ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

    3 βιβλία για γονείς που μεγαλώνουν συνεσταλμένα και εσωστρεφή παιδιά

    Ας σηκώσουν το χέρι τους οι γονείς που μεγαλώνουν συνεσταλμένα και εσωστρεφή παιδιά! Εγώ είμαι ένας τέτοιος γονιός. Δυσκολεύτηκα να συνειδητοποιήσω τι διαφορετικό είχε το παιδί μου σε σχέση με τα υπόλοιπα ή με τα μοτίβα που ήξερα εγώ από εμένα και τον περίγυρό μου. Ντροπαλό παιδί, είναι συνήθως ο χαρακτηρισμός που δίνουμε αλλά όσο περνάει ο καιρό συνειδητοποιώ ότι αυτός ο όρος αδικεί αυτές τις προσωπικότητες! Πώς το κατάλαβα; Διάβασα! Διάβασα βιβλία για γονείς και έμαθα ή καλύτερα ακόμα μαθαίνω πώς να χειρίζομαι την κόρη μου, πώς να τη βοηθήσω να κάνει δύναμη αυτό το χαρακτηριστικό της και πώς δεν θα την φάνε οι λύκοι στο μέλλον!

    Δεν λέω ότι τα καταφέρνω πάντα με επιτυχία αλλά σίγουρα προσπαθώ να εξελίσσομαι, να μην την καταπιέζω αλλά ταυτόχρονα να την ενδυναμώνω! Αν κι εσύ είσαι στην ίδια φάση με μένα τότε διάβασε και μάθε μερικά από τα βιβλία που με βοήθησαν σε αυτό! Δεν είναι μόνο αυτά (ανάρτηση έρχεται και δεύτερη) αλλά σίγουρα είναι μια καλή αρχή για την κατανόηση της συστολής που για έναν εξωστρεφές άτομο είναι λίγο “κριντζ” για να μιλήσουμε και με τους όρους της εποχής!

    Βιβλία για γονείς

    Ντροπαλοί και Δυνατοί

    Εκδόσεις: Διόπτρα

    Παρόλο που θεωρούμαι εξωστρεφές άτομο έχω κι εγώ κάποιους φραγμούς, ενδοιασμούς και συστολές. Από τότε μάλιστα που άρχισα να αποκωδικοποιώ και να “αποενοχοποιώ” για όλα τους εσωστρεφείς παρατήρησα πόσα πολλά χαρακτηριστικά τους έχω κι εγώ ακόμα και σήμερα που με λες πιο δυναμική από ότι ήμουν παλιά.

    Τελικά τι είναι η συστολή; Είναι αδυναμία ή όχι; Μπορούμε να την κάνουμε σύμμαχό μας και με ποιον τρόπο; Η Nadia Finer γράφει ένα βιβλίο ψυχολογίας για όλα τα συνεσταλμένα άτομα εκεί έξω! Και μπορεί εσείς ως γονείς να μην είστε συνεσταλμένοι αλλά νομίζω είναι πολύ σημαντικό να αγκαλιάσατε τα ντροπαλά παιδιά και να τους δώσετε τα σωστά πατήματα ώστε να λάμψουν μέσα από αυτή την κατά κόσμον αδυναμία που τελικά μπορεί να γίνει η δύναμή τους!

    Αντίστοιχο βιβλίο κυκλοφορεί και για παιδιά. Δείτε εδώ

    Βιβλία για γονείς που μεγαλώνουν συνεσταλμένα και εσωστρεφή παιδιά - Ντροπαλοί και Δυνατοί

    Εσωστρεφή Παιδιά

    Η δύναμη των εσωστρεφών (σε έναν κόσμο που δεν σταματάει να μιλάει)

    Εκδόσεις: Key Books

    Αυτό το βιβλίο το έχω πολλά χρόνια στη βιβλιοθήκη μου αλλά μόλις πριν λίγο καιρό ξεκίνησα να το διαβάζω. Βλέπετε ως εξωστρεφής άνθρωπος και μαμά ενός παιδιού που έπρεπε να μάθω να “διαβάζω” και να “αποκωδικοποιώ” χρησιμοποίησα κάθε δυνατό μέσα. Εδώ ωστόσο δεν πρόκειται για ένα βιβλίο για γονείς αμιγώς. Πρόκειται για ένα βιβλίο κατανόησης μιας πολύ μεγάλης μερίδας ανθρώπων και πως αυτοί βοηθούν το “σύστημα” να λειτουργεί.

    Πώς θα ήταν ο κόσμος αν όλοι ήμασταν εξωστρεφείς; Πόσο χρήσιμοι είναι οι εσωστρεφείς άνθρωποι σε μια επιχείρηση; Πόσοι σπουδαίοι εσωστρεφείς επιστήμονες, πολιτικοί, καλλιτέχνες υπάρχουν; 1 στους 3 ανθρώπους που γνωρίζουμε είναι εσωστρεφείς. Οπότε μήπως τελικά θα πρέπει να μάθουμε να τους αποδεχόμαστε και να τους δώσουμε την αξία που τους αρμόζει;

    Βιβλία για γονείς που μεγαλώνουν συνεσταλμένα και εσωστρεφή παιδιά - Η δύναμη των εσωστρεφών

    Συνεσταλμένα παιδιά και άγχος

    Πως να βοηθήσω το παιδί μου να μην αγχώνεται

    Εκδόσεις: Μεταίχμιο

    Το βιβλίο αυτό το επέλεξα καθώς αρκετές φορές ένα εσωστρεφές και ντροπαλό παιδί ενδέχεται να παρουσιάσει σημάδια άγχους αφού του είναι δύσκολο να εξωτερικεύσει όλα όσα το βασανίζουν ή τον ανησυχούν. Σε περιπτώσεις, λοιπόν, που δεν μιλάμε για εξαιρετικής σοβαρότητας άγχος (αλλά βοηθητικά ίσως και σε αυτές τις περιπτώσεις σε συνεννόηση με τον ψυχολόγο ή ψυχίατρο) οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά τους να μειώσουν το στρες και ως αποτέλεσμα αυτά να μπορέσουν να ανοιχτούν περισσότερο και μεγαλύτερη επιτυχία στους φίλους τους ή στις δραστηριότητες που κάνουν.

    Η συγγραφέας Vicki Vrint μας δίνει 101 τρόπους για την αντιμετώπιση του άγχους και την καλλιέργεια της ηρεμίας. Όσο διάβαζα το βιβλίο δεν φανταζόμουν ότι υπάρχουν τόσο πολλοί και ταυτόχρονα τόσο απλοί τρόποι. Ωστόσο το λέω εγώ “απλοί” γιατί ούτως ή άλλως στην οικογένειά μας χρησιμοποιούμε κάποιους από αυτούς στην καθημερινότητά μας (όχι μόνο για την καταπολέμηση του άγχους). Ενδεχομένως για κάποιον γονιό που δεν το έχει τόσο με το ψυχολογικό/εκπαιδευτικό κομμάτι, τη διαχείριση κρίσεων, την ενθάρρυνση ή ακόμα και τις χαλαρές στιγμές να μην είναι στην καθημερινότητά του, αυτό το βιβλίο είναι ιδανικό. Οπότε αν θέλετε να εξελιχθείτε ως γονιός αυτό το step by step βιβλίο είναι για εσάς.

    Βιβλία για γονείς που μεγαλώνουν συνεσταλμένα και εσωστρεφή παιδιά - Πώς να βοηθήσω το παιδί μου να μην αγχώνεται

    Διαβάστε περισσότερα:

    Αυτά από εμάς για σήμερα! Έρχονται πολύ ωραίες αναρτήσεις με βιβλία για γονείς- όχι φυσικά μόνο για τα εσωστρεφή παιδιά- και πάντα από τη δική μας ματιά και το πόσο χρήσιμα μας φάνηκαν. Να πω εδώ ότι θέλω να ξέρετε ότι δεν παρουσιάζουμε όλα τα βιβλία που με πολλή χαρά μας στέλνουν οι εκδοτικοί οίκοι. Πάντα κάνουμε επιλογή τα βιβλία που θεωρούμε ότι αντιστοιχούν στο κοινό μας και άρεσαν πάνω απ’ όλα σε εμάς ή μας φάνηκαν χρήσιμα.

    Στην κατηγορία Βιβλία θα βρείτε πολλές ακόμα αναρτήσεις και προτάσεις.

    Κάλη

    Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.

    Callie
    Callie
    Γεια σας! Είμαι η Κάλη και αγαπώ να γεμίζω τη ζωή μου με μικρές όμορφες στιγμές! Και είμαι εδώ για να εμπνεύσω κι εσάς, ως δασκάλα, μαμά, σύζυγος, αδερφή, κόρη και φίλη. Η ζωή είναι πολύ μικρή για να γκρινιάζουμε οπότε και της χαρίζουμε απλόχερα το χαμόγελό μας. Will you follow me?

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    Διαβάστε Επίσης