ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

    Μια βόλτα στο Ένταμ της Ολλανδίας

    Ξεκινήσαμε την οδική διαδρομή που είχαμε επιλέξει να κάνουμε στη λίμνη Markermeer από το Enkhuizen, όπου την προηγούμενη ημέρα είχαμε απολαύσει την ξενάγησή μας στο υπαίθριο μουσείο Zuiderzee με τα παραδοσιακά σπίτια, για τη γραφική μικρή πόλη Ένταμ που θα ήταν η επόμενη στάση μας. Η πόλη Ένταμ μπορεί να είναι μικρή, όμως η φήμη της είναι μεγάλη και είναι παγκοσμίως διάσημη για το τυρί που παράγει. Σίγουρα και σε εσάς δεν θα είναι άγνωστο το όνομα της πόλης Ένταμ το οποίο είναι συνυφασμένο με το διάσημο κίτρινο τυρί Ένταμ Ολλανδίας.

    Μάθετε τα πάντα για το Άμστερνταμ: Που θα πάτε και τι θα δείτε στο Άμστερνταμ

    Μια βόλτα στο Ένταμ της Ολλανδίας
    Το Ένταμ είναι ιδιαίτερα όμορφο γεμάτο από στενά κανάλια, που στις όχθες τους έχουν σπίτια από την Χρυσή Εποχή και διασχίζονται από ξύλινες γέφυρες

    Το Ένταμ απέχει από το Άμστερνταμ 24 χλμ. και από το Enkhuizen 40 χλμ. Είναι μια πολύ όμορφη επιλογή να κάνετε μια ημερήσια εκδρομή με το αυτοκίνητό σας στο Ένταμ ή μια road trip διαδρομή στα ψαροχώρια της λίμνης Markermeer. Το Ένταμ επειδή δεν διαθέτει σιδηροδρομικό σταθμό μπορείτε να το επισκεφθείτε μόνο με λεωφορείο που θα το πάρετε από τον κεντρικό σταθμό του Άμστερνταμ, ή με μια οργανωμένη εκδρομή.

    Ημερήσιες εκδρομές από το Άμστερνταμ με τους καλύτερους του είδους

    Marken, Volendam και Edam. Ολοήμερη εκδρομή από το Άμστερνταμ

    Από το Άμστερνταμ: Μάρκεν: Zaanse Schans, Edam, Volendam & Marken Bus Tour

    Από το Άμστερνταμ: Μάρκεν: Zaanse Schans, Edam, Volendam & Marken Bus Tour

    Διαβάστε το δικό μας road trip στα ψαροχώρια της Ολλανδίας:

    Πώς θα βρω την οικονομικότερη επιλογή για ενοικίαση αυτοκινήτου

    Το DiscoverCars.com είναι πρωτοπόρος στις online κρατήσεις ενοικίασης αυτοκινήτωνΣυγκρίνει προσφορές ενοικίασης αυτοκινήτων από πολλές εταιρείες, ώστε να μπορείτε να επιλέξετε ποια είναι η καλύτερη για το ταξίδι σας. Περιλαμβάνει όλες τις υποχρεωτικές χρεώσεις, φόρους και πρόσθετα στην αναγραφόμενη τιμή, ώστε να μην υπάρχουν εκπλήξεις όταν φτάσετε στο γραφείο ενοικίασης. Με την υπηρεσία αυτή σας δίνονται επιλογές ώστε να διαλέξετε το αυτοκίνητο που θα νοικιάσετε και βέβαια να βρείτε την τιμή που σας συμφέρει!

    Στο DiscoverCars μπορείτε αναζητήσετε την οικονομικότερη επιλογή για ενοικίαση αυτοκινήτου.

    Το καταπράσινο ολλανδικό τοπίο

    Η διαδρομή που κάναμε από το Enkhuizen για να φτάσουμε στο Ένταμ αν και μικρή ήταν φανταστική! Οδηγήσαμε στους δρόμους Ν307 και Ν247 μέσα σε όμορφα τοπία, καταπράσινη φύση και ατελείωτα λιβάδια. Το ολλανδικό τοπίο ήταν αυτό που έχουμε όλοι στο μυαλό μας. Απέραντο πράσινο, επίπεδες περιοχές, πρόβατα και αγελάδες να βόσκουν αμέριμνες και όλο από κάπου να ξεφυτρώνει και ένας ανεμόμυλος.

    Από τους χιλιάδες ανεμόμυλους που υπήρχαν κάποτε στην Ολλανδία σήμερα σώζονται γύρω στους 950, πολλοί από τους οποίους λειτουργούν ακόμα.

    Μια βόλτα στο Ένταμ της Ολλανδίας
    Απέραντα πράσινα λιβάδια της Ολλανδίας όπου βόσκουν αγελάδες για να παραχθούν τα διάσημα τυριά Edam και Gouda

    Όταν μπήκαμε στον δρόμο Ν247 σε όλη τη διαδρομή μας έως και το Ένταμ κυλούσε δίπλα μας ένα κανάλι και είχαμε παρέα και δεκάδες ποδηλάτες αφού δίπλα στο δρόμο μας υπήρχε και ένας ποδηλατόδρομος. Πολλοί ποδηλάτες ποδηλατούν σε αυτή τη διαδρομή αφού η απόσταση του Edam και της διπλανής πόλης Hoorn είναι μόλις 20 χλμ. (βλέπε χάρτη)

    Το Hoorn ήταν κατά τον 16ο αι. σημαντική ναυτική βάση και γιαυτό ονομάστηκε “πόλη της Χρυσής Εποχής”. Υπάρχουν μέσα στην πόλη περίτεχνα διακοσμημένα σπίτια τα οποία μαρτυρούν την ιστορία της. Σε αυτήν γεννήθηκαν διάσημοι εξερευνητές, όπως αυτός που πέρασε από το ακρωτήριο της Νότιας Αμερικής και το ονόμασε “ακρωτήριο Χορν” από το όνομα της γενέτειράς του και αυτός που ανακάλυψε την Μπατάβια δηλ. τη σημερινή Τζαμάικα. Αξίζει να κάνετε μια επίσκεψη και σε αυτή την πόλη.

    Μια βόλτα στο Ένταμ της Ολλανδίας
    Τι υπέροχη διαδρομή και τι υπέροχα να κάνεις ποδηλατάδα σε ένα τέτοιο μέρος!

    Ακολουθήστε με στο instagram για περισσότερες ταξιδιωτικές πληροφορίες.

    Η λίμνη Markermeer

    Η λίμνη Markermeer δημιουργήθηκε το 1976 όταν κατασκευάστηκε το ανάχωμα Houtribdijk από το Enkhuizen έως και το Lelystad στην απέναντι πλευρά της Ολλανδίας. Επάνω του περνάει ο δρόμος Ν302 και χωρίζει τη θαλάσσια περιοχή IJsselmeer στα δύο, δημιουργώντας τη λίμνη Markermeer. Η αρχική σκέψη ήταν η περιοχή αυτή να γίνει Πόλντερ, δηλαδή να αποστραγγιστεί και να γίνει κομμάτι ξηράς αλλά η υλοποίηση του σχεδίου αναβλήθηκε και θεωρείται πλέον απίθανο να γίνει κάτι τέτοιο στο μέλλον.

    Μια βόλτα στο Ένταμ της Ολλανδίας
    Η λίμνη Markermeer καθιερώθηκε πλέον ως χώρος αναψυχής, έχοντας στις όχθες της διάσημες και ονομαστές πόλεις.

    Η πανέμορφη πόλη Ένταμ

    Φτάσαμε στο πανέμορφο Ένταμ μετά από μια απολαυστική διαδρομή μέσα στις ατελείωτες φάρμες και στα κανάλια που σχηματίζονται γύρω από τη λίμνη Markermeer. Η πόλη Ένταμ από την πρώτη ματιά μας γοήτευσε. Αφήσαμε στο πάρκινγκ το αυτοκινούμενο και ξεκινήσαμε με τα πόδια για να εξερευνήσουμε την πόλη. Για να φτάσουμε στο ποτάμι που τη διασχίζει έπρεπε να μπούμε στα στενά πλακόστρωτα δρομάκια που τα περισσότερα ήταν πεζόδρομοι.

    Πως και που να παρκάρετε με το αυτοκινούμενο στην Ευρώπη: Διαμονή με αυτοκινούμενο στην Ευρώπη. Camper Stop ή Park and Ride (P+R)

    Μια βόλτα στο Ένταμ της Ολλανδίας
    Το Ένταμ είναι πραγματικά μαγευτικό!

    Όμορφα σπίτια βαμμένα τα περισσότερα σε πράσινο σκούρο χρώμα με κάποια από αυτά να διατηρούν στο ακέραιο τον ιστορικό τους χαρακτήρα. Όλα με την τριγωνική τους στέγη, ισόγεια με σοφίτα και όλα με πανέμορφες λουλουδιασμένες αυλές. Εντύπωση μας έκανε η γαλήνια ατμόσφαιρα που επικρατούσε και έκανε την πόλη ακόμα πιο γοητευτική

    Για τι άλλο είναι γνωστό το Ένταμ;

    Μπορεί η φήμη του Ένταμ σήμερα να συνδέεται με το διάσημο τυρί του, η ιστορία του όμως ξεκινάει από τον 12ο αιώνα. Αναζητώντας γη για να κατοικήσουν κάποιοι αγρότες και ψαράδες έχτισαν τις φτωχικές καλύβες τους σε αυτήν εδώ την περιοχή λίγο πιο μακριά από τις όχθες της λίμνης ανοίγοντας ένα κανάλι για να επικοινωνούν με τη θάλασσα. Το μικρό χωριό σύντομα αναπτύχθηκε σε ένα σημαντικό λιμάνι και εμπορικό κέντρο.

    Μια βόλτα στο Ένταμ της Ολλανδίας
    Στο μεγάλο κανάλι του ποταμού στο Ένταμ είναι αγκυροβολημένα μικρά και μεγάλα σκάφη, ακόμα και ιστιοφόρα

    Κατά το 17ο αιώνα όταν η Ολλανδία ζούσε στη Χρυσή Εποχή και γνώρισε μεγάλο πλούτο και άνθισε το εμπόριο, το Ένταμ ανέπτυξε την ναυπηγία του κατασκευάζοντας πλοία που ταξίδευαν στους θαλάσσιους δρόμους του εμπορίου. Παράλληλα εξήγαγε και τα κίτρινα τυριά με το πορτοκαλί περίβλημα που το έκανε διάσημο από τότε σε όλο τον κόσμο.

    Διαβάστε την ανάρτηση: Η προετοιμασία ενός οδικού ταξιδιού στην Ευρώπη

    Αξιοθέατα στο Ένταμ

    Στην ξενάγησή μας μέσα στην πόλη, παρέα με τον ταξιδιωτικό μου οδηγό, ανακαλύψαμε πολλά παλιά κτίρια και αξιόλογα αξιοθέατα που έκαναν τη βόλτα μας πολύ ενδιαφέρουσα. Στην πλατεία Dam το κτίριο του παλιού Δημαρχείου (1737) με το έμβλημα στην πρόσοψη, δέσποζε για να θυμίζει σε όλους την παλιά αίγλη της πόλης.

    Μια βόλτα στο Ένταμ της Ολλανδίας
    Το κτίριο του Παλαιού Δημαρχείου στην κεντρική πλατεία του Ένταμ

    Η Grote Kerk (Μεγάλη Εκκλησία)

    Η Grote Kerk (Μεγάλη Εκκλησία), αφιερωμένη στον Άγιο Νικόλαο, ήταν άκρως εντυπωσιακή όταν μπήκαμε μέσα, με τα βιτρό παράθυρα του 17ου αιώνα να πλημμυρίζουν με φως όλη την εκκλησία. Ο ναός είναι γνωστός για τα καμπάνες του 16ου αι. που λειτουργούν με πλήκτρα. Στο εσωτερικό του ναού δίνονται πολλές φορές συναυλίες κλασικής μουσικής και φιλοξενούνται και εκθέσεις τέχνης.

    Μια βόλτα στο Ένταμ της Ολλανδίας
    Η Grote Kerk είναι μια από τις μεγαλύτερες εκκλησίας στην Ολλανδία.

    Μουσείο Ένταμ

    Στο Μουσείο Ένταμ, το οποίο στεγάζεται στο παλαιότερο πέτρινο κτίριο που σώζεται από το 1530 παρουσιάζεται η ιστορία της περιοχής. Σήμερα χρησιμοποιείται για δεξιώσεις γάμων. Σύμφωνα με κάποιες φήμες το κτίριο χτίστηκε από έναν ηλικιωμένο ναυτικό και το εσωτερικό του το διαμόρφωσε ως πλοίο για να του θυμίζει τα ταξίδια του στη θάλασσα αλλά και γιατί ο καπετάνιος δεν άντεχε να κοιμάται εκτός της κουκέτας του πλοίου!

    Μια βόλτα στο Ένταμ της Ολλανδίας
    Είναι άξιο θαυμασμού για το πόσα λουλούδια έχει η πόλη. Παντού βλέπεις λουλούδια. Στις γέφυρες, στις αυλές των σπιτιών, στα παράθυρα, ακόμα και στα δημοτικά κτίρια!

    Ακολουθήστε μας στο instagram

    Η ξύλινη γέφυρα Kwakelbrug

    Ο περίπατος στις όχθες των καναλιών μας οδήγησε και στην ξύλινη γέφυρα Kwakelbrug, μία από τις παλαιότερες της πόλης, η οποία ανυψώνεται με το τράβηγμα της βαριάς αλυσίδας που έχει στο ένα μέρος της, για να περάσουν τα πλοιάρια που κινούνται μέσα στο κανάλι. Η γέφυρα ονομάζεται επίσης τραμπάλα ή πτυσσόμενη γέφυρα.

    Μπορείτε να κάνετε και έναν περίπατο έως και το φρούριο Fort bij Edam, που χτίστηκε στις αρχές του 20ου αι. και ήταν μέρος της αμυντικής γραμμής του Άμστερνταμ. Σήμερα το φρούριο βρίσκεται από το 1996 στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Ανοικτό κάθε Τετάρτη.

    Μια βόλτα στο Ένταμ της Ολλανδίας
    Οι εικόνες που αντικρίζαμε ήταν όλες εντυπωσιακές. Στο βάθος διακρίνεται βαμμένη σε άσπρο χρώμα η ανοιγόμενη ξύλινη γέφυρα Kwakelbrug στο Ένταμ. Συμβουλάτορας πάντα στα ταξίδια μου είναι “οι οδηγοί του κόσμου explorer

    Βγάλαμε φωτογραφίες επάνω στις γέφυρες και δίπλα στα σπίτια, στην πλατεία, στο ποτάμι, στα κανάλια. Το ευχαριστηθήκαμε γιατί μας άρεσε πολύ η πόλη. Είχε ηρεμία και ησυχία αφού δεν είχε κίνηση αυτοκινήτων και οι κάτοικοι κινούνταν είτε με τα πόδια είτε με τα ποδήλατα. Οι επισκέπτες που τριγυρνούσαμε ήμασταν τόσο όσο, που λέει ο λόγος. Μια πόλη που μετά από το πολύβουο Άμστερνταμ μας μετέδωσε τον αέρα της υπαίθρου και της ήσυχης ζωής της Ολλανδίας.

    Μια βόλτα στο Ένταμ της Ολλανδίας
    Όπου και να γυρίσει κανείς το κεφάλι του θα δει παρκαρισμένα ποδήλατα. Στο κέντρο της φωτογραφίας διακρίνεται η γέφυρα τούνελ που ενώνει τις δυο πλευρές του καναλιού στο κέντρο της πόλης.

    Αυτή η ηρεμία μας έκανε να απολαύσουμε τη βόλτα μας στο έπακρον περπατώντας κατά μήκος των καναλιών βλέποντας τα όμορφα σπίτια που ήταν χωμένα μέσα στην καταπράσινη βλάστηση. Σε πολλά σημεία τα νούφαρα σκέπαζαν τα νερά κάνοντας το τοπίο ακόμα πιο ειδυλλιακό. Ο καιρός εκείνη την ημέρα ήταν καθαρός και το φως του ήλιου έκανε τα σπίτια να καθρεπτίζονται στο νερό των καναλιών.

    Μια βόλτα στο Ένταμ της Ολλανδίας
    Τα σπίτια το ένα καλύτερο από το άλλο όχι ιδιαίτερα για την αρχιτεκτονική τους αλλά για τις φροντισμένες αυλές και τις ταράτσες τους με την υπέροχη θέα στα κανάλια, στα οποία έμοιαζε να επιπλέει το γραφικό Ένταμ.

    Η πλατεία Edam Cheese market

    Βέβαια η επίσκεψή μας στη γραφική πόλη Ένταμ δεν είχε στόχο μόνο να κάνουμε μια ήσυχη βόλτα στα κανάλια της πόλης αλλά και να την τιμήσουμε για το προϊόν της στο οποίο οφείλει την παγκόσμια φήμη της. Ξεκινήσαμε τη βόλτα μας από την πλατεία Edam Cheese market όπου εκεί βρίσκεται ένα ιστορικό κτίριο του 16ου αιώνα και σήμερα είναι ένα κατάστημα με μεγάλη ποικιλία τυριών και φυσικά τυριών Ένταμ. Εδώ κάναμε δοκιμή των διάσημων τυριών.

    Μια βόλτα στο Ένταμ της Ολλανδίας
    Σε αυτό το ιστορικό κτίριο ζυγίζονταν τα κεφάλια των τυριών. Το μπρούτζινο άγαλμα δείχνει πως μετέφεραν οι παραγωγοί τα τυριά τους.

    Η Υπαίθρια Αγορά Τυριού

    Δυστυχώς όμως, όπως μάθαμε επειδή η ημέρα επίσκεψης μας στο Ένταμ δεν ήταν η Τετάρτη, δεν μπορέσαμε να παρακολουθήσουμε την πιο φολκλόρ και τουριστική ατραξιόν που στήνεται από τους παραγωγούς τυριών την ημέρα αυτή. Οι παραγωγοί τυριού Edam μεταφέρουν από το λιμάνι είτε με κάρα, είτε με ιδιόρρυθμα κρεμαστά φορεία που τα κρατούν στους ώμους τα κεφάλια τυριού με το πορτοκαλί κέρινο περίβλημα και τα τοποθετούν στους υπαίθριους πάγκους. Εκεί οι πωλητές ντυμένοι με παραδοσιακά λευκά κοστούμια, κόκκινα μαντήλια στο λαιμό και ψάθινα καπέλα προβάλλουν τα τυριά τους στους επισκέπτες της γιορτής. Μέσα στην πολύβουη αυτή φιέστα το μόνο σίγουρο είναι, πως θα χορτάσετε από τις γευστικές δοκιμές που θα σας προτείνουν να κάνετε.

    Η Υπαίθρια Αγορά Τυριού, στήνεται στο Ένταμ κάθε Τετάρτη, τον μήνα  Ιούλιο και Αύγουστο στο κέντρο της πόλης στην πλατεία Edam Cheese market από τις 10.30 έως και τις 12.30

    Μια βόλτα στο Ένταμ της Ολλανδίας
    Και κάπως έτσι ακόμα και σήμερα ζωντανεύει κάθε Τετάρτη πρωί η αγορά των τυριών Ένταμ

    Μπορεί εμείς να μη βρεθήκαμε σε ένα τέτοιο σόου, όμως δεν παραλείψαμε να δοκιμάσουμε το διάσημο τυρί Ένταμ. Όχι πως δεν το έχουμε γευτεί και στην Ελλάδα αλλά ξέρετε πως είναι να λες πως το γεύτηκα από την ίδια την πόλη στην οποία πρωτοπαράχθηκε!

    The Story of Edam Cheese

    Επισκεφθείτε και το κτίριο The Story of Edam Cheese που χρονολογείται από το 1500 και είναι ένα από τα παλαιότερα κτίρια στο Ένταμ. Βέβαια αυτό που παρουσιάζεται σήμερα έχει υποστεί εκτεταμένη ανακαίνιση, έως ότου έλθει και πάλι στην παλιά του μορφή. Στο κτίριο αυτό θα μάθετε τα πάντα για το τυρί από την αρχή της παραγωγής του έως και σήμερα. Θα περιηγηθείτε και με την ηχητική καθοδήγηση θα μάθετε την ιστορία του τυριού Edam, ακόμα θα σας δοθεί η ευκαιρία να αρμέξετε και μια αγελάδα! Ανοικτό από τις 9πμ. έως και τις 17μμ.

    Εισιτήρια για να το επισκεφθείτε θα βρείτε εδώ.

    Μια βόλτα στο Ένταμ της Ολλανδίας
    Ένα κατάστημα στον κεντρικό δρόμο του Ένταμ που πουλάει αποκλειστικά και μόνο τυριά Ένταμ με κέρινη κάλυψη διαφορετικών χρωμάτων

    Τα καταστήματα της πόλης που πωλούσαν αποκλειστικά τυριά ήταν ωραία διακοσμημένα οι πωλητές τους ήταν ντυμένοι με παραδοσιακή στολή και σε όλα σχεδόν υπήρχε χώρος γευσιγνωσίας.

    Πρότασή μου είναι πως εάν θέλετε να αγοράσετε τυρί Ένταμ Ολλανδίας σε λογικές τιμές μπορείτε να επισκεφθείτε ένα σούπερ μάρκετ της πόλης. Μπορεί να μην το πάρετε σε συσκευασία αλλά είναι σίγουρα πως θα το αγοράσετε φθηνότερα.

    Λίγα λόγια για το τυρί Ένταμ

    Το τυρί Edam είναι ένα ημίσκληρο τυρί που πήρε το όνομά του από την ομώνυμη πόλη Ένταμ της Βόρειας Ολλανδίας. Παράγεται σε στρογγυλεμένους κυλίνδρους έχει ανοιχτό κίτρινο χρώμα και μια κάλυψη από κερί παραφίνης. Το τυρί Ένταμ δεν χαλάει και δε παλιώνει όσο κι αν περάσει ο καιρός. Μόνο σκληραίνει. Αυτές οι ιδιότητες το είχαν κάνει το πιο δημοφιλές τυρί στον κόσμο μεταξύ του 14ου και 18ου αιώνα, αφού μπορούσαν οι Ολλανδοί να το διατηρούν για πολύ καιρό χωρίς να χαλάει, αλλά και οι ναυτικοί και οι έμποροι να το παίρνουν στα μακρινά θαλασσινά ταξίδια τους.

    Πάρκινγκ για Ι.Χ. στο Ένταμ

    Edam car & bus parking GPS 52.51621/5.04618 (free)

    και Park GPS 52.51105/5.04591 (5 ευρώ την ημέρα)

    Εδώ τελειώνει η ξενάγησή μου στα αξιοθέατα του Ένταμ, όμως η οδική διαδρομή (road trip) που κάναμε στα ψαροχώρια της ακτής της λίμνης Markermeer δεν σταματάει εδώ, παρά συνεχίζεται στο λιμάνι του που δεν είναι άλλο από το διάσημο Volendam και στη συνέχεια στο νησάκι Marken. Σας περιμένω και πάλι να ταξιδέψουμε μαζί!

    Διαβάστε περισσότερα ταξίδια στην Κατηγορία του Ανθομέλι: Ταξίδια στο ΕΞωτερικό

    Με αγάπη

    μαμά Μαρία από το Ανθομέλι

    Pin it for later

    Η πόλη Ένταμ της Ολλανδίας είναι η πόλη που παράγεται το τυρί Ένταμ. Πάμε μαζί μια βόλτα για να γνωρίσουμε τα αξιοθέατα της πόλης.
    Μια βόλτα στο Ένταμ της Ολλανδίας 17

    Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.

    mama Maria
    mama Maria
    Γεια σας! Είμαι η Μαρία, μητέρα της Κατερίνας και της Κάλης Εδώ και και χρόνια ταξιδεύουμε με το σύζυγό μου σε όλη την Ευρώπη και την Ελλάδα με το αυτοκινούμενό μας. Έχουμε επισκεφθεί μεγάλες και μικρές πόλεις, χωριά απόμερα και χωριά διάσημα, έχουμε γνωρίσει αξιοθέατα και μνημεία που δεν θα μπορούσαμε να τα γνωρίσουμε με διαφορετικό τρόπο. Τις ταξιδιωτικές αυτές εμπειρίες, πλαισιωμένες με δικές μας φωτογραφίες, ιστορικά στοιχεία και εξτρά πληροφορίες τις γράφω με το όνομα μαμά Μαρία και θα τις βρείτε στην κατηγορία ΤΑΞΙΔΙΑ του blog anthomeli

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    Διαβάστε Επίσης