ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

    8 ιδέες για παραδοσιακά πασχαλινά γλυκά

    Τα δικά μου παιδικά Πάσχα τα έχω συνδυάσει με το κανταίφι της γιαγιάς Κατίνας, όπου κάναμε “κράτηση” για το πόσα και ποια θα φάει ο καθένας. Ηταν τα πιο ανάλαφρα κανταίφια που έχω φάει και ποτέ κανένας της οικογένειας δεν κατάφερε να τα αντιγράψει. Στην μετέπειτα ζωή μου, η πεθερά μου έφτιαχνε πολίτικο μπακλαβά με φιστίκι αιγίνης. Πεντανόστιμος και τόσο διαφορετικός για εμάς που δεν είχαμε δοκιμάσει στο παρελθόν. Πλέον, που καμία από τις δύο δεν είναι εν ζωή, το γλυκό του Πάσχα είναι στα χέρια του ζαχαροπλαστείου.

    Ωστόσο για όσες δεν είστε ακαμάτρες σαν κι εμένα και θέλετε να φτιάξετε και τα πασχαλινά γλυκά με τα χεράκια σας, πάμε να δούμε μερικές επιλογές που συχνά στην Ελλάδα συνδυάζονται με το Πάσχα.

    Πασχαλινά Γλυκά – Παραδοσιακά Γλυκά για το Πάσχα

    Τσουρέκι

    Εντάξει, κλασσικό και πατροπαράδοτο! Στην οικογένειά μας, το φτιάχνει εξαιρετικά η πεθερά της αδερφής μου και αυτή την συνταγή επιλέξαμε να γράψουμε στο Ανθομέλι και πιστέψτε με κάνει χαμό κάθε χρόνο!!! Φυσικά δεν είναι ένα γλυκό που θα το φατε μετά το κατσικάκι αλλά εμείς πάντα είχαμε ένα πιάτο με φέτες τσουρέκι για όποιον ήθελε στο πασχαλινό τραπέζι.

    Παραδοσιακή συνταγή για τσουρέκια βήμα βήμα από Ανθομέλι. Περιέχει και βίντεο!

    Πασχαλινά κουλουράκια

    Πασχαλινά κουλουράκια ή κουλουράκια της Λαμπρής είναι τα κλασσικά ελληνικά μυρωδάτα κουλουράκια που συνήθως σε μορφή πλεξούδας συναντάς σε κάθε ελληνικό σπίτι. Αλλωτε άγλυκά, άλλωτες με μπόλικη γλύκα και οι συνταγές είναι τόσο πολλές που δεν ξέρεις ποια να πρωτοδιαλέξεις. Εμείς δοκιμάσαμε και επιλέξαμε αυτή:

    Πασχαλινά Κουλουράκια από Πέτρο Συρίγο

    Πασχαλινά γλυκά - Τσουρέκι
    Τσουρέκι για το Πάσχα

    Χαλβάς Σιμιγδαλένιος

    Κλασσικός, νηστίσιμος και αρέσει σε όλους. Φυσικά δεν ανήκει κατ’ αποκλειστικότητα στα πασχαλινά γλυκά αλλά το ίδιο ισχύει και για όλα τα υπόλοιπα. Ωστόσο πρέπει να σας πω ότι εγώ προσωπικά είμαι πάρα πολύ δύσκολη στον σιμιγδαλένιο χαλβά και μου αρέσει μόνο αυτός που κάνει η μαμά μου κι εγώ! Είναι η κλασσική συνταγή με τα 4 υλικά αλλά εσείς μπορείτε να προσθέσετε ξηρούς καρπούν καβουρντισμένους ή λιωμένη σοκολάτα.

    Χαλβάς Σιμιγδαλένιος με 4 υλικά από Ανθομέλι

    Γαλακτομπούρεκο

    Γενικά το Πάσχα, το γλυκάκι μας σηκώνει σιροπάκι. Η διάθεση του ουρανίσκου μας μετά από το κατσικάκι και την κρεατοφαγία του πασχαλινού τραπεζιού θέλει κάτι για να γλυκαθεί κι έτσι το γαλακτομπούρεκο είναι ιδανικό. Ασε που να σας πω, δεν το λες και δύσκολο! Τραγανό φύλλο και ανάλαφρο σιροπάκι. Φύγαμε για να το κάνουμε.

    Γαλακτομπούρεκο by Madame Ginger

    Κανταίφι

    Δυστυχώς τη συνταγή της γιαγιάς μου δεν την έχω οπότε δεν μπορώ να σας την πω, αλλά να ξέρετε ότι για να πετύχει το κανταίφι, το κλειδί είναι στο ξάνοιγμα του “φύλλου” ίνα ίνα, και στο να μην τα κάνετε πολύ σφιχτά. Α και φυσικά να προσέχετε μην σας ξεραθεί! Κοινώς το κανταίφι θέλει εξάσκηση και “χέρι”. Οπότε για όσες δεν είστε μαστόρισσες σαν κι εμένα (μια φορά έκανα και δεν μπορώ να πω ότι ήταν και τα καλύτερα), για δοκιμάστε την παρακάτω συνταγή που έχει και πολλές συμβουλές στο τέλος.

    Κανταίφι by Αργυρώ Μπαρμπαρήγου

    Σκαλτσούνια ή Καλτσούνια

    Τα σκαλτσούνια μπορείτε να τα βρείτε σε διάφορες βερσιόν ανά περιοχή, με μυζήθρα, με καρυδάκι, μαρμελάδα, με λουκούμι κ.α. , και θεωρούνται άκρως παραδοσιακά. Ωστόσο θα έλεγα ότι είναι περισσότερο για κέρασμα παρά για μετά το πασχαλινό τραπέζι. Τώρα, επειδή εγώ λατρεύω το λουκούμι, σας δίνω αυτή την συνταγή αλλά εσείς μπορείτε να περιηγηθείτε και στο διαδίκτυο.

    Σκαλτσούνια με Λουκούμι από Elena Cooks

    Σαραγλί ή Μπακλαβάς

    Τι κρίμα να μην έχω την συνταγή της πεθεράς μου για τον μπακλαβά της! Τέλος πάντων, για να την τιμήσω ωστόσο σας προτείνω φέτος να φτιάξετε μπακλαβά ή σαραγλάκια με φιστίκι αιγίνης και θα δείτε τεράστια διαφορά στη γεύση!

    Μπακλαβάς με φιστίκι αιγίνης από Constantinoupoli.com

    Σαραγλί με φυστίκι αιγίνης - Γλυκά για το Πάσχα
    Ποιος θα πει όχι σε ένα σιροπιαστό

    Σοκολατόπιτα

    Εντάξει, το ξέρω! Την σοκολατόπιτα δεν την λες πασχαλινό γλυκό. Τι να κάνουμε όμως κι εμείς που ο άντρας μας δεν τρώει σιροπιαστά. Αν έχετε κι εσείς κάποιον στην οικογένεια που δεν ζει χωρίς σοκολάτα, τότε επιλέξτε ένα κλασσικό γλυκό τίνγκα στην σοκολάτα! Σοκολατόπιτα it is!

    Σοκολατόπιτα από Γιώργο Τσούλης

    Ελπίζω να σας έδωσα μία χρήσιμη λίστα για τα πασχαλινά γλυκά που μπορείτε να επιλέξετε για την πασχαλινή περίοδο και το πασχαλινό τραπέζι. Εννοείται ότι υπάρχουν πολλά ακόμα, όπως μια δροσερή και φρουτένια τάρτα ή μια ποικιλία από σιροπιαστά αλλά είπαμε να πάμε λίγο στο πιο ελληνικό και παραδοσιακό! Αν φυσικά έχετε κι εσείς κι άλλες ιδές ανάλογα με την περιοχή ή τα έθιμά σας, μην διστάσετε να τα προσθέσετε στα σχόλια.

    Καλές γιορτές!

    Κάλη

    Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.

    Callie
    Callie
    Γεια σας! Είμαι η Κάλη και αγαπώ να γεμίζω τη ζωή μου με μικρές όμορφες στιγμές! Και είμαι εδώ για να εμπνεύσω κι εσάς, ως δασκάλα, μαμά, σύζυγος, αδερφή, κόρη και φίλη. Η ζωή είναι πολύ μικρή για να γκρινιάζουμε οπότε και της χαρίζουμε απλόχερα το χαμόγελό μας. Will you follow me?

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    Διαβάστε Επίσης