Ταξιδιωτικές αναμνήσεις από την ιταλική Ριβιέρα

mama Maria
Χτες βράδυ αναπολώντας τα ταξίδια μας, σταμάτησε η σκέψη μου σε ένα ταξίδι που είχαμε κάνει σε ένα πολύ όμορφο μέρος της Βόρειας Ιταλίας στην επαρχία της Λιγυρίας και ειδικά στην περιοχή της κοσμοπολίτικης ιταλικής Ριβιέρας. Αμέσως σκέφτηκα πως μπορούσα να μοιραστώ μαζί σας τις αναμνήσεις μου από αυτό το ταξίδι, αν σας τις μετέφερα στο χαρτί μαζί με το φωτογραφικό υλικό μας και διαβάζοντάς τες να χαλαρώσετε και να ξεκουραστείτε, αλλά και που ξέρει κανείς, ίσως σε κάποιους από εσάς να φανούν και χρήσιμες, αν αποφασίσετε να κάνετε το ταξίδι αυτό. Την περιοχή την είχαμε εντοπίσει στο χάρτη, είχαμε δει φωτογραφίες αλλά δεν μπορούσαμε να φανταστούμε πόση πραγματική ομορφιά έκρυβε μέσα του αυτός ο τόπος. Καλό όμως θα ήταν, πριν ξεκινήσω να σας ξετυλίγω το κουβάρι των αναμνήσεών μου, να μεταφερθούμε λίγο γεωγραφικά στην περιοχή, ώστε και εσείς να έχετε μια καλύτερη εικόνα για αυτήν.

Η Ιταλική Ριβιέρα χωρίζεται σε δύο τμήματα, την ανατολική και την δυτική Ριβιέρα, τα οποία τμήματα είναι πολύ διαφορετικά μεταξύ τους και γεωφυσικά αλλά και οικιστικά.

Η Ανατολική Ριβιέρα, η γνωστή ως Ριβιέρα Λεβάντε αποτελείται από κρημνώδεις ακτές με κολπίσκους, μικρές παραλίες και πανοραμικά μονοπάτια. Πέντε μεσαιωνικά χωριά, βρίσκονται στο άκρο του ανατολικού τμήματος της ιταλικής Ριβιέρας, κρέμονται κυριολεκτικά από τους απότομους βράχους και έδωσαν το όνομά τους στην περιοχή, ονοματίζοντάς την Cinque Terre δηλ. Πέντε τόποι. Τα χωριά αυτά είναι τα Riomaggiore, Manarola, Corniglia, Vernazza και Monterosso. Σε αυτήν ανήκει και η θελκτική λουτρόπολη Σάντα Μαργαρίτα, αλλά και το κοσμοπολίτικο Πόρτο Φίνο.

Η Δυτική Ριβιέρα ή αλλιώς Ριβιέρα Πονέντε, παρουσιάζει ένα πιο ήπιο τοπίο, γεμάτο κόλπους, με μεγάλες ακτές με άμμο και όμορφες πόλεις, όπως η Γένοβα, η Σαβόνα το ξακουστό Σαν Ρέμο και άλλες.taxidi_italiki_riviera

Cinque terre – Ιταλική Ριβιέρα

Τα πέντε χωριουδάκια κρύβονταν ξεχασμένα από θεούς και ανθρώπους επί αιώνες και η μόνη επαφή των κατοίκων τους με τον έξω κόσμο ήταν όταν μετέφεραν τα εμπορεύματά τους προς πώληση στην κοντινή πόλη La Spezia με τα καΐκια τους. Ώσπου στην δεκαετία το 1960 κάποιοι πλούσιοι και διάσημοι που περνούσαν από την θάλασσα με τα κότερά τους με προορισμό το Πόρτο Φίνο, ενώ μέχρι τότε τα θαύμαζαν από μακριά, αποφάσισαν να τα προσεγγίσουν για να γνωρίσουν από κοντά την ομορφιά αυτού του άγνωστου και απομονωμένου τόπου. Σήμερα τα χωριά είναι αραιοκατοικημένα και κάποια είναι ακόμα ανέγγιχτα από το χρόνο.
Το 1997 την Cinque Terre, η UNESCO την συμπεριέλαβε στους θησαυρούς του παγκόσμιου πολιτισμού, για τη γοητεία που ασκεί αυτό το μέρος της ακτής, ενώ το 1999 ολόκληρη η περιοχή ανακηρύχθηκε Εθνικό Πάρκο που στόχο έχει την προστασία των τοιχωμάτων και αναβαθμίδων που στη διάρκεια των χρόνων έκαναν οι κάτοικοι για την καλλιέργεια των αμπελιών τους και τη στήριξη του ανισόπεδου εδάφους.

Κάντε like στη σελίδα του Ανθομέλι στο Facebook, follow στο προφίλ μας στο Instagram και ακολουθήστε μας στο Pinterest.

Διαδρομή

Η γραφικότητα ακόμα και σήμερα που χαρακτηρίζει ολόκληρη την περιοχή, οφείλεται στην έλλειψη δρόμου που έχει λειτουργήσει αποτρεπτικά στη μεγάλη πληθώρα τουριστών. Ο καλύτερος τρόπος για να απολαύσετε αυτή την περιοχή είναι να περπατήσετε από το Riomaggore έως και Monteroso, κατά μήκος της ακτογραμμής, το γαλάζιο μονοπάτι, ανάμεσα στους ελαιώνες και στα αμπέλια, αλλά και στις κρημνώδεις ακτές και απομονωμένες παραλίες. Η εκδρομή πεζοπορίας διαρκεί συνολικά 5 ώρες και τα μονοπάτια είναι καλοδιατηρημένα και εύκολα προσβάσιμα. Αντίθετα η διαδρομή με το τοπικό διώροφο τρένο είναι πανεύκολη και η μεγαλύτερη απόσταση μεταξύ δύο χωριών είναι μόλις 9 λεπτά. Μπορείτε εύκολα να επισκεφθείτε τα 5 χωριά την ίδια μέρα αφού είναι συχνή η συγκοινωνία από νωρίς το πρωί έως αργά το απόγευμα. Το τρένο περνάει πότε από τούνελ τα ανοιγμένα στους βράχους και πότε σύριζα επάνω στους απόκρημνους βράχους ως τη θάλασσα. Βέβαια ακόμη καλύτερος τρόπος για μια μονοήμερη επίσκεψη στα χωριά είναι από τη θάλασσα με καράβι που θα το πάρετε από τη La Spetzia. Μια απίστευτη διαδρομή που είναι στο χέρι σας ποια θα αποφασίσετε να κάνετε!

Ανατολική ιταλική Ριβιέρα – Cinque Terre

Το ταξίδι μας ξεκίνησε από την ονομαστή περιοχή Cinque Terre, σε μετάφραση πέντε τόποι, που είναι η πιο όμορφη και η πιο εντυπωσιακή! Πέντε υπέροχα χωριά βρίσκονται σκαρφαλωμένα κυριολεκτικά σε γκρεμούς πάνω από τα νερά της Μεσογείου. Για εκατομμύρια χρόνια η θάλασσα διαβρώνει ανελέητα την περιοχή της ιταλικής ριβιέρας σε όλη της την έκταση, δημιουργώντας απόκρημνους ορμίσκους και ακρωτήρια. Σε αυτή τη θαλασσοδαρμένη λωρίδα γης μήκους 15 χλμ. υπάρχουν πέντε χωριά, πέντε τόποι με κοινή ιστορία και κοινό όνομα.

Riomaggiore (Ριοματζόρε)

Χτισμένο το 13ο αι. είναι το πρώτο χωριό που συναντήσαμε ξεκινώντας από την πόλη La Spetzia. Γεμάτο με λιθόστρωτα δρομάκια και με σκαλοπάτια για να επικοινωνούν οι επάνω όροφοι των σπιτιών. Τα πολύχρωμα τριώροφα και τετραώροφα σπίτια του στριμωγμένα το ένα πάνω στο άλλο σαν σφηκοφωλιά, κατηφόριζαν στις απότομες πλαγιές, ώσπου να κατέληγαν στα βράχια της ακτής. Βαμμένα σε κίτρινο, ροζ, πορτοκαλί και κόκκινο χρώμα με τα πράσινα πατζούρια τους δημιουργούσαν μια εξαίσια πανδαισία χρωμάτων, που πραγματικά μας ξετρέλανε. Μια απίστευτη εικόνα ομορφιάς, μαγείας και έκπληξης! Από το Riomaggiore ξεκινάει «ο δρόμος της αγάπης» ή όπως λέγεται στα ιταλικά via dell’ amore. Στο μονοπάτι αυτό που είναι χαραγμένο πάνω στους απόκρημνους βράχους και κρεμασμένο πάνω από τη θάλασσα έχουν περπατήσει αμέτρητα ερωτευμένα ζευγάρια από όλο τον κόσμο, ώσπου να καταλήξουν, ίσως οι πιο τολμηροί και δυνατοί στο δεύτερο χωριό της Cinque Terre, στη Manarola.

Εμείς δεν περπατήσαμε τον δρόμο της αγάπης, αλλά πολλοί ήταν αυτοί που αποφάσισαν να τον περπατήσουν. Δεν ξέρω εάν εσείς το αποφασίζατε, αλλά στο επόμενο χωριό είναι σίγουρο πως θα φτάνατε.

Manarola (Μαναρόλα)

Manarola_Cinque_Terre

Αφού κάνετε είκοσι λεπτά περπάτημα θα φτάσατε στο επόμενο χωριό, στη Manarola. Σπίτια χρωματισμένα με όλων των ειδών τα χρώματα στενά και ψηλά σαν πύργοι , μοιάζουν να είναι κολλημένα επάνω στους βράχους. Δεσπόζουν πάνω από το μικροσκοπικό λιμανάκι της και είναι τόσο απόκρημνη που αναγκάζει τους κατοίκους να ανεβάζουν τις βάρκες τους από τη θάλασσα με βοήθεια γερανού. Έτσι τις… παρκάρουν στους δρόμους του χωριού, προσφέροντας στους ταξιδιώτες ένα μοναδικό θέαμα.

Corniglia (Κορνίλια)

Τέσσερα χιλιόμετρα πεζοπορίας θέλετε να διανύσετε στο δρόμο της αγάπης για να φτάσατε στο τρίτο χωριό της Cinque Terre, στο χωριό Corniglia. Διαφέρει από τα άλλα παραθαλάσσια χωριά, γιατί είναι το πιο απομακρυσμένο και δυσπρόσιτο, αφού το χωρίζουν από τη θάλασσα 400 περίπου σκαλοπάτια. Τα παμπάλαια σπίτια του και τα μεσαιωνικά δρομάκια του, το κάνουν πολυφωτογραφημένο είτε βγάζετε φωτογραφίες στα απόκρημνα βράχια με θέα τη θάλασσα, είτε στα γραφικά καφενεδάκια της πλατείας του χωριού. Ίσως αυτό το απομακρυσμένο χωριό που μοιάζει με αετοφωλιά, να ήταν το πιο όμορφο, αν τη λέξη ομορφιά δεν την έκλεβε το διπλανό του χωριό, το Vernazza.

Vernazza (Βερνάτσα)

Vernazza_Cinque_Terre_Italia

Μετά από μια διαδρομή μιάμισης ώρας με τα πόδια και ανάμεσα από λεμονιές και αμπέλια θα φτάσετε στη Vernazza. Είναι το ωραιότερο από τα 5 χωριά της Cinque Terre, χτισμένο πάνω στον απότομο βράχο, αλλά πιο απλωμένο και καταλήγει σε ένα μικρό λιμανάκι. Έχει δρόμους που συνδέονται μεταξύ τους με απότομα σκαλιά και από ψηλά θα σας προσφέρει μια εντυπωσιακή θέα προς τη θάλασσα. Όλα τα στενά δρομάκια του περνώντας κάτω από επιβλητικές πύλες και αψίδες καταλήγουν στο πανέμορφο λιμανάκι. Τα χρωματιστά σπίτια του βαμμένα κόκκινα και κίτρινα, συναγωνίζονται τις χρωματιστές βάρκες που είναι αραγμένες στο λιμάνι του, όπου επικρατεί μια ξεχωριστή ατμόσφαιρα. Διατηρεί έντονα το μεσαιωνικό χαρακτήρα του με πανέμορφα κτήρια αιώνων, που μας καταδεικνύουν τη παλιά του δόξα.

Monterosso al mare(Μοντερόσο)

Δύο ώρες με τα πόδια πάνω στη Via dell’ Amore και θα φτάσατε στο Monterosso. Το τελευταίο από τα 5 χωριά της πανέμορφης αυτής περιοχής που βρίσκεται σε μια κοιλάδα, περιτριγυρισμένο από αμπελώνες και ελαιώνες. Είναι το μεγαλύτερο, το πιο κοσμοπολίτικο και το πιο αξιοποιημένο τουριστικά από όλα. Εδώ μπορείτε να βρείτε πάμπολλα εστιατόρια και ταβέρνες και να γευτείτε τις υπέροχες σπεσιαλιτέ της περιοχής, αλλά και να απολαύσετε τα φημισμένα εξαιρετικά τοπικά κρασιά τους, ειδικά το Sciacchetra. Μη παραλείψετε να δοκιμάσετε, όσο και να σας φαίνεται απλό, το πιάτο με τα χειροποίητα ζυμαρικά με σάλτσα πέστο και φρέσκο βασιλικό.

Ο γίγαντας του Μοντερόσο, ένα σκαλισμένο άγαλμα επάνω στο βράχο που βλέπει προς τη θάλασσα, θα σας συντροφεύει με το άγρυπνο βλέμμα του, όταν θα κολυμπάτε μαζί με τους πάμπολλους τουρίστες στην απλωτή παραλία του χωριού.

Αυτά τα μέχρι πριν από 4-5 δεκαετίες εντελώς άγνωστα χωριά , αποτελούν σήμερα έναν από τους πιο διάσημους καλοκαιρινούς προορισμούς σε όλη την Ευρώπη. Και έτσι σήμερα το Cinque Terre συγκαταλέγεται στους δέκα πιο δημοφιλείς προορισμούς της Ιταλίας, γιατί κρατά τη δική του γοητεία και είναι πράγματι πανέμορφο. Με μια επισήμανση μόνο, εσείς που θα το επισκεφθείτε να μην έχετε στο μυαλό σας πως θα παραθερίσετε, αλλά πως στο ταξίδι σας αυτό θα περιηγηθείτε και θα αποκτήσετε ακόμη μια ταξιδιωτική εμπειρία.

Rapalo (Ράπαλο)

Μετά από τις υπέροχες εντυπώσεις που μας άφησε η περιοχή της Cinque Terre, παίρνοντας τον αυτοκινητόδρομο φτάσαμε στην πόλη Rapalo. Μια φημισμένη λουτρόπολη με τις αριστοκρατικές επαύλεις, τις οικοδομές βαμμένες σε παστέλ αποχρώσεις, αλλά και το γεμάτο ζωντάνια λιμάνι της. Ο παραλιακός δρόμος με τους φοίνικες κατέληγε στο μικρό κάστρο του 16ου αι. που είναι και ο κύριος πόλος έλξης τουριστών. Δεσπόζει στο κέντρο της παραλίας και χρησιμοποιείται για εκθέσεις τέχνης. Το βράδυ όταν το κάστρο φωταγωγήθηκε δημιούργησε ένα εξαίσιο θέαμα, ιδίως με τις αντανακλάσεις των φώτων του στη θάλασσα. Ο περίπατος στην πόλη αυτή ήταν υπέροχος, έχοντας σύμμαχο τον καλό καιρό, αφού εξ άλλου οι θερμοκρασίες παρόλο που ήταν καλοκαίρι είναι θαυμάσιες, καταλήξαμε σε μια μικρή παραλία για χαλάρωση και ηρεμία.
Rapalo_Italia
EXTRA INFO

  1. Εμείς μείναμε ως αυτοκινούμενοι στο πάρκινγκ ενός βενζινάδικου στην είσοδο της πόλης με ένα μικρό αντίτιμο. Υπάρχει όμως και κάμπινγκ μέσα στο Rapalo. Δείτε την ιστοσελίδα του εδώ.
  2. Περίπου 15 λεπτά από το κέντρο της πόλης του Ραπάλο υπάρχει σταθμός τελεφερίκ με το οποίο μπορείτε να ανεβείτε στο βουνό, να επισκεφθείτε τη βυζαντινή εκκλησία του 16ου αι. με τη θαυματουργή εικόνα της, αλλά και να απολαύσετε από ψηλά όλη την περιοχή. Λένε πως η διαδρομή είναι λίγο τρομακτική, αλλά πιστεύω πως θα σας αποζημιώσει για την εμπειρία και την εξαιρετική θέα που θα σας προσφέρει.
  3. Μένοντας στο Rapalo, το χρησιμοποιήσαμε ως ορμητήριο για επίσκεψη σε δύο ξεχωριστές πόλεις στον κόλπο αυτόν της ιταλικής Ριβιέρας, την Santa Margherita και το Portofino.

Santa Margherita (Σάντα Μαργαρίτα)

Την επόμενη μέρα, αφήσαμε το αυτοκινούμενο στο Rapalo και πήραμε τον δρόμο με την μηχανή μας για τη Santa Margherita, την πιο θελκτική λουτρόπολη της Ανατολικής Ριβιέρας. Μόλις φθάσαμε, με την πρώτη ματιά μας στη πόλη διακρίναμε τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα της. Πολυτελή ξενοδοχεία, επιβλητικά αριστοκρατικά μέγαρα, υπέροχη προκυμαία, κοσμηματοπωλεία, παλαιοπωλεία με ιδιαίτερα κομμάτια, μπουτίκ με εξεζητημένα ρούχα. Η παραλία της μας τράβηξε αμέσως το ενδιαφέρον με τις χρωματιστές μπλε και κόκκινες ξαπλώστρες, τα σπιτάκια για το άλλαγμα του μαγιό και αυτά σε εναλλαγή του μπλε και κόκκινου και όλα αυτά βέβαια μέσα στο κέντρο της πόλης. Οι βαρκούλες και τα μικρά ή μεγάλα σκάφη άλλα αραγμένα έξω από τη θάλασσα και άλλα μέσα σε αυτή, έδιναν και αυτά το δικό τους χρώμα στην εικόνα της πόλης.

Santa_Margarita_Italia_3 Santa_Margarita_Italia_23

Βαδίζοντας στο δρόμο της βόλτας στην παραλία, με τη σειρά από παγκάκια για ξεκούραση και θέαση, απολαύσαμε τον καλοκαιρινό δροσερό καιρό, ανάμεσα στους ανθρώπους της πόλης που όπως σε όλες τις πόλεις ζουν και αυτοί την καθημερινότητά τους, με τα καλά και τα άσχημα. Στην παραλία τους το άγαλμα του Χριστόφορου Κολόμπου, του εξερευνητή με καταγωγή από την διπλανή πόλη της Γένοβας, δεσπόζει μεγαλοπρεπές επάνω στο βάθρο του.
Santa_Margarita_Italia_5
Από την παραλία ήδη όπως φαίνεται και στο βάθος της φωτογραφίας, επάνω σε ένα λόφο βρίσκεται η Villa Durazzo, χτισμένη από τον 16ο αι. και εκπροσωπεί το αναγεννησιακό μεγαλείο της πόλης. Περιβάλλεται από ένα θαυμάσιο πάρκο και σήμερα είναι και χώρος για τα πολιτιστικά δρώμενα.
Santa_Margarita_Italia_4
Στη βόλτα μας μέσα στην πόλη, εκείνο που μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ήταν η ιδιαιτερότητα των κτιρίων της που πραγματικά ήταν αξιοπρόσεκτη. Κοιτάζαμε τα κτίρια και νομίζαμε τα σχέδια που είχαν επάνω στους τοίχους, γύρω από τα παράθυρα και στα μπαλκόνια τους πως ήταν γύψινες διακοσμήσεις. Όμως παρατηρώντας καλύτερα διαπιστώσαμε πως ήταν ζωγραφισμένα! Υπέροχες ζωγραφιές, παίζοντας με το φως και τη σκιά, έδιναν ένα αποτέλεσμα καταπληκτικό. Τόσο γοητευτήκαμε, που φωτογραφίζαμε κάθε γωνιά που μας άρεζε και ενθουσιαστήκαμε με την ιδέα μας να ζωγραφίσουμε και εμείς το σπίτι μας κατά τον ίδιο τρόπο, όταν επιστρέψουμε. Όμως δυστυχώς, έχω να σας εκμυστηρευτώ, πως… όλα έμειναν μόνο στις φωτογραφίες και στις αναμνήσεις μας.
Santa_Margarita_Italia_20 Santa_Margarita_Italia_21 Santa_Margarita_Italia_22
Κάνοντας έναν μεγάλο κυκλικό περίπατο στην πόλη παραλιακά, φτάσαμε σε σημείο που η εικόνα που αντικρίσαμε ήταν πανοραμική. Όπως καταλαβαίνετε οι φωτογραφίες μας ήταν οι καλύτερες, έχοντας σύμμαχο και τη διάθεση του καιρού δίνοντάς μας σε κάθε κλικ και άλλη διάσταση, αφού ο ήλιος και τα σύννεφα παίζανε κρυφτό.
Santa_Margarita_Italia_6 Santa_Margarita_Italia_24

Porto Fino (Πόρτο Φίνο)

Την ίδια μέρα από τη Santa Margherita αποφασίσαμε να επισκεφθούμε και το Porto fino, που βρίσκεται στην νότια άκρη της ομώνυμης χερσονήσου. Είναι μια γραφική παραθαλάσσια πόλη, ένα θέρετρο της ιταλικής Ριβιέρας και γενικά της Ιταλίας και ίσως το δημοφιλέστερο λιμάνι για πολυτελείς θαλαμηγούς. Οι επιλογές μας ήταν τρεις: Ή έπρεπε να πάμε οδικώς με το όχημά μας ή να πάρουμε το αστικό λεωφορείο ή έπρεπε να πάρουμε το πλοίο της γραμμής από τη Σάντα Μαργαρίτα. Τη λύση με το αυτοκίνητο την απορρίψαμε γιατί στο Πόρτο φίνο οι θέσεις παρκαρίσματος είναι περιορισμένες και θα έπρεπε να αφήναμε το όχημά μας 2 χλμ. έξω από την πόλη. Γι αυτό αποφασίσαμε να πάρουμε το πλοίο της γραμμής που θα μας κατέβαζε στο λιμάνι και στο κέντρο της πόλης.
Porto_Fino_Italia_40
Η πόλη του Portofino με το λιμάνι του είναι ένα από τα πιο πολυφωτογραφημένα τοπία της Ιταλίας και πραγματικά μας γοήτευσε από την πρώτη ματιά. Τα ροζ, πορτοκαλί και κίτρινα καλλιτεχνικά βαμμένα σπίτια του, δημιουργούσαν ένα υπέροχο σκηνικό που μας συνεπήρε. Δικαίως το μέρος αυτό αξίζει να το φωτογραφήσει κανείς, ώστε μέσα από τις φωτογραφίες να μείνει για πάντα στο μυαλό του.
Portofino_Italia_2 Portofino_Italia_16
Η μεγάλη κεντρική πλατεία η Piazza Martiri dell’ Olivetta που σε λίγο φτάσαμε όταν κατεβήκαμε από το πλοίο, είναι στρωμένη με μικρά πετραδάκια. Η γραφική αυτή πλατεία είναι και η ζωή της πόλης. Όλα κινούνται γύρω από αυτήν και όλα σε οδηγούν σε αυτήν. Από εδώ ανεβαίνοντας από τα στενά δρομάκια φτάσαμε στην εκκλησία του Σαν Τζόρτζο και μετά στο κάστρο.
Portofino_Italia_1
Τουρίστες πολλοί και ανάμεσά τους και εμείς τριγυρίσαμε στα μικρά δρομάκια της πόλης με τα πάμπολλα καταστήματα όλων των ειδών, φθηνά και ακριβά, φιρμάτα και απλά. Στα παλαιοπωλεία, και στις γκαλερί που βρίσκονται χαμένα στους μικρούς γύρω δρόμους συνωστίζονταν στην πραγματικότητα όσοι ενδιαφέρονταν να αγοράσουν, αλλά και όσοι ήθελαν να χαζέψουν ή να περάσουν την ώρα τους. Εξ’ άλλου ένα από τα πιο όμορφα πράγματα που μπορεί να κάνει κανείς σε ένα ταξίδι είναι και αυτό το οφθαλόλουτρο στις αγορέςτου κόσμου.
Portofino_Italia_13 Portofino_Italia_14
Τα καφέ και τα εστιατόρια ειδικά στο μικρό λιμάνι, γύρω από την πλατεία, αλλά και σε κάθε γωνιά το δρόμου είναι πολλά και μας καλούσαν να γευτούμε τα εδέσματά τους ή να απολαύσουμε το καφεδάκι μας. Η δροσιά και ο αέρας που χάιδευε το πρόσωπό μας κατεβαίνοντας από το βουνό και περνώντας από το στενό πέρασμα της πόλης, μας έκανε να αισθανθούμε όμορφα και ούτε καταλαβαίναμε εκείνη τη στιγμή πως ήταν ντάλα καλοκαίρι. Βέβαια, αργότερα, καταλάβαμε πως αυτό το αεράκι δεν ήταν χάιδεμα δροσιάς, αλλά ήταν προμήνυμα μιας καταιγίδας που ευτυχώς μας βρήκε όταν πλέον είχαμε φθάσει στο κατάλυμά μας. Αλλά αυτά ας τα αφήσουμε για αργότερα. Τώρα ήμασταν στην υπέροχη πλατεία και στο γραφικό λιμανάκι του Πόρτο φίνο και ρουφούσαμε κυριολεκτικά κάθε στιγμή που ζούσαμε.
Portofino_Italia_18 Portofino-Italia_8
Μη νομίζετε βέβαια λέγοντας πως το λιμάνι του Πόρτο Φίνο είναι γραφικό, εννοώ πως είναι ένα λιμανάκι μόνο με ψαρόβαρκες. ΟΧΙ!! Εδώ τα πολυτελή γιοτ, οι θαλαμηγοί και τα μικρά και μεγάλα σκάφη, που είναι αραγμένα στο φυσικό λιμάνι του, είναι τόσα πολλά που πολλές φορές δημιουργούν το αδιαχώρητο.
Portofino_Italia_5 Portofino_Italia_17 Santa_Margarita_Italia_1
Θα μπορούσαμε να κάνουμε και έναν περίπατο σε ένα πολυσύχναστο μονοπάτι που θα μας οδηγούσε στο San Fruttuoso ένα παλαιό μοναστήρι Βενεδεκτίνων του 11ου αι. ανάμεσα στα πεύκα και τις ελιές, αλλά διαπιστώσαμε πως ο χρόνος δεν θα μας έφτανε και γι αυτό αποφασίσαμε να πάρουμε το πλοίο της επιστροφής για τη Σάντα Μαργαρίτα. Με πολλές υπέροχες αναμνήσεις από αυτή τη γραφική πόλη του Πόρτο Φίνο, φτάσαμε αργά το απόγευμα στη Santa Margherita που αντικρίζοντας την από το καράβι, μας έδωσε απλόχερα για ακόμη μια φορά υπέροχες φωτογραφίες, αυτή τη φορά όμως κάτω από έναν συννεφιασμένο και κατάμαυρο ουρανό.
Santa_Margarita_Italia_25

Δυτική ιταλική Ριβιέρα

Genova (Γένοβα )

Επόμενος σταθμός η Genova από την οποία ξεκινάει και η Δυτική Ριβιέρα. Είναι η πρωτεύουσα της Λιγυρίας και είναι γεμάτη με παλάτια, εκκλησίες, μουσεία και έργα τέχνης που μαρτυρούν το μεγαλείο της πόλης των παλαιών χρόνων, διότι από τον 10ο μέχρι το 18ο αι. τα πλοία της Γένοβας όργωναν τη θάλασσα και έφερναν πίσω στο λιμάνι της πλούτο και δόξα. Είναι μα πόλη με μεγάλη ιστορία και πλούσιο παρελθόν.
Το λιμάνι της Γένοβας σήμερα είναι το μεγαλύτερο λιμάνι της Ιταλίας. Έχει βγάλει όμως φήμη πως είναι επικίνδυνη ως πόλη, γιατί είναι μια ζωντανή πόλη-λιμάνι και όχι μια λουτρόπολη. Αυτό όμως είναι λογικό, γιατί εδώ λόγω του λιμανιού κυκλοφορούν διάφοροι τύποι ανθρώπων, όμως και αυτό, ίσως να είναι μέρος της γοητείας της. Ίσως και για αυτό δεν είναι ταξιδιωτικός προορισμός, παρά μόνο οδικό πέρασμα. Τι κρίμα όμως, γιατί έχει τόσα πολλά που μπορεί να προσφέρει η πόλη στον ταξιδιώτη.
Genova_Italia_2
Η πόλη είναι χτισμένη αμφιθεατρικά στους λόφους του κόλπου της Γένοβας. Μπροστά η θάλασσα και πίσω χαμηλοί λόφοι την πιέζουν και αυτή αναγκαστικά απλώνεται κατά μήκος της ακτής. Τα σπίτια της βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής το ένα με το άλλο αφήνοντας μόνο στενά περάσματα. Αυτά όμως στην παλιά πόλη διότι στην νέα πόλη έγιναν σημαντικές αλλαγές με αφορμή την EXPO το 1992 για τα πεντακόσια χρόνια από το πρώτο ταξίδι του Κολόμβου στην Αμερική και το 2004 όταν ήταν πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.
Genova_Italia_1
Δεν έχει διευκρινισθεί ιστορικά αν ο Χριστόφορος Κολόμβος γεννήθηκε στη Γένοβα ή στη Σαβόνα, όμως η παρουσία του Χριστόφορου Κολόμβου, του τολμηρού αυτού άντρα που θέλησε να δει τι βρίσκεται πέρα από το γνωστό κόσμο και ο οποίος τελικά ανακάλυψε το Νέο Κόσμο, είναι αισθητή σε όλη την πόλη. Προς τιμήν του, το άγαλμά του δεσπόζει στην πόλη καθώς και πολλές οδοί έχουν πάρει το όνομά του, όπως επίσης και το αεροδρόμιό της.
Σταθμεύσαμε για μια διανυκτέρευση στο πάρκινγκ του λιμανιού της Γένοβα, ελεύθερα, χωρίς αντίτιμο, γιατί και εμείς αποφασίσαμε να περάσουμε απλώς από την πόλη για τον επόμενο προορισμό μας. Δεν ξέρω εν τέλει αν κάναμε σωστά, γιατί στερηθήκαμε την προοπτική να την δούμε από κοντά και ίσως να μη μας δοθεί άλλη ευκαιρία. Οι φωτογραφίες μας είναι από το πέρασμά μας και πάνω από το αυτοκίνητο.
Genova_3
Info: Στο λιμάνι υπάρχει το Ενυδρείο της πόλης, το Acquario, που είναι ένα από τα μεγαλύτερα και τα σημαντικότερα της Ευρώπης και αν εσείς φθάσετε κάποια φορά στην Γένοβα μη παραλείψετε να το επισκεφθείτε. Υπολογίζεται πως 1.500.000 επισκέπτες, το επισκέπτονται κάθε χρόνο. Ένας φόρος τιμής στη θάλασσα από μια πόλη που χρωστάει σχεδόν τα πάντα σε αυτήν.

San Remo (Σαν Ρέμο)

Πριν μπούμε στη Γαλλία η τελευταία στάση μας στην Δυτική ιταλική Ριβιέρα ήταν η κοσμοπολίτικη λουτρόπολη San Remo.
San_Remo_Italia_21

Γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής ομάδας "Ταξιδεύοντας με το Ανθομέλι" στο Facebook και ακολουθήστε μας στο "Travelling with Αnthomeli" στο Instagram.

Το Σαν Ρέμο είναι μια όμορφη πόλη, αν και η αίγλη του παρελθόντος της έχει μειωθεί αρκετά. Παρόλα αυτά οι μεγαλοπρεπείς βίλες, ο παραλιακός δρόμος με τους φοίνικες, το λιμάνι με τα πολυτελή γιότ, το καζίνο, τα πολυτελή καταστήματα και τα ξενοδοχεία της προσδίδουν ακόμη και σήμερα μια ιδιαίτερη γοητεία. Εξ’ άλλου το φεστιβάλ τραγουδιού που γίνεται κάθε Φεβρουάριο, το γνωστό Festival della canzone,της προσφέρει μια παρουσία διασημοτήτων, δίνοντας της συγχρόνως και μια παγκόσμια προβολή.
San _Remo_ItaliaΤο επίκεντρο, αλλά και το έμβλημα της πόλης ήταν και είναι αναμφίβολα το καζίνο που κατασκευάστηκε στις αρχές του 20ου αι. και προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες. Εμείς βγάλαμε την απαραίτητη φωτογραφία στα σκαλοπάτια της εισόδου του καζίνο, και αισθανθήκανε τουλάχιστον προς στιγμήν, ωσάν να ήμασταν οι παίκτες που πηγαίνουν να αφήσουν ή να κερδίσουν μια περιουσία.
San_Remo_Italia_6
Περπατήσαμε σε όλη την πόλη, στο λιμάνι, στα στενά δρομάκια της πόλης, απολαύσαμε το δροσερό αεράκι της θάλασσας και γενικά ζήσαμε με όλο το είναι μας την πόλη. Στην παλιά ιστορική πόλη, βέβαια, υπάρχουν και κάποιες συνοικίες που είναι παρατημένες και αναρωτηθήκαμε αν βρισκόμασταν στο San Remo ή όχι. Έχει τους χαρακτηριστικούς στενούς δρόμους, όμορφα μεσαιωνικά σπίτια ψηλά και στενά, κολλημένα το ένα στο άλλο, όλα σε παστέλ αποχρώσεις, όμως υπάρχει, απ΄ ότι διέκρινα, στο χώρο κάποια εγκατάλειψη ή να πω, για να είμαι πιο ελαστική, ίσως εκεί όπου εμείς περπατήσαμε.
San_Remo_Italia Εκείνο όμως που μου έκανε μεγάλη εντύπωση όταν νύχτωσε, και επισκίασε οποιαδήποτε ατέλεια που είχαμε δει, ήταν μια ιδιαιτερότητα της αγοράς της. Σαν βράδιασε λοιπόν, οι δρόμοι άδειασαν από τα αυτοκίνητα, έγιναν πεζόδρομοι, τα ρεστοράν και τα καφέ έβγαλαν τραπεζάκια στο δρόμο, και τα καταστήματα άνοιξαν τις πόρτες τους για το αγοραστικό κοινό, μετά τις 10 το βράδυ και… όσο πάρει! Οι δρόμοι γέμισαν από ανθρώπους που βολτάριζαν, έγιναν μια μεγάλη παρέα, έτρωγαν στα εστιατόρια, έπιναν το ποτό τους, ψώνιζαν από τα καταστήματα και η πόλη αμέσως μετατράπηκε σε μια πολύβουη φωτισμένη πλατεία. Για μας αυτό που ζήσαμε ήταν αναπάντεχο και πρωτόγνωρο που μπορώ να ομολογήσω πως δεν το έχουμε δει ποτέ σε άλλη, πόλη!San_Remo_Italia_9
San_Remo_Italia_8
Το San Remo ήταν μια ωραία ανάπαυλα, γιατί ήταν η τελευταία πόλη της Ιταλικής Ριβιέρας και ήταν η πόλη της ξεκούρασης, ώστε να πάρουμε δυνάμεις, για να ξεκινήσουμε προς τον επόμενο προορισμό μας, που ήταν η Κυανή ακτή της Γαλλίας. Έτσι επιβαλλόταν ξεκούραση, καλό φαγητό, και ένας ήρεμος ύπνος. Και επειδή όλα αυτά που ζήσαμε ήταν ονειρικά, δεν ξέρει κανείς ίσως ακόμη και μέσα στο όνειρό μας να βλέπαμε πως ήμασταν….. στην ιταλική Ριβιέρα.
Σας αφήνω να ονειρευτείτε και εσείς και το όνειρό σας ίσως κάποτε να γίνει πραγματικότητα να ταξιδέψετε σε αυτόν τον ονειρεμένο προορισμό και να σας ευχαριστήσω πολύ για τη διάθεσή σας να φτάσετε μέχρι το τέλος της ταξιδιωτικής μου ανάρτησης.
Εάν σας άρεσε ο ταξιδιωτικός προορισμός αυτός στην ιταλική Ριβιέρα, μπορείτε να αφήσετε τα σχόλιά σας κάτω από αυτή την ανάρτηση ή ακόμη και να προσθέσετε τη δική σας ταξιδιωτική εμπειρία εάν έχετε επισκεφθεί τον τόπο αυτόν!

Δείτε κι άλλες ταξιδιωτικές εμπειρίες στην κατηγορία ΤΑΞΙΔΙΑ στο Ανθομέλι!!!

Σε μια μελλοντική ανάρτηση στο Ανθομέλι θα σας ταξιδέψω στη γαλλική Ριβιέρα που κι αυτή έχει τις εκπλήξεις της με τις όμορφες πόλεις και τα αξιοθέατά της.

Αν σας φάνηκε το άρθρο ενδιαφέρον θα χαρώ να το κοινοποιήσετε!

Μαμά Μαρία