ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

    Αυταγάπη: εσύ πόσο αγαπάς τον εαυτό σου;

    Νομίζω ότι η αυθόρμητη απάντηση όλων μας σε αυτό το ερώτημα θα ήταν “πολύ”! Γιατί να μην τον αγαπάω άλλωστε; Και με την εις άτοπον απαγωγή να το πας, νομίζω ότι κερδίζει το “πολύ”. Όμως αν σταθείς μερικά λεπτά και το σκεφτείς πιο βαθιά θα δεις ότι ίσως και να μην είναι έτσι τα πράγματα (αν και εύχομαι να είναι!). Τι είναι τελικά η αυταγάπη, πόσο επιφανειακά κρίνουμε την αγάπη για τον εαυτό μας και τι μπορούμε να κάνουμε για να νιώσουμε καλύτερα; Σε αυτό το άρθρο σαφώς και δεν θα βρεις λόγια από ειδικούς, θα βρεις όμως τις σκέψεις μου που ίσως σου δώσουν λίγη τροφή για σκέψη!

    Όλο αυτό το διάστημα της καραντίνας μου δόθηκε πολλές φορές η ευκαιρία για ενδοσκόπηση, για όσα έχασα και για πόσα (υπεραισιόδοξα σκεπτόμενη) κέρδισα. Τι είναι αυτό που κρατάω από όλο αυτό για μένα, την οικογένεια και τους φίλους μου. Τα βιβλία που διάβασα; Οι παραπάνω ώρες ύπνου; Οι στιγμές με τον άντρα και την κόρη μου; Μμμμ, κάθε τομέας κέρδισε και έχασε κάτι, αν με ρωτάς! Όταν ήρθε η ώρα να σκεφτώ για τον εαυτό μου και μετά από ώριμη σκέψη (για να μην σε κουράζω και με πολλά λόγια), θα σου πω ότι κέρδισα ίσως μια μείωση στις ενοχές μου σχετικά με τον χρόνο που προσφέρω στον εαυτό μου.

    Αυταγάπη για μένα σημαίνει μηδέν ενοχές για πράγματα που με ευχαριστούν πραγματικά και φροντίζουν το σώμα και το πνεύμα μου.

    Ενοχές!!! Πες μου, ανήκεις κι εσύ σε αυτή την κατηγορία γυναικών; Στις γυναίκες που ό,τι κι αν κάνουν δεν είναι ποτέ αρκετό για τις ίδιες; Σε αυτές που ακόμα και τον εαυτό τους να στράγγιζαν ακόμα θα ήθελαν κι άλλο! Εγώ με τα χρόνια έχω δουλέψει πολύ σε αυτό τον τομέα και ομολογώ ότι με έχει βοηθήσει πολύ ο άντρας μου που είναι πολύ υποστηρικτικός. Ωστόσο, η δουλειά γίνεται πάντα με τον εαυτό σου, ό,τι κι αν σου λένε οι άλλοι. Κι έτσι υπήρχαν φορές που προσπαθούσα να πάω κόντρα στον εαυτό μου και στην φωνούλα που μου έλεγε, “σήκω από τον καναπέ”, “μην ξεκουραστείς γιατί το παιδί θα είναι μόνο του”, “μην διαβάσεις άλλο γιατί τους έχεις αφήσει πολύ μόνους τους”, “έλα πίσω γρήγορα από τον καφέ ή τα ψώνια για να μην τους αφήσεις μόνους τους” “κάνε αυτό”, “κάνε εκείνο” και πάει λέγοντας.

    Μία συνεχόμενη προσπάθεια να είμαι στη ζωή τους εκεί απίκο βάζοντας πολλές φορές πίσω τα θέλω μου. Και να σημειώσω εδώ, για όσους δεν με ξέρουν, ότι είμαι ένας πολύ προσγειωμένος άνθρωπος που ξέρω πολύ καλά να ζυγίζω την ισορροπία στην οικογένειά μου χωρίς υπερβολές προς όφελος μου. Γιατί δεν μπορούσα να αφεθώ απλά στα λίγα αυτά πράγματα που με ευχαριστούν και όλα έπρεπε να γίνονται με ένα κρυφό “άντε τελείωνε” μέσα στο μυαλό μου;

    Στην διάρκεια της καραντίνας ήταν η πρώτη φορά που είπα, “εγώ θα πάω μέσα να διαβάσω, γιατί δεν μου αρέσει αυτό που βλέπετε εσείς;”, “θα πάω μέχρι την φίλη μου για περπάτημα και εσείς ας είστε στο σπίτι”, “θα πάω για ύπνο κι ας μην έχει κοιμηθεί ακόμα η μικρή”… και όλα αυτά γιατί έπρεπε να μάθω να αγαπάω και να στηρίζω αυτά που θέλω να κάνω εγώ, τα οποία είναι τόσο μικρά και τόσο φυσιολογικά. Και μην φανταστείς ότι μου έλεγε κανείς να μην τα κάνω. Απλά ως οικογένεια είμαστε συνέχεια του “όλοι μαζί!”

    Έμαθα να ακούω λίγο περισσότερο τις ανάγκες μου και να διεκδικώ τα θέλω μου. θα μου πεις, και μετά την καραντίνα που θα αρχίσουμε πάλι το τρέξιμο, τι θα γίνει! Δεν ξέρω αλλά σίγουρα θα προσπαθώ να θυμάμαι να κάνω κάποια πράγματα για μένα χωρίς τις τύψεις του… “οι άλλοι είναι μόνοι τους” ή “μην τους αφήσω μόνους”. Να κάνω την αυταγάπη το δικό μου τρόπο ζωής.

    Το κίνημα της αυταγάπης

    Αφορμή για αυτό το ποστ στάθηκε το κίνημα Αυταγάπης (Self-love Uprising) που έχει λανσαριστεί από την The Body Shop . Μετά από έρευνα σε γυναίκες σε ολόκληρο τον κόσμο σχετικά με θέματα αυταγάπης, εκτίμησης και αυτοσεβασμού, τα αποτελέσματα δεν ήταν και τόσο ενθαρρυντικά καθώς μία στις δύο γυναίκες νιώθουν περισσότερη αυτοαμφισβήτηση παρά αυταγάπη. Στόχος της The Body Shop είναι να εμπνεύσει 1 εκατομμύριο πράξεις αυταγάπης μέσα σε ένα χρόνο και να βοηθήσει τις γυναίκες να αναγνωρίσουν την αξία τους.

    Τρόποι για να φτάσεις πιο κοντά στην αυταγάπη

    Θέλεις κι εσύ να αρχίσεις να δείχνεις στο εαυτό σου ότι τον νοιάζεσαι λίγο περισσότερο και ότι ακούς τις ανάγκες του; Τότε ακολούθα τις παρακάτω συμβουλές μου και ξεκίνα το ταξίδι της αυταγάπης:

    • 1. Βάλε προτεραιότητα το hobby σου ή αυτό που αγαπάς να κάνεις.
    • 2. Γνώρισε τον εαυτό σου μέσα από ένα life-coaching, βιβλία αυτοβοήθειας ή ψυχολόγο.
    • 3. Συνδέσου με την φύση ή κάποια δραστηριότητα που συνδέεται με τη φύση.
    • 4. Ξεκίνα τη γυμναστική άμεσα.
    • 5. Επιτέλους πες όχι στους ανθρώπους που δεν σου κάνουν καλό.
    • 6. Εστίασε στα προτερήματα σου και κάνε τα να λάμψουν.
    • 7. Περιποιήσου τον εαυτό σου (μπορεί να νομίζεις ότι δεν το έχεις ανάγκη αλλά…)
    • 8. Μειώστε τον χρόνο που περνάτε στα SoMe (και αυτό σας το λέω εγώ που είναι μέσα στη ζωή μου!). Εναλλακτικά μπορείτε να κάνετε ανά κάποιες ημέρες ένα digital detox.
    • 9. Ψάξε να βρεις τι πραγματικά σε κάνει ευτυχισμένη.
    • 10. Κοιτάξου στον καθρέφτη και πες του έναν όμορφο λόγο. Αυταγαπήσου!

    Για περισσότερες ιδέες σχετικά με το πως μπορείτε να νιώσετε κι εσείς την αυταγάπη, δες εδώ.

    Αυταγάπη με την The Body Shop
    Βeaute evening με την κόρη μου για να νιώσουμε όμορφα και να αφιερωθούμε στον εαυτό μας!

    Το τελευταίο tip για την αυταγάπη είναι για μένα ένα μελανό σημείο και το κατάλαβα μέσα από τα λόγια της κόρης μου. Χωρίς να το καταλαβαίνω, το τελευταίο καιρό κάθε φορά που κοιταζόμουν στον καθρέφτη είχα να πω κάτι αρνητικό για μένα, για το σώμα μου που χάλασε, για τις ρυτίδες μου και φυσικά για τα μάτια μου που με τόση κλεισούρα μια θλίψη και μια μαυρίλα την είχαν. Κάθε φορά που έλεγα λοιπόν κάτι, η Μελίτα με έπαιρνε αγκαλιά και προσπαθούσε να μου θυμίσει πόσο όμορφη είμαι! Τι παράδειγμα ήταν αυτό που της έδινα; Πως της ζητάω να αγαπήσει η ίδια τον εαυτό της, να νιώσει αυτοεκτίμηση και αυτοσεβασμό αν δεν το κάνω πρώτα εγώ. Δεσμεύομαι, λοιπόν, ότι το τελευταίο tip να το δουλέψω κι εγώ μαζί σας!

    Διάβασε περισσότερα:

    Θα μπορούσα να σας πω κι άλλα για την αυταγάπη, όπως για το απόγευμα εκείνο που αφιερώσαμε μαμά και κόρη στο beaute για να περάσουμε καλά αλλά αυτό ίσως σας φανεί επιφανειακό. Οπότε σας αφήνω να σκεφτείτε όλα αυτά που διαβάσατε και περιμένω, γιατί όχι, και τα δικά σας tip για να αγαπήσουμε εμείς οι γυναίκες περισσότερο τον εαυτό μας και να του δώσουμε όσα μας αξίζουν.

    Κάλη

    Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.

    Callie
    Callie
    Γεια σας! Είμαι η Κάλη και αγαπώ να γεμίζω τη ζωή μου με μικρές όμορφες στιγμές! Και είμαι εδώ για να εμπνεύσω κι εσάς, ως δασκάλα, μαμά, σύζυγος, αδερφή, κόρη και φίλη. Η ζωή είναι πολύ μικρή για να γκρινιάζουμε οπότε και της χαρίζουμε απλόχερα το χαμόγελό μας. Will you follow me?

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    Διαβάστε Επίσης