ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

  To ταξίδι των ονείρων μου στην Τοσκάνη (Μέρος 3ο)

  Έξι μήνες πέρασαν από την τελευταία φορά που σας υποσχέθηκα ότι θα γράψω το τρίτο μέρος της ανάρτησης για την Τοσκάνη, όπου ταξιδέψαμε το 2010 με τον άντρα μου, πραγματοποιώντας το ταξίδι των ονείρων μου. Αφού ούτε και η ίδια το πίστευα πως πέρασε τόσος καιρός από τότε, όταν είδα τις ημερομηνίες των προηγούμενων αναρτήσεών μου (δείτε το πρώτο μέρος εδώ και το δεύτερο εδώ). Έτσι, έβαλα τα δυνατά μου να σας αποζημιώσω με μια όμορφη και περιεκτική ανάρτηση χωρίς πολλές ιστορικές λεπτομέρειες αλλά πολλές όμορφες φωτογραφίες για να σας δώσω ένα boost και να μεταφερθείτε νοητά εκεί! Καλό ταξίδι!

  To ταξίδι των ονείρων μου στην Τοσκάνη (Μέρος 3ο) 1

  ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ:

  Για να βρείτε τις χαμηλότερες τιμές ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων χρησιμοποιήστε την πλατφόρμα Discover Cars (παρέχει κρατήσεις ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων συγκρίνοντας προσφορές από πολλές εταιρείεςή την πλατφόρμα Car n motion (χωρίς χρήση πιστωτικής).

  Ημέρα Πέμπτη

  Φλωρεντία

  Για όσους δεν έχετε διαβάσει τις προηγούμενες αναρτήσεις να σας πω ότι έχουμε ήδη φτάσει στην Φλωρεντία, την πόλη της Αναγέννησης, του Μποτιτσέλι, του Μιχαήλ Άγγελου αλλά και του Δάντη μετά από ένα τετραήμερο οδοιπορικά στα χωριά της Τοσκάνης.

  Η “Νύχτα του Δάντη” που είχαμε περάσει το βράδυ στο υπέροχο κατά τ’ άλλα κάμπινγκ της Φλωρεντίας, δεν μας άφηνε κανένα περιθώριο να συνεχίσουμε τη διαμονή μας εκεί. Έτσι, ξεκινήσαμε πρωί πρωί για εύρεση νέας στέγης. Ευτυχώς, παρόλο που τότε δεν είχαμε την τεχνολογία με το μέρος μας (κινητά και ίντερνετ… μόνο gps), ήμασταν τόσο οργανωμένοι ήδη από την Ελλάδα που είχαμε μαζί μας τηλέφωνα και από άλλα κάμπινγκ της περιοχής. Κι έτσι τηλέφωνο στο τηλέφωνο κατευθυνθήκαμε σε ένα κάμπινγκ λίγο πιο έξω από τη Φλωρεντία, σε ένα μέρος ονειρικό!! Μέσα στα δέντρα και στη φύση κλείσαμε τελικά ένα λυόμενο σπιτάκι (όπως βλέπετε στην παρακάτω φωτογραφία) και ήταν η καλύτερη απόφασή μας. Το κάμπινγκ είχε πισίνα αλλά και εστιατόριο και το δωμάτιο ήταν πεντακάθαρο με δική του τουαλέτα, θέρμανση και τεράστιο διπλό κρεβάτι!To ταξίδι των ονείρων μου στην Τοσκάνη (Μέρος 3ο) 3To ταξίδι των ονείρων μου στην Τοσκάνη (Μέρος 3ο) 5


  Αφού εφησυχαστήκαμε ότι τουλάχιστον ο ύπνος μας θα είναι στεγνός και ζεστός, αναχωρήσαμε για το κέντρο της Φλωρεντίας (Firenze). Ο καιρός, ωστόσο, δεν μας έκανε το χατίρι και συνέχισε να είναι βροχερός καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας. Η δίψα μας όμως για βόλτες και αξιοθέατα ήταν τόσο μεγάλη που τίποτα δεν μας σταματούσε! Με μια ομπρελίτσα που προμηθευτήκαμε από έναν πλανόδιο πωλητή, συνεχίσαμε την ξενάγησή μας όλη μέρα. Αφού παρκάραμε σε ένα από τα μεγάλα δημόσια πάρκινγκ της πόλης (μόνο στην Ελλάδα οι ξένοι δεν ξέρουν που να παρκάρουν, έλεος πια!) ξεκινήσαμε για το κέντρο της Φλωρεντίας και για τα υπέροχα μουσεία της. Πρώτα όμως θαυμάσαμε την υπέροχη θέα στην παλιά γέφυρα, Ponte Vekio.
  To ταξίδι των ονείρων μου στην Τοσκάνη (Μέρος 3ο) 7To ταξίδι των ονείρων μου στην Τοσκάνη (Μέρος 3ο) 9

  Η γέφυρα αυτή είναι διάσημη για τα καταστήματα που υπάρχουν κατά μήκος της, τα οποία από τον 16ο αι. στεγάζουν κυρίως χρυσοχόους και αργυροχρυσοχόους (παλιότερα στεγάζονταν οι βυρσοδέψες αλλά ο Φερδινάνδος Α’ που περνούσε από εκεί για να μπει στην πόλη δεν άντεχε την μυρωδιά). Η ομορφιά και η σπανιότητα της γέφυρας είναι τέτοια που ούτε και οι Ναζί δεν την ανατίναξαν!
  To ταξίδι των ονείρων μου στην Τοσκάνη (Μέρος 3ο) 11
  Φυσικά μην παραλείψετε να θαυμάσετε τα υπέροχα κτίσματα που υπάρχουν στις δύο όχθες του ποταμού.  To ταξίδι των ονείρων μου στην Τοσκάνη (Μέρος 3ο) 13To ταξίδι των ονείρων μου στην Τοσκάνη (Μέρος 3ο) 15

  Αφού βγάλαμε τις καθιερωμένες φωτογραφίες προχωρήσαμε για το εσωτερικό της πόλης και αρχίσαμε την ξενάγηση στα μουσεία και τα αξιοθέατα, τα οποία είχαμε αποφασίσει ότι θα δούμε σε δύο δόσεις. Την πρώτη ημέρα επιλέξαμε το μουσείο Ουφίτσι, το οποίο αξίζει να δείτε καθώς περιέχει μια τεράστια συλλογή από υπέροχους πίνακες, όπως του Μποτιτσέλι, του Λεονάρντο Ντα Βίντσι και άλλων γνωστών και άγνωστων (για εμένα τουλάχιστον) καλλιτεχνών.


  Πατήσετε εδώ για να κλείσετε τα skip the line εισιτήριά σας!

  Για να μην περιμένετε για ώρες στην ουρά, να ξέρετε ότι μπορείτε να κλείσετε online εισιτήρια skip the line πριν ξεκινήσετε το ταξίδι σας. Εμείς τα κλείσαμε από τις προηγούμενες μέρες και την επόμενη ημέρα πήγαμε μία συγκεκριμένη ώρα στο μουσείο.


  To ταξίδι των ονείρων μου στην Τοσκάνη (Μέρος 3ο) 17
  Έξω από το μουσείο και το δημαρχείο μπορείτε να θαυμάσετε αγάλματα απείρου κάλους όπως ο Δαυίδ του Μιχαήλ Άγγελου.
  To ταξίδι των ονείρων μου στην Τοσκάνη (Μέρος 3ο) 19
  Παλάτσο Βέκιο (Δημαρχείο)

  Συνέχεια είχε το συγκρότημα του Ντουόμο με το κωδωνοστάσιο του Τζιότο και τα ψηφιδωτά, τα γλυπτά του Μιχαήλ Άγγελου και του Ντονατέλο καθώς και τον θόλο του Μπρουνελέσκι. Ένα θαύμα μηχανικής και αρχιτεκτονικής! Εάν επιθυμείτε να μπείτε μέσα στο βαπτιστήριο να ξέρετε ότι υπάρχει εισιτήριο ενώ ο θόλος και το κωδωνοστάσιο έχουν ελεύθερη είσοδο. To ταξίδι των ονείρων μου στην Τοσκάνη (Μέρος 3ο) 21

  To ταξίδι των ονείρων μου στην Τοσκάνη (Μέρος 3ο) 23
  Στο κέντρο της φωτογραφίας, η πρόσοψη της  γοτθικής εκκλησίας της Σάντα Κρότσε, στην οποία θα βρείτε τους τάφους του Μιχαήλ Άγγελου και του Γαλιλαίου.

  Φυσικά σε όλη την Φλωρεντία υπάρχουν άπειροι χώροι άξιοι θαυμασμού και αναζήτησης αλλά δεν θα σας κουράσω άλλο. Δείγματα άλλων χώρων είναι η Πινακοθήκη της Ακαδημίας, η Σάντα Κρότσε, το Παλάτσο Βέκιο (το Δημαρχείο) και κάποια ακόμα που θα σας πω αργότερα. Το μόνο αρνητικό στη δική μας περίπτωση είναι ότι, λόγω καιρού, δεν καταφέραμε να απολαύσουμε έναν καφέ στην πλατεία και μια ωραία βόλτα στο υπαίθριο παζάρι που λειτουργεί καθημερινά. To ταξίδι των ονείρων μου στην Τοσκάνη (Μέρος 3ο) 25

  Η βόλτα μας κράτησε μέχρι αργά το μεσημέρι. Στη συνέχεια ψωνίσαμε έτοιμο φαγητό από ένα μεγάλο σούπερ μάρκετ (καλή λύση για όσους θέλετε να μείνετε εντός μπάτζετ), απολαύσαμε το φαγητό μας κάτω από τα δέντρα και κοιμηθήκαμε (με αναμμένο το καλοριφέρ γιατί η υγρασία είχα φτάσει μέχρι το κόκκαλο μετά από μιάμιση ημέρα βροχής) ήρεμα και ωραία γιατί μας περίμενε μια ακόμα γεμάτη ημέρα.


  Μπορείτε να κάνετε την ξενάγηση στην πόλη της Φλωρεντίας οικονομικά και ξεκούραστα, χρησιμοποιώντας ένα Hop on Hop Off λεωφορείο με το οποίο μπορείτε να επισκεφθείτε τα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης. Υπάρχουν 3 γραμμές με τις ανάλογες στάσεις για να επιλέξετε αυτή που σας ταιριάζει (18 στάσεις, 25 στάσεις, 28 στάσεις). Το εισιτήριο μπορείτε να το κόψετε για μία, δύο ή τρεις ημέρες. 

  Εναλλακτικές προτάσεις και λίγο πιο  ιδιαίτερες εάν έχετε πάει αεροπορικώς στη Φλωρεντία είναι να νοικιάσετε βέσπα για τις βόλτες σας ή ένα Fiat 500 ή ακόμη και ηλεκτρικά ποδήλατα (και παγωτό) ή Segway. Οι παραπάνω προτάσεις είναι αξιόλογες γιατί περιλαμβάνουν και κάποια έξτρα όπως κράνος, ασφάλεια του οδηγού, βενζίνη, φόρους, δοκιμή κρασιών, ελαφριά γεύματα κλπ. 


  Ημέρα Έκτη:

  Πίζα

  Το πρόγραμμα είχε αναχώρηση για την Πίζα (Pisa) και την Λούκα (Lucca), δύο όμορφες πόλεις προς τα δυτικά της Τοσκάνης και φυσικά επίσκεψη στον “Πύργο της Πίζας” που δεν είναι άλλος από το κωδωνοστάσιο του Ντουόμο.


  Εάν δεν έχετε δικό σας αυτοκίνητο, μπορείτε να κάνετε μια ημερήσια εκδρομή από την Φλωρεντία στην Πίζα κλείνοντας εισιτήρια, μέσω της πλατφόρμας Tiqets που έχει ασυναγώνιστες τιμές. Περιλαμβάνει μεταφορικά, ξενάγηση στην πίζα από ξεναγό (αγγλικά) και είσοδο στο πύργο της Πίζας. 


  To ταξίδι των ονείρων μου στην Τοσκάνη (Μέρος 3ο) 27                                          To ταξίδι των ονείρων μου στην Τοσκάνη (Μέρος 3ο) 29

  Η Πίζα ομολογώ δεν μας εντυπωσίασε σαν πόλη (ή ίσως επειδή είχαμε δει πολλές στο ίδιο στυλ). Το μοναδικό αξιοθέατο που αξίζει τον κόπο είναι σαφώς ο Ντουόμο, το Βαπτιστήριο και ο κεκλιμένος Πύργος της Πίζας που βρίσκεται στο λεγόμενο Κάμπο ντέι Μιράκολι (στο Πεδίο των Θαυμάτων). Ωστόσο, ο χώρος είναι φοβερά περιποιημένος και πραγματικά εάν σας αρέσουν τέτοιου είδους ξεναγήσεις αξίζει τον κόπο να κλείσετε μια οργανωμένη ξενάγηση (άλλωστε μόνο έτσι μπορείτε να δείτε και το εσωτερικό του Πύργου). Εμείς αρκεστήκαμε σε φωτογραφίες και σε διάβασμα ορισμένων χαρακτηριστικών στοιχείων όπως ότι ο πύργος, που άρχισε να χτίζεται το 1173, άρχισε ήδη να γέρνει πριν ολοκληρωθεί ο τρίτος όροφος λόγω ρηχών θεμελίων σε αμμώδες έδαφος. Παρόλ’ αυτά οι εργασίες συνεχίστηκαν μέχρι να ολοκληρωθεί το 1350, όταν δηλαδή άρχισε να χτίζεται  και του γεγονότος ότι το βάρος του είναι πολύ μεγάλο για να στηριχτεί σωστά.


  To ταξίδι των ονείρων μου στην Τοσκάνη (Μέρος 3ο) 31To ταξίδι των ονείρων μου στην Τοσκάνη (Μέρος 3ο) 33To ταξίδι των ονείρων μου στην Τοσκάνη (Μέρος 3ο) 35

  Λούκα

  Και αφού κουραστήκαμε να στηρίζουμε τον Πύργο (ε, ας πέσει να τελειώνουμε, χεχε!) προχωρήσαμε το ταξίδι μας προς την πόλη Λούκα, μια αριστοκρατική πόλη που φημίζεται για την όπερα και το ελαιόλαδό της, τις εκκλησίες και τους καλά κρυμμένους κήπους της.

  To ταξίδι των ονείρων μου στην Τοσκάνη (Μέρος 3ο) 37

  Στην Λούκα, ομολογώ ότι αρκεστήκαμε σε μια υπέροχη βόλτα στο κέντρο της πόλης όπου, μιας και ο καιρός ήταν καλός, λιαστήκαμε, νιώσαμε την υγρασία να φεύγει από πάνω μας, ήπιαμε κι έναν ωραίο καφέ σε ένα κλασσικό ιταλικό εστιατόριο και απολαύσαμε μια βόλτα στα υπαίθρια παλαιοπωλεία. Εάν είστε λάτρεις της κλασικής μουσικής να σας πω ότι η Λούκα είναι η γενέτειρα του Πουτσίνι και έτσι μπορείτε να ρωτήσετε πριν πάτε, πότε διοργανώνονται κοντσέρτα με έργα του. To ταξίδι των ονείρων μου στην Τοσκάνη (Μέρος 3ο) 39
  To ταξίδι των ονείρων μου στην Τοσκάνη (Μέρος 3ο) 41
  Στη Λούκα θα βρείτε τα μοναδικά δέντρα που έχουν φυτρώσει στην κορυφή ενός πύργου!

  Φλωρεντία

  Και αφού αφήσαμε τη Λούκα, επιστροφή στη βάση μας, στη Φλωρεντία, όπου είχαμε αφήσει για ξενάγηση το Παλάτσο Πίτι, μια τεράστια έπαυλη όπου από το 1560 μέχρι το 1860 (περίπου) λειτουργούσε ως βασιλική κατοικία των Μεδίκων και τους κήπους Μπόμπολι.

  To ταξίδι των ονείρων μου στην Τοσκάνη (Μέρος 3ο) 43
  Αριστερά βλέπετε εμένα ξεθεωμένη να κάνω μια στάση. Ο καιρός είχε φτιάξει κι εμείς δεν αφήσαμε σημείο για σημείο στους κήπους!
  To ταξίδι των ονείρων μου στην Τοσκάνη (Μέρος 3ο) 45

  To ταξίδι των ονείρων μου στην Τοσκάνη (Μέρος 3ο) 47
  Το Παλάτσο Πίτι εκτός από τα βασιλικά διαμερίσματα στεγάζονται η παλατινή πινακοθήκη, το μουσείο μοντέρνας τέχνης κ.α.


  Εισιτήρια για το Παλάτσο Πίτι, για επίσκεψη στην παλατινή πινακοθήκη και στο μουσείο μοντέρνας τέχνης και για να αποφύγετε ταυτόχρονα και τις ουρές στα ταμεία, μπορείτε να κλείσετε και από την πλατφόρμα του Ανθομέλι σε συνεργασία με το Ticketbar από εδώ


  Πίσω από το Παλάτσο Πίτι εκτείνονται οι υπέροχοι κήπους Μπόμπολι και χρειάζονται γερά πόδια για να γυρίσετε το μεγαλύτερο μέρος τους. Φυσικά στην κορυφή σας περιμένει μια υπέροχη θέα και πολλές φωτογραφίες.

  Να σημειώσω ότι μπορείτε να κόψετε ξεχωριστό εισιτήριο για τους κήπους αν δεν αντέχετε άλλα μουσεία! Έτσι κάναμε κι εμείς. Ωστόσο μέσα στους κήπους υπάρχουν και ορισμένες αίθουσες με εκθέματα που μπορείτε να επισκεφτείτε.  To ταξίδι των ονείρων μου στην Τοσκάνη (Μέρος 3ο) 49To ταξίδι των ονείρων μου στην Τοσκάνη (Μέρος 3ο) 51

  Η μέρα τελείωσε για ακόμη μια φορά με φαγητό στο κάμπινγκ αλλά και μπάνιο στην πισίνα. Γιατί ωραία όλα αλλά να ας μην ξεχνάμε ότι ταξιδέψαμε και για καλοκαιρινές διακοπές κι έπρεπε να νιώσουμε και λίγη καλοκαιρινή δροσιά!

  Για τους λάτρεις του κρασιού προτείνω tour στο οινοποιείο Chianti Wineries Tour με φαγητό και δοκιμή κρασιού. 


  To ταξίδι των ονείρων μου στην Τοσκάνη (Μέρος 3ο) 53

  Κάπου εδώ τελειώνει η διαδρομή μας στην Τοσκάνη αλλά όχι και το ταξίδι μας. Σε εκείνη την φάση συνειδητοποιήσαμε ότι μιας και είχαμε δει τα πιο σημαντικά μέρη της Τοσκάνης και μας είχαν μείνει και άλλες 2-3 ημέρες, ότι θα ήταν πολύ καλή ιδέα να κατηφορίσουμε προς την Ρώμη, την οποία ο Κώστας δεν είχε δει! Δεν θα σας τα πω όμως τώρα! Υπομονή μέχρι την επόμενη ανάρτηση, την οποία εύχομαι να μην γράψω πάλι σε έξι μήνες!!!


  Η Φλωρεντία είναι μια καλή αφετηρία για να επισκεφτείτε πολλές πόλεις τις Τοσκάνης, όπως τη Σιένα, το Σαν Τζιμινιάνο, την Chianti, το Montepulciano, αλλά μπορεί να αποτελέσει και ορμητήριο για άλλες ιταλικές πόλεις όπως η Βενετία, Ρώμη ή και άλλες περιοχές όπως την Cinque Terre και την Umpria.


  Κάλη

  Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.

  Callie
  Callie
  Γεια σας! Είμαι η Κάλη και αγαπώ να γεμίζω τη ζωή μου με μικρές όμορφες στιγμές! Και είμαι εδώ για να εμπνεύσω κι εσάς, ως δασκάλα, μαμά, σύζυγος, αδερφή, κόρη και φίλη. Η ζωή είναι πολύ μικρή για να γκρινιάζουμε οπότε και της χαρίζουμε απλόχερα το χαμόγελό μας. Will you follow me?

  12 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Τι μου θύμισες τώρα…
   Ένα από τα καλύτερα καλοκαίρια της ζωής μου. 15 ολόκληρες μέρες από Μιλάνο μέχρι St. Tropez, όλη τη Ιταλική και η Γαλλική Ριβιέρα…στο πιάτο μας. Ονειρεμένο ταξίδι. Με ένα κόκκινο mini cooper νοικιασμένο από Μιλάνο (προτιμήσαμε το αεροπλάνο μέχρι εκεί) και όλες οι διαδρομές εκτός αυτοκινητόδρομου. Ιταλική και γαλλική επαρχία. Αναπόλησα τώρα 🙂
   Μα, δεν είναι πανέμορφα μέρη;

   • Ασπασία σε νιώθω, πίστεψέ με!!! Μερικά πράγματα βρε παιδί μου είναι σαν να στιγματίζουν την ζωή σου με την ομορφιά τους. Αυτό το ταξίδι που κάνατε θα είναι σε ένα επόμενο στόχο! Οχι σύντομο αλλά σίγουρα μέσα στο πρόγραμμα της ζωή μας. Ελπίζω να μην μας χαλάσει το χατήρι! χεχε! Κάλη

  2. Αλήθεια πόσες μέρες ήταν το ταξίδι αυτό; Με τόσα μέρη αναρτήσεων και μετά από τόσους μήνες για να ολοκληρωθούν νιώθω ότι μείνατε κανένα χρόνο εκεί! Χαχα! Πέραν της πλάκας η ανάρτησή σου ήταν πολύ καλή! Με τόσα ιστορικά στοιχεία που να μην κουράζουν αλλά και να μην περνάνε και αδιάφορες οι φωτογραφίες. Ε να μαθαίνουμε κι εμείς κάτι! Τόσο όμορφα λόγια έγραψες και μου είπες για την περιοχή αυτή της Ιταλίας που πραγματικά θα γίνει κι εμένα το επόμενο ταξίδι των ονείρων μου!
   Kathy by anthomeli

   • Ελα ντε κι εγώ τώρα που το γράφω και το ξαναβλέπω δεν πιστεύω στο πόσα πράγματα κάναμε σε 13 μέρες!!! Κατερινάκι το ξέρεις ότι στο εύχομαι με ή χωρίς παιδιά!!! Φιλάκια! Κάλη

  3. Αχ τι όμορφα… Υπάρχει μια μεγάλη πιθανότητα να το κάνω φετος!!! Πάνω από 60%…

   Οπότε με έπεισες για να τους ζαλίσω να την κάνουμε τη πιθανότητα 100%!!!

   Εννοείται πως εάν πάμε θα χρειαστώ φουλ πληροφορίες. Αν και από ότι είδα είναι παλιο το ταξίδι και χλωμό να θυμάσαι που έφαγες…

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

  Διαβάστε Επίσης