Κυριακή πρωί στο Μέγαρο: Το Μέγαρο των παιδιών

Callie

Σήμερα το θέμα είναι είναι το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και οι υπέροχες παραστάσεις που διοργανώνουν για τα παιδιά. Οι δράσεις αυτές ονομάζονται Κυριακή Πρωί στο Μέγαρο και από την  περσινή μου εμπειρία έχω να σας πω ότι η διοργάνωσή τους αλλά και το ποιοτικό τους περιεχόμενο αξίζει τον κόπο να αφιερώσετε το πρωινό της Κυριακής στο κέντρο της Αθήνας και στο Μέγαρο Μουσικής.  Φέτος, το Μέγαρο των Παιδιών θα μας ταξιδέψει στις μουσικές των διάφορων εποχών ανά τους αιώνες μέσω ειδικά σχεδιασμένων για παιδιά παραστάσεων και το Ανθομέλι είναι εδώ για να σας ενημερώσει σχετικά. Στο τέλος της ανάρτησης θα βρείτε και link για τον express διαγωνισμό μας που τρέχει στο Facebook. 

kyriaki_proi_megaro_klio

 

ΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ 

Η πρώτη παράσταση για φέτος θα ανέβει στις 4 Νοεμβρίου του 2018 και ονομάζεται Η Κλειώ ταξιδεύει στο μουσικό χωροχρόνο – Ο Μεσαίωνας, η Αναγέννηση, το Μπαρόκ. Ουσιαστικά θα είναι μια σειρά παραστάσεων με πρωταγωνίστρια της Κλειώ, ένα ζωηρό κορίτσι, όλο περιέργεια, που ταξιδεύει στο χώρο και στο χρόνο με τη βοήθεια ενός μαγικού βιβλίου και ενός πνευστού πήλινου οργάνου.

Κάντε like στη σελίδα του Ανθομέλι στο Facebook, follow στο προφίλ μας στο Instagram και ακολουθήστε μας στο Pinterest.

Στο πρώτο της ταξίδι μεταφέρεται στο Μεσαίωνα, στην Αναγέννηση και στο Μπαρόκ. Τι είναι το γκέμσχορν, με το μυστήριο όνομα; Τι της εκμυστηρεύεται η Χίλντεγκαρντ που συναντά στο μακρινό Μπίγκεν, και ποιο ατυχές περιστατικό στέλνει τον Ιωάννη Σεβαστιανό στη φυλακή της Βαϊμάρης;

Μην σας αγχώνουν όμως όλα αυτά τα δύσκολα ονόματα. Βασικά, οι νεαροί φίλοι του Μεγάρου θα μάθουν για τα όργανα εποχής, τις παλαιές φόρμες της μουσικής και τις εμβληματικές μορφές που σημάδεψαν την πορεία της ευρωπαϊκής μουσικής.

Κατά τη διάρκεια της παράστασης θα ακουστούν έργα του Hildegard von Bingen, Claudio Monteverdi, Georg Friedrich Händel, Antonio Vivaldi, Johann Sebastian Bach και Georg Philipp Telemann


Πληροφορίες:

Σοφία Τοπούζη / ιδέα-επιμέλεια-κείμενα-παρουσίαση

Άντζυ Καζδά / μπαρόκ βιολί

Ιάσων Ιωάννου / μπαρόκ βιολοντσέλο

Πάνος Ηλιόπουλος / τσέμπαλο

Δημήτρης Κούντουρας / φλάουτο με ράμφος, τραβέρσο, γκέμσχορν, μουσική επιμέλεια


Όπως σας είπα, πρόκειται για μια σειρά παραστάσεων και στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται επίσης:

1) 25/11/2018

Η Κλειώ ταξιδεύει στον μουσικό χωροχρόνο:

Η Κλασική και η Ρομαντική περίοδος

Μετά το Μεσαίωνα, την Αναγέννηση και το Μπαρόκ, η Κλειώ ταξιδεύει στην Ευρώπη της Κλασικής και Ρομαντικής περιόδου, όπου γνωρίζει τη συμφωνική ορχήστρα σε όλο της το μεγαλείο! Ποιος στέκεται μπροστά στην ορχήστρα, κρατώντας ένα μαγικό ραβδί; Kαι ποια είναι τα δύο «ιερά τέρατα» της μουσικής, ο Βόλφγκανγκ και ο Λούντβιχ;

Θα ακουστούν έργα του Joseph Haydn, Wolfgang Amadeus Mozart, Ludwig van Beethoven, Felix Mendelssohn, Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι, Johannes Brahms και Gustav Holst

 2) 27/01/2019

Η Κλειώ ταξιδεύει στον μουσικό χωροχρόνο:

Ελληνική παράδοση – από τους Ακρίτες ως σήμερα

Στο τρίτο της ταξίδι η Κλειώ συναντιέται με τους Ακρίτες, ηρωικούς φύλακες των συνόρων της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, και μαθαίνει για τις περιπέτειές τους και τη μουσική που αποτέλεσε τις απαρχές της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής. Tο ταξίδι της συνεχίζεται στην ενετοκρατούμενη Κρήτη, όπου ανακαλύπτει πως διαμορφώνεται η κρητική μουσική παράδοση. Λίγο αργότερα, στην ηπειρωτική Ελλάδα πια, θα γνωρίσει τις μουσικές που συντροφεύουν τον αγώνα των Κλεφτών και των Αρματολών. H περιήγησή της τελειώνει στη σημερινή εποχή, με την παραδοσιακή μουσική, αναπόσπαστο μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Μέσα από τη νέα περιπέτεια της μικρής Κλειώς, οι νεαροί φίλοι του Μεγάρου μαθαίνουν για τις ρίζες της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής, ήδη από την εποχή του Μεσαίωνα, και για γεγονότα που σημάδεψαν την Ιστορία μας, ενώ ακούν χαρακτηριστικά μουσικά αποσπάσματα και γνωρίζουν τα παραδοσιακά όργανα και τις τεχνικές τους.
Στην περιπλάνησή της στην ελληνική παράδοση, την Κλειώ καθοδηγεί η Σοφία Τοπούζη (ιδέα-επιμέλεια-κείμενα-παρουσίαση). Συνταξιδιώτες της, ο Σωκράτης Σινόπουλος (μουσική διδασκαλία & επιμέλεια, πολίτικη λύρα) και η Κατερίνα Παπαδοπούλου (τραγούδι, διδασκαλία χορωδίας). Συμμετέχουν φοιτητές του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και μέλη της Χορωδίας Δόμνας Σαμίου.
Τελευταίος σταθμός της Κλειώς, ο υπέροχος κόσμος της τζαζ (17/3/2019), με τον οποίο θα ολοκληρωθεί η συναρπαστική περιήγησή της στον μουσικό χωροχρόνο.

3) 17/03/2019

Η Κλειώ ταξιδεύει στον μουσικό χωροχρόνο:

Η τζαζ


Διαγωνισμός

Διεκδικήστε 2 διπλές προσκλήσεις για αυτή την Κυριακή 27/1/209 στις 11:30.

Για να λάβετε μέρος πατήστε εδώ και ακολουθήστε τα βήματα. Η κλήρωση θα γίνει την Παρασκευή 25/1/2019. Οι νικητές θα πρέπει να απαντήσουν άμεσα διαφορετικά η κλήρωση επαναλαμβάνεται. 

Happy

Ελπίζω να σας άρεσε και αυτή η πρότασή μας. Αν έχετε πάει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και γνωρίζετε για τη δράση Κυριακή Πρωί στο Μέγαρο θα χαρούμε να μας πείτε τις εντυπώσεις σας. 

Κάλη