ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

    Εύκολη συνταγή για γαλοπούλα της επόμενης μέρας

    Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά οι ομορφότερες γιορτές του χρόνου! Μπορούμε μέσα σε αυτές να δώσουμε και να πάρουμε αγάπη και χαρά όταν μάλιστα συγγενείς και φίλοι συγκεντρωθούμε γύρω από ένα τραπέζι. Το γιορτινό τραπέζι είναι ο συνδετικός κρίκος της αγάπης, της φιλοξενίας, της χαράς και της γευσιγνωσίας! Πόσα πολλά μπορούν να μας ενώσουν αυτές τις γιορτινές μέρες και φυσικά πόσα νόστιμα φαγητά μπορούμε να γευτούμε από τα χέρια της οικοδέσποινας! Τα χοιρινά ρολά, οι μπριζόλες, το κοτόπουλο, το κατσικάκι, η γεμιστή γαλοπούλα είναι από τα πιο σίγουρα πιάτα των εορτών. Τι θα φάμε όμως την επόμενη μέρα. Διαβάστε παρακάτω την εύκολη συνταγή για γαλοπούλα της επόμενης μέρας, δοκιμάστε την και είμαι σίγουρη πως θα ξετρελάνετε τους πάντες.

    Εάν δεν θέλετε να μαγειρέψετε μια ολόκληρη γαλοπούλα υπάρχει η λύση: Γιορτινό μπούτι γαλοπούλας με πατάτες, κάστανα και δαμάσκηνα

    Ως πρώτο πιάτο σας προτείνω να σερβίρεται μια σούπα. Τις προτάσεις μου θα τις διαβάσετε στις παρακάτω αναρτήσεις: Μανιταρόσουπα βελουτέ ως πρώτο πιάτο και Εύκολη κολοκυθόσουπα βελουτέ με κίτρινη κολοκύθα

    Η γαλοπούλα ως λευκό κρέας έχει γίνει πλέον και μια συχνή επιλογή για τη διατροφή μας όλο τον χρόνο. Όμως η παραδοσιακή γεμιστή γαλοπούλα είναι από τα πιάτα που ξεχωρίζουν στα τραπέζια των Χριστουγέννων. Την πρώτη ημέρα η γαλοπούλα μας με όλα τα μεγαλεία της, τον όγκο και τη γέμιση που ξετρελαίνει όλους, είναι η μεγάλη πρωταγωνίστρια και μπαίνει στο κέντρο του τραπεζιού.

    Εύκολη συνταγή για γαλοπούλα της επόμενης μέρας
    Ο στολισμός ενός χριστουγεννιάτικου τραπεζιού είναι αυτός που κατ΄ αρχήν θα κλέψει τις εντυπώσεις όλων των καλεσμένων σας.

    Από όλα αυτά τα φαγητά πιστεύω πως εκείνο όμως που μας περισσεύει για την επόμενη μέρα είναι η γαλοπούλα. Θα τη βάζουμε και θα τη βγάζουμε στο τραπέζι χωρίς κανείς να την ακουμπάει; Θα ήταν κρίμα, γιατί και ακριβή είναι λόγω των πολλών κιλών που έχει, αλλά και μεγάλο κόπο κάναμε για να την μαγειρέψουμε. Πώς θα την ξαναφάμε την επόμενη μέρα, ώστε να μην υπάρχει γκρίνια για το φαγητό της ξαναζεσταμένης γαλοπούλας; Πώς θα τη σερβίρουμε ώστε όλοι να λένε πως σήμερα είναι καλύτερη από χθες;

    Εγώ βρήκα τη λύση! Σας δίνω μια εύκολη συνταγή για γαλοπούλα της επόμενης μέρας που την έχω μαγειρέψει πάμπολλες φορές και σας διαβεβαιώ πως θα είναι καλύτερη και γευστικότατη από τη γαλοπούλα της πρώτης ημέρας.

    Ακολουθήστε μας στην σελίδα του Ανθομέλι στο facebook.

    Κάντε τα ψώνια σας online πατώντας εδώ.

    Συνταγή για γαλοπούλα της επόμενη μέρας

    Υλικά

    • Περισσεύματα γαλοπούλας από το χριστουγεννιάτικο τραπέζι
    • Υπόλοιπο γέμισης γαλοπούλας
    • Μανιτάρια κονσέρβα ή φρέσκα
    • Βούτυρο αγελαδινό φρέσκο
    • Κονιάκ
    • Αλάτι – Πιπέρι
    • Νερό
    • Κρέμα γάλακτος

    Προετοιμασία

    Η συνταγή για γαλοπούλα της επόμενης μέρας ξεκινάει με την προετοιμασία των μανιταριών. Εάν έχετε φρέσκα μανιτάρια καθαρίστε τα και κόψτε σε λεπτές φέτες. Μην τα πλύνετε. Εάν έχετε μανιτάρια κονσέρβας στραγγίξτε τα από το νερό της κονσέρβας, ρίξτε επάνω τους καθαρό νερό και σφίξτε τα να φύγουν τα υγρά. Σε ένα τηγάνι σε χαμηλή φωτιά βάλτε φρέσκο βούτυρο και σοτάρετε τα μανιτάρια. Περιχύστε τα με κονιάκ και περιμένετε έως ότου να εξατμισθεί το αλκοόλ. Προσθέστε αλάτι, πιπέρι λίγο νερό και αφήστε τα λίγα λεπτά έως ότου μαλακώσουν.

    Εύκολη συνταγή για γαλοπούλα της επόμενης μέρας
    Η πιατέλα με την ποικιλία των τυριών δεν πρέπει να λείπει από το χριστουγεννιάτικο τραπέζι σας

    Ψήσιμο

    Σε ένα ταψάκι στρώστε τις φέτες της γαλοπούλας. Επειδή συνήθως μένει το στήθος από τη γαλοπούλα κόψτε την σε μικρές φέτες και ανακατέψτε με τη γέμιση που σας έχει περισσέψει. Προσθέστε τα σοταρισμένα μανιτάρια και περιχύσετε την κρέμα γάλακτος. Προσθέστε ακόμα και λίγα κομμάτια καλού βούτυρου. Σκεπάστε με αλουμινόχαρτο και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170ο C για 15 λεπτά περίπου. Πριν το τέλος ξεσκεπάστε το φαγητό για να ροδίσει λίγο από επάνω. Τόσο εύκολα, τόσο γρήγορα και τόσο απλά! Φυσικά θα τη σερβίρετε ζεστή μαζί και με άλλα μεζεδάκια και όλοι θα αναρωτιούνται εάν τρώνε τη χθεσινή γαλοπούλα ή κάποιο νέο φαγητό έκπληξη!

    Θα μπορούσατε αντί για γαλοπούλα να επιλέξετε να σερβίρετε χοιρινό. Διαβάστε εδώ μια δοκιμασμένη μας συνταγή: Γιορτινό χοιρινό ρολό με καραμελωμένα δαμάσκηνα και βερίκοκα

    Εύκολη συνταγή για γαλοπούλα της επόμενης μέρας
    Το χοιρινό ρολό με τα καραμελωμένα δαμάσκηνα και βερίκοκα γαρνιρισμένο με φέτες ανανά και ρόγες σταφυλιού. (Διαβάστε την συνταγή)

    Ένα ακόμα φαγητό που συνηθίζουμε να μαγειρεύουμε τις ημέρες των εορτών είναι : Κουνέλι στιφάδο κοκκινιστό με κρεμμύδια (κοκκάρια)

    Η κάρτα της συνταγής

    Εύκολη συνταγή για γαλοπούλα της επόμενης μέρας 4

    Εύκολη συνταγή για γαλοπούλα της επόμενης μέρας

    Prep Time 15 minutes
    Cook Time 15 minutes
    Total Time 1 hour 10 minutes
    Course Χωρίς κατηγορία
    Servings 4 servings

    Ingredients
      

    Περισσεύματα γαλοπούλας από το χριστουγεννιάτικο τραπέζι Υπόλοιπο γέμισης της γαλοπούλας Μανιτάρια κονσέρβα ή φρέσκα Βούτυρο αγελαδινό φρέσκο Κονιάκ Αλάτι – Πιπέρι Νερό Κρέμα γάλακτος 35%

      Instructions
       

      • Εάν θα χρησιμοποιήσετε φρέσκα μανιτάρια απλά μόνο καθαρίστε τα και κόψτε τα σε λεπτές φέτες. Δεν πρέπει να τα πλύνετε. Εάν έχετε μανιτάρια κονσέρβας στραγγίξτε τα από το νερό  της κονσέρβας, ρίξτε επάνω τους καθαρό νερό και σφίξτε τα ελαφρά να φύγουν τα υγρά.
      • Σε χαμηλή φωτιά βάλτε φρέσκο βούτυρο σε ένα τηγάνι και σοτάρετε τα μανιτάρια. Περιχύσετε τα με κονιάκ και περιμένετε έως ότου να εξατμισθεί το αλκοόλ. Προσθέστε αλάτι, πιπέρι και με λίγο νερό αφήστε τα λίγα λεπτά έως ότου μαλακώσουν.
      • Σε ένα ταψάκι στρώστε τις φέτες της γαλοπούλας, τη γέμιση, τα μανιτάρια και ρίξετε επάνω σε αυτά την κρέμα γάλακτος. Ανακατέψετε ελαφρά και προσθέστε μερικά ακόμα κομμάτια αγνό βούτυρο. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170ο για 15 λεπτά περίπου.

      Μπορείτε όμως αντί για γαλοπούλα με γέμιση να μαγειρέψετε την ημέρα των Χριστουγέννων κοτόπουλο γεμιστό. Μόνο όμως πως δεν θα σας μείνει γέμιση για την επόμενη μέρα γιατί το εσωτερικό του κοτόπουλο είναι μικρό.

      Διαβάστε εδώ τη συνταγή μου : Κοτόπουλο γεμιστό στη γάστρα με γέμιση που θα σας ξετρελάνει

      Μια καλή επιλογή φαγητών για την επόμενη ημέρα των Χριστουγέννων είναι να σερβίρεται τη γαλοπούλα μαζί με ένα ολόφρεσκο πιάτο από λαχταριστούς λαχανοντολμάδες. Έτσι με τη συνταγή που σας έδωσα και με ένα επιπλέον φαγητό έχετε στα χέρια σας και το μενού της δεύτερης ημέρας των Χριστουγέννων.

      Συνηθίζουμε σε χριστουγεννιάτικο τραπέζι να προσφέρουμε και λαχανοντολμάδες. Διαβάστε τη συνταγή μας : Οι λαχανοντολμάδες της μαμάς και τα μυστικά τους

      Συνοδευτικά για το γεύμα της επόμενης μέρας των Χριστουγέννων

      Πιατέλα με ποικιλία τυριών

      Σερβίρετε τη γαλοπούλα μόλις βγει από τον φούρνο και συνοδέψτε την με μια ποικιλία τυριών και ένα ελαφρύ ημίγλυκο ροζέ κρασάκι. Θα είναι για όλους ένα πολύ ευχάριστο γεύμα ελαφρύ, αλλά πολύ γευστικό μετά από το χριστουγεννιάτικο φαγοπότι της προηγούμενης μέρας.

      Εύκολη συνταγή για τη γαλοπούλα της επόμενης μέρας. Ποικιλία τυριών και αλλαντικών.
      Ακόμα μια διακοσμημένη πιατέλα με ποικιλία τυριών και αλλαντικών σε ένα γιορτινό τραπέζι που πρέπει πάντα να είναι ευπαρουσίαστη και προσεγμένη!

      Πιατέλα με φρούτα

      Στο τέλος του γεύματος μπορείτε να σερβίρεται και μια πιατέλα με διάφορα φρούτα ώστε να συνοδέψετε το κρασάκι σας.

      Εύκολη συνταγή για γαλοπούλα της επόμενης μέρας
      Τα φρούτα στο τέλος του φαγητού σας είναι πάντα απολαυστικά και δροσιστικά

      Πιατέλα με γλυκά

      Τα γλυκά τα Χριστούγεννα έχουν την τιμητική τους! Στα χρόνια που εγώ ήμουνα παιδάκι η μαμά μας μας έφτιαχνε κανταΐφι ή μπακλαβά που και τα δύο γλυκά τα έστρωνε σε ολόκληρο το ταψί. Αργότερα όταν έκανα το δικό μου σπιτικό στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι μας τα γλυκά σερβίρονταν με διαφορετικό τρόπο. Τα κανταΐφια σε ρολό σιροπιασμένα με ένα ελαφρύ σιρόπι που να μη σε λιγώνει και ο μπακλαβάς τυλιγμένος και κομμένος σε ροδέλες γεμάτος καρύδια και κανέλα (σαραγλί).

      Όταν οι κόρες μου έκαναν τις δικές τους οικογένειες τότε πλέον στα σπιτικά μας μπήκαν τα μελομακάρονα φτιαγμένα από τα χεράκια τους.Διαβάστε παρακάτω τη συνταγή, που κάνει η κόρη μου Κάλη, για επιτυχημένα μελομακάρονα

      Ακόμα και αν είναι η πρώτη σας φορά που κάνετε μελομακάρονα η επιτυχία σας είναι σίγουρη Μελομακαρονάκια για να γλύφετε τα δαχτυλάκια!!!

      Συναισθήματα

      Στο τέλος της ανάρτησής μου και με τη συγκίνηση των ημερών που με καταβάλλει θα ήθελα να βγάλω κάποια συναισθήματα. Λόγω της καραντίνας που έχουμε κλειστεί στα σπίτια μας με πνίγουν και θα ήθελα να σας τα εκμυστηρευτώ. Σε όλα αυτά τα χρόνια της οικογενειακής μας ζωής τις μέρες των εορτών τις περνούσε όλη η οικογένεια μαζί ενωμένη.

      Συγκεντρωνόμασταν στο δικό μας σπίτι ακόμα και όταν τα παιδιά μας ήταν μικρά και κάναμε Χριστούγεννα με τις γιαγιάδες και τους παππούδες. Όλοι μαζί στο τραπέζι να τρώμε και να πίνουμε και να γελούμε πολλές φορές μέχρις δακρύων. Όταν δε η Κατερίνα καθόταν στο πιάνο και μας έπαιζε διάφορα τραγούδια τότε το γλέντι άναβε. Βάζαμε στην άκρη τα τραπέζια και το ρίχναμε στο χορό.

      Εύκολη συνταγή για γαλοπούλα της επόμενης μέρας
      Είναι προτιμότερο να βάλετε όσο το δυνατόν λιγότερα φαγητά στο τραπέζι σας παρά να το “μπουκώσετε”.

      Το έθιμο να βρισκόμαστε στο δικό μας οικογενειακό τραπέζι εξακολουθεί βέβαια να υπάρχει, εκτός από μερικές, ελάχιστες φορές, που βρεθήκαμε Πρωτοχρονιά στο σπίτι της κόρης μου, της Κάλης,στην Αθήνα. Θέλαμε το σπίτι μας να είναι γεμάτο αυτές τις μέρες με τα αγαπημένα μας πρόσωπα και οι μυρωδιές από τα φαγητά και τα γλυκά να πλημμυρίζουν όλη την ατμόσφαιρα, όπως είχαμε μάθει από τους γονείς μας.

      Να φάμε την παραδοσιακή γαλοπούλα με πατάτες στο φούρνο, να γελάσουμε, να τραγουδήσουμε, να χορέψουμε, να κουραστούμε, να κοιμηθούμε, να ρεμπελέψουμε, να χαλαρώσουμε και να τις περάσουμε ενωμένοι και ευτυχισμένοι. Από τότε δε, που το σπίτι μας γέμισε και από τις χαρούμενες φωνές των εγγονιών μας αυτές οι μέρες ήταν ακόμη μια ευκαιρία να βρεθούμε όλοι μαζί.

      Όσες από εσάς τις αναγνώστριες έχετε μικρά παιδιά σας προτείνω να περάσετε κάποιες ώρες δημιουργικές και ευχάριστες δημιουργώντας χριστουγεννιάτικα σπιτάκια : Χριστουγεννιάτικο Μπισκοτόσπιτο (Gingerbread House) και Φτιάχνουμε μικρά μπισκοτόσπιτα και τα διακοσμούμε με γλάσο

      Φέτος όμως όλα τα πράγματα είναι διαφορετικά. Η πανδημία μας έβγαλε έξω από τα νερά μας. Ας είναι όμως. Θα το περάσουμε και αυτό με αισιοδοξία για ένα μέλλον καλύτερο χωρίς κορονοιούς, αρρώστιες και απώλειες. Μπορεί φέτος η οικογένειά μας να μην βρεθεί στο ίδιο τραπέζι όπως όλα τα χρόνια. Όμως ελπίζουμε πως θα μπορέσουμε να καθίσουμε όλοι μαζί με ασφάλεια την επόμενη χρονιά γύρω από το γιορτινό τραπέζι των Χριστουγέννων για να ανταλλάξουμε ευχές για χρόνια πολλά με υγεία, ελπίδα και αισιοδοξία.

      Εκ μέρους μου σας εύχομαι Χρόνια πολλά και ο Νέος Χρόνος 2022 να μας δώσει όσα περιμένουμε όλοι μας. Την ελευθερία μας, την αισιοδοξία μας, τις αγκαλιές μας!

      Σας εύχομαι από καρδιάς Καλές Γιορτές και Χρόνια Πολλά!

      Με αγάπη μαμά Μαρία

      Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.

      mama Maria
      mama Maria
      Γεια σας! Είμαι η Μαρία, μητέρα της Κατερίνας και της Κάλης Εδώ και και χρόνια ταξιδεύουμε με το σύζυγό μου σε όλη την Ευρώπη και την Ελλάδα με το αυτοκινούμενό μας. Έχουμε επισκεφθεί μεγάλες και μικρές πόλεις, χωριά απόμερα και χωριά διάσημα, έχουμε γνωρίσει αξιοθέατα και μνημεία που δεν θα μπορούσαμε να τα γνωρίσουμε με διαφορετικό τρόπο. Τις ταξιδιωτικές αυτές εμπειρίες, πλαισιωμένες με δικές μας φωτογραφίες, ιστορικά στοιχεία και εξτρά πληροφορίες τις γράφω με το όνομα μαμά Μαρία και θα τις βρείτε στην κατηγορία ΤΑΞΙΔΙΑ του blog anthomeli

      ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

      Βαθμολογία Συνταγής




      εισάγετε το σχόλιό σας!
      παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

      Διαβάστε Επίσης