Τι πρέπει να κάνετε ΠΡΙΝ ταξιδέψετε αεροπορικώς με τα παιδιά σας

Με το που γεννήθηκε η Μελίτα ξέραμε ότι η οδική διαδρομή Αθήνα-Θεσσαλονίκη θα γινόταν όλο και πιο σπάνια μιας και οι υποχρεώσεις μας πλέον θα ήταν περισσότερες. Ξέραμε επίσης ότι και οι χρόνοι μας θα ήταν διαφορετικοί μιας και με ένα παιδί δεν ξεκινάς εύκολα να κάνεις πέντε ώρες δρόμο για ένα μόνο τριήμερο. Έτσι, εκτός από την πρώτη φορά που ταξιδέψαμε με το αυτοκίνητο (όταν ήταν 3 μηνών), η Μελίτα δεν έχει ξαναταξιδέψει μέχρι τη γιαγιά και τον παππού με το αυτοκίνητο. Η εμφάνιση μάλιστα των πρώτων low budget αεροπορικών εταιρειών, συν το γεγονός ότι τα παιδιά έως δύο ετών δεν πληρώνουν εισιτήριο ήταν για εμάς μια ευκαιρία να κάνουμε αυτό το ταξίδι με αεροπλάνο πιο συχνά απ’ ότι περιμέναμε. Την πρώτη φορά που η Μελίτα μπήκε στο αεροπλάνο ήταν 8 μηνών και θεωρούμε ότι, ούσα πλέον αρκετά εξοικειωμένη, δεν θα έχει κανένα πρόβλημα να ταξιδέψει και σε μακρινότερους προορισμούς. Έχοντας λοιπόν, χρησιμοποιήσει το αεροπλάνο μαζί με ένα, πλέον, πεντάχρονο παιδί αρκετές φορές, θα χαρώ να σας δώσω μερικές συμβουλές για το τι πρέπει να προσέξετε πριν την αναχώρησή σας, ώστε να νιώσετε κι εσείς πολύ σίγουροι την επόμενη φορά που θα προγραμματίσετε ένα ταξίδι αεροπορικώς με τα παιδιά σας είτε στο εσωτερικό είτε στο εξωτερικό. 

aeroplano_taksidi_anthomeli

Ταξίδι με το αεροπλάνο με τα παιδιά; Οργανωθείτε!

Ελέγξτε ότι όλα τα διαβατήρια είναι έγκυρα

Όχι, πείτε μου ότι δεν έχει συμβεί τουλάχιστον σε έναν γνωστό σας να θέλει να ταξιδέψει οικογενειακώς και να συνειδητοποιεί ότι το διαβατήριο κάποιου μέλους της οικογένειας έχει λήξει! Για τις πτήσεις του εσωτερικού, οι μεγάλοι μπορούν να ταξιδέψουν απλά με την ταυτότητά τους και τα παιδιά με πιστοποιητικό γέννησης. Οπότε ανάλογα με την ηλικία των παιδιών σας κάντε όλους τους απαραίτητους ελέγχους* Για τις πτήσεις του εξωτερικού, ελέγξτε τους κανονισμούς της χώρας προορισμού καθώς ενδέχεται να χρειαστείτε και βίζα αν πρόκειται για χώρα εκτός Ε.Ε. Τα παιδιά από 12 ετών και άνω μπορούν να βγάλουν ταυτότητα και να ταξιδέψουν χωρίς διαβατήριο στην Ευρώπη αλλά και στην Κωνσταντινούπολη.

*Μπορείτε να περάσετε επίσης και τη διαδικασία της ταυτοπροσωπίας στα ΚΕΠ (χρειάζεται μία φωτογραφία αλλά και η παρουσία του παιδιού). Είναι μία βεβαίωση που ισοδυναμεί με το πιστοποιητικό γεννήσεως.

Ενημερωθείτε για τους κανονισμούς της αεροπορικής εταιρείας και τις επιπλέον χρεώσεις

Είναι γνωστό ότι εκτός από τους διεθνείς κανόνες αεροδρομίων, κάθε αεροπορική εταιρεία έχει και τους δικούς της κανόνες (π.χ. όσον αφορά στον αριθμό των βαλιτσών που επιτρέπονται εντός της καμπίνας ή το μέγεθός τους).  Θεωρώ σωστό, ακόμα και πριν κλείσετε το εισιτήριό σας, να πάρετε τηλέφωνο στο γραφείο εξυπηρέτησης πελατών (ή να κάνετε την έρευνά σας διαδικτυακά) ώστε να μάθετε για τις επιπλέον χρεώσεις που μπορεί να έχει το καρότσι ή το καρεκλάκι του αυτοκινήτου. Μήπως υπάρχει επιπλέον χρέωση για την προτεραιότητα κατά την επιβίβαση ή για την επιλογή θέσης μέσα στο αεροπλάνο; Μια “φθηνή” αεροπορική εταιρεία μπορεί να κρύβει αρκετές χρεώσεις για μία οικογένεια που ταξιδεύει με περισσότερες αποσκευές και εξοπλισμό απ’ ότι ένα ζευγάρι. Τέλος, ενημερωθείτε για τις υπηρεσίες που προσφέρονται εντός του αεροσκάφους, όπως για παράδειγμα τηλεόραση, ακουστικά, μαξιλάρια, κουβέρτες κ.α. (ειδικά εάν πρόκειται για μακρινό προορισμό). 

Κάντε like στη σελίδα του Ανθομέλι στο Facebook, follow στο προφίλ μας στο Instagram και ακολουθήστε μας στο Pinterest.

Ελέγξτε τις ώρες αναχώρησης

Και όσο κι αν σας φανεί αστείο εμείς (ευτυχώς πριν τη Μελίτα) έχουμε χάσει αεροπλάνο γιατί δεν ελέγξαμε το π.μ. με το μ.μ. και το αεροπλάνο μας είχε φύγει το πρωί της ίδια μέρας. Δώστε σημασία στις λεπτομέρειες, όπως, το πότε κλείνει η πύλη και πότε ακριβώς γίνεται η επιβίβαση. Επίσης ελέγξτε το πόσες ώρες νωρίτερα θα πρέπει να είστε εκεί. Για  πτήσεις εσωτερικού συνήθως μία ώρα είναι αρκετή. Για πτήσεις του εξωτερικού, όμως, οι ώρες αυξάνονται. Προσπαθήστε να μην φτάσετε εκεί την τελευταία στιγμή καθώς οι ουρές, ειδικά τις ώρες αιχμής, μπορεί να σας βγάλουν εκτός χρονικού περιθωρίου. Τέλος, μην ξεγελαστείτε από τα μαγαζιά που θα βρείτε στο δρόμο σας εάν δεν έχετε πολύ χρόνο μιας και η πύλη αναχώρησης ενδέχεται να είναι αρκετά μακριά από τα καταστήματα… ειδικά εάν πρόκειται για low budget αεροπορική εταιρεία. 

Ελέγξτε τις θέσεις σας

Ελέγξτε ότι οι θέσεις που σας έδωσε το σύστημα είναι η μία δίπλα στην άλλη (ή έστω η μία πίσω από την άλλη). Έχω βρεθεί σε καταστάσεις (μία φορά το έζησα κι εγώ) που έχουν χωριστεί οικογένειες ελλείψει κοντινών θέσεων. Σε περίπτωση που αυτό συμβεί σε πτήση εσωτερικού, όπως σε εμάς, θεωρώ ότι το πρόβλημα δεν είναι τόσο μεγάλο. Εννοείται φυσικά ότι έστω ένας από τους δυο γονείς θα έχει θέση δίπλα στο παιδί! Εάν όμως αυτό συμβεί σε πτήση εξωτερικού, τότε σίγουρα δεν είναι και ό,τι πιο ευχάριστο. Ενημερώστε την αεροπορική εταιρεία ή την αεροσυνοδό (εντός του αεροσκάφους) και σίγουρα θα σας βρουν μία λύση. 

aerodromio_taksidi_anthomeli

Κάντε έγκαιρα το check-in και/ή τυπώστε την κάρτα επιβίβασης

Με την τεχνολογία να μας δίνει πλέον τη δυνατότητα να επιλέξουμε θέσεις, να κάνουμε check-in μόνοι μας και να εκτυπώσουμε τo boarding pass, η διαδικασία αυτή, όταν πρόκειται για οικογένεια, θα πρέπει να γίνεται όσο το δυνατόν γρηγορότερα και ένας από τους λόγους είναι ο παραπάνω (δηλαδή να είναι όλες οι θέσεις στο ίδιο σημείο). Έχετε όλα τα διαβατήρια (ταυτότητες - πιστοποιητικά γέννησης) και τις κάρτες επιβίβασης σε ένα σημείο (θα πρότεινα να μην τα εμπιστευτείτε στα παιδιά σας) ώστε ένας από την οικογένεια να είναι υπεύθυνος για αυτά και να τα δίνει στις πύλες ελέγχου όλα μαζί. 

Ελέγξτε το μετεωρολογικό δελτίο 

Όχι, μην γελάτε καθόλου. Θυμάστε στη σειρά "Είσαι το Ταίρι μου" που ο πρωταγωνιστής ξεκίνησε από Ελλάδα με σανδάλι και κατέληξε στην χειμωνιάτικη Αυστραλία να ψάχνει για μπουφάν; Ε, κάτι τέτοιο... φροντίστε να μην σας συμβεί. Ακόμα και κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, οι καιρικές συνθήκες στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες δεν μοιάζουν και πολύ με αυτές της Ελλάδας, οπότε μία ζακετούλα στην τσάντα ή ένα κλειστό παπούτσι στα παιδιά θα ήταν ιδανική επιλογή.

Ενημερωθείτε για το αεροδρόμιο αναχώρησης και προορισμού

Εδώ το θέμα μας έχει διπλή σημασία. Αρχικά θα σας πρότεινα να κάνετε ένα σωστό προγραμματισμό ώστε να έχετε αρκετό χρόνο για να περιηγηθείτε με την οικογένειά σας, ειδικά στο αεροδρόμιο αναχώρησης. Το αεροδρόμιο αποτελεί ένα τεράστιο λούνα παρκ για τα παιδιά (ειδικά εάν ταξιδεύουν για πρώτη φορά) και κάθετι τους είναι καινούργιο. Χαλαρώστε και μάθετέ τους μερικά πράγματα επιβίωσης, όπως το πως να διαβάζουν τους πίνακες με τις αναχωρήσεις και τις αφίξεις (ειδικά εάν είναι μεγαλύτερα)) ή επισκεφτείτε και μερικά καταστήματα με σουβενίρ. Προσπαθήστε να μην τρέχετε σέρνοντας τα παιδιά από το χέρι και εκμεταλλευτείτε τον χρόνο αναμονής αποδοτικά. 

Το δεύτερο κομμάτι αφορά το μέγεθος του αεροδρομίου. Ειδικά σε περιπτώσεις που ταξιδεύετε με ανταπόκριση καλό θα είναι να έχετε μια εικόνα της απόστασης από το ένα gate στο άλλο. Επίσης τσεκάρετε εάν υπάρχει φαρμακείο, τουαλέτες για παιδιά κ.λ.π. Μην έχετε μόνο στο μυαλό σας το Ελ. Βενιζέλος. Στην Ισλανδία το αεροδρόμιο είναι ένα δωμάτιο όλο κι όλο! Χε χε! Τέλος ελέγξτε την περίπτωση να υπάρχει ειδική ουρά αναμονής για οικογένειες (π.χ. όπου υπάρχει έλεγχος για βίζα, όπως στην Κων/πολη, που οι ουρές είναι τεράστιες) 

Πάρτε μαζί σας σνακ και νερό καθώς και παιχνίδια

Εννοείται ότι θα πρέπει να προετοιμαστείτε καλά για όλο το ταξίδι. Εάν τα παιδιά σας είναι μεγάλα θα πρότεινα να έχει το καθένα το σακίδιό του. Από πείρα σας λέω ότι παρόλο που τα υγρά απαγορεύονται μέσα στο αεροπλάνο, τουλάχιστον στα αεροδρόμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης οι μητέρες επιτρέπεται να έχουν ένα παγούρι με νερό για τα μικρά παιδιά τους και ένα μικρό σνακ (εμένα απλά με βάζουν να το δοκιμάσω). Τα παιχνίδια, οι μαρκαδόροι/τα μπλοκ, τα τάμπλετ, τα βιβλία και τα περιοδικά είναι must.

symvoules_aeroplano_anthomeli_1
https://www.anthomeli.com/2018/12/sakoules-dorakia-goodie-bags-gia-tin-disneyland.html

'Εχετε μαζί σας μερικά αντικείμενα εκτάκτου ανάγκης

Τέλος, έχω να τονίσω ότι με τίποτα δεν θα πρέπει να ξεχάσετε να βάλετε μέσα στην τσάντα σας τα εξής (ειδικά εάν δεν κουβαλάτε πια την τσάντα-αλλαξιέρα): 

  • χαρτομάντηλα
  • μωρομάντηλα
  • ζακέτα ή μια εσάρπα (την τελευταία φορά πάγωσα μέσα στο αεροπλάνο)
  • φάρμακα εκτάκτου ανάγκης (αν κάποιο μέλος παίρνει κάποια αγωγή)
  • τσίχλες (για το βούλωμα των αυτιών, αν και αυτό μπορείτε να το αποφύγετε αν αναπνέετε από το στόμα κατά την απογείωση και την προσγείωση)

Εάν επισκέπτεστε την πόλη του προορισμού σας ως τουρίστες, δείτε και αυτή την ανάρτηση, με τα  must-have αντικείμενα για το σακίδιο ενός τουρίστα

Γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής ομάδας "Ταξιδεύοντας με το Ανθομέλι" στο Facebook και ακολουθήστε μας στο "greek_travel_family" στο Instagram.
Γίνετε μέλη της ομάδας μας "Let's blog party" στο Facebook, και ακολουθήστε μας σε Facebook, Instagram και Pinterest στο "We Love Pinatas"

Σας ευχόμαστε να έχετε μια καλή πτήση! 

Υ.Γ. Χρήσιμες πληροφορίες για ταξίδι με μωρό και παιδιά από την Aegean . Για εισιτήρια πατήστε εδώ. 

Και σε περίπτωση που θέλετε να βρείτε τις καλύτερες τιμές σε εισιτήρια πατήστε εδώΚαι... Bon Voyage 

Κάλη

Ⓘ Η ανάρτηση ενδέχεται να περιέχει affiliate links τα έσοδα των οποίων βοηθούν στη συντήρηση του blog. Δεν σας επιβαρύνουν εξτρά σε περίπτωση που κάνετε κάποια αγορά μέσω αυτών. Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την υποστήριξη.

5 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Και εμεις για Θεσσαλονίκη προτιμάμε ή αεροπλανο ή τρένο. Εχουμε χρόνια να πάμε με αυτοκίνητο. Ειναι πιο βολικο να ταξιδευεις ετσι. Οι συμβουλες πολυ χρήσιμες ακόμα και για μας που χρησιμοποιουμε αεροπλάνο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Πρόσφατα Άρθρα

20 νέες χριστουγεννιάτικες οικογενειακές παραδόσεις για να ομορφύνετε τις γιορτές σας

Φέτος τα Χριστούγεννα η ανάγκη να νιώσουμε την αγάπη, τη θαλπωρή, την αγκαλιά και τα φιλιά θα είναι μεγαλύτερη από κάθε άλλη...

Εκτυπώσιμες κάρτες με δραστηριότητες για το advent calendar

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και στο μυαλό μας γυρίζουν ένα σωρό ιδέες για να κάνουμε εκπλήξεις στα παιδιά. Πολλά είναι τα έθιμα και...

Μοναδικό μας Ανθομέλι έγινες 9!

Πως γίνεται κάτι τόσο μικρό όσο η λέξη "Ανθομέλι" να μπορεί να γυρνάει όλο τον κόσμο σου; Πόση δύναμη κρύβεται πίσω από...

Σλοβακία Βλκόλινετς (Vlkolinec), ένα χωριό υπαίθριο μουσείο

Η Σλοβακία βρίσκεται στην καρδιά της Ευρώπης, είναι χώρα κυρίως ορεινή και το φυσικό περιβάλλον της είναι εκπληκτικό. Οι οροσειρές της είναι...

Ιδέες για δημιουργική online επικοινωνία και ένα scavenger hunt

Ως βετεράνοι στην online επικοινωνία (αφού μένουμε μακριά η μία από την άλλη) έχουμε να σας προτείνουμε ένα online παιχνίδι αλλά και...

Διαβάστε Επίσης