Πριν λίγο καιρό στην Θεσσαλονίκη διοργανώθηκε μια πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα από την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης (για την οποία σας έχω μιλήσει και παλιότερα ) με τίτλο Ατυχήματα στην καθημερινή μας ζωή και παρόλο που δεν μπόρεσα να παρευρεθώ, είμαι σίγουρη ότι όσα ειπώθηκαν ήταν πάρα πολύ χρήσιμα.
Μιλώντας με μια φίλη μου στο κάμπιγκ λέγαμε πόσο απαραίτητο είναι να ετοιμάσουμε άμεσα ένα φαρμακείο με τα απαραίτητα για να μην τρέχουμε σε περίπτωση ατυχήματος. Μέσα στην φύση, κοντά στην θάλασσα, μακριά από τα νοσοκομεία για μέρες πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι.
Έτσι λοιπόν το μυαλό μου πήγε στην Ελληνική Ομάδα Διάσωσης και συγκεκριμένα στον φίλο και συμμαθητή μου Βάιο Πολυχρονίδη ο οποίος είναι Εκπαιδευτής Α΄ Βοηθειών της ομάδας. Ήρθα σε επικοινωνία μαζί του και τον ρώτησα κάποια πράγματα τα οποία ίσως για τους γνώστες είναι πολύ απλά αλλά για εμάς τους γονείς είναι πολύ πολύ χρήσιμα! Πολλές φορές κάνουμε κάποια πράγματα από άγνοια ή που ίσως είδαμε από τους γονείς μας αλλά τελικά δεν είναι σωστά!
Θα ήθελα όμως την επιείκειά σας προς εμένα καθώς δεν είμαι δημοσιογράφος αλλά επειδή ήθελα πάρα πολύ να κάνω αυτή την «συνέντευξη», λειτούργησα ως μαμά-δημοσιογράφος!!!
-Καταρχάς τι είναι η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης και ποιοι την αποτελούν;
Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης είναι μη κυβερνητική οργάνωση Έρευνας και Διάσωσης, τα μέλη της οποίας συμμετείχαν σε επιχειρήσεις από το 1978 σε εθελοντική βάση. Από το 1994 λειτουργεί με τη μορφή σωματείου.
Με ένα ανθρώπινο δυναμικό άνω των 2.000 εθελοντών σε όλη την Ελλάδα, συμμετέχει σε επιχειρήσεις Έρευνας και Διάσωσης σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης και μαζικών καταστροφών, οπουδήποτε λαμβάνουν χώρα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Στελεχώνεται από επαγγελματίες και ερασιτέχνες διασώστες με άριστη επιστημονική και τεχνική κατάρτιση, που ενεργούν με εθελοντική συνείδηση.
-Που βοηθάτε και με ποιον τρόπο; Πως μπορεί κάποιος να σας καλέσει;
Εναλλακτικά στα εκάστοτε παραρτήματα (www.hrt.org.gr)
-Πώς μπορεί κάποιος να γίνει μέλος της και με ποιον τρόπο βοηθάει; Πρέπει να
διαθέτει πάρα πολλές ώρες και πως;
– Κάνετε ενημερώσεις και σε σχολεία; Πώς θα έρθουμε σε επαφή μαζί σας;
– Τι είναι ο αριθμός 112 (πανευρωπαϊκός αριθμός έκτακτης κλήσης);
– Τι χρειάζεται να έχει τελικά ένα φαρμακείο διακοπών ειδικά σε μια οικογένεια με παιδιά;
- Γάντια μιας χρήσεως
- Γάζες
- Φυσιολογικός ορός
- Ελαστικοί επίδεσμοι διαφόρων μεγεθών
- Τριγωνικός επίδεσμος
- Λευκοπλαστ
- Ψαλίδι Πρώτων Βοηθειών
- Ισοθερμική κουβέρτα
- Παγοκύστες – Θερμοκύστες
- Αντισηπτικό
- Θερμόμετρο
- Αυτοκόλλητα επιθέματα διαφόρων μεγεθών
- Οφθαλμικές σταγόνες
- Παυσίπονα και φάρμακα για τον πονοκέφαλο
- Φάρμακο για κρύωμα (αποσυμφορητικό, φάρμακο για βήχα, παστίλιες για το λαιμό)
- Φάρμακα για τον πυρετό
- Gel για ανακούφιση από το τσίμπημα Εντόμων
- Αλοιφή για εγκαύματα
- Αντι-διαρροϊκή θεραπεία
- Την φαρμακευτική αγωγή σας
-Τι κάνουμε σε περίπτωση που τσιμπήσει εμάς ή κάποιον άλλον φίδι;
Μια φίλη μου με ρώτησε για κάτι σαν «προφυλακτικό » που το βάζεις στο στόμα σου αν θες να ρουφήξεις το δηλητήριο από σκορπιό ή φίδι. Με ρώτησε που μπορεί να το βρει. Προσωπικά βέβαια είμαι διστακτική γιατί αν δεν ξέρεις πως να το χρησιμοποιείς μήπως είναι χειρότερα;
– Τι κάνουμε με το τσίμπημα του αχινού, του σκορπιού, της μέδουσας και ψαλίδας;
Ό,τι και παραπάνω. Άμεση μεταφορά στο νοσοκομείο. Ιδίως στην περίπτωση του αχινού η κατ’ οίκον αντιμετώπιση είναι και επώδυνη και αμφίβολη.
-Αλλά και τι κάνουμε με τις μέλισσες; Πώς ξέρουμε αν μπήκε το κεντρί και τι κάνουμε τότε; Μου είχαν πει ότι βάζεις πάγο. Ισχύει;
-Τελικά σε περίπτωση ρινορραγίας τι πρέπει να κάνουμε; Πάνω ή κάτω το κεφάλι. Κρατάμε το κόκαλο της μύτης ή όχι;
-Πώς μπορούμε να περιποιηθούμε ένα απλό χτύπημα; Πώς σταματάμε την αιμορραγία εάν είναι έντονη;
Η αντιμετώπιση της αιμορραγίας γίνεται με 3 βήματα:
- Καθαρισμός σε όλες τις περιπτώσεις με νερό ή φυσιολογικό ορό. Δεν χρησιμοποιούμε σε καμία περίπτωση betadin, οξυζενέ ή οινόπνευμα. Τα δυο πρώτα είναι φάρμακα που μπορεί να προκαλέσουν και αλλεργικές αντιδράσεις, το Betadin αφήνει και το χαρακτηριστικό πορτοκαλί χρώμα που θα προκαλέσει και πρόβλημα αν αυτός ο άνθρωπος πάει στο νοσοκομείο καθώς θα πρέπει να ξύσουν το δέρμα για να το αφαιρέσουν και το οινόπνευμα προκαλεί πόνο.
- Εφαρμόζουμε άμεση πίεση με γάζες, δεν αφαιρούμε τις πρώτες γάζες αλλά προσθέτουμε συνεχώς από πάνω. ΠΟΤΕ δεν χρησιμοποιούμε βαμβάκι γιατί έχει ίνες που θα κολλήσουν στην πληγή.
- Επιδένουμε με έναν ελαστικό επίδεσμο.
Εφόσον έχουμε σταματήσει την αιμορραγία με την άμεση πίεση, επιδένουμε για να σταθεροποιήσουμε τα επιθέματα αλλά και για να ασκήσουμε περαιτέρω πίεση.
-Πότε ένα κόψιμο είναι για ράμματα;
-Σε περίπτωση σπασίματος τι θα πρέπει να κάνουμε;
Υπάρχουν δύο ειδών κατάγματα, τα ανοικτά και τα κλειστά.
- Στο ανοικτό κάταγμα το σπασμένο οστό έχει προκαλέσει και τραύμα
στο δέρμα και έχει βγει έξω. - Στο κλειστό τραύμα το οστό έχει σπάσει και εμφανίζει
τα συμπτώματα του κατάγματος, οίδημα, πόνο, δυσλειτουργία.
Στα ανοικτά κατάγματα αντιμετωπίζουμε την αιμορραγία και ακινητοποιούμε, στα κλειστά κατάγματα εφαρμόζουμε πάγο ή κρύα επιθέματα και ακινητοποιούμε.
-Πώς καταλαβαίνουμε ότι κάποιος έπαθε ηλίαση και τι πρέπει να κάνει;
– Αν καούμε κατά το μαγείρεμα από τον φούρνο ή από καυτό νερό ή λάδι τι θα πρέπει να κάνουμε;
Τα εγκαύματα από ξηρές χημικές ουσίες είναι η περίπτωση που δεν πρέπει να έρθουν σε επαφή με νερό καθώς θα προκαλέσουν χημική αντίδραση.
Σε έγκαυμα στο μάτι, ξεπλένω με άφθονο νερό.
-Στο facebook είχατε γράψει ότι στην ημερίδα θα απαντούσατε στο ερώτημα:
«Είναι σωστό να χτυπάμε στην πλάτη κάποιον που πνίγεται την ώρα του φαγητού;»
Τελικά έμεινα με την απορία γιατί είναι μια κίνηση που οι περισσότεροι κάνουμε; Είναι λανθασμένη;
-Αν λιποθυμήσει κάποιος πώς θα τον συνεφέρουμε;
-Παθαίνω πολύ συχνά κράμπες στην θάλασσα. Τι κάνουμε αν για παράδειγμα πάθουμε κράμπα στην γάμπα ενώ είμαστε σε σημείο που δεν πατάμε;
Και κάπου εδώ τελείωσα με τις ερωτήσεις μου. Νομίζω ότι όλα αυτά που διαβάσατε σας έδωσε μια ιδέα για το τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω πάρα πολύ τον κ. Βάιο Πολυχρονίδη για όλες αυτές τις πληροφορίες που μοιράστηκε μαζί μας. Ήταν μεγάλη μου τιμή να απαντήσει στις ερωτήσεις μου και να αφιερώσει χρόνο για εμάς όλους.
Ελπίζω να έγινε σαφές ότι η καλύτερη λύση είναι η γρήγορη μεταφορά σε κάποιο νοσοκομείο… ειδικά για όσους από εμάς δεν γνωρίζουμε από πρώτες βοήθειες. Αν ωστόσο επιθυμείτε μην διστάσετε να επικοινωνήσετε με την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης για περισσότερες πληροφορίες.
Καλή συνέχεια στο καλοκαίρι σας και φυσικά αχρείαστα όλα τα παραπάνω!
Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση, αντιγραφή ή τροποποίηση του περιεχομένου χωρίς τη γραπτή συγκατάθεσή μας.
Η ανάρτηση ενδέχεται να περιέχει affiliate links τα έσοδα των οποίων βοηθούν στη συντήρηση του blog. Δεν σας επιβαρύνουν εξτρά σε περίπτωση που κάνετε κάποια αγορά μέσω αυτών. Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την υποστήριξη.