Füssen, η πολύχρωμη πόλη της Βαυαρίας στον ρομαντικό δρόμο

Η πόλη του Φούσεν (Füssen) ήταν η τελευταία στάση μας στο ταξίδι μας στον ρομαντικό δρόμο της Γερμανίας. Φωλιασμένη στους πρόποδες των Άλπεων η μεσαιωνική αυτή πόλη μας εξέπληξε ευχάριστα με την καλοδιατηρημένη παλιά πόλη Altstadt και τα πολύχρωμα κτίρια. Θα μπορούσαμε να μείνουμε μόνο για μια μέρα, αλλά η ομορφιά της και τα πολλά αξιοθέατα μας κράτησαν κοντά της περισσότερες μέρες. Έτσι μπορέσαμε να τη γνωρίσουμε και να την ευχαριστηθούμε. Ο βασικός λόγος της στάσης μας στο Φούσεν ήταν η επίσκεψή μας στα δυο βασιλικά κάστρα που απέχουν μόνο 4 χιλιόμετρα από την πόλη. Στο περίφημο παραμυθένιο κάστρο του Neuschwanstein του Λουδοβίκου Β΄ και στο παλάτι του πατέρα του βασιλιά Μαξιμιλιανού Β΄, το κάστρο Hohenschwangau. Και τα δύο κάστρα είναι από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Γερμανίας και έχουν μεγάλη προσέλευση τουριστών από όλο τον κόσμο.

Από τη δεκαετία του  1950 η πόλη Φούσεν (Füssen),  είναι η  νότια άκρη του Romantic Road (ρομαντικός δρόμος) της Γερμανίας

Το Φούσεν, στα γερμανικά  Füssen, είναι μια μικρή πόλη της Βαυαρίας με μόνο 15.000 κατοίκους. Απέχει λίγα χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Αυστρία και είναι χτισμένη στις όχθες του ποταμού Λεχ. Το γύρω φυσικό της τοπίο είναι εντυπωσιακό και ήταν αυτό που γοήτευσε τον βασιλιά Λουδοβίκο για να χτίσει το παραμυθένιο παλάτι Neuschwanstein. Οι κορυφές των Άλπεων καθώς και οι παραδεισένιες λίμνες που το περιβάλλουν, το έχουν καθιερώσει ως μια από τις πιο εντυπωσιακές περιοχές διακοπών της Βαυαρίας.

Η καλύτερη παλιά πόλη του ρομαντικού δρόμου που επισκεφθήκαμε στη Γερμανία μετά το Rothenberg ob der Tauber
Füssen, μια καλαίσθητη και εντυπωσιακή πόλη  γεμάτη λουλούδια που δεν ξεχνιέται

Διαμονή στο Φούσεν

Campingpark για αυτοκινούμενα:

Wohnmobilplatz Füssen: Hafnerstrasse 9/ 1,5 χλμ. από την πόλη/ Tιμή 12ευρώ/ εξτρά νερό 0,50/150 l, ηλεκτρικό 1.1,6 kwh,  μπάνιο 0,50 ευρώ. GPS: n47,58186  o10,70080.

Στον παρακάτω χάρτη μπορείτε να αναζητήσετε ξενοδοχεία ή διαμερίσματα για τη διαμονή σας.Booking.com

Στον κεντρικό πεζόδρομο του Φούσεν

Διαβάστε στο Ανθομέλι, την ανάρτηση: 12 μαγευτικές πόλεις και χωριά στον ρομαντικό δρόμο της Γερμανίας.

Ξενάγηση στην πόλη Füssen

Ήταν μια ευχάριστη ανακάλυψη στις διακοπές μας το Füssen. Μετά την τακτοποίησή μας στο stell platz κατευθυνθήκαμε προς της πόλη. Αρχίσαμε τη ξενάγησή μας από τον πεζόδρομο της παλιάς πόλης, Reichenstrasse. Από την πρώτη ματιά μας εντυπωσίασαν τα χρωματιστά σπίτια του πολλά από τα οποία ήταν διακοσμημένα και με τοιχογραφίες. Ο χαρακτηρισμός που της δώσαμε αμέσως ήταν πολύχρωμη πόλη. Αλλά και χαρούμενη πόλη, γιατί λόγω των χρωμάτων που ήταν βαμμένα τα κτίρια  της μας μετέδωσε νότες χαράς. Όλα ήταν καθαρά, όλα ήταν τακτοποιημένα!

Füssen, μια ευχάριστη έκπληξη με μεσαιωνική ομορφιά!
Όλα τα σπίτια της παλιάς πόλης του Φούσεν είναι βαμμένα με έντονα χρώματα.

Καθώς εξερευνούσαμε τα ιστορικά πεζοδρομημένα δρομάκια της παλιάς πόλης ανακαλύπταμε και πολλά από τα αξιοθέατά της. Ανάμεσα σε αυτά και πολλές εντυπωσιακές μπαρόκ εκκλησίες. Η πόλη που έχει ιστορία 700 χρόνων κρατάει ακόμα τη δική της γοητεία. Αυτή τη βλέπαμε στα μεσαιωνικά αρχοντικά της που συναγωνίζονταν σε ομορφιά το ένα με το άλλο. Αλλά και στα σιντριβάνια που είχε απομεινάρια πλούτου μιας πόλης των περασμένων αιώνων.

Το Φούσεν έχει το δικό του μεσαιωνικό χρώμα!
Το σιντριβάνι στην κεντρική πλατεία της παλιάς πόλης στο Φούσσεν, έχει θρησκευτικό συμβολισμό αφού το άγαλμα απεικονίζει τον άγιο που καταστρέφει το κακό / δράκο με το σημάδι του σταυρού

Η παλιά πόλη Altstadt

Τα βήματα μας έφεραν στο πιο όμορφο σημείο της Altstadt. Ήταν μια μικρή πολύχρωμη πλατεία με ένα μικρό σιντριβάνι στο κέντρο της. Όλη η πλατεία ήταν γεμάτη καφετέριες και πολύς κόσμος έπινε το καφεδάκι του απολαμβάνοντας τη θέα των πολύχρωμων κτιρίων. Οι μουσικές που ερχόταν από τους πλανόδιους καλλιτέχνες της πόλης γέμιζαν την ατμόσφαιρα. Ξέρετε πως το Φούσεν ήταν η πόλη κατασκευής των λαούτων και των βιολιών;

Σε πολλές γωνιές μέσα στην παλιά πόλη οι καλλιτέχνες του δρόμου άλλοι με ακορντεόν και άλλοι με βιολιά και λαούτια γέμιζαν την ατμόσφαιρα με τις μελωδίες τους.

Από το 1562 στο Φύσεν ιδρύθηκε η πρώτη συντεχνία λαούτου της Ευρώπης. Σε αυτό βοήθησε το καλό ξύλο των δασών που την περιβάλλουν αλλά και ο ποταμός Λεχ, που χρησιμοποιήθηκε ως δρόμος μεταφοράς. Πολλοί έρχονταν στην πόλη για να εργαστούν στα εργαστήρια που είχαν ανοίξει. Τη μεγάλη παραγωγή λαούτου και βιολιών τη διοχετεύονταν στην Βενετία και την Πάδοβα. Έτσι τον 17ο  και 18ο αι. το Φύσεν καθιερώθηκε ως η μεγαλύτερη πόλη παραγωγής βιολιών. Με την πάροδο του χρόνου η παραγωγή ξέπεσε και σήμερα στην πόλη υπάρχουν μόνο 5 κατασκευαστές βιολών και ένας κατασκευαστής οργάνων.

Μπορείτε να κλείσετε μια ξενάγηση (walking tour) στα γερμανικά στην παλιά πόλη με ντόπιο ξεναγό.

Τα μαγαζάκια του ιστορικού κέντρου του Φούσεν δεν αλλάζουν καθόλου τη δομή των κτιρίων αφού βρίσκονται ενσωματωμένα μέσα σε αυτά.
Ακόμα και τα πιο μικρά μαγαζάκια είχαν μια όμορφη όψη αντάξια της φήμης του Φούσεν

Μουσεία του Füssen

Κατεβαίνοντας από το κάστρο επισκεφθήκαμε και  το μουσείο της πόλης (Museum der  Stadt Füssen). Εκτός όλων των άλλων εκθεμάτων έχει και μια μόνιμη έκθεση βιολιών και λαούτων καθώς και ένα ολόκληρο εργαστήριο.

Το μουσείο της πόλης Φούσεν θεωρείται ένα από τα ομορφότερα της Ευρώπης.

Στη βόλτα μας ανεβήκαμε στο μικρό λόφο από όπου θαυμάσαμε την εντυπωσιακή θέα των βουνών και της κοιλάδας του ποταμού Λεχ από ψηλά. Εκεί ήταν και το κάστρο High castle of Füssen. Eνθουσιαστήκαμε από τις πολύ ενδιαφέρουσες ζωγραφιές που ήταν εξωτερικά ζωγραφισμένο το κάστρο. Οι γωνίες, τα παράθυρα, η είσοδος, τα αετώματα ήταν ζωγραφισμένα με τέτοιο τρόπο που ενώ οι ζωγραφιές ήταν επίπεδες μας δόθηκε η εντύπωση πως ήταν γύψινες κατασκευές.

Το Hohe Schloss (High castle of Füssen) ήταν η  καλοκαιρινή κατοικία των επισκόπων του Άουγκσμπουργκ. Αργότερα έγινε κατοικία του Πρίγκιπα Μαξιμιλιανού, πατέρα του βασιλιά  Λούντβιχ II. Όταν ο μετέπειτα βασιλιάς έχτισε το κάστρο Hohenschwangau, λίγα χιλιόμετρα έξω από το Füssen, η βασιλική οικογένεια μετακόμισε στο νέο κάστρο και το παλάτι Hohes Schloss εγκαταλείφθηκε.

Η τέχνη και  ο πολιτισμός ολόκληρος της πόλης απεικονίζεται στην αρχιτεκτονική των κτιρίων και στα σχέδια που είναι ζωγραφισμένα σε αυτά. Παντού υπάρχει μια ευχάριστη ατμόσφαιρα λόγω των έντονων χρωμάτων και της ποικιλοχρωμίας των σπιτιών. Η βόλτα μας στα μεσαιωνικά δρομάκια ήταν απολαυστική!

Όλο το ιστορικό κέντρου του Füssen είναι πεζοδρομημένο
Οι προσόψεις πολλών κτιρίων στο Füssen είναι ζωγραφισμένες
Η υπέροχη πλατεία με το σιντριβάνι και τα ζωγραφιστά σπίτια στο Füssen

Η εκκλησία Heilig Geist Spitalkirche, της Αγίας Τριάδας

Εντυπωσιακή ήταν και η πρόσοψη της ζωγραφιστής εκκλησίας που συναντήσαμε κατεβαίνοντας προς το ποτάμι. Ήταν η εκκλησία Heilig Geist Spitalkirche, που δυστυχώς εκείνη την ώρα ήταν κλειστή για να δούμε και το εντυπωσιακό εσωτερικό της. Χτίστηκε από το 1733 αλλά η εξωτερική της πρόσοψη ζωγραφίστηκε το 1749 με τοιχογραφίες στυλ ροκοκό. Στο επάνω μέρος απεικονίζεται η Αγία Τριάδα (Πατήρ, Υιός και Άγιο Πνεύμα) και στο κάτω μέρος  οι Άγιοι Florian και Christophorus.  

Η εκκλησία του Αγίου Πνεύματος (Heilig Geist Spitalkirche)

Το μοναστήρι Βενεδεκτίνων

Εκείνο όμως που ήταν πραγματικά εντυπωσιακό ήταν το μεγάλο και πανέμορφο μοναστήρι του St. Mang. Χτισμένο στις όχθες του ποταμού Λεχ και κάτω από το Hohes Schloss χρονολογείται από τον 9ο αιώνα. Είναι ένα μοναστήρι Βενεδεκτίνων (Benedictine monastery of St. Mang) και στον προαύλιο χώρο του υπάρχει η Βασιλική του St. Mang και το μουσείο της πόλης (Museum der  Stadt Füssen) που είχαμε επισκεφθεί προηγουμένως. Από τη γέφυρα όμως του ποταμού όλο το τεράστιο οικοδομικό κτίσμα ήταν πολύ εντυπωσιακό!

Αναμνηστική φωτογραφία επάνω στη γέφυρα του ποταμού Λεχ με φόντο το μοναστήρι
Αφήσαμε  τους εαυτούς μας να μαγευτεί από την πόλη του Βασιλιά Λουδοβίκου Β΄

Κάστρα Neuschwanstein και Hohenschwangau

Το κυριότερο  όμως αξιοθέατο που διαθέτει το Füssen και το πιο διάσημο με χιλιάδες επισκέπτες ημερησίως, είναι το παραμυθένιο  κάστρο Neuschwanstein του βασιλιά Λουδοβίκου Β΄ της Βαυαρίας. Λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη και μέσα σε ένα υπέροχο μαγευτικό ορεινό τοπίο βρίσκονται τα δύο κάστρα. Το κάστρο Hohenschwangau του βασιλιά Μαξιμιλιανού Β΄ της Βαυαρίας και το κάστρο Neuschwanstein του βασιλιά Λουδοβίκου Β΄ της Βαυαρίας.

Το Κάστρο Neuschwanstein αποτέλεσε έμπνευση για το κάστρο της ¨Ωραίας Κοιμωμένης¨ στην ταινία του Ντίσνευ
Το κάστρο Hohenschwangau

Περισσότερα για τα δυο κάστρα μπορείτε να διαβάσετε στη ανάρτηση στο Ανθομέλι: Το κάστρο Νοισβανστάιν της Γερμανίας.

Εκδρομές από το Φούσεν

Εάν έχετε ως βάση διαμονής σας το Füssen μπορείτε επίσης να κάνετε διάφορες περιηγήσεις, πεζοπορίες, βόλτα στις λίμνες της περιοχής αλλά και να επισκεφθείτε, εκτός του ρομαντικού δρόμου και 2 μικρές πόλεις που πιστεύω θα σας γοητεύσουν.

Oberammergau (Όμπεραμμεργκάου)

Σε απόσταση 50 χιλιομέτρων από το Füssen βρίσκεται το χωριό Oberammergau. Είναι διάσημο για τα ξυλόγλυπτα αλλά και για τα ζωγραφισμένα σπίτια του. Στην πόλη υπάρχει και η σχολή του ΝΑΤΟ. Θα εκπλαγείτε από τις τοιχογραφίες των σπιτιών του που έχουν θέματα παραδοσιακά θέματα, παραμύθια και θρησκευτικές σκηνές. Εάν επισκεφθείτε το Oberammergau (Όμπεραμμεργκάου) την περίοδο του Πάσχα και τύχετε στη χρονιά των 10 ετών, θα παρακολουθήσετε και το Passion Play. Είναι ένα θεατρικό δρώμενο που γίνεται αναπαράσταση των παθών του Χριστού. Λαμβάνουν μέρος περισσότεροι από 2.000 ηθοποιοί, τραγουδιστές και όλοι οι κάτοικοι του χωριού. Το  Passion Play εκτελέστηκε για πρώτη φορά το 1634. Τότε δόθηκε όρκος να παίζεται κάθε δεκαετία αν ο θεός τους γλύτωνε από τις συνέπειες της βουβωνικής πανούκλας. Το 2020 το passion Play αναβλήθηκε λόγω του covid-19.

Garmisch-Partenkirchen (Γκάρμις-Παρτενκίρχεν)

Επίσης σε απόσταση 20 χιλιομέτρων από Oberammergau μπορείτε να θαυμάσετε τη μικρή δημοφιλή κωμόπολη και χιονοδρομικό κέντρο Garmisch-Partenkirchen. Παλιά ήταν δύο ξεχωριστά μικρά χωριά τα οποία ενώθηκαν σε ένα για τους Ολυμπιακούς αγώνες του 1936 που διεξήχθησαν εκεί. Βρίσκεται στους πρόποδες του ψηλότερου βουνού της Γερμανίας, του Zugspitze (2.962 μ.). Το Garmisch-Partenkirchen (Γκάρμις-Παρτενκίρχεν) θα σας αγγίξει με τη ζωντάνια και τη γοητεία της Βαυαρίας. Τα πολυτελή ξενοδοχεία, τα σαλέ, αλλά και η υπέροχη φύση του θα σας ξετρελάνουν. Ειδικά εάν κάνετε το ταξίδι σας χειμώνα και είστε λάτρεις του σκι θα απολαύσετε τις διαδρομές διαφόρων δυσκολιών, μήκους 120 χλμ. Μάλιστα είναι πολύ cool να πείτε ότι κάνατε σκι στο Garmisch!!!

Στην περίπτωση που έχετε ταξιδέψει στο Μόναχο ή στο Ίνσμπρουγκ μπορείτε να κάνετε μια ημερήσια εκδρομή στο Füssen. Όπως και τα παγκοσμίου φήμης κάστρα, Neuschwanstein και  Hohenschwangau. Το Μόναχο απέχει μόνο 140 χλμ. και το Ίνσμπρουγκ μόνο 110 χλμ. από το Füssen.

Η εκκλησία Wieskirche

Άλλο ένα από τα κυριότερα αξιοθέατα του Füssen είναι και η εκκλησία  Wieskirche ένα αριστούργημα της εποχής του ροκοκό. Χτισμένη στις αρχές του 18ου αι. προσελκύει εκατοντάδες χιλιάδες προσκυνητές κάθε χρόνο. Χάρη δε στο εσωτερικό της διάκοσμο θεωρείται και έργο τέχνης. Η εκκλησία είναι μια από τις πιο γνωστές στη Βαυαρία και αποτελεί σήμερα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Αλλά και τις αναρτήσεις με εκτενή αναφορά στις σημαντικές πόλεις της διαδρομής αυτής.

Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook. Βρείτε όλους τους διαγωνισμούς που τρέχουν στο Ανθομέλι εδώ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα Άρθρα

Anthomeli Newsletter

Κάντε εγγραφή για να λαμβάνετε πρώτοι τα τελευταία νέα μας, τις καινούργιες αναρτήσεις, δωρεάν εκτυπώσιμα και τους τρέχοντες διαγωνισμούς.Διαβάστε Επίσης