ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

    Μια εκδρομή στο Βόλενταμ της Ολλανδίας

    Το Βόλενταμ που βρίσκεται στον κόλπο Μarkermeer είναι ένα από τα πιο όμορφα ψαροχώρια στην Βόρεια Ολλανδία. Από το 1357 οι κάτοικοι του μικρού χωριού Ένταμ που απείχε από τη  θάλασσα έσκαψαν ένα κανάλι προς την τότε Zuiderzee για να δημιουργήσουν ένα λιμάνι για τις καθημερινές τους ανάγκες. Κατόπιν αγρότες και ντόπιοι ψαράδες εγκαταστάθηκαν εκεί και έτσι σχηματίστηκε μια νέα κοινότητα, το Βόλενταμ. Σήμερα το Βόλενταμ (Volendam) είναι γνωστό για τα όμορφα πολύχρωμα σπίτια του κατά μήκος της προκυμαίας με τις όμορφες ξύλινες προσόψεις αλλά και για τα παλιά αλιευτικά σκάφη που είναι αγκυροβολημένα στο λιμάνι του. Σίγουρα είναι ένας τουριστικός προορισμός, που αξίζει να επισκεφθείτε συνδυάζοντας με την επίσκεψή σας στο Άμστερνταμ.

    Μια εκδρομή στο Βόλενταμ της Ολλανδίας
    Το Βόλενταμ έχει ονομαστεί και  «μαργαριτάρι της λίμνης Zuiderzee»

    Διαβάστε για τα πιο σημαντικά αξιοθέατα του Άμστερνταμ: Που να πάτε και τι να δείτε στο Άμστερνταμ

    Εκδρομή στο Βόλενταμ

    Μετά από τη γνωριμία μας με το Enkhuizen και το Ένταμ, η οδική μας διαδρομή στις ολλανδικές ακτές συνεχίστηκε. Σειρά τώρα είχε να γνωρίσουμε και το Βόλενταμ τη μικρή αυτή ολλανδική πόλη που βρίσκεται πάνω και πίσω από τα μεγάλα αναχώματα του κόλπου που έχουν χτιστεί για την προστασία τους από την πλημμύρα. Στο μικρό παλιό και γραφικό λιμάνι του Βόλενταμ υπάρχουν ακόμα τα ψαράδικα σπίτια που μπορεί σήμερα να μην κατοικούνται από ψαράδες διατηρούν όμως τις αρχικές προσόψεις τους.

    Αν δεν ταξιδεύετε με το δικό σας μεταφορικό μέσο αλλά θέλετε να επισκεφθείτε το Βόλενταμ, το Μαρκεν και τους ανεμόμυλους τότε σας προτείνουμε αυτή την ημερήσια εκδρομή: Tickets for Volendam, Marken & Windmills All Inclusive Tour

    Αν πάλι θέλετε να επισκεφθείτε, με αφετηρία το Άμστερνταμ, το Ένταμ, το Μαρκεν και το Βόλενταμ αλλά και τους παραδοσιακούς ανεμόμυλους τότε μπορείτε να κλείσετε αυτή την εκδρομή.

    Μια εκδρομή στο Βόλενταμ της Ολλανδίας
    Τα ξύλινα σπιτάκια, οι κινητές γέφυρες και τα παλιά πλοία δίνουν στο Βόλενταμ έναν ρομαντισμό

    Διαβάστε για την οδική διαδρομή μας στα διάσημα ψαροχώρια της Ολλανδικής υπαίθρου:

    Το μουσείο Zuiderzee στο Enkhuizen της Ολλανδίας

    Μια βόλτα στο Ένταμ της Ολλανδίας

    Ένταμ

    Το Βόλενταμ είναι ένα από τα πιο γραφικά χωριά στις όχθες της λίμνης Ijsselmeer και απέχει μόνο 20 χλμ. από το Άμστερνταμ. Αυτό το κάνει να είναι ένας πολύ δημοφιλής τουριστικός προορισμός για τους τουρίστες αλλά και για τους ίδιους τους Ολλανδούς για μια εκδρομή ενός Σαββατοκύριακου.

    Εσείς εάν θέλετε να επισκεφθείτε το Βόλενταμ και δεν έχετε δικό σας αυτοκίνητο μπορείτε να πάρετε από τον κεντρικό σταθμό του Άμστερνταμ το λεωφορείο Νο 316.

    Πώς θα βρω την οικονομικότερη επιλογή για ενοικίαση αυτοκινήτου

    Το DiscoverCars.com είναι πρωτοπόρος στις online κρατήσεις ενοικίασης αυτοκινήτωνΣυγκρίνει προσφορές ενοικίασης αυτοκινήτων από πολλές εταιρείες, ώστε να μπορείτε να επιλέξετε ποια είναι η καλύτερη για το ταξίδι σας. Περιλαμβάνει όλες τις υποχρεωτικές χρεώσεις, φόρους και πρόσθετα στην αναγραφόμενη τιμή, ώστε να μην υπάρχουν εκπλήξεις όταν φτάσετε στο γραφείο ενοικίασης. Με την υπηρεσία αυτή σας δίνονται επιλογές ώστε να διαλέξετε το αυτοκίνητο που θα νοικιάσετε και βέβαια να βρείτε την τιμή που σας συμφέρει!

    Στο DiscoverCars μπορείτε αναζητήσετε την οικονομικότερη επιλογή για ενοικίαση αυτοκινήτου.

    Μια εκδρομή στο Βόλενταμ της Ολλανδίας
    Ένα αξιοθέατο στο Βόλενταμ είναι και τα παλιά αλιευτικά σκάφη που βρίσκονται στο λιμάνι του

    Εάν ταξιδεύετε στο Άμστερνταμ την άνοιξη και έχετε περιορισμένο χρόνο για εκδρομές σας προτείνω να επισκεφθείτε την περιοχή που είναι οι φυτείες με τις τουλίπες. Τον υπόλοιπο καιρό δεν αξίζει να πάτε στο πάρκο keukenhof με τις τουλίπες γιατί δεν είναι η εποχή της ανθοφορίας τους. Τότε όλοι οι δρόμοι οδηγούν στα ψαροχώρια της Ολλανδίας.

    Πάρκινγκ στο Βόλενταμ

    Από το Ένταμ που διανυκτερεύσαμε δεν χρειαζόταν να πάμε και πολύ μακριά, για να επισκεφθούμε το Βόλενταμ, αφού αυτές οι πόλεις είναι πλέον ενωμένες. Απλά μετακινήσαμε το αυτοκινούμενο από το πάρκινγκ του Ένταμ και παρκάραμε σε ένα πάρκινγκ κατοίκων στο Βόλενταμ επί της οδού Vissersstraat που για καλή μας τύχη ένας από αυτούς του κατοίκους μας έδωσε τη θέση του για μερικές ώρες που θα μέναμε στο Βόλενταμ.

    Μια εκδρομή στο Βόλενταμ της Ολλανδίας
    Το πάρκινγκ στην οδό Vissersstraat του Βόλενταμ

    Υπάρχουν όμως και πολλά πάρκινγκ στην πόλη που μπορείτε να παρκάρετε Σας δίνω συντεταγμένες από τρία πάρκινγκ του Βόλενταμ για να οδηγηθείτε σε αυτά:

    PARKEREN GPS 52.49139   5.07062

    MARINA PARK   GPS 52.48959   5.06123 όπου διαθέτει δωρεάν θέσεις στάθμευσης για μια μέρα στο Volendam αλλά απέχει περίπου 10 με 15 λεπτά με τα πόδια για να φτάσετε στο τουριστικό λιμανάκι όπου πηγαίνουν όλοι οι επισκέπτες.

    PARALLEWEG 2 PARKING 52.49877  5.07901 πολύ κοντά στο κέντρο τη πόλης. Έχει θέσεις και για αυτοκινούμενα.

    Μια εκδρομή στο Βόλενταμ της Ολλανδίας
    Στο Βόλενταμ τα σπίτια του ενθουσιάζουν τον κάθε επισκέπτη όπως και η καθαριότητα, η τάξη και η ομορφιά που επικρατεί παρά το πλήθος των τουριστών που το κατακλύζουν

    Διαβάστε την ανάρτηση: Διαμονή με αυτοκινούμενο στην Ευρώπη. Camper Stop ή Park and Ride (P+R)

    Οι ζωγράφοι του Βόλενταμ

    Από τη δεκαετία του 1880 ακόμη το Βόλενταμ είχε γίνει ένας τόπος όπου πήγαιναν ζωγράφοι να κατοικήσουν γιατί ήθελαν να ζωγραφίσουν την φύση, να εμπνευστούν από το γραφικό λιμάνι του αλλά και από την ίδια το ψαράδικο χωριό το οποίο παρέμενε αυθεντικό στη διάρκεια των χρόνων. Έως στις αρχές του 20ου αιώνα το Βόλενταμ είχε γίνει στέκι καλλιτεχνών, όπως του Πάμπλο Πικάσο, του Ρενουάρ και πολλών άλλων.

    Μια εκδρομή στο Βόλενταμ της Ολλανδίας
    Το Βόλενταμ κατόρθωσε έως τις μέρες μας να διατηρήσει  την αυθεντική ατμόσφαιρα ενός  χωριού

    Ακολουθήστε με στο instagram για περισσότερες ταξιδιωτικές πληροφορίες.

    Οι πιο πολλοί από τους ζωγράφους που ερχόταν στο Βόλενταμ στα τέλη του 19ου αι. για να ζωγραφίσουν απόψεις της πόλης έμεναν στο παραλιακό ξενοδοχείο Spaander. Το ξενοδοχείο στη συνέχεια έγινε στέκι και ξένων καλλιτεχνών με συνέπεια να γίνει γνωστή η μοναδική ομορφιά του Βόλενταμ σε όλο τον κόσμο.

    Μια εκδρομή στο Βόλενταμ της Ολλανδίας
    Μην παραλείψετε να πιείτε τον καφέ σας στο ξενοδοχείο Art Hotel Spaander στο Βόλενταμ(φωτογραφία)για να θαυμάσετε μερικούς από τους διάσημους πίνακες των ζωγράφων

    Σήμερα το ξενοδοχείο ονομάζεται Art Hotel Spaander και το καφέ του είναι διακοσμημένο με πίνακες των ζωγράφων που έπαιρναν οι ιδιοκτήτες αντί χρημάτων. Το ξενοδοχείο το οποίο βρίσκεται στο παλιό λιμάνι της πόλης διαθέτει στη συλλογή του πάνω από 1300 πίνακες, ενώ πολλοί εξ αυτών εκτίθενται και σε διάσημα μουσεία

    Χάρτης

    Αξιοθέατα στο Βόλενταμ

    Περίπατος στον προκυμαία (Haven Street)

    Περπατήσαμε στον παραλιακό δρόμο, στο πιο τουριστικό μέρος του Βόλενταμ, που το κύριο μέρος του βρίσκεται στον πεζόδρομο Haven Street. Όλα τα σπιτάκια της παραλίας έχουν μετατραπεί σε μικρά τουριστικά καταστήματα αλλά και σε στέκια γρήγορου φαγητού. Πολλές φορές ο πεζόδρομος ήταν τόσο γεμάτος από τουρίστες που δεν μπορούσαμε να περπατήσουμε και στεκόμασταν στην άκρη για να περάσει το μεγάλο πλήθος των τουριστών. Αυτοκίνητα βέβαια δεν κυκλοφορούν στο σημείο εκείνο, οπότε όλα τα αξιοθέατα έπρεπε να τα δούμε περπατώντας. Ήταν όμως μια όμορφη βόλτα και ακόμα και τώρα μετά τόσα χρόνια εκείνη η εικόνα δεν μου έχει φύγει από το μυαλό μου.

    Μια εκδρομή στο Βόλενταμ της Ολλανδίας
    Η διάσημη προκυμαία (Haven Street) του Βόλενταμ που είναι πάντα γεμάτη από κόσμο

    Φαγητό στο Βόλενταμ

    Κουρασμένοι πλέον από τη μεγάλη βόλτα που κάναμε για να δούμε τα αξιοθέατα είπαμε επιτέλους να φάμε. Οι μυρωδιές από τα εστιατόρια που σερβίρουν λιχουδιές από ψάρι στον παραλιακό πεζόδρομο του λιμανιού μας έσπασαν τη μύτη. Δεν αντέξαμε και φυσικά φάγαμε. Όρθιοι! Όπως όλος ο κόσμος. Το κύριο φαγητό τους ήταν ότι είχε σχέση με ψάρι σε όλες του τις μορφές, είτε το θέλαμε να το πάρουμε σε σάντουιτς, είτε σε ένα πρόχειρο πιάτο. Τηγανιτό, παστό (Herring), ψητό, fish and chips και άλλα.

    Μια εκδρομή στο Βόλενταμ της Ολλανδίας
    Ένα σάντουιτς μα ψάρι των ολλανδικών ακτών πρέπει οπωσδήποτε να το γευτείτε όταν επισκεφθείτε το Βόλενταμ

    Χαρακτηριστικό όλων των εστιατορίων ήταν πως πολλές σερβιτόρες ήταν ντυμένες με τα παραδοσιακά ολλανδέζικα ρούχα. Μετά από το γρήγορο γεύμα μας επιβάλλονταν να καθίσουμε σε ένα από τα πολλά καφέ του λιμανιού για να απολαύσουμε και την παραδοσιακή τους βάφλα, απολαμβάνοντας και τη θέα προς τη θάλασσα.

    Μια εκδρομή στο Βόλενταμ της Ολλανδίας
    Μαγευτικό το λιμάνι το γεμάτο με παραδοσιακά πλοιάρια

    Διαβάστε την ανάρτηση: Η προετοιμασία ενός οδικού ταξιδιού στην Ευρώπη

    Ψώνια στο Βόλενταμ

    Στο Βόλενταμ τα τοπικά καταστήματα με σουβενίρ είναι διάσπαρτα στα στενά δρομάκια. Ήταν σαν βρισκόμασταν σε ένα μεγάλο πανηγύρι με όλους αυτούς τους ανθρώπους που μπαινόβγαιναν μέσα σε αυτά. Πολύχρωμες εικόνες από τα μαγαζιά που είχαν βγάλει την πραμάτεια τους έξω αλλά και από τις σημαίες που είχαν στις προσόψεις των σπιτιών τους.

    Μια εκδρομή στο Βόλενταμ της Ολλανδίας
    Ο κεντρικός δρόμος της αγοράς στο Βόλενταμ

    Στα καταστήματα με σουβενίρ  που είναι ανοιχτά επτά ημέρες την εβδομάδα υπάρχουν πολλά αναμνηστικά που θα μπορούσε κανείς να αγοράσει, αλλά ένα ζευγάρι ξύλινα τσόκαρα ή ένα παραδοσιακό τσαντάκι κεντημένο στο χέρι, νομίζω πως θα ήταν ένα πολύ καλό αναμνηστικό δώρο.

    Μια εκδρομή στο Βόλενταμ της Ολλανδίας
    Δεν είναι πολύ όμορφα αυτά τα αναμνηστικά δωράκια;

    Μπορεί ο παραλιακός δρόμος να μας φάνηκε πως ήταν το κύριο αξιοθέατο της πόλης, όμως μπορώ να πω πως και ολόκληρη η πόλη ήταν κατάλληλη για περιήγηση την οποία εξερευνήσαμε με τα πόδια. Ήταν μια απόλαυση όταν μπήκαμε μέσα στον μικρό λαβύρινθο από στενά δρομάκια και με τα καλοδιατηρημένα σπίτια όπου επικρατούσε τάξη και καθαριότητα. Ο κάθε δρόμος είχε τα δικά του χαρακτηριστικά ξύλινα σπίτια με τις τριγωνικές σκεπές τους και βαμμένα σε άσπρο και πράσινο χρώμα.

    Μια εκδρομή στο Βόλενταμ της Ολλανδίας
    Στενά δρομάκια, με τα χαρακτηριστικά πράσινα ξύλινα σπίτια με τις τριγωνικές κορυφές τους στο Βόλενταμ

    Περιοχή Doolhof και De Dijk van

    Εντυπωσιαστήκαμε πως αυτή η μικρή πόλη Βόλενταμ έχει διατηρήσει ακόμη την αυθεντική ατμόσφαιρα ενός χωριού ψαράδων και αυτό το είδαμε επιπλέον όταν περπατήσαμε στον λαβύρινθο που δημιουργούν τα μικρά σπιτάκια και τα κανάλια της περιοχής Doolhof, που βρίσκεται πίσω από το λιμάνι και μας έκαναν να αισθανθούμε την ομορφιά του παρελθόντος. Πολύ όμορφο και ενδιαφέρον μέρος ήταν και η περιοχή De Dijk van Volendam που την περπατήσουμε μήπως και δούμε καμιά «μικρή Ολλανδέζα»!

    Μια εκδρομή στο Βόλενταμ της Ολλανδίας
    Το Βόλενταμ “το μαργαριτάρι της βόρειας Ολλανδίας” είναι ένας πολύ δημοφιλής τουριστικός προορισμός.

    Αν και εμείς δεν είδαμε κάποια γυναίκα να φοράει τα παραδοσιακά ρούχα της Ολλανδίας αλλά διαβάζοντας τον ταξιδιωτικό μου οδηγό, έμαθα πως περίπου  50 γυναίκες κυρίως ηλικιωμένες φορούν ακόμα την πιο αναγνωρίσιμη παραδοσιακή φορεσιά στην καθημερινότητά τους.

    Η παραδοσιακή Ολλανδική ενδυμασία και το φεστιβάλ

    Η πιο αναγνωρίσιμη παραδοσιακή ενδυμασία της Ολλανδίας προέρχεται από το γραφικό ψαροχώρι Βόλενταμ και είναι γνωστή ως “Volendammer klederdracht”. Έχει βαθιές ιστορικές ρίζες και εξακολουθεί να αποτελεί σύμβολο της πολιτιστικής ταυτότητας του χωριού. Πλέον τη φορεσιά αυτή που φορούσαν χρόνια πριν, με το άσπρο μυτερό καπέλο από δαντέλα στο κεφάλι, το άσπρο μπούστο με τη ριγέ ποδιά και τα ξύλινα τσόκαρα στα πόδια που ήταν ιδανικά για τις λασπώδεις περιοχές που ζούσαν λίγες γυναίκες ακόμα τη φορούν.

    Μια εκδρομή στο Βόλενταμ της Ολλανδίας
    Αυτή είναι μια ξύλινη απεικόνιση της παλιάς οικογενειακής καθημερινότητας. Πρότυπο και για φωτογράφιση

    Όμως φοριέται συχνά σε ειδικές περιστάσεις, σε γιορτές και σε πολιτιστικά φεστιβάλ. Ένα από αυτά είναι το Volendammer Kermis που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο Volendam. Είναι μια γιορτή που ξεκίνησε τον 18ο αιώνα και από τότε διοργανώνεται κάθε χρόνο το πρώτο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου, προσελκύοντας τόσο ντόπιους όσο και επισκέπτες από όλη τη χώρα και όχι μόνο.

    Πρόταση φωτογράφισης

    Μπορείτε να βγάλετε μια αναμνηστική φωτογραφία με την παραδοσιακή ενδυμασία σε έναν από τους φωτογράφους που υπάρχουν στο Dijk, όπως στο Foto de Boer, ένα φωτογραφικό στούντιο μπροστά στο παλιό λιμάνι. Το ισόγειο είναι κατάστημα με σουβενίρ και ο πρώτος όροφος είναι ο χώρος της φωτογραφίας. Θα ντυθείτε Ολλανδέζες, είτε με παρέα, είτε μόνες, και αφού πάρετε την πόζα σας κρατώντας ένα ακορντεόν στα χέρια ή λουλούδια ή ένα κεφάλι τυρί μπροστά σε ένα ολλανδικό σκηνικό π. χ. το λιμάνι ή το εσωτερικό ενός σπιτιού, θα έχετε βγάλει την ομορφότερη αναμνηστική φωτογραφία του ταξιδιού σας. Πατήστε εδώ.

    Μουσεία στο Βόλενταμ

    Volendam Museum

    Το Volendam Museum στεγάζεται σε ένα κτίσμα του 18ου αιώνα και διαθέτει μια μόνιμη έκθεση για την ιστορία του Βόλενταμ.  Ιδιαίτερη έμφαση έχουν δώσει στην παραδοσιακή ενδυμασία και τους ιστορικούς εσωτερικούς χώρους των σπιτιών αναπαριστώντας την καθημερινότητα με αντικείμενα και κούκλες ανθρώπινων διαστάσεων. Το μουσείο διαθέτει επίσης μια συλλογή από πίνακες, γλυπτά και άλλα αντικείμενα που απεικονίζουν τη ζωή και τον πολιτισμό του ολλανδικού χωριού. Στο μουσείο θα βρείτε και ένα μικρό κατάστημα δώρων.

    Experience Volendam: Historical Museum and Photography studio

    Ένα άλλο ενδιαφέρον μουσείο είναι και το Experience Volendam: Historical Museum and Photography studio που χάρη στην τεχνολογία της εικονικής πραγματικότητας, οι επισκέπτες μπορούν να ταξιδέψουν εκατό χρόνια πίσω στο χρόνο για να γνωρίσουν το Volendam όταν ήταν ακόμα απλώς ένα μικρό ψαροχώρι.

    Μια εκδρομή στο Βόλενταμ της Ολλανδίας
    Σε έναν από τους κεντρικούς δρόμους του Βόλενταμ

    Μουσείο τυριού

    Αυτό το μουσείο βρίσκεται στο λιμάνι και αξίζει να κάνετε μια επίσκεψη. Εκτός από την περιήγησή σας θα μάθετε από τις Ολλανδέζες τυροκόμους πως φτιάχνονται τα τυριά, θα δοκιμάσετε και αν σας αρέσει κάποιο ίσως θελήσετε να αγοράσετε μέσα από τη μεγάλη ποικιλία τυριών που διαθέτει. Η επίσκεψη είναι δωρεάν. Επίσης από εδώ μπορείτε να πάρετε και έναν χάρτη με όλα τα αξιοθέατα του Βόλενταμ ώστε να ξέρετε που βρίσκονται για να μην ταλαιπωρηθείτε στην αναζήτηση.

    Κάντε μια πρωτότυπη δραστηριότητα: Volendam: Εργαστήριο τυροκομίας 2,5 ωρών & ξενάγηση για την παρασκευή τσόχας

    Μια εκδρομή στο Βόλενταμ της Ολλανδίας
    Όπως το Ένταμ και το νησάκι Μάρκεν, έτσι και το Βόλενταμ είναι ένας δημοφιλής προορισμός για ημερήσιες εκδρομές, όχι πολύ μακριά από το Άμστερνταμ.

    Στο Βόλενταμ (Volendam) περάσαμε μια ολόκληρη μέρα. Το ευχαριστηθήκαμε και διαπιστώσαμε πως αν και είναι ένας τουριστικός προορισμός με πολλά καταστήματα, εστιατόρια και καφετέριες άξιζε που βρεθήκαμε εκεί και απολαύσαμε την αυθεντικότητά του η οποία εξακολουθεί να πλανάται σε όλο το χωριό. Εξ άλλου είμαι σίγουρη πως ένα ταξίδι στο Άμστερνταμ θα είναι πάντα μισό εάν δεν επισκεφθεί κανείς και κάποια από τα χωριά της Ολλανδίας τα οποία κρατούν τη δική τους κουλτούρα και πολιτισμό. Το ταξίδι στο Βόλενταμ μας αποζημίωσε και επιβεβαίωσε αυτή μου τη σιγουριά. Είναι ένα ολλανδικό χωριό από αυτά που δεν θα ξεχάσουμε ποτέ!

    Μια εκδρομή στο Βόλενταμ της Ολλανδίας
    Στα μαγνητάκια απεικονίζονται τα χαρακτηριστικά σπίτια του Άμστερνταμ

    Διαβάστε περισσότερα ταξίδια στην Κατηγορία του Ανθομέλι: Ταξίδια στο ΕΞωτερικό

    Το ταξίδι μας στις ολλανδικές ακτές του κόλπου Μarkermeer συνεχίζεται στο νησί Marken (Μάρκεν).

    Με αγάπη

    μαμά Μαρία από το Ανθομέλι

    Pin it for later

    Το Βόλενταμ απέχει 20 χλμ. από το Άμστερνταμ και είναι ιδανικός προορισμός για μια  εκδρομή. Αξιοθέατα, μουσεία, ξύλινα σπίτια, παλιά πλοία και φαγητό με ψάρια.
    Μια εκδρομή στο Βόλενταμ της Ολλανδίας 20

    Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.

    mama Maria
    mama Maria
    Γεια σας! Είμαι η Μαρία, μητέρα της Κατερίνας και της Κάλης Εδώ και και χρόνια ταξιδεύουμε με το σύζυγό μου σε όλη την Ευρώπη και την Ελλάδα με το αυτοκινούμενό μας. Έχουμε επισκεφθεί μεγάλες και μικρές πόλεις, χωριά απόμερα και χωριά διάσημα, έχουμε γνωρίσει αξιοθέατα και μνημεία που δεν θα μπορούσαμε να τα γνωρίσουμε με διαφορετικό τρόπο. Τις ταξιδιωτικές αυτές εμπειρίες, πλαισιωμένες με δικές μας φωτογραφίες, ιστορικά στοιχεία και εξτρά πληροφορίες τις γράφω με το όνομα μαμά Μαρία και θα τις βρείτε στην κατηγορία ΤΑΞΙΔΙΑ του blog anthomeli

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    Διαβάστε Επίσης