ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

    Νυρεμβέργη: Ξενάγηση στα αξιοθέατα της γερμανικής πόλης

    Χτισμένη στις όχθες του ποταμού Pegnitz η Νυρεμβέργη είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Βαυαρίας, μετά από το Μόναχο. Προσελκύει πολλούς τουρίστες, όχι μόνο από το εξωτερικό, αλλά και από την ίδια τη Γερμανία, γιατί η Νυρεμβέργη ως πόλη εντυπωσιάζει με τη βαυαρική μεσαιωνική αρχιτεκτονική της. Δικαίως κρατάει τα σκήπτρα της καλύτερης παλιάς πόλης της Γερμανίας. Περπατήσαμε στην παλιά πόλη με τα γραφικά σοκάκια και τα μεσαιωνικά κτίρια που είχαν εκθαμβωτική ομορφιά και την ονομάσαμε ονειρεμένη πόλη. Μας άφησαν έκπληκτους οι ναοί, οι μεγάλες πλατείες της παλιάς πόλης αλλά και οι γέφυρες του ποταμού της που μας έδωσαν αξέχαστες ταξιδιωτικές εικόνες.

    Περιεχόμενα Απόκρυψη
    Νυρεμβέργη: Ξενάγηση στα αξιοθέατα της γερμανικής πόλης
    Πραγματικά η Νυρεμβέργη είναι από τις καλύτερες, αν όχι η καλύτερη παλιά πόλη στη Γερμανία!

    Ο χώρος που είχαμε παρκάρει το αυτοκινούμενο ήταν μακριά από την παλιά πόλη και έτσι αποφασίσαμε να μην πάρουμε το 50ράκι μας, μήπως και μπλεχτούμε στην κίνηση των δρόμων. Έτσι, πήραμε το τρένο που αποδείχθηκε η καλύτερη επιλογή. Γιατί με ασφάλεια, αλλά και χωρίς άγχος  φτάσαμε στον προορισμό μας. Η στάση του τρένου ήταν μπροστά στην πύλη της παλιάς πόλης!

    Για τα αυτοκινούμενα: στο τέλος της ανάρτησης σας δίνω τα στίγματα όπου μπορείτε να παρκάρετε το αυτοκινούμενο στη Νυρεμβέργη.

    Νυρεμβέργη: Ξενάγηση στα αξιοθέατα της γερμανικής πόλης. ο κεντρικός σιδηροδρομικός σταθμός της Νυρεμβέργης
    Nürnberg Hauptbahnhof, ο κεντρικός σιδηροδρομικός σταθμός της Νυρεμβέργης

    Ο κεντρικός σιδηροδρομικός σταθμός της Νυρεμβέργης είναι ένας σημαντικός κόμβος για όλες τις δημόσιες συγκοινωνίες της πόλης. Είναι επίσης και ο μεγαλύτερος σταθμός στη Βόρεια Βαυαρία από όπου ξεκινούν τρένα για πολλές μεγάλες πόλεις της Γερμανίας, της Αυστρίας και της Τσεχίας. Έχει 22 πλατφόρμες και 450 τρένα σταματούν εδώ. Πάνω από 200.000 επιβάτες χρησιμοποιούν τον σταθμό κάθε μέρα.

    Διαβάστε στο Ανθομέλι τις 2 αναρτήσεις από το ταξίδι μας στο Βερολίνο:

    Αξιοθέατα της Νυρεμβέργης

     Ο Πύργος Frauentorturm

    Αφού θαυμάσαμε το εξαιρετικό κτίριο του σιδηροδρομικού σταθμού περάσαμε τον δρόμο και φτάσαμε στον πύργο που διακρίναμε ήδη από μακριά, τον Frauentorturm. Ανυπομονούσαμε να ξεκινήσουμε την ξενάγησή μας, γιατί ξέραμε πως η παλιά πόλη της Νυρεμβέργης, η Altstadt, είναι πάρα πολύ όμορφη και πως θα ήταν πολύ εύκολο να τη γυρίσουμε με τα πόδια.

    Νυρεμβέργη: Ξενάγηση στα αξιοθέατα της γερμανικής πόλης. Frauentorturm
    Ένα γρήγορο πρωινό στο καφέ μπροστά από τον πύργο Frauentorturm

    Δεξιά από τον μεγάλο πύργο και δίπλα στα τείχη μια μικρογραφία της παλιάς πόλης με τα στενά πλακόστρωτα δρομάκια της παραμένει έως σήμερα ανέπαφη. Μικρής έκτασης αλλά τόσο όμορφη! Είναι γεμάτη από μικρά μαγαζάκια με πολύχρωμα στολίδια, αλλά και όμορφα στέκια για μια στάση ξεκούρασης.

    Νυρεμβέργη: Ξενάγηση στα αξιοθέατα της γερμανικής πόλης
    Η Νυρεμβέργη είναι γεμάτη στέκια για καφέ ή γρήγορου φαγητού. Δεν θα μπορούσε να υστερεί και η παλιά πόλη,η Altstadt, από αυτά!

    Εμείς όμως μόλις είχαμε αρχίσει την εξερεύνηση της Νυρεμβέργης και ο χρόνος μας ήταν πολύτιμος. Εξ άλλου η Νυρεμβέργη είναι μια πόλη που σε μαγνητίζει και σε προκαλεί να την ανακαλύψεις. Ήμασταν αποφασισμένοι να περιηγηθούμε σε όλα τα αξιοθέατα της παλιάς πόλης και να περπατήσουμε ατελείωτα, ώσπου να εξαντληθούμε.

    Νυρεμβέργη: Ξενάγηση στα αξιοθέατα της γερμανικής πόλης
    Το ιστορικό κέντρο της Νυρεμβέργης είναι καλύτερα να το δείτε τριγυρίζοντας με τα πόδια.

    Travel tip: φορέστε αθλητικά παπούτσια, άνετα ρούχα, καπέλο, πάρτε  νερό, φωτογραφική μηχανή και οπλιστείτε με όρεξη για περπάτημα.

    Η οδός konigstrasse

    Η οδός konigstrasse που ανοίχτηκε μπροστά μας ήταν μια έκπληξη για εμάς. Εμείς περιμέναμε ένα ιστορικό κέντρο ήσυχο και με εκείνον τον αέρα που διακρίνει τα παλιά μεσαιωνικά κέντρα. Αντί αυτού, βρήκαμε έναν πεζόδρομο ασφυκτικά γεμάτο από κόσμο που μπαινόβγαινε στα μεγάλα πολυκαταστήματα ή καθόταν στα πολλά καφέ του πεζόδρομου. Παλαιά και νέα κτίρια μαζί, όλα μέρη της εικόνας ενός πανέμορφου παζλ, συμπληρώνονταν από τα μικρά εμπορικά μαγαζιά, τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία που στεγάζονταν σε ανακαινισμένα κτίρια.

    Νυρεμβέργη: Ξενάγηση στα αξιοθέατα της γερμανικής πόλης
    Μέρος της παλιάς πόλης είναι και ο κεντρικός εμπορικός πεζόδρομος της Νυρεμβέργης, στον οποίο θα βρείτε και όλες τις φίρμες των μεγάλων καταστημάτων

    Κτίρια θαυμάσια με τη μεσαιωνική τους αρχιτεκτονική που δέναν θαυμάσια με τη νέα ζωή και ατμόσφαιρα. Γενικά η οδός konigstrasse είναι ένας μαγικός πεζόδρομος όλος ζωή, χρώματα, φωνές και μουσικές από τα πολλά συγκροτήματα που υπάρχουν σε αυτόν. Ειλικρινά τόσα μουσικά σχήματα συγκεντρωμένα ή μεμονωμένα άτομα να παίζουν μουσική δεν έχουμε δει πουθενά αλλού σε όλη την Ευρώπη.

    Η ιστορία της Νυρεμβέργης

    Η Νυρεμβέργη ήταν μία πλούσια πόλη στον Μεσαίωνα με υπέροχα κτίρια και πλατείες. Το ιστορικό της κέντρο είχε μείνει αναλλοίωτο κατά τη διάρκεια των χρόνων. Καταστράφηκε όμως στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και σχεδόν στο τέλος του πολέμου το 90% των κτιρίων της πόλης ήταν ερείπια. Η σημερινή παλιά πόλη της Νυρεμβέργης ξαναχτίστηκε από την αρχή. Οι κάτοικοι θα μπορούσαν να ακολουθήσουν το παράδειγμα άλλων πόλεων και να κτίσουν μια νέα πόλη με μοντέρνα κτίρια. Προτίμησαν όμως να κρατήσουν την πολιτιστική τους κληρονομιά και αρχιτεκτονική. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα  σήμερα όποιος μπαίνει στο ιστορικό κέντρο της πόλης, να νιώθει σαν να κάνει ένα ταξίδι στον χρόνο, αφήνοντας τα μάτια του να γεμίσουν όμορφες εικόνες.

    Νυρεμβέργη: Ξενάγηση στα αξιοθέατα της γερμανικής πόλης
    Η Νυρεμβέργη έχει 500.000 κατοίκους, από τους οποίους οι 12.000 είναι ελληνικής καταγωγής. Οπότε αν ακούσετε ελληνικά στους δρόμους της, μην ξαφνιαστείτε!

    Για πολλούς, η Νυρεμβέργη ήταν η πόλη του Ναζισμού. Όχι άδικα. Κατά την άνοδο του Ναζιστικού Κόμματος, στην πόλη είχαν γίνει τεράστιες πολιτικές συγκεντρώσεις. Στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ήταν και στρατιωτικό κέντρο παραγωγής εξοπλισμού. Μετά το τέλος του πολέμου σε αυτήν την ίδια πόλη, ΣΥΜΒΟΛΙΚΑ, έγινε η δίκη των Ναζί που δικάστηκαν για τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, γνωστή ως η «Δίκη της Νυρεμβέργης».

    Αξιοθέατα της Lorenzer platz στην παλιά πόλη της Νυρεμβέργης

    Ο Ναός St. Lorenz της Νυρεμβέργης


    Ενώ περπατούσαμε στην πολύβουη οδό konigstrasse και γύρω μας θαυμάζαμε τα υπέροχα κτίρια σε πολύ κοντινή απόσταση βρεθήκαμε να περπατάμε μέσα στην πλατεία Lorenzer platz, όπου δέσποζε ο ναός St. Lorenz. Σίγουρα μας ξάφνιασε η επιβλητικότητα του ναού. Ξαφνικά βρεθήκαμε αντιμέτωποι με το παρελθόν. Στα μάτια μας μπροστά βρισκόταν ένας υπέροχος ναός του Μεσαίωνα με διπλά καμπαναριά. Δεν θα μπορούσε βέβαια να είναι κατώτερος της αίγλης που είχε τότε η Νυρεμβέργη, ως ελεύθερη αυτοκρατορική πόλη της Ν. Γερμανίας.

    Νυρεμβέργη: Ξενάγηση στα αξιοθέατα της γερμανικής πόλης. St. Lorenz
    Το αρμόνιο του ναού αποτελείται από 12.000 σωλήνες και 165 πλήκτρα και είναι από τα μεγαλύτερα στον κόσμο. Η παλαιότερη από τις 16 καμπάνες του είναι από τον 14ο αιώνα.

    Ο ναός είναι αφιερωμένος στον Άγιο Λαυρέντιο. Η κατασκευή του επιβλητικού γοτθικού ναού διήρκεσε 250 χρόνια. Οι δύο πύργοι του με 80 μέτρα ύψος προστέθηκαν το 1518. Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου η εκκλησία βομβαρδίστηκε και έπαθε σημαντικές ζημιές. Όμως αναστηλώθηκε πλήρως και σήμερα είναι το σημαντικότερο κτίσμα της Νυρεμβέργης και το καμάρι τους. Είναι ο Ναός της Ευαγγελικής Λουθηρανικής Εκκλησίας της Βαυαρίας. Σε αυτή λειτουργεί ο αρχιμανδρίτης της Νυρεμβέργης ο οποίος έχει την τιμή να προσφωνεί για πρώτη φορά τον αρχιεπίσκοπο της Γερμανίας όταν αυτός εκλέγεται.

    Μας εντυπωσίασε καταρχήν εξωτερικά το μέγεθός του, αλλά και ο περίτεχνος διάκοσμος του κεντρικού κλίτους, όπως και της πόρτας. Εσωτερικά θεωρώ πως είναι ένας «γυμνός ναός» όσον αφορά τον διάκοσμο. Είχε όμως ένα επιβλητικό βωμό. Πετύχαμε και λειτουργία. Ο ήχος από το αρμόνιο που έπαιζε τις εκκλησιαστικές μελωδίες μας καθήλωσε.

    Νυρεμβέργη: Ξενάγηση στα αξιοθέατα της γερμανικής πόλης. St. Lorenz
    Μπροστά από την επιβλητική πόρτα του ναού St. Lorenz στην ομώνυμη πλατεία της Νυρεμβέργης

    H πλατεία Lorenzer platz μπροστά από τον ναό ήταν γεμάτη κόσμο. Οι φωτογραφίες αμέτρητες προσπαθώντας να βγάλουμε ολόκληρο το ναό μέσα στην οθόνη της φωτογραφικής. Είναι δυνατόν! Αφού δεν έχουμε ειδικό φακό. Μάλλον πρέπει να αγοράσουμε. Τελικά όμως το πετύχαμε! Ο επιβλητικός ναός της Νυρεμβέργης μπήκε και αυτός στο προσωπικό φωτογραφικό μας αρχείο!

    Νυρεμβέργη: Ξενάγηση στα αξιοθέατα της γερμανικής πόλης
    Είναι υπέροχη η βόλτα στους δρόμους της Νυρεμβέργης, που βέβαια δεν παραλείψαμε να κάνουμε

    Το σπίτι Nessauer haus

    Ακόμη ένα αξιοθέατο του Μεσαίωνα, το επιβλητικό πενταώροφο κτίσμα Nessauer haus βρίσκεται στην πλατεία Lorenz platz. Μια γοτθική έπαυλη του 14ου αιώνα. Οι φωτογραφίες μας επικεντρώθηκαν στην τοιχογραφία του σπιτιού, στη υπέροχη στέγη με τους πυργίσκους και στο περίτεχνο μπαλκονάκι του. Ένα σπίτι πραγματικό αξιοθέατο. 

    Νυρεμβέργη: Ξενάγηση στα αξιοθέατα της γερμανικής πόλης. Nessauer haus
    Ένα πανέμορφο και γραφικό ιστορικό κτίριο στην παλιά πόλη της Νυρεμβέργης

    Διαβάστε επίσης: Το πιο όμορφο κάστρο της Γερμανίας. Το κάστρο Νοισβανστάιν (Neuschwanstein) στη Γερμανία

    Tugendbrunnen, η κρήνη των αρετών

    Σε μικρή απόσταση από το ναό βρίσκεται ακόμα ένα αξιοθέατο της Νυρεμβέργης. Είναι η Κρήνη των Αρετών, το Tugendbrunnen.  Ένα πολύ όμορφο σιντριβάνι που πλαισιώνει την πλατεία Lorenz platz. Ένα ιδιαίτερο σιντριβάνι με μεταλλικά κιγκλιδώματα, φιγούρες με γυναικείες μορφές και μωρά. Μην παραλείψετε να το φωτογραφήσετε!!!  

    Το πολυφωτογραφημένο Hellg Geist Spital

    Συνεχίσαμε να περπατάμε ανάμεσα στο πολύβουο πλήθος ντόπιων και τουριστών και φτάσαμε στο ποτάμι της πόλης. Εδώ ήταν και η πιο όμορφη και ειδυλλιακή εικόνα της Νυρεμβέργης. Το πολυφωτογραφημένο σημείο της πόλης! Το σήμα κατατεθέν της Νυρεμβέργης! Το κτίριο μέσα στο ποτάμι και επάνω στη γέφυρα.

    Νυρεμβέργη: Ξενάγηση στα αξιοθέατα της γερμανικής πόλης. Hellg Geist Spital
    Το Hellg Geist Spital καθρεπτίζεται στα νερά του ποταμού Πέγκνιτζ

    Μέσα στο ποτάμι Pegnitz που συνδέει την όχθη του ποταμού με μια νησίδα και επάνω σε δυο καμάρες–γέφυρα βρίσκεται το Hellg Geist Spital. Σήμερα το κτίριο είναι γηροκομείο και στο ισόγειό του λειτουργεί εστιατόριο. Όμως στον Μεσαίωνα ήταν το Νοσοκομείο του Αγίου Πνεύματος, που χτίστηκε το 1332, και ήταν το μεγαλύτερο εκείνης της εποχής. Το Νοσοκομείο του Αγίου Πνεύματος εκτείνεται πάνω από τον ποταμό Pegnitz δημιουργώντας το σκηνικό για μια υπέροχη ευκαιρία φωτογράφησης.

    Νυρεμβέργη: Ξενάγηση στα αξιοθέατα της γερμανικής πόλης
    Το ποιο όμορφο σημείο της πόλης, είναι το σημείο του ποταμού! Εξαιρετικό το τοπίο, με γέφυρες διαφορετικών σχεδιασμών να ενώνουν τις όχθες του.

    Η πτέρυγα του Hellg Geist Spital πάνω από τη γέφυρα προστέθηκε μετέπειτα, γύρω στα 1500. Στο Νοσοκομείο νοσηλεύονταν και λεπροί που διαχωρίζονταν όμως σε ένα ξύλινο οίκημα. Έως το 1796 το οικόσημο της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας φυλασσόταν εδώ, αντί στο κάστρο.

    Νυρεμβέργη: Ξενάγηση στα αξιοθέατα της γερμανικής πόλης
    Εξαιρετική θέα όμως έχουν και τα κτίρια που βρίσκονται στις όχθες του ποταμού

    Επειδή κατά την ξενάγησή μας περάσαμε πολλές φορές πάνω από το ποτάμι, είδαμε πως υπάρχει και άλλη μια νησίδα μέσα στον ποταμό και πολλές γέφυρες που συνδέουν τις όχθες του. Άλλες μικρότερες και άλλες μεγαλύτερες. Άλλες ξύλινες και άλλες με κτίσματα επάνω στις καμάρες της γέφυρας. Εξαιρετικό θέαμα και πολύ ενδιαφέρον. Θα το χαρείτε και εσείς. Εάν έχετε χρόνο περάστε όλες τις γέφυρες και απολαύστε το θέαμα φωτογραφίζοντάς τες!

    Νυρεμβέργη: Ξενάγηση στα αξιοθέατα της γερμανικής πόλης
    Το ποτάμι Pegnitz χωρίζει την ιστορική πόλη της Νυρεμβέργης, αλλά και ολόκληρη τη Νυρεμβέργη στη μέση.

    Διαβάστε για την υπέροχη πόλη του Αμβούργου με τα κανάλια και τις 2.500 γέφυρες: 12+4 αξιοθέατα που αξίζει να δείτε στο Αμβούργο

    Ξενάγηση στην παλιά πόλη της Νυρεμβέργης

    Narrenschiffbrunnen, το Πλοίο των Τρελών

    Η ξενάγησή μας στη Νυρεμβέργη συνεχίστηκε και έγινε ακόμα πιο ενδιαφέρουσα. Πριν φτάσουμε στην κεντρική πλατεία της παλιάς πόλης Hauptmarkt ένα παράξενο γλυπτό κέντρισε το ενδιαφέρον μας. Το μοντέρνο αυτό γλυπτό το εμπνεύστηκε ο καλλιτέχνης από τα έργα του Άλμπρεχτ Ντύρερ και το βρήκαμε στη συμβολή δυο πεζόδρομων. Προκαλεί  αμέσως το ενδιαφέρον όλων και το διαπιστώσαμε γιατί ήταν πολλοί οι άνθρωποι που γύριζαν γύρω του για να αποκρυπτογραφήσουν το θέμα του. Σε άλλους άρεσε και σε άλλους όχι, δημιουργώντας όμως σε όλους  διάφορα συναισθήματα. Μήπως όμως αυτός δεν είναι και ο σκοπός της Τέχνης; Να δημιουργεί συναισθήματα έντονα, αυθόρμητα και πολλές φορές ανεξήγητα;

    Νυρεμβέργη: Ξενάγηση στα αξιοθέατα της γερμανικής πόλης. Narrenschiffbrunnen, το Πλοίο των Τρελλών
    Το πλοίο των τρελών! Ένα από τα “παράξενα” γλυπτά που θα δείτε περπατώντας στην παλιά πόλη της Νυρεμβέργης.

    Info: Στη μια πλευρά της βάρκας απεικονίζεται ο διωγμός του Αδάμ και της Εύας από τον Παράδεισο. Κοντά τους βρίσκεται ο γιος τους Κάιν, που κρατάει ένα μαχαίρι. Μαζί με τις άλλες φιγούρες δημιουργείται μια αλληγορία για τη βία, το θάνατο και τη ματαιότητα της ζωής.

    Μετά από αυτό το γλυπτό και τους προβληματισμούς μας για το θέμα του, σε πολύ μικρή απόσταση, φτάσαμε στην πλατεία Hauptmarkt. Καθημερινά η πλατεία είναι μια υπαίθρια αγορά με φρούτα, λαχανικά και τρόφιμα από όπου ψωνίζουν οι κάτοικοι της πόλης. Μια μεγάλη πλατεία για τα δεδομένα του Μεσαίωνα που στολίζεται από μια όμορφη εκκλησία την Frauenkirche και το όμορφο σιντριβάνι Schoner Brunnen.

    Νυρεμβέργη: Ξενάγηση στα αξιοθέατα της γερμανικής πόλης. πλατεία Hauptmarkt
    Την ημέρα που επισκεφθήκαμε τη Νυρεμβέργη στην πλατεία Hauptmarkt το βράδυ θα είχε μουσική παράσταση. Η εξέδρα είχε τοποθετηθεί και τα τραπεζάκια είχαν μεταφερθεί δίπλα στα στέκια του γρήγορου φαγητού.

    Πάμε λοιπόν να ξεναγηθούμε στα δυο αυτά σημαντικά αξιοθέατα της Νυρεμβέργης της πλατείας Hauptmarkt:

    Frauenkirche, η Εκκλησία της Παναγίας της Νυρεμβέργης


    Μας εντυπωσίασε με την πρώτης μας ματιά η Frauenkirche με τη μοναδική και κομψή πρόσοψη, την τριγωνική οροφή που καταλήγει σε έναν πύργο και έχει ένα μηχανικό ρολόι στο  κέντρο της. Η εκκλησία Frauenkirche είναι αφιερωμένη στην Παναγία. Είναι ένας υπέροχος και ιδιαίτερος γοτθικός ναός χτισμένος με κόκκινα τούβλα. Ήταν παραγγελία του αυτοκράτορα Καρόλου Δ’, με σκοπό να φιλοξενεί αυτοκρατορικές εκδηλώσεις και τελετές και για το λόγο αυτό υπάρχει στην εκκλησία και το μπαλκόνι.

    Νυρεμβέργη: Ξενάγηση στα αξιοθέατα της γερμανικής πόλης. Frauenkirche
    Σταθήκαμε τουλάχιστον σε απόσταση 100 μέτρων από την πρόσοψη της εκκλησίας για να αποτυπώσουμε φωτογραφικά την μοναδική και εντυπωσιακή Frauenkirche.

    Με εισιτήριο μπορείτε να μπείτε στο ναό και να ανεβείτε στο μπαλκόνι, από όπου μπορείτε να δείτε από ψηλά την κεντρική πλατεία της παλιάς πόλης της Νυρεμβέργης.

    Η Frauenkirche είναι εξαιρετική μέσα και έξω. Μετά από το σκαλιστό, πλούσιο ζωγραφισμένο ρολόι στο εξωτερικό, θαυμάσαμε και τα γλυπτά με τα οποία είναι διακοσμημένη η πόρτα εισόδου. Κατόπιν οδηγηθήκαμε στο εσωτερικό της όμορφης εκκλησίας. Εκπλαγήκαμε από τα πολλά αγάλματα, τα έργα τέχνης του Μεσαίωνα και από την ωραία διακόσμηση. Ενώ είναι σίγουρα μικρότερη από τις άλλες δύο τεράστιες εκκλησίες που συναντήσαμε στο δρόμο, μια από αυτές ήταν η εκκλησία του St. Lorenz, αυτή η μικρότερη εκκλησία άξιζε πολύ περισσότερο. Πραγματικά πολύ όμορφη!

    Νυρεμβέργη: Ξενάγηση στα αξιοθέατα της γερμανικής πόλης. Frauenkirche
    Λεπτομέρειες από το αστρονομικό ρολόι της πρόσοψης της Frauenkirche

    Στο ιδιαίτερο αστρονομικό ρολόι της πρόσοψης υπάρχουν κάποιες παραστάσεις. Κάθε μέρα στις 12 το μεσημέρι παρουσιάζεται ένα θέαμα που είναι μια ατραξιόν για τους τουρίστες. Οι εκλέκτορες σε μια πομπή αποτείνουν φόρο τιμής στον αυτοκράτορά τους.

    Χριστουγεννιάτικη Αγορά της Νυρεμβέργης

    Στην κεντρική πλατεία Hauptmarkt λειτουργεί από το 1628 η χριστουγεννιάτικη αγορά της πόλης, Christkindles markt. Είναι μια από τις παλιότερες χριστουγεννιάτικες αγορές της Γερμανίας, που συγκεντρώνει πάνω από 2.000.000 επισκέπτες την περίοδο των Χριστουγέννων. Σύμβολο της χριστουγεννιάτικης αγοράς της Νυρεμβέργης είναι η Christkind, μια  κοπέλα με μακριά ξανθά μαλλιά και χρυσό φόρεμα, που σύμφωνα με τους Λουθηρανούς είναι αυτή που φέρνει τα δώρα στα παιδιά.

    Νυρεμβέργη: Ξενάγηση στα αξιοθέατα της γερμανικής πόλης
    Οι βιτρίνες των καταστημάτων της πόλης είναι όλο το χρόνο στολισμένες με χριστουγεννιάτικα στολίδια!

    Η έναρξη των χριστουγεννιάτικων εορτών γίνεται από τις 6 Δεκεμβρίου και αναγγέλλεται από το μπαλκόνι της εκκλησίας Frauenkirche. Η Νυρεμβέργη φημίζεται για τις γιορτές των Χριστουγέννων! Τα γραφικά κτίρια όλης της πόλης που στολίζονται με εκατοντάδες λαμπιόνια τις γιορτές, μεταφέρουν στον επισκέπτη εικόνες βγαλμένες από παραμύθι! 

    Διαβάστε στο Ανθομέλι: Ο ρομαντικός δρόμος της Γερμανίας. 12 μεσαιωνικές πόλεις και χωριά του

    Schoner Brunnen, το όμορφο σιντριβάνι της Νυρεμβέργης

    Το Schöner Brunnen, είναι ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα του κέντρου της παλιάς πόλης της Νυρεμβέργης. Ξεκίνησε να χτίζεται το 1385 και τελείωσε το 1396. Είναι περίπου 19 μέτρα ψηλό και οι φιγούρες αναπαριστούν 40 σημαντικά πρόσωπα της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Στο εσωτερικό του υπάρχει μια σπείρα 19 μέτρων διακοσμημένη με αγάλματα εκλεκτόρων.

    Νυρεμβέργη: Ξενάγηση στα αξιοθέατα της γερμανικής πόλης. Schöner Brunnen
    Η γοτθική κρήνη Schöner Brunnen του 1385 αντικαταστάθηκε στις αρχές του 20ου αι. από αντίγραφο. Η αυθεντική κρήνη φυλάσσεται στο Εθνικό Μουσείο Γερμανισμού.

    Περιβάλλεται από ένα αναγεννησιακό κιγκλίδωμα στο οποίο βρίσκεται το διάσημο χρυσό δακτυλίδι, που ο θρύλος λέει ότι αν το γυρίσεις τρεις φορές θα πραγματοποιηθούν οι ευχές σου. Εξωτερικά η πολύ εντυπωσιακή κρήνη κοσμείται με αγάλματα φιλοσόφων, ευαγγελιστών και πατέρων της εκκλησίας.

    Νυρεμβέργη: Ξενάγηση στα αξιοθέατα της γερμανικής πόλης. Schöner Brunnen
    Λεπτομέρεια της γοτθικής κρήνης Schöner Brunnen που βρίσκεται στην πλατεία Hauptmarkt

    Στην πλατεία Hauptmarkt μπορείτε επίσης να βρείτε το γραφείο πληροφοριών και να προμηθευτείτε χάρτες και υλικό για τα αξιοθέατα που θέλετε να επισκεφθείτε. Επίσης εδώ βρίσκεται και το Δημαρχείο της πόλης, το Rathaus. Είναι ένα κτίριο που αποτελείται από διάφορα τμήματα που έγιναν με διαφορετικό στυλ. Γοτθικό και αναγεννησιακό στυλ. Αξίζει να το φωτογραφήσετε.

    Nürnberger Burg, το Κάστρο της Νυρεμβέργης

    Μετά από την κεντρική πλατεία η ξενάγησή μας συνεχίστηκε. Έπρεπε όμως τώρα να οπλιστούμε με ενέργεια, γιατί είχαμε μπροστά μας ανηφορικό δρόμο να πάρουμε. Εάν και εσείς κουραστείτε πιείτε και ένα νεράκι για να δροσιστείτε. Μπήκαμε στην οδό Burgstrasse και κατευθυνθήκαμε προς το κάστρο Nürnberger Burg. Περπατήσαμε μέχρι το κάστρο και ήταν ομολογώ μια αρκετά έντονη ανηφόρα που μας ταλαιπώρησε λίγο. Ίσως έφταιγε και η όλη κούραση της ημέρας. Παρόλα αυτά ανταμειφτήκαμε από την εξαιρετική θέα της Νυρεμβέργης που απολαύσαμε.

    Νυρεμβέργη: Ξενάγηση στα αξιοθέατα της γερμανικής πόλης. το Κάστρο της Νυρεμβέργης
    Οι ομάδες των τουριστών ξεναγούνται πριν ανεβούν στο κάστρο της Νυρεμβέργης. Το κάστρο διακρίνεται στην αριστερή επάνω γωνία της φωτογραφίας.

    Διαβάστε στο Ανθομέλι: Γερμανία: Ταξίδι στο Σβερίν, τη Φλωρεντία του Βορρά

    Το κάστρο ήταν αρκετά καθαρό με πλήθος από γκρουπ αλλά και απλούς επισκέπτες που πηγαινοερχόντουσαν. Στο κάστρο δεν υπήρχε εισιτήριο εισόδου και μπορούσαμε  να μπούμε από πολλά σημεία ακολουθώντας τον πεζόδρομο. Στο κάστρο όμως τελικά μετά από μικρή σύσκεψη που κάναμε δεν μπήκαμε μέσα, παρά μόνο απολαύσαμε τη θέα της πόλης από ψηλά. Η απόφασή μας αυτή είχε να κάνει με το ότι θα χάναμε χρόνο και δεν θα βλέπαμε όσα επιθυμούσαμε να δούμε από την παλιά πόλη και επιπλέον να φωτογραφήσουμε τις γέφυρες του ποταμού.

    Νυρεμβέργη: Ξενάγηση στα αξιοθέατα της γερμανικής πόλης. το Κάστρο της Νυρεμβέργης
    Το κέρδος μας ήταν πως βάλαμε στο ενεργητικό μας ότι “πατήσαμε” ακόμα ένα μεσαιωνικό κάστρο του 12ου και 13ου αι. Και μάλιστα  ένα από τα πιο αξιοθαύμαστα οχυρά της Ευρώπης!

    Μπορείτε εάν θέλετε να περπατήσετε στο μονοπάτι περίπου 5 χιλιομέτρων που πηγαίνει παράλληλα με τα τείχη. Αυτό θα σας οδηγήσει σε πολύ όμορφα σημεία της παλιάς πόλης. Περπατώντας μέσα από τα τείχη, θα βρεθείτε και σε ένα μικρό εμπορικό χώρο, με καταστήματα που πωλούν χειροποίητα αντικείμενα που φτιάχνονται από τεχνίτες με τον πατροπαράδοτο τρόπο.

    Νυρεμβέργη: Ξενάγηση στα αξιοθέατα της γερμανικής πόλης. το Κάστρο της Νυρεμβέργης
    Τα ανθοστολισμένα σπίτια είναι μέρος του κάστρου της Νυρεμβέργης

    Διαβάστε ακόμα: Το Πότσνταμ και το ανάκτορο Σανσουσί

    Βόλτα στην παλιά πόλη της Νυρεμβέργης

    Περπατώντας στα σοκάκια της παλιάς πόλης και κατηφορίζοντας και πάλι προς το ποτάμι ήταν σαν να κάναμε μια επιστροφή στο παρελθόν. Αναγεννησιακές κατοικίες, μεσαιωνικά σπίτια, λιθόστρωτα σοκάκια, πέτρινα τείχη και γραφικές πλατείες συνέθεταν το παραμυθένιο σκηνικό της Νυρεμβέργης.

    Νυρεμβέργη: Ξενάγηση στα αξιοθέατα της γερμανικής πόλης
    Ένα από τα κομψά κτίρια της παλιάς πόλης.Έχει ανακαινιστεί εσωτερικά και σήμερα είναι ένα από τα πολλά ξενοδοχεία που υπάρχουν στη Νυρεμβέργη
    Νυρεμβέργη: Ξενάγηση στα αξιοθέατα της γερμανικής πόλης
    Σπίτια του Μεσαίωνα με μπαγδατί, βαμμένα με έντονα χρώματα που αναδεικνύουν την ομορφιά τους.

    Μια μαγευτική βόλτα σε μια ήρεμη παλιά πόλη. Απολαύσαμε όσο μπορούσαμε τη βόλτα μας ώσπου σταθήκαμε μπροστά σε ένα σπίτι στη γωνία ενός δρόμου. Ήταν το σπίτι του Άλμπρεχτ Ντύρερ.

    Albrecht-Dürer-Haus,  το σπίτι του Άλμπρεχτ Ντύρερ


    Το Albrecht-Dürer-Haus σήμερα είναι τουριστικό αξιοθέατο και λειτουργεί ως Μουσείο αφιερωμένο στο έργο του Ντύρερ. Το σπίτι έχει πέντε ορόφους, οι δύο κάτω όροφοι είναι χτισμένοι με πέτρα ενώ οι τρεις επόμενοι με ξύλο. Είναι το πιο παλιό σπίτι της πόλης.

    Νυρεμβέργη: Ξενάγηση στα αξιοθέατα της γερμανικής πόλης. Albrecht-Dürer-Haus
    Το Albrecht-Dürer-Haus ένα ακόμα αξιοθέατο στη Νυρεμβέργη

    Ο Άλμπρεχτ Ντύρερ ήταν Γερμανός ζωγράφος, χαράκτης και μαθηματικός. Γεννήθηκε στη Νυρεμβέργη το 1471, ενώ στο σπίτι αυτό μετακόμισε το 1509 και έζησε εδώ έως και το θάνατό του. Στην 300η επέτειο του θανάτου του το σπίτι αγοράστηκε από το Δήμο και ανακαινίστηκε.

    Κατηφορίσαμε ανάμεσα από στενά δρομάκια με σπίτια του 16ου αιώνα και χαθήκαμε  ανάμεσα σε γοτθικές εκκλησίες και αναγεννησιακά παλάτια, ώσπου φτάσαμε και πάλι στο ποτάμι. Αυτή τη φορά το χαρήκαμε. Βγάλαμε πάμπολλες φωτογραφίες και εξερευνήσαμε και το μικρό νησάκι που είναι στη μέση του ποταμού.

    Νυρεμβέργη: Ξενάγηση στα αξιοθέατα της γερμανικής πόλης
    Το ποτάμι της πόλης με τις γέφυρες να καθρεπτίζονται στα νερά του είναι ό,τι πιο μαγευτικό και ρομαντικό μπορεί να επιδείξει η Νυρεμβέργη

    Η μέρα τελείωνε και τα καταστήματα ήταν ακόμα ανοικτά. Όταν φτάσαμε στον εμπορικό δρόμο Konigstrasse ήταν ακόμα γεμάτος κόσμο.

    Νυρεμβέργη: Ξενάγηση στα αξιοθέατα της γερμανικής πόλης
    Οι πεζόδρομοι της ιστορικής πόλης της Νυρεμβέργης είναι ένα διαρκές πανηγύρι χρωμάτων και μουσικής

    Οι μουσικές συνέχιζαν να ακούγονται από παντού και εγώ σας αφήνω να ακούσετε έναν Τζαμαϊκανό καλλιτέχνη του δρόμου πολύ χαρακτηριστικός στη φωνή του, αλλά και στον υπέροχο παραδοσιακό μπερέ που φορούσε πλεγμένος με τα χρώματα της χώρας του. Νομίζω πως δεν θα μπορούσε να κλείσει καλύτερα η ξενάγησή μας στη Νυρεμβέργη παρά μόνο από αυτόν τον μουσικό του δρόμου.

    Street food στη Νυρεμβέργη

    Πριν ανεβούμε στο τρένο δεν παραλείψαμε να δοκιμάσουμε και το διάσημο street food της πόλης στις αμέτρητες μπυραρίες που βρίσκονται κατά μήκος του πεζόδρομου. Δεν γινόταν  να επισκεφθούμε τη Νυρεμβέργη και να μη δοκιμάσουμε τα περίφημα “λουκάνικα της Νυρεμβέργης” τα οποία είναι τα καλύτερα της χώρας. Τα λουκάνικα αυτά απαγορεύεται να φτιαχτούν σε άλλη χώρα, ακόμη και σε ολόκληρη  τη Γερμανία! Μας τα σερβίρησαν με ξινολάχανο, πατατοσαλάτα και μια πικάντικη σος. Φυσικά τα συνοδεύσαμε με μια δροσερή μπύρα από τις αμέτρητες μπύρες της πόλης! Μην παραλείψετε και εσείς να δοκιμάσετε τα καλύτερα λουκάνικα της Γερμανίας.

    Νυρεμβέργη: Ξενάγηση στα αξιοθέατα της γερμανικής πόλης
    Στην οδό konigstrasse που είναι ένας μεγάλος πεζόδρομος και στο κέντρο της περνάνε οι υπόγειες γραμμές του U και του M, μπορείτε να απολαύσετε και ένα γρήγορο γεύμα του δρόμου.

    Δραστηριότητες στη Νυρεμβέργη για παιδιά

    Εάν έχετε παιδιά μαζί σας ή αν και εσείς αισθάνεστε ακόμα παιδί μέσα σας, μπορείτε να επισκεφθείτε κάποια από τα πάρκα των δραστηριοτήτων της πόλης.

    Nürnberger Volksfest

    Εάν επισκεφτείτε τη Νυρεμβέργη την άνοιξη ή το φθινόπωρο, μην παραλείψετε να διασκεδάσετε στο Volksfest. Το τρένο, η ρόδα ή τα συγκρουόμενα δεν είναι τίποτα μπροστά σε αυτά που θα δείτε! Είναι μία μοναδική βόλτα τόσο για τα παιδιά σας, όσο και για εσάς τους ίδιους. Διοργανώθηκε για πρώτη φορά προς τιμήν του τότε βασιλιά της Βαυαρίας Λουδοβίκου, ο οποίος παρεμπιπτόντως είναι και πατέρας του πρώτου βασιλιά της Ελλάδας Όθωνα! Είναι ένα θεματικό πάρκο που διοργανώνεται 2 φορές το χρόνο από το 1826 μέχρι σήμερα. Δέχεται 2.000.000 επισκέπτες το χρόνο!

    Playmobil FunPark

    Εάν έχετε χρόνο στη διάθεσή σας και τα παιδιά μαζί σας, τότε μπορείτε να επισκεφτείτε το θεματικό πάρκο των Playmobil! Μόλις 30 λεπτά από το κέντρο της Νυρεμβέργης, έχουν δημιουργηθεί κλειστές εγκαταστάσεις αλλά και ανοιχτοί χώροι, που θα βρείτε ακριβή θεματικά αντίγραφα παιχνιδιών της Playmobil! Ένα γιγαντιαίο πειρατικό καράβι, ένα παλάτι, το χωριό των ινδιάνων και άλλα πολλά είναι κάποια από αυτά που μπορείτε να θαυμάσετε και να χαρούν τα παιδιά σας!

    Διαβάστε για άλλα ενδιαφέροντα πάρκα της Ευρώπης: Πάρκα στην Ευρώπη που πρέπει να επισκεφτείτε εάν ταξιδεύετε με παιδιά!

    Περίπατος στο αυτοκρατορικό δάσος – Ζωολογικός κήπος-Ενυδρείο

    Ο ζωολογικός κήπος της Νυρεμβέργης είναι ένας από τους παλαιότερους της Ευρώπης και από τους μεγαλύτερους του κόσμου! Έχει πάνω από 3.000 ζώα και περισσότερα από 300 είδη ζώων. Βρίσκεται στο Nuremberg Reichswald, το αυτοκρατορικό δάσος. Μπορείτε να δείτε, τίγρη Σιβηρίας, ασιατικά λιοντάρια, λεοπαρδάλεις, πολικές αρκούδες, τσίτες, ρινόκερους, γορίλες, θαλάσσιους ελέφαντες και πολλά ακόμη άγρια ζώα. Στο ενυδρείο του ζωολογικού κήπου μπορείτε να δείτε δελφίνια και πολλά ακόμη ζώα που δεν έχουμε την ευκαιρία να δούμε από κοντά. 

    Airtime Trampoline Park Tickets

    Εάν ταξιδεύετε με εφήβους ή σας αρέσει ο αθλητισμός τότε προτείνουμε το πάρκο με τα τραμπολίνα. Σε μια έκταση πάνω από 4.000 τ.μ. ανακαλύψτε το Aircourt με 50 μονά τραμπολίνα, 3 λωρίδες, κύβους και κεκλιμένα τραμπολίνα, δοκιμάστε τον αερόσακο και φτάστε σε ύψος έως και 8 μέτρα. Περπατήστε σε τοίχους, αναπηδήστε από τη μία πλευρά στην άλλη με το μισό σωλήνα Airtime, παίξτε Dodgeball, μπάσκετ, ή ποδόσφαιρο. Ανεβείτε έως και 18 μέτρα ύψος στο Airtrial, το μεγαλύτερο εσωτερικό zip line στην Ευρώπη. Βουτήξτε στους κύβους με αφρό του Airtime Foampit και δοκιμάστε τα πιο τολμηρά άλματα.

    Βρείτε εδώ skip the line εισιτήρια για το κλειστό πάρκο τραμπολίνων.

    Διαμονή με αυτοκινούμενο στη Νυρεμβέργη

    Γυρίσαμε στο αυτοκινούμενο παίρνοντας και πάλι το τρένο. Φτάσαμε αργά το απόγευμα και ενώ ο ήλιος δεν είχε ακόμα δύσει. Καθίσαμε στις πολυθρόνες μας κάνοντας τον απολογισμό της ημέρας, παίρνοντας συγχρόνως και ανάσες δροσιάς. Φέραμε στο νου μας όλες τις όμορφες εικόνες της πόλης και τα αξιοθέατα που είδαμε και τα καταγράψαμε στο χαρτί και στη μνήμη μας. Σε εσάς τώρα δεν απομένει παρά να αποθηκεύσετε αυτή την ανάρτηση και να την χρησιμοποιήσετε στο ταξίδι σας στη Νυρεμβέργη. Είμαι σίγουρη πως θα σας είναι ένας πολύτιμος οδηγός για την ξενάγησή σας.

    Ενημερωθείτε πως και που μπορείτε να διανυκτερεύσετε στην Ευρώπη με το αυτοκινούμενο:Διαμονή με αυτοκινούμενο στην Ευρώπη. Camper Stop ή Park and Ride (P+R)

    Νυρεμβέργη: Ξενάγηση στα αξιοθέατα της γερμανικής πόλης
    Μετά από την τρέλα της μέρας και την κούραση μπορώ να ομολογήσω το κρασάκι μπροστά στο “σπιτάκι μας” ήταν μια απόλαυση!

    Wohrder See Kiefhaberstrasse 2A 90482 Nurberg Germany GPS n 49.45931 o11.11286 Δωρεάν μόνο για 3 διανυκτερεύσεις

    Η Νυρεμβέργη είναι μια πόλη που σου δίνει διαρκώς γοητευτικά ερεθίσματα να ανακαλύψετε την κάθε γωνιά της και για εμάς ήταν σίγουρα μια μοναδική περιηγητική εμπειρία που τη ζήσαμε στο έπακρον. Μια ονειρεμένη πόλη που δίνει το δικαίωμα να την χαρούν όσοι αγαπούν τα ταξίδια στο όνειρο! Η έκταση όμως όλης της πόλης και όχι μόνο της παλιάς πόλης, είναι αρκετά μεγάλη που χρειάζεται κανείς σίγουρα αρκετές ώρες ή καλύτερα κάποιες μέρες για να την απολαύσει όπως πρέπει. Όμως για εμάς δυστυχώς δεν υπήρχε άλλος χρόνος. Ο επόμενος προορισμός μας ήδη είχε μπει στο GPS.

    Με αγάπη

    μαμά Μαρία από το Ανθομέλι

    Pin it for later

    Ταξίδι στη Νυρεμβέργη, Γερμανία. Ξενάγηση στην μεσαιωνική παλιά πόλη, στα αξιοθέατα και στα μνημεία της. Δραστηριότητες στην πόλη για παιδιά.

    Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.

    mama Maria
    mama Maria
    Γεια σας! Είμαι η Μαρία, μητέρα της Κατερίνας και της Κάλης Εδώ και και χρόνια ταξιδεύουμε με το σύζυγό μου σε όλη την Ευρώπη και την Ελλάδα με το αυτοκινούμενό μας. Έχουμε επισκεφθεί μεγάλες και μικρές πόλεις, χωριά απόμερα και χωριά διάσημα, έχουμε γνωρίσει αξιοθέατα και μνημεία που δεν θα μπορούσαμε να τα γνωρίσουμε με διαφορετικό τρόπο. Τις ταξιδιωτικές αυτές εμπειρίες, πλαισιωμένες με δικές μας φωτογραφίες, ιστορικά στοιχεία και εξτρά πληροφορίες τις γράφω με το όνομα μαμά Μαρία και θα τις βρείτε στην κατηγορία ΤΑΞΙΔΙΑ του blog anthomeli

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    Διαβάστε Επίσης