημα, έχουμε γνωρίσει αξιοθέατα και μνημεία που δεν θα μπορούσαμε να τα γνωρίσουμε με διαφορετικό τρόπο. Τις ταξιδιωτικές αυτές εμπειρίες, πλαισιωμένες με δικές μας φωτογραφίες, ιστορικά στοιχεία και εξτρά πληροφορίες τις γράφω με το όνομα μαμά Μαρία και θα τις βρείτε στην κατηγορία ΤΑΞΙΔΙΑ του blog anthomeli

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    Διαβάστε Επίσης