ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

    Άγιος Νικόλαος Κρήτης. Φτάνουν λίγεs ώρες για να τον απολαύσουμε;

    Άγιος Νικόλαος Κρήτης! Είχαμε μόνο λίγες ώρες για να τον εξερευνήσουμε και η αλήθεια είναι πως ήταν λίγες γι αυτόν τον όμορφο τόπο.. Σας προτείνουμε όλα όσα κάναμε με τα παιδιά αλλά με τη βοήθεια ντόπιων φίλων σας προτείνουμε ακόμα τι μπορείτε να κάνετε στον Άγιο Νικόλαο για να τον απολαύσετε, ποια μέρη μπορείτε να επισκεφτείτε στην γύρω περιοχή. Κνωσσός, Σπιναλόγκα αλλά και πανέμορφες παραλίες στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης είναι λίγες από τις προτάσεις μας.

    Ο Άγιος Νικόλαος Κρήτης ήταν στην ουσία το τελευταίο νησί προορισμός της κρουαζιέρα μας με τα παιδιά. Την επόμενη μέρα θα ήμασταν στο Λαύριο, όπου η οικογένεια της Κάλης θα αποβιβάζονταν ενώ εμείς θα είχαμε ακόμα μια μέρα στο κρουαζιερόπλοιο ώσπου να φτάσουμε στη Θεσσαλονίκη. Ήμασταν αποφασισμένοι, λοιπόν, πως αυτές τις λίγες ώρες στην Κρήτη θα τις απολαμβάναμε στο έπακρον! Μια μικρή βόλτα στη λίμνη για φωτογραφίες και στην αγορά για ψώνια και μετά κατευθείαν σε μια παραλία για βουτιά και ρακή με μεζέδες!

    Τις προηγούμενες μέρες της κρουαζιέρα μας ήμασταν non stop. Μετά την επιβίβασή μας από Λαύριο και Θεσσαλονίκη πήγαμε στη Μύκονο και μετά στη Σαντορίνη, όπου είχαμε μια ολόκληρη μέρα στο κάθε νησί. Φουλ πρόγραμμα και στα δύο νησιά και ταυτόχρονα δραστηριότητες στο πλοίο για μικρούς και μεγάλους μέχρι αργά το βράδυ. Ακολούθησαν η Ρόδος και η Κύπρος όπου είχαμε λίγες μόνο ώρες στη διάθεσή μας. Αυτό όμως δεν σήμαινε πως χαλαρώσαμε 100%! Οπότε ο Άγιος Νικόλαος, ως τελευταίος μας νησιωτικός προορισμός θα ήταν… το κερασάκι στην τούρτα μας!

    Άγιος Νικόλαος Κρήτης, λίμνη Βουλισμένη
    Στη λίμνη του Αγίου Νικολάου Κρήτης

    Τι θα δείτε στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης

    Με μία ματιά από το λιμάνι ο Άγιος Νικόλαος δεν είναι οπτικά τόσο γραφικός όσο τον είχαμε στο μυαλό μας. Η ανοικοδόμηση της πόλης χάλασε την εικόνα του και προσωπικά βρήκαμε πολλές πολυκατοικίες αλλά και σπίτια άχαρα και άσχημα. Ωστόσο, προχωρώντας προς τα μέσα από το λιμάνι θα συναντήσετε τη λίμνη του Αγίου Νικολάου που είναι πολύ όμορφο σημείο της πόλης. Η λίμνη είναι πλέον ενωμένη με τη θάλασσα και εκτός από λιμανάκι για κάποια σκάφη έχει και μία πλατφόρμα απ’ όπου πολλά παιδιά βουτούσαν. Το μόνο που δεν κάναμε είναι να βολτάρουμε στο σημείο της πόλης πίσω από την λίμνη καθώς φαινόταν αρκετά γραφική και με όμορφα δρομάκια. Next time!

    Άγιος Νικόλαος Κρήτης. Λίμνη Αγίου Νικολάου ή Βουλισμένη
    Η λίμνη του Αγίου Νικολάου ή λίμνη Βουλισμένη
    Άγιος Νικόλαος Κρήτης. Φτάνουν λίγεs ώρες για να τον απολαύσουμε; 3
    Λίμνη του Αγίου Νικολάου
    Άγιος Νικόλαος Κρήτης. Φτάνουν λίγεs ώρες για να τον απολαύσουμε; 5
    Στο τσαφ δεν πηδήξαμε μέσα στη Λίμνη από την πλατφόρμα… και είναι το μόνο που μετανιώσαμε!

    Η λίμνη του Αγίου Νικολάου

    Η λίμνη του Αγίου Νικολάου Κρήτης λέγεται και Βουλισμένη ενώ παλιότερα λεγόταν Βρωμολίμνη. Την ονομασία αυτή την πήρε γιατί μύριζε άσχημα λόγω των στάσιμων νερών της. Στις μέρες μας κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει φυσικά γιατί έχει ανοιχτεί ένα κανάλι προς τη θάλασσα πάνω από το οποίο περνάει και η γέφυρα-δρόμος του Πασά Κωστή Αδοσίδη.

    Άγιος Νικόλαος Κρήτης. Φτάνουν λίγεs ώρες για να τον απολαύσουμε; 7
    Ανθομελοοικογένεια στην Λίμνη του Αγίου Νικολάου

    Αυτό το σημείο της πόλης είναι το πιο όμορφο και γραφικό σημείο του κέντρου της πόλης. Γύρω από την κυκλική λίμνη υπάρχουν εστιατόρια και καφέ και έναν δρόμο πιο πέρα θα συναντήσετε έναν όμορφο πεζόδρομο για τα ψώνια σας με είδη λαϊκής τέχνης και σουβενίρ.

    Άγιος Νικόλαος Κρήτης. Φτάνουν λίγεs ώρες για να τον απολαύσουμε; 9
    Ώρα για λίγα ακόμα ψώνια στην αγορά του Αγίου Νικολάου
    Άγιος Νικόλαος Κρήτης. Πεζόδρομος, μαγαζιά, ψώνια.
    Πεζόδρομος, Αγορά Άγιος Νικόλαος Κρήτης

    Διαβάστε επίσης στο Ανθομέλι:

    Που μπορείτε να πάτε από τον Άγιο Νικόλαο Κρήτης

    Κνωσσός

    Η αλήθεια είναι πως αρχικά είχαμε στο μυαλό μας όταν θα φτάσουμε στην Κρήτη να πάμε στην ημερήσια εκδρομή στην Κνωσσό που ήταν οργανωμένη από τη Celestyal (εξτρά χρέωση). Η ξενάγηση όμως δεν συμπλήρωσε τα άτομα που έπρεπε οπότε δεν πραγματοποιήθηκε. Σκεφτήκαμε πως θα μπορούσαμε να νοικιάσουμε ένα βανάκι και να πάμε ως εκεί αυτόνομα αλλά ήμασταν αρκετά κουρασμένοι από τις προηγούμενες μέρες και το μόνο που είχαμε ανάγκη ήταν χαλάρωση.

    Info: Η απόσταση Άγιος Νικόλαος-Κνωσσός είναι περίπου 65 χιλιόμετρα με το αυτοκίνητο, περίπου μία ώρα διαδρομής.

    Το παλάτι της Κνωσσού στην Κρήτη, knossos, crete, palace of knossos
    Το Παλάτι της Κνωσσού. Photo by davestem on Pixabay

    Απολαύστε μια επίσκεψη στο παλάτι της Κνωσού με ένα εισιτήριο skip the line (για να μην περιμένετε στην ουρά του ταμείου) και μια συναρπαστική audio ξενάγηση στο smartphone σας. Φορέστε τα ακουστικά σας και ζήστε το περιβάλλον σας μέσω της αφήγησης. Πατήστε εδώ για λεπτομέρειες.

    Σπιναλόγκα

    Μια άλλη επιλογή ήταν να πάμε στο νησί της Σπιναλόγκας. Τελικά όμως απορρίψαμε την ιδέα γιατί δεν θέλαμε να απομακρυνθούμε από την πόλη και τα παιδιά δεν είχαν διάθεση για περπάτημα και ξεναγήσεις.

    Η Σπιναλόγκα είναι ένα μικρό απέναντι από την Ελούντα και απέχει από το νησί μόλις 800μ. Η ονομασία του νησιού δόθηκε από τους Ενετούς και σημαίνει μακρύ αγκάθι. Παρόλο που η ιστορία του νησιού είναι μακρόχρονη οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε τη Σπιναλόγκα ως το λεπροκομείο της Κρήτης και αργότερα της Ελλάδας. Κάποιο μάθαμε γι αυτό το κομμάτι της ιστορίας από το βιβλίο Το Νησί της Βικτώριας Χίσλοπ και από τη ομώνυμη σειρά που γυρίστηκε εκεί. Περισσότερα για τη Σπιναλόγκα εκείνης της εποχής μπορείτε να διαβάσετε εδώ σε ένα ενδιαφέρον άρθρο.

    Σήμερα το φρούριο και η καστροπολιτεία της Σπιναλόγκας από την περίοδο της Ενετοκρατίας διατηρούνται σε καλή κατάσταση και είναι επισκέψιμα. Το νησί δέχεται πάνω από 300.000 επισκέπτες τον χρόνο και μπορεί να το επισκεφτεί κανείς από τον Άγιο Νικόλαο, την Ελούντα ή την Πλάκα. Υπάρχουν δρομολόγια κάθε 30′ λεπτά. H πιο κοντινή διαδρομή είναι από την Πλάκα στα 10΄ενώ από τον Άγιο Νικόλαο είναι τα πιο αραιά δρομολόγια.

    Σπιναλόνγκα- Ελούντα - Κρήτη. spinalonga
    Το νησί Σπιναλόγκα στην Κρήτη. Photo by ERROR_420 on Pixabay

    Πάρτε ένα παραδοσιακό ελληνικό ξύλινο σκάφος στο εκπληκτικό νησί της Σπιναλόγκα! Εξερευνήστε μία από τις τελευταίες αποικίες για λεπρούς της Ευρώπης, χτισμένη στο παλιό ενετικό φρούριο. Κάντε μια μεγάλη βόλτα στο νησί και μάθετε για τις ενετικές οχυρώσεις. Κλείστε απευθείας από εδώ. Το εισιτήριο για τη Σπιναλόγνκα είναι 8 ευρώ.

    Κοντινές παραλίες

    Εμείς είχαμε κάνει τον προγραμματισμό μας από την προηγούμενη μέρα. Ρωτήσαμε μία πολύ καλή μας φίλη, που πλέον μένει μόνιμα στον Άγιο Νικόλαο, να μας προτείνει παραλίες κοντά στην πόλη, ώστε να μπορούμε να πάμε με τα πόδια ή έστω με ταξί και να είναι family friendly. Αν και η επιλογή μας, όπως είναι φυσικό, ήταν μία από αυτές που μας πρότεινε, σας παραθέτουμε και τις τρεις προτάσεις της για να επιλέξετε τι ταιριάζει σε εσάς.

    Άγιος Νικόλαος Κρήτης
    Άγιος Νικόλαος Κρήτης. Οι τσάντες θαλάσσης που κρατάμε αλλά και τα καπέλα μας είναι από Amelie accesories.

    Παραλία Αμμούδι

    Αυτή ήταν η δική μας επιλογή και δεν το μετανιώσαμε καθόλου. Ήταν 2 ώρες στις εφτά μέρες διακοπών με το κρουζιερόπλοιο Celestyal Olympia που θα θυμόμαστε για καιρό. Η καθαρή θάλασσα, οι επιλογές για δραστηριότητες στο νερό, η πολύ κοντινή απόσταση από το λιμάνι και οι επιλογές για φαγητό, καφέ ή ποτό δίπλα στη θάλασσα ήταν τα πλεονεκτήματα της επιλογής μας.

    Από το λιμάνι μπορείτε να φτάσετε στο Αμμούδι περπατώντας παραλιακά σε 10-15 λεπτά. Και το βάζω στο περίπου γιατί εμείς κάναμε πηγαίνοντας και κάποιες στάσεις για φωτογραφίες ενώ ο γυρισμός ήτανε πιο γρήγορος.

    Άγιος Νικόλαος Κρήτης
    Άγιος Νικόλαος Κρήτης. Στο βάθος βλέπετε την παραλία Αμμούδι. Άλλο τόσο προς την αντίθετη κατεύθυνση είναι το λιμάνι. Ωστόσο η παραλία είναι πεντακάθαρη και διαυγής.

    Η θάλασσα είναι πεντακάθαρη και όχι ιδιαίτερα βαθιά. Στον μικρό κόλπο θα βρείτε ένα beach bar και ένα ακόμα μαγαζί, ο Αχινός, καθόλου τουριστικό που όμως τα έχει όλα και συμφέρει, αφού μπορείς να πιειτε το ποτό ή τον καφέ σας αλλά ταυτόχρονα να βρείτε και σνακ, μεζέδες αλλά και φαγητό σε καλές τιμές, καλή ποιότητα και εξαιρετική παρουσίαση. Κι όλα αυτά δίπλα στο κύμα!

    Άγιος Νικόλαος Κρήτης, παραλία Αμμούδι (Αχινός)
    Παραλία Αμμούδι, Άγιος Νικόλαος Κρήτης

    Εμείς ήμασταν τυχεροί και μόλις φτάσαμε βρήκαμε αμέσως τραπέζι. Όσοι από εμάς δεν φορούσαν μαγιό άλλαξαν στα αποδυτήρια δίπλα στο μαγαζί ενώ οι υπόλοιποι βούτηξαν αμέσως στα γαλάζια νερά του κόλπου! Υπέροχη θάλασσα! Ο Γιώργος ανέλαβε μετά από λίγο να παραγγείλει και πολύ σύντομα το τραπέζι μας γέμισε με πεντανόστιμους κρητικούς μεζέδες που συνόδευε η ρακή. Φυσικά δεν παραλείψαμε και σνακ για τα παιδιά!

    Άγιος Νικόλαος Κρήτης. Φτάνουν λίγεs ώρες για να τον απολαύσουμε; 17
    Μεζέδες στον Άγιο Νικόλαο

    Η παρέα μας μεγάλωσε όταν ήρθε η Αθηνούλα, η φίλη μας, να μας δει! Συζητήσεις με τα νέα μας και αναμνήσεις από τα παλιά, μιας και είχαμε πολλά χρόνια να ιδωθούμε, μπλέχτηκαν με τις εμπειρίες μας από το ταξίδι.

    Άγιος Νικόλαος Κρήτης
    Όλοι μαζί μια παρέα οι συζητήσεις μας δεν είχανε σταματημό!

    Δεν ξέρω αν ήταν ότι ήταν η τελευταία στην ουσία μέρα που είχαμε παρέα, η οικεία ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε, η άψογη εξυπηρέτηση αλλά ακόμα θυμόμαστε εκείνες τις ώρες με νοσταλγία και χαμόγελο.

    Παραλία Βότσαλο

    Αυτή είναι η δεύτερη παραλία μέσα στην πόλη όπου μπορείτε να πάτε με τα πόδια. Έχει μία καφετέρια επάνω στον βράχο και ψιλό βότσαλο. Προσωπικά αν έχετε παιδιά δεν θα σας την πρότεινα.

    Παραλία Βούλισμα

    Βρίσκεται λίγο έξω από την πόλη του Αγίου Νικολάου γύρω στα 15 λεπτά με το αυτοκίνητο προς Ιεράπετρα. Η ομορφιά της εξαρτάται, μας είπανε, κάποιες φορές κι από το αν thn πετύχετε με αέρα αλλά μας την περιέγραψαν ως μια θεϊκή παραλία.

    Παραλία Βουλισμα- Voulisma Beach or Golden Beach or Istro Beach.
    Παραλία Βούλισμα, Κρήτη, photo by Evangelos Mpikakis on Unsplash

    Παραλία Πλάκα

    Αν θέλετε να απομακρυνθείτε από την πόλη τότε προτείνουμε την Πλάκα που βρίσκεται απέναντι από την Σπιναλόγκα. Για να πάτε εκεί από τον Άγιο Νικόλαο Κρήτης θα χρειαστείτε όμως αυτοκίνητο. Οπότε υπολογίστε τους χρόνους γιατί αν έχετε επισκεφτεί τον Άγιο με κρουαζιερόπλοιο, όπως εμείς, πρέπει να είστε σίγουροι πως θα είστε πίσω στην ώρα σας. Από εκεί μπορείτε να πάρετε και καραβάκι για να επισκεφτείτε και τη Σπιναλόγκα.

    Αν θέλετε όμως μπορείτε να κάνετε το μπάνιο σας στην παραλία της Πλάκας. Η παραλία αυτή έχει όμως βότσαλα αλλά υπέροχη θέα προς το νησάκι της Σπιναλόνγκας. Θα βρείτε ξαπλώστρες με ομπρέλες και η φίλη μας πρότεινε ένα ωραίο μαγαζί το Isla Bistro Coctail Bar στην παραλία της Πλάκας για να απολαύσετε το ποτάκι σας.

    Διαβάστε στο Ανθομέλι:

    Φυσικά υπάρχουν πολλά να κάνεις στον Άγιο Νικόλαο ακόμη αλλά ξέρετε πως είμαστε εμείς εδώ στο Ανθομέλι. Προσπαθούμε πάντα να σας προτείνουμε τις δικές μας προσωπικές εμπειρίες, ό,τι εμείς έχουμε δοκιμάσει ή γευτεί. Ταξιδιωτικοί οδηγοί υπάρχουν πολλοί αλλά σκοπός είναι να πάρετε μια πιο προσωπική εικόνα και να μας νιώσετε όπως θα νιώθατε μιλώντας με κάποιον φίλο σας.

    Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να καταγράψω κάτι που ναι μεν είναι γνωστό για τους Κρητικούς αλλά έγινε αντιληπτό απ’ όλους μας από την πρώτη στιγμή που πατήσαμε τον πόδι μας στο νησί. Τι φιλόξενοι και γελαστοί άνθρωποι οι Κρητικοί! Τι εξυπηρετικοί όλοι στα μαγαζιά τους! Νομίζω πως αυτό το συναίσθημα της φιλοξενίας και φιλικότητας μας έκανε να ξεχωρίσουμε το νησί απ’ όλα τα νησιά που επισκεφτήκαμε κατά τη διάρκεια της κρουαζιέρα μας και να θέλουμε να ξαναεπιστρέψουμε!

    Επιστρέψαμε στο Celestyal Olympia και λίγο πριν φύγουμε από το λιμάνι απολαύσαμε ένα καταπληκτικό χορευτικό κρητικό συγκρότημα που χόρεψε για εμας παραδοσιακούς κρητικούς χορούς.

    Κρητικοί χοροί Celestyal Olympia, Celestyal Cruises
    Κρητικοί χοροί στο Celestyal Olympia

    Αναζητήστε σε 3 highlights στο instagram του anthomeli τα stories από την εμπειρία μας με τη Celestyal Cruises αλλά και πιο συγκεκριμένα από την Κρήτη.

    Pin it for later

    Άγιος Νικόλαος Κρήτης. Τι μπορείτε να κάνετε για λίγες ώρες στην πόλη, κοντινές παραλίες και αξιοθέατα, ψώνια.
    Άγιος Νικόλαος Κρήτης. Τι μπορείτε να κάνετε για λίγες ώρες στην πόλη, κοντινές παραλίες και αξιοθέατα, ψώνια.
    Άγιος Νικόλαος Κρήτης. Φτάνουν λίγεs ώρες για να τον απολαύσουμε; 24

    Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.

    Kathy
    Kathyhttps://www.anthomeli.com
    Είμαι η Κατερίνα, μουσικός στο επάγγελμα και ζω με την οικογένειά μου στη Θεσσαλονίκη. Λατρεύω ό,τι έχει να κάνει με τις τέχνες και τα ταξίδια και το Ανθομέλι είναι η μεγάλη μου αδυναμία.

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    Διαβάστε Επίσης