Πως να βελτιώσει το παιδί τα γράμματά του σε 5 Εasy βήματα

Από μικρή είχα τη “ρετσινιά” ότι δεν κάνω καλά γράμματα. Δεν τα έλεγες και ορνιθοσκαλίσματα αλλά σίγουρα ακόμα και σήμερα μοιάζουν λες και γράφει παιδί. Είχα βλέπετε και την αδερφή μου, την καλλιγράφο, που όλοι οι άλλοι ωχριούσαν μπροστά της και η σύγκριση ήταν αναπόφευκτη. Με τα χρόνια έκανα κάποιες προσπάθειες να αλλάξω γραφικό χαρακτήρα και να βελτιώσω τα γράμματά μου αλλά σε γενικές γραμμές η “βαθμολογία” μου ήταν κάτω από την βάση. Άσε μετά που γνώρισα τον Κώστα… άλλος καλλιγράφος μας βρήκε από εκεί. Ήμουν περικυκλωμένη ακόμα και από μαθητές που έγραφαν καλύτερα από μένα. Όταν, λοιπόν, η Μελίτα ξεκίνησε την πρώτη δημοτικού, σκέφτηκα ότι θα ήταν μια καλή ευκαιρία να πάρω την εκδίκησή μου μέσα από αυτήν! Θα την βοηθούσα να μάθει να γράφει τέλεια! Αμ δε! Το παιδί μου δεν φαινόταν να έχει πάρει κανένα γονίδιο από τον μπαμπά ή την θεία του και τα είχε πάρει όλα από μένα! Δύο χρόνια πέρασαν και παρόλο που όταν γράφει συγκεντρωμένα τα γράμματα της είναι αξιοπρεπή, τις περισσότερες φορές γράφει σαν να την κυνηγάνε. Έτσι, αποφάσισα να βάλω μπροστά τα μεγάλα μέσα. Κάτι που έπρεπε να είχα κάνει από καιρό αλλά κάλλιο αργά παρά ποτέ! Επιστράτευσα τον στόλο προϊόντων γραφής της STABILO και τη σειρά STABILO Easy Start και θα σας πω αμέσως το γιατί.

Γιατί να κάνω καλά γράμματα;

Οι λόγοι για τους οποίους κάποιος πρέπει να κάνει καλά γράμματα είναι παραπάνω από αισθητικοί. Καταρχάς η σωστή εκμάθηση της γραφής βοηθάει στην απομνημόνευση των λέξεων και άρα στην καλύτερη εκμάθηση της ορθογραφίας. Επιπλέον συμβάλει στην ανάπτυξη των γνωστικών ικανοτήτων και βοηθά στη συγκέντρωση του παιδιού στο μάθημα. Και τέλος, το παιδί βελτιώνει τις οργανωτικές του ικανότητες, μαθαίνει να λειτουργεί έχοντας τα πράγματά του σε τάξη και νιώθει και το ίδιο μεγαλύτερο το αίσθημα της αυτοικανοποίησης.

Αν και το δικό σας παιδί ανήκει στις πρώτες τάξεις του δημοτικού, τώρα που θα μπουν οι σωστές βάσεις της γραφής, ακολουθήστε τις 5 απλές συμβουλές μου και βοηθήστε το παιδί σας να βελτιώσει τα γράμματά του. Και μην νομίζετε, κάποια από αυτά θα τα κάνω πάλι κι εγώ!

5 συμβουλές για να βελτιώσει τα γράμματα του

Η σωστή θέση του χεριού

Βεβαιωθείτε ότι το παιδί έχει το δικό του χώρο διαβάσματος και δεν αλλάζει συνέχεια γραφείο. Το σωστό ύψος του χεριού και η σωστή αναλογία ύψους καρέκλας και γραφείου παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο. Από την εμπειρία μου ως δασκάλα κατ’οίκον βλέπω πολλά παιδιά που συνήθως κάθονται πολύ χαμηλά (παρόλο που τα περισσότερα έχουν τις καρέκλες που ανεβοκατεβαίνουν) και έτσι το χέρι τους παλεύει να φτάσει σωστά στο τετράδιο. Η σωστή θέση είναι να βρίσκεται ο αγκώνας σχεδόν σε όρθια γωνία.

Κάντε like στη σελίδα του Ανθομέλι στο Facebook, follow στο προφίλ μας στο Instagram και ακολουθήστε μας στο Pinterest.
Η σωστή θέση είναι να βρίσκεται ο αγκώνας σχεδόν σε όρθια γωνία.

Τετράδιο καλλιγραφίας

Ακόμα κι αν ο δάσκαλος/α δεν το ζητήσει, προμηθευτείτε ένα τετράδιο καλλιγραφίας ώστε να γράφει εντός των ειδικών γραμμών κι έτσι να αντιληφθεί το μέγεθος των γραμμάτων. Εγώ συνηθίζω να ονομάζω τα ψηλά γράμματα (αυτά που έχουν διπλάσιο μέγεθος από τα υπόλοιπα, όπως το ζ) “ψιλολελέκια” και τα παιδιά σκάνε στα γέλια. Γενικά βοηθάει να παρομοιάσετε τα γράμματα με αντικείμενα ή να τους δώσετε παράξενα και αστεία ονόματα (όπως π.χ. ότι το ωμέγα μοιάζει με έναν καθισμένο ποπό!) . Ας κάνουμε κάνουμε τα γράμματα μέρος του παιχνιδιού!

STABILO EasyStart

Προμηθευτείτε τη σειρά προϊόντων STABILO EasyStart με τη μοναδική σχεδίαση και καινοτομία ώστε να μετατρέψετε την εκμάθηση των γραμμάτων σε ένα συναρπαστικό ταξίδι. Τα παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας θα τη λατρέψουν και θα τους βοηθήσει ιδιαίτερα στα πρώτα βήματά τους.

Σειρά προϊόντων STABILO EasyStart με τη μοναδική σχεδίαση και καινοτομία

Info: H εταιρεία STABILO περιλαμβάνει μερικούς από τους κορυφαίους σχεδιαστές προϊόντων γραφής στον κόσμο και έχουν εισάγει μερικά από τα πιο καινοτόμα προϊόντα για παιδιά και ενηλίκους.

Μάθετε περισσότερα στο www.stabilo.com/gr


STABILO Easygraph

Το STABILO Easygraph είναι το εργονομικό μολύβι γραφίτη που υποστηρίζει και διευκολύνει την εκμάθηση της γραφής από τα πρώτα κιόλας στάδια καθώς το παιδί βρίσκει διαισθητικά το σωστό κράτημα χωρίς να πιέζει ή να κουράζει το χέρι του καθώς γράφει.

Το εργονομικό μολύβι γραφίτη που υποστηρίζει και διευκολύνει την εκμάθηση της γραφής

Το μολύβι STABILO Easygraph μπορείτε να το βρείτε και εδώ σε πολλά χρώματα για δεξιόχειρες αλλά και αριστερόχειρες.

STABILO Easyergo

Το STABILO Easyergo 1.4 είναι ένα μηχανικό μολύβι ανατομικά σχεδιασμένο για παιδιά από 8 ετών που επιθυμούν να βελτιώσουν τα γράμματά τους. Θα το βρείτε για αριστερόχειρες και δεξιόχειρες (όπως και το μολύβι Easyergo 3.15 που είναι για μικρότερα παιδιά), σε μοντέρνα χρώματα και με θέση να γράψει το όνομά του ώστε να μην μπερδευτεί με των συμμαθητών του. Πρέπει να σας πω ότι έχω εναποθέσει τις ελπίδες μου σε αυτό!

Το STABILO Easyergo 1.4 είναι ένα μηχανικό μολύβι ανατομικά σχεδιασμένο

Τα μηχανικά ανατομικά σχεδιασμένα μολύβια STABILO μπορείτε να τα βρείτε εδώ για δεξιόχειρες και αριστερόχειρες σε πολλούς χρωματικούς συνδυασμούς.

STABILO EASYoriginal

Το STABILO EASYoriginal είναι ένα στυλό rollerball με εργονομικό σχεδιασμό και προκαθορισμένες θέσεις για τα δάχτυλα. Παρόλο που είναι φυσικά με μελάνη, προσφέρει γραφή χωρίς στίγματα και μουτζούρες. Ιδανικό για παιδιά που μόλις ξεκινάνε τη χρήση στυλό.

Το STABILO EASYoriginal είναι ένα στυλό rollerball με εργονομικό σχεδιασμό και προκαθορισμένες θέσεις για τα δάχτυλα.

Τα στυλό STABILO easy original μπορείτε να τα βρείτε εδώ για δεξιόχειρες και αριστερόχειρες σε πολλούς χρωματικούς συνδυασμούς.

STABILO EASYColors

Έστω κι αν εμείς δεν τις έχουμε χρησιμοποιήσει, να σας πω ότι υπάρχει και η σειρά STABILO EASYColors για παιδιά προσχολικής ηλικίας που βοηθάνε τους μικρούς καλλιτέχνες να βρουν διαισθητικά τη σωστή θέση κρατήματος.

Σειρά STABILO EASYColors για παιδιά προσχολικής ηλικίας

Τις ξυλομπογιές STABILO Easycolours μπορείτε να τις βρείτε και εδώ σε πακέτα των 6 ή των 12.

Σωστός φωτισμός

Ο φωτισμός παίζει επίσης σημαντικό ρόλο. Εμείς σε αυτό δεν τα καταφέραμε σωστά από την αρχή με αποτέλεσμα να πέφτει σκιά πάνω στον σημείο που έπεφτε και να μην βλέπει σωστά τη γράφει. Ένα σωστό φωτιστικό γραφείου θα βοηθήσει αρκετά ακόμα κι όταν υπάρχει φως στο δωμάτιο από το παράθυρο. Επίσης ο προσανατολισμός του γραφείου θα πρέπει να είναι τέτοιος ώστε το φως από το παράθυρο ή την μπαλκονόπορτα να έρχεται από την αντίθετη πλευρά του χεριού που γράφει το παιδί ώστε να μην σκιάζει το χέρι επάνω στο χαρτί. Βεβαιωθείτε ότι βλέπει καλά τα γράμματα.

Λίγη εξτρά έμπνευση

Και επειδή η τεχνολογία έχει μπει στη ζωή μας, τι θα λέγατε να του βιντεάκια καλλιγραφίας στο youtube και να το εμπνεύσετε να φτιάξει ενδεχομένως το δικό του bullet journal ή τα δικά του poster για το δωμάτιο του. Αγοράστε ειδικά χρώματα και φωσφοριζέ μαρκαδοράκια υπογράμμισης και αφήστε το να πειραματιστεί με τα γράμματα και όμορφες λέξεις.

Αγοράστε ειδικά χρώματα και φωσφοριζέ μαρκαδοράκια και αφήστε το να πειραματιστεί με γραμματοσειρές και όμορφες λέξεις.

Θα μπορούσα να σας δώσω κι άλλες πολλές πρακτικές συμβουλές για τα γράμματα, όπως το να το βάζετε να κάνει έξτρα ασκήσεις γραφής ή να επενδύσετε περισσότερο χρόνο (πόσο πια!), αλλά δεν θα το κάνω γιατί σε έμενα δεν έπιασαν. Αυτό που θα σας πρότεινα όμως σίγουρα είναι δύο πολύ σημαντικά πράγματα. Πρώτον, όσο κι αν μπείτε στον πειρασμό (εγώ το λάθος αυτό το έχω κάνει αρκετές φορές) μην κατακρίνετε το παιδί για τα γράμματά του. Δείξτε υπομονή στις προσπάθειές του αλλά επιμείνετε και σε αυτά που θεωρείτε σημαντικά, όπως ας πούμε να έχουν κοινή φορά τα γράμματά του (συνήθως από τα αριστερά προς τα δεξιά για τους δεξιόχειρες), να σβήνει σωστά και να μην κάνει μουτζούρες.


Γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής ομάδας "Ταξιδεύοντας με το Ανθομέλι" στο Facebook και ακολουθήστε μας στο "greek_travel_family" στο Instagram.

Διαβάστε επίσης:


Α, και να μην ξεχάσω, όπως σας λέω πάντα, επειδή εγώ δεν είμαι ειδικός, σε περίπτωση που πραγματικά δείτε ότι παιδί δυσκολεύεται παραπάνω από το φυσιολογικό να γράψει, αργεί πολύ να ολοκληρώσει αυτό που πρέπει ή δεν είναι κατανοητά τα γράμματά του συμβουλευτείτε τη δασκάλα του και εν συνεχεία επισκεφτείτε, αν χρειαστεί, το ΚΕΔΔΥ, το Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης, Διάγνωσης και Υποστήριξης Εκπαιδευτικών Αναγκών. Με ανοιχτό μυαλό βρίσκονται λύσεις και διευκολύνουμε τη ζωή του παιδιού μας.

Να σας ευχηθούμε καλό μήνα και μια εύκολη σχολική χρονιά, easy like STABILOEasy!

Callie


Ευχαριστούμε την εταιρεία STABILO για τα υπέροχα μολύβια. Τα υπόλοιπα προϊόντα που χρησιμοποιήσαμε στην φωτογράφιση, τα προμηθευτήκαμε από το αγαπημένο μας Public και μπορείτε κι εσείς να τα αγοράσετε online πατώντας εδώ.

Βρείτε όλους τους διαγωνισμούς που τρέχουν στο Ανθομέλι.

Ⓘ Η ανάρτηση ενδέχεται να περιέχει affiliate links τα έσοδα των οποίων βοηθούν στη συντήρηση του blog. Δεν σας επιβαρύνουν εξτρά σε περίπτωση που κάνετε κάποια αγορά μέσω αυτών. Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την υποστήριξη.

2 ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Πρόσφατα Άρθρα

Τα αγαπημένα μας online φαρμακεία

Τα τελευταία χρόνια και ειδικά τους τελευταίους μήνες, λόγω της καραντίνας, εμπιστευτήκαμε περισσότερο τα ηλεκτρονικά καταστήματα για τις αγορές μας. Ακόμα και...

10 πρωτότυπα δώρα για το νεογέννητο μωρό

Θέλετε να κάνετε δώρο στο νεογέννητο μωρό της φίλης, της κουμπάρας, της αδερφής και αναζητάτε ιδέες για πρωτότυπα δώρα; Τότε είστε στο...

Βόλτα στο παλιό ενετικό λιμάνι των Χανίων με τα παιδιά

Από όλα τα ταξίδια που κάναμε, η Κρήτη έχει ξεχωριστή θέση στην καρδιάς μας, όμως, καθώς ήταν το όνειρό μας να πάμε...

9+2 υγιεινές τροφές και super foods για καλύτερη ζωή

Πριν λίγο καιρό, είχα ζητήσει τη βοήθεια Ελληνίδων food bloggers που ασχολούνται λίγο περισσότερο με την πιο υγιεινή διατροφή ή την χορτοφαγία...

Διακοπές στο Klagenfurt και στη λίμνη Worthersee της Αυστρίας

Ένα μεγάλο μέρος των καλοκαιρινών μας διακοπών με το αυτοκινούμενο στην Ευρώπη, το περάσαμε στην Αυστρία. Μαγευτήκαμε, παραγματικά, από τις πολλές ομορφιές...

Διαβάστε Επίσης