ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

    Οικογενειακή βόλτα στην Παλιά Πόλη των Χανίων με τα παιδιά

    Κρήτη! Το νησί που όλοι πρέπει να επισκεφτούμε έστω μια φορά στη ζωή μας! Μια φορά είπα; Εντάξει, ίσως αν μείνετε έναν μήνα, κάτι θα προλάβετε να δείτε! Σίγουρα μία φορά δεν είναι αρκετή και μόνο την όρεξη θα σας ανοίξει ώστε να ξαναπάτε! Έτσι κι εμείς, ίσα ίσα που ξεσηκωθήκαμε, γιατί σε 3 μέρες τι να προλάβει να δει κανείς! Με ορμητήριο τα Χανιά και το Alcanea Boutique Hotel στο Παλιό Ενετικό Λιμάνι, προλάβαμε να δούμε την Παλιά Πόλη των Χανίων και να επισκεφτούμε ακόμα 2 χωριά και μια παραλία. Λίγα, μεν, αλλά τα χέρια μου έχουν πάρει φωτιά, γιατί τελικά όλα αυτά που θέλω να σας μεταφέρω είναι τόσα πολλά που δεν αρκεί μία ανάρτηση.

    Γι’ αυτό, ενώ στις προηγούμενες σας ξενάγησα στο ξενοδοχείο που μείναμε και σας έκανα μια περιήγηση στο Παλιό Ενετικό Λιμάνι των Χανίων, σήμερα θα σας πάω βόλτα στα γραφικά σοκάκια της Παλιάς Πόλης των Χανίων. Ε, και πάρτε και τα παιδιά μαζί σας γιατί αν κρίνω από τη Μελίτα θα ενθουσιαστούν!

    Οικογενειακή βόλτα στην Παλιά Πόλη των Χανίων με τα παιδιά 1
    Η παλιά πόλη των Χανίων

    Αφετηρία μας το Φρούριο Φίρκα

    ‘Όπως και στην προηγούμενη ανάρτηση, η βόλτα μας θα ξεκινήσει από τη βορειοδυτική είσοδο του λιμανιού, στο Φρούριο Φίρκα, καθώς εκεί βρίσκεται και το μεγαλύτερο δημοτικό πάρκινγκ της περιοχής κι έτσι έχετε και την μεγαλύτερη πιθανότητα να παρκάρετε, αν φυσικά είστε με αυτοκίνητο. Εμείς νοικιάσαμε το αυτοκίνητό μας από τη Rental Center Crete κι έχοντας ιδία πείρα από την ταχεία εξυπηρέτηση, από την τήρηση των μέτρων ασφαλείας και από την άριστη κατάσταση του αυτοκινήτου μας, σας συστήνω κι εσάς την ενοικίαση αυτοκινήτου από Rental Center Crete.

    Συνοικία Τοπανά

    Με το που περάσετε το Φρούριο Φίρκα, στρίβετε δεξιά στο Ναυτικό Μουσείο Κρήτης και παίρνετε όλο ευθεία την οδό Αγγέλου. Στο τέρμα θα κάνετε δεξιά στην οδό Θεοδωρακοπούλου. Εναλλακτικά, μπείτε στην οδό Θεοδωρακοπούλου όλο ευθεία από την είσοδο του πάρκινγκ. Αυτή είναι η συνοικία του Τοπανά, όπου έμεναν οι αριστοκρατικές οικογένειες των Χριστιανών. Όταν θα αρχίσαμε να περπατάμε στα σοκάκια της νομίσαμε ότι περάσαμε σε άλλη διάσταση και σε άλλη εποχή!

    Πολλά από τα σπίτια διατηρούν το έντονο χρώμα τους και τα μπαλκόνια τους είναι στολισμένα με όμορφες γλάστρες και λουλούδια. Τα μαγαζιά και αυτά εναρμονισμένα στο ύφος της περιοχής έχουν διατηρήσει το παραδοσιακό στοιχείο κι έτσι μπορείτε να μεταφερθείτε για λίγο στην εποχή που οι άντρες πουλούσαν την πραμάτεια τους και οι γυναίκες έφερναν βόλτα στα αρχοντικά τους και οι νέες κοπέλες κεντούσαν ή διάβαζαν πίσω από τα μικρά παράθυρα κρυοφοκοιτώντας τον κόσμο που περνούσε από κάτω.

    Οικογενειακή βόλτα στην Παλιά Πόλη των Χανίων με τα παιδιά 3
    Στην οδό Θεοδωρακοπούλου στην Παλιά Πόλη των Χανίων
    Οικογενειακή βόλτα στην Παλιά Πόλη των Χανίων με τα παιδιά 5
    Παλιά Πόλη των Χανίων

    Tip by the locals:Αν είστε ζευγάρι, πιείτε το ποτό σας στο Fagotto Jazz Bar, κλασική πρόταση όλων των ντόπιων.

    Οικογενειακή βόλτα στην Παλιά Πόλη των Χανίων με τα παιδιά 7
    Παλιά Πόλη των Χανίων
    Οικογενειακή βόλτα στην Παλιά Πόλη των Χανίων με τα παιδιά 9
    Θυμίζει και λίγο Μεξικό ε;

    Εβραϊκή συνοικία στα Χανιά

    Στο τέλος της Θεοδωρακοπούλου, στρίψτε αριστερά στην οδό Ζαμπέλου και έπειτα δεξιά στην οδό Πόρτου. Από εκεί θα περάσετε ουσιαστικά στην Εβραϊκή συνοικία, όπου υπάρχει και η Συναγωγή Ετζ Χαγίμ. Η οδός Πόρτου θα σας οδηγήσει στο τέρμα της γειτονιάς κι από εκεί στα αριστερά κατευθυνθείτε προς την οδό Κονδυλάκη, όπου είναι μια από τις πιο γραφικούς δρόμους της Παλιάς Πόλης. Ταβέρνες με μπουκαμβίλιες, πλακόστρωτα δρομάκια, χρωματιστά σπίτια και γραφικές λεπτομέρειες σε κάθε γωνιά της παλιάς πόλης θα σας ενθουσιάσουν. Όταν χορτάσετε φωτογραφίες και περιήγηση, η οδός Κονδυλάκη θα σας οδηγήσει στην θάλασσα, όπου θα κάνετε δεξιά και θα βρεθείτε σε λίγο στην Πλατεία Βενιζέλου με το σιντριβάνι της Πόλης και τα πολλά μαγαζιά.

    Οικογενειακή βόλτα στην Παλιά Πόλη των Χανίων με τα παιδιά 11
    Στην οδό Κονδυλάκη, στην Παλιά Πόλη των Χανίων
    Οικογενειακή βόλτα στην Παλιά Πόλη των Χανίων με τα παιδιά 13
    Κάθε δρόμος της Παλιάς Πόλης των Χανίων και μια διαφορετική εικόνα!

    Κεντρική Αγορά – Οδός Χαλύδων

    Από εκεί και μετά ό,τι κι αν σας πω είναι σίγουρο ότι δεν θα το ακολουθήσετε καθώς τα τουριστικά μαγαζιά θα σας κάνουν να μπαίνετε και να βγαίνετε από τα στενά μεθυσμένοι από την πραμάτεια και τα προϊόντα! Άλλωστε, η οδός που ανοίγεται μπροστά σας, η Οδός Χαλύδων, αποτελεί την κεντρική τουριστική αγορά της Παλιάς Πόλης των Χανίων. Περίπου στη μέση θα συναντήσετε και την Πλατεία Αθηναγόρα με τον Καθεδρικό Ναό.

    Οικογενειακή βόλτα στην Παλιά Πόλη των Χανίων με τα παιδιά 15
    Πλατεία Αθηναγόρα στην Παλιά Πόλη των Χανίων
    Οικογενειακή βόλτα στην Παλιά Πόλη των Χανίων με τα παιδιά 17
    Η Κεντρική Πλατείνα με το συντριβάνι στην Παλιά Πόλη των Χανίων

    Γενικά σε αυτό το σημείο αφήστε τα μαγαζιά, τον παλμό της πόλης και τα δρομάκια να σας παρασύρουν. Επισκεφτείτε τον Καθεδρικό ναό, πιείτε έναν καφέ, αγοράστε μια τσάντα ή κάποιο σουβενίρ ή στην τελική κάντε ένα fish spa για να χαλαρώσετε τα κουρασμένα σας ποδαράκια, όπως καναμε εμείς με την Μελίτα. Τα παιδιά θα το λατρέψουν.

    Οικογενειακή βόλτα στην Παλιά Πόλη των Χανίων με τα παιδιά 19
    Λίγη ξεκούραση στα πονεμένα μας ποδαράκια μετά από τόσο περπάτημα!

    Tip by the locals: Τον Οκτώβριο του 2020, που πήγαμε εμείς, το Αρχαιολογικό Μουσείο ήταν κλειστό, οπότε ελέγξτε το πριν αποφασίσετε να το επισκεφτείτε. Για καφέ και γλυκό καθίστε στην κλειστή αυλή, που βλέπει στην αυλή του Μουσείου, του Boheme. Για φαγητό προτείνουμε το 36ο Μεζεδοσχολείο, στον πεζόδρομο Χατζημιχάλη Νταλιάνη, στο οποίο φάγαμε εξαιρετικούς κρητικούς μεζέδες με ένα μοντέρνο twist. To προτείνω ανεπιφύλακτα!

    Οικογενειακή βόλτα στην Παλιά Πόλη των Χανίων με τα παιδιά 21
    Η αγορά με τα παραδοσιακά δερμάτινα είδη στην Παλιά Πόλη των Χανίων

    Λόφος Καστέλλι

    Μία ακόμα περιοχή που σας προτείνουμε να επισκεφτείτε είναι ο Λόφος Καστέλλι, στο κέντρο της Παλιάς Πόλης, που πάντα είχε περίοπτη θέση για τους κατοίκους της. Εκεί μπορείτε να δείτε τα παλιά βυζαντινά τείχη της αρχαίας Κυδωνίας, κατεβαίνοντας από Χαλήδων στρίβετε αριστερά στην Καραολή Δημητρίου, την οποία ίδρυσε ο Βασιλίας Μίνωας περίπου το 3650 π.Χ.. Στην οδό Κανεβάρο μπορείτε να δείτε και τα ερείπια του μινωικού οικισμού.

    Οικογενειακή βόλτα στην Παλιά Πόλη των Χανίων με τα παιδιά 23
    Ωραία τα αρχαία αλλά κακά τα ψέματα τα παιδιά θέλουν και λίγο χρώμα, παιχνίδι και όμορφα μαγαζιά.

    Σπλάντζια

    Επιπλέον επισκεφτείτε τη συνοικία Σπλάντζια, τουρκικός μαχαλάς, όπου αξίζει να επισκεφτείτε και να ανάψετε ένα κεράκι στην Εκκλησία του Αγίου Νικολάου, που συνδυάζει το χριστιανικό καμπαναριό, τον τουρκικό μιναρέ και τις βενετσιάνικες αποχρώσεις. Μέχρι να φτάσετε εκεί, οι δρόμοι είναι περισσότερο αστικοί και με περισσότερη τοπική κίνηση αλλά οι δρόμοι πίσω από την εκκλησία σε ταξιδεύουν πάλι σε άλλες εποχές. Μπροστά από την εκκλησία έχει και μια υπέροχη πλατεία με πολύ ντόπιο κόσμο που πίνει το καφεδάκι του κάτω από τα υπεραιωνόβια δέντρα. Μια μαγεία!

    Οικογενειακή βόλτα στην Παλιά Πόλη των Χανίων με τα παιδιά 25
    Η Εκκλησία του Αγίου Νικολάου στην Παλιά Πόλη των Χανίων

    Από την Σπλάντζια, παράλληλα με τα ανατολικά τείχη, αν και καλύτερα να μπείτε μέσα από τα στενάκια, θα φτάσετε έως κάτω στην αρχή της Ακτής Μιαούλη και στα Νεώρια (διαβάστε το άρθρο μας για το Παλιό Λιμάνι των Χανίων) Για όσους δεν αγαπάτε το περπάτημα ή δεν έχετε πολύ χρόνο στη διάθεσή σας μπορείτε να περιηγηθείτε μέσα στην παλιά πόλη με την παραδοσιακή άμαξα!

    Οικογενειακή βόλτα στην Παλιά Πόλη των Χανίων με τα παιδιά 27
    Βόλτα στην Παλιά Πόλη των Χανίων με την παραδοσιακή άμαξα

    Tip by locals: Κατά την περιήγησή μας φτάσαμε έως τα όρια της Παλιάς Πόλης, στον κεντρικό δρόμο Χατζημιχάλη Γιάνναρη. Δεν διστάσαμε να μπούμε και μέσα στην Δημοτική αγορά (1913) που μπορείτε να αγοράσετε τοπικά προϊόντα και να νιώσετε σαν ντόπιος. Ωστόσο δεν λείπουν και τα τουριστικά μαγαζιά.

    Οικογενειακή βόλτα στην Παλιά Πόλη των Χανίων με τα παιδιά 29
    Κλειστή Δημοτική Αγορά στα Χανιά με παραδοσιακά προϊόντα από τη μία
    Οικογενειακή βόλτα στην Παλιά Πόλη των Χανίων με τα παιδιά 31
    Κλειστή Δημοτική Αγορά στα Χανιά με τουριστικά προιόντα από την άλλη

    Tips by the locals: Χαμός στα Χανιά με την μπουγάτσα του Ιορδάνη και την Μπουγάτσα Χανίων. Ούτε Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός να ήτανε! Εσείς διαλέξτε ένα από δύο μαγαζιά και είμαι σίγουρη ότι θα την ευχαριστηθείτε. Να πω εδώ ότι είναι κρητική μπουγάτσα, που σημαίνει ότι είναι ιδιαίτερη και λίγο διαφορετική καθώς γίνεται με μυζήθρα.

    Και κάπου εδώ θα κλείσω την μίνι περιήγησή μου στην Παλιά Πόλη των Χανίων αλλά προσφέροντας σας και 3 φωτογραφίες από Chania by night. Περιμένω στα σχόλια και τα δικά σας tips για φαγητό, ποτέ ή καφέ, για αξιοθέατα ή όμορφα μέρη να δεις και να επισκεφτείς στην παλιά πόλη!

    Οικογενειακή βόλτα στην Παλιά Πόλη των Χανίων με τα παιδιά 33
    Η οδός Κονδυλάκη υπέροχη και τη νύχτα
    Οικογενειακή βόλτα στην Παλιά Πόλη των Χανίων με τα παιδιά 35
    Κάθε στενό περιποιημένο και όμορφο
    Οικογενειακή βόλτα στην Παλιά Πόλη των Χανίων με τα παιδιά 37
    Αλλά και το Λιμάνι των Χανίων μια μαγεία το βράδυ

    Οι αναρτήσεις για την Κρήτη θα συνεχιστούν καθώς έχουμε και παραλίες ωραίες να σας δείξουμε! Τι έτσι, χωρίς μια βουτιά θα σας αφήσουμε!

    Κάλη

    Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.

    Callie
    Callie
    Γεια σας! Είμαι η Κάλη και αγαπώ να γεμίζω τη ζωή μου με μικρές όμορφες στιγμές! Και είμαι εδώ για να εμπνεύσω κι εσάς, ως δασκάλα, μαμά, σύζυγος, αδερφή, κόρη και φίλη. Η ζωή είναι πολύ μικρή για να γκρινιάζουμε οπότε και της χαρίζουμε απλόχερα το χαμόγελό μας. Will you follow me?

    7 ΣΧΟΛΙΑ

    1. άλλο τέλεια άρθρο. Πέρυσι ηθέλαμε να επισκεπτήκαμε στην κρήτη. Αλλά δεν μπορούσαμε γιατί ήρθε η καραντίνα. Τώρα επισκεπτήκαμε νοερά με τις φωτογραφίες σας. Υπέροχες φωτογραφίες. Ευχαριστώ για να μοιράζετε.

    2. Τέλεια ξενάγηση. Και όπως είπα και στην προηγούμενη ανάρτηση ειναι τόσο διευκρινιστικη που αξίζει να τη χρησιμοποιήσει κανείς ως οδηγό ξενάγησης.
      Πολύ θα ήθελα να βρεθώ και εγω στα Χανιά καινα χαθώ μεσα στα στενά δρομάκια

      • Πράγματι πανέμορφα! Υπάρχουν μέρη απίστευτα φτάνει να ξέρεις πώς θα τα εξερευνήσεις και που ακριβώς να πας ανάλογα με το αν κάποιος είναι μόνος, με μικρά ή με μεγάλα παιδιά.

    3. Στον τοπανά η οδός ονομάζεται “Θεοτοκοπούλου” , έχει το πάρει την ονομασία από τον ζωγράφο Δομήνικο Θεοτοκόπουλο (El Greco) και όχι οδός Θεοδωρακοπούλου που αναφέρετε. Μπορείτε να το επιβεβαιώσετε και στην 4η φωτογραφία , που αναγράφεται το όνομα της οδού.
      Επίσης η οδός μπροστά από την Μητρόπολη είναι Χάληδων.
      Πολύ ωραίο το άρθρο σας, μέσα στον παλμό του τόπου! Σας περιμένουμε ξανά!

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    Διαβάστε Επίσης