ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

    Δελφοί, το κέντρο του αρχαίου κόσμου

    Ο αρχαιολογικός χώρος των Δελφών βρίσκεται στην Κεντρική Ελλάδα και στους πρόποδες του όρους Παρνασσού. Για πολλούς αιώνες οι Δελφοί ήταν το πνευματικό και θρησκευτικό κέντρο της αρχαίας Ελλάδας. Εδώ, βρισκόταν το πιο ονομαστό μαντείο της αρχαίας Ελλάδας, το Μαντείο των Δελφών, που η φήμη του είχε ξεπεράσει τα όριά της, αφού βρέθηκαν στις ανασκαφές αφιερώματα και από ξένες χώρες. Από το 1972 ο αρχαιολογικός χώρος των Δελφών συγκαταλέγεται στα Μνημεία της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

    Τα συναισθήματα που θα νιώσετε όταν βρεθείτε στον ιερό αυτόν χώρο δεν περιγράφονται με λέξεις. Η ατμόσφαιρα από μόνη της έχει μια ακατανίκητη ενέργεια την οποία παίρνει από την ιστορία των τόσων χρόνων που πλανάται γύρω της, αλλά και από την εκπληκτική φύση με ένα τοπίο άγριο και εντυπωσιακό, αλλά και συνάμα φιλόξενο και ήρεμο έτοιμο να χαλαρώσει τον κάθε επισκέπτη του.

    Δελφοί, μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς

    Οι Δελφοί χαρακτηρισμένοι ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, συγκεντρώνουν μεγάλο πλήθος Ελλήνων και ξένων επισκεπτών καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

    Δελφοί, το κέντρο του αρχαίου κόσμου
    Ο αρχαιολογικός χώρος των Δελφών αποτελεί ένα πανελλήνιο ιερό με διεθνή ακτινοβολία

    Οι Δελφοί, αυτός ο μαγικός τόπος που είναι γεμάτος από μεγαλείο και ιστορία, οι μύθοι και η αλήθεια πλέκονται πολύ όμορφα και αρμονικά μαζί. Από τα χρόνια που οι 12 θεοί κυβερνούσαν τον τότε αρχαίο κόσμο, ο Δίας ο πατέρας των Ολύμπιων θεών, θέλησε να μάθει πού βρίσκεται το κέντρο του κόσμου. Σύμφωνα λοιπόν με τη μυθολογία άφησε δύο αετούς να πετάξουν ο ένας προς τη Δύση και ο άλλος προς την Ανατολή για να του υποδείξουν το σημείο. Οι αετοί πέταξαν και συναντήθηκαν στους Δελφούς. Από τότε οι Δελφοί θεωρήθηκαν «ο ομφαλός της γης», δηλαδή το κέντρο του κόσμου.

    Δελφοί, το κέντρο του αρχαίου κόσμου
    Δελφοί. Ο Ναός του Απόλλωνα στους Δελφούς θεωρείτο το κέντρο της γης κατά την αρχαιότητα.

    Ιστορικά στοιχεία για τους Δελφούς

    Πριν ξεκινήσετε την ξενάγησή σας στους Δελφούς για το ταξίδι στην αρχαία Ελλάδα θα πρέπει να  μάθετε κάποια ιστορικά στοιχεία για την εξέλιξη της περιοχής. Πως και γιατί αναπτύχθηκε τόσο πολύ αυτός ο τόπος; Τι ήταν αυτό που έκανε θνητούς και βασιλιάδες να θέλουν να επισκέπτονται τους Δελφούς, τον ομφαλό της γης;

    Δελφοί, το κέντρο του αρχαίου κόσμου
    Δελφοί. Πανοραμική φωτογραφία του αρχαιολογικού χώρου των Δελφών – Ελλάδα

    Κατά την προϊστορία και σύμφωνα με τις παραδόσεις και τους μύθους των αρχαίων Ελλήνων στο σημείο αυτό υπήρχε ένα ιερό αφιερωμένο στη θεότητα της Γης. Φύλακας της θεότητας ήταν ένας φοβερός δράκος, ο Πύθων. Ο Θεός Απόλλωνας, ο Θεός της μουσικής,  ζήλεψε τον τόπο και αφού σκότωσε τον δράκο απέκτησε εδώ το δικό του ιερό. Αυτή τη νίκη του θεού Απόλλωνα εναντίον του Πύθωνα γιόρταζαν οι αρχαίοι Έλληνες με αγώνες και επιδείξεις αλλά και με μουσικές παραστάσεις, στα ονομαστά Πύθεια.

    Δελφοί, το κέντρο του αρχαίου κόσμου
    Δελφοί. Αρχαίο Θέατρο

    Όλα αυτά που έρχονται σε εμάς ως μύθοι,  χρονολογούνται σύμφωνα με τα αρχαιολογικά ευρήματα στα 4.000 π. Χ.! Βέβαια ο ναός του θεού Απόλλωνα και της Προναίας Αθηνάς χρονολογούνται προς το τέλος του 7ου αι. π. Χ.  Από τον 6ο αι. έως τον 4ο αι. π. Χ. στους Δελφούς βρισκόταν το σημαντικότερο μαντείο της αρχαίας Ελλάδας. Εδώ η μάντισσα Πυθία έδινε τους φοβερούς χρησμούς της για καθένα που θα της ζητούσε λύση για το πρόβλημά του!

     Όμως  όταν αναπτύχθηκε το κίνημα του ορθολογισμού (3ο αι. π. Χ.) ήρθε και η παρακμή του μαντείου. Το 394 μ. Χ. το μαντείο έκλεισε οριστικά με διάταγμα του βυζαντινού αυτοκράτορα Θεοδοσίου Α’ και ο χώρος εγκαταλείφθηκε. Με την πάροδο του χρόνου πάνω στα θαμμένα ερείπια χτίστηκε ένα μικρό χωριό, το Καστρί.

    Η αρχαιολογική έρευνα της περιοχής με τη “μεγάλη ανασκαφή” (1896) Γάλλων και Ελλήνων αρχαιολόγων, έφερε στο φως τα εντυπωσιακά ευρήματα, αλλά και πάνω από 3.000 επιγραφές που μας φανερώνουν πολλά από τη ζωή των αρχαίων Ελλήνων.

    Εάν θέλετε μπορείτε να κλείσετε online το εισιτήριό σας στους Δελφούς και το αρχαιολογικό μουσείο με ξεναγό πατώντας εδώ.

    Εάν θέλετε audio guide (αγγλικά), πατήστε εδώ για να κατεβάσετε την εφαρμογή που θα σας ξεναγήσει στον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών.

    Επίσης το Get Your Guide προσφέρει, σε συνεργασία με διάφορα ελληνικά τουριστικά γραφεία, ημερήσιες εκδρομές από την Αθήνα προς τους Δελφούς ξεναγό. Μπορείτε να ρίξετε μια ματιά εδώ κι εδώ.

    Δελφοί: Ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο

    Με το που θα φτάσετε στους Δελφούς θα δείτε να απλώνετε μπροστά σας ολόκληρη η ιστορία του αρχαίου πολιτισμού! Ο αρχαιολογικός χώρος των Δελφών ήταν αφιερωμένος σε δύο θεούς και έτσι υπάρχουν ναοί και των δύο θεοτήτων. Το  ένα μέρος ήταν αφιερωμένο στον θεό Απόλλωνα και το άλλο στη θεά Αθηνά.

    Ο χώρος είναι μεγάλος έχει ανηφορική πορεία και να είστε προετοιμασμένοι πως πρέπει να αφιερώσετε αρκετό χρόνο για να εξερευνήσετε όλον τον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών. Τα αρχαιολογικά αξιοθέατα του τόπου είναι αναρίθμητα, όμως τα σημαντικότερα που θα πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε είναι: ο Θόλος της Αθηνάς Προναίας, η Κασταλία Πηγή, η Ρωμαϊκή αγορά, η Ιερά Οδός, ο Θησαυρός των Αθηναίων, ο Ναός του θεού Απόλλωνα, το Αρχαίο Θέατρο, το Στάδιο και το Αρχαιολογικό Μουσείο των Δελφών.

    Δελφοί, το κέντρο του αρχαίου κόσμου
    Προς τον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών

    Ναός Αθηνάς Προναίας και η περίφημη Θόλος

    Πριν μπείτε στον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών και πριν κόψετε το εισιτήριο εισόδου, περπατήστε περίπου 20 λεπτά χαμηλότερα για να επισκεφτείτε πρώτα τον τόπο που ήταν αφιερωμένος στη θεά Αθηνά. Η είσοδος είναι ελεύθερη στον χώρο αυτόν και θα δείτε πως άξιζε τον κόπο να κάνετε λίγο επιπλέον πεζοπορία. Ο ναός της Αθηνάς Προναίας με τη Θόλο είναι το πιο φωτογραφημένο μνημείο του αρχαιολογικού χώρου και η εικόνα του αποτελεί σύμβολο των Δελφών με παγκόσμια εμβέλεια. Στον χώρο αυτόν υπήρχαν 3 ναοί προς τιμή της Αθηνάς που είχαν χτιστεί γύρω στο 380 π. Χ.

    Δελφοί, το κέντρο του αρχαίου κόσμου. Ο Ναός της Προναίας Αθηνάς
    Δελφοί. Ο ναός της Προναίας Αθηνάς και στο βάθος στην πλαγιά του βουνού ο αρχαιολογικός χώρος των Δελφών

    Σήμερα σώζονται μόνο τα ερείπια αυτών, αλλά η Θόλος που έχει ανακατασκευαστεί, θα κεντρίσει αμέσως το ενδιαφέρον σας από την ομορφιά της, αλλά και γιατί είναι ένα μνημείο, που ακόμη δεν έχει αποκαλύψει τα μυστικά του. Τι σκοπό εξυπηρετούσε και ποιος λατρευόταν εκεί; Αποτελεί μυστήριο έως και σήμερα. Στο σημείο αυτό έχει πολλή ησυχία, γιατί δεν έχει τους πολλούς επισκέπτες που έχει ο κύριος αρχαιολογικός χώρος των Δελφών και γι αυτό είναι μια ακόμα ευκαιρία να απολαύσετε και το υπέροχο τοπίο.

    Η Κασταλία πηγή των Δελφών, η ιερή κρήνη του εξαγνισμού

    Πηγαίνοντας προς την είσοδο του αρχαιολογικού χώρου και  επάνω στον δημόσιο δρόμο βρίσκεται η Κασταλία πηγή που χρονολογείται από τον 6ο αι. π. Χ. Με το νερό της πηγής οι επισκέπτες των αρχαίων χρόνων ξεδιψούσαν από τη μακρινή πορεία τους και ταυτόχρονα πλένονταν και έτσι εξαγνίζονταν, πριν μπουν στο Ναό του Απόλλωνα για να ζητήσουν από το μαντείο τον χρησμό. Εδώ πλένονταν όμως και η ιέρεια του Απόλλωνα, η Πυθία, αλλά και οι ιερείς του ναού.

    Δελφοί. Η ρωμαϊκή αγορά και η ιερά οδός

    Αφού κόψετε το εισιτήριό σας μπείτε στον αρχαιολογικό χώρο και ξεκινήστε την πιο όμορφη ανάβαση στην ιστορία, όπως έκαναν χιλιάδες χρόνια πριν οι αρχαίοι Έλληνες που επισκέπτονταν το ναό του Απόλλωνα για να φτάσουν στο περίφημο άδυτο, όπου έδινε τους χρησμούς της η Πυθία. Το πρώτο μνημείο που θα συναντήσετε είναι η Ρωμαϊκή Αγορά.

    Εδώ υπήρχαν καταστήματα όπου οι πιστοί έπαιρναν τα αφιερώματα για τον θεό Απόλλωνα. Βρισκόταν στην αρχή της Ιεράς οδού και φυσικά η είσοδος που ξεκινούσαν οι πομπές των Πυθίων αλλά και όλων των εορτών που τελούνταν στους Δελφούς.

    Δελφοί, το κέντρο του αρχαίου κόσμου
    Οι Δελφοί πέρασαν στη ρωμαϊκή κυριαρχία το 168 π.Χ.

    Μετά τη ρωμαϊκή αγορά ο δρόμος που ανοίγεται μπροστά σας  είναι γνωστός ως η Ιερά Οδός των Δελφών. Επάνω  στην Ιερά Οδό δεξιά και αριστερά κατά μήκος του δρόμου έστηναν οι πόλεις-κράτη τις διάφορες προσφορές τους, αφιερώματα και αγάλματα που τα δώριζαν για να ευχαριστήσουν τον Απόλλωνα για την βοήθειά του. Σήμερα σώζονται μόνο οι βάσεις όλων αυτών των μνημείων, αλλά οι επιγραφές  που σώζονται καθιστούν τους Δελφούς ως τη μεγαλύτερη υπαίθρια βιβλιοθήκη αυθεντικών αρχαίων κειμένων.

    Δελφοί, το κέντρο του αρχαίου κόσμου
    Δελφοί. Το οδόστρωμα της Ιεράς οδού που βλέπουμε σήμερα χρονολογείται από την πρωτοβυζαντινή εποχή και είναι ένα ανηφορικό μονοπάτι μήκους περίπου 200 μ., που καταλήγει στο ιερό του Απόλλωνα. Είναι ο ίδιος δρόμος όπως πριν χιλιάδες χρόνια

    Σήμερα στην ιερά οδό βρίσκονται  διάσπαρτα κάποια από τα πολυάριθμα αναθήματα, που αφιερώθηκαν από ελληνικές πόλεις ή και από πλούσιους ιδιώτες, με αφορμή διάφορα ιστορικά γεγονότα. Τα αναθήματα εκτός από τη θρησκευτική ευλάβεια προς το θεό Απόλλωνα, σκοπό είχαν να αναδείξουν και να προβάλλουν την τέχνη και τον πλούτο της πόλης τους.

    Δελφοί, το κέντρο του αρχαίου κόσμου
    Δελφοί. Οι αρχαίοι Έλληνες εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη τους προς τον Απόλλωνα με πλούσια αναθήματα που έφεραν στο φως οι αρχαιολόγοι.

    Δελφοί: Ο θησαυρός των Αθηναίων

    Για να ευχαριστήσουν τον θεό Απόλλωνα για τους χρησμούς που τους έδινε μέσω της Πυθίας, οι πόλεις- κράτη και οι αποικίες της αρχαίας Ελλάδας, έχτιζαν προς τιμή του μικρούς ναούς, όπου τοποθετούσαν μέσα τα μικρά και μεγάλα αναθήματα. Τα κτίρια αυτά ήταν εντυπωσιακά, αλλά και πολυτελή. Μεταξύ αυτών που σώζονται έως και σήμερα, είναι το μικρό οικοδόμημα που είναι γνωστό ως ο Θησαυρός των Αθηναίων και βρίσκεται  επάνω στην Ιερά Οδό.

    Είναι ένας μικρός ναός χτισμένος από λευκό μάρμαρο της Πάρου, σε δωρικό ρυθμό και τα ανάγλυφα που τον κοσμούσαν τις μετώπες της ζωφόρου απεικόνιζαν τους άθλους του ημίθεου Ηρακλή και του Θησέα.

    Δελφοί, το κέντρο του αρχαίου κόσμου. Ο θησαυρός των Αθηναίων
    Δελφοί. Ο θησαυρός των Αθηναίων προσφέρθηκε από τους Αθηναίους προς τον θεό Απόλλωνα, είτε για την εγκαθίδρυση της δημοκρατίας στην Αθήνα (510π. Χ. ), είτε μετά τη νίκη τους εναντίον των Περσών στον Μαραθώνα (480 π. Χ. )

    Εκτός από τα μεγάλα και πλούσια αναθήματα φυλάσσονταν τρόπαια από πολεμικές νίκες των Αθηναίων αλλά  και μικρότερα αφιερώματα όπως  χάλκινοι και αργυροί τρίποδες, καθώς και αγαλματάκια κατασκευασμένα από μάρμαρο ή χαλκό.

    Δελφοί, το κέντρο του αρχαίου κόσμου
    Δελφοί. Γκρουπ τουριστών ακούνε με προσοχή την ιστορία των Δελφών από τους ξεναγούς τους

    Δελφοί: Ο ομφαλός του αρχαίου κόσμου

    Ο ιερός ομφαλός των Δελφών ήταν μια κωνική πέτρα χωρίς καμία διακόσμηση και πίστευαν πως είχε πέσει από τον ουρανό και την είχε ρίξει ο Δίας για να επιβεβαιώσει το κέντρο του κόσμου. Ο ομφαλός της γης βρισκόταν μέσα στα άδυτα του ιερού του Απόλλωνα όπου δίνονταν οι χρησμοί από την ιέρεια Πυθία. Σύμφωνα με τον περιηγητή Παυσανία, που έζησε τον 2ο αι. μ. Χ., η πέτρα ήταν καλυμμένη με ταινίες που δένονταν μεταξύ τους και είχαν ανάμεσά τους πολύτιμες πέτρες ενώ την κορυφή της στόλιζαν δύο χρυσαετοί.

    Δελφοί, το κέντρο του αρχαίου κόσμου. Ο ομφαλός του κόσμου
    Δελφοί. Το σημείο όπου βρίσκονταν ο ομφαλός της γης στους Δελφούς υποδείκνυε και το κέντρο της γης

    Πριν από το ναό του Απόλλωνα θα δείτε έναν χάλκινο κίονα ύψους 7,5 μ. με μορφή φιδιού που στην κορυφή του υπήρχε ένας χρυσός τρίποδας. Είναι το ανάθημα όλων των Ελλήνων για να ευχαριστήσουν τον Απόλλωνα μετά τη νίκη τους στις Πλαταιές (479 π. Χ.). Πίσω από τον τρίποδα των Πλαταιών βρίσκεται και ένα μεγάλο βάθρο όπου στην κορυφή του υπήρχε το επίχρυσο άγαλμα με το άρμα του θεού Ήλιου.

    Δελφοί, το κέντρο του αρχαίου κόσμου 13
    Δελφοί. Μπροστά στον ναό του Απόλλων στους Δελφούς υπάρχει και η χάλκινη στήλη σε μορφή φιδιού

    Το ιερό του Απόλλωνα με το άδυτο της ιέρειας Πυθίας

    Αφού προχωρήσετε αρκετά επάνω στην Ιερά Οδό θα φτάσετε στον μεγαλόπρεπο Ναό του Απόλλωνα που ήταν και είναι ακόμα σήμερα το σημαντικότερο μνημείο στον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών. Θα θαυμάσετε για πολλή ώρα τα ερείπια του ναού που βρίσκετε εκεί από το 330 π.Χ. και θα εντυπωσιαστείτε με το μέγεθός του. Εάν δε, έχετε και πάθος με την ιστορία είναι σίγουρο πως θα κατακλυστείτε από δέος και συγκίνηση.

    Η θέση του ναού του Απόλλωνα είναι στο κέντρο των Δελφών και παρ’ όλο που σήμερα διατηρούνται μόνο 6 δωρικοί κίονες από όλο τον ναό, το μεγαλείο του και η επιβλητικότητά του επισκιάζουν κάθε τι που βρίσκεται δίπλα του, ακόμα και το Θησαυροφυλάκιο των Αθηναίων που διατηρείται σχεδόν άθικτο. Τα ερείπια του ναού όμως δεν στερούνται καθόλου από την αίγλη και το μεγαλείο του αρχαίου ναού, αν σκεφθεί κανείς πως στα άδυτά του, το Μαντείο με τους χρησμούς του έγραψε την ιστορία της αρχαίας Ελλάδος!

    Δελφοί, το κέντρο του αρχαίου κόσμου
    Δελφοί. Σύμφωνα με τα ερείπια και τις κολόνες που σώζονται έως σήμερα ο ναός ήταν δωρικού ρυθμού ενώ για το εσωτερικό του ναού τα στοιχεία που σώζονται είναι ελάχιστα.
    Δελφοί, το κέντρο του αρχαίου κόσμου
    Ο ναός του Απόλλωνα στους Δελφούς στέκει επιβλητικός και αγέρωχος ανά τους αιώνες και θυμίζει την ακμή και την ιστορία του τόπου

    Στα αρχαία χρόνια, στο βάθος του ναού σε έναν χώρο όπου δεν επιτρεπόταν η είσοδος παρά μόνο σε λίγους, βρισκόταν το ιερό του Απόλλωνα. Σύμφωνα με τα αρχαιολογικά ευρήματα στον χώρο αυτόν, υπήρχε το χρυσό άγαλμα του θεού Απόλλωνα, αλλά και το σημείο που υποδείκνυε πως οι Δελφοί ήταν ο ομφαλός της γης καθώς και η τρύπα του μαντείου από όπου έβγαιναν οι αναθυμιάσεις που ανέπνεε η Πυθία για να μεταφέρει στους ενδιαφερόμενους το χρησμό.

    Οι χρησμοί που έδινε η ιέρεια του Μαντείου, η Πυθία, θεωρούνταν αξιόπιστοι και ήταν απαραίτητο σχεδόν πριν από μια μεγάλη απόφαση που θα έπαιρναν πόλεις, βασιλιάδες αλλά και απλοί άνθρωποι, να πάνε στο μαντείο των Δελφών για να συμβουλευθούν τον θεό που εξέφραζε στους ανθρώπους τη γνώμη ή τη θέλησή του με το στόμα της Πυθίας.

    Από τη στιγμή που η Πυθία μάθαινε το ερώτημα, καθόταν στο χρυσό της τρίποδα, μασούσε φύλλα δάφνης και από τις αναθυμιάσεις που εισέπνεε από το χάσμα που υπήρχε στο ναό ερχόταν σε έκσταση και έλεγε λόγια διφορούμενα και ακαταλαβίστικα. Οι ιερείς του ναού αποκωδικοποιούσαν  τα λόγια της και έδιναν στους ενδιαφερόμενους μια λογική απάντηση.

    Το αρχαίο θέατρο των Δελφών

    Ψηλότερα από το ναό βρίσκεται το θέατρο των αρχαίων χρόνων των Δελφών που είναι σήμερα ένα από τα καλύτερα διατηρημένα αξιοθέατα του είδους του. Για το θέατρο  υπάρχουν πολλά στοιχεία για το πότε δημιουργήθηκε, όσο και για τις μορφές και τη χρήση που είχε κατά το πέρασμα των αιώνων.

    Δελφοί, το κέντρο του αρχαίου κόσμου. Το αρχαίο Θέατρο
    Δελφοί. Το  πρώτο λίθινο θέατρο χτίστηκε τον 4ο αι. π. Χ.

    Εδώ κατά την αρχαιότητα διεξάγονταν μουσικοί αγώνες, παίζονταν θεατρικές παραστάσεις στα  Πύθια, αλλά και  στις διάφορες άλλες θρησκευτικές γιορτές. Από αυτό το σημείο του αρχαιολογικού χώρου μπορείτε να θαυμάσετε και να φωτογραφίσετε όλο το μαγευτικό και άγριο τοπίο που απλώνεται μπροστά σας.

    Δελφοί, το κέντρο του αρχαίου κόσμου. Το αρχαίο Θέατρο
    Η σημερινή μορφή του θεάτρου είναι του 1ου αι. μ. Χ. και κατασκευάστηκε κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους από πέτρα του Παρνασσού

    Δελφοί: Το αρχαίο στάδιο

    Εάν πάρετε τον ανηφορικό δρόμο από το αρχαίο θέατρο θα φτάσετε μετά από αρκετή πεζοπορία στο στάδιο των Δελφών που εκεί αιώνες πριν χιλιάδες θεατές παρακολουθούσαν αθλητικούς αγώνες. Το στάδιο ήταν πολύ μεγάλο, για τα δεδομένα της εποχής και έφτανε σε μέγεθος τα ρωμαϊκά στάδια. Υπολογίζεται πως χωρούσε 5.000 άτομα. Τον 2ο αι. μ. Χ. το στάδιο εξωραΐστηκε από τον Ηρώδη τον Αττικό και δημιουργήθηκε μια πύλη μοναδική στην Ελλάδα που την κοσμούσαν υπέροχα αγάλματα.

    Δελφοί, το κέντρο του αρχαίου κόσμου. Το αρχαίο στάδιο
    Στο στάδιο βρέθηκε μια πολύ καλά διατηρημένη επιγραφή που αναγράφεται ένας κανονισμός του σταδίου που απαγορεύει να μεταφερθεί κρασί για θυσίες έξω από το στάδιο
    Δελφοί, το κέντρο του αρχαίου κόσμου. Το αρχαίο στάδιο
    Δελφοί. Μπορεί να κουραστείτε έως ότου φτάσετε στο αρχαίο στάδιο των Δελφών, αλλά είναι σίγουρο πως θα εντυπωσιαστείτε για το μέγεθός του, αλλά και από τη θέα που θα απολαύσετε από ψηλά.

    Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών

    Μετά την περιήγησή σας στο στάδιο κατηφορίζετε και πάλι προς  τον κύριο αρχαιολογικό χώρο των Δελφών και το επόμενο βήμα σας είναι να επισκεφθείτε το Αρχαιολογικό μουσείο που βρίσκεται λίγα μέτρα πιο μακριά και μπορείτε να πάτε με τα πόδια. Εννοείτε πως έχετε κρατήσει το εισιτήριο εισόδου για να μπείτε μέσα στο μουσείο. Τα εκθέματα του μουσείου είναι απίστευτης ομορφιάς και φυσικά μπορείτε να ξεναγηθείτε και μόνοι σας αφού υπάρχουν πληροφορίες για όλα όσα θα δείτε.

    Δελφοί, το κέντρο του αρχαίου κόσμου. Το Μουσείο των Δελφών
    Πριν την είσοδό σας στο αρχαιολογικό μουσείο των Δελφών μπορείτε να ξεκουραστείτε στο καφέ που υπάρχει

    Διαβάστε περισσότερα για το αρχαιολογικό Μουσείο των Δελφών εδώ.

    Η περιήγηση στον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών που είναι ένας από τους πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους στην Ελλάδα, σίγουρα θα είναι για εσάς μια μοναδική τουριστική εμπειρία. Η ενέργεια του χώρου είναι τόσο μεγάλη που πραγματικά στο τέλος θα νιώσετε πως βρίσκεστε στο κέντρο της γης! Είναι για εμάς τους Έλληνες μια αρχαία διαδρομή με ιστορία εντυπωσιακή αλλά και μια ανεκτίμητη πολιτιστική κληρονομιά!

    Διαβάστε επίσης στο Ανθομέλι και για άλλα μουσεία στην Ελλάδα που πρέπει να επισκεφθείτε:

    Πώς θα φτάσετε στους Δελφούς

    Εάν βρίσκεστε στην Αθήνα και θέλετε να επισκεφθείτε τους Δελφούς θα μπείτε στον αυτοκινητόδρομο Ε 75 θα βγείτε στον κόμβο του Κάστρου και αφού περάσετε τη Λειβαδιά και την Αράχωβα σε 10 χλμ θα φτάσετε στου Δελφούς.

    Εάν πάλι έρχεστε από Ηγουμενίτσα και κατεβαίνετε την Ιονία οδό, θα κατευθυνθείτε  προς Ναύπακτο και αφού περάσετε το Γαλαξίδι και την Ιτέα σε 20 χλμ. θα απολαμβάνετε το υπέροχο «Δελφικό τοπίο». Από Θεσσαλονίκη μέσω Μπράλου και Άμφισσας η διαδρομή θα σας καταπλήξει.

    • Αθήνα Δελφοί 180 χλμ.
    • Ηγουμενίτσα Δελφοί 370 χλμ.
    • Θεσσαλονίκη Δελφοί 380 χλμ.

    Εάν ταξιδεύετε στην Ελλάδα με αεροπλάνο προτείνω την ενοικίαση αυτοκινήτου για να κάνετε αυτή την υπέροχη ημερήσια εκδρομή ή να κλείσετε από εδώ μια οργανωμένη εκδρομή με ξεναγό.

    Διαμονή και φαγητό

    Βρείτε τα 10 καλύτερα ξενοδοχεία και μέρη διαμονής στους Δελφούς στο Trip advisor. Εκεί θα βρείτε και τις καλύτερες προτάσεις για φαγητό. Τα σχόλια και οι βαθμολογίες των επισκεπτών είναι σημαντικά!

    Για τη διαμονή σας κάντε αναζήτηση καταλύματος και από τον παρακάτω χάρτη και κλείστε μέσω booking.com.

    https://www.booking.com/searchresults.el.html?label=gen173bo-1DCBAoggJCE2FmZmlsaWF0ZXdpZGdldF9tYXBIM1gDaFyIAQGYAQi4ARfIAQzYAQPoAQH4AQOIAgGiAhNzcGFkbWluLmJvb2tpbmcuY29tqAIDuAKUm5DxBcACAQ&sid=433958051f7f6be62302f934cd088109&sb=1&src=affiliatewidget_map&src_elem=sb&error_url=https%3A%2F%2Fwww.booking.com%2Fflexiproduct.el.html%3Flabel%3Dgen173bo-1DCBAoggJCE2FmZmlsaWF0ZXdpZGdldF9tYXBIM1gDaFyIAQGYAQi4ARfIAQzYAQPoAQH4AQOIAgGiAhNzcGFkbWluLmJvb2tpbmcuY29tqAIDuAKUm5DxBcACAQ%3Bsid%3D433958051f7f6be62302f934cd088109%3Btmpl%3Daffiliatewidget_map%3Baddress%3DDelphi%252C%2520Greece%3Bdest_id%3D0%3Bdest_type%3Dlandmark%3Bh%3D590%3Blandmark_name%3DDelphi%3Blatitude%3D38.4800567%3Blocmarker%3D1%3Blongitude%3D22.4940617%3Bproduct%3Dmap%3Bw%3D100%2525%26%3B&sr_autoscroll=1&ss=Delphi%2C+Greece&is_ski_area=0&ssne=Delphi%2C+Greece&ssne_untouched=Delphi%2C+Greece&latitude=38.4800567&longitude=22.4940617&checkin_year=2020&checkin_month=1&checkin_monthday=19&checkout_year=2020&checkout_month=1&checkout_monthday=20&no_rooms=1&group_adults=2&group_children=0&b_h4u_keep_filters=

    Pin it for later

    Δελφοί, το κέντρο του αρχαίου κόσμου 22

    Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.

    mama Maria
    mama Maria
    Γεια σας! Είμαι η Μαρία, μητέρα της Κατερίνας και της Κάλης Εδώ και και χρόνια ταξιδεύουμε με το σύζυγό μου σε όλη την Ευρώπη και την Ελλάδα με το αυτοκινούμενό μας. Έχουμε επισκεφθεί μεγάλες και μικρές πόλεις, χωριά απόμερα και χωριά διάσημα, έχουμε γνωρίσει αξιοθέατα και μνημεία που δεν θα μπορούσαμε να τα γνωρίσουμε με διαφορετικό τρόπο. Τις ταξιδιωτικές αυτές εμπειρίες, πλαισιωμένες με δικές μας φωτογραφίες, ιστορικά στοιχεία και εξτρά πληροφορίες τις γράφω με το όνομα μαμά Μαρία και θα τις βρείτε στην κατηγορία ΤΑΞΙΔΙΑ του blog anthomeli

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    Διαβάστε Επίσης