Επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας και στο μουσείο της

Πριν μερικά καλοκαίρια αποφασίσαμε να μην ταξιδέψουμε στο εξωτερικό και να κάνουμε ένα ταξίδι στην Ελλάδα. Ο γύρος της Πελοποννήσου ήταν αυτό το ταξίδι που πήρε τις περισσότερες ψήφους και έτσι ξεκινήσαμε Ιούλιο μήνα, κατακαλόκαιρο, να ξαναγνωρίσουμε τις ομορφιές της Πελοποννήσου, αφού την τελευταία φορά που την είχαμε επισκεφθεί ήταν πολλά χρόνια πριν, όταν οι κόρες μας ήταν ακόμα μικρές. Έτσι, πλέον τα δυο μας με τον Χρήστο, ξεκινήσαμε και μέσω της Γέφυρας του Ρίου-Αντιρρίου περάσαμε στην Πελοπόννησο. Μετά από λίγες μέρες που γνωρίσαμε τις ομορφιές του νομού της Αχαΐας, (το ταξίδι μας αυτό θα έρθει σε λίγες μέρες στην οθόνη σας), αποφασίσαμε να επισκεφθούμε την Αρχαία Ολυμπία. Όχι, όμως το χωριό, αλλά τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας και το μουσείο της!

Ταξίδι Πελοπόννησος, Αρχαία Ολυμπία, Μουσείο Αρχαίας Ολυμπίας

Η ταμπέλα έγραφε Αρχαία Ολυμπία και εμείς φυσικά αφήσαμε τον κεντρικό δρόμο και στρίψαμε για να περιηγηθούμε τον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας. Καλά τα μπανάκια και οι γνωριμίες με τις πόλεις, αλλά να μη γνωρίσουμε συγχρόνως και την ιστορία μας; Εξ άλλου στο οδοιπορικό μας ήταν μέσα στο πρόγραμμα να γνωρίσουμε όλες τις ομορφιές της Πελοποννήσου! Αρχαίες και νέες!

Αφιέρωμα του Ανθομέλι στην Πελοπόννησο:

Αρχαία Ολυμπία

Ενώ περπατούσαμε στον αρχαιολογικό μονοπάτι της αρχαίας Ολυμπίας εκεί όπου διεξάγονταν οι ολυμπιακοί αγώνες στην αρχαιότητα ήταν σαν να κάναμε ένα ταξίδι στο παρελθόν. Όχι μόνο στο παρελθόν κάποιων χρόνων πριν, όπως σας είπα είχαμε επισκεφθήκαμε την Ολυμπία με τα παιδιά μας μικρά, την Κατερίνα και την Κάλη, αλλά στο παρελθόν 2500 χρόνων πριν, όταν χιλιάδες άνθρωποι από όλη την Ελλάδα συνέρρεαν στην περιοχή για να τιμήσουν τον Δία και να παρακολουθήσουν τους αθλητικούς αγώνες που διεξάγονταν προς τιμή του.

Κάντε like στη σελίδα του Ανθομέλι στο Facebook, follow στο προφίλ μας στο Instagram και ακολουθήστε μας στο Pinterest.
Αρχαία Ολυμπία, ο αρχαιολογικός χώρος
Η Κατερίνα και η Κάλη μικρές όταν επισκεφθήκαμε την αρχαία Ολυμπία.
Αρχαία Ολυμπία, ο αρχαιολογικός χώρος και το μουσείο της
Ο αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Ολυμπίας όπου τελούνταν οι ολυμπιακοί αγώνες κατά την αρχαιότητα και όπου σήμερα κάθε 4 χρόνια ανάβει η δάδα και γίνεται η έναρξη των Ολυμπιακών αγώνων .

Στο κέντρο της αρχαίας Ολυμπίας γύρω στο 456 π. Χ. χτίσανε  τον μεγαλύτερο ναό της Πελοποννήσου που ήταν αφιερωμένος στο θεό Δία, τον πατέρα των Ολύμπιων θεών. Στο κέντρο του ναού υπήρχε το χρυσολεφάντινο άγαλμα του Δία, έργο του γλύπτη Φειδία, από το οποίο δεν σώθηκε ούτε ίχνος. Ο Φειδίας είχε και την ευθύνη του γλυπτού διάκοσμου του Παρθενώνα της Ακρόπολης των Αθηνών, και φυσικά και του χρυσολεφάντινου αγάλματος της θεάς Αθηνάς, που και αυτό το έργο δεν σώθηκε. Σώθηκαν όμως τα υπόλοιπα γλυπτά του ναού που βρίσκονται στο Μουσείο της Ολυμπίας.

Αρχαία Ολυμπία, ο αρχαιολογικός χώρος και το μουσείο της
Παντού σκόρπιοι κίονες και οι βάσεις τους, απομεινάρια μιας σημαντικής πόλης της αρχαιότητας, της Ολυμπίας.

Εν συνεχεία γύρω από τον ναό του Ολύμπιου θεού Δία, άρχιζαν να χτίζουν και άλλους ναούς, βωμούς, θησαυρούς, που ήταν κτίρια όπου φυλάσσονταν τα πολύτιμα αναθήματα, γυμνάσια, στοές, στάδια και ο ιππόδρομος. Το στάδιο είχε χωρητικότητα 45.000 ανθρώπων και δεν είχε κερκίδες, αφού οι θεατές κάθονταν στο επικλινές έδαφος. Μια ολόκληρη πόλη που ήταν έτοιμη να υποδεχθεί τους αθλητές από όλη την Ελλάδα και να τους βραβεύσει για τη νίκη τους βάζοντας στο κεφάλι τους ένα δάφνινο στεφάνι, αλλά και αποδίδοντάς τους δόξα και τιμή που θα τους συνόδευε σε όλη τους τη ζωή, αυτούς και την οικογένειά τους.

Διαβάστε επίσης στο Ανθομέλι:

Αρχαία Ολυμπία, ο αρχαιολογικός χώρος και το μουσείο της
Στο έδαφος σκορπισμένοι οι τεράστιοι κίονες από τον ναό του Δία μένουν εκεί, εδώ και αιώνες. Οι μεγάλοι σεισμοί του 522 και 551 μ. Χ. έφεραν την τελική καταστροφή της Ολυμπίας.

Ολυμπιακοί αγώνες

Οι Ολυμπιακοί αγώνες γίνονται σήμερα κάθε τέσσερα χρόνια και λόγω της τεχνολογίας ταξιδεύουν σε κάθε γωνιά του πλανήτη και συγκινούν δισεκατομμύρια ανθρώπους. Από πού όμως και πως ξεκίνησαν;  Ο μύθος λέει πως όταν ο Πέλοπας νίκησε τον βασιλιά της Ηλείας Οινόμαο στις αρματοδρομίες έγινε ο ίδιος βασιλιάς της περιοχής και παντρεύτηκε την κόρη του Ιπποδάμεια. Τότε ονόμασε όλη τη χώρα Πελοπόννησο και καθιέρωσε τους Ολυμπιακούς αγώνες προς τιμή του Ολύμπιου Δία που τον βοήθησε στη νίκη του. Ξεκίνησαν το 776 π. Χ. και επισήμως σταμάτησαν το 393 μ.Χ. με διάταγμα του αυτοκράτορα του Βυζαντίου Θεοδοσίου Α΄. Σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας τους ήταν το κορυφαίο αθλητικό γεγονός. Οι πόλεμοι σταματούσαν με ιερή και απαράβατη εκεχειρία, ενώ χιλιάδες θεατές έρχονταν στην Ολυμπία για να παρακολουθήσουν τους αγώνες. Για τον ολυμπιονίκη ήταν η ύψιστη διάκριση που θα μπορούσε να ονειρευτεί ένας Έλληνας και η δόξα συνόδευε όχι μόνο τον αθλητή αλλά και την πόλη του.

Αρχαία Ολυμπία, ο αρχαιολογικός χώρος και το μουσείο της
Τα περισσότερα αναθηματικά αγάλματα χάθηκαν, έμειναν όμως πολλές από τις βάσεις τους που διατηρούνται στις θέσεις τους, στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας

Η περιήγησή μας στον χώρο της αρχαίας Ολυμπίας μας έκοψε την ανάσα! Ευτυχώς ήταν πρωί και δεν είχε υπερβολική ζέστη και φυσικά είχαμε και από ένα μπουκαλάκι νερό στα χέρια μας. Χάρτη δεν είχαμε για να ξεναγηθούμε, όμως οι ειδικές πινακίδες που υπάρχουν κατά μήκος της διαδρομής μας φάνηκαν πολύ χρήσιμες.  

Πατώντας στα παρακάτω εικονίδια μπορείτε να βρείτε και να αγοράσετε πριν την επίσκεψή σας audio ξενάγηση (στα αγγλικά) αλλά και virtual ξενάγησεις (εικονική πραγματικότητα) που έχουν πολύ ενδιαφέρον αφού θα μπορείτε εσείς και τα παιδιά να βλέπετε τα κτίρια όπως ήταν πριν χιλιάδες χρόνια αλλά να μπαίνετε και μέσα σε αυτά.

Αρχαία Ολυμπία, ο αρχαιολογικός χώρος και το μουσείο της
Το φυσικό τοπίο της Αρχαίας Ολυμπίας είναι ένα τοπίο που σου δίνει ενέργεια και θετική σκέψη.

Διαβάστε στο blog Ανθομέλι και για τον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών και το Μουσείο του.

Αρχαία Ολυμπία, ο αρχαιολογικός χώρος και το μουσείο της
Αρχαία Ολυμπία, Πελοπόννησος, Ελλάδα

Με το ίδιο εισιτήριο που κόψαμε για να μπούμε στον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας μπήκαμε και στο Αρχαιολογικό Μουσείο αλλά και στο Μουσείο των Ολυμπιακών Αγώνων.

Μουσείο Αρχαίας Ολυμπίας

Το Μουσείο της Ολυμπίας είναι ένα από τα καλύτερα μουσεία με το σημαντικότερο έκθεμά του να μαγνητίζει τα βλέμματα όλων, που είναι ο Ερμής του Πραξιτέλη. Είναι ένα θαυμάσιο γλυπτό! Το θεϊκό άγαλμα με τις τέλειες αναλογίες έγινε από τα χέρια του καλλιτέχνη της αρχαιότητας, Φειδία. Βρίσκεται εκτεθειμένο μόνο του σε μια αίθουσα και έτσι μας έδωσε τη δυνατότητα να το θαυμάσουμε από όλες τις πλευρές του. Η στιλπνάδα που εκπέμπει το μάρμαρο μας μαγνήτισε όπως μας μαγνήτισαν και οι διαφορετικές εκφράσεις του προσώπου του αγάλματος ανάλογα από ποια πλευρά το κοιτάζαμε. Ο Ερμής του Πραξιτέλη είναι ένα από τα τελειότερα αγάλματα όλου του κόσμου που μας άφησε άφωνους!

Ο Ερμής του Πραξιτέλη, μουσείο αρχαίας Ολυμπίας
Ερμής του Πραξιτέλη, έργο του γλύπτη Φειδία που βρίσκεται στο μουσείο της αρχαίας Ολυμπίας. (photo credits)

Διαβάστε επίσης στο Ανθομέλι τις αναρτήσεις μας για την Ακρόπολη των Αθηνών και το μουσείο της Ακρόπολης, όπως επίσης και στην ιδιαίτερη ξενάγησή μας στο μουσείο της Ακρόπολης με τα παιδιά.

Θα μπορούσα να μιλάω για ώρες για αυτό τον υπέροχο χώρο στην Αρχαία Ολυμπία αλλά λέω να μην σας κουράσω. Θα χαρώ να μου πείτε κι εσείς αν έχετε επισκεφτεί τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας και το μουσείο καθώς και τις εντυπώσεις σας.

Γίνετε μέλη της ομάδας μας "Let's blog party" στο Facebook, και ακολουθήστε μας σε Facebook, Instagram και Pinterest στο "We Love Pinatas"

Αν πάντως σας αρέσει η Πελοπόννησος, μείνετε συντονισμένοι, γιατί έρχεται πλούσιο υλικό για όσους επιλέξουν φέτος ένα road trip στην Πελοπόννησο. Στον παραπάνω χάρτη θα βρείτε όλα τα μέρη στα οποία θα ταξιδέψουμε παρέα. Μπορείτε να ζουμάρετε αλλά και να πατήσετε πάνω σε αυτόν να τον αποθηκεύσετε ή να τον συμβουλεύεστε και στο δικό σας ταξίδι στέλνοντάς τον στο email σας.

Θα χαρούμε να κοινοποιήσετε την ανάρτησή μας στα social media. Η Ελλάδα χρειάζεται τη στήριξή μας πιο πολύ από ποτέ αυτό το διάστημα.

Επισκεφθείτε το νέο μας αγγλόφωνο ταξιδιωτικό blog The greek travel family.

Μαμά Μαρία


Pin it for later

Αρχαία Ολυμπία, ο αρχαιολογικός χώρος και το μουσείο της

Βρείτε όλους τους διαγωνισμούς που τρέχουν στο Ανθομέλι.

Ⓘ Η ανάρτηση ενδέχεται να περιέχει affiliate links τα έσοδα των οποίων βοηθούν στη συντήρηση του blog. Δεν σας επιβαρύνουν εξτρά σε περίπτωση που κάνετε κάποια αγορά μέσω αυτών. Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την υποστήριξη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Πρόσφατα Άρθρα

Βόλτα στο παλιό ενετικό λιμάνι των Χανίων με τα παιδιά

Από όλα τα ταξίδια που κάναμε, η Κρήτη έχει ξεχωριστή θέση στην καρδιάς μας, όμως, καθώς ήταν το όνειρό μας να πάμε...

9+2 υγιεινές τροφές και super foods για καλύτερη ζωή

Πριν λίγο καιρό, είχα ζητήσει τη βοήθεια Ελληνίδων food bloggers που ασχολούνται λίγο περισσότερο με την πιο υγιεινή διατροφή ή την χορτοφαγία...

Διακοπές στο Klagenfurt και στη λίμνη Worthersee της Αυστρίας

Ένα μεγάλο μέρος των καλοκαιρινών μας διακοπών με το αυτοκινούμενο στην Ευρώπη, το περάσαμε στην Αυστρία. Μαγευτήκαμε, παραγματικά, από τις πολλές ομορφιές...

Κοτόπουλο γεμιστό στη γάστρα με γέμιση που θα σας ξετρελάνει

Ήρθανε τα φώτα και φωτισμοί και χαρές μεγάλες και αγιασμοί. Σφάξαμε τον πετεινό βρήκαμε τα φώτα, δώστε το μπαξίσι μας να πάμε...

Μπρατισλάβα, η όμορφη πρωτεύουσα της Σλοβακίας

Η Μπρατισλάβα, αν και βρίσκεται ανάμεσα σε δύο μεγάλες πρωτεύουσες της Ευρώπης τη Βιέννη και τη Βουδαπέστη, που τραβούν σαν μαγνήτης μεγάλο...

Διαβάστε Επίσης