ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

    Βόλτα στο παλιό ενετικό λιμάνι των Χανίων με τα παιδιά

    Από όλα τα ταξίδια που κάναμε, η Κρήτη έχει ξεχωριστή θέση στην καρδιάς μας, όμως, καθώς ήταν το όνειρό μας να πάμε μαζί με τη Μελίτα εδώ και αρκετό καιρό. Παρόλο που καταφέραμε να επισκεφτούμε μόνο ένα μέρος του Ν. Χανίων, νομίζω ότι το τριήμερο αυτό ήταν ένα από τα καλύτερα του 2020. Ξεχωρίσαμε την Παλιά Πόλη και το παλιό ενετικό λιμάνι των Χανίων, τα οποία έχουν τόσα πολλά πράγματα να κάνεις και να δεις, που χωρίσαμε την περιήγηση σε δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος περιγράφουμε τα αξιοθέατα του λιμανιού κατά μήκος της προβλήτας και στο δεύτερο τις γειτονιές της παλιάς πόλης των Χανίων. Θα έρθετε μαζί μας μία βόλτα;

    To 2020 , παρ’ όλη την αναστάτωση λόγω covid, είχε για εμάς αρκετά ταξιδάκια και αυτό γιατί άλλα έγιναν στην αρχή της χρονιάς (Τζουμέρκα), πριν την εξάπλωση του ιού, άλλα μέσα στο καλοκαίρι, που τα πράγματα είχαν καταλαγιάσει (ταξίδι με το ιστιοπλοϊκό και ταξίδι στο Τολό) και άλλα το φθινόπωρο πριν την 2η καραντίνα (διαμονή στα Χανιά).

    Βόλτα στο παλιό ενετικό λιμάνι των Χανίων

    Χανιά χωρίς επίσκεψη στο γραφικό παλιό ενετικό λιμάνι δεν γίνεται. Εμείς, είχαμε την ευκαιρία να μείνουμε και στο υπέροχο Alcanea Boutique Hotel, το οποίο βρίσκεται στην αρχή του λιμανιού και έχει στο πιάτο του μεγάλο μέρος της θέας, σας συστήνουμε ανεπιφύλακτα να το επιλέξετε και να ζήσετε την εμπειρία αυτή έχοντας ταυτόχρονα άμεση πρόσβαση στο καλύτερο highlight της πόλης. Ειδικά αν είστε με τα παιδιά σας, η άμεση πρόσβαση στο λιμάνι θα είναι σωτήρια, καθώς η περιήγηση στην πόλη έχει αρκετό περπάτημα, μέσα σε λίγα λεπτά, μπορείτε να είστε πίσω στο ξενοδοχείο σας!

    Παλιό ενετικό λιμάνι Χανίων, Alcanea Boutique Hotel
    Η θέα μας από το Alcanea Boutique Hotel

    Ενετικό λιμάνι των Χανίων

    Το Παλιό Ενετικό Λιμάνι (1320-1356) αποτελεί το στολίδι όχι μόνο της Παλιάς Πόλης των Χανίων αλλά όλης της πόλης. Τα αναρίθμητα καφέ, ζαχαροπλαστεία και εστιατόρια δεν θα σας αφήσουν νηστικούς, ενώ τα μαγαζιά με τουριστικά είδη, δερμάτινα και παραδοσιακά προϊόντα θα καλύψουν όλα τα βαλάντια και φυσικά θα ενθουσιάσουν τα παιδιά. Η Μελίτα που αγαπάει τα ψώνια και δεν ήξερε τι να πρωτοπάρει! Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, η ανάπτυξη και η ανακαίνιση πολλών σημείων της παλιάς πόλης κατάφεραν να κάνουν την προκυμαία πόλο έλξης όχι μόνο των τουριστών αλλά και των ντόπιων!

    Παλιό ενετικό λιμάνι Χανίων
    Ταβέρνα στο Παλιό Ενετικό Λιμάνι των Χανίων

    Αν δεν είστε πολύ του κρέατος, προτείνουμε για φαγητό στο λιμάνι το Ιταλικό εστιατόριο Il Padrino.

    Αφετηρία μας το δημοτικό πάρκινγκ

    Θα ξεκινήσω την απαρίθμηση των αξιοθέατων από τη βορειοδυτική είσοδο του λιμανιού, καθώς εκεί θα βρείτε και το μεγάλο δημοτικό πάρκινγκ, που αν πάτε νωρίς και με λίγη υπομονή, μπορείτε να παρκάρετε. Με το που περάσετε την είσοδο μια τεράστια ιστορία Ενετοκρατίας, Αιγυπτιοκρατίας αλλά και Τουρκοκρατίας σας περιμένει να τη γνωρίσετε!

    Παλιό ενετικό λιμάνι Χανίων, Φρούριο Φίρκα
    Πλάνο από την βορειοδυτική είσοδο με θέα το Φρούριο Φίρκα

    Ενετικό Φρούριο Φίρκα

    Το ενετικό Φρούριο Φιρκά, 1204-1669, βρίσκεται στην αρχή του λιμανιού, στην Ακτή Κουντουριώτη. Χτίστηκε από τους Ενετούς, οι οποίοι ήθελαν έναν στρατηγικά ιδανικό χώρο για να τοποθετήσουν τη φρουρά τους. Μετέπειτα και ως το 1898, χρησιμοποιήθηκε από τους Οθωμανούς για τον ίδιο σκοπό γι’ αυτό και φέρει την τουρκική ονομασία Φιρκά, δηλαδή στρατώνας. Το 1913, περνάει επιτέλους σε ελληνικά χέρια σηματοδοτώντας και την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα. Το φρούριο είναι επισκέψιμο και προσφέρει πολύ ωραία θέα σε όλο το λιμάνι. Τα κορίτσια θα λατρέψουν τη θέα και τις φωτογραφίες που μπορούν να βγάλουν και τα αγόρια σας τα κανόνια!

    Παλιό ενετικό λιμάνι Χανίων, Φρούριο Φίρκα
    Φρούριο Φίρκα
    Παλιό ενετικό λιμάνι Χανίων, Φρούριο Φίρκα
    Μελιτού με φόντο τον Αιγυπτιακό Φάρο
    Παλιό ενετικό λιμάνι Χανίων, Φρούριο Φίρκα, Φάρος Χανίων
    Μοιάζει τόσο κοντά σου που νομίζεις ότι με μια βουτιά θα φτάσεις τον Φάρο – Φρούριο Φίρκα

    Ναυτικό Μουσείο Κρήτης

    Δίπλα στο Φρούριο θα βρείτε το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης που αποτελεί μια πολύ ωραία δραστηριότητα να κάνετε μαζί με τα παιδιά, ειδικά αν έχετε αγόρια. Το Μουσείο είναι παλιό μεν, αλλά πολύ καλά διατηρημένο με αρκετά εκθέματα που θα σας οδηγήσει στη γνωριμία με την ιστορία της πόλης, με θεματικές ενότητες που ξεκινούν από την Εποχή του Χαλκού μέχρι και την Επανάσταση της Κρήτης.

    Παλιό ενετικό λιμάνι Χανίων, Φρούριο Φίρκα, Ναυτικό Μουσείο
    Ναυτικό Μουσείο Κρήτης

    Γιαλί Τζαμισί

    Αφού περπατήσετε μπροστά από τις παραδοσιακές ταβέρνες της Ακτής Κουντουριώτη και τα παραδοσιακά καταστήματα με τα σουβενίρ, που είναι απαραίτητη στάση για να πάρουν κάτι τα παιδιά ή για να πάρετε μια ανάσα, θα φτάσετε στην Ακτή Τομπάζι. Εκεί θα βρείτε το Τέμενος Κιουτσούκ Χασάν (Γιαλί Τζαμισί ή Παραθαλάσσιο Τζαμί), το οποίο στις μέρες μας αποτελεί και κέντρο πολιτισμού και στεγάζει διάφορες εκθέσεις, οι οποίες είναι δωρεάν. Οπότε και αξίζει να το επισκεφτείτε ώστε να πάρετε μια γεύση πολιτισμού και τοπικής καλλιτεχνικής διάθεσης. Εμείς απολαύσαμε μια υπέροχη έκθεση τοπικών καλλιτεχνών και κάναμε το διάλλειμα που χρειαζόμασταν!

    Παλιό ενετικό λιμάνι Χανίων
    Το Τέμενος Γιουτσούκ Χασάν

    Νεώρια στο Παλιό Ενετικό Λιμάνι

    Συνεχίζοντας τη βόλτα σας στην Ακτή Τομπάζι, με πορεία προς τον Φάρο, θα περάσετε μπροστά από τη μικρή μαρίνα με τα όμορφα σκάφη της, την μεγάλη πλατεία Κατεχάκη και το Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης, ώσπου να φτάσετε μπροστά στα Ενετικά Νεώρια, τα ναυπηγεία των Ενετών και μετέπειτα αποθήκες των Οθωμανών, που κατασκευάστηκαν τον 16ο αι.. Τα Νεώρια είναι γνωστά και ως Αρσενάλια ή Ταρσανάδες, αφού άλλαζαν όνομα ανάλογα με τους κατακτητές. Από τα 23 συνολικά Νεώρια που είχαν κατασκευαστεί, σε όλο το μήκος της Ακτής των Χανίων, σήμερα σώζονται μόνο τα 7. Με μήκος 50 μέτρα το καθένα και τη θολωτή τους είσοδο αποτελούσαν εντυπωσιακά οικοδομήματα της εποχή τους. Ωστόσο σήμερα περιμένουν υπομονετικά την ανακαίνιση τους ώστε να μετατραπούν σε χώρους πολιτιστικού ενδιαφέροντος.

    Παλιό ενετικό λιμάνι Χανίων, Νεώρια
    Νεώρια
    Παλιό ενετικό λιμάνι Χανίων, Θέα Νεώρια
    Η θέα προς τα Νεώρια από τον λιμενοβραχίονα

    Ακτή Ενώσεως

    Η Ακτή Ενώσεως αποτελεί ένα αρκετά μοντέρνο σημείο του λιμανιού, καθώς τα νέα καφέ είναι πιο σύγχρονα και πολλές ντόπιες οικογένειες τα προτιμούν. Εκεί βρίσκεται και ο ιστιοπλοϊκός όμιλος των Χανίων. Το κτίριο του Παλιού Τελωνείου, το Μεγάλο Αρσενάλι, όπου στεγάζει το Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου, και τα 3 ακόμα Νεώρια, Νεώρια του Moro, βρίσκονται επίσης εκεί.

    Παλιό ενετικό λιμάνι Χανίων,
    Με θέα τα σκαφάκια του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Χανών

    Τι επιλογές έχω μετά;

    Σε αυτό το σημείο έχετε δύο επιλογές. Είτε να προχωρήσετε αριστερά και να συνεχίσετε τη βόλτα σας έως τον Αιγυπτιακό φάρο είτε να κάνετε δεξιά στο πάρκινγκ, προς οδό Δευκαλίωνα ή μέσω της οδού Σαρπιδώνος, πίσω από την Porta Sabbionara, τη μόνη πύλη των Πυλών που σώζεται έως και σήμερα, και να συνεχίσετε τη βόλτα σας, στην όχι και τόσο τουριστική περιοχή του Κουμ Καπί/Πόρτα της Άμμου (Ακτή Μιαούλη).

    Εμείς, επιλέξαμε να φτάσουμε έως την Porta Sabbionara. Εκεί έχει μια μικρή παιδική χαρά και έτσι πήρε και μια ανάσα η Μελίτα. Βγάλαμε φωτογραφίες με θέα το Κουμ Καπί και να συνεχίσαμε τη βόλτα μας προς τον Φάρο. Σας προτείνω να κάνετε κι εσείς το ίδιο, καθώς το Κουμ Καπί είναι αρκετά μακριά με τα πόδια και ίσως σας φτάσει στα όριά σας, και ειδικά τα παιδιά. Γιατί όχι, να το επισκεφτείτε με το αυτοκίνητο σε επόμενη έξοδό σας.

    Παλιό ενετικό λιμάνι Χανίων, Θέα Κουμ Καπί
    Με θέμα το Κουμ Καπί

    Σε περίπτωση που επιθυμείτε, όπως εμείς, να κυκλοφορήσετε στην Κρήτη με νοικιασμένο αυτοκίνητο , τότε σας προτείνουμε την ενοικίαση του αυτοκινήτου σας από την Rental Center Crete. Κάναμε πολύ εύκολα την κράτηση μας από Αθήνα και στο αεροδρόμιο των Χανίων μας περίμενε αντιπρόσωπος της εταιρείας να μας μεταφέρει με βανάκι στα γραφεία τους όπου και παραλάβαμε το αυτοκίνητό μας. Φυσικά όλοι οι κανόνες προστασίας από τον Covid-19 τηρήθηκαν στο έπακρο και το αυτοκίνητο ήταν απολυμασμένο. Οπότε μην διστάσετε καθόλου!

    Βόλτα στο παλιό ενετικό λιμάνι των Χανίων με τα παιδιά 13

    Λιμενοβραχίονας

    Η πορεία προς τον Φάρο, ωστόσο, δεν είναι και αυτή εύκολη υπόθεση. Εμείς κάναμε λίγο διαφορετικό και πιο επίπονο πρόγραμμα από αυτό που σας προτείνω τώρα εδώ το οποίο όμως αναπροσάρμοσα για να σας προτείνω κάτι καλύτερο. Έχοντας κάνει όλη τη βόλτα της παλιάς πόλης και του λιμανιού, η διαδρομή προς τον Φάρο μου φάνηκε ατελείωτη. Επιλέξτε πολύ πρωινή ή απογευματινή ώρα ώστε να μην σας χτυπάει ο ήλιος και σίγουρα άνετα παπούτσια για περπάτημα. Βλέπετε, τη Μελίτα την “χτύπησε” το παπούτσι της κι έτσι δυσκολεύτηκε πολύ να βγάλει τη βόλτα. Τελικά την ολοκλήρωσε ξυπόλητη! Επίσης, να μην ξεχνάτε ότι εκτός από το να φτάσετε, θα πρέπει και να γυρίσετε, οπότε μην ξεκινήσετε αν τα παιδιά είναι ήδη κουρασμένα ή αν γκρινιάζουν. Ίσως να την κάνετε μια άλλη μέρα ή και καθόλου και απλά να απολαύσετε τη θέα του Φάρου.

    Ωστόσο, αν επιλέξετε να κάνετε αυτή τη βόλτα, προτείνω να περπατήσετε παράλληλα με τη θάλασσα και να μην ανέβετε πάνω στο τοίχος. Στην αρχή, το τείχος είναι βατό αλλά στην πορεία οι πέτρες γίνονται πολύ ανώμαλες ενώ το ύψος για να πηδήξετε κάτω είναι μεγάλο κι έτσι θα ταλαιπωρηθείτε πολύ, όπως κι εμείς. Οπότε keep it simple. Δεν μπορώ όμως να μη σας πω ότι αν τελικά τολμήσετε τη βόλτα αυτή, η θέα προς την παλιά πόλη είναι εξαιρετική και μπορείτε να δείτε έως το βάθος την Εκκλησία του Αγίου Νικολάου με το καμπαναριό και τον μιναρέ αλλά και πολύ πιο μακριά τα Λευκά Όρη του Νομού Χανίων. Εμείς, φτάσαμε μέχρι τον προμαχώνα του Αγίου Νικολάου, περίπου στη μέση δηλαδή, και κάπου εκεί η Μελίτα έβγαλε τα παπούτσια της και απόλαυσε τα ρηχά νερά που υπάρχουν σε εκείνο το σημείο για να ανακουφίσει τα ποδαράκια της.

    Παλιό ενετικό λιμάνι Χανίων, Αιγυπτιακός Φάρος
    Μπορεί να μην φτάσαμε στον Φάρο αλλά απολαύσαμε αυτό το αναπάντεχο τσαλαβούτημα στο νερό

    Αιγυπτιακός Φάρος

    Στην άκρη του λιμενοβραχίονα, που κατασκευάστηκε για την προστασία του λιμανιού, θα βρείτε τον Αιγυπτιακό Φάρο που κατασκευάστηκε από τους Ενετούς αλλά ανακατασκευάστηκε από τους Οθωμανούς σε σχήμα μιναρέ! Η είσοδος είναι κλειστή οπότε μην έχετε ελπίδες ότι θα ανεβείτε επάνω.

    Παλιό ενετικό λιμάνι Χανίων, Αιγυπτιακός Φάρος
    Αιγυπτιακός Φάρος στα Χανιά
    Παλιό ενετικό λιμάνι Χανίων, Αιγυπτιακός Φάρος
    Αιγυπτιακός Φάρος

    Βόλτα με παραδοσιακή άμαξα

    Το παλιό ενετικό λιμάνι μπορείτε να το γυρίσετε και με τις παραδοσιακές άμαξες που βρίσκονται κοντά στην Πλατεία Κατεχάκη (Ακτή Τομπάζι). Η τιμή τους είναι λίγο τσιμπημένη, όπως και κάθε τι παραδοσιακό, αλλά για τα παιδιά αποτελεί μια όμορφη και διασκεδαστική δραστηριότητα. Εμείς, ενώ το είχαμε το πρόγραμμα, τελικά γυρίσαμε τα πάντα με τα πόδια κι έτσι δεν είχε μείνει τίποτα να μας δείξει ο αμαξάς. Έτσι δεν την τιμήσαμε. Εσείς όμως μπορείτε να δράσετε διαφορετικά και ίσως λίγο πιο ξεκούραστα από εμάς!

    Παλιό ενετικό λιμάνι Χανίων, άμαξες

    Εννοείται ότι δεν είναι ανάγκη να κάνετε αυτή την περιήγηση μονορούφι, ειδικά αν είστε με παιδιά. Μπορείτε άνετα να την συνδυάσετε μπαινοβγαίνοντας στην παλιά πόλη όπως κάναμε εμείς. Ωστόσο εγώ την χώρισμα για λόγους καλύτερης κατανόησης των αξιοθέατων. Σύντομα θα έρθει και το δεύτερο μέρος μαζί με κάποιες έξτρα bonus προτάσεις για κάποιες γειτονιές της νέας πόλης που αξίζει να δείτε.

    Κάλη

    Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.

    Callie
    Callie
    Γεια σας! Είμαι η Κάλη και αγαπώ να γεμίζω τη ζωή μου με μικρές όμορφες στιγμές! Και είμαι εδώ για να εμπνεύσω κι εσάς, ως δασκάλα, μαμά, σύζυγος, αδερφή, κόρη και φίλη. Η ζωή είναι πολύ μικρή για να γκρινιάζουμε οπότε και της χαρίζουμε απλόχερα το χαμόγελό μας. Will you follow me?

    2 ΣΧΟΛΙΑ

    1. Πολύ κατατοπιστική η ανάρτηση, τόσο που μπορεί να γίνει και ταξιδιωτικός ξεναγός! Εγώ πάντως όταν πάω στην Κρήτη θα την τυπώσω για να ξέρω τι είναι το κάθε αξιοθέατο.

    2. Υπέροχη η βόλτα σας, μας πήρε έστω νοερά λίγο μαζί σας!
      Είχα την τύχη να ζήσω δυο χρόνια στα Χανιά, το ένα από αυτά έμενα στην παλιά πόλη.
      Τρομερή η ομορφιά και η ατμόσφαιρά της!
      Ακόμα και χρόνια που βρέθηκα στα ίδια σημεία μετά, το τοπίο σου έκοβε την ανάσα!

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    Διαβάστε Επίσης