ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

    Εκδρομή στη Λίμνη Βουλιαγμένης ή Ηραίου στην Κορινθία

    Κι όμως υπάρχουν άπειρα μέρη στην Ελλάδα τα οποία ακόμα δεν γνωρίζω ή έχω μάθει για αυτά τα τελευταία χρόνια. Ποτέ δεν ήμουν άλλωστε καλή στην Γεωγραφία καθώς δεν έχω καλό προσανατολισμό και δεν συγκρατώ και ευκολα ονόματα. Ο μόνος τρόπος για να μάθω γεωγραφία είναι να τα επισκέφτομαι (είδατε τι καλή δικαιολογία έχω!), χαχα! Στο σπίτι μας έχω βάλει έναν χάρτη της Ελλάδας (θα σας πω σύντομα για αυτόν!) και σημειώνουμε που έχουμε πάει… έτσι για να βοηθήσω και την Μελίτα να έχει μια αίσθηση του που είμαστε και που θα πάμε. Μην μακρηγορώ όμως. Μία από τις τοποθεσίας που έμαθα σχετικά πρόσφατα είναι η Λίμνη Βουλιαγμένης ή Λίμνη Ηραίου. ‘Οχι, μην μπερδεύεστε με τη Λίμνη Βουλιαγμένης στην Αττική. Μιλάω για τη Λίμνη Βουλιαγμένης στην Κορινθία. Και παρόλο που δεν είχα ακούσει και πολύ θετικά πράγματα για αυτή, θέλετε οι συγκυρίες, θέλετε η θετική μας διάθεση, προσωπικά μας ενθουσίασε και μας έκανε να περάσουμε τέλεια και μάλιστα να την επισκεφτούμε δύο μέρες συνεχόμενα! Λίμνη Ηραίου, λοιπόν, στην περιοχή της Περαχώρας στην Κορινθία, 20 λεπτά περίπου λεπτά από το Λουτράκι και μιάμιση ώρα από την Αθήνα. 

    limni_vouliagmenis_iraiou

    Την λίμνη που στην ουσία είναι λιμονάθαλασσα, την επισκεφτήκαμε κατά την επίσκεψή μας στο Ξενοδοχείο Kalamaki Beach Hotel, όπου περάσαμε ένα υπέροχο οικογενειακό τριήμερο. Είναι ένα μεγάλο και ανακαινισμένο ξενοδοχείο, κατάλληλο και για οικογένειες, και αποτελεί το ιδανικό ορμητήριο για την εξερεύνηση της Κορινθίας. 

    limni_vouliagmenis_iraiou
    Την πισίνα και την θέα του Kalamaki Beach Hotel την λατρέψαμε.

    Ξεκινήσαμε με την άνεσή μας και σχεδόν σε 40 λεπτά είχαμε φτάσει. Για αρχή αποφασίσαμε να ανέβουμε πρώτα στον αρχαιολογικό χώρο και να δούμε τον Φάρο της Ακροκορίνθου και μετά να καθίσουμε κάπου για καφέ και τελικά είχαμε δίκαιο καθώς λόγω ζέστης το ανάποδο θα ήταν ταλαιπωρία.  

    limni_vouliagmenis_iraiou (3)
    Σύντροφός μας στην εξερεύνηση της Κορινθίας το νέο Renault Megane σε ασημί χρώμα που ως καθαρά οικογενειακό αυτοκίνητο μας άφησε με τις καλύτερες εντυπώσεις

    Ναός Ηραίου

    Η πρόσβαση στον αρχαιολογικό χώρο είναι πολύ εύκολη και υπάρχει και ένα μικρό πάρκινγκ στον κορυφή οπότε μπορείτε να αφήσετε και το αυτοκίνητό σας. Να έχετε όμως σίγουρα νερό και καπέλο μαζί σας γιατί η κατάβαση και η ανάβαση θα σας εξαντλήσουν αν πάτε κατακαλόκαιρο. 

    limni_vouliagmenis_iraiou (1)
    limni_vouliagmenis_iraiou (2)
    limni_vouliagmenis_iraiou (4)

    Όπως καταλαβαίνετε και από το όνομα, ο αρχαιολογικός χώρος πήρε το όνομά του από τα απομεινάρια του Ναού της Ήρας που βρέθηκε εκεί μετά τις ανασκαφές που ξεκίνησαν το 1930. Φημολογείται μάλιστα ότι Ηραίο ονομαζόταν και η ίδια η πόλη που βρισκόταν εκεί.  Η σημασία όμως του χώρου είναι πολύ πιο σημαντική καθώς τα λείψανα που βρέθηκαν ουσιαστικά αποτελούν απόδειξη του πρώιμου κορινθιακού πολιτισμού. 

    Εμείς, λόγω ζέστης, δεν κατεβήκαμε να εξερευνήσουμε τον χώρο και τον θαυμάσαμε από ψηλά παίρνοντας την απόφαση να προχωρήσουμε προς τον φάρο που μέχρι εκείνη την στιγμή δεν ήταν στο οπτικό μας πεδίο. Μόνο ένας δρόμος όμως υπήρχε και έτσι τον ακολουθήσαμε. Και πιστέψτε με δεν είναι και εύκολος μετά από ένα σημείο και μετά ειδικά αν είστε ντυμένοι σαν κι εμένα (αλλά που να το φανταστώ η δόλια!) Αλλά υπομονή, δέκα λεπτάκια ανάβαση είναι αυτή και αξίζει τον κόπο. 

    limni_vouliagmenis_iraiou (4)

    Αφιέρωμα του Ανθομέλι στην Πελοπόννησο:

    Φάρος Ηραίου ή Μελαγκάβι

    Ο Φάρος αυτός αποτελεί έναν από τους πέντε μεγαλύτερους φάρους στην Ελλάδα και είναι άριστα συντηρημένος. Είχαμε την χαρά και την τιμή να γνωρίσουμε κατά την επίσκεψή μας τον φαροφύλακα που φυσικά είναι ναυτικός του πολεμικού ναυτικού (όλος ο φάρος ανήκει στο πολεμικό ναυτικό) και η προσήλωσή του αλλά και το πάθος του για αυτό που κάνει και με τον τρόπο που μιλάει για αυτόν μας ενθουσίασε. Δεν μπορείτε να μπείτε στο εσωτερικό του φάρου αλλά αν το ζητήσετε ευγενικά νομίζω ότι θα σας επιτρέψει να κάνετε τον γύρω του και να απολαύσετε την θέα. 

    limni_vouliagmenis_iraiou (1)

    Αν είστε από αυτούς που θα επισκεφτούν την περιοχή αργά το απόγευμα σίγουρα θα εντυπωσιαστείτε και με το υπέροχο ηλιοβασίλεμα που θα δείτε γιατί η θέα είναι μαγευτική. 

    limni_vouliagmenis_iraiou (3)

    Info: Ο Φάρος αυτός υπάρχει στο Ακρωτήριο του Ηραίου της Περαχώρας ή Μελαγκάβι από το 1897 που πρωτολειτούργησε έχοντας ως πηγή ενέργειας το πετρέλαιο. Ο φάρος ηλεκτροδοτήθηκε το 1982 και η μόνη περίοδος που δεν άναβε ήταν κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου πολέμου. Η χρήση του μέχρι και σήμερα είναι απόλυτα χρηστική καθώς οδηγεί τα πλοία με ασφάλεια προς το Λιμάνι και τη Διώρυγα της Κορίνθου.  


    limni_vouliagmenis_iraiou (12)
    limni_vouliagmenis_iraiou (2)

    Και αφού μάθαμε όλες αυτές τις πληροφορίες από τον ίδιο τον φαροφύλακα, πήραμε τον δρόμο της επιστροφής, ζεσταμένοι και ιδρωμένοι από την κάψα της ημέρας. Μια σκιά, μια σκιά ψάχναμε απεγνωσμένα (νερό ευτυχώς είχαμε λίγο ακόμα) και το νέο Renault Megane μας έδωσε την πιο ωραία λύση. Λίγη ακόμα θαλασσινή οσμή και λίγη ξεκούραση υπό την σκιά του καπό πριν μπούμε πάλι στο άνετο εσωτερικό του συντροφιά με το απαραίτητο aircondition. 

    Λίμνη Βουλιαγμένης ή Ηραίου

    Η αλήθεια είναι ότι αν δεν έχεις κάποιον γνωστό στην περιοχή να σου πει που να φας και που να καθίσεις, η επιλογή είναι δύσκολη. Εμείς τελικά μιας και δεν θέλαμε φαγητό αλλά καφέ και παγωτάκι επιλέξαμε ένα καφέ μπροστά στην λίμνη και περάσαμε υπέροχα. Μπροστά από το καφέ (στην δυτική πλευρά της λίμνης) υπάρχει και χώρος για ομπρέλες ή ξαπλώστρες και η λιμνοθάλασσα ενδείκνυται για μπάνιο μιας και η λόγω της άμπωτης και της παλίρροιας τα νερά είναι πάντα πεντακάθαρα.

    limni_vouliagmenis_iraiou (9)
    Η μικρή διώρυγα που ουσιαστικά ενώνει τη λίμνη με την θάλασσα
    limni_vouliagmenis_iraiou (10)

    Στο σημείο που καθίσαμε εμείς, υπάρχουν βοτσαλάκια/κοχυλάκια που αν δεν φοράτε παπουτσάκια θα σας δυσκολέψουν να μπείτε στην λίμνη, οπότε προτιμήστε να περπατήσετε πάνω στην εξέδρα και να βουτήξετε από πιο βαθιά (που πάλι ρηχά είναι όμως, μην ανησυχείτε!) 

    limni_vouliagmenis_iraiou (5)

    Είχα να νιώσω τόση ηρεμία πολύ καιρό. Εμείς ως οικογένεια δεν τα πάμε καλά με τους καφέδες, οπότε σπάνια θα καθίσουμε κάπου να πιούμε καφέ ή κάτι παρόμοιο. Πιο πολύ μας αρέσει να τριγυρνάμε και να πέρνουμε π.χ. το παγωτό μας στο χέρι. Αυτή την φορά όμως το απολαύσαμε και λόγω και της εποχής που δεν είχε και πολύ κόσμο ηρέμησε το μυαλό μας. 

    limni_vouliagmenis_iraiou (11)

    Η Μελίτα από την άλλη, το μυαλό της το είχε στο μπάνιο! Ελα μου ομως που δεν είχαμε ιδέα ότι θα μπορούσε να κάνει μπάνιο και δεν είχα κουβαλήσει το μαγιώ της. Μικρό το κακό όμως… μπλουζάκι, βρακάκι και μπλουμ μέσα! Το νερό της λίμνης είναι πιο ζεστό από της θάλασσας και φαντάζομαι ότι ειδικά και μέσα στο κατακαλόκαιρο το νερό θα είναι μια απόλαυση! 

    limni_vouliagmenis_iraiou (7)
    limni_vouliagmenis_iraiou (8)

    Info: H Λίμνη Βουλιαγμένης ή Ηραίου έχει πλάτος 1 χλμ και μήκος 2 χλμ. Δημιουργήθηκε από αρχαία καθίζηση του εδάφους που εξαφάνισε και ολόκληρη την πόλη που βρισκόταν εκεί. Το νερό της είναι αρκετά πιο αλμυρό από της θάλασσας αλλά πολύ καθαρό λόγω της παλίρροιας που λαμβάνει χώρα κάθε 6 ώρες. 


    Την λίμνη την επισκεφτήκαμε και την επόμενη μέρα με αγαπημένους φίλους (βλ. Εύη από mamasnpapas) αλλά από την χαλάρωση και την κουβεντούλα δεν βγάλαμε ούτε μία φωτογραφία. Η βροχή και το μπουρινάκι όμως που μας έπιασε στο τέλος ευτυχώς αλλά και η Μελίτα που καταλάθος έπεσε μέσα στη λίμνη (λέτε μήπως όχι, χαχα) θα είναι δύο πράγματα που και χωρίς φωτογραφίες θα θυμάμαι, χεχε!

    Για το τέλος, να σας προτείνω αφού θα πάτε που θα πάτε έως εκεί να κάνετε μία στάση στη διώρυγα και στον ισθμό της Κορίνθου και γιατί όχι, να δοκιμάσετε και ένα από τα περιβόητα σουβλάκια της περιοχής! 

    limni_vouliagmenis_iraiou (13)

    Info: Ο ισθμός της Κορίνθου ενώνει τη Στερεά Ελλάδα με την Πελοπόννησο και τον Σαρωνικό με τον Κορινθιακό Κόλπο. Εχει μήκος 6 χλμ και το 1880 ξεκίνησε στο πιο στενό του σημείο η κατασκευή της διώρυγας. Σήμερα οι δύο πλευρές ενώνονται μεταξύ τους με 2 οδικές γέφυρες, 2 βυθιζόμενες, 2 σιδηροδρομικές και 1 στρατιωτική εκτάκτου ανάγκης. (Πηγή: wikipedia).


    limni_vouliagmenis_iraiou (14)
    limni_vouliagmenis_iraiou (15)
    limni_vouliagmenis_iraiou (16)

    Για τους λάτρεις των extreme sport (κάποτε ήθελα κι εγώ να το κάνω αλλά όχι πλέον!) υπάρχει πάντα και η δυνατότητα του bungee jumping! To έχει κάνει κάποιος από εσάς;  Και για τους λάτρεις του φαγητού, όπως εμείς, ε, να μην δοκιμάσουμε τα σουβλάκια της περιοχής που παλιότερα έρχονταν οι ξενύχτηδες από την Αθήνα για να τα φάνε! χεχε! Νοστιμότατα σας λέω! 

    Πως σας φάνηκε η πρότασή μας; Θα χαρώ να μου πείτε και τις δικές σας εντυπώσεις αν έχετε πάει.

    Κάλη 


    Να ευχαριστήσω την Renault Greece για την χορηγία του νέου Renault Megane που με την στιβαρότητά του και τις πολλαπλές επιλογές οδήγησης  μας οδήγησε με ασφάλεια στο σπίτι μας. Βροχή, ήλιος, ανηφόρες, εθνική… σε όλα τσεκ! 

    Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.

    Callie
    Callie
    Γεια σας! Είμαι η Κάλη και αγαπώ να γεμίζω τη ζωή μου με μικρές όμορφες στιγμές! Και είμαι εδώ για να εμπνεύσω κι εσάς, ως δασκάλα, μαμά, σύζυγος, αδερφή, κόρη και φίλη. Η ζωή είναι πολύ μικρή για να γκρινιάζουμε οπότε και της χαρίζουμε απλόχερα το χαμόγελό μας. Will you follow me?

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    Διαβάστε Επίσης