ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

    Μια ημερήσια εκδρομή στο Μάρκεν της Ολλανδίας

    Το road trip στα ψαροχώρια της Ολλανδίας συνεχίζεται και μετά από τη γνωριμία μας με το Enkhuizen, το Ένταμ και το Βόλενταμ βάλαμε ως προορισμό το μικρό νησάκι Μάρκεν. Θέλαμε να επισκεφθούμε αυτό το αυθεντικό ολλανδικό ψαροχώρι με τα πανέμορφα ξύλινα παραδοσιακά σπίτια που είναι βαμμένα με σκούρο πράσινο χρώμα ακόμα και με μαύρο. Θα μπορούσαμε από το Βόλενταμ να πάρουμε το πλοίο και να κάνουμε μια ημερήσια εκδρομή στο Μάρκεν, όμως το θεωρήσαμε πιο εφικτό να πάρουμε το «σπιτικό» μας (αυτοκινούμενο) και να κατευθυνθούμε σε αυτό οδικώς. Εξάλλου η οδική διαδρομή θα μας έδινε ακόμα περισσότερες εικόνες της υπέροχης φύσης της Ολλανδίας.

    Μια ημερήσια εκδρομή στο Μάρκεν της Ολλανδίας
    Το Μάρκεν ίσως είναι το πιο γραφικό χωριουδάκι της Ολλανδίας

    Εάν ταξιδέψετε στο Άμστερνταμ, παρόλο που θα σας ξετρελάνει η ομορφιά της ίδιας της πόλης, σας προτείνω να φροντίσετε να μην μείνετε μόνο σε αυτήν αλλά να διαθέσετε και χρόνο ώστε να γνωρίσετε και την γοητευτική ύπαιθρο της Ολλανδίας. Ξεκινήστε από το κέντρο του Άμστερνταμ και σε πολύ μικρή απόσταση θα βρεθείτε σε μικρά πανέμορφα χωριά περνώντας μέσα από απέραντα καταπράσινα λιβάδια που απλώνονται έως εκεί που φτάνει το μάτι σας, γεμάτα με νωχελικές ασπρόμαυρες αγελάδες και πολύχρωμους ανεμόμυλους.

    Διαβάστε την ανάρτηση για να ξεναγηθείτε στο Άμστερνταμ: Που να πάτε και τι να δείτε στο Άμστερνταμ

    Μια ημερήσια εκδρομή στο Μάρκεν της Ολλανδίας
    Καταπράσινες πεδιάδες που χάνονται έως τον ορίζοντα και μικρά πανέμορφα χωριά που μοιάζουν σαν να ξεπηδούν μέσα από τις σελίδες παραμυθιών.

    Περιηγηθείτε και εσείς μαζί μου στα διάσημα ψαροχώρια της Ολλανδίας:

    Το μουσείο Zuiderzee στο Enkhuizen της Ολλανδίας

    Μια βόλτα στο Ένταμ της Ολλανδίας

    Μια εκδρομή στο Βόλενταμ της Ολλανδίας

    Ημερήσια εκδρομή στο Μάρκεν

    Ξεκινήσαμε από το Βόλενταμ, το οποίο μας είχε αφήσει έκπληκτους από τις ομορφιές του και από την πληθώρα των τουριστών που το κατακλύζουν καθημερινά. Το Μάρκεν απέχει από το Βόλενταμ 16,8 χλμ. και από το Άμστερνταμ 23,6 χλμ. οπότε μπορείτε εύκολα να κάνετε μια ημερήσια εκδρομή. Επειδή το νησί συνδέεται με την ηπειρωτική χώρα οδικώς με το ανάχωμα που έχει κατασκευαστεί δεν θα χρειαστείτε πλοίο για να φτάσετε στο νησί.  

    Με ένα αυτοκίνητο που θα νοικιάσετε, εάν δεν έχετε το δικό σας ή με το λεωφορείο της γραμμής, ακόμη και με ένα ποδήλατο…. αν είστε βέβαια εξασκημένοι στην ποδηλασία θα βρεθείτε σε πολύ λίγη ώρα σε μια περιοχή της Ολλανδίας που θα σας μείνει αξέχαστη.

    Πώς θα βρω την οικονομικότερη επιλογή για ενοικίαση αυτοκινήτου

    Το DiscoverCars.com είναι πρωτοπόρος στις online κρατήσεις ενοικίασης αυτοκινήτωνΣυγκρίνει προσφορές ενοικίασης αυτοκινήτων από πολλές εταιρείες, ώστε να μπορείτε να επιλέξετε ποια είναι η καλύτερη για το ταξίδι σας. Πολλοί άλλοι ιστότοποι αποκρύπτουν χρεώσεις και επιπλέον κόστος. Το DiscoverCars για την ενοικίαση αυτοκινήτου περιλαμβάνει όλες τις υποχρεωτικές χρεώσεις, φόρους και πρόσθετα στην αναγραφόμενη τιμή, ώστε να μην υπάρχουν εκπλήξεις όταν φτάσετε στο γραφείο ενοικίασης. Με την υπηρεσία αυτή σας δίνονται επιλογές ώστε να διαλέξετε το αυτοκίνητο που θα νοικιάσετε και βέβαια να βρείτε την τιμή που σας συμφέρει!

    Στο DiscoverCars μπορείτε αναζητήσετε την οικονομικότερη επιλογή για ενοικίαση αυτοκινήτου.

    Μια ημερήσια εκδρομή στο Μάρκεν της Ολλανδίας
    Η Ολλανδική ύπαιθρος είναι πανέμορφη, καταπράσινη και λόγω του πράσινου χρώματος που την περιβάλλει σε γεμίζει με ηρεμία

    Εάν όμως θέλετε να πάτε ξεκούραστα, χωρίς άγχος και με έναν οδηγό που θα σας δείξει τα κύρια σημεία ενδιαφέροντος της πόλης ο ευκολότερος τρόπος είναι να κλείσετε μια από τις πολλές εκδρομές που διοργανώνονται καθημερινά. Δείτε παρακάτω όλες τις πληροφορίες που θα σας οδηγήσουν ώστε να βγάλετε το εισιτήριό σας από το σπίτι σας.

    Εισιτήρια μιας διαδρομής ή μετ΄επιστροφής (επιλογή) μεταξύ Volendam-Marken Express: Εκδρομή με πλοίο. Επιβιβαστείτε σε ένα όμορφο πλοίο για μια κλασική περιήγηση μεταξύ παραδοσιακών ολλανδικών πόλεων Βόλενταμ και Μάρκεν.

    Εισιτήρια για Zaanse Schans, Edam, Volendam & Marken: Ημερήσια εκδρομή από το Άμστερνταμ με ξεναγό (μεταφορά με λεωφορείο). Περιλαμβάνει είσοδο στο εργαστήρι Clog, είσοδος στο τυροκομείο και γευσιγνωσία τυριών

    Το γοητευτικό παραθαλάσσιο χωριό Μάρκεν της επαρχίας της Βόρειας Ολλανδίας απέχει μια ανάσα από το Βόλενταμ και βρίσκεται σε μια χερσόνησο στο Markermeer. Σήμερα συνδέεται με την ηπειρωτική χώρα μέσω ενός υπερυψωμένου δρόμου ενώ μέχρι το 1957 ήταν νησί. Αυτό το μικρό νησάκι των 1745 κατοίκων μας εντυπωσίασε με την πρώτη ματιά για την ομορφιά του και την ξεχωριστή κουλτούρα του. Παρά τον λιγοστό πληθυσμό του σήμερα προσελκύει περίπου 500 φορές περισσότερους τουρίστες κάθε χρόνο και είναι ένα αμιγώς τουριστικό μέρος.

    Σε αυτό το ψαροχώρι όλα μοιάζουν να παραμένουν αναλλοίωτα στο πέρασμα των χρόνων. Τα παραδοσιακά σπίτια του που είναι όλα χτισμένα σε ανάχωμα υψηλά από τη στάθμη του νερού δημιουργούν μια φανταστική εικόνα που συνεπαίρνει τον κάθε επισκέπτη, όπως φυσικά συνεπήρε και εμάς.

    Χάρτης

    Βρείτε στους χάρτες που φτιάξαμε όλα τα αξιοθέατα στην Ολλανδία με περιοχές και τα αξιοθέατα τα οποία συμπεριλαμβάνουμε στις αναρτήσεις μας στο blog.

    Η ιστορική διαδρομή του μικρού νησιού

    Το Μάρκεν κατά τον 13ο αιώνα ήταν ένα νησάκι απομονωμένο που οι φτωχοί κάτοικοί του κέρδιζαν το ψωμί τους με την αλιεία. Μέχρι τον 17ο αιώνα, τα σπίτια χτίζονταν επάνω σε τεχνητούς λόφους τα λεγόμενα “werven” ή επάνω σε πασσάλους γιατί το μικρό νησάκι πλημμύριζε πολύ συχνά. Αυτή η νησιωτική πόλη ήταν κάποτε σημαντικό λιμάνι για το ψάρεμα φαλαινών και της ρέγγας. Υπέφερε όμως από πολλές πλημμύρες αφού βρισκόταν κάτω από τη στάθμη της θάλασσας. Πολλές φορές καλυπτόταν από τη λάσπη των νερών της θάλασσας και κατέληξε να γίνει μια πόλη φάντασμα.

    Μια ημερήσια εκδρομή στο Μάρκεν της Ολλανδίας
    Τα παραδοσιακά σπίτια του Μάρκεν είναι εξωτερικά επικαλυμμένα με μαύρη πίσσα

    Μετά όμως από την κατασκευή του φράγματος Afsluitdijk το 1933, του πρώτου αντιπλημμυρικού φράγματος της Ολλανδίας, το νησί δεν πλημμυρίζει πλέον και τα παραδοσιακά σπίτια παραμένουν όπως παλιά. Μετά δε από την κατασκευή του δρόμου που ένωσε την ηπειρωτική χώρα με το νησί έγινε πλέον εύκολη η πρόσβαση στο απομονωμένο Μάρκεν που επί αιώνες ζούσε στην αφάνεια και στην φτώχεια.

    Μια ημερήσια εκδρομή στο Μάρκεν της Ολλανδίας 5
    Εικόνα παραμυθιού στο Μάρκεν της Ολλανδίας

    Ακολουθήστε με στο instagram για περισσότερες ταξιδιωτικές πληροφορίες.

    Η απομόνωση του Μάρκεν του έδωσε την ευκαιρία να δημιουργήσει μια μοναδική ταυτότητα και μια εντελώς δική του κουλτούρα, τη δική του αρχιτεκτονική, ομιλία, και ενδυμασία που πολλά από αυτά τα διατηρεί έως σήμερα. Αυτά όλα στις αρχές του 20ου αιώνα, το έκαναν να γίνει αντικείμενο προσοχής για λαογράφους, εθνογράφους και ανθρωπολόγους, οι οποίοι κατοίκησαν για ένα διάστημα της ζωής τους στο γραφικό ψαροχώρι για να μελετήσουν τον παραδοσιακό πολιτισμό που έτεινε να εξαφανιστεί.

    Μια ημερήσια εκδρομή στο Μάρκεν της Ολλανδίας
    Σήμα κατατεθέν του Μάρκεν τα ξύλινα μαύρα σπίτια του

    Το 1957, οι Ολλανδοί για να προφυλάξουν ακόμα περισσότερο το νησάκι από τα νερά κατασκεύασαν ένα ανάχωμα σαν μικρή γέφυρα και το συνέδεσαν με την ηπειρωτική χώρα. Από τότε το νησί χαρακτηρίζεται χερσόνησος και απέκτησε αμεσότητα με τη χώρα. Παρ΄ όλη την προσέλευση των τουριστών οι κάτοικοι κατόρθωσαν να διατηρηθεί ο αυθεντικός χαρακτήρας του νησιού και φυσικά οι παραδόσεις τους.

    Για να διασφαλιστεί η ακεραιότητα των παραδόσεων του νησιού σήμερα επιτρέπεται να ζουν στο νησί μόνο οι άμεσοι απόγονοι των αρχαίων κατοίκων, οι οποίοι έχουν δεσμευτεί να διαφυλάξουν όλα όσα έχουν κληρονομήσει.

    Ξενάγηση στο Μάρκεν

    Από την ηπειρωτική χώρα διασχίσαμε ένα μακρύ δρόμο στο μέσον της θάλασσας κατασκευασμένο επάνω σε ανάχωμα και φτάσαμε στο χωριό που ήταν χωμένο μέσα στην φύση. Όλα τα σπίτια του ήταν ξύλινα βαμμένα με σκούρα χρώματα (μαύρο ή σκούρο πράσινο) με μια αρχιτεκτονική ιδιαίτερη και μοναδική σε κάθε σπίτι. Περιηγηθήκαμε στις γειτονιές του χωριού και ανάμεσα στα στενά δρομάκια του πολλές φορές ήταν σαν να βρισκόμασταν σε αδιέξοδο.

    Μια ημερήσια εκδρομή στο Μάρκεν της Ολλανδίας
    Τα ξύλινα σπίτια του Μάρκεν πολλές φορές απέχουν το ένα με το άλλο ίσαμε το άνοιγμα των χεριών μου!

    Ταξίδι με αυτοκίνητο ή αυτοκινούμενο στην Ευρώπη: Η προετοιμασία ενός οδικού ταξιδιού στην Ευρώπη και Διαμονή με αυτοκινούμενο στην Ευρώπη. Camper Stop ή Park and Ride (P+R)

    Απολαύσαμε εικόνες μοναδικές βλέποντας τα σπίτια με τις καταπράσινες λουλουδιασμένες αυλές τους. Το κάθε σπίτι ήταν ωραιότερο από τα προηγούμενα και ήταν σαν να είχαν βγει από τις σελίδες ενός παραμυθιού. Μπορεί να σκέφτεστε πως το μαύρο χρώμα των σπιτιών ίσως να είναι καταθλιπτικό στην όψη, όμως σας βεβαιώνω πως δεν είναι καθόλου έτσι γιατί αυτή η διαφορετικότητα είναι που κρατάει τον επισκέπτη σε μια διαρκή ένταση ώστε να θέλει να τα δει όλα.

    Μια ημερήσια εκδρομή στο Μάρκεν της Ολλανδίας
    Επισκεφτεί το χωριό Μάρκεν που όμοιο του δεν θα βρείτε σε όλη την χώρα

    Ήταν τόσο ήσυχα και γαλήνια που είπαμε πόσο τυχεροί είναι οι κάτοικοί του που ζουν σε αυτόν το τόπο. Σίγουρα όμως δεν νομίζω πως και αυτοί τα άφησαν μόνο στην τύχη τους. Αφού έδωσαν προτεραιότητα στο να ζήσουν μέσα στη φύση προσάρμοσαν την ζωή τους σε αυτήν χωρίς να την καταστρέψουν. Κατόπιν οι προσπάθειές τους στράφηκαν στο πώς θα μπορέσουν να αναδείξουν περισσότερο την ομορφιά του τόπου τους και να ζήσουν με τον τουρισμό. Νομίζω πως το κατάφεραν με τον καλύτερο τρόπο.

    Μια ημερήσια εκδρομή στο Μάρκεν της Ολλανδίας
    Η πιο ήσυχη και απολαυστική ημερήσια εκδρομή που κάναμε στην Ολλανδία ήταν στο μικρό νησάκι Μάρκεν

    Αξιοθέατα στο Μάρκεν

    Το μικρό πρώην νησί με τη συνολική έκταση των 9 χλμ. είναι ιδανικό για περπάτημα. Το εξερευνήσαμε σχεδόν όλο και ανακαλύψαμε τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του αλλά και τα αξιοθέατά του. Ήταν μια υπέροχη βόλτα χωρίς άγχος αφού τα μόνα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν είναι των κατοίκων και από αυτά τα περισσότερα ή ήταν παρκαρισμένα ή έλειπαν.

    Μια ωραία πρόταση είναι να γυρίσετε το «νησί» με ποδήλατα ή ηλεκτρικά ποδήλατα τα οποία μπορείτε να νοικιάσετε από το κατάστημα ενοικίασης ποδηλάτων.

    Το πιο τουριστικό αξιοθέατο του Μάρκεν το οποίο προσελκύει τους τουρίστες είναι τα παραδοσιακά ξύλινα σπίτια του τα βαμμένα με σκούρα χρώματα, που πραγματικά είναι σαν μια ζωγραφιά.

    Μια ημερήσια εκδρομή στο Μάρκεν της Ολλανδίας
    Η μοναδική ομορφιά του μικρού νησιού

    Στο Μάρκεν υπάρχουν εργαστήρια ξύλινων παραδοσιακών παπουτσιών και γιαυτό σε πολλά σπίτια βλέπαμε στα παράθυρά τους ως διακόσμηση να έχουν κρεμάσει τα τσόκαρα ενώ σε άλλα να έχουν βάλει χώμα και να έχουν φυτέψει λουλούδια. Τα τσόκαρα είναι εθνικό σύμβολο της Ολλανδίας και θα τα βρείτε σε πολλά καταστήματα που πουλάνε σουβενίρ. (Αγοράστε ακόμα και ένα μπρελόκ με τσόκαρα από την Ολλανδία ως αναμνηστικό δώρο)

    Γνωρίστε και εσείς αυτή την τέχνη των ξύλινων παπουτσιών, που έχουν το όνομα klompen και μόνο 28 άνθρωποι στην Ολλανδία την κατέχουν.

    Μια ημερήσια εκδρομή στο Μάρκεν της Ολλανδίας
    Τα ξύλινα τσόκαρα χρησιμοποιούνται και ως γλάστρες!

    Το νησί αν και μικρό, έχει και μουσείο. Είναι το Μουσείο Marken, στο οποίο έχει συγκεντρωθεί όλη η ιστορία και η αλιευτική κληρονομιά του νησιού αλλά και της γύρω περιοχής. Στο Μουσείο βρίσκονται ενδυμασίες του 16ου αιώνα που φοριούνται ακόμα και σήμερα από τους κατοίκους σε ειδικές εκδηλώσεις. Το Μουσείο Marker στεγάζεται σε έξι ιστορικά σπίτια και σε αυτό διοργανώνονται εκθέσεις που απεικονίζουν την ιστορία του χωριού.

    Ένα μέρος του μουσείου είναι διακοσμημένο όπως ήταν διακοσμημένο από την οικογένεια που έζησε εκεί μέχρι το 1932.

    Μπορείτε να κάνετε μια βόλτα προς τον φάρο που βρίσκεται σε μια γραφική τοποθεσία στην άκρη του νησιού. Ο πρώτος φάρος χτίστηκε το 1839 αλλά ο σημερινός φάρος είναι διατηρητέος ​​από το 1970. Τον φάρο δεν μπορείτε να τον επισκεφθείτε γιατί κατοικείται αλλά μια βόλτα έως στην άκρη του φάρου περπατώντας στο μονοπάτι επάνω στο ανάχωμα είναι μια πολύ όμορφη βόλτα ειδικά εάν ο καιρός είναι καλός.

    Μια ημερήσια εκδρομή στο Μάρκεν της Ολλανδίας
    Ο φάρος του Μάρκεν με το σπίτι του φαροφύλακα.

    Η πιο όμορφη βόλτα μας όμως, ήταν όταν φτάσαμε στο λιμάνι του Μάρκεν και περπατήσαμε κατά μήκος βλέποντας τα ιστιοφόρα τα αραγμένα στην προβλήτα. Σε μια επιγραφή διαβάσαμε πως έγραφε «καλώς ήρθατε στον παράδεισο».

    Μια ημερήσια εκδρομή στο Μάρκεν της Ολλανδίας
    Αντικρίζοντας το ιστορικό μικρό λιμανάκι του γοητευτήκαμε από την μοναδική ομορφιά του

    Φαγητό στο Marken

    Από τα χαρακτηριστικά πράσινα σπίτια της προκυμαίας πολλά από αυτά έχουν μετατραπεί σε καφέ και εστιατόρια. Καθίσαμε σε ένα από αυτά και απολαύσαμε το καφεδάκι μας αλλά δεν φύγαμε πριν γευτούμε και το τοπικό kibbeling (κομμάτια τηγανιτού μπακαλιάρου και σάλτσα με βάση τη μαγιονέζα) σε ένα όμορφο εστιατόριο στο λιμάνι.

    Περάσαμε και από το εργοστάσιο τυριών που μας περίμενε μια μεγάλη ποικιλία από τυριά, γεύσεις και αρώματα. Ό,τι έπρεπε για να κάνουμε λίγες προμήθειες για τη συνέχεια του ταξιδιού μας στην Ολλανδία.

    Επιστροφή στο Άμστερνταμ

    Επιστρέψαμε στο Άμστερνταμ περνώντας μέσα από ατελείωτα πράσινα χωράφια που τα λόγια μου δεν είναι αρκετά για να περιγράψουν την ομορφιά αυτής της φαινομενικά απλής εικόνας, η οποία όμως μου έμεινε χαραγμένη μέσα στο μυαλό μου ως μια από τις πιο δυνατές αναμνήσεις που έχω από το ταξίδι μας στην Ολλανδία!

    Μια ημερήσια εκδρομή στο Μάρκεν της Ολλανδίας
    Σε όλη την Ολλανδία υπάρχουν διάσπαρτοι ξύλινοι ανεμόμυλοι, το σήμα κατατεθέν της Ολλανδίας

    Διαβάστε περισσότερα ταξίδια στην Κατηγορία του Ανθομέλι: Ταξίδια στο ΕΞωτερικό

    Φτάσαμε στο κάμπινγκ (Camping Zeeburg Amsterdam) εμφανώς κουρασμένοι αλλά τόσο χαρούμενοι και γεμάτοι από εικόνες που χοροπηδούσαν μπροστά στα μάτια μας. Ήταν μια υπέροχη ημερήσια εκδρομή αυτή που κάναμε στο Μάρκεν η οποία μας γέμισε ταξιδιωτικές εμπειρίες και την οποία σας προτείνω να την πραγματοποιήσετε όταν ταξιδέψετε στην Ολλανδία. Εξ άλλου είναι τόσο κοντά στο Άμστερνταμ!

    Υ.Γ. Να έχετε πάντα καλά και ασφαλή ταξίδια. Σας προτείνω να ταξιδεύετε εάν είναι δυνατόν μαζί με τα παιδιά σας, γιατί όπως σας έχουμε πει Τα ταξίδια είναι προίκα για τα παιδιά μας!

    Με αγάπη

    μαμά Μαρία από το Ανθομέλι

    Pin it for later

    Μια ημερήσια εκδρομή στο Μάρκεν της Ολλανδίας από το Άμστερνταμ. Το Μάρκεν είναι ένα από τα διάσημα ψαροχώρια της Ολλανδίας με παραδοσιακά σπίτια
    Μια ημερήσια εκδρομή στο Μάρκεν της Ολλανδίας 17

    Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.

    mama Maria
    mama Maria
    Γεια σας! Είμαι η Μαρία, μητέρα της Κατερίνας και της Κάλης Εδώ και και χρόνια ταξιδεύουμε με το σύζυγό μου σε όλη την Ευρώπη και την Ελλάδα με το αυτοκινούμενό μας. Έχουμε επισκεφθεί μεγάλες και μικρές πόλεις, χωριά απόμερα και χωριά διάσημα, έχουμε γνωρίσει αξιοθέατα και μνημεία που δεν θα μπορούσαμε να τα γνωρίσουμε με διαφορετικό τρόπο. Τις ταξιδιωτικές αυτές εμπειρίες, πλαισιωμένες με δικές μας φωτογραφίες, ιστορικά στοιχεία και εξτρά πληροφορίες τις γράφω με το όνομα μαμά Μαρία και θα τις βρείτε στην κατηγορία ΤΑΞΙΔΙΑ του blog anthomeli

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    Διαβάστε Επίσης