Το αρχαιολογικό Μουσείο των Δελφών και δραστηριότητες στην περιοχή

Μετά την περιήγησή σας στον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών και στο πιο ξακουστό μαντείο του αρχαίου κόσμου, αφιερώστε και χρόνο ώστε να επισκεφθείτε και το Αρχαιολογικό Μουσείο του τόπου. Είναι ένα από τα σημαντικότερα μουσεία της Ελλάδας και χτίστηκε καταρχήν το 1903, για να στεγάσει ευρήματα από τη «μεγάλη ανασκαφή» που είχε αρχίσει το 1892. Το νέο αρχαιολογικό μουσείο εμπλουτίσθηκε με νέα εκθέματα και αναδιαμορφώθηκε σε έναν σύγχρονο και οργανωμένο χώρο. Ο μεγάλος ετήσιος αριθμός των επισκεπτών του, το καθιστά δεύτερο σε επισκεψιμότητα μετά το Μουσείο της Ακρόπολης.

Info: Η είσοδός στο Μουσείο γίνεται με το εισιτήριο εισόδου που έχετε κόψει για την επίσκεψή σας στον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών και υπολογίστε τουλάχιστον 1 με 2 ώρες για την περιήγησή σας σε αυτό.

Αρχαιολογικό Μουσείο των Δελφών
Αναπαράσταση των Δελφών όπως ήταν στην αρχαιότητα. Βρίσκεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο των Δελφών. Διακρίνεται η Ιερά οδός με τους “Θησαυρούς των πόλεων”, ο Ναός του Απόλλωνα και το αρχαίο Θέατρο

Στο αρχαιολογικό μουσείο των Δελφών

Η περιήγηση στο μουσείο είναι εύκολη και οι περιγραφές που υπάρχουν κάτω από κάθε έκθεμα την κάνει και πολύ διευκρινιστική. Παρουσιάζεται με τον καλύτερο τρόπο η ιστορία των Δελφών και του περίφημου μαντείου του αρχαίου ελληνικού κόσμου, μέσα από μια πλούσια συλλογή γλυπτών αγαλμάτων αλλά και κοσμημάτων και πολλών άλλων ευρημάτων. Εγώ είναι βέβαιο πως δεν μπορώ να σας κάνω τον ξεναγό, όμως εκείνο που μπορώ να κάνω για εσάς μέσα από την ανάρτησή μου, είναι να σας δώσω μερικές πληροφορίες από τις δικές μας φωτογραφίες για κάποια από τα εκθέματα που βρίσκονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο και θεωρούνται πολύ σημαντικά (Οι πληροφορίες είναι από τις ετικέτες που βρίσκονται κάτω από τα εκθέματα που συνηθίζω να φωτογραφίζω μαζί με το έκθεμα).

Εάν θέλετε μπορείτε να κλείσετε online το εισιτήριό σας στους Δελφούς και το αρχαιολογικό μουσείο με ξεναγό πατώντας εδώ.

Κάντε like στη σελίδα του Ανθομέλι στο Facebook, follow στο προφίλ μας στο Instagram και ακολουθήστε μας στο Pinterest.

Εάν θέλετε audio guide (αγγλικά), πατήστε εδώ για να κατεβάσετε την εφαρμογή που θα σας ξεναγήσει στον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών.

Επίσης το Get yourguide προσφέρει, σε συνεργασία με διάφορα ελληνικά τουριστικά γραφεία, ημερήσιες εκδρομές από την Αθήνα προς τους Δελφούς. Μπορείτε να ρίξετε μια ματιά εδώ, εδώ κι εδώ.

Ο Ηνίοχος

Περίοπτη θέση μέσα στο μουσείο κατέχει το άγαλμα του Ηνίοχου  που συγκεντρώνει και τα βλέμματα όλων των επισκεπτών. Έχει ύψος 1,80 μ. είναι από χαλκό και απεικονίζει ένα νέο άντρα που είχε λάβει μέρος στις εορτές των Δελφών στα Πύθια. Ο Ηνίοχος είναι μέρος ενός μεγάλου συμπλέγματος και απεικονίζει έναν νέο άντρα που ήταν οδηγός του άρματος να κρατάει με το χέρι του το χαλινάρι του αλόγου. Η όλη σύνθεση είχε αφιερωθεί στο θεό Απόλλωνα από μια οικογένεια της Σικελίας.

Αρχαιολογικό Μουσείο των Δελφών
Το υπέροχο χάλκινο άγαλμα του Ηνίοχου ένα από τα καλύτερα εκθέματα στο Αρχαιολογικό Μουσείο των Δελφών

Όταν σταθείτε μπροστά στον Ηνίοχο είναι σίγουρο πως η θέα του θα σας μαγνητίσει. Η στάση του Ηνίοχου και οι πτυχές του χιτώνα του θα σας δώσουν την αίσθηση της κίνησης. Αλλά εκείνο που θα σας εντυπωσιάσει περισσότερο είναι τα “ζωντανά” μάτια του, που ως κόρη έχουν μαύρους λίθους και κάνουν το άγαλμα να μοιάζει αληθινό.

Αρχαιολογικό Μουσείο των Δελφών
Ξενάγηση επισκεπτών μπροστά στον Ηνίοχο

Η σφίγγα των Ναξίων

Η Σφίγγα των Ναξίων είναι άγαλμα που προσέφερε γύρω στο 560 π.Χ. η Νάξος, ένα πλούσιο νησί των Κυκλάδων, ως προσφορά στο ιερό του Απόλλωνα και στο μαντείο των Δελφών. Ήταν τοποθετημένη επάνω σε μια κολόνα, που το συνολικό της ύψος έφτανε σχεδόν τα 12,5 μέτρα, επιδεικνύοντας συγχρόνως και την οικονομική και πολιτική υπεροχή που είχε το νησί εκείνη την εποχή. Η Σφίγγα είναι ένα μυθικό ον. Για κεφάλι έχει ένα πρόσωπο γυναίκας με ένα αινιγματικό χαμόγελο και μακριά μαλλιά, για  σώμα  έχει σώμα λιονταριού και στα πλαϊνά έχει φτερά αετού.

Αρχαιολογικό Μουσείο των Δελφών
Η Σφίγγα είναι από μάρμαρο της Νάξου δηλώνει με το μέγεθός της την πολιτική και οικονομική υπεροχή του νησιού

Για αυτό το ανάθημα της Νάξου, όπως γράφει η επιγραφή που βρέθηκε, για ευχαριστίες και ανταμοιβή από τους ιερείς του ναού, δόθηκε το προνόμιο στους πιστούς που είχαν καταγωγή από το νησί να έχουν προτεραιότητα όταν ζητούσαν ένα χρησμό. Σήμερα στο νησί της Νάξου (Κυκλάδες) βρίσκονται τα ερείπια από τον ναό του θεού Απόλλωνα του 6ου αι. π. Χ., η ονομαστή Πορτάρα, που λάτρευαν οι κάτοικοι του νησιού.

Αρχαιολογικό Μουσείο των Δελφών
Με το δάκτυλό μου δείχνω το σημείο των Δελφών βρισκόταν ο στύλος που στην κορυφή του βρισκόταν η Σφίγγα των Ναξίων

Οι κούροι των Αργείων

Όμως, καταπληκτικά αγάλματα είναι και οι δύο κούροι που βρέθηκαν στη μεγάλη ανασκαφή, το 1893, κοντά στον Θησαυρό των Αθηναίων και έχουν ύψος που φθάνει τα 2 μέτρα. Πιθανολογείται πως αφιερώθηκαν από τους κατοίκους του Άργους στον Απόλλωνα το 610 π. Χ.  και είναι φτιαγμένα από μάρμαρο της Πάρου.

Ιστορικά, κατά τον μεγάλο Έλληνα ιστορικό Ηρόδοτο, οι δύο νέοι ήταν αδέλφια που έσυραν την άμαξα της μητέρας τους για να πάει στο ναό της Ήρας γιατί τα βόδια που περίμεναν για να τη σύρει δεν έρχονταν. Η μητέρα τους βαθιά συγκινημένη για αυτή τους την πράξη ζήτησε από τη θεά Ήρα να δώσει σε αυτούς ένα ευτυχισμένο θάνατο, γιατί στην αρχαία Ελλάδα θεωρούνταν ως θεϊκή ανταμοιβή προς τους θνητούς ένας τέτοιος θάνατος. Έτσι και έγινε. Οι δυο νέοι, κουρασμένοι πλέον, όταν πήγαν να κοιμηθούν τους βρήκε το τέλος της ζωής τους μέσα στο ιερό της Ήρας, κερδίζοντας έτσι την αθανασία για την αγάπη και τον σεβασμό που έδειξαν προς τη μητέρα τους. Οι συμπολίτες τους για να τιμήσουν τα δύο ευσεβή αδέλφια αφιέρωσαν στον Απόλλωνα  τους δύο κούρους.

Αρχαιολογικό Μουσείο των Δελφών
Τα δύο όμοια αγάλματα των κούρων είναι το παλαιότερο ανάθημα των Δελφών. Τα αγάλματα ήταν υπερμεγέθη όπως φαίνεται και στη φωτογραφία.

Ο θησαυρός των Σιφνίων

Μπορεί να μη βρίσκεται ολόκληρο το οικοδόμημα του Θησαυρού των Σιφνίων μέσα στον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών, όμως πολλά στοιχεία από αυτόν βρίσκονται ως εκθέματα στο μουσείο των Δελφών. Ο θησαυρός των Σιφνίων (535 π. Χ.) ήταν ένα μικρό οικοδόμημα προσφορά προς τον Απόλλωνα των κατοίκων της Σίφνου. Χτίστηκε με τα έσοδα του νησιού από την εκμετάλλευση των μεταλλείων χρυσού και αργύρου που είχαν.

Αρχαιολογικό Μουσείο των Δελφών
Οι κόρες που αντικαθιστούσαν τις κολόνες στην πρόσοψη του ναού (525 π. Χ.) ήταν ένα πρότυπο για τις Καρυάτιδες που βρίσκονται στο Ερέχθειο της Ακρόπολης των Αθηνών.
Αρχαιολογικό Μουσείο των Δελφών
Λεπτομέρεια από τη μετώπη του Θησαυροφυλάκειου των Σιφνίων.
Αρχαιολογικό Μουσείο των Δελφών
Λεπτομέρεια από το οικοδόμημα, το γνωστό ως ο Θησαυρός των Σιφνίων και είχε προσφερθεί στον Απόλλωνα από το μικρό νησί των Κυκλάδων, τη Σίφνο, που την εποχή εκείνη ήταν πολύ πλούσιο λόγω των ορυχείων χρυσού και αργύρου που είχε.
Αρχαιολογικό Μουσείο των Δελφών
Αέτωμα και μετώπη από τον θησαυρό των Σιφνίων στο Αρχαιολογικό Μουσείο των Δελφών

Κατά τις ανασκαφές βρέθηκαν ακόμα και πολλά χρυσά κοσμήματα, περιδέραια, κορόνες και άλλα, υποδηλώνοντας τον πλούτο και τη δόξα που είχε η Ελλάδα κατά την αρχαιότητα.

Αρχαιολογικό Μουσείο των Δελφών
Ανδρικό κεφάλι που απεικονίζει τον θεό Απόλλωνα. Ανάθημα του 6ου αι. π. Χ. από μια πόλη της Ιωνίας
Αρχαιολογικό Μουσείο των Δελφών
Κατά τις ανασκαφές στον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών βρέθηκαν και πολλά χρυσά αντικείμενα και κοσμήματα.
Αρχαιολογικό Μουσείο των Δελφών
Γυναικείο κεφάλι ίσως της θεάς Άρτεμις με χρυσό στέμμα και περιδέραιο

Στο αρχαιολογικό μουσείο των Δελφών όμως, εσείς ως επισκέπτες θα έχετε την ευκαιρία εκτός από αυτά τα σημαντικά εκθέματα που σας ανέφερα να δείτε και να θαυμάσετε ένα μεγάλο πλούτο αρχαίων ευρημάτων, όπως αρχαία αγάλματα, αναθήματα από τους Θησαυρούς των πόλεων, αγαλματίδια, σκεύη και πολλά άλλα.

Αρχαιολογικό Μουσείο των Δελφών
Χάλκινες περικεφαλαίες
Αρχαιολογικό Μουσείο των Δελφών
Βρέθηκε μέσα σε τάφο των Δελφών και επάνω του είναι ζωγραφισμένος ο θεός Απόλλωνας να αγγίζει τις χορδές της λύρας του με το ένα χέρι, ενώ με το άλλο να χύνει κρασί κάνοντας σπονδή
Αρχαιολογικό Μουσείο των Δελφών
Στο μουσείο των Δελφών υπάρχουν πολλά αγάλματα που βρέθηκαν στις ανασκαφές και μαρτυρούν την ιστορία των χιλιάδων χρόνων του τόπου. Εδώ ο κίονας με τις χορεύτριες.

Διαβάστε επίσης στο Ανθομέλι:

Πρότασή μου είναι εκτός από την επίσκεψή σας στο Αρχαιολογικό μουσείο των Δελφών, όσο ακόμα βρίσκεστε στην περιοχή των Δελφών μπορείτε να επισκεφθείτε και το μουσείο των Δελφικών εορτών που βρίσκεται στη νέα πόλη των Δελφών.

Μουσείο δελφικών εορτών

Στις αρχές του 20ου αιώνα ο σπουδαίος Έλληνας ποιητής Άγγελος Σικελιανός μαζί με τη σύζυγό του Εύα οραματίστηκαν τη «Δελφική ιδέα» και θέλησαν να δημιουργήσουν ένα νέο πνευματικό ομφαλό της γης με έδρα τους Δελφούς. Για την υλοποίηση της ιδέας τους διοργάνωσαν τις πρώτες Δελφικές εορτές, που είχαν παγκόσμια απήχηση.

Στις πρώτες Δελφικές Γιορτές το 1927, η δελφική ιδέα αναβίωσε, με δύο παραστάσεις αρχαίου δράματος που παίχτηκαν στο αρχαίο θέατρο των Δελφών.

Στο μουσείο Άγγελου και Εύας Σικελιανού, που βρίσκεται στον οικισμό  των Δελφών, εκτίθενται κοστούμια εμπνευσμένα από τα αρχαία αγγεία, φωτογραφίες από τις Δελφικές γιορτές, χειρόγραφα κείμενα, αλληλογραφία, προσωπικά αντικείμενα του Άγγελου Σικελιανού, καθώς και ο αργαλειός της συζύγου του, Εύας  που ύφαινε τα κοστούμια των παραστάσεων.

Που αλλού μπορείτε να πάτε ή να μείνετε στην περιοχή των Δελφών

Η περιοχή των Δελφών έχει πολλές επιλογές να επισκεφθείτε και άλλες πόλεις, αλλά και να κάνετε και πολλές δραστηριότητες ανάλογα με τα χόμπυ σας. Σας προτείνω να επισκεφθείτε:

Νέα πόλη των Δελφών

Η σύγχρονη πόλη των Δελφών χτίστηκε δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο και είναι σίγουρο πως δεν θα αντικρίσετε μια γραφική πόλη με όμορφα καλντερίμια, όμως θα απολαύσετε τη βόλτα σας στον κεντρικό δρόμο που είναι γεμάτος ζωή και ίσως να επιλέξετε μια παραδοσιακή ταβέρνα για φαγητό ή ακόμα κάποιο καφέ για ξεκούραση ή για ένα ποτό. Υπάρχουν βέβαια και πολλά καταστήματα με είδη λαϊκής τέχνης και κεραμικών αλλά και πιστά αντίγραφα αρχαίων κοσμημάτων και άλλων ευρημάτων από τον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών.

Αράχωβα

Η κοσμοπολίτικη Αράχωβα, είναι μια πόλη με μεγάλη τουριστική ανάπτυξη και δικαίως την αποκαλούν και «Μύκονο του χειμώνα». Είναι η βασίλισσα του Παρνασσού! Χτισμένη αμφιθεατρικά στους λόφους του Παρνασσού, σε υψόμετρο 960 μέτρων, η Αράχωβα είναι γεμάτη ζωή. Δίκαια την κατατάσσουν στην κορυφή του ελληνικού χειμερινού τουρισμού, αλλά και στη λίστα με τους κορυφαίους προορισμούς όλες τις εποχές του χρόνου.

Αράχωβα
Αράχωβα

Στην Αράχωβα θα βρείτε παραδοσιακά προϊόντα, όπως το στρογγυλό τυρί φορμαέλα, που παράγεται μόνο εδώ, τη φέτα Παρνασσού, υφαντά, χειροποίητα χαλιά και πολλά άλλα.

Χρισσό

Σε απόσταση 10 χλμ. από τους Δελφούς και με θέα τον ελαιώνα της Άμφισσας και τον κόλπο της Ιτέας, βρίσκεται το χωριό Χρισσό. Η ομορφιά που του χαρίζουν τα αρχοντικά, οι εκκλησιές του, αλλά και η όμορφη πλατεία με τον μεγάλο πλάτανο θα σας γοητεύσουν. Ταβερνάκια και παραδοσιακά καφενεδάκια θα σας ξεκουράσουν και θα σας δώσουν γεύσεις από την Ελλάδα μας. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε στο Χρισσό, το Εθνογραφικό Λαογραφικό Μουσείο.

Γαλαξίδι / Ιτέα

Επίσης μπορείτε να επισκεφθείτε το γραφικό Γαλαξίδι, αλλά και την όμορφη Ιτέα.

Γαλαξίδι
Το μαγευτικό Γαλαξίδι

Περισσότερα για το Γαλαξίδι μπορείτε να διαβάσετε εδώ:

Ιτέα
Το μικρό λιμανάκι της Ιτέας

Λιβαδειά/ Πηγές Κρύας Βρύσης

Γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής ομάδας "Ταξιδεύοντας με το Ανθομέλι" στο Facebook και ακολουθήστε μας στο "greek_travel_family" στο Instagram.
Γίνετε μέλη της ομάδας μας "Let's blog party" στο Facebook, και ακολουθήστε μας σε Facebook, Instagram και Pinterest στο "We Love Pinatas"

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερες πληροφορίες για το τι μπορείτε να δείτε στην περιοχή:

Δραστηριότητες στην περιοχή των Δελφών

Στην περιοχή των Δελφών, εάν μείνετε, μπορούν να σας κρατήσουν το ενδιαφέρον και πολλές δραστηριότητες και να περάσετε όμορφα τις ημέρες των διακοπών σας.

  1. Τον χειμώνα μπορείτε να κάνετε σκι στις όμορφες και σύγχρονες πίστες του χιονοδρομικού κέντρου Παρνασσού. Βρίσκεται σε υψόμετρο 1.640-2.260 και έχει συνολικά 23 πίστες. Οι λάτρεις του σκι θα βρουν εδώ σίγουρα την πίστα που τους ταιριάζει ανάλογα με το επίπεδο ικανότητας που έχουν.
  2. Υπάρχουν μονοπάτια μου μπορείτε να κάνετε ποδηλασία βουνού
  3. Εάν σας αρέσουν τα extreme sport μπορείτε να «πετάξετε» με ένα αλεξίπτωτο πλαγιάς.
  4. Εάν είστε λάτρεις της πεζοπορίας οι Δελφοί αποτελούν αυτόνομο προορισμό για τους πεζοπόρους. Το ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4 είναι μέρος του αρχαίου μονοπατιού των ανθρώπων που έρχονταν στους Δελφούς ανηφορίζοντας από το λιμάνι της Κίρρα.

Η γνωριμία σας με τη μεγάλη πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας, το μυστήριο και η ενέργεια που θα ζήσετε στον τόπο, η απόλαυση της πανέμορφης θέας της κοιλάδας των Δελφών, τα αξιοθέατα και οι υποδομές που έχει η περιοχή θα σας αφήσουν πλήρως ικανοποιημένους. Είναι επίσης βέβαιο πως η περιοχή των Δελφών θα εξελιχθεί και για εσάς, όπως και πολλούς άλλους επισκέπτες που ξεναγήθηκαν στους Δελφούς,  ένας σπουδαίος τουριστικός προορισμός και θα σας αφήσει τις καλύτερες αναμνήσεις από το ταξίδι σας στην Ελλάδα.

Διαμονή

Για τη διαμονή σας κάντε αναζήτηση καταλύματος από τον παρακάτω χάρτη και κλείστε μέσω booking.com.

https://www.booking.com/searchresults.el.html?label=gen173bo-1DCBAoggJCE2FmZmlsaWF0ZXdpZGdldF9tYXBIM1gDaFyIAQGYAQi4ARfIAQzYAQPoAQH4AQOIAgGiAhNzcGFkbWluLmJvb2tpbmcuY29tqAIDuAKUm5DxBcACAQ&sid=433958051f7f6be62302f934cd088109&sb=1&src=affiliatewidget_map&src_elem=sb&error_url=https%3A%2F%2Fwww.booking.com%2Fflexiproduct.el.html%3Flabel%3Dgen173bo-1DCBAoggJCE2FmZmlsaWF0ZXdpZGdldF9tYXBIM1gDaFyIAQGYAQi4ARfIAQzYAQPoAQH4AQOIAgGiAhNzcGFkbWluLmJvb2tpbmcuY29tqAIDuAKUm5DxBcACAQ%3Bsid%3D433958051f7f6be62302f934cd088109%3Btmpl%3Daffiliatewidget_map%3Baddress%3DDelphi%252C%2520Greece%3Bdest_id%3D0%3Bdest_type%3Dlandmark%3Bh%3D590%3Blandmark_name%3DDelphi%3Blatitude%3D38.4800567%3Blocmarker%3D1%3Blongitude%3D22.4940617%3Bproduct%3Dmap%3Bw%3D100%2525%26%3B&sr_autoscroll=1&ss=Delphi%2C+Greece&is_ski_area=0&ssne=Delphi%2C+Greece&ssne_untouched=Delphi%2C+Greece&latitude=38.4800567&longitude=22.4940617&checkin_year=2020&checkin_month=1&checkin_monthday=19&checkout_year=2020&checkout_month=1&checkout_monthday=20&no_rooms=1&group_adults=2&group_children=0&b_h4u_keep_filters=

Pin It For Later

Βρείτε όλους τους διαγωνισμούς που τρέχουν στο Ανθομέλι.

Ⓘ Η ανάρτηση ενδέχεται να περιέχει affiliate links τα έσοδα των οποίων βοηθούν στη συντήρηση του blog. Δεν σας επιβαρύνουν εξτρά σε περίπτωση που κάνετε κάποια αγορά μέσω αυτών. Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την υποστήριξη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Πρόσφατα Άρθρα

Βόλτα στο παλιό ενετικό λιμάνι των Χανίων με τα παιδιά

Από όλα τα ταξίδια που κάναμε, η Κρήτη έχει ξεχωριστή θέση στην καρδιάς μας, όμως, καθώς ήταν το όνειρό μας να πάμε...

9+2 υγιεινές τροφές και super foods για καλύτερη ζωή

Πριν λίγο καιρό, είχα ζητήσει τη βοήθεια Ελληνίδων food bloggers που ασχολούνται λίγο περισσότερο με την πιο υγιεινή διατροφή ή την χορτοφαγία...

Διακοπές στο Klagenfurt και στη λίμνη Worthersee της Αυστρίας

Ένα μεγάλο μέρος των καλοκαιρινών μας διακοπών με το αυτοκινούμενο στην Ευρώπη, το περάσαμε στην Αυστρία. Μαγευτήκαμε, παραγματικά, από τις πολλές ομορφιές...

Κοτόπουλο γεμιστό στη γάστρα με γέμιση που θα σας ξετρελάνει

Ήρθανε τα φώτα και φωτισμοί και χαρές μεγάλες και αγιασμοί. Σφάξαμε τον πετεινό βρήκαμε τα φώτα, δώστε το μπαξίσι μας να πάμε...

Μπρατισλάβα, η όμορφη πρωτεύουσα της Σλοβακίας

Η Μπρατισλάβα, αν και βρίσκεται ανάμεσα σε δύο μεγάλες πρωτεύουσες της Ευρώπης τη Βιέννη και τη Βουδαπέστη, που τραβούν σαν μαγνήτης μεγάλο...

Διαβάστε Επίσης