Χελιδονοφωλιά στην τέντα μας

Kathy

Πριν λίγες μέρες μας περίμενε μια ευχάριστη έκπληξη όταν φτάσαμε το Σαββατοκύριακο στο κάμπινγκ. Ένα ζευγάρι χελιδονιών είχε φτιάξει τη φωλιά του κάτω από την τέντα μας. Η χαρά μας ήταν μεγάλη! Άλλωστε είναι τύχη λένε είναι να χτίσουν τη φωλιά τους χελιδόνια στο σπίτι σου… και για μας το τροχόσπιτο είναι το δεύτερο σπίτι μας!xelidonia_3

Τα μικρά χελιδονάκια που πηγαινοέρχονταν κάθε τόσο φέρνοντας μικρά κλαδάκια και σβόλους από πηλό (λάσπη) για να φτιάξουν την φωλιά τους με μεγάλη μαεστρία, στάθηκαν για μας μια ευκαιρία για να μάθουμε με τα παιδιά λίγα περισσότερα γι’ αυτά. 

Παρόλο που γνώριζαν από μικρά το αίνιγμα:

Από πάνω σαν τηγάνι, από κάτω σαν βαμβάκι από πίσω σαν ψαλίδι… Τι είναι; Το χελιδόνι! 

Κάντε like στη σελίδα του Ανθομέλι στο Facebook, follow στο προφίλ μας στο Instagram και ακολουθήστε μας στο Pinterest.

…ήταν η πρώτη φορά που έβλεπαν από τόσο κοντά την ουρίτσα τους που έμοιαζε με ψαλίδι! 


Τα χελιδόνια διανύουν περίπου 10.000 χλμ για να έρθουν στην Ελλάδα. Ξεκινούν από την Αφρική σε μεγάλα σμήνη και φτάνουν εδώ την Άνοιξη. Κατά το ταξίδι τους αντιμετωπίζουν πολλούς κινδύνους αφού διανύουν τη Σαχάρα και το Αιγαίο. Έχουν να αντιμετωπίσουν τα αρπαχτικά πουλιά, τις καταιγίδες, τους δυνατούς ανέμους, τη δίψα αλλά και την ίδια τους την κούραση. Αν δεν βρουν στεριά για να ξεκουραστούν πιθανότατα θα πεθάνουν χωρίς να καταφέρουν να φτάσουν στον προορισμό τους!


 Παρά τη χαρά μας όμως με προβλημάτισε το τι θα απογίνουν αυτά και τα μικρά τους όταν θα ξεστήσουμε τη σκηνή στο τέλος της καλοκαιρινής σεζόν. Μήπως δεν έπρεπε να τους δώσουμε την ευκαιρία να χτίσουν σε εκείνο το σημείο τη φωλιά τους και να πάνε σε κάποιο άλλο πιο ασφαλές μέρος; Ερώτημα στο οποίο δεν ήξερα να απαντήσω γι’ αυτό έστειλα μέιλ στην Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία ρωτώντας τους τι πρέπει να κάνω. Σε μία μέρα έλαβα την απάντηση που με χαροποίησε ιδιαίτερα!

Τα χελιδονάκια μας θα γίνονταν πιθανότατα πρώτοι φορά γονείς γι’ αυτό και επέλεξαν ένα τόσο πρωτότυπο μέρος για να φτιάξουν τη φωλιά τους! Θα κάνανε αυγουλάκια και τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου το αργότερο, τα μικρά τους θα ήταν έτοιμα να πετάξουν. Στα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου θα ξέρανε ήδη να πετάνε και θα ήταν έτοιμα να ξεκινήσουν  το μεγάλο και δύσκολο ταξίδι τους για τις πιο ζεστές χώρες.xelidonia

Συν της άλλης θα μειώνονταν οι μύγες και τα κουνούπια αφού για να τραφούν τα μικρά θα χρειάζονταν πολύ μεγάλες ποσότητες εντόμων. Οι γονείς τους θα ετοιμαζούν σβόλους που θα περιέχουν περισσότερα από 50 έντομα! Φανταστείτε πόσα έντομα τρώει μια οικογένεια χελιδονιών σε μία μέρα!
Πράγματι, τα χελιδόνια μετά από λίγες μέρες είχαν έτοιμη τη φωλίτσα τους που πλέον φιλοξενούσε τέσσερα μικροσκοπικά πιτσιλωτά αυγουλάκια. 
xelidonofwlia

xelidonia_2

Στην αρχή, μόλις φτάσαμε, ο ευτυχής πατέρας περίμενε στα σχοινιά ή στα κλαδιά των γύρω δεντρων μαζί με τη μητέρα, η οποία δίσταζε λίγο να έρθει στην φωλιά τους. Σε λίγο όμως που μας συνήθισε πηγαινοερχόταν με άνεση για να κλωσήσει τα αυγουλάκια της. xelidonia_1

Τώρα περιμένουμε με αγωνία να ξεμυτίσουν τα μικρά! 

Updated (13/7/2016):

Δύο τρεις μέρες μετά από τη δημοσίευση της ανάρτησης εκκολάφθηκαν να μικρά αυγουλάκια. Ένα κάθε μέρα!  Εκεί κάπου εμφανίστηκε και πάλι ο πατέρας ο οποίος άρχισε να ταίζει τα μικρά εναλλάξ με τη μαμά. Το αρσενικό, ξεχωρίζει ελάχιστα από το θηλυκό, το οποίο έχει ελαφρώς πιο κοντή και φαρδιά ουρά. Παρατηρώντας μάλιστα πρόσεξα ότι το θηλυκό είναι λίγο πιο παχύ στη κοιλιά του μιας και τα πούπουλά του είναι πιο φουσκωτά από το να κλωσάει τα αυγά του. Εκείνη όταν δεν πετάει για να βρει τρωφή, συνεχίζει να κάθεται πάνω στα μικρά της για να τα ζεστάνει.

Το ζευγάρι παραμένει ενωμένο για πάντα, εκτός αν πεθάνει ένας από τους δύο γονείς οπότε αυτός που μένει αναζητά νέο ζευγάρι. Είναι πολύ πιστά στη φωλιά τους και έρχονται κάθε χρόνο στην ίδια θέση.

Από την Ορνιθολογική με συμβούλεψαν, όταν θα φύγουν, να κατεβάσω τη φωλίτσα και να την βάλω σε ένα πιο βολικό σημείο κάπου εκεί κοντά.

xelidonakiaΣύντομα θα σας πω νεότερα! 

Κατερίνα


Αν για οποιοδήποτε λόγω αντιμετωπίσετε κάποιο πρόβλημα (τραυματισμένα μικρά ή εγκαταλελειμμένα) επικοινωνήστε με τη Δράση για την Άγρια ζωή που κάνουν περίθαλψη για να σας κατευθύνουν. Το τηλέφωνό τους είναι 6979914852.