ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

    Ταξίδι στην Πελοπόννησο, από το Γύθειο ως την Ελαφόνησο

    Στις προηγούμενες αναρτήσεις μου, ξεκινώντας το ταξίδι μας στην Πελοπόννησο ταξιδέψαμε και γνωρίσαμε όλη τη Δυτική Πελοπόννησο κάνοντας πολλές στάσεις ή και διανυκτερεύσεις. Γνωρίσαμε αξιοθέατα, πόλεις και χωριά γεμάτα από κάστρα και ιστορία. Οι εμπειρίες μας πολλές και όμορφες χωρίς να μπορώ να ξεχωρίσω ποιο μέρος ήταν καλύτερο από το άλλο. Όλα είχαν και κάτι να μας μάθουν, ώστε οι ταξιδιωτικές εμπειρίες να μας μείνουν αξέχαστες. Η συνέχεια του road trip στην Πελοπόννησο είναι η γνωριμία μας με το Γύθειο και τις παραλίες του Λακωνικού κόλπου που βρίσκονται στη μέσα πλευρά του τρίτου “ποδιού” της Πελοποννήσου, αλλά και η γνωριμία μας με την Ελαφόνησο.

    Road trip στην Πελοπόννησο

    Το οδοιπορικό μας στη Μάνη στα πανέμορφα χωριά, στις μικρές πόλεις της και στις πεντακάθαρες θάλασσες ήταν ένα από αυτά τα αξέχαστα μέρη τόσο για την μοναδικότητά τους, την ησυχία τους, αλλά και για την ιστορία τους. Είχαμε ήδη φτάσει σχεδόν στο μέσον της διαδρομής μας στην Πελοπόννησο και μπορεί στο σημείο αυτό το οδοιπορικό μας στη Μάνη να είχε πλέον τελειώσει, όμως δεν είχε ακόμα τελειώσει το ταξίδι μας. Ο αρχικός στόχος  του ταξιδιού μας ήταν να ολοκληρώσουμε τον γύρο της Πελοποννήσου ανακαλύπτοντας όλους τους θησαυρούς  που βρίσκονται στην ακτογραμμή της, είτε αυτές είναι παραλίες, είτε είναι πόλεις, είτε είναι αξιοθέατα. Γνωρίσαμε

    Διαβάστε κάποιες από τις αναρτήσεις του Ανθομέλι που αφιερώσαμε στην Πελοπόννησο

    Ταξίδι στην Πελοπόννησο, από την Πάτρα έως την Πύλο

    Road trip στην Πελοπόννησο από τη Μεθώνη έως την Καλαμάτα

    Πελοπόννησος: Οδοιπορικό στη Μάνη

    Road trip σε χωριά και παραλίες στη Λακωνική Μάνη

    Road trip στην Πελοπόννησο, από Μονεμβασιά έως τον Πόρο

    Ονειρεμένες διακοπές στο «Πέτρα και Φως»

    Οικογενειακές διακοπές στην Μονεμβασιά

    Οικογενειακές διακοπές στο Τολό με τα παιδιά

    Το Τολό, τα νησάκια του και θαλάσσιες εμπειρίες

    Διακοπές στο John & George Hotel στο Τολό

    Γύθειο

    Το Γύθειο είναι μια πανέμορφη μικρή πόλη που με την πρώτη ματιά νομίζει κανείς πως βρίσκεται σε κάποιο νησί. Έτσι και εμείς νοιώσαμε όταν αισθανθήκαμε τη θαλασσινή αύρα της περπατώντας στον παραλιακό δρόμο θαυμάζοντας τα πολύχρωμα νεοκλασικά κτίρια που όλα αγναντεύουν τη θάλασσα, αφού το Γύθειο είναι αμφιθεατρικά χτισμένο στις πλαγιές ενός καταπράσινου λόφου. Άλλα διώροφα και άλλα τριώροφα σπίτια, πολλά από αυτά ίσως να ήταν και ερειπωμένα, αλλά όλα έστεκαν με μεγαλοπρέπεια και καθρεφτίζονταν στα νερά του Λακωνικού κόλπου, μάρτυρες της αίγλης που είχε η πόλη στο  παρελθόν.

    Ταξίδι στην Πελοπόννησο, από το Γύθειο ως την Ελαφόνησο
    Η γη των θεών, το μαγευτικό Γύθειο.

    Όλα ήταν όμορφα, όλα ήταν ήσυχα για εμάς, έχοντας πάντα στο μυαλό μας πως εδώ θα περάσουμε αρκετές  μέρες από τις διακοπές μας και μας πλημμύρισε κάμποση από αυτό που λέγεται ευτυχία. Γιατί τί είναι η ευτυχία; Είναι αυτές οι μικρές στιγμές που ξαφνικά όλα σου φαίνονται ωραία και παραμυθένια!  Ιδιαίτερα όταν σουρούπωνε και ο ήλιος έπεφτε μέσα στη θάλασσα απλώνοντας εκείνο το μαγευτικό πορτοκαλοκόκκινο χρώμα της Δύσης παντού.

    Το 375 μ.Χ. μετά από ένα μεγάλο σεισμό το παλιρροϊκό κύμα που δημιουργήθηκε βύθισε μεγάλο μέρος της αρχαίας πόλης του Γυθείου πνίγοντας και πολλούς κατοίκους του μέσα στο Λακωνικό κόλπο. Από την παλιά πόλη έμεινε μόνο ένα μέρος της που σήμερα λέγεται Παλαιόπολη και βρίσκεται στα βόρεια της σημερινής πόλης. Στο  βυθό της θάλασσας βρέθηκαν πολλά αρχαία μάρμαρα, ψηφιδωτά δάπεδα, τεμάχια αγαλμάτων, όπως  και θεμέλια σπιτιών αποδεικνύοντας το λαμπρό παρελθόν της πόλης.

    Τα βραδάκια όταν αρχίζουν να ανάβουν σιγά-σιγά τα φώτα της προκυμαίας ξαφνικά η πόλη ζωντανεύει. Τα τραπεζάκια από τις ψαροταβέρνες δίπλα στο κύμα αρχίζουν να γεμίζουν και πολύς κόσμος βγαίνει για περαντζάδα στον παραλιακό δρόμο της πόλης για να κάνει τη βραδιάτικη βολτούλα του. 

    Ταξίδι στην Πελοπόννησο, από το Γύθειο ως την Ελαφόνησο
    Τι πιο όμορφο το καλοκαίρι από το να απολαμβάνεις ένα ουζάκι με τα μεζεδάκια του δίπλα στη θάλασσα! Αυτό μπορείτε να το ζήσετε στην παραλία του Γυθείου.

    Το γραφικό λιμανάκι της ήταν πάντα γεμάτο με καΐκια και ψαρόβαρκες αλλά και με γιοτ τουριστών που είχαν έρθει να κάνουν τις διακοπές τους σε αυτή την ήσυχη και μαγευτική πόλη του Λακωνικού κόλπου στην Πελοπόννησο, στο Γύθειο. Η βόλτα μας στην παραλιακή του Γυθείου κάθε βράδυ ήταν ένα όνειρο!

    Τις μέρες που μείναμε στην πόλη περπατήσαμε στα στενά και ανηφορικά δρομάκια της πόλης ανεβαίνοντας τις γραφικές σκάλες σκαλί σκαλί. Βρεθήκαμε σε γειτονιές με τα παραδοσιακά σπιτάκια τα γεμάτα από γλάστρες και τις ολάνθιστες μπουκαμβίλιες στις αυλές τους.

    Ταξίδι στην Πελοπόννησο, από το Γύθειο ως την Ελαφόνησο
    Η Κάλη με τη Μελίτα το 2017. Άλλη οπτική της παλιάς πόλης του Γυθείου!

    Εδώ θα διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις μας για ταξίδια στην Ελλάδα: Family Travel: Οικογενειακά ταξίδια του Ανθομέλι στην Ελλάδα

    Οι εκκλησιές που είδαμε μαρτυρούσαν και αυτές τη μακραίωνη ιστορία της πόλης και μάλιστα αυτό το διαπιστώσαμε όταν βρεθήκαμε και στο Μοναστήρι των Αγίων Πάντων (μη σκεφθείτε να πάτε με τα πόδια φυσικά). Εμείς ανεβήκαμε στο 50ράκι μας (που κουβαλάμε πάντα μαζί μας στο αυτοκινούμενο). Πνιγμένο μέσα στα πεύκα ήταν μια όαση δροσιάς για εμάς αλλά και η θέα προς όλο τον Λακωνικό κόλπο και το Γύθειο που απολαύσαμε ήταν μαγευτική και μας αποζημίωσε πλήρως για την επιλογή μας αυτή.

    Ταξίδι στην Πελοπόννησο, από το Γύθειο ως την Ελαφόνησο
    Οι εκκλησίες στο Γύθειο είναι όλες πολύ περιποιημένες

    Κατεβαίνοντας και πάλι στο κέντρο του Γυθείου ξεχωρίσαμε δυο υπέρκομψα νεοκλασικά κτίρια που εκείνη τη στιγμή δεν ήξερα πoιά ήταν. Κατόπιν όμως έρευνας που έκανα και τα δύο κτίρια κατασκευάστηκαν από τον αρχιτέκτονα-μηχανικό Έρνστ Τσίλλερ το 1886. Το ένα από αυτά, ένα υπέροχο λιτό κτίριο, όμως με περίσσεια αρχοντιά, βαμμένο σε σομόν χρώμα μέσα σε μια μεγάλη πλατεία και μπροστά στη θάλασσα, ένα πραγματικό κόσμημα για την πόλη, ήταν το Αρχαιολογικό Μουσείο όπου σήμερα στεγάζεται το Δημαρχείο της πόλης.

    Ταξίδι στην Πελοπόννησο, από το Γύθειο ως την Ελαφόνησο
    Το Δημαρχείο του Γυθείου

    Το άλλο ήταν το ιστορικό Παλαιό Παρθεναγωγείο, που μέχρι το 1990 λειτουργούσε ως δημοτικό σχολείο. Ευτυχώς σήμερα αξιοποιείται με διαφορετικό σκοπό και  στεγάζει το Μουσείο-Κέντρο Πολιτισμού Ανατολικής Μάνης. Μπροστά από το κτίριο βρίσκεται και το μαρμάρινο άγαλμα του μεγάλου Έλληνα ποιητή Γιάννη Ρίτσου (Η μητέρα του Γιάννη Ρίτσου καταγόταν από το Γύθειο, ενώ ο ίδιος γεννήθηκε στη Μονεμβασιά).

    Από που πήρε το όνομά του το Γύθειο: Σύμφωνα με  τον Παυσανία η πόλη ονομάστηκε Γύθειο χάριν μιας… κλεψιάς. Ναι! Όταν χτιζόταν η πόλη, ο Ηρακλής έκλεψε από το Μαντείο των Δελφών τον τρίποδα της Πυθίας για να τον φέρει στην πόλη. Ο θεός Απόλλωνας όμως που στους Δελφούς είχε το ιερό του, το θεώρησε ασέβεια και ήρθε σε σύγκρουση μαζί του θέλοντας να πάρει τον τρίποδα πίσω.

    Ο αγώνας μεταξύ του θεού Απόλλωνα και του ημίθεου Ηρακλή δεν έβγαζε πουθενά. Ήθελαν και οι δύο να ονομάσουν την νέα πόλη με ένα όνομα δικό τους. Στο τέλος  ο Δίας βρήκε τη χρυσή λύση και αντί Ηρακλείας ή Απολλωνίας ονόμασαν την πόλη Γύθειο δηλαδή «Γη των θεών», από τις λέξεις (γη + θεός) για να τιμώνται και οι δύο.

    Ταξίδι στην Πελοπόννησο, από το Γύθειο ως την Ελαφόνησο
    Ταξίδι στην Πελοπόννησο, από το Γύθειο ως την Ελαφόνησο 26

    Το Γύθειο μας άρεσε πάρα πολύ αν και το γνωρίζαμε, αφού ήταν η δεύτερη φορά που το επισκεπτόμασταν. Είναι χωρίς αμφιβολία όχι μόνο μία από τις πιο όμορφες πόλεις της Πελοποννήσου, αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας. Όσες μέρες μείναμε στο Γύθειο εκτός από το φυσικό της τοπίο που μας γαλήνευσε και μας πήρε κάθε έγνοια μας, μας χάρισε και ηρεμία. Η ησυχία που εκπέμπει ως πόλη ήταν αυτό που χρειαζόμασταν εμείς, αλλά πιστεύω και ο κάθε επισκέπτης που πηγαίνει διακοπές στο Γύθειο.

    Ταξίδι στην Πελοπόννησο, από το Γύθειο ως την Ελαφόνησο
    Γύθειο

    Η ησυχία αυτή μπορεί να οφείλεται ίσως και στο ότι το λιμάνι του Γυθείου παρόλο που είναι ασφαλές ως το κυριότερο λιμάνι του Λακωνικού κόλπου, είναι αβαθές, γι αυτό και δεν το προσεγγίζουν μεγάλα εμπορικά ή τουριστικά πλοία και επομένως δεν έχει μεγάλη κίνηση. Τα περισσότερα σκάφη του λιμανιού είναι μικρές ψαρόβαρκες και κάποια ιδιωτικά ιστιοφόρα. Έτσι η πόλη από μόνη της σε αναγκάζει να αφεθείς στους δικούς της αργούς  ρυθμούς.

    Ταξίδι στην Πελοπόννησο, από το Γύθειο ως την Ελαφόνησο
    Να και ένα άλλο είδος διακοπών. Οι κοτεράτοι!

    Τα μεγάλα γιοτ ή και κρουαζερόπλοια με ξένους τουρίστες που επισκέπτονται το Γύθειο το καλοκαίρι αναγκάζονται να ρίξουν άγκυρα στα ανοικτά και οι τουρίστες μεταφέρονται με βάρκες στην πόλη

    Οι μέρες μας στο Γύθειο περνούσαν όμορφα ανακαλύπτοντας κάθε φορά και κάτι καινούργιο που δεν είχαμε δει. Πήγαμε και στο αρχαίο θέατρο Γυθείου, στο  όμορφο μικρό θεατράκι στην άκρη της πόλης που η γνώμη μου είναι πως χρειάζεται περισσότερη φροντίδα και αξιοποίηση. Κατεβαίνοντας στην παραλία και στο λιμανάκι της μια όμορφη εικόνα ήταν και αυτή όταν βλέπαμε τους ψαράδες που έβγαζαν την ψαριά τους και ύστερα έραβαν τα δίχτυα τους.

    Για να φτάσετε στο αρχαίο θέατρο, που το καλοκαίρι  δίνονται θεατρικές παραστάσεις, ξεκινήστε από το Κέντρο Πολιτισμού και ακολουθείστε την οδό Αρχαίου θεάτρου.

    Ταξίδι στην Πελοπόννησο, από το Γύθειο ως την Ελαφόνησο
    Πόση πολλή υπομονή πρέπει να έχει ο γεροψαράς για να δέσει όλα τα δίκτυα του!

    Φυσικά δεν παραλείψαμε ειδικά τα βραδάκια να απολαύσουμε το ουζάκι μας στην προκυμαία δίπλα στο κύμα τρώγοντας τους φρεσκότατους θαλασσινούς μεζέδες στις ταβέρνες με τα κρεμασμένα χταπόδια να λιάζονται, πάντα με φόντο τα καΐκια και τις ψαρόβαρκες. Το Γύθειο φημίζεται για τα μεζεδάκια του με χταπόδια που σερβίρονται σε όλες τις ψαροταβέρνες.

    Ταξίδι στην Πελοπόννησο, από το Γύθειο ως την Ελαφόνησο
    Τα λιαστά χταπόδια είναι ο ξακουστός μεζές του Γυθείου

    Νησάκι Κρανάη ή Μαραθονήσι

    Σε έναν από αυτούς τους περιπάτους μας στην πόλη επισκεφθήκαμε και το πανέμορφο νησάκι της Κρανάης. Ποια είναι όμως η ιστορία αυτού του μικρού νησιού της Κρανάης που συνδέεται με τη νότια άκρη της πόλης του Γυθείου με μια στενή λωρίδα γης, μήκους 150 μ., από το 1896;

    Η νησίδα Κρανάη ή Mαραθονήσι είναι ένα σημαντικό αξιοθέατο του Γυθείου και χαρακτηρισμένος ως αρχαιολογικός χώρος από το 1898. Ο μύθος λέει πως το μικρό νησάκι πήρε από το όνομά του από το κράνος του Πάρη, του γνωστού μας Πάρη από την Τροία που μας έκλεψε την ωραία Ελένη του Μενέλαου του βασιλιά της Σπάρτης.

    Την πρώτη νύχτα τους το ερωτικό ζευγάρι την πέρασε στο μικρό νησάκι πριν σαλπάρουν για την Τροία. Επάνω στη βιασύνη του όμως ο Πάρις φεύγοντας ξέχασε το κράνος του και… από τότε το νησάκι πήρε το όνομα Κρανάη. Μια άλλη εκδοχή λέει πως ονομάστηκε και Μαραθονήσι από τα πολλά μάραθα που φύονται εκεί.

    Από τα τελευταία σπίτια του Γυθείου πήραμε τον ασφάλτινο δρόμο που είναι επάνω στην προβλήτα και το πρώτο που συναντήσαμε ήταν το λευκό ξωκλήσι του Αγίου Πέτρου.

    Ταξίδι στην Πελοπόννησο, από το Γύθειο ως την Ελαφόνησο
    Η προβλήτα που συνδέει το Γύθειο με το νησάκι Κρανάη ή Μαραθονήσι

    Μετά πήραμε τον μικρό χωμάτινο δρόμο (αυτοκίνητα δεν επιτρέπονται) και  φτάσαμε έως και την άκρη του νησιού, όπου δεσπόζει από το 1873, ο οκταγωνικός φάρος, με το όνομα φάρος της Κρανάης. Έχει κατασκευαστεί από μάρμαρο του ακρωτηρίου Ταίναρου και οι παλιοί ναυτικοί λένε πως κάποτε ήταν ξακουστός σ’ ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο.

    Ο φάρος της Κρανάης χτίστηκε το 1837, έχει ύψος 23 μέτρα και είναι ιστορικό διατηρητέο μνημείο

    Ταξίδι στην Πελοπόννησο, από το Γύθειο ως την Ελαφόνησο
    Ταξίδι στην Πελοπόννησο, από το Γύθειο ως την Ελαφόνησο 27

    Ακολουθήστε με στο instagram για περισσότερες ταξιδιωτικές πληροφορίες

    Στο μέσον περίπου της Κρανάης και μέσα στο μικρό  πευκοδάσος ξεπρόβαλλε και ο παραδοσιακός πέτρινος πύργος του Τζανετάκη Γρηγοράκη. Ήταν η κατοικία του οπλαρχηγού και τρίτου Μπέη της Μάνης που τον έχτισε το 1829, στα τελευταία χρόνια της τουρκοκρατίας. Σήμερα λειτουργεί ως Ιστορικό Εθνολογικό Μουσείο Μάνης, αλλά τη χρονιά που ήμασταν εμείς εκεί δεν ήταν ανοικτός για επισκέψεις. Εντυπωσιακό κτίσμα με μικρά παράθυρα και τις χαρακτηριστικές απολήξεις των κάστρων στις άκρες του τετράγωνου πύργου.

    Η γνώμη που αποκομίσαμε τότε που τον επισκεφθήκαμε ήταν πως αυτό το ιστορικό κτίριο, που διατηρείται σε καλή κατάσταση παρά τα χρόνια που έχουν περάσει από την κατασκευή του, δεν είχε αξιοποιηθεί όσο θα έπρεπε. Ελπίζω σήμερα να είναι σε καλύτερη κατάσταση τόσο ο πύργος, όσο και ο περιβάλλοντας χώρος του μικρού νησιού με επιπλέον φωτισμό και καθαριότητα.

    Διαβάστε το αφιέρωμα του Ανθομέλι για τους αρχαιολογικούς χώρους της Πελοποννήσου:

    Μυστράς: ταξίδι στη βυζαντινή καστροπολιτεία

    Το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου και το Ασκληπιείο

    Ξενάγηση στις Μυκήνες: αρχαιολογικός χώρος και μουσείο

    Εκδρομή στη Λίμνη Βουλιαγμένης ή Ηραίου στην Κορινθία

    Παραλίες στο Γύθειο

    Το Γύθειο έχει και από τις δύο πλευρές του υπέροχες παραλίες πολλών χιλιομέτρων για όλες τις προτιμήσεις. Το Μαυροβούνι, το Βαθύ, η Σελινίτσα και το Βαλτάκι με το πολυφωτογραφημένο Ναυάγιο.

    Παραλία Μαυροβούνι

    Σε απόσταση μόλις 2 χλμ. νότια από το Γύθειο βρίσκεται η παραλία Μαυροβούνι, μία από τις ομορφότερες παραλίες της Λακωνικής Μάνης. Είναι πολύ δημοφιλής παραλία με αμμουδιά πάνω από 5 χλμ.  και με πεντακάθαρα βαθιά όμως νερά. Διαθέτει ξαπλώστρες, αλλά μπορείτε να μείνετε και μόνοι σας με τον δικό σας εξοπλισμό, αφού έχει τόσο μεγάλη έκταση. Ξενοδοχεία, τουριστικά καταλύματα, εξοχικά, ταβέρνες, καφετέριες, πολυκοσμία! Τα πάντα θα τα βρείτε εκεί.

    Ταξίδι στην Πελοπόννησο, από το Γύθειο ως την Ελαφόνησο
    Εκεί που το μπλε του ουρανού και μπλε της θάλασσας γίνεται ένα!

    Εάν όμως πιάσει αέρας τότε σηκώνει μεγάλο κυματισμό, είναι απαγορευτική για μικρά παιδιά, αφού βαθαίνει γρήγορα, είναι όμως ιδανική για θαλάσσια σπορ. Για τους λάτρεις του windsurfing και του kitesurfing η παραλία του Μαυροβουνίου θεωρείται πως είναι η καλύτερη. Εάν θέλετε και λίγη ιστορία διαθέτει και από αυτήν, αφού στο ψηλότερο σημείο του οικισμού είναι χτισμένο το κάστρο Γουλάδες.

    Ταξίδι στην Πελοπόννησο, από το Γύθειο ως την Ελαφόνησο
    Οι χαρές της θάλασσας το καλοκαίρι!

    Παραλία Βαθύ Αγερανού

    Μετά το Μαυροβούνι νοτιότερα, περίπου 6 χλμ από το Γύθειο, θα βρείτε την παραλία Βαθύ, μία  τεράστια αμμουδιά με χαλίκια και πολύ πράσινο. Είναι κοντά στον οικισμό Αγερανού και προσελκύει μεγάλο αριθμό παραθεριστών, αφού και αυτή ενδείκνυται για τους λάτρεις των θαλάσσιων σπορ και των παιχνιδιών στη θάλασσα, όπως τις σαμπρέλες, τους καναπέδες κ. άλλ.

    Παραλία Σελινίτσα

    Η παραλία Σελινίτσα βρίσκεται προς τα βόρεια του Γυθείου πολύ κοντά στην πόλη με ωραία αμμουδερή παραλία και καθαρά νερά και είναι  βραβευμένη με γαλάζια σημαία. Στην παραλία αυτή αναπαράγεται και η χελώνα καρέτα-καρέτα.

    Ταξίδι στην Πελοπόννησο, από το Γύθειο ως την Ελαφόνησο
    Ταξίδι στην Πελοπόννησο, από το Γύθειο ως την Ελαφόνησο 28

    Παραλία Βαλτάκι και Ναυάγιο

    Μετά την παραλία Σελινίτσα στο δρόμο προς το χωριό Σκάλα και σε 4 χλμ βορειοανατολικά του Γυθείου βρίσκεται η παραλία Βαλτάκι που εντυπωσιάζει με το σκουριασμένο ναυαγισμένο πλοίο. Η περιοχή είναι  γνωστή, ως ναυάγιο και είναι ένα από τα αξιοθέατα του Γυθείου, με πλήθος φωτογράφων από όλο τον κόσμο να το έχουν αποθανατίσει.  Στην παραλία αυτή υπάρχει ένα πάρκινγκ ελεύθερο για το αυτοκίνητό σας ή το αυτοκινούμενο και εάν είστε και τυχεροί μπορεί να παρκάρετε και κάτω από τη σκιά κάποιου δένtρου. (Στο χάρτη σημειώνεται ως Area Sosta Camper, Krokees)

    Ταξίδι στην Πελοπόννησο, από το Γύθειο ως την Ελαφόνησο
    Υπέροχη η παραλία Βαλτάκι που βρίσκεται μπροστά στο ναυάγιο

    Στοιχεία πολλά δεν υπάρχουν για το ναυάγιο και το πλοίο φάντασμα, αφού ο κάτοχός του δεν βρέθηκε ποτέ. Το πλοίο ονομαζόταν «Δημήτριος» και ναυπηγήθηκε το 1950 και οι μύθοι και οι ιστορίες που το ακολουθούν είναι πολλές. Άλλοι λένε πως ήταν  ένα παράνομο τσιγαράδικο, άλλοι πως έκανε λαθρεμπόριο μεταξύ Τουρκίας και Ιταλίας, άλλοι… και άλλοι πως το εγκατέλειψαν οι ιδιοκτήτες του λόγω οικονομικών δυσχερειών.

    Η επικρατέστερη όμως είναι αυτή: το πλοίο είχε προσαράξει στο Γύθειο τον Δεκέμβριο του 1980, λόγω ασθένειας του πλοιάρχου του. Παρέμεινε εκεί όλο τον χειμώνα έως ότου άρχισε να παίρνει κλίση λόγω των νερών που άρχισαν να μπαίνουν στο κήτος του.

    Παρά τις ειδοποιήσεις των λιμενικών αρχών οι πλοιοκτήτες δεν ανταποκρίθηκαν ποτέ, ώσπου πλέον έρμαιο του καιρού το «Δημήτριος» παρασύρθηκε από τα κύματα και προσάραξε στην παραλία Σελινίτσα. Από τότε έγινε το πλοίο φάντασμα! Παρά τους μύθους  όμως που το ακολουθούν, ένα είναι σίγουρο σήμερα, πως αυτό το εντυπωσιακό ναυάγιο δένει πολύ αρμονικά με το τοπίο της περιοχής και είναι άριστο θέαμα προς φωτογράφηση.

    Μετά από τις πολύ όμορφες μέρες διακοπών που περάσαμε στο Γύθειο πήραμε και πάλι το δρόμο για τη συνέχεια του ταξιδιού μας. Ήταν και τα κουνούπια που μας τσίμπησαν την τελευταία νύχτα και μας έκαναν να ξεκινήσουμε αξημέρωτα. Ίσως να ήταν και καλύτερα, γιατί έτσι αποθανατίσαμε το ναυάγιο ακριβώς την ώρα που ανέτειλε ο ήλιος.

    Ταξίδι στην Πελοπόννησο, από το Γύθειο ως την Ελαφόνησο
    Ξημερώματα και πριν ανατείλει ο ήλιος βρεθήκαμε στο κιόσκι του δρόμου για να φωτογραφήσουμε το Ναυάγιο του Γυθείου

    Για να φωτογραφήσετε από ψηλά το ναυάγιο σταθείτε στο κιόσκι που θα βρείτε επάνω στον δρόμο, πριν το πάρκινγκ.

    Με δυσκολία φύγαμε από το Γύθειο και σαν τελευταίο αποχαιρετισμό κατεβήκαμε πριν από την Τρίνησα στο εκκλησάκι του Αι Γιαννάκη και από το μικρό λιμανάκι του βγάλαμε τις τελευταίες φωτογραφίες του Γυθείου από μακριά. Εκείνη την ώρα ο ήλιος ανέτειλε και φυσικά οι φωτογραφίες μας ήταν φανταστικές.

    Ταξίδι στην Πελοπόννησο, από το Γύθειο ως την Ελαφόνησο
    Η ανατολή του ήλιου μας βρήκε σε ένα μικρό λιμανάκι πριν την παραλία Τρίνησα έξω από το Γύθειο

    Διαβάστε στο Ανθομέλι και προγραμματίστε τις διακοπές σας: Ταξίδια με αυτοκινούμενο στην Ελλάδα και 35 Πάρκινγκ για αυτοκινούμενα στην Ελλάδα

    Πλύτρα

    Τώρα πλέον προορισμός μας ήταν η Ελαφόνησος και συμφωνήσαμε να κάνουμε τον δρόμο χωρίς στάσεις έως και τη Νεάπολη. Είπαμε, αλλά στο δρόμο ξείπαμε! Γιατί αφού περάσαμε τους Μολάους και κατεβήκαμε στα Παπαδιάνικα, σταματήσαμε στην Πλύτρα. Στην όμορφη παραλία  του και κάτω από τη σκιά των δένδρων μπροστά στο λιμανάκι του απολαύσαμε ακόμα για ένα βράδυ τη Λακωνική Μάνη.

    Ταξίδι στην Πελοπόννησο, από το Γύθειο ως την Ελαφόνησο
    Το χωριό Πλύτρα στην Πελοπόννησο με το δασάκι στην παραλία του όπου διανυκτερεύσαμε με το αυτοκινούμενο

    Το πρώτο που φωτογραφίσαμε ήταν το μισογκρεμισμένο και ερειπωμένο σπίτι που βρίσκεται στην παραλία Αρτάνης, μέσα στο χωριό, σήμα κατατεθέν στην Πλύτρα που χτίστηκε από την οικογένεια Βενετσανάκη και λέγεται πως εδώ είχε φιλοξενηθεί και ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, αφού στενή φιλία συνέδεε τις δυο οικογένειες.

    Ταξίδι στην Πελοπόννησο, από το Γύθειο ως την Ελαφόνησο
    Η παραλία του χωριού Πλύτρα και στο βάθος το ερειπωμένο σπίτι

    Ελάχιστα έξω από το χωριό υπάρχει ακόμα μια παραλία που είναι ιδανική για οικογένειες με μικρά παιδιά

    Η Πλύτρα μπορεί να είναι ένας μικρός οικισμός μόλις 150 κατοίκων, όμως είναι ένας δημοφιλής παραθεριστικός προορισμός αφού διαθέτει πολλά τουριστικά καταλύματα, ταβερνούλες, μεγάλο πάρκινγκ αυτοκινήτων, παραλία βραβευμένη με γαλάζια σημαία  και πάνω από όλα ένα  λιμάνι που είναι ιδανικό αγκυροβόλιο για σκάφη αναψυχής.

    Ταξίδι στην Πελοπόννησο, από το Γύθειο ως την Ελαφόνησο
    Ταξίδι στην Πελοπόννησο, από το Γύθειο ως την Ελαφόνησο 29

    Στο road trip που θα κάνετε στην Πελοπόννησο σας προτείνω να επισκεφθείτε ή και να διανυκτερεύσετε στο μικρό χωριό Πλύτρα.

    Νεάπολη

    Μετά και από την τελευταία διανυκτέρευση που κάναμε στον Λακωνικό κόλπο, στο χωριουδάκι Πλύτρα, και αφού περάσαμε και από το χωριό Αρχάγγελο, επιτέλους φτάσαμε και στην κοσμοπολίτικη Νεάπολη, την τελευταία μεγάλη πόλη του τρίτου ¨ποδιού¨ της Πελοποννήσου που καταλήγει στο ακρωτήριο Κάβο Μαλιά (Μαλέας). Παρκάραμε στον παραλιακό δρόμο της ψηλά από τη θάλασσα και αμέσως ενδιαφερθήκαμε να μάθουμε για τα δρομολόγια των καραβιών. Από τη Νεάπολη βασικά φεύγουν καράβια για τα Κύθηρα.

    Ταξίδι στην Πελοπόννησο, από το Γύθειο ως την Ελαφόνησο
    Κύθηρα!!!

    Για μια στιγμή σκεφτήκαμε να πάμε και ως τα Κύθηρα, όμως τα ναύλα για την μεταφορά του αυτοκινούμενου ήταν ακριβά και να πάμε με το 50ράκι μας δεν αποφασίσαμε αφού μάθαμε πως η πρωτεύουσα του νησιού βρισκόταν πολύ μακριά από το λιμάνι που θα προσέγγιζε το πλοίο.

    Άρα τα Κύθηρα ποτέ δεν τα βρήκαμε, όπως λέει και το τραγούδι και έτσι μείναμε στην αρχική μας επιλογή να γνωρίσουμε μόνο την Ελαφόνησο. (τώρα που το σκέφτομαι ήταν λάθος επιλογή , γιατί δεν φτάνεις κάθε τόσο και λιγάκι έως τα Κύθηρα). Την επομένη το πρωί πήγαμε στην προβλήτα Πούντα πολύ κοντά στη Νεάπολη, γιατί η θαλάσσια διαδρομή Πούντα-Ελαφόνησος ήταν μικρότερη, παίρνοντας μαζί και το 50ράκι μας, για τις βόλτες μέσα στην Ελαφόνησο.

    Ελαφόνησος

    Σε αυτό το σημείο παίρνει τη σκυτάλη η Κάλη για να σας ταξιδέψει εκείνη με τον δικό της τρόπο και μέσα από τη δική της ταξιδιωτική εμπειρία να σας γνωρίσει την Ελαφόνησο. Που πήγε, πως πέρασε, πόσο κοστίζουν τα ναύλα, ποια παραλία της άρεσε και πολλά πολλά ακόμα 

    Ταξίδι στην Πελοπόννησο, από το Γύθειο ως την Ελαφόνησο
    Παραλία του Σίμου

    Πατήσετε επάνω στην ανάρτηση και ταξιδέψτε και εσείς μαζί της στην όμορφη Ελαφόνησο: Εκδρομή στην Ελαφόνησο και στην παραλία του Σίμου

    Διαμονή

    Για τη διαμονή σας περιηγηθείτε σε αυτόν το χάρτη της booking. Πατώντας επάνω στα καταλύματα μπορείτε να μάθετε περισσότερες λεπτομέρειες γι αυτά.

    Booking.com

    Τώρα που φέρνω τις αναμνήσεις μου από το ταξίδι στην Πελοπόννησο και πάλι στην επιφάνεια για να γράψω όλες αυτές τις αναρτήσεις, διαπιστώνω πως οι ταξιδιωτικές εμπειρίες μου από αυτή τη διαδρομή στα παράλια της Πελοποννήσου είναι πολλές και ανεκτίμητες και θα τις έχω για πάντα στο μυαλό και στην καρδιά μου.

    Κάθε φορά που ξεφυλλίζω το άλμπουμ των φωτογραφιών του μυαλού μου, διαπιστώνω, πως δεν έχουν ξεφτίσει, είναι ακόμα δυνατές, ξεπηδούν, στροβιλίζονται και έρχονται στην επιφάνεια περιμένοντας και πάλι την ώρα από παρελθόν να  γίνουν παρόν. Ήταν  τόσο όμορφο το ταξίδι μας εκείνο που νομίζω πως δεν θα αποφύγουμε να κάνουμε ακόμα ένα ταξιδάκι στην Πελοπόννησο για να γνωρίσουμε και μέρη που δεν είχαμε δει τις προηγούμενες φορές.

    Στον παρακάτω χάρτη θα βρείτε όλα τα μέρη στα οποία θα ταξιδέψουμε παρέα στην Πελοπόννησο. Μπορείτε να ζουμάρετε αλλά και να πατήσετε πάνω σε αυτόν, να τον αποθηκεύσετε ή να τον συμβουλεύεστε στο δικό σας ταξίδι στέλνοντάς τον στο e mail σας.

    Χίλια ευχαριστώ για τα πολύ καλά λόγια που μου λέτε και ανταποδίδω με τις ευχές μου να έχετε πάντα καλά και ασφαλή ταξίδια όπου και να πάτε. Και μη ξεχνάτε! Να παίρνετε πάντα και τα παιδιά σας μαζί, γιατί τα ταξίδια θα είναι για αυτά διασκέδαση, ξεγνοιασιά αλλά και γνώση. Όσο για εσάς θα είναι ακόμα μια εμπειρία στη ζωή σας.

    Το αφιέρωμα «ταξίδι στην Πελοπόννησο» συνεχίζεται με το στ΄ μέρος. Σειρά τώρα έχει να ταξιδέψουμε στην καστροπολιτεία της Μονεμβασιάς, να γνωρίσουμε τις παραλίες του Αργολικού κόλπου  και να φτάσουμε έως και τον Πόρο. Σας περιμένω να ταξιδέψουμε και πάλι μαζί.

    Με αγάπη

    μαμά Μαρία από το Ανθομέλι

    Υ.Γ. Η ανάρτηση με το Ταξίδι στην Πελοπόννησο είναι προσωπική και όχι ένας ταξιδιωτικός οδηγός, οπότε συμπεριλαμβάνει τις τοποθεσίες που επισκεφθήκαμε εμείς, είτε γιατί μας άρεσαν, είτε γιατί μας φάνηκαν όμορφες, είτε γιατί υπήρχε καλός χώρος στάθμευσης για το αυτοκινούμενο μας, χωρίς να αποκλείω πως υπάρχουν και πολλά άλλα μέρη ή και παραλίες που είναι εξ ίσου όμορφες και αξίζουν τη δική σας επίσκεψη. Σε εσάς μένει να τις ανακαλύψετε!

    Pin it for later

    Ταξίδι στην Πελοπόννησο, από το Γύθειο ως την Ελαφόνησο 24

    Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.

    mama Maria
    mama Maria
    Γεια σας! Είμαι η Μαρία, μητέρα της Κατερίνας και της Κάλης Εδώ και και χρόνια ταξιδεύουμε με το σύζυγό μου σε όλη την Ευρώπη και την Ελλάδα με το αυτοκινούμενό μας. Έχουμε επισκεφθεί μεγάλες και μικρές πόλεις, χωριά απόμερα και χωριά διάσημα, έχουμε γνωρίσει αξιοθέατα και μνημεία που δεν θα μπορούσαμε να τα γνωρίσουμε με διαφορετικό τρόπο. Τις ταξιδιωτικές αυτές εμπειρίες, πλαισιωμένες με δικές μας φωτογραφίες, ιστορικά στοιχεία και εξτρά πληροφορίες τις γράφω με το όνομα μαμά Μαρία και θα τις βρείτε στην κατηγορία ΤΑΞΙΔΙΑ του blog anthomeli

    2 ΣΧΟΛΙΑ

    1. Αυτά τα μέρη ξέρετε πόσο τα αγαπώ και πως ποτέ δεν τα χορταίνω.
      Η ματιά από το ανθομέλι όμως είναι πάντα ιδιαίτερη και μοναδική!
      Ευχαριστώ πολύ πολύ τη μαμά Μαρία για την αναφορά!

    2. ΕΛΕΝΗ ΒΛΑΧΟΥ δεν θα μπορούσα να μην κάνω αναφορά στα ταξιδιωτικά σου κείμενα σχετικά με την περιοχή σου (Λακωνία) και όχι μόνο, την οποία πάντα προσεγγίζεις με σεβασμό και αυθεντικοτητα. Εξ άλλου πολύ πριν είχα ξεχωρίσει τη καθαρή γραφή σου και την ξεχωριστή πένα σου.

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    Διαβάστε Επίσης