ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

    Επίσκεψη με τα παιδιά στην ανακαινισμένη Εθνική Πινακοθήκη

    Την ανάρτηση αυτή κανονικά έπρεπε να την είχα γράψει εδώ και πολύ καιρό καθώς ο ενθουσιασμός μου ήταν πολύ μεγάλος όταν επισκεφτήκαμε την Εθνική Πινακοθήκη: Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου πριν περίπου ένα χρόνο. Η ανακαίνιση του χώρου αλλά περισσότερο τα έργα που είδαμε και πραγματικά μας εντυπωσίασαν με έκαναν να θέλω να πιάσω όλους σας, έναν-έναν, να σας πηγαίνω να τη δείτε! Κι επειδή δεν μπορούσα να το κάνω αυτό, ελπίζω με την ανάρτησή μου αυτή να σας ξεσηκώσω και να προγραμματίσετε μια πρωινή οικογενειακή βόλτα στο μουσείο με τα παιδιά σας, αν φυσικά δεν το έχετε κάνει ήδη.

    Λίγα λόγια για την ιστορία της Εθνικής Πινακοθήκης

    Η Εθνική Πινακοθήκη ιδρύθηκε το 1900 (!) και μέχρι σήμερα αριθμεί πάνω από 20.000 έργα στη Συλλογή της, ένας μικρός αριθμός των οποίων προέρχεται από τη Συλλογή του Πολυτεχνείου, όπου λειτουργούσε ήδη ως παιδαγωγικό παράρτημα του Σχολείου Τεχνών με 117 έργα Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, το Πανεπιστήμιο, από ιδιωτικές συλλογές αλλά και δωρεές, όπως του Γεωργίου Αβέρωφ.

    Ο Αλέξανδρος Σούτσος, το όνομα του οποίου είναι συνώνυμο με την Εθνική Πινακοθήκη, ήταν νομικός και φιλότεχνος και άφησε τη συλλογή έργων τέχνης του στο ελληνικό δημόσιο με σκοπό να δημιουργηθεί ένα Μουσείο Καλών Τεχνών. Τελικά τα έργα από όλους αυτούς τους χώρους και τους ανθρώπους συγχωνεύτηκαν και δημιουργήθηκε η Εθνική Πινακοθήκη.

    Η Εθνική Πινακοθήκη εκτός από πίνακες ζωγραφικής περιλαμβάνει γλυπτά, έργα χαρακτικής και πολλά μοντέρνα κομμάτια καλλιτεχνών. Ο Πρώτος Έφορος του Μουσείο ήταν ο Ζωγράφος Γεώργιος Ιακωβίδης και η πρώτη μεγάλη Έκθεση έγινε το 1915, αρκετά χρόνια μετά την ίδρυσή της καθώς ακόμα δεν υπήρχε κτήριο που να στεγάζει την Πινακοθήκη και δανείζονταν χώρους από το Πολυτεχνείο.

    Έπειτα από πολλά χρόνια και πολλές αλλαγές σε κτίρια, που κυρίως της παραχωρούνταν από το δημόσιο, η Εθνική Πινακοθήκη το 1964 βρίσκει το σπίτι της και θεμελιώνεται το πρώτο από τα σημερινά κτίρια. Αν με ρωτάτε, με τόσα πήγαινέλα πάλι καλά που κατάφεραν και διαφυλάχτηκαν όλα αυτά τα έργα! Τα επίσημα εγκαίνια των δύο κτιρίων της Πινακοθήκης έγιναν τελικά το 1976 επί Κωνσταντίνου Καραμανλή.

    Η Πινακοθήκη χαίρει της ανακαίνισής της υπό την Προεδρία της Μαρίνας Λαμπράκη Πλάκα, πρώτη γυναίκα καθηγήτρια της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας με πολλές περγαμηνές και επιτυχίες στον χώρο της εκπαίδευσης, πολιτισμού και τέχνης και πλέον μπορείτε να την επισκεφτείτε σε έναν χώρο που αναδεικνύει τα έργα με σωστό φωτισμό και απόλυτη τάξη, με προθήκες που φιλοξενούν χαρακτικά και πρωτότυπα σχέδια. Πολλά στοιχεία του παλιού κτιρίου έχουν διατηρηθεί αλλά γενικά κυριαρχεί η λιτή πολυτέλεια και η απλότητα.

    Επίσκεψη στην Εθνική Πινακοθήκη με την οικογένεια και παιδιά
    Εθνική Πινακοθήκη στην Αθήνα
    Επίσκεψη με τα παιδιά στην ανακαινισμένη Εθνική Πινακοθήκη 2
    Στοιχεία του εσωτερικού χώρου
    Επίσκεψη με τα παιδιά στην ανακαινισμένη Εθνική Πινακοθήκη 4
    Το μοντέρνο και το κλασσικό σε απόλυτη ισορροπία

    Η δική μας εμπειρία στην Εθνική Πινακοθήκη

    Γενικά για εμάς, ως οικογένεια, ήταν μία εξαιρετική βόλτα. Η μέρα μας ξεκίνησε το πρωί της Κυριακής με λίγη αναμονή, καθώς ήταν μέρα δωρεάν εισόδου στο Μουσείο αλλά απόλυτη τάξη από όλους και συνεχίστηκε εντός του Μουσείου για περίπου 2 ώρες. Παρόλο τον κόσμο, η διάταξη του Μουσείου είναι τέτοια που δεν υπήρχε συνωστισμός και έτσι απολαύσαμε όλες τις αίθουσες στον χρόνο που θέλαμε εμείς να αφιερώσουμε. Η Μελίτα ενθουσιάστηκε με πολλά από τα έργα και χάρηκε που είδε από κοντά και κάποια από τα έργα που εμφανίζονται μέσα στο βιβλίο της Γλώσσας και της ιστορίας της.

    Το καλό επίσης είναι ότι η πολυποικιλότητα των έργων καλύπτει όλα τα γούστα και έτσι τα παιδιά έρχονται σε επαφή με πολλά διαφορετικά ήδη τέχνης και εποχής ανοίγοντας τους ορίζοντές τους και ανακαλύπτοντας και τα ίδια ποια είναι αυτά που τους προσελκύουν περισσότερο.

    Επίσκεψη στην Εθνική Πινακοθήκη με την οικογένεια και παιδιά
    Γκίκας Χατζηκυριάκος Νίκος- Τοπίο

    Δομή της πινακοθήκης

    Η Εθνική Πινακοθήκη χωρίζεται σε ορόφους και τμήματα ανάλογα με την “ηλικία”/εποχή των έργων.

    1ος όροφος – Έργα του 16-19ου αιώνα

    Στο συγκεκριμένο τμήμα, όταν πήγαμε εμείς, είδαμε και την έκθεση-αφιέρωμα στην Επανάσταση του ’21 και πραγματικά ήταν μια αποκάλυψη. Σπουδαίοι ζωγράφοι και σπουδαία έργα για τα μάτια σας μόνο!

    Επίσκεψη στην Εθνική Πινακοθήκη με την οικογένεια και παιδιά
    Βρυζάκης Θεόδωρος “Η Ελλάς ευγνωμονούσα”

    Σε αυτό το link θα βρείτε όμως όλες τις περιοδικές εκθέσεις του Μουσείου για να κανονίσετε την επίσκεψή σας με βάση τα ενδιαφέροντά σας.

    2ος όροφος – 1922-1940 Παράδοση και Μοντερνισμός

    Παρθένης, Μόραλης, Χατζηκυριάκος-Γκίκας, εξπρεσιονισμός και Κόντογλου. Φυσικά και πολλά ακόμα υπέροχα έργα. Λατρέψαμε όσα έδειχναν την κοινωνία και την οικογένεια στις αρχές του προηγούμενου αιώνα.

    Επίσκεψη με τα παιδιά στην ανακαινισμένη Εθνική Πινακοθήκη 8
    Αν απέκτησα έναν αγαπημένο Έλληνα ζωγράφο μετά την επίσκεψή μου στην Εθνική Πινακοθήκη αυτός είναι σίγουρα ο Χατζηκυριάκος-Γκίκας – Όταν κοιτάζω έναν πίνακα καταλαβαίνω ότι μου αρέσει από τις “πεταλούδες στο στήθος μου”… κι εδώ πέταξαν πολλές!
    Επίσκεψη στην Εθνική Πινακοθήκη με την οικογένεια και παιδιά
    Νίκος Χατζηκυριάκος- Γκίκας: Πίνακας στα αριστερά: “Το νερό”. Πίνακας στα δεξιά: “Η γη”
    Επίσκεψη με τα παιδιά στην ανακαινισμένη Εθνική Πινακοθήκη 11

    3ος όροφος – Αφηρημένη τέχνης – Μοντερνισμός

    Ο τελευταίος όροφος είναι για αφιερωμένος στη σύγχρονη (μοντέρνα) τέχνη με έργα όπως του Τσόκλη και του Φασιανού. Εντυπωσιακά κάποια από αυτά, τρομακτικά κάποια άλλα αλλά σίγουρα μια δόση από το διαφορετικό. Αξίζει την επίσκεψη σας.

    Επίσκεψη στην Εθνική Πινακοθήκη με την οικογένεια και παιδιά
    Λάτρεψα αυτά τα έργα… ύμνο στο γαλάζιο της θάλασσας και στην Ελλάδα
    Επίσκεψη στην Εθνική Πινακοθήκη με την οικογένεια και παιδιά
    Τσόκλης Κώστας (1930) “Ένας κουβάς γεμάτος μέρα και ένας άλλος γεμάτος νύχτα”, 1990

    Συγκεκριμένα οι ενότητες της μόνιμης έκθεσης είναι οι εξής:

    Υπόγειο – Έκθεση

    Στον υπόγειο χώρο την εποχή που πήγαμε εμείς υπήρχε μια περιοδική έκθεση που πραγματικά μας εντυπωσίασε. Η ιστορία των Μασκών και της τέχνης της απεικόνισης προσώπων από την αρχαία εποχή έως και σήμερα. Εντυπωσιακά έργα και καλλιτέχνες που ίσως να μην είχαμε την ευκαιρία να δούμε έργα τους από κοντά όπως του Ρεμπράντ.

    Ανάλογα με τη μέρα της επίσκεψή σας αναζητήστε εδώ την έκθεση που επιθυμείτε να δείτε.

    Επίσκεψη με τα παιδιά στην ανακαινισμένη Εθνική Πινακοθήκη 15
    Επίσκεψη με τα παιδιά στην ανακαινισμένη Εθνική Πινακοθήκη 22
    Επίσκεψη στην Εθνική Πινακοθήκη με την οικογένεια και παιδιά
    1ος πίνακας από τα αριστερά: “Αντιφεγγίσματα” του Χατζηκυριάκου- Γκίκα Νίκου

    Εισιτήρια skip the line (χωρίς αναμονή στις ουρές) για το μουσείο της Ακρόπολης μπορείτε να κλείσετε και να δείτε διαθεσιμότητα από εδώ:


    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ

    Παραρτήματα της Εθνικής Πινακοθήκης θα βρείτε και εδώ:

    ΕΙΣΟΔΟΣ ΚΑΙ ΤΙΜΕΣ

    Η Εθνική Πινακοθήκη έχει γενική είσοδο 10 ευρώ και μειωμένο εισιτήριο στα 5 ευρώ.

    ΩΡΑΡΙΟ

    Δευ    10:00 – 17:00
    Τρι     Κλειστά
    Τετ     10:00 – 21:00
    Πεμ    10:00 – 17:00
    Παρ    10:00 – 17:00
    Σαβ    10:00 – 17:00
    Κυρ    10:00 – 18:00

    Προσοχή! Tελευταία είσοδος στο μουσείο, μία ώρα πριν το κλείσιμο. Υπολογίστε πως θέλετε τουλάχιστον ένα δίωρο για να τη δείτε όλη. Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με ερωτήματα που μπορεί να έχετε για την επίσκεψή σας, ανατρέξτε στο επίσημο site εδώ.

    Διαβάστε περισσότερα στο Ανθομέλι για αξιόλογα μουσεία στην Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη:

    Επίσκεψη με τα παιδιά στην ανακαινισμένη Εθνική Πινακοθήκη 18
    Εντός του Μουσείου υπάρχει και χώρος που μπορείτε να δείτε επεξηγήσεις για την ανακαίνιση του Μουσείου

    Αναψυχή – Οικογενειακή βόλτα

    Στον χώρο του Μουσείου λειτουργεί πωλητήριο και καφέ στον κήπο όπου μπορείτε να βιώσετε μια στιγμή χαλάρωσης και ευκαιρία για συζήτηση με τα παιδιά σας για όσα είδατε. Εμείς δυστυχώς δεν καθίσαμε γιατί μετά είχαμε κλείσει τραπέζι για φαγητό αλλά ζήλεψα όσους είδα να απολαμβάνουν τον ήλιο και τον καφέ τους μετά από την περιήγησή τους στο μουσείο.

    Μια βόλτα στο κέντρο της Αθήνας με επίκεντρο την Εθνική Πινακοθήκη μόνο κερδισμένους θα σας βγάλει. Ειδικά τα παιδιά σας θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν κοντά στην τέχνη, να δουν έργα και να μάθουν ζωγράφους και φυσικά να κάνουν αυτό το κάτι διαφορετικό. Μια εμπειρία ζωής!

    Κάλη

    Pin it for later

    Επίσκεψη με τα παιδιά στην ανακαινισμένη Εθνική Πινακοθήκη 20
    Επίσκεψη με τα παιδιά στην ανακαινισμένη Εθνική Πινακοθήκη 23

    Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.

    Callie
    Callie
    Γεια σας! Είμαι η Κάλη και αγαπώ να γεμίζω τη ζωή μου με μικρές όμορφες στιγμές! Και είμαι εδώ για να εμπνεύσω κι εσάς, ως δασκάλα, μαμά, σύζυγος, αδερφή, κόρη και φίλη. Η ζωή είναι πολύ μικρή για να γκρινιάζουμε οπότε και της χαρίζουμε απλόχερα το χαμόγελό μας. Will you follow me?

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    Διαβάστε Επίσης