ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

  Ξεναγός των παιδιών μου στην Ακρόπολη και στο νέο μουσείο της Ακρόπολης

  Πέρυσι, αποφασίσαμε να κάνουμε δώρο στα παιδιά μας μετά τη λήξη του σχολικού έτους για την πολύ καλή επίδοσή τους στο σχολείο αλλά και την άψογη συμπεριφορά τους ένα ταξίδι στην Αθήνα. Φυσικά δεν είναι η πρώτη φορά που επισκέφθηκαν την Αθήνα. Αλλά καθώς μεγαλώνουν παρατηρώ ότι κάποια πράγματα τους φαίνονται σαν να τα βλέπουν και πάλι για πρώτη φορά. Σκοπός μας ήταν να κάνουμε τουρισμό στην πόλη της Αθήνας μέχρι τελικής πτώσης! Θα περνούσαμε 3 μέρες στην Αθήνα, στο σπίτι της θείας και του θείου, παρέα με την αγαπημένη τους ξαδέρφη! Κατά κύριο λόγω θα επισκεπτόμασταν την Ακρόπολη και το νέο Μουσείο της Ακρόπολης

  Η συγκεκριμένη ανάρτηση δεν θα μοιάζει με την ανάρτηση της μαμά Μαρίας “Στης Ακρόπολης τα μέρη”. Εκείνη έχει να σας προσφέρει τη γνώση. Μέσα από τη δική μου ανάρτηση θέλω να μοιραστώ μαζί σας τον τρόπο με τον οποίο έκανα την ξενάγηση ως μαμά-ξεναγός με τα παιδιά (5-10 ετών). Δεν ήθελα απλά να δούμε την Ακρόπολη και το Ερέχθειο! Ήθελα να ξέρουν τι είναι αυτό που βλέπουν! Ήθελα να νιώσουν την αξία του! Δεν ήθελα να κάνουμε μια βόλτα στο μουσείο κοιτώντας απλά τα αγάλματα. Και τι έγινε αν δουν και λίγα ακόμη αγγεία ή κάποιες πλάκες σκαλισμένες θα μπορούσε να πει κανείς; Εμείς, λοιπόν, μάθαμε γι αυτά! Μπορεί όχι για όλα! Αλλά νομίζω ότι με τον τρόπο που έγινε η ξενάγηση κάτι τους έμεινε!

  Για την επίσκεψη στην Ακρόπολη και στο μουσείο της Ακρόπολης στάθηκε σημαντική αφορμή το μάθημα της ιστορία της Δ’ Δημοτικού στην οποία φοιτούσε πέρυσι η κόρη μου. Είχε μάθει μεταξύ άλλων για τον χρυσό αιώνα του Περικλή, για την Ακρόπολη, για τους κούρους και τις κόρες, για την Αθήνα και τη Σπάρτη και θέλαμε όλα αυτά να γίνουν πραγματική εικόνα! Και ο μόνος τρόπος φυσικά ήταν να επισκεφτούμε τα σημαντικά μνημεία της εποχής εκείνης στην Αθήνα.

  Ο γιος μου που μόλις είχε τελειώσει τη β΄δημοτικού, είναι λάτρης της μυθολογίας και γνώριζε από το νηπιαγωγείο ακόμη αλλά και από όσα άκουγε από την αδερφή του, όταν ήταν εκείνη στην Γ’ δημοτικού, για τους 12 θεούς του Ολύμπου. Οπότε και γι αυτόν ήταν σημαντική αυτή η επίσκεψη! Όσο για τη μικρή μου ανιψιά! Δεν παραπονέθηκε λεπτό και παρέα με τα ξαδέρφια της άκουγε, παρατηρούσε και συμμετείχε απαντώντας όσο μπορούσε καλύτερα στις ερωτήσεις μου για τα 5 της χρόνια αφού η Κάλη είχε ήδη μιλήσει μαζί της για τους 12 Θεούς του Ολύμπου.

  Η προετοιμασία του μπαμπά

  Η χαρά μας γι αυτό το ταξίδι θα ήταν διπλή μιας και τα παιδιά θα ανέβαιναν για πρώτη φορά στο αεροπλάνο! Οπότε το ταξίδι μας ξεκίνησε με την καλύτερη διάθεση και γι αυτό τον λόγο γιατί θα είχαν μια εμπειρία κι από ένα ακόμη μεταφορικό μέσο! Φυσικά δεν παραλείψαμε να έχουμε μαζί μας και την τσάντα με τα παιχνίδια τους ώστε να μην βαρεθούν ούτε λεπτό. Οπότε δουλειά του μπαμπά ήταν να κλείσει αεροπορικά εισιτήρια για όλη την οικογένεια!


  Τι πρέπει να κάνετε πριν ταξιδέψετε αεροπορικώς με τα παιδιά 


  Επίσκεψη στην Ακρόπολη με τα παιδιά

  Η προετοιμασία της μαμάς

  Μια μαμά-ξεναγός δεν μπορεί να πάει αδιάβαστη στην ξενάγηση. Γι αυτό συνδύασα τις δικές μου γνώσεις, τα όσα ήξερα πως γνώριζαν τα παιδιά μου από το σχολείο, αλλά και όλα όσα διάβασα στην ανάρτηση της μαμάς Μαρίας (της μητέρας μου δηλαδή) σχετικά με την Ακρόπολη και το νέο Μουσείο της. Δεν δίστασα να εκτυπώσω κάποια σημεία της έτσι ώστε όταν ανεβήκαμε στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης να τους λέω κάποιες σύντομες πληροφορίες για το τι βλέπαμε.  Βέβαια γνώριζαν κι εκείνα πάρα πολλά για τις Καρυάτιδες, και τον μύθο για το πώς πήρε το όνομά της η Αθήνα δωρίζοντας η θεά Αθηνά στους Αθηναίους ένα δέντρο ελιάς. 

  erexthio

  Το εισιτήριο για την Ακρόπολη είναι πλέον 20 ευρώ για τους ενήλικες ενώ τα παιδιά ως 18 ετών δεν πληρώνουν. Εισιτήριο μπορείτε να κόψετε μόνο από το ταμείο στην είσοδο της Ακρόπολης. Φυσικά οπλιστείτε με λίγη υπομονή γιατί η ουρά μπορεί να είναι αρκετή.


  parthenonas_athina
  akropoli

  Μέρες με πολλή ζέστη, όπως αυτή που επιλέξαμε εμείς (τέλη Ιούνη), καθιστούν απαραίτητο να έχετε μαζί σας καπέλα να φοράτε άνετα παπούτσια (που να μην γλιστρούν) και δροσερά ρούχα. Βεντάλιες και ομπρέλες όπως είχαν κάποιοι τουρίστες δεν είναι καθόλου υπερβολή θα μπορούσα να πω! Απαραίτητο επίσης είναι να βάλετε όλοι αντηλιακό! Το νερό είναι απαραίτητο! Αν μάλιστα χρειαστείτε εξτρά νερό μπορείτε να προμηθευτείτε και από τους αυτόματους πωλητές που βρίσκονται αμέσως αριστερά από το ταμείο. Βγαίνοντας από την Ακρόπολη στην είσοδο του Ηρώδειου υπάρχουν επίσης βρυσούλες για να δροσιστείτε και να γεμίσετε τα μπουκάλια σας! Αλλά προσοχή! Βγάλτε τα καπέλα! 

  Ξενάγηση στο μουσείο της Ακρόπολης από τους γονείς

  mouseio_akropolis_1

  Η προετοιμασία του μπαμπά-ξεναγού

  Ο μπαμπάς 2 μέρες πριν την επίσκεψή μας έκλεισε τα εισιτήρια μας για το μουσείο της Ακρόπολης. Η επιλογή μας να τα κλείσουμε εισιτήρια (skip the line) μέσω της πλατφόρμας του Ανθομέλι σε συνεργασία με το Ticketbar ήταν σωτήρια! Αυτό σήμαινε ότι με τρία παιδιά (βάλε και τη μικρή ανιψιά μου) και μετά από 2 ώρες στην Ακρόπολη με πολύ υψηλές θερμοκρασίες δεν θα χρειαζόταν να περιμένουμε λεπτό στην ουρά του ταμείου του Μουσείου! Πήγαμε ως κύριοι στον δεύτερο γκισέ και το μόνο το οποίο χρειάστηκε να γίνει ήταν μας κόψουν ένα εισιτήριο μηδενικό για τα παιδιά, (που ως τα 18 δεν πληρώνουν στο μουσείο αλλά ούτε και στην Ακρόπολη) έτσι ώστε να μπορέσουν να περάσουν από τις μπάρες εισόδου στις οποίες χρησιμοποιείται το bar code.


  Πατήσετε στο link για να κλείσετε εισιτήρια skip the line από την πλατφόρμα του Ανθομέλι. Αφού επιλέξετε την ημερομηνία, την ώρα προσέλευσής σας και τον αριθμό των ενήλικων ατόμων για τα οποία θα κόψετε εισιτήρια, συνεχίστε με την πληρωμή. Αρχικά θα σας σταλεί στο μέιλ σας ένα μήνυμα επιβεβαίωσης που είναι και ταυτόχρονα η απόδειξη πληρωμής και μέσα στο επόμενο εικοσιτετράωρο θα λάβετε ένα ακόμη μέιλ με έναν κωδικό. Αυτόν τον κωδικό θα δώσετε στο ταμείο (εμείς ρωτήσαμε κατά την είσοδο και μας παρέπεμψαν στο δεύτερο ταμείο που δεν είχε καθόλου κόσμο).


  Η προετοιμασία της μαμάς-ξεναγού

  Βοηθός μας στην ξενάγηση ήταν το δανειστικό σακίδιο του μουσείου αλλά και το φυλλάδιο εξερεύνησης. Συνήθως δεν δίνουν και τα δύο μαζί απ’ ότι μου είπαν. Αλλά επειδή τα παιδιά είχαν διαφορετικές ηλικίες τους ζήτησα και το φυλλάδιο εξερεύνησης για τους Θεούς του Ολύμπου. Η αλήθεια ότι δεν δίστασα καθόλου να προσπαθήσω να γίνω ξεναγός τους παρόλο που οι ηλικίες τους ήταν τόσο διαφορετικές. Και μπορώ να πω πω κατάφερα να κεντρίσω το ενδιαφέρον και των τριών παιδιών. 


  Υπάρχουν 3 δανειστικά σακίδια:

  • Τα γλυπτά του Παρθενώνα (8-12 ετών)
  • Τα αρχαϊκά χρώματα (8-11 ετών) 
  • Αναζητώντας τη Θεά Αθηνά (6-9 ετών)

  Το σακίδιο που εμείς δανειστήκαμε και αφορά στις ηλικίες  8-11, είχε σχέση με τα αρχαϊκά αγάλματα και τα χρώματα τα οποία χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι για να τα χρωματίσουν. Περιλαμβάνει το παιχνίδι αναζήτησης λεπτομερειών στα αρχαϊκά γλυπτά, εκεί όπου σώζεται το χρώμα τους την κασετίνα ζωγραφικής που περιέχει πραγματικά ορυκτά χρώματα και αντίστοιχα μολύβια για να χρωματίζουν τα παιδιά το σχέδιο της Πεπλοφόρου. (μας έδωσαν 3 αντίτυπα), το DOMINO με συνδυασμούς σε ελεύθερη χρωματική απόδοση από τα σχέδια που διακοσμούσαν ρούχα και σκουλαρίκια των Κορών της αρχαϊκής εποχής και καρτέλες με σχετικές πληροφορίες και εικόνες.

  Ταυτόχρονα με το σακίδιο στην ξενάγησή μας μας βοήθησαν πολύ τα φυλλάδια-εξερεύνησης που πήραμε από την είσοδο του μουσείου. 


   “Από το 1 εώς το 10 μέσα στο Μουσείο της Ακρόπολης” (5-8 ετών)

  “Πρόσκληση για τους 12 Θεούς μέσα στο Μουσείο της Ακρόπολης” (8-10 ετών)


  Εμείς πήραμε το φυλλάδιο για τους 12 Θεούς και ήταν πολύ ενδιαφέρον ακόμη και για την μικρή μας Μελίτα. Το φυλλάδιο είναι σαν ένα κυνήγι θησαυρού. Σε ξεναγεί στο μουσείο ψάχνοντας τους 12 θεούς ανάμεσα στα εκθέματα. Φυσικά η σειρά των εκθεμάτων στα φυλλάδια είναι σύμφωνη με την σειρά των εκθεμάτων ανά τμήμα του μουσείου. Οπότε μην φανταστείτε παιδιά να τρέχουν σαν τρελά στον χώρο για να βρουν αγάλματα! 

  -Μπορείτε να βρείτε το Αγγείο της φωτογραφίας με τον Ερμή; Πού είναι ο Ερμής επάνω στο Αγγείο; Γνωρίζεις τα σύμβολά του; Ο Ερμής είναι ο Θεός…. 

  -Να και η θεά Αθηνά στο αέτωμα με τη γιγαντομαχία. Με ποιον παλεύει; Τι φοράει; Ποια είναι τα σύμβολά της;


  Από την είσοδο του Μουσείο έως το τμήμα με τις Καρυάτιδες οι φωτογραφίες απαγορεύονται αυστηρά ενώ στο υπόλοιπο μουσείο επιτρέπονται αλλά χωρίς φλας.


  mouseio_akropolis_2

  -Ψάξτε να βρείτε το ανάγλυφο στην φωτογραφία; Άραγε ποιες είναι οι δύο γυναίκες; Μήπως η Θεά Δήμητρα με την Περσεφόνη; Θυμάστε την ιστορία τους να μας την διηγηθείτε; 

  mouseio_akropolis_3

  -Σειρά έχει ο Άρης. Μπορείτε να βρείτε το γλυπτό της εικόνας; Ίσως να μην είναι τόσο μεγάλο όσο νομίζετε! Τι βλέπουμε σε αυτή την παράσταση; Ποια είναι τα σύμβολα του Θεού Άρη; Αυτά είναι λίγα από αυτά που ρωτούσα, εξηγούσα ή μου έλεγαν τα παιδιά! Κι ήταν τόση η χαρά μου που από το σχολείο τους γνώριζαν τόσα πολλά και τώρα είχαν την ευκαιρία να τα δούνε!  

  Ξεναγός των παιδιών μου στην Ακρόπολη και στο νέο μουσείο της Ακρόπολης 7

  Ακόμη και τις Καρυάτιδες, που είχαν μάθει τόσα γι αυτές στο σχολείο, είχαν την χαρά να δούνε! Αυτή τη φορά όχι τα αντίγραφα που υπάρχουν στο Ερέχθειο αλλά τα γνήσια αγάλματα. Πόση ήταν η λύπη του γι αυτή την Καρυάτιδα που δεν βρίσκεται στην Ελλάδα…!


  Σε κάποια σημεία του μουσείου υπάρχουν αρχαιολόγοι που βοηθούν δίνοντας εξτρά πληροφορίες, απαντώντας σε ερωτήσεις με χαμόγελο και διάθεση. Εμείς δεν χάσαμε την ευκαιρία να πάμε με τα παιδιά και να λύσουμε κάποιες απορίες τους.


  mouseio_akropolis

  Στο μικρό διάλειμμα που κάναμε στο εστιατόριο της Ακρόπολης είχαμε την ευκαιρία να παίξουμε με τα παιδιά με τα παιχνίδια του σακιδίου. Ήταν άκρως διασκεδαστικό ακόμη και για τη μικρή μας. Αυτή τη φορά ανέλαβε ο μπαμπάς (και θείος) μιας κι εγώ χρειαζόμουν ένα μικρό διάλειμμα!! 

  To Domino είναι ένα παιχνίδι μέσα από το οποίο μάθανε κι άλλες πληροφορίες για τα αρχαϊκά χρώματα και αγάλματα. Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού τα παιδιά έπαιξαν με ποικιλία χρωμάτων και σχεδίων που διακοσμούσαν τα ρούχα και τα κοσμήματα των κορών της αρχαϊκής εποχής.


  mouseio_akropolis_10

  Γνωρίζατε πως τα αρχαία ελληνικά γλυπτά της αρχαϊκής εποχής ήταν πολύχρωμα; Τα αρχαία ελληνικά γλυπτά ήταν βαμμένα με πολλά και έντονα χρώματα τα οποία προέρχονταν από τα ορυκτά. Οι γλύπτες τόνιζαν τις μορφές που έφτιαχναν χρωματίζοντάς τα. Για τον χρωματισμούς τους αναμείγνυαν τις χρωστικές ουσίες σε μορφή σκόνης με λιωμένο καυτό κερί ή αυγό. Με ειδικά εργαλεία το τοποθετούσαν πάνω στη επιφάνεια του γλυπτού αφού προηγουμένως το είχανε λειάνει.


  paidia_mouseio_akropolis
  mouseio_akropolis_me_padia

  Το δανειστικό σακίδιο περιλάμβανε ακόμα πολλές καρτέλες με πληροφορίες, όπως οι παραπάνω, που δίνουν την δυνατότητα ακόμη και στους γονείς που δεν γνωρίζουν γι αυτά τα θέματα να συζητήσουν με τα παιδιά τους και να μάθουν όλοι μαζί. Επίσης υπάρχουν καρτέλες με φωτογραφίες από λεπτομέρειες γλυπτών (μάτια, χρωματιστή επιφάνεια, πόδια κλπ) που μπορούν να τις κρατάνε τα παιδιά κατά τη διάρκεια της ξενάγησης και να αναζητούν τα γλυπτά στα οποία ανήκουν.

  Φυσικά δεν παραλείψαμε να περάσουμε από τη βιβλιοθήκη με την υπέροχη θέα προς τις Καρυάτιδες αλλά και από το κατάστημα του Μουσείου για να αγοράσουμε αναμνηστικά βιβλία. Ο Θάνος επέλεξε το βιβλίο  “Μικροί επισκέπτες στο Μουσείο της ακρόπολης” που είναι διαδραστικό, η Μαρία επέλεξε το βιβλίο “Τα περιστέρια και ο μαρμάρινος κόσμος”, ενώ στην Μελίτα έκανα δώρο το “Ο Πάρις και η ωραία Ελένη”

  mouseio_akropolis_11
  mouseio_akropolis_6
  mouseio_akropolis_13
  mouseio_akropolis_5

  Η επίσκεψή μας στο μουσείο ολοκληρώθηκε τον τελευταίο όροφο αυτού! Είναι μαγικός αυτός ο χώρος! Η Γυάλινη Αίθουσα, όπως λέγεται! Πραγματικά όσο και να προσπαθήσω να σας τον περιγράψω νομίζω πως τα λόγια μου θα είναι πολύ φτωχά. Είναι τρομερό να βλέπεις έξω από τα τζάμια τον Παρθενώνα πάνω στην ακρόπολη και μέσα στο μουσείο έναν ακόμα με τα πραγματικά γλυπτά στα αετώματα και τη ζωοφόρο του ναού. Κι ανάμεσα σε αυτά τα δύο… εσύ και η οικογένειά σου… να θαυμάζετε το μεγαλείο των προγόνων σας. Και τα παιδιά να βλέπουν με τα κυάλια (από το σακίδιο) τις λεπτομέρειες τις ζωοφόρου ή να ζωγραφίζουν τα αρχαϊκά αγάλματα με θέα τον Παρθενώνα. Δεν ήθελα να φύγω! Θα μπορούσα να μείνω εκεί όλη μέρα! 

  mouseio_akropolis_paidia

  Τα παιδιά ήταν ενθουσιασμένα και μετά από την ξενάγηση κάθισαν και ζωγράφισαν. Με το ζόρι τα πήραμε για να φύγουμε από την αίθουσα! Λίγα ακόμη σημεία είχαν μείνει να δούμε στο μουσείο… για εκείνη την μέρα τουλάχιστον! 

  mouseio_akropolis_7
  Μακέτα της Ακρόπολης φτιαγμένη με τουβλάκια lego!
  mouseio_akropolis_lego
  mouseio_akropolis_8
  mouseio_akropolis_9
  Βίντεο με τον τρόπο που έφτιαχναν και τοποθετούσαν τους κίονες οι αρχαίοι.

  Πραγματικά αν ο γονιός έχει διάθεση μπορεί να μείνει στο μουσείο με τις ώρες παρέα με τα παιδιά του! Προσωπικά έμεινα πολύ ικανοποιημένη από την ξενάγηση και στην επόμενη επίσκεψη στην Αθήνα θα το ξαναεπισκεφτούμε για να δούμε κι άλλα μέρη του με τη βοήθεια των φυλλαδίων. Τα παιδιά συμμετείχαν με πολλή διάθεση και ενδιαφέρον για μάθηση! 

  Μην παραλείψετε να διαβάσετε κι άλλες αναρτήσεις στο Ανθομέλι για τα αξιοθέατα στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη αλλά και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού

  Επίσης αν είστε κάπου βόλτα με τα παιδιά, ανεβάστε φωτογραφία στο instagram βάζοντας και το hashtag #Pame_mia_volta_anthomeli. Εκτυπώστε τη λίστα με τις προτάσεις μας για ποιοτικές βόλτες στην πόλη της Αθήνας και απλά… βάλτε ένα τσεκ!!

  Κατερίνα

  Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.

  Kathy
  Kathyhttps://www.anthomeli.com
  Είμαι η Κατερίνα, μουσικός στο επάγγελμα και ζω με την οικογένειά μου στη Θεσσαλονίκη. Λατρεύω ό,τι έχει να κάνει με τις τέχνες και τα ταξίδια και το Ανθομέλι είναι η μεγάλη μου αδυναμία.

  4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Και αναρωτιόμουν γιατί τα παιδιά είχαν γυρίσει τόσο ενθουσιασμένα!!! Γέλασα με το καπέλο της Μελίτας, ενθουσιάστηκα με το πόσα πράγματα κάνατε, συγκινήθηκα και κλασσικά και ένα έχω να πω: Εκτός από μια σούπερ μαμά είσαι και μια σούπερ ντούπερ υπέροχη θεία και για αυτό η Μελίτα σε αγαπάει τόσο πολυ!! Σε ευχαριστούμε για τις μοναδικές στιγμές!!! Σμουτςςςς

  2. Πραγματικά η ανάρτησή σου είναι ένας απόλυτος οδηγός ξενάγησης. Ειδικά για τα παιδιά θα έπρεπε να είναι ο μπούσουλας για όλους. Μακάρι τέτοιου είδους ξεναγήσεις να γινόταν από τα σχολεία. Νομίζω πως τα παιδιά θα εμπέδωναν καλύτερα αυτά που μάθαιναν από το βιβλίο. Θυμάμαι μια φορά σε ένα μεγάλο μουσείο της Ευρώπης είχα δει μια ομάδα παιδιών με τον δάσκαλό τους να κάθονται απέναντι από έναν πίνακα μεγάλου ζωγράφου και να ζωγραφίζουν αυτό που έβλεπαν. Τότε μου είχε κάνει πολύ εντύπωση. Τώρα και αυτές οι δράσεις ή έστω μερικές από αυτές, έχουν έρθει και στην Ελλάδα, αλλά πρέπει να τις αναζητήσει κανείς προσωπικά. Μπράβο στην πολύ σπουδαία δουλειά που έκανες και με την ξενάγηση, αλλά και με την μεταφορά της στα γραφόμενά σου στο Ανθομέλι.

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

  Διαβάστε Επίσης