ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

    Würzburg (Βίρτσμπουργκ), στον ρομαντικό δρόμο της Γερμανίας

    Η πόλη από την οποία ξεκίνησε το ταξίδι μας στον ρομαντικό δρόμο της Γερμανίας ήταν η πόλη του Würzburg  (Βίρτσμπουργκ). Μια πόλη πραγματικό στολίδι με πολλά αξιοθέατα με τα σημαντικότερα όλων το μεσαιωνικό κάστρο Marienberg, την παλιά γέφυρα Old Main Bridge και το παλάτι Residence. Η πόλη ιδρύθηκε γύρω στο 700 μ. Χ. και το 1402 ιδρύθηκε  το Πανεπιστήμιο του Βύρτσμπουργκ. Σήμερα είναι το 6ο παλιότερο Πανεπιστήμιο της Γερμανίας. Είναι και το πιο διάσημο αφού  14 από τους αποφοίτους του είναι Νομπελίστες.

    Würzburg (Βίρτσμπουργκ), στον ρομαντικό δρόμο της Γερμανίας
    Πανοραμική φωτογραφία του Würzburg από το κάστρο Marienberg

    Το Βίρτσμπουργκ βρίσκεται σε μια όμορφη τοποθεσία στο βόρειο άκρο της περιοχής της Βαυαρίας στη Γερμανία και τη διασχίζει ο ποταμός Μάιν. Την περιτριγυρίζουν υπέροχα τοπία με απέραντες εκτάσεις από αμπέλια. Μπορώ να πω με σιγουριά πως είναι μια από τις ομορφότερες πόλεις του ρομαντικού δρόμου.

    Αξιοθέατα του Würzburg

    Η πλατεία Marktplatz στην Παλιά Πόλη

    Ξεκινήσαμε την ξενάγησή μας στην πόλη Würzburg από το ιστορικό κέντρο της Παλιάς πόλης (Altstadt) που είναι θαρρείς ένα ζωντανό πολιτιστικό κέντρο. Εκπλαγήκαμε από τα τόσα πολλά τουριστικά αξιοθέατα, τις εκκλησίες και τα μεσαιωνικά κτίρια που συνθέτουν την πολύ όμορφη πλατεία Marktplatz.

    Παρά τους βομβαρδισμούς που υπέστη το 1945 και καταστράφηκε σχεδόν το 90% της παλιάς πόλης σήμερα, μετά από πολλές ανακατασκευές, έχει να επιδείξει ακόμα πολλούς μεσαιωνικούς θησαυρούς. Γι αυτό και ο κόσμος που περιδιάβαινε στα στενά σοκάκια της παλιάς πόλης για να τη θαυμάσει, ήταν τόσος πολύς που πολλές φορές έφτανε στο αδιαχώρητο.

    Würzburg (Βίρτσμπουργκ), στον ρομαντικό δρόμο της Γερμανίας
    Χαρακτηριστική εικόνα με τις κεραμιδένιες σκεπές της παλιάς πόλης (Altstadt) και με τα καμπαναριά των εκκλησιών να σχίζουν τον ουρανό
    Würzburg (Βίρτσμπουργκ), στον ρομαντικό δρόμο της Γερμανίας
    Η πλατεία Marktplatz στην παλιά πόλη του Würzburg

    Εκκλησία Marienkapelle

    Στην πλατεία κυριαρχεί με τον όγκο της, αλλά και με το  χρώμα της, η  εκκλησία Marienkapelle. Είναι μια από τις παλαιότερες εκκλησίες της Γερμανίας  και ένα από τα πιο όμορφα αξιοθέατα στο Würzburg. Η ιστορία της ξεκινάει από το 1377 όταν άρχισε να χτίζεται. Τα κόκκινα και λευκά χρώματα που είναι βαμμένη εξωτερικά την κάνουν πολύ εντυπωσιακή. Όπως επίσης και οι υπέροχες πόρτες που είναι διακοσμημένες με αγάλματα, αυτά του Αδάμ και της Εύας.

    Στην κορυφή της εκκλησίας η χρυσή Μαντόνα επάνω στον πύργο υψώνεται 70 μέτρα από την πλατεία της αγοράς. Μπήκαμε μέσα και γοητευτήκαμε από το ζωγραφισμένο βωμό, αλλά και από τα ροκοκό σκαλίσματα που είχε το παρεκκλήσι της Αγίας Μαρίας (House of the Falcon). Μέσα στην εκκλησία υπήρχαν και πολλοί τάφοι ιπποτών και αριστοκρατών του παρελθόντος καθώς και ο τάφος του Balthasar Neumann που με τα σχέδια του οποίου κτίστηκε το παλάτι Residenz του Würzburg.

    Würzburg (Βίρτσμπουργκ), στον ρομαντικό δρόμο της Γερμανίας
    Το Παρεκκλήσι Marienkapelle στην πλατεία Marktplatz. Στην κορυφή του καμπαναριού βρίσκεται η χρυσή Μαντόνα

    Ο Ναός Neumunster του Würzburg

    Από την πλατεία Marktplatz περάσαμε σε μια άλλη μικρότερη πλατεία, την Oberer Markt, της οποίας το κέντρο ήταν γεμάτο τραπεζάκια από καφετέριες. Μια πλατεία όλο ζωντάνια με τις φωνές των παιδιών που τρέχανε να γεμίζουν την ατμόσφαιρα. Στον δρόμο που περνάνε τα τραμ της πόλης διακρίναμε τη στενή πρόσοψη του  ναού Neumunster που βρισκόταν στριμωγμένος ανάμεσα στα κτίρια του δρόμου. Μας ενθουσίασε! Το κεραμιδί χρώμα του ναού έκαναν τα αγάλματα και τα σκαλίσματα που τον διακοσμούν να φαίνονται ακόμα πιο έντονα και διακριτά.  

    Würzburg (Βίρτσμπουργκ), στον ρομαντικό δρόμο της Γερμανίας
    Η εκκλησία χρονολογείται από το 1065. Στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο η εκκλησία καταστράφηκε όταν βομβαρδίστηκε το Würzburg όμως μετά τον πόλεμο ανακαινίστηκε σύμφωνα με τα αρχικά σχέδια.

    Ο καθεδρικός ναός του Würzburg

    Ο ναός όμως που δεσπόζει στο ιστορικό κέντρο του Würzburg είναι ο Καθεδρικός Ναός της πόλης. Υπέροχος ναός παρόλο που εξωτερικά είναι λιτός και ανάμεσα σε κτίρια. Τα δυο καμπαναριά του που σχίζουν τον ουρανό είναι εντυπωσιακά. Μπήκαμε μέσα και μείναμε εντυπωσιασμένοι από το μέγεθος του ναού (μήκος 103 μ.).  Ο Ναός είναι ένα υπέροχο κτίσμα του 11ου αιώνα που μέσα του υπάρχουν πολλά έργα τέχνης.

    Ίσως βέβαια σας κάνει εντύπωση το ότι αναφέρομαι πολύ συχνά στις εκκλησίες των πόλεων της Ευρώπης. Έχω όμως να πω πως πραγματικά αποτελούν αξιοθέατα που αξίζουν την επίσκεψη όλων μας. Επίσης είναι ανοικτές μέχρι τη δύση του ηλίου και πολλές φορές μπορούμε να παρευρεθούμε σε λειτουργία σε ώρα που για εμάς είναι αδιανόητο να γίνει σε χριστιανική εκκλησία. Για παράδειγμα το μεσημέρι που μπορεί κάποιος να παρακολουθήσει τη λειτουργία στο διάλειμμα της εργασίας του.

    Würzburg (Βίρτσμπουργκ), στον ρομαντικό δρόμο της Γερμανίας
    Ο καθεδρικός ναός του  Würzburg χτίστηκε το 1040 και είναι η 4η μεγαλύτερη Ρωμανική εκκλησία της Γερμανίας.

    Στο κωδωνοστάσιο του καθεδρικού ναού υπάρχει μια από τις παλαιότερες καμπάνες που χτυπάει κάθε Παρασκευή στις 3μ.μ. στη μνήμη της σταύρωσης του Ιησού Χριστού.

    Το παλάτι Residenz

    Μετά κατευθυνθήκαμε προς την πλατεία Residenzplatz, όπου βρίσκεται το μεγάλο μπαρόκ παλάτι του 1750, το Residenz. Παρόλες τις ζημιές που είχε υποστεί από τον βομβαρδισμό της πόλης το 1945, ανακατασκευάστηκε. Χρειάστηκαν πάνω από 42 χρόνια για να αποκατασταθούν οι ζημιές. Σήμερα συμπεριλαμβάνεται στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Δίπλα στο παλάτι βρίσκεται ένα παρεκκλήσι, το Hofkirche, που είναι όλο από χρυσό. Τα αγάλματα, οι πίνακες ζωγραφικής, οι τοιχογραφίες και οι σκαλιστές λεπτομέρειες το κάνουν αξέχαστο. Εμείς απλά καθίσαμε μαγεμένοι σε μια πλευρά και τα θαυμάσαμε όλα!

    Würzburg (Βίρτσμπουργκ), στον ρομαντικό δρόμο της Γερμανίας
    Το Residenz  είναι ένα από τα πιο σημαντικά μπαρόκ κτίρια της Ευρώπης και εφάμιλλο  του Schönbrunn  της Βιέννης και των Βερσαλλιών  στο Παρίσι

    Ιστορική αναδρομή του Residenz

    Οι πρίγκιπες-επίσκοποι του Würzburg από τα μέσα του 13ου αιώνα κατοικούσαν στο κάστρο Marienberg. Την εποχή όμως εκείνη το κάστρο τους φαινόταν μικρό. Ήθελαν να δείξουν την ισχύ τους με το μέγεθος της κατοικίας τους. Ο JohΜΗann Philipp Franz von Schönborn που ήταν ένας απολυταρχικός ηγέτης το 1720 αποφάσισε να κτίσει το νέο του παλάτι. Στο Residenz έζησαν πρίγκιπες και βασιλιάδες όλα τα χρόνια που ακολούθησαν με δόξα και τιμή, ώσπου ήρθε ο πόλεμος και το κατάστρεψε. Σήμερα, μετά την ανακατασκευή του, οι 40 αίθουσες του παλατιού στεγάζουν μουσεία και πινακοθήκες.

    Würzburg (Βίρτσμπουργκ), στον ρομαντικό δρόμο της Γερμανίας
    Η  ιστορική κρήνη Φρανκονία του 1894 μπροστά στο παλάτι Residenz

    Μπροστά από το Residenz υπάρχει πολύ μεγάλος χώρος στάθμευσης, ευρύχωρος και εύκολος για όλους τους επισκέπτες, όπου μπορείτε να σταθμεύσετε. Γενικά σε όλη την πόλη υπάρχουν πολλοί χώροι στάθμευσης και δίπλα στο ποτάμι απλά πρέπει να φτάσετε νωρίς. Εμείς είχαμε διανυκτερεύσει με το αυτοκινούμενο στο  Mini camping au canoe στον Μαιν ποταμό GPS  n49,780081  o9,928562.

    Εάν είστε αυτοκινούμενοι διαβάστε που και πως μπορείτε να παρκάρετε και να διανυκτερεύσετε στην Ευρώπη: Διαμονή με αυτοκινούμενο στην Ευρώπη. Camper Stop ή Park and Ride (P+R)

    Hofgarten, ο μεγάλος κήπος του παλατιού Residenz

    Πίσω από το παλάτι εκτείνεται ο μεγάλος κήπος του παλατιού, Hofgarten. Είναι ένας θεαματικός κήπος γαλλικού στιλ που σχεδιάστηκε γύρω στα 1750. Θεωρείται ως ο καλύτερα διατηρημένος κήπος Rococo στη Γερμανία. Περπατήσαμε γύρω από την τεχνητή λίμνη με τα αγάλματα και τα σιντριβάνια και μας έκαναν εντύπωση τα πολλά οπωροφόρα δένδρα που είχε. Ήταν μια πολύ όμορφη βόλτα. Αν και ήταν αρκετά ζεστή ημέρα αισθανόμασταν άνετα κάτω από τη σκιά των δέντρων.

    Würzburg (Βίρτσμπουργκ), στον ρομαντικό δρόμο της Γερμανίας
    Το Residenz του Wurzburg είναι εντυπωσιακό εξωτερικά όχι μόνο ως κτίσμα αλλά και από τους όμορφους διακοσμημένους κήπους που το περιβάλλουν

    Διαβάστε την ανάρτηση για τη Νυρεμβέργη και ενημερωθείτε ποια είναι τα αξιοθέατα της πόλης. Νυρεμβέργη: Ξενάγηση στα αξιοθέατα της γερμανικής πόλης

    Η παλιά γέφυρα Old Main Bridge

    Τώρα στην ξενάγησή μας σειρά είχε η επίσκεψή μας στο κάστρο του Würzburg. Ξεκινήσαμε τη βόλτα μας από την πλατεία του  καθεδρικού ναού. Από εκεί ξεκινάει και ο κεντρικός δρόμος του ιστορικού κέντρου της πόλης. Περπατώντας και χαζεύοντας φτάσαμε ως την παλιά γέφυρα του Μάιν ποταμού, την Old Main Bridge. Μια εκπληκτική γέφυρα  γεμάτη με ιστορικά αγάλματα αγίων. Από τις εσοχές-μπαλκόνια που έχει μπορέσαμε να βγάλουμε τις πιο όμορφες φωτογραφίες του κάστρου και του ποταμού. Εντυπωσιακές ήταν και οι πλαγιές του λόφου κάτω από το κάστρο. Ήταν γεμάτες αμπέλια φυτεμένα σε άψογες γραμμές και έφταναν ως τις όχθες του ποταμού

    Würzburg (Βίρτσμπουργκ), στον ρομαντικό δρόμο της Γερμανίας
    Η παλιά γέφυρα Old Main Bridge είναι σημαντικό αξιοθέατο του Würzburg
    Würzburg (Βίρτσμπουργκ), στον ρομαντικό δρόμο της Γερμανίας
    Την παλιά γέφυρα την κοσμούν αγάλματα αγίων. Από τη γέφυρα μπορείτε να βγάλετε τις ωραιότερες φωτογραφίες του κάστρου.
    Würzburg (Βίρτσμπουργκ), στον ρομαντικό δρόμο της Γερμανίας
    Τα κωδωνοστάσια των εκκλησιών της παλιάς πόλης είναι ένα όμορφο θέαμα όταν τα αντικρίζεις από το κάστρο. Στην φωτογραφία διακρίνονται και όλα τα αγάλματα των αγίων που βρίσκονται στις εσοχές της Old Main Bridge.

    Διαβάστε την ανάρτηση για το Μόναχο και γνωρίστε τα αξιοθέατά του: Μόναχο: ξενάγηση σε 16 αξιοθέατα της πόλης

    Το κάστρο Marienberg

    Επάνω στον λόφο και στις όχθες του ποταμού Μάιν στέκει από τον 13ο αιώνα το κάστρο Marienberg, που ήταν και έδρα των πριγκίπων-επισκόπων της περιοχής για 500 χρόνια, έως ότου κτίστηκε το Residenz. Η θέα της πόλης από το κάστρο όταν φτάσαμε ψηλά μας καθήλωσε. Όλη η πόλη βρισκόταν στα πόδια μας σαν σε ζωγραφιά. Το ποτάμι κυλούσε ήσυχα. Και οι οβελίσκοι και τα καμπαναριά των εκκλησιών υψώνονταν πάνω από τις στέγες των σπιτιών.

    Würzburg (Βίρτσμπουργκ), στον ρομαντικό δρόμο της Γερμανίας
    Η παλιά γέφυρα με θέα το κάστρο Marienberg είναι η ομορφότερη φωτογραφία της πόλης.
    Würzburg (Βίρτσμπουργκ), στον ρομαντικό δρόμο της Γερμανίας
    Η γέφυρα Ludwigsbruke από την οποία θα περάσετε με το αυτοκίνητό σας για να επισκεφθείτε το κάστρο του Würzburg.
    Würzburg (Βίρτσμπουργκ), στον ρομαντικό δρόμο της Γερμανίας
    Απολαυστική ξεκούραση επάνω στο κάστρο Marienberg!

    Η βόλτα μας προσέφερε μια εκπληκτική θέα προς την παλιά πόλη και τον ποταμό Μάιν. Ήταν όμως και πολύ ευχάριστη γιατί το κάστρο περιτριγυρίζεται από όμορφους κήπους, άψογα διακοσμημένους με αγάλματα και σιντριβάνια. Ιδιαίτερα το μέρος του κήπου που ονομάζεται Japanischer Garden μας άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις.

    Würzburg (Βίρτσμπουργκ), στον ρομαντικό δρόμο της Γερμανίας
    Οι όμορφοι κήποι του κάστρου Marienberg του Würzburg έχουν άψογη αρχιτεκτονική σχεδίαση

    Η εκκλησία Kappele

    Λίγο πιο μακριά από το φρούριο Marienberg βρίσκεται και εκκλησία Kappele Würzburg, ή το «Little Chapel. Μια γραφική εκκλησία με πολλές τοιχογραφίες σε ρωσικό ορθόδοξο στιλ. Χτίστηκε από τον Balthasar Neumann, τον αρχιτέκτονα του Residenz, μεταξύ 1747-50.  Ήταν μια ευχάριστη απογευματινή βόλτα για να θαυμάσουμε και από εκεί τη θέα της πόλης αλλά και για να επισκεφθούμε τη μικρή εκκλησία που είναι τόπος προσκυνήματος. Από τις όχθες του Μάιν ξεκινάει ένας σκιερός αλλά απότομος μικρός δρόμος όπου συναντήσαμε 14 σταθμούς του Σταυρού, παρεκκλήσια και πολλά αγάλματα. Νομίζω άξιζε την ανάβασή μας που μας έμεινε αλησμόνητη.

    Würzburg (Βίρτσμπουργκ), στον ρομαντικό δρόμο της Γερμανίας
    Η εκκλησία Kappele του 18ου αι. έχει και αυτή μια περίοπτη θέση επάνω στο λόφο του Würzburg.

    Για να ανεβούμε στο φρούριο Marienberg περάσαμε τη γέφυρα Ludwigsbruke. Μπορείτε να παρκάρετε το αυτοκίνητό σας στα πάρκινγκ ή στην άκρη του δρόμου (GPS 49.789837  9.916287). Σε μια διασταύρωση θα δείτε και την ταμπέλα όπου θα σας οδηγήσει και στην εκκλησία Kappele μέχρις ενός σημείου. Μετά θα ανεβείτε έως επάνω με τα πόδια. Είναι μια ωραία διαδρομή με πολύ ωραία θέα της πόλης.

    Würzburg (Βίρτσμπουργκ), στον ρομαντικό δρόμο της Γερμανίας
    Würzburg (Βίρτσμπουργκ), η μεσαιωνική πόλη με ένα από τα αρχαιότερα Πανεπιστήμια της Γερμανίας και η αρχή του Ρομαντικού δρόμου

    Μπορεί η ξενάγησή μου στο Βίρτσμπουργκ να τελειώνει εδώ, όμως δεν τελείωνε το ταξίδι μας. Το ταξίδι μόλις άρχιζε, γιατί το Würzburg είναι η πρώτη πόλη από όπου ξεκινάει ο ρομαντικός δρόμος της Γερμανίας και εμείς είχαμε σκοπό τη διαδρομή αυτή να την ευχαριστηθούμε! Η συνολική διαδρομή είναι 320 χιλιόμετρα. Ελάτε και εσείς να μας ακολουθήσετε σε αυτό ταξίδι μας. Θα γνωρίσετε μαζί μας και πολλές άλλες μεσαιωνικές πόλεις σε μια διαδρομή που θα σας μείνει αξέχαστη.

    Διαβάστε στο Ανθομέλι την ανάρτηση: 12 μαγευτικές πόλεις στον ρομαντικό δρόμο της Γερμανίας.

    Εκδρομές από το Würzburg

    Εάν βρεθείτε στο Würzburg και δεν έχετε τον χρόνο να κάνετε ολόκληρη την οδική διαδρομή του ρομαντικού δρόμου επιλέξτε να επισκεφθείτε κάποιες από αυτές τις πόλεις  που σας προτείνω. Μπορείτε να πάρετε πληροφορίες από τις αντίστοιχες αναρτήσεις στο Ανθομέλι.

    Rothenbourg ob der Tauber (Rότενμπoυργκ  ομπ ντερ Τάουμπερ) (65 χλμ). Μια πόλη βγαλμένη μέσα από σελίδες παραμυθιού. Θα έρθετε σε επαφή με το παρελθόν και θα συναντήσετε αυθεντικά μεσαιωνικά σπίτια αφού η πόλη έμεινε ανέγγιχτη από τους βομβαρδισμούς του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου.

    Διαβάστε την ανάρτηση: Ταξίδι στο Rothenburg ob der Tauber μια πόλη σαν παραμύθι

    Würzburg (Βίρτσμπουργκ), στον ρομαντικό δρόμο της Γερμανίας
    Würzburg (Βίρτσμπουργκ), στον ρομαντικό δρόμο της Γερμανίας 24

    Augsburg (Άουγκσμπουργκ)  (230 χλμ). Θα επισκεφθείτε μια αυτοκρατορική πόλη με πολλά ιστορικά και πολιτισμικά στοιχεία που ιδρύθηκε το 15 μ.Χ.. Θα γνωρίσετε επίσης και το Fuggerei, μια μικρή πόλη μέσα στην πόλη, με παλιά σπίτια που χτίστηκαν τη δεκαετία του 1500 και που κατοικούνται  έως και σήμερα.

    Διαβάστε την ανάρτηση: Augsburg (Άουγκσμπουργκ) η αυτοκρατορική πόλη στον ρομαντικό δρόμο της Γερμανίας

    Würzburg (Βίρτσμπουργκ), στον ρομαντικό δρόμο της Γερμανίας
    Würzburg (Βίρτσμπουργκ), στον ρομαντικό δρόμο της Γερμανίας 25

    Fussen (Φίσσεν) (305 χλμ). Εδώ θα συναντήσετε μια πόλη γεμάτη ζωντάνια και χρώματα. Θα σας αλλάξει τη διάθεση και θα σας δώσει μόνο ευχαρίστηση από τη θέα των πολύχρωμων σπιτιών της. Είναι απαραίτητη η στάση σας αφού είναι η βάση για τη γνωριμία σας με τα δύο κάστρα των βασιλιάδων της Βαυαρίας που είναι από τα μεγαλύτερα αξιοθέατα της Γερμανίας .

    Διαβάστε την ανάρτηση: Füssen, η πολύχρωμη πόλη της Βαυαρίας στον ρομαντικό δρόμο

    Würzburg (Βίρτσμπουργκ), στον ρομαντικό δρόμο της Γερμανίας
    Würzburg (Βίρτσμπουργκ), στον ρομαντικό δρόμο της Γερμανίας 26

    Το κάστρο Νοισβανστάιν και το κάστρο Χοχεσβανγκάου. (320 χλ). Θα μαγευτείτε από το φυσικό άγριο τοπίο των βαυαρικών Άλπεων αλλά θα νιώσετε και εσείς σαν βασιλιάδες γνωρίζοντας τα μυθικά παλάτια τους.

    Διαβάστε την ανάρτηση: Το κάστρο Νοϊσβανστάιν (Neuschwanstein) στη Γερμανία

    Würzburg (Βίρτσμπουργκ), στον ρομαντικό δρόμο της Γερμανίας
    Το κάστρο Νοισβανστάιν

    Εάν και πάλι δεν θέλετε να “ταξιδέψετε στον μεσαίωνα“, μπορείτε να επιλέξετε και άλλες  πόλεις. Κάποιες από αυτές είναι το Μόναχο (278 χλμ.), η Νυρεμβέργη (110 χλμ.), η Φρανκφούρτη (120 χλμ.), η Στουτγκάρδη (150 χλμ.), η Χαιδελβέργη (140 χλμ). Κρατούν τα ιστορικά κέντρα του Μεσαίωνα, αλλά έχουν αναπτυχθεί και ως μεγαλουπόλεις.

    Οι χιλιομετρικές αποστάσεις που σημειώνονται είναι με αφετηρία την πόλη Würzburg

    Την επόμενη λοιπόν φορά που θα θελήσετε να ταξιδέψετε στη Γερμανία σκεφτείτε και τη δική μου πρόταση. Έχοντας ως ορμητήριο την πόλη του Würzburg σας δίνεται η ευκαιρία να αποκτήσετε πολλές ταξιδιωτικές εμπειρίες γνωρίζοντας και άλλες πόλεις της γύρω περιοχής.


    Μην ξεχνάτε πως τα ταξίδια είναι εμπειρίες ζωής. Μπορεί τώρα να μας τα έχουν κόψει λόγω του covid-19, αλλά να έχουμε την υγειά μας και το μέλλον είναι μπροστά μας για πολλά πολλά ταξίδια που θα έρθουν.

    Με αγάπη

    μαμά Μαρία από το Ανθομέλι

    Pin it for later

    Würzburg (Βίρτσμπουργκ). Ρομαντικός δρόμος Γερμανίας. Αξιοθέατα, Κάστρο Marienberg, παλάτι Residence, πανεπιστήμιο, παλιά πόλη, παλιά γέφυρα.

    Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.

    mama Maria
    mama Maria
    Γεια σας! Είμαι η Μαρία, μητέρα της Κατερίνας και της Κάλης Εδώ και και χρόνια ταξιδεύουμε με το σύζυγό μου σε όλη την Ευρώπη και την Ελλάδα με το αυτοκινούμενό μας. Έχουμε επισκεφθεί μεγάλες και μικρές πόλεις, χωριά απόμερα και χωριά διάσημα, έχουμε γνωρίσει αξιοθέατα και μνημεία που δεν θα μπορούσαμε να τα γνωρίσουμε με διαφορετικό τρόπο. Τις ταξιδιωτικές αυτές εμπειρίες, πλαισιωμένες με δικές μας φωτογραφίες, ιστορικά στοιχεία και εξτρά πληροφορίες τις γράφω με το όνομα μαμά Μαρία και θα τις βρείτε στην κατηγορία ΤΑΞΙΔΙΑ του blog anthomeli

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    Διαβάστε Επίσης