1-2-3-4 και φτιάξαμε σιμιγδαλένιο χαλβά!

Kathy

Ένα από τα γλυκά που έχω συνδυάσει με τον χειμώνα είναι ο χαλβάς από σιμιγδάλι. Η μαμά μου είναι μαστόρισσα σε αυτό το γλυκό και σήμερα μοιράζεται μαζί μας τα μυστικά για το ΤΕΛΕΙΟ σιμιγδαλένιο χαλβά. Ένα από τα μυστικά είναι το σωστό καβούρδισμα του σιμιγδαλιού κι ένα άλλο το πόση ώρα θα βράσει μαζί με το σιρόπι. Η μαμά Μαρία τον φτιάχνει με την συνταγή 1-2-3-4 που για πολλούς είναι γνωστή. Όσοι όμως από εσάς δεν την γνωρίζετε δεν έχετε παρά να διαβάσετε παρακάτω και να εκτυπώσετε την καρτέλα της συνταγής πατώντας απλά το PRINT. Μετά αγοράστε τα υλικά και δοκιμάστε να τον φτιάξετε! 

halvas_simigdalenios_1Τι είναι όμως η συνταγή 1-2-3-4; Ονομάζετε έτσι εξαιτίας της δοσολογίας των τεσσάρων υλικών της. Τα τρία από αυτά είναι σίγουρο πως τα έχετε στο σπίτι. Το τέταρτο είναι πάμφθηνο και εύκολο να το προμηθευτείτε. Να τα υλικά μας:

 1. Ηλιέλαιο
 2. Σιμιγδάλι
 3. Ζάχαρη
 4. Νερό

Θα μου πείτε πόσο από το κάθε υλικό να χρειαστώ; Για μια δόση χαλβά που θα χωράει στις συνηθισμένες φόρμες χαλβά χρησιμοποιούμε 1 ποτήρι ηλιέλαιο και τα υπόλοιπα υλικά τα μετράμε με το ίδιο σε μέγεθος ποτήρι. Δηλαδή, δύο ποτήρια σιμιγδάλι, 3 ποτήρια ζάχαρη, 4 ποτήρια νερό. Ωστόσο, αν τύχει να έχετε λιγότερα υλικά, για παράδειγμα 1 φλιτζάνι ηλιέλαιο, τότε και τα υπόλοιπα υλικά τα μετράμε με το ίδιο φλιτζάνι. 

halvas_simigdalenios_2Πάμε να δούμε την κάρτα με τα υλικά και την εκτέλεση της συνταγής έτσι όπως μας έμαθε να την φτιάχνουμε η μαμά Μαρία. 

Κάντε like στη σελίδα του Ανθομέλι στο Facebook, follow στο προφίλ μας στο Instagram και ακολουθήστε μας στο Pinterest.

Χαλβάς σιμιγδαλένιος

1-2-3-4 Χαλβάς Σιμιγδαλένιος
Serves 20
Ένα εύκολο παραδοσιακό γλυκό με 4 υλικά
Write a review
Print
Prep Time
5 min
Cook Time
15 min
Total Time
20 min
Prep Time
5 min
Cook Time
15 min
Total Time
20 min
Υλικά
 1. 1 ποτήρι ηλιέλαιο
 2. 2 ποτήρια σιμιγδάλι
 3. 3 ποτήρια ζάχαρη
 4. 4 ποτήρια νερό
 5. *Θυμηθείτε πως θα χρειαστείτε μία μεγάλη κατσαρόλα για το ηλιέλαιο και το σιμιγδάλι και μία μικρότερη για τη ζάχαρη με το νερό. Επίσης μία ξύλινη κουτάλα και μια φόρμα.
 6. *Αν θέλετε μικρότερη ή μεγαλύτερη δόση χρησιμοποιήστε διαφορετικό δοσομετρητή όπως για παράδειγμα ένα φυτζάνι ή ένα μεγάλο ποτήρι.
Εκτέλεση
 1. Σε μια κατσαρόλα, ρίχνετε το λάδι και το ζεσταίνετε. Ρίχνετε το σιμιγδάλι (το μάτι να είναι στο 6) και το γυρίζετε συνέχεια με μια ξύλινη κουτάλα ή σπάτουλα για να μην καεί.
 2. *Το σοτάρισμα είναι προσωπική υπόθεση. Με λίγο σοτάρισμα θα γίνει πιο ανοιχτόχρωμος ο χαλβάς ενώ με περισσότερο θα γίνει πιο σκούρος.
 3. Εντωμεταξύ σε μια μικρότερη κατσαρόλα ρίχνουμε νερό και ζάχαρη να γίνουν σιρόπι (ώσπου δηλαδή να λιώσει η ζάχαρη).
 4. Μόλις σοταριστεί το σιμιγδάλι ρίχνουμε το σιρόπι.
 5. Προσοχή! Καλό θα ήταν να βγάλετε αυτή τη στιγμή την μεγάλη κατσαρόλα από το μάτι και το σιρόπι να το ρίχνετε σιγά-σιγά γιατί το μείγμα θα αρχίσει να κοχλάζει και ίσως κάει το χέρι σας.
 6. Μετά γυρίζετε το μάτι στο 4 και ανακατεύετε συνεχώς έως ότου ο χαλβάς ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας και φαίνεται κατά το γύρισμα ο πάτος της.
 7. Τον μεταφέρετε είτε σε ταψάκι, είτε σε μπολ είτε σε μία πλαστική φόρμα είτε ακόμη και σε μια φόρμα σιλικόντης και μόνο όταν χλιαρίσει τον σκεπάζετε. Αν τον σκεπάσετε αμέσως θα λαπαδιάσει.
Σημειώσεις
 1. Μπορείτε όταν τον σωτάρετε να προσθέστε καρύδια ή σταφίδες. Τον σερβίρετε προαιρετικά πασπαλίζοντας με κανέλα.
 2. Καλή επιτυχία!
Anthomeli https://www.anthomeli.com/

 halvas_simigdalenios_3

Χτες έκανα τον χαλβά για να κεράσω κάποιους φίλους μας που μας επισκέφτηκαν στο σπίτι. Χρησιμοποίησα την αγαπημένη μου, πλέον, φόρμα από σιλικόνη, της Silicomart, την οποία ως τότε χρησιμοποιούσα για να φτιάχνω κέικ (Βρείτε εδώ το κέικ γιαουρτιού της μαμά Μαρίας εδώ). Το αποτέλεσμα με τον χαλβά ήταν εντυπωσιακό! Αυτό τουλάχιστον εξέλαβα από τα λόγια των φίλων μας. Ευτυχώς για μένα βέβαια, ήταν το ίδιο κολακευτικά και τα σχόλια για την γεύση του χαλβά και όχι μόνο για την όψη του! 

Το καφεδάκι μας συνοδεύτηκε κι από το brownie που λατρεύουν τα παιδιά μου. Την συνταγή θα την βρείτε εδώ. Όσο για τη φόρμα που χρησιμοποίησα δεν είναι άλλη από την φόρμα σιλικόνης I LOVE CHOCOLATE της SILIKOMART

To Φθινόπωρο είναι εδώ και ο Χειμώνας πλησιάζει. Είναι καιρός να βρεθούμε με αγαπημένους μας φίλους και να περάσουμε όμορφα στα σπίτια μας!