ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

    Που να πάτε και τι να δείτε στο Άμστερνταμ

    Την Ολλανδία τη γνωρίσαμε όταν είχαμε κάνει ένα οδικό ταξίδι στην Ευρώπη (road trip), όπου επισκεφθήκαμε πάρα πολλές χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης. Οι ταξιδιωτικές εμπειρίες που αποκομίσαμε από αυτό το ταξίδι μας πάρα πολλές. Γνωρίσαμε μικρές και μεγάλες πόλεις, ήσυχες και πολύβουες. Επισκεφθήκαμε μουσεία και θαυμάσαμε αξιοθέατα, μνημεία, ποτάμια και λίμνες. Μια χώρα όμως από αυτές που μας έμεινε ίσως περισσότερο στην καρδιά είναι η Ολλανδία και συγκεκριμένα η πρωτεύουσά της, το Άμστερνταμ, γνωστό για τα κανάλια, τα ποδήλατα, τα coffee shops, τα μουσεία, τις τουλίπες, τα κόκκινα φανάρια και την έντονη νυχτερινή ζωή του.

    Περιεχόμενα Απόκρυψη
    Που να πάτε και τι να δείτε στο Άμστερνταμ
    Η Ολλανδία στα ολλανδικά αποκαλείται Nederland και το όνομα σημαίνει Κάτω Χώρες   

    Ταξίδι στην Ολλανδία

    Η Ολλανδία με τους ανεμόμυλους, τα ποτάμια, τη μεγάλη έκταση των πράσινων λιβαδιών και βοσκοτόπων είναι η τέταρτη πιο πυκνοκατοικημένη χώρα στον κόσμο. Για να γνωρίσουμε όμως την Ολλανδία θα πρέπει να μάθουμε και τη γεωγραφική της μορφολογία που εντυπωσιάζει τον κάθε επισκέπτη.

    Ξέρετε πως λανθασμένα ονομάζουμε τη χώρα Ολλανδία; Το όνομα αυτό αναφέρεται σε δύο από τις επαρχίες της, τη Βόρεια και τη Νότια Ολλανδία. Το όνομα της χώρας είναι Koninkrijk der Nederlanden, Βασίλειο των Κάτω Χωρών ή πιο απλά Nederland. Στο βασίλειο ανήκουν τα νησιά Αρούμπα και Ολλανδικές Αντίλλες που βρίσκονται στην Καραϊβική.

    Που να πάτε και τι να δείτε στο Άμστερνταμ
    Η Ολλανδία είναι μια επίπεδη χώρα με μικρούς λόφους όπου τα κοπάδια των αγελάδων βόσκουν στο καταπράσινο χορτάρι και παράγονται από το γάλα τους τα πιο διάσημα τυριά Edam και Gouda

    Οργανώστε σωστά το οδικό ταξίδι σας πριν ξεκινήσετε: Η προετοιμασία ενός οδικού ταξιδιού στην Ευρώπη

    Η ιδιαιτερότητα της Ολλανδίας είναι πως περίπου το ¼ της χώρας βρίσκεται κάτω από τη στάθμη της θάλασσας. Μόνο το 50% της ολλανδικής γης βρίσκεται ένα μέτρο πάνω από τη θάλασσα. Πολλά τμήματα της Ολλανδίας δεν ήταν πάντα στεριά. Ήταν θάλασσα την οποία διεκδίκησαν οι Ολλανδοί και τα μέρη τα ονόμασαν Πόλντερ. Αυτό γίνεται αμέσως εμφανές σε κάθε επισκέπτη όταν βρεθεί στις ακτές της χώρας και κυρίως προς τη Βόρεια θάλασσα και δει τα φράγματα ή τα αναχώματα που έχουν κατασκευαστεί για την προστασία από την άνοδο της στάθμης του νερού. Ένα road trip σε όλη την Ολλανδία είναι σίγουρο πως θα σας μαγέψει και θα σας εντυπωσιάσει.

    Που να πάτε και τι να δείτε στο Άμστερνταμ
    Ουσιαστικά η Ολλανδία βρίσκεται στο δέλτα που δημιουργούν οι τρεις ποταμοί που τη διαχέουν με σημαντικότερο εξ αυτών τον Ρήνο. Στη φωτογραφία ανεμόμυλοι της μικρής πόλη Kinderdijk 15 χλμ. από το Ρότερνταμ. Οι 19 ανεμόμυλοι που διασώζονται στην πόλη λειτουργούν ακόμα και είναι επισκέψιμοι.

    Οι ανεμόμυλοι χτίστηκαν για να αντλούν το νερό και να το διατηρούν στην εσωτερική λεκάνη σε ένα ενδιάμεσο επίπεδο μεταξύ των χαμηλών και ελωδών παράκτιων περιοχών (πόλντερ) και της στάθμης του νερού του ποταμού. Η κατασκευή τους ήταν απαραίτητη για να διαχειριστούν οι κάτοικοι της Ολλανδίας τη στάθμη των νερών προκειμένου να σωθούν από πλημμύρες, επειδή ορισμένες περιοχές της χώρας βρίσκονταν κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

    Που να πάτε και τι να δείτε στο Άμστερνταμ
    Οι περισσότερες από τις περιοχές που βρίσκονται κάτω από το επίπεδο της θάλασσας είναι τεχνητές, ενώ 3.000 χιλιόμετρα φραγμάτων προστατεύουν τη χώρα από τις πλημμύρες της θάλασσας

    Το τμήμα που η Ολλανδία συνορεύει με το Βέλγιο και τη Γερμανία έχει υψόμετρο 321 μέτρα, ενώ οι παράλιες περιοχές με τη Βόρεια θάλασσα βρίσκονται 6,76 μ. κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και αποτελούν το χαμηλότερο σημείο της Ευρώπης. Στο σημείο αυτό χτίστηκε το 1932 το φράγμα Άφσλεϊτνταϊκ (Afsluitdijk) μήκους 29 χλμ.

    Ταξιδιωτική πρόταση γνωριμίας με τα φράγματα της Ολλανδίας

    Φράγμα 1

    Όταν επισκεφθείτε την Ολλανδία σας προτείνω να κάνετε την οδική διαδρομή του φράγματος Άφσλεϊτνταϊκ (Afsluitdijk), που στα ολλανδικά σημαίνει φράγμα κλεισίματος, στη Βόρεια θάλασσα. Το φράγμα αυτό συνδέει την επαρχία της Βόρειας Ολλανδίας με την επαρχία Friesland (απόσταση 75 χλμ.). Με το έργο αυτό ανετράπησαν οι καταστροφικές πλημμύρες της Βόρειας θάλασσας (Ατλαντικός ωκεανός) που έπλητταν το βόρειο τμήμα τις Ολλανδίας. Από το φράγμα περνάει ο αυτοκινητόδρομος Α7.

    Που να πάτε και τι να δείτε στο Άμστερνταμ
    Ο αυτοκινητόδρομος Α7 που περνάει πάνω από το φράγμα Άφσλεϊτνταϊκ (Afsluitdijk)

    Φράγμα 2

    Εάν δεν μπορείτε να φτάσετε έως τη Βόρεια Ολλανδία μπορείτε να πάρετε μια εικόνα των φραγμάτων που έχουν κατασκευαστεί στη χώρα και να περάσετε το ανάχωμα με τον δρόμο Ν307. Ξεκινάει από το χωριό Enkhuizen 65 χλμ. από το Άμστερνταμ διασχίζει την Markermeer και καταλήγει στο Lelystad στην απέναντι πλευρά της Ολλανδίας και στο μαγευτικό χωρίο Giethoorn.

    Γνωριμία με το Άμστερνταμ

    Το Άμστερνταμ στα τέλη του 12ου αι. ήταν ένα μικρό αλιευτικό χωριό στις όχθες του ποταμού Άμστελ από όπου και πήρε το όνομά του. (Άμστελ ποτάμι + νταμ φράγμα). Υπήρξε μέλος της Χανσεατικής Ένωσης, όπως η Βρέμη και το Αμβούργο. Κατά τον 17ο αι. το Άμστερνταμ είχε ένα από τα μεγαλύτερα ιστορικά κέντρα στην Ευρώπη όπου ζούσαν πλήθος ανθρώπων από όλη την Ευρώπη που είχαν μεταναστεύσει στην πόλη. Εκείνη η εποχή έμεινε στην ιστορία ως η “Χρυσή Εποχή του Άμστερνταμ και της Ολλανδίας”.

    Που να πάτε και τι να δείτε στο Άμστερνταμ
    Το Άμστερνταμ έχει περισσότερα ποδήλατα και βάρκες για την μετακίνηση των κατοίκων παρά αυτοκίνητα.

    Με την προσέλευση των μεταναστών έπρεπε να μεγαλώσει η πόλη και λόγω του ότι ήταν κτισμένη σε βαλτώδη περιοχή, κατασκευάστηκαν τα πρώτα grachten (χράχτεν). Ένα τεράστιο δίκτυο ομόκεντρων ημικυκλικών καναλιών γύρω από το κέντρο της παλιά πόλης για τα οποία το Άμστερνταμ είναι έως και σήμερα παγκοσμίως γνωστό. Η κυρίως πόλη στέκεται πάνω σε 90 «νησιά» που δημιουργήθηκαν από τα χράχτεν και έχει πάνω από 1500 γέφυρες εκ των οποίων οι 250 βρίσκονται μέσα στην παλιά πόλη. Το υψόμετρο του Άμστερνταμ είναι μόλις 2 μέτρα πάνω από τη θάλασσα.

    Τη ζώνη που σχηματίζουν τα χράχτεν τα κανάλια του Άμστερνταμ που απλώνονται σε σχήμα μισοφέγγαρου γύρω από την παλιά πόλη, την συμπεριέλαβε από το 2010 η UNESCO στα μνημεία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής κληρονομιάς.

    Που να πάτε και τι να δείτε στο Άμστερνταμ
    Το Άμστερνταμ είναι η πρωτεύουσα της Ολλανδίας και σήμερα είναι η πόλη με τις περισσότερες εθνικότητες στον κόσμο.

    (Ζουμάρετε στο χάρτη για να δείτε τα ημικυκλικά κανάλια του ιστορικού κέντρου του Άμστερνταμ και να βρείτε όλες τις τοποθεσίες της ανάρτησης).

    Ακολουθήστε με στο instagram για περισσότερες ταξιδιωτικές πληροφορίες.

    Πώς να γνωρίσετε καλύτερα το Άμστερνταμ

    Κρουαζιέρα στα Κανάλια του Άμστερνταμ

    Σίγουρα θα έχετε ακούσει ή διαβάσει πως το Άμστερνταμ είναι η «Βενετία του Βορρά»! Η καλύτερη λοιπόν επιλογή είναι να κάνετε μια κρουαζιέρα στα κανάλια του Άμστερνταμ για να δείτε γωνιές και περιοχές της πόλης που δεν υπήρχε περίπτωση να δείτε μέσα σε ένα ταξίδι λίγων ημερών με διαφορετικό τρόπο. Το συνιστώ ανεπιφύλακτα ως προσωπική εμπειρία που θα σας δώσει την ευκαιρία να βγάλετε και πάμπολλες φωτογραφίες. Μπορεί οι περισσότερες από αυτές να μην είναι άριστες, όμως θα έχουν αποτυπώσει όλες τις εικόνες της πόλης και θα είναι το πολυτιμότερο σουβενίρ που θα πάρετε στην επιστροφή στο σπίτι σας!

    Που να πάτε και τι να δείτε στο Άμστερνταμ
    Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να δείτε το κέντρο του Άμστερνταμ από το να κάνετε μια βόλτα στο κανάλι με το πλοίο

    Εμείς αποφασίσαμε χωρίς δεύτερη σκέψη να γνωρίσουμε την πόλη κάνοντας τη βόλτα μας στα κανάλια με ένα πλοίο και δεν το μετανιώσαμε καθόλου. Μπείτε και εσείς σε ένα από τα πλοία που βρίσκονται στην προβλήτα και αφήστε τον καπετάνιο να σας ξεναγήσει εν πλω στις ομορφιές της πόλης.

    Άμστερνταμ: Κρουαζιέρα στο κανάλι της πόλης (πολύ καλή για οικογένειες με παιδιά, δείτε τι περιλαμβάνει)

    Άμστερνταμ: Κλασική κρουαζιέρα με τυρί και κρασί

    Άμστερνταμ: Απεριόριστα ποτά: Canal Booze Cruise με απεριόριστα ποτά

    Που να πάτε και τι να δείτε στο Άμστερνταμ
    Στο μεγάλο κανάλι Damrak απέναντι από τον σιδηροδρομικό σταθμό τα σπίτια αυτά του Άμστερνταμ είναι μοναδικά! Δεν έχουν μπροστά τους πεζοδρόμιο όπως τα άλλα σπίτια της πόλης και γιαυτό τον επί πλέον λόγο εκτός από τα κανάλια το Άμστερνταμ πήρε την ονομασία “Βενετία του Βορρά”

    Κατά μήκος των καναλιών βρίσκονται πολλά πανέμορφα σπίτια και αρχοντικά τα περισσότερα από τα οποία σήμερα στεγάζουν γραφεία ή δημόσιες υπηρεσίες. Τα αρχοντικά αυτά ανήκαν σε μεγαλεμπόρους και επιχειρηματίες εκείνης της παλιάς Χρυσής Εποχής και σήμερα τα περισσότερα από αυτά περιλαμβάνονται στον κατάλογο των διατηρητέων μνημείων της πόλης.

    ΚΑΡΤΕΣ ΠΟΛΗΣ ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ: Εδώ θα βρείτε τις κάρτες πόλης που μπορείτε να επιλέξετε για το ταξίδι σας στο Άμστερναμ ανάλογα με τα αξιοθέτα που θέλετε να δείτε και τον τρόπο που θα μετακινηθείτε στην πόλη.

    Περιήγηση με τα πόδια

    Περπατήστε στα κανάλια για να δείτε τα εντυπωσιακά κτίρια αναγεννησιακής εποχής με τις κορωνίδες και τα αετώματα και θα ενθουσιαστείτε. Είμαι σίγουρη πως θα θέλατε αν μπορούσατε να φωτογραφίσετε το κάθε ένα από αυτά, αν ήταν δυνατόν, γιατί το καθένα από αυτά έχει τη δική του γοητεία!

    Αμστερνταμ: Παιχνίδι εξερεύνησης της πόλης και περιήγηση με τα πόδια

    Που να πάτε και τι να δείτε στο Άμστερνταμ
    Στη βόλτα σας με τα πόδια στα κανάλια του Άμστερνταμ θα έχετε την ευκαιρία να γνωρίσετε καλύτερα την πόλη και να πάτε σε μέρη που δεν θα έχετε δει στην κρουαζιέρα

    Κατά τον 15ο αι υπήρχαν κανόνες για το κτίσιμο των σπιτιών λόγω αστάθειας του εδάφους. Οι προσόψεις των κτιρίων κατασκευάζονταν από ελαφρά τούβλα ή με αμμόλιθο ώστε να έχουν μικρότερο βάρος.

    Που να πάτε και τι να δείτε στο Άμστερνταμ
    Τα χαρακτηριστικά στενά και κολλητά κτίρια με τα αετώματα του Άμστερνταμ του 17ου αι.είναι ένα από τα αξιοθέατα της πόλης

    Ακόμα στη βόλτα σας στα κανάλια του Άμστερνταμ θα εντυπωσιαστείτε και από τις μεγάλες φορτηγίδες που υπάρχουν “παρκαρισμένες” στο πλάι των καναλιών και χρησιμοποιούνται για κατοικίες. Είναι το σπίτι πολλών Ολλανδών το οποίο έχουν δηλώσει ως κατοικία και έχουν πάρει ταχυδρομική διεύθυνση και φυσικά ηλεκτρικό ρεύμα.

    Που να πάτε και τι να δείτε στο Άμστερνταμ
    Ένα από τα κανάλια τους Άμστερνταμ που είναι γεμάτο από φορτηγίδες που τις χρησιμοποιούν οι κάτοικοι ως σπίτια τους.

    Λεωφορείο hop onhop off

    Μπορείτε επίσης να κάνετε την περιήγηση στο Άμστερνταμ ανεβαίνοντας σε ένα πλοίο-λεωφορείο hop on-hop off. Θα έχετε την ευκαιρία με το ίδιο εισιτήριο να κατεβείτε σε όποια στάση θέλετε, να κάνετε την εξερεύνησή σας ή να επισκεφθείτε κάποιο μουσείο και να πάρετε το επόμενο πλοίο-λεωφορείο για να συνεχίσετε το υπόλοιπο της διαδρομής.

    Άμστερνταμ: Hop-On Hop-Off Λεωφορείο και πλοίο

    Που να πάτε και τι να δείτε στο Άμστερνταμ
    Η αφετηρία του λεωφορείου- πλοίου hop on-hop off στο Άμστερνταμ είναι πλάι στο σιδηροδρομικό σταθμό

    Με ένα ποδήλατο στο Άμστερνταμ

    Ακόμα και να μην είσαστε εξπέρ στο ποδήλατο είμαι σίγουρη πως νοικιάζοντας ένα ποδήλατο στο Άμστερνταμ θα ζήσετε ανεπανάληπτες στιγμές που δεν έχετε την ευκαιρία να τις ζήσετε σε καμία άλλη πόλη της Ευρώπης. Μη φοβηθείτε τα αυτοκίνητα. Εκείνο που πρέπει να προσέξετε είναι περισσότερο τους πεζούς τουρίστες που δεν έχουν συνηθίσει σε τόσο μεγάλη ποδηλατοκίνηση!

    Που να πάτε και τι να δείτε στο Άμστερνταμ
    Οι κάτοικοι του Άμστερνταμ κινούνται ως επί το πλείστον με ποδήλατα

    Θα εντυπωσιαστείτε από τον μεγάλο αριθμό ποδηλάτων που θα δείτε να κυκλοφορούν στους δρόμους και μην αγχωθείτε καθόλου πού θα το παρκάρετε γιατί η πόλη έχει παντού ειδικά σημεία που θα δέσετε τα ποδήλατα με κλειδαριά. Εξ άλλου εάν θέλετε μην κυκλοφορείτε σε πολυσύχναστους δρόμους, παρά κάνετε μια πανέμορφη βόλτα στα κανάλια χράχτεν για να γνωρίσετε τα κρυφά διαμαντάκια της πόλης και να φωτογραφηθείτε επάνω στις εκατοντάδες γέφυρες που έχει η πόλη.

    Που να πάτε και τι να δείτε στο Άμστερνταμ
    Το Άμστερνταμ θεωρείται η ευρωπαϊκή πρωτεύουσα των ποδηλάτων!

    Στο Άμστερνταμ οι ποδηλάτες έχουν απόλυτη προτεραιότητα παντού και πάντα. Υπολογίζεται ότι στην πόλη κυκλοφορούν πάνω από 880.000 ποδήλατα και ότι το 58% των ντόπιων κατοίκων κάνουν καθημερινά ποδήλατο. Το σύνολο του δικτύου για ποδήλατα φτάνει τα 767 χλμ. και περιλαμβάνει λωρίδες κυκλοφορίας μόνο για ποδήλατα και ποδηλατικές διαδρομές.

    Που να πάτε και τι να δείτε στο Άμστερνταμ
    Το Άμστερνταμ βρίσκεται στις πρώτες θέσεις, στις λίστες με τις πιο φιλικές πόλεις για ποδηλάτες

    Με το ποδήλατο στο Άμστερνταμ θα μπορέσετε με ασφάλεια να ανακαλύψετε ένα μεγάλο μέρος της πόλης. Σίγουρα εάν είστε εξασκημένοι στην ποδηλασία είναι ο καλύτερος τρόπος για να περιηγηθείτε και στη νέα πόλη.

    Που να πάτε και τι να δείτε στο Άμστερνταμ
    Στη φωτογραφία διακρίνεται ένα τριώροφο πάρκινγκ ποδηλάτων για τους κατοίκους ή εργαζόμενους στο κέντρο του Άμστερνταμ

    Ένα οργανωμένο τουρ με ποδήλατο είναι ο καλύτερος τρόπος να ανακαλύψετε την πόλη του Άμστερνταμ

    Tickets for Amsterdam Highlight Bike Tour

    Αμστερνταμ: City Highlights Electric Fat Bike Tour

    Ποια μουσεία στο Άμστερνταμ σας προτείνω να επισκεφθείτε

    Το κεφάλαιο μουσεία στο Άμστερνταμ είναι πολύ μεγάλο, γιατί η πόλη έχει περισσότερα από 80 μουσεία, εάν συμπεριλάβουμε και αυτά που βρίσκονται μέσα στις εκκλησίες. Χρόνο μόνο να έχετε, γιατί το Άμστερνταμ είναι η μάγισσα πόλη που θα σας τραβήξει και σε άλλες δραστηριότητες. Εγώ σας προτείνω τα 6 σημαντικότερα μουσεία εξ αυτών. Εσείς απλά επιλέξετε ποιο από αυτά θέλετε να επισκεφθείτε.

    Στην Πλατεία Μουσείων (Museumplein) βρίσκονται τρία από τα σημαντικότερα μουσεία του Άμστερνταμ που αξίζουν την επίσκεψή σας. Είναι το Εθνικό Μουσείο της Ολλανδίας (Rijksmuseum), το Μουσείο Βαν Γκογκ (Van Gogh Museum) και το Μουσείο της Πόλης του Άμστερνταμ (Stedelijk Museum).

    Εθνικό Μουσείο του Άμστερνταμ (Rijksmuseum)

    Το Κρατικό Μουσείο της Ολανδίας (Rijksmuseum) είναι το μεγαλύτερο και το σημαντικότερο της πόλης. Στεγάζεται σε ένα πανέμορφο κτήριο που η Unesco το κατέταξε στην λίστα των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Μέσα στις 200 του αίθουσες εκτίθενται περίπου 1.000.000 έργα της Ολλανδικής τέχνης κυρίως του 17ου αι. της Χρυσής εποχής της Ολλανδίας.

    Εισιτήριο για το μουσείο Rijksmuseum

    Που να πάτε και τι να δείτε στο Άμστερνταμ
    Το Εθνικό Μουσείο του Άμστερνταμ (Rijksmuseum)

    Εδώ θα θαυμάσετε τον διασημότερο πίνακα του Ρέμπραντ «Νυχτερινή Περίπολος», τον υπέροχο πίνακα «η Γαλατού» του Βερμέερ, αλλά και πολλά άλλα σημαντικά έργα του Μεσαίωνα

    Που να πάτε και τι να δείτε στο Άμστερνταμ
    Ο υπέροχος πίνακας του Ρέμπραντ “Νυκτερινή Περίπολος” στο Εθνικό Μουσείο του Άμστερνταμ

    Εάν θέλετε να μάθετε που έζησε και ζωγράφισε ο Ρέμπραντ μπορείτε να επισκεφθείτε το σπίτι του (Rembrandt House Museum) που έχει διαμορφωθεί ως μουσείο και όπου εκτίθενται περισσότερα έργα του καλλιτέχνη. Επίσης υπάρχει και πλατεία Rembrandtplein με το άγαλμα του Ρέμπραντ, μια πλατεία γεμάτη πάντα από κόσμο. Προσέξτε όμως πού θα καθίσετε να πιείτε τον καφέ σας γιατί στην πλατεία υπάρχουν και μαγαζιά coffee shops.

    Μουσείο Βαν Γκογκ (Van Gogh Museum)

    Στο Μουσείο Βαν Γκογκ (Van Gogh Museum) το αφιερωμένο στον Ολλανδό ζωγράφο Βίνσεντ Βαν Γκονγκ εκτίθενται έργα του μεγάλου ζωγράφου αλλά και άλλων σύγχρονων καλλιτεχνών. Περιέχει τη μεγαλύτερη συλλογή πινάκων του Βαν Γκογκ σε όλο τον κόσμο, αλλά και έργα του Μονέ, Γκωγκέν, Πικάσο, Τουλούζ Λωτρέκ και άλλων καλλιτεχνών. Μεταξύ των έργων του Βαν Γκογκ θα δείτε την “Προσωπογραφία” του, το διάσημο “Βάζο με τα ηλιοτρόπια”, “το υπνοδωμάτιο του Βαν Γκογκ στην Αρλ”, τα “σταροχώραφα με τα κοράκια” και άλλα. Είναι το μουσείο με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα με πάνω από 2.000.000 επισκέπτες τον χρόνο

    Van Gogh Museum: Εισιτήριο Εισόδου

    Εισιτήρια για το Van Gogh Museum & Κρουαζιέρα στα κανάλια

    Που να πάτε και τι να δείτε στο Άμστερνταμ
    Η χαρακτηριστική ζωγραφική του Van Gogh (εδώ ο έναστρος ουρανός) που αναγνωρίστηκε μετά τον θάνατό του, ενώ αυτός πέθανε πάμφτωχος.

    Μουσείο της Πόλης του Άμστερνταμ (Stedelijk Museum Amsterdam)

    Το τρίτο σημαντικό μουσείο στην πλατεία των Μουσείων είναι το Μουσείο της Πόλης του Άμστερνταμ (Stedelijk Museum Amsterdam), ένα από τα πιο ιδιαίτερα και πρωτότυπα μουσεία της Ευρώπης! Οι συλλογές του είναι αφιερωμένες στη μοντέρνα και τη σύγχρονη τέχνη καθώς και στο ντιζάιν του 20ου και 21ου αι. Μεταξύ των μοντέρνων καλλιτεχνών θα δείτε έργα των ζωγράφων  Άντι Γουόρχολ, Τζάκσον Πόλοκ, Καντίνσκυ, Ματίς και πολλών άλλων. Θα εντυπωσιαστείτε από την υπερμοντέρνα είσοδο του Μουσείου η οποία χτίστηκε μόλις το 2013, δίπλα στο κτίριο του Μουσείου του 19ου αι.

    Εισιτήρια εδώ για το Μουσείο της Πόλης του Άμστερνταμ

    Είναι σίγουρο πως στο ταξίδι σας στο Άμστερνταμ θα επισκεφθείτε κάποιο από τα δεκάδες μουσεία του. Επειδή όμως ίσως δεν θα θέλατε να επισκεφθείτε μουσείο με πίνακες ζωγραφικής, εγώ συνεχίζω τη λίστα των πιο επισκέψιμων μουσείων της πόλης, με ακόμα 3 σημαντικά, αλλά διαφορετικά μουσεία, που αξίζουν την επίσκεψή σας.

    Μουσείο Τισό (Madame Tussauds)

    Στην πλατεία Dam σας προτείνω να επισκεφθείτε το Μουσείο Τισό (Madame Tussauds) με τα κέρινα ομοιώματα προσωπικοτήτων. Μπορεί να μην έχει την αίγλη του μεγάλου μουσείου του Λονδίνου, αφού είναι παράρτημά του, έχει όμως πολύ μεγάλη επισκεψιμότητα και είναι πολύ δημοφιλές στους τουρίστες. Εδώ μπορείτε να θαυμάσετε φιγούρες διάσημων επιστημόνων, πολιτικών, αθλητών, τραγουδιστών. Μπορείτε όχι μόνο να δείτε τα κέρινα ομοιώματα αλλά και να φωτογραφηθείτε μαζί τους.

    Skip the line εισιτήρια Madame Tussauds

    Που να πάτε και τι να δείτε στο Άμστερνταμ
    Μουσείο της Madame Tussauds στην πλατεία Dam

    Μουσείο της Άννας Φρανκ (Anne Frank Huis)

    Ένα άλλο μουσείο που το επισκέπτονται περισσότεροι από 1.000.000 άνθρωποι το χρόνο είναι το Μουσείο της Άννας Φρανκ (Anne Frank Huis) που στεγάζεται στο σπίτι όπου έζησε η Άννα Φρανκ με την οικογένειά της κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Τις ιστορίες για τους διωγμούς των Εβραίων του Άμστερνταμ εκείνης της περιόδου του 1942 και τη ζωή της οικογένειάς της, τα κατέγραψε σε ημερολόγιο κρυμμένη στο κρησφύγετο της σοφίτας του μικρού σπιτιού τους, με φόβο αλλά και με την ελπίδα να ζήσουν κάποια μέρα μια ελεύθερη ζωή. Αφιερώστε λίγο από το χρόνο του ταξιδιού σας στην ιστορία αυτού του μελαγχολικού κοριτσιού και σίγουρα θα πάρετε ένα μάθημα ζωής.

    Για το μουσείο αυτό δεν θα σας πω περισσότερα. Διαβάστε το ειδικό αφιέρωμα που κάναμε για την Άννα Φρανκ στο Ανθομέλι και γνωρίστε την ιστορία της. Virtual ξενάγηση στο σπίτι της Άννας Φρανκ και η ιστορία της

    Επιστημονικό και Τεχνολογικό Κέντρο NEMO (Science Centre NEMO)

    Εάν όμως θέλετε να ξεφύγετε από το παρελθόν τότε σας προτείνω να επισκεφθείτε το Επιστημονικό και Τεχνολογικό Κέντρο NEMO. Θα το δείτε εάν κάνετε την βόλτα σας με το πλοίο στα κανάλια και είναι εκείνο το μεγάλο κτήριο που μοιάζει περισσότερο με σκουριασμένο πλοίο. Το μουσείο στεγάζεται σε ένα κτίριο που σχεδιάστηκε από τον Renzo Piano το 1997. Είναι το μεγαλύτερο επιστημονικό κέντρο στην Ολλανδία και σε αυτό υπάρχουν ειδικοί διαμορφωμένοι χώροι με εκθέματα για μικρούς και μεγάλους που αφορούν την τεχνολογία και την επιστήμη. Είναι το μόνο μουσείο στο οποίο δεν θα είσαστε απλοί θεατές παρά θα αγγίζετε τα εκθέματα και θα συμμετάσχετε και εσείς στις δραστηριότητες!

    Ποιο μεγάλο έργο κατασκεύασε ο αρχιτέκτονας Renzo Piano στην Αθήνα; Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

    Που να πάτε και τι να δείτε στο Άμστερνταμ
    Εάν έχετε μεγάλα παιδιά μαζί σας το Μουσείο ΝΕΜΟ και το “πλοίο Άμστερνταμ” αξίζουν την επίσκεψή σας

    Άμστερνταμ: NEMO Science Museum Fast- track εισιτήριο

    Μπορείτε να κόψετε συνδυαστικό εισιτήριο για να επισκεφθείτε το Μουσείο ΝΕΜΟ και να κάνετε κρουαζιέρα στα κανάλια.

    Το πλοίο Άμστερνταμ

    Μπροστά από το μουσείο ΝΕΜΟ είναι αγκυροβολημένο το πλοίο «Άμστερνταμ» (VOC Ship ‘Amsterdam’ Replica), ένα ακριβές αντίγραφο ενός τρικάταρτου πλοίου από τον 18ο αι. Το 1749 το πλοίο ξεκίνησε το ταξίδι του προς τη Μπατάβια, τη σημερινή Ινδονησία. Μετέφερε μπαχαρικά, κανόνια, 27 σεντούκια ασημένια νομίσματα, υφάσματα και είδη πορσελάνης. Είχε πλήρωμα 330 άνδρες και στο παρθενικό του ταξίδι έπεσε σε ισχυρή καταιγίδα, έσπασε το πηδάλιο και ουσιαστικά ακυβέρνητο βυθίστηκε αύτανδρο μόλις 18 ημέρες μετά τον απόπλου του (υπάρχουν και πολλοί θρύλοι για το πως βυθίστηκε το πλοίο). Το πλοίο Άμστερνταμ είναι ακριβές αντίγραφο με βάση τα υπάρχοντα έγγραφα και σχέδια.

    Επίσης προτείνουμε τα παρακάτω ως πρωτότυπες δραστηριότητες ακόμα και με εφήβους ή αν έχετε ήδη πάει στο Άμστερνταμ μία φορά κι έχετε δει τα βασικά αξιοθέατα.

    Εισιτήρια για Heineken Experience

    The Upside Down

    WONDR Experience

    The 5D Ultimate Flight Experience – THIS IS HOLLAND

    Moco Museum Amsterdam

    STRAAT Museum

    AMAZE: The Immersive Experience

    Cannabis Museum Amsterdam

    Ποια αξιοθέατα πρέπει να επισκεφθείτε στο Άμστερνταμ

    Η Πλατεία Dam

    Η πλατεία Dam βρίσκεται στο κέντρο του Άμστερνταμ και είναι η καρδιά της ολλανδικής πρωτεύουσας για επτά αιώνες. Είναι πάντα γεμάτη από τουρίστες όλου του κόσμου, αλλά και τόπος συγκέντρωσης των ντόπιων αφού εδώ γίνονται όλες οι συγκεντρώσεις και οι συναυλίες. Εδώ βρίσκονται και τα πιο διάσημα κτίρια της πόλης, όπως το Βασιλικό Παλάτι, η Νέα Εκκλησία (Nieuwe Kerk), το μουσείο της Madame Tussauds και το θρυλικό ολλανδικό ξενοδοχείο 5 αστέρων Krasnapolsky.

    Στη μέση της πλατείας δεσπόζει το μεγαλοπρεπές Εθνικό Μνημείο, που δικαίως θεωρείται το σημαντικότερο μνημείο της Ολλανδίας. Ανεγέρθηκε στη μνήμη όσων πέθαναν στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Κάθε χρόνο στις αρχές Μαΐου, την Ημέρα Μνήμης πραγματοποιείται εδώ με μια συγκινητική τελετή.

    Που να πάτε και τι να δείτε στο Άμστερνταμ
    Το Εθνικό Μνημείο στη μέση της πλατείας Dam του Άμστερνταμ. Το Grand Hotel Krasnapolsky που διακρίνεται στη φωτογραφία χτίστηκε το 1866 και διαθέτει 500 αριστοκρατικά δωμάτια για πλούσιους επισκέπτες.

    Στην πλατεία ενώνονται οι πιο εμπορικοί δρόμοι Rokin και Damrak. Αν πάρετε την οδό Damrak θα οδηγηθείτε στην παγκοσμίου φήμης περιοχή την Red Light District. Η αντίθετη διεύθυνση της οδού Damrak οδηγεί στον κεντρικό σταθμό του Άμστερνταμ (Amsterdam Cental Station).

    Που να πάτε και τι να δείτε στο Άμστερνταμ
    Ο κεντρικός σταθμός του Άμστερνταμ. Από εδώ ξεκινούν όλα τα μέσα μεταφοράς, όπως τρένο, μετρό, τραμ, ταξί, λεωφορεία και πλοιάρια

    Η Νέα Εκκλησία (Nieuwe Kerk)

    Η Νέα Εκκλησία (Nieuwe Kerk), μέσα στην πλατεία Dam, είναι ένας από τους παλαιότερους ναούς στο Άμστερνταμ. Χτίστηκε με χρήματα εμπόρων το 1380 για να καλύψει τις θρησκευτικές ανάγκες του ολοένα αυξανόμενου πληθυσμού της πόλης αντικαθιστώντας τον Oude Kerk (Παλαιός Ναός), εξου και το όνομά του Nieuwe Kerk (Νέος Ναός). Ο ναός καταστράφηκε από πυρκαγιές στην διάρκεια των αιώνων, ανακαινίστηκε όμως πλήρως τον 20ο αι. Είναι αφιερωμένος στην Αγία Μαρία και στην Αγία Αικατερίνη. Εδώ γίνονται οι στέψεις των βασιλέων. Επίσης διοργανώνονται συχνά εκθέσεις και συναυλίες. Ο ναός έχει υπέροχα βιτρό παράθυρα, έναν όμορφο βωμό και ένα παλιό εκκλησιαστικό όργανο που διατηρήθηκε ως εκ θαύματος από τη φωτιά του 1645.

    Που να πάτε και τι να δείτε στο Άμστερνταμ
    Το εσωτερικό του Nieuwe Kerk με τον εντυπωσιακό πολυέλαιο να κρέμεται από την οροφή του.

    Το Βασιλικό Ανάκτορο (Royal Palace Amsterdam)

    Στην πλατεία Dam θα θαυμάσετε το Βασιλικό Ανάκτορο, ένα εξαιρετικό κτίριο της κλασικής ολλανδικής αρχιτεκτονικής, το οποίο ανήκει στη σημερινή βασίλισσα του κράτους. Αρχικά το κτίριο χτίστηκε ως δημαρχείο της πόλης, αλλά στη συνέχεια πέρασε στην οικογένεια των μοναρχών. Μπορείτε εάν θέλετε να επισκεφθείτε και το εσωτερικό του και να δείτε τα βασιλικά δωμάτια αφού πλέον το παλάτι δεν χρησιμοποιείται από τη βασιλική οικογένεια παρά μόνο για ψυχαγωγικές και επίσημες εκδηλώσεις. Επίσης στο παλάτι πραγματοποιούνται οι τελετές απονομής του Βραβείου Erasmus και άλλων βραβείων.

    Κλείστε εισιτήρια για το βασιλικό παλάτι με audio guide

    Που να πάτε και τι να δείτε στο Άμστερνταμ
    Το Βασιλικό Ανάκτορο του Άμστερνταμ στην πλατεία Dam (Royal Palace Amsterdam)

    Ο Δυτικός Ναός (Westerkerk)

    Σε απόσταση αναπνοής από το σπίτι της Άννας Φρανκ βρίσκεται η πιο διάσημη εκκλησία του Άμστερνταμ. Ο Ναός (Westerkerk) χτίστηκε μεταξύ 1620 και 1631. Με την ολοκλήρωσή του ήταν ο μεγαλύτερος προτεσταντικός Ναός στον κόσμο. Στο Ναό υπάρχει ο τάφος του ζωγράφου Ρέμπραντ και είναι επισκέψιμος με είσοδο ελεύθερη, ενώ στον πύργο-καμπαναριό εάν ο καιρός είναι καλός μπορείτε να ξεναγηθείτε και να έχετε μια πανοραμική εικόνα της πόλης.

    Που να πάτε και τι να δείτε στο Άμστερνταμ
    Ο Πύργος- καμπαναριό Westertoren του Westerkerk έχει στην κορυφή τους το στέμμα του αυτοκράτορα Μαξιμιλιανού της Αυστρίας, το οποίο ήταν δώρο προς την πόλη του Άμστερνταμ ως ένδειξη ευγνωμοσύνης για την υποστήριξη που είχε στον πόλεμο.

    Το Westertoren έχει ύψος 85 μέτρα, χτίστηκε το 1638 και έχει 51 καμπάνες! Είναι ο ψηλότερος πύργος της εκκλησίας στο Άμστερνταμ και ένα από τα αξιοθέατα της πόλης. Οι καμπάνες τους παίζουν κάθε 15 λεπτά μια μελωδία και στο ημερολόγιό της η Άννα Φρανκ έγραψε πως άκουγε τις καμπάνες της εκκλησίας. Σήμερα ο Πύργος γέρνει περίπου 85 εκατοστά.

    Ο Παλαιός Ναός (Oude Kerk)

    Η γοτθική εκκλησία Oude Kerk, είναι το παλαιότερο κτίριο στην πόλη που διασώθηκε αυτούσιο έως και σήμερα. Κατασκευάστηκε το 1306 και αξίζει μια επίσκεψη σε αυτήν. Θα σας καθηλώσει η λιτότητα του εσωτερικού με τους χαμηλούς πολυελαίους να αιωρούνται λίγο πιο πάνω από το παμπάλαιο γκρίζο πάτωμα το γεμάτο με ταφόπλακες. Λέγεται πως κάτω από την εκκλησία βρίσκονται κάπου στους 10.000 τάφους κατοίκων του Άμστερνταμ! Η Oude Kerk, κατάφερε να επιβιώσει εδώ και 800 περίπου χρόνια και σίγουρα αποτελεί ορόσημο για την πόλη του Άμστερνταμ.

    Εισιτήρια για τον παλαιό Ναό στο Άμστερνταμ

    Που να πάτε και τι να δείτε στο Άμστερνταμ
    Η Oude Kerk είναι αφιερωμένη στον Άγιο Νικόλαο προστάτη των ναυτικών και είναι η πιο σημαντική εκκλησία σε ολόκληρη την Ολλανδία

    Από το 2016, η Oude Kerk έγινε η πρώτη εκκλησία-μουσείο στην Ολλανδία! Φιλοξενεί κατά καιρούς εκθέσεις, αλλά και μουσικές παραστάσεις καλλιτεχνών από όλον τον κόσμο. Είναι επισκέψιμη με εισιτήριο.

    Ποιες περιοχές του Άμστερνταμ πρέπει οπωσδήποτε να δείτε

    Η περιοχή με τα Κόκκινα φανάρια (Red Light)

    Στην ίδια περιοχή με τον Παλαιό Ναό βρίσκονται και τα Red Lights η πιο φημισμένη περιοχή στο Άμστερνταμ η οποία κάθε βράδυ κατακλύζεται από τουρίστες. Μια περιοχή φωτισμένη από τα κόκκινα φανάρια των ιερόδουλων οι οποίες μέσα από τις βιτρίνες προσελκύουν τους περαστικούς άνδρες. Οι φωτογραφίες απαγορεύονται όσον αφορά τα πρόσωπα. Επιτρέπονται όμως όσον αφορά την περιοχή η οποία είναι ένα δαιδαλώδες σύνολο από μικρά και στενά δρομάκια που απλώνεται αριστερά και δεξιά ενός καναλιού. Μια μοναδική εμπειρία που πρέπει να τη ζήσετε μέσα από τη βόλτα και πλάι στο κανάλι (χράχτεν) στην καρδιά του ιστορικού κέντρου.

    Από τον 16ο αι. άρχισαν να εμφανίζονται τα πρώτα πορνεία στην πόλη και όταν τον 19ο αι. κατεδαφίστηκαν, εμφανίστηκε το φαινόμενο της πορνείας του «δρόμου». Οι πρώτες βιτρίνες των ιερόδουλων εμφανίστηκαν το 1930 και καθιερώθηκαν από το 1960. Στην περιοχή υπάρχουν περίπου 300 μεγάλα δωμάτια τα οποία νοικιάζονται από τις “γυναίκες” και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Αυτό που κάνει τη διαφορά είναι ότι αυτές οι γυναίκες «εκτίθενται» σε κοινή θέα πίσω από μια μεγάλη γυάλινη «βιτρίνα» με κόκκινο φωτισμό. Η πορνεία στην «κόκκινη ζώνη» του Άμστερνταμ είναι απόλυτα νόμιμη.

    Άμστερνταμ: Περιήγηση στην περιοχή του κόκκινου φωτός

    Που να πάτε και τι να δείτε στο Άμστερνταμ
    Στο Άμστερνταμ υπάρχουν πάνω από 200 coffee shops

    Τα coffee shops του Άμστερνταμ

    Στην περιοχή με τα κόκκινα φανάρια υπάρχουν και τα περιβόητα coffee shops, καφετέριες δηλαδή όπου μπορεί κανείς να αγοράσει και να κάνει χρήση ινδικής κάνναβης νόμιμα, αρκεί να είναι πάνω από 18 χρονών και να έχει στην κατοχή του λιγότερο από 5 γραμμάρια! Στα μαγαζιά αυτά δεν πουλάνε καφέ, ίσως καμία σοκολάτα ή αναψυκτικό. Πουλάνε όμως κέικ που περιέχει μαριχουάνα το οποίο δρα μετά από 1 έως 2 ώρες, οπότε χρειάζεται προσοχή ποιο προϊόν θα αγοράσετε και από ποιο μαγαζί. 

    Η Ολλανδία θεωρείται γενικά μια φιλελεύθερη χώρα, αφού νομιμοποίησε την άμβλωση, την πορνεία και την ευθανασία. Διατηρεί μια προοδευτική πολιτική για τα ναρκωτικά και το 2001 έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που νομιμοποίησε τον γάμο ατόμων του ίδιου φύλου.

    Αμστερνταμ: Cultural Ganja Walking Tour of Coffee Shops

    Άμστερνταμ Red Light District & Coffee Shop Tour

    Η περιοχή με την υπαίθρια αγορά Albert Cuyp

    Αφιερώστε λίγο χρόνο πριν φύγετε από το Άμστερνταμ να κάνετε μία μεγάλη βόλτα στη διάσημη Albert Cuyp Markt. Είναι μία από τις μεγαλύτερες υπαίθριες αγορές ολόκληρης της Ευρώπης που λειτουργεί καθημερινά από τη Δεύτερα μέχρι και το Σάββατο. Εκεί θα βρείτε ό,τι βάλει ο νους σας όσον αφορά τα ψώνια σας σε πολύ χαμηλές τιμές και συγχρόνως θα έχετε απολαύσει μία αυθεντική ολλανδική περιπλάνηση ανάμεσα σε ντόπιες γεύσεις και χρώματα.

    Η περιοχή De Negen Straatjes (Οι εννέα δρόμοι)

    Στο σημείο που ενώνονται τα κύρια 4 κανάλια του Άμστερνταμ (Singel, Herengracht, Keizersgracht και Prinsengracht) βρίσκεται μια γραφική και εμπορική περιοχή, η περιοχή των 9 Δρόμων (De 9 Straatjes), όπου βρίσκονται πάνω από 140 κτίρια του 17ου αι. Είναι μια γειτονιά γεμάτη γραφικότητα με αμέτρητα μικρά μαγαζάκια, καταστήματα, μπουτίκ και καφετέριες. Είναι μια περιοχή πολύ όμορφη από όπου μπορείτε να κάνετε τα ψώνια σας σε μαγαζιά Second hand με πολύτιμες ευκαιρίες σε μειωμένες τιμές, αλλά και σε καταστήματα με μοντέρνα ολλανδικά brands. Εάν λοιπόν από το ταξίδι σας στο Άμστερνταμ θέλετε ένα πραγματικά αυθεντικό αναμνηστικό είστε το κατάλληλο μέρος.

    Που να πάτε και τι να δείτε στο Άμστερνταμ
    Η όμορφη περιοχή De Negen Straatjes (εννέα δρόμοι) στο Άμστερνταμ.

    Η Λεωφόρος Kalverstraat

    Η Λεωφόρος Kalverstraat είναι ο πιο πολυσύχναστος εμπορικός δρόμος στο Άμστερνταμ. Στον δρόμο αυτό θα πρέπει να περπατήσετε γιατί εδώ χτυπάει η καρδιά της καθημερινότητας της πόλης με τα δεκάδες μεγάλα πολυκαταστήματα (C&A) και μπουτίκ που θα σας δώσουν την ευκαιρία να κάνετε ψώνια για εσάς ή να πάρετε δωράκια για τους δικούς σας ανθρώπους.

    Τι άλλο μπορείτε να επισκεφθείτε στο Άμστερνταμ

    Η αγορά των λουλουδιών, Bloemenmarkt

    Φυσικά ήδη θα έχετε διαθέσει το χρόνο σας περπατώντας στα ρομαντικά κανάλια της πόλης και μέσα στα γραφικά σοκάκια με τα στενά αλλά κομψά κτίρια τα κολλημένα το ένα δίπλα στο άλλο ή ακόμα και θαυμάζοντας τους πίνακες ζωγραφικής σε κάποιο από τα μουσεία του Άμστερνταμ. Εάν όμως έχετε επιπλέον χρόνο να περπατήσετε και στην όμορφη αγορά των λουλουδιών, την ονομαζόμενη Bloemenmarkt, είμαι σίγουρη πως θα την λατρέψετε, ειδικά εάν είστε στο Άμστερνταμ την άνοιξη τότε που ανθίζουν οι τουλίπες. Μπορείτε να αγοράσετε βολβούς να τους φυτέψετε στον κήπο σας και να δημιουργήσετε τον δικό σας ανθόκηπο. Θα είναι μια ωραία ανάμνηση του ταξιδιού σας από το Άμστερνταμ κάθε φορά που θα βλέπετε τις τουλίπες να ανθίζουν.

    Που να πάτε και τι να δείτε στο Άμστερνταμ
    Περπατήστε στην όμορφη αγορά των λουλουδιών, το Bloemenmarkt!

    Οι τουλίπες φύονται σε βραχώδεις ορεινές και ημιορεινές περιοχές και αυτό το επιβεβαιώνει και ο μύθος που την ακολουθεί: Στο Κουρδιστάν κάποτε ένας Κούρδος πρίγκιπας ήταν πολύ ερωτευμένος με μια κοπέλα. Μια μέρα η αγαπημένη του σκοτώθηκε και τότε ο πρίγκηπας αυτοκτόνησε πέφτοντας με το άλογό του σε έναν γκρεμό. Το αίμα του απλώθηκε στα βράχια και κάθε σταγόνα του έγινε τουλίπα. Από εκείνη τη στιγμή η τουλίπα έγινε το έμβλημα της απόλυτης αγάπης.

    Το πάρκο Vondelpark

    Για να επισκεφθείτε το μεγαλύτερο πάρκο του Άμστερνταμ πρέπει να έχετε αρκετές μέρες στη διάθεσή σας ώστε να απολαύσετε και μια βόλτα στο Vondelpark. Είναι το ιδανικό μέρος για να χαλαρώσετε λίγο, ίσως και για να κάνετε πικνίκ, αν ο καιρός είναι ευνοϊκός. Νοικιάστε ένα ποδήλατο και απολαύστε τη βόλτα σας στα όμορφα μονοπάτια και ξεκουραστείτε στα πολλά παγκάκια που υπάρχουν ανάμεσα στα ψηλά δέντρα.

    Εκδρομές στον τόπο της τουλίπας

    Η περιοχή Bollenstreek

    Εάν ταξιδέψετε την άνοιξη η πρότασή μου είναι να επισκεφθείτε την περιοχή με τα πολύχρωμα χωράφια με τις τουλίπες, το Bollenstreek (55 χλμ. από το Άμστερνταμ στη Νότια Ολλανδία). Είναι μια περιοχή, μεταξύ των πόλεων Χάρλεμ και Λέιντεν, που περιλαμβάνει πόλεις που καλλιεργούν την τουλίπα. Ίσως πετύχετε και κάποιες από τις παρελάσεις που γίνονται από τη μια πόλη στην άλλη με στολισμένα άρματα από πολύχρωμες τουλίπες.

    Στην Ολλανδία καλλιεργούνται εκτός από την τουλίπα και άλλα λουλούδια όπως γλαδιόλες, ανεμώνες, νάρκισσοι, υάκινθοι, ίριδες, κρόκοι και ντάλιες.

    Εισιτήρια για ξενάγηση με ποδήλατο στην περιοχή Bollenstreek: Ανεμόμυλοι, Κάστρα και χωράφια με λουλούδια

    Που να πάτε και τι να δείτε στο Άμστερνταμ
    Απέραντες εκτάσεις έως εκεί που φτάνει το μάτι σας με τις πολύχρωμες τουλίπες θα συναντήσετε στην περιοχή Bollenstreek όπου φυτεύονται οι τουλίπες στην Ολλανδία

    Το πάρκο Keukenhof

    Εάν δεν επισκεφθείτε την περιοχή Bollenstreek τότε επιβάλλεται την άνοιξη να επισκεφθείτε το πάρκο Keukenhof για να δείτε τα ανθισμένα παρτέρια με τις τουλίπες. Τα αμέτρητα φυτά τα φυτεμένα μέσα σε διαμορφωμένους χώρους πράσινου και σε συνδυασμό με γραφικά χωριά και ανεμόμυλους θα σας μαγέψουν. Απέχει από το Άμστερνταμ μόνο 40 χλμ. και θα πάτε μέσω του αυτοκινητόδρομου Α4. Βρίσκεται στα περίχωρα της πόλης Lisse. Η άνθιση της τουλίπας έχει διάρκεια μόνο 8 εβδομάδες, από τα μέσα Μαρτίου έως τα μέσα Μαΐου, ιδιαίτερα όμως τα μέσα Απριλίου.

    Το πάρκο Keukenhof δημιουργήθηκε το 1949 ως χώρος έκθεσης για τους Ολλανδούς καλλιεργητές και ήταν ο μεγαλύτερος επισκέψιμος χώρος. Το 2019, προ Covit-19 οι επισκέπτες είχαν φτάσει το 1.500.000.

    Μπορείτε εάν δεν έχετε δικό σας αυτοκίνητο να πάρετε ένα λεωφορείο Hop on hop off που κάνει τη διαδρομή έως και το πάρκο της τουλίπας Keukenhof. Διαφορετικά μπορείτε να πάτε με λεωφορείο:

    Απολαύστε μια εκδρομή με λεωφορείο από το Άμστερνταμ στο Keukenhof με πολυτελές πούλμαν και εισιτήριο εισόδου. Εξερευνήστε τους ανθόκηπους, θαυμάστε τις τουλίπες και μείνετε όσο θέλετε με τα λεωφορεία που αναχωρούν κάθε μισή ώρα. Βρείτε λεπτομέρειες στο link.

    Που να πάτε και τι να δείτε στο Άμστερνταμ
    Το πάρκο Keukenhof είναι ένα από τα πιο πολύχρωμα και τα πιο επισκέψιμα πάρκα στον κόσμο

    Στην Ολλανδία καλλιεργούνται μεγάλες εκτάσεις με ορισμένα είδη τουλίπας που έχουν σχέση με καλλιεργούμενες περιοχές και γιαυτό η Ολλανδία ονομάζεται και «χώρα της τουλίπας

    Μια από τις πιο συνήθεις εκδρομές που κλείνουν όσοι επισκέπτονται το Άμστερνταμ είναι μια ημερήσια εκδρομή στα διάσημα ψαροχώρια της Ολλανδίας, Ένταμ και Βόλενταμ όπως επίσης και στο μικροσκοπικό νησάκι Μάρκεν. Πάρτε πληροφορίες από τα link που σας προτείνουμε και κλείστε μια από τις εκδρομές που ταιριάζει σε εσάς.

    Διαβάστε για το δικό μας road trip στα ψαροχώρια της Ολλανδίας:

    Το μουσείο Zuiderzee στο Enkhuizen της Ολλανδίας

    Μια βόλτα στο Ένταμ της Ολλανδίας

    Μια εκδρομή στο Βόλενταμ της Ολλανδίας

    Εισιτήρια για Zaanse Schans, Edam, Volendam & Marken: Ημερήσια εκδρομή από το Άμστερνταμ (δείτε και τις εισόδους που περιλαμβάνει)

    Εισιτήρια για Giethoorn: Roundtrip από το Amsterdam

    Διαμονή στο Άμστερνταμ

    Διαμονή για αυτοκινούμενα

    Camping Zeeburg Amsterdam Zuider IJdijk 20 1095 KN Amsterdam Διαθέτει και μικρά σπίτια για οικονομική διανυκτέρευση στο Άμστερνταμ. Έχει όλες τις ανέσεις

    GPS: Ν 52°21’54.50 / Ε 4°57’34.00

    Διαβάστε την ανάρτηση: Διαμονή με αυτοκινούμενο στην Ευρώπη. Camper Stop ή Park and Ride (P+R)

    Αναζητήστε κατάλυμα μέσω του παρακάτω χάρτη:

    https://www.booking.com/hotel/nl/nhghkrasnapolsky.en.html?aid=1628806&no_rooms=1&group_adults=2

    Πώς θα βρω την οικονομικότερη επιλογή για ενοικίαση αυτοκινήτου

    Το DiscoverCars.com είναι πρωτοπόρος στις online κρατήσεις ενοικίασης αυτοκινήτωνΣυγκρίνει προσφορές ενοικίασης αυτοκινήτων από πολλές εταιρείες, ώστε να μπορείτε να επιλέξετε ποια είναι η καλύτερη για το ταξίδι σας. Περιλαμβάνει όλες τις υποχρεωτικές χρεώσεις, φόρους και πρόσθετα στην αναγραφόμενη τιμή, ώστε να μην υπάρχουν εκπλήξεις όταν φτάσετε στο γραφείο ενοικίασης. Με την υπηρεσία αυτή σας δίνονται επιλογές ώστε να διαλέξετε το αυτοκίνητο που θα νοικιάσετε και βέβαια να βρείτε την τιμή που σας συμφέρει!

    Στο DiscoverCars μπορείτε αναζητήσετε την οικονομικότερη επιλογή για ενοικίαση αυτοκινήτου.

    Η περιήγησή μου στα αξιοθέατα και στους δρόμους του Άμστερνταμ έφτασε στο τέλος της. Πιστεύω πως σας έδωσα έναν πλήρη ταξιδιωτικό οδηγό για το πού θα πάτε και το τι θα δείτε στο Άμστερνταμ, την πόλη των καναλιών, των μουσείων και της τουλίπας. Εξαρτάται βέβαια πάντα από πόσες ημέρες θα έχετε στη διάθεσή σας και τις επιθυμίες σας.

    Που να πάτε και τι να δείτε στο Άμστερνταμ
    mama_maria_travels Amsterdam

    Κάνετε τις σωστές επιλογές προγραμματίζοντας την κάθε μέρα αλλά αφήστε και χρόνο για ανέμελες βόλτες κατά μήκος των καναλιών που θα θαυμάσετε τις υπέροχες προσόψεις των ολλανδικών σπιτιών και φυσικά βγάλτε αμέτρητες φωτογραφίες. Θα είναι η ωραιότερη ανάμνηση του ταξιδιού σας.

    Σας εύχομαι να έχετε πάντα καλά και ασφαλή ταξίδια.

    Με αγάπη

    μαμά Μαρία από το Ανθομέλι

    Pin it for later

    Που να πάτε και τι να δείτε στο Άμστερνταμ. Αξιοθέατα, πόλη, μουσεία, κανάλια, ποδήλατα, κόκκινα φανάρια, coffee shops, τουλίπες.
    Που να πάτε και τι να δείτε στο Άμστερνταμ 36

    Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.

    mama Maria
    mama Maria
    Γεια σας! Είμαι η Μαρία, μητέρα της Κατερίνας και της Κάλης Εδώ και και χρόνια ταξιδεύουμε με το σύζυγό μου σε όλη την Ευρώπη και την Ελλάδα με το αυτοκινούμενό μας. Έχουμε επισκεφθεί μεγάλες και μικρές πόλεις, χωριά απόμερα και χωριά διάσημα, έχουμε γνωρίσει αξιοθέατα και μνημεία που δεν θα μπορούσαμε να τα γνωρίσουμε με διαφορετικό τρόπο. Τις ταξιδιωτικές αυτές εμπειρίες, πλαισιωμένες με δικές μας φωτογραφίες, ιστορικά στοιχεία και εξτρά πληροφορίες τις γράφω με το όνομα μαμά Μαρία και θα τις βρείτε στην κατηγορία ΤΑΞΙΔΙΑ του blog anthomeli

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    Διαβάστε Επίσης