ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

    Δύο μέρες στη Βρέμη του παραμυθιού

    Η Βρέμη (Bremen) σήμερα είναι μια ήσυχη επαρχιακή πόλη της Βόρειας Γερμανίας που το κυρίαρχο στοιχείο της είναι η παλιά πόλη με τον εκπληκτικό καθεδρικό ναό και το Δημαρχείο να δεσπόζουν στη μεγάλη πλατεία της. Από τα παλιά χρόνια η πόλη της Βρέμης, από τότε που ανήκε στην Χανσεατική ένωση, στηρίχτηκε στο εμπόριο και έγινε μια πλούσια πόλη, που τον πλούτο της εκείνο, τον θαυμάζουμε έως και σήμερα στα όμορφα κτίρια της παλιάς πόλης. Όμως συγχρόνως είναι και μια από τις μεγαλύτερες γερμανικές πόλεις, που αξίζει να κάνετε ένα ταξίδι για να τη γνωρίσετε, μια σύγχρονη πόλη γεμάτη ζωντάνια και ομορφιά. Ταξίδι δύο μέρες στη Βρέμη του παραμυθιού στη Γερμανία (οι μουσικοί της Βρέμης) και μας ήταν αρκετές για να μας μαγέψει και να την αγαπήσουμε.

    Η πόλη είναι χτισμένη κατά μήκος του ποταμού Weser και παρόλο που θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα εμπορικά λιμάνια της Γερμανίας, δεν έχει… εμπορικό λιμάνι. Γιατί απλά το λιμάνι της Βρέμης είναι το Bremerhaven μια μοντέρνα νέα πόλη, μόλις 60 χιλιόμετρα βόρεια της Βρέμης, εκεί που ο ποταμός Weser εκβάλλει στη Βόρεια θάλασσα. Σήμερα η Bremen (Βρέμη) είναι ανεξάρτητη και μαζί με το Bremerhaven αποτελούν το Ομοσπονδιακό κράτος της Βρέμης. 

    Δύο μέρες στη Βρέμη του παραμυθιού
    Βρέμη  μαζί με το λιμάνι της Bremerhaven αποτελεί μια ξεχωριστή πόλη – κρατίδιο στη Γερμανία  και έχουν καταφέρει και οι δύο πόλεις μαζί να είναι από τους δημοφιλείς προορισμούς της χώρας.

    Το ταξίδι μας στη Βρέμη

    Στο ταξίδι μας στη Γερμανία εκείνο το καλοκαίρι γνωρίσαμε πολλές μικρές και μεγάλες πόλεις, μικρά όμορφα χωριουδάκια, διαβαίνοντας άλλοτε μεγάλους αυτοκινητοδρόμους και άλλοτε μικρότερους καταπράσινους δρόμους περνώντας ανάμεσα από δάση, αλλά και από απέραντες πεδιάδες. Οι αναμνήσεις  πολλές και αξέχαστες από εκείνο το ταξίδι μας  που είχαμε φτάσει έως και τα σύνορα της Δανίας στη Βόρεια θάλασσα. Μια από τις πόλεις που επισκεφθήκαμε που μας ενθουσίασε και μας χάρισε πολύ όμορφες ταξιδιωτικές εμπειρίες, ήταν και η Βρέμη. Αφορμή παίρνοντας από την ανάρτηση που είχα κάνει για τη Βέρνη, την πρωτεύουσα της Ελβετίας και λόγω συνειρμού των λέξεων (Βέρνη-Βρέμη), ξετυλίχτηκαν στο μυαλό μου οι αναμνήσεις μου από τη Βρέμη και είπα να σας καλέσω να έρθετε μαζί μου για να σας τη γνωρίσω μέσα από τον χορό των αναμνήσεών μου.

    Διαμονή

    Διαμονή για αυτοκινούμενα στη Βρέμη

    Το GPS είχε ήδη βγάλει τη σημαία του τερματισμού για το stell platz (camping park) που θα μας φιλοξενούσε για όσες μέρες θα μέναμε στη Βρέμη. Παραξενευτήκαμε μάλιστα για την τοποθεσία που μας έδειχνε το βέλος στην οθόνη, γιατί ήταν ένα καταπράσινο πάρκο μέσα σε μια στενή λωρίδα γης, σαν ένα νησάκι του ποταμού Weser, στο κέντρο της πόλης. Ζουμάροντας στην οθόνη διέκρινα πως το μέρος ήταν γεμάτο από γειτονιές με σπίτια πνιγμένες μέσα στα δέντρα και στο κέντρο αυτού του μαγικού μέρους ο χώρος που θα μας φιλοξενούσε.

    Δύο μέρες στη Βρέμη του παραμυθιού
    Η σημαία τερματισμού μας έδειχνε τον χώρο διαμονής μας στη Βρέμη.

    Τι ικανοποίηση αισθανθήκαμε δεν μπορείτε να φανταστείτε! Η πόλη να έχει κρατήσει το καλύτερό της μέρος για να υποδεχτεί τους αυτοκινούμενους! Ο χώρος του stell platz πραγματικά, ήταν ένας καταπράσινος χώρος με μεγάλα δέντρα για σκιά και με άνετες θέσεις πάρκινγκ και φυσικά μας ενθουσίασε. Την ημέρα εκείνη την αφιερώσαμε στους εαυτούς μας απολαμβάνοντας την ηρεμία κάτω από τη σκιά των δέντρων και ξεκουραστήκαμε, γιατί η ξεκούρασή μας ήταν απαραίτητη μετά από αρκετά χιλιόμετρα που είχαμε διανύσει, ώστε να ανακτήσουμε δυνάμεις για την ξενάγηση στην πόλη την επόμενη μέρα.

    Stell platz Am Kuhhirten, Kurhirtenweg στη Βρέμη: GPS n53,06500 o8,81871

    Δύο μέρες στη Βρέμη του παραμυθιού, camping park για αυτοκινούμενα
    Άνετο, δροσερό και καθαρό το stell platz Am Kuhhirten της Βρέμης

    Info : Εδώ να πω πως για όλους εμάς που κινούμαστε με αυτοκινούμενο, η Γερμανία είναι ο ιδανικός τουριστικός προορισμός. Η χώρα από την μεγαλύτερη πόλη έως και το πιο μικρό χωριουδάκι, έχει αποδεχθεί αυτού του είδους τον τουρισμό με αυτοκινούμενα και όχι μόνο τα δέχεται με ευχαρίστηση, αλλά και τα προστατεύει. Για τον σκοπό αυτό όλη η χώρα διαθέτει ειδικούς χώρους διαμονής (stell platz), πολλές φορές δωρεάν ή με ένα μικρό αντίτιμο, δίνοντάς τους και τις απαραίτητες παροχές, όπως ρεύμα, νερό, άδειασμα τουαλέτας και γκρίζων νερών.

    Εύρεση καταλύματος στη Βρέμη

    Εάν όμως επισκεφτείτε τη Βρέμη με άλλον τρόπο και εκτός ταξιδιωτικού γραφείου παρακάτω σας δίνω έναν χάρτη με επιλογές από ξενοδοχεία της πόλης που μπορείτε να κλείσετε κατάλυμα από το booking. Φυσικά υπάρχουν και οι επιλογές ενοικίασης διαμερισμάτων τα οποία συνήθως διαθέτουν και κουζίνα κι έτσι μπορείτε να μειώσετε το κόστος του ταξιδιού σας.



    Booking.com

    Πρώτη ημέρα ξενάγησης στη Βρέμη

    Η επόμενη μέρα ξεκίνησε με βαριά σύννεφα βροχής. Όμως δεν υπήρχε πρόβλημα για εμάς. Είχαμε πλέον συνηθίσει στον καιρό της Γερμανίας που εκεί που είχε καλό καιρό, εκεί έπιανε μπόρα. Εφοδιαστήκαμε με τα αδιάβροχά μας και ανεβήκαμε στο 50ράκι μας έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε οποιοδήποτε καιρό. Εξ άλλου ήμασταν τόσο κοντά στην πόλη! Βγαίνοντας από το stell platz περάσαμε τη μεγάλη γέφυρα του ποταμού Weser και μετά από μια μικρή διαδρομή φτάσαμε στο ιστορικό κέντρο της πόλης.

    Δύο μέρες στη Βρέμη του παραμυθιού
    Μεγάλα φορτηγά ποταμόπλοια μεταφέρουν συνεχώς εμπορεύματα μέσα στο ποταμό Weser που διασχίζει την πόλη και φτάνει έως και τη Βόρεια θάλασσα.

    Εκεί βρίσκονται τα περισσότερα αξιοθέατα και επειδή το μεγαλύτερο κομμάτι του είναι πεζοδρομημένο, περπατιέται πολύ εύκολα. Το πρώτο όμως που είχαμε να κάνουμε, όπως κάνουμε πάντα σε κάθε πόλη που επισκεπτόμαστε, ήταν να πάμε στις τουριστικές πληροφορίες για να προμηθευτούμε τον χάρτη της περιοχής, ώστε να μπορέσουμε να ξεναγηθούμε καλύτερα στα αξιοθέατα της πόλης.

    Χάρτης με αξιοθέατα στη Βρέμη

    Πλατεία Marktplatz της Βρέμης

    Η γραφική πλατεία Marktplatz της Παλιάς Πόλης, στο Altstadt της Βρέμης που αντικρίσαμε, πραγματικά ήταν παραμυθένια. Μέσα σε αυτή τη μεγάλη πλατεία είναι γραμμένη όλη η ιστορία και ο πλούτος της Βρέμης. Καταπληκτικά κτίρια, μεσαιωνικά σπίτια, αγάλματα, ο επιβλητικός καθεδρικός ναός, το υπέροχο Δημαρχείο, αλλά και πολλά καφέ γεμάτα από κόσμο που απολάμβανε τη δροσιά εκείνης της ημέρας, ήταν αυτά που μας δημιούργησαν την ομορφότερη εικόνα που αποκομίσαμε βλέποντάς την. Τα τραμ που τη διέσχιζαν έδιναν και αυτά μια όμορφη χρωματιστή πινελιά στην εικόνα των ματιών μας.

    Δύο μέρες στη Βρέμη του παραμυθιού
    Μπαίνοντας στην πλατεία Marktplatz στο Altstadt της Βρέμης
    Δύο μέρες στη Βρέμη του παραμυθιού
    H πλαϊνή όψη του Δημαρχείου με τα υπέροχα αγάλματα. Τα τραμ περνούν μέσα από την πλατεία Marktplatz της Παλιάς Πόλης, δίνοντας την ευχέρεια σε όλους να έχουν μια εύκολη πρόσβαση στο ιστορικό κέντρο της Βέρμης.

    Σταθήκαμε στη μέση της πλατείας και κάνοντας ένα γύρο είδαμε όλη την μεσαιωνική αρχιτεκτονική κληρονομιά και την ομορφιά της παλιάς Χανσεατικής πόλης της Βρέμης. Μια πλατεία με υπέροχα παλιά κτίρια αιώνων που δένουν όμως τόσο αρμονικά με τη νέα ζωή της πόλης. Παραμύθια, θρύλοι, παράδοση, ιστορία, αλλά και πολιτισμός, μουσεία και διασκέδαση συνδυάζονται με τόση μεγάλη αρμονία στη γραφική πλατεία που η βόλτα σε αυτήν είναι μια απόλαυση. Η πλατεία Marktplatz είναι το κέντρο της πόλης και από αυτό το σημείο είπαμε να ξεκινήσουμε την ξενάγησή μας.

    Δύο μέρες στη Βρέμη του παραμυθιού
    Η Βρέμη έχει ένα πανέμορφο ιστορικό κέντρο γεμάτο από μεσαιωνικά κτίρια. Αριστερά της φωτογραφίας το κτίριο Hause Scuttling. με το υπέροχο στεγασμένο μπαλκόνι στη στέγη.

    Κλείστε μία 2ωρη ξενάγηση με ξεναγό στην πόλη της Βρέμης στα αγγλικά.

    Καθεδρικός Ναός του Αγίου Πέτρου στη Βρέμη

    Αυτό που μας τράβηξε αμέσως την προσοχή ήταν ο θεόρατος ναός που στέκει στην πλατεία και μας εντυπωσίασε με το μέγεθός του. Είναι ο Καθεδρικός Ναός του Αγίου Πέτρου (Bremen Cathedral St. Petri) με τους δύο όμοιους πύργους του, που έχουν ύψος 98 μέτρα. Άρχισαν να τον χτίζουν τον 11ο αι. αλλά  έφτασε στη σημερινή του μορφή, μετά από διάφορες προσθήκες που του έγιναν στο πέρασμα των αιώνων.

    Δύο μέρες στη Βρέμη του παραμυθιού
    Ο Καθεδρικός Ναός του Αγίου Πέτρου ( St. Petri) της Βρέμης

    Αφού τον θαυμάσαμε εξωτερικά μπήκαμε να δούμε και το εσωτερικό του. Αισθανθήκαμε τόσο ασήμαντοι μέσα στο ναό που μας καθήλωσε με το μέγεθός του. Γενικά όμως είναι ένας ναός λιτός, χωρίς χλιδή, όμως τραβήξαμε τις αναμνηστικές φωτογραφίες μας και θαυμάσαμε τον εξαιρετικό μπαρόκ άμβωνα του 1638, καθώς και τα υπέροχα βιτρό στα παράθυρά του και τις ανάγλυφες παραστάσεις του. Εκείνο όμως που τον κάνει να ξεχωρίζει από άλλους ναούς, πιστέψτε με έχω δει πολλούς ναούς στην Ευρώπη, καθότι οι ναοί τους είναι αξιοθέατα και πολλές φορές και μουσεία ή χώροι εκθέσεων, ήταν πως έχει ΠΕΝΤΕ μουσικά όργανα! Φαντάζεστε τον ήχο της μελωδίας μέσα σε αυτό τον μεγάλο γοτθικό ναό την ώρα της λειτουργίας! 

    Δύο μέρες στη Βρέμη του παραμυθιού
    Ο Καθεδρικός ναός του Αγίου Πέτρου στην πλατεία του ιστορικού κέντρου της Βρέμης είναι ανοικτός όλες  τις ώρες, έως τη δύση του ηλίου. 

    Πολλοί επισκέπτες αποφάσιζαν να ανεβούν τα 280 σκαλοπάτια του πύργου της εκκλησίας για να απολαύσουν τη θέα της πόλης από ψηλά. Η είσοδος ήταν 2 ευρώ. Εμείς όμως δεν το ρισκάραμε πρώτον γιατί τα σκαλοπάτια ήταν πολλά, αλλά και γιατί η συννεφιασμένη μέρα δεν το ευνοούσε. Ο καιρός έπαιζε τα παιχνίδια του και από ώρα σε ώρα φαινόταν πως θα ξεσπάσει μπόρα. 

    Δύο μέρες στη Βρέμη του παραμυθιού
    Πόσο ασήμαντος και μικρός αισθάνεσαι μπροστά στο μέγεθος του ναού! Χαρακτηριστικές οι ζωγραφιές στο εξωτερικό του ναού από την σταύρωση του Χριστού.

    Δημαρχείο της Βρέμης (Rathaus)

    Βγήκαμε από τον ναό και κατευθυνθήκαμε στο κέντρο της μεγάλης πλατείας Marktplatz για να θαυμάσουμε το υπέροχο και μεγαλοπρεπές κτίριο του Δημαρχείου. Το Rathaus της Βρέμης είναι σίγουρα το απαράμιλλο έμβλημα της πόλης και  ένα από τα πιο όμορφα κτίρια Δημαρχείων της Ευρώπης. Το 2004 χαρακτηρίστηκε από την UNESCO Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

    Δύο μέρες στη Βρέμη του παραμυθιού
    Το Δημαρχείο της Βρέμης
    Δύο μέρες στη Βρέμη του παραμυθιού
    H πρόσοψή του Rathaus της Βρέμης σε αναγεννησιακό στιλ προστέθηκε το 1612, 200 χρόνια μετά από την αρχική του κατασκευή.

    Απέναντι από το Δημαρχείο της Βρέμης μέσα στην πλατεία βρίσκεται ακόμα ένα θαυμάσιο μέγαρο του 1537, το Hause Scuttling. Εδώ συνεδρίαζαν οι πλούσιοι έμποροι της Χανσεατικής πόλης. Θαυμάσιες λεπτομέρειες είναι οι πλαϊνές όψεις της στέγης, το υπέρκομψο στεγασμένο μπαλκόνι του, καθώς και η σκαλιστή είσοδος του μεγάρου.

    Δύο μέρες στη Βρέμη του παραμυθιού
    Η υπέροχη είσοδος του κτιρίου Scuttling

    Άγαλμα του Ρολάνδου  

    Μπροστά από το Δημαρχείο βρίσκεται ένα ψηλό άγαλμα του πιο διάσημου ιππότη της Γερμανίας του Ρολάνδου (Roland). Ο Ρολάνδος ήταν ανιψιός του Καρλομάγνου και συμβολίζει την ανεξαρτησία της πόλης. Είναι ο προστάτης του εμπορίου, αλλά και ο πολιούχος της πόλης. Και βέβαια αυτός  ο οποίος ίδρυσε την ιστορική κεντρική πλατεία. Υπάρχουν πολλά διάσπαρτα τέτοια μνημεία και σε άλλες πόλεις στη Γερμανία, αυτό όμως είναι το παλαιότερο αφού χτίστηκε το 1404. Για τους κατοίκους της Βρέμης είναι το σύμβολο της ελευθερίας και στα χέρια του  κρατάει το «σπαθί της δικαιοσύνης». Στο σκαλισμένο απόφθεγμα που βρίσκεται στο κάτω μέρος του αγάλματος αναγράφεται το διάταγμα του αυτοκράτορα που έδινε τα δικαιώματα της πόλης στη Βρέμη. Το άγαλμα του Roland σήμερα αποτελεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO

    Δύο μέρες στη Βρέμη του παραμυθιού
    Το άγαλμα του Ρολάνδου (Roland) βλέπει προς τον καθεδρικό ναό, την έδρα του επισκόπου που είχε προσπαθήσει να περιορίσει την αυτονομία της Βρέμης.

    Διαβάστε περισσότερα ταξίδια στην Κατηγορία του Ανθομέλι: Ταξίδια στο ΕΞωτερικό

    Οι μουσικοί της πόλης της Βρέμης

    Ένα ακόμα αξιοθέατο που έπρεπε να δούμε στην πλατεία Marktplatz ήταν και το άγαλμα που είναι αφιερωμένο στους υπαίθριους μουσικούς της Βρέμης. Το γνωστό παραμύθι είναι πολύ στενά συνδεδεμένο με την πόλη αφού οι “μουσικοί” είχαν ξεκινήσει ένα ταξίδι περιπλανήσεων για να έρθουν να μείνουν στη Βρέμη. Καταγράφηκε από τους αδελφούς Γκριμ (Grimm) (διαβάστε περισσότερα εδώ) και δημοσιεύτηκε το 1812. Ακούγεται λίγο παράξενο και ίσως η σύνθεση του αγάλματος να είναι αστεία, όμως σήμερα το χάλκινο αυτό άγαλμα είναι ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης.

    Δύο μέρες στη Βρέμη του παραμυθιού
    Το χάλκινο άγαλμα με τους υπαίθριους μουσικούς αποτελεί το «σήμα κατατεθέν» της πόλης και θα βρείτε πάρα πολλά σουβενίρ με τα θέμα αυτό (βρείτε το σημείο στον χάρτη με τα αξιοθέατα που σας δίνουμε)

    Η παρέα των τεσσάρων φίλων ενός γαϊδάρου, ενός σκύλου, μιας γάτας και ενός κόκορα, ανεβασμένοι ο ένας πάνω στην πλάτη του άλλου, βρίσκεται στο πλάι του Δημαρχείου με τους επισκέπτες να συνωστίζονται για μια τους φωτογραφία. Λέγεται μάλιστα πως εάν ο επισκέπτης αγγίξει με το χέρι του το πόδι του γαϊδάρου, αυτό θα του φέρει γούρι και αν το κάνει και σωστά μπορεί να κάνει και μια ευχή! Το χάλκινο άγαλμα είναι του 1953. Δεν ξέρω εάν μου έφερε γούρι το άγγιγμα στο πόδι του γαϊδάρου, πάντως εγώ το έκανα!

    Το παραμύθι «οι μουσικοί της Βρέμης»

    Παραμύθι, μύθοι, μύθοι, το κουκί και το ρεβίθι, επαλεύανε στη βρύση! Και περνάει η Φακή και τα βάζει φυλακή. Μα η μάνα τους φωνάζει: «Φακή άστα, δεν πειράζει». Ας ξεκινήσουμε λοιπόν το παραμύθι και ας αφεθούμε να γίνουμε για λίγο και εμείς παιδιά, αφού έτσι το θέλει η παράδοση.

    «Τα τέσσερα ζώα το καθένα ξεχωριστά είχαν περάσει τη ζωή τους δουλεύοντας σκληρά κοντά στα αφεντικά τους, που  τα είχαν παραμελήσει και τα κακομεταχειρίζονταν. Έτσι, τα ζώα το σκάνε από τα σπιτικά τους με σκοπό να πάνε στη Βρέμη και να γίνουν μουσικοί. Συναντιούνται τυχαία στο δρόμο και γίνονται φίλοι. Όμως ο δρόμος ήταν μακρύς και όταν νύχτωσε θέλησαν να κοιμηθούν κάτω από ένα δέντρο. Ο κόκορας που πήγε να κοιμηθεί σε ένα ψηλό κλαδί είδε ένα φως από ένα κοντινό σπίτι και είπαν να πάνε να ζητήσουν φιλοξενία. Εκεί όμως ήταν ένα σπίτι ληστών που τους είδαν από το παράθυρο, όταν ο ένας σκαρφάλωσε στην πλάτη του άλλου, εξού και η φιγούρα του αγάλματος. Τη στιγμή εκείνη άρχισαν να φωνάζουν τόσο δυνατά ο καθένας με τη δική του φωνή που οι ληστές τρόμαξαν και έφυγαν. Κατόπιν όταν οι ληστές ξαναγύρισαν στο σπίτι, οι τέσσερεις φίλοι κατάφεραν με καλή συνεργασία και λίγη πονηριά να τους διώξουν από το κρησφύγετό τους και τελικά να το κάνουν δικό τους σπίτι και να μείνουν εκεί. Στο τέλος του παραμυθιού, όμως, οι τέσσερις ήρωες δεν έφθασαν ποτέ… στη Βρέμη!

    Δύο μέρες στη Βρέμη του παραμυθιού
    Το παραμύθι με τους τέσσερις διαφορετικούς μεταξύ τους φίλους μεταφέρει στα παιδιά την αξία και τα οφέλη της συνεργασίας για την επίτευξη του σκοπού τους.

    Η μπόρα που είχε ξεσπάσει ενώ βρισκόμασταν μέσα στον καθεδρικό ναό και συνεχίστηκε ως ψιχάλα ενώ βλέπαμε τα αξιοθέατα της πλατείας, τώρα  ήδη είχε σταματήσει. Τα χρωματιστά τραμ και τα mini Bus συνέχιζαν να πηγαινοέρχονται και ο κόσμος που για μια στιγμή είχε προφυλαχθεί από τη βροχή, άρχιζε και πάλι να μαζεύεται στην πλατεία.

    Δύο μέρες στη Βρέμη του παραμυθιού
    Το κόκκινο τραμ περνάει μέσα από το ιστορικό κέντρο της Βρέμης.
    Δύο μέρες στη Βρέμη του παραμυθιού
    Η επιλογή σας να κάνετε την ξενάγησή σας με ένα mini-bus-tour ίσως σας φανεί πολύ χρήσιμη και ξεκούραστη.

    Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για την ξενάγησή σας λεωφορείο. Κλείστε από εδώ.

    Οδός Böttcherstrasse

    Τώρα ο προορισμός μας φεύγοντας από την πλατεία Marktplatz ήταν μια μικρή οδός η Böttcherstrasse. Είναι και αυτή ένα από τα δημοφιλέστερα τουριστικά αξιοθέατα της Βρέμης, αφού από ένα ασήμαντο μικρό δρομάκι όπου ζούσαν οι βαρελοποιοί μεταμορφώθηκε από έναν πλούσιο έμπορο τη δεκαετία του 1920, σε έναν μαγευτικό δρόμο, σε ένα μουσείο κυριολεκτικά, με κτίρια αρτ ντεκό. Σήμερα είναι ένα πολιτιστικό κέντρο και αυτό θέλει να μας δείξει και η μεγάλη επιχρυσωμένη ανάγλυφη παράσταση που βρίσκεται στην είσοδο της Böttcherstrasse.

    Κλείστε από εδώ μιας ώρας ξενάγηση με τα πόδια στην οδό Böttcherstrasse.

    Δύο μέρες στη Βρέμη του παραμυθιού
    Η ανάγλυφη παράσταση Lichtbringer (binger of light) της οδού Böttcherstrasse αναπαριστά τον αρχάγγελο Μιχαήλ να μάχεται με ένα δράκο.

    Περνώντας την καμάρα μπήκαμε στη στενή Böttcherstrasse της Βρέμης, η οποία έχει μήκος μόνο 100 μέτρα και όλα τα κτίριά της είναι χτισμένα με κόκκινα τούβλα. Όμως, παρά το ότι είναι μικρή, είναι τόσα πολλά τα κτίρια με τη θαυμάσια αρχιτεκτονική τους, τα αγάλματα, τα μουσεία, οι γκαλερί και τα κομψά μαγαζάκια με σουβενίρ που έκαναν την περιήγησή μας μοναδική.

    Δύο μέρες στη Βρέμη του παραμυθιού
    Λίγα Bremen Bonbon για να μας ανεβάσουν το ζάχαρο που μας έπεσε κατά την περιήγησή μας! Σε πρώτο πλάνο ο σωλήνας νερού με τα ζωάκια επάνω του, καταλήγει σε μικρή στέρνα με νερό.

    Η μικρή Böttcherstrasse είναι μια υπέροχη εξπρεσιονιστική γειτονιά και μπορείτε να ξεναγηθείτε στα:

    • Σε ένα υπέροχο κτίριο της οδού Böttcherstrasse στεγάζεται το Μουσείο Ludwig Roselius. Εκθέτει έργα γερμανικής τέχνης από την γοτθική έως και την μπαρόκ εποχή.
    • Στον μικρό αυτόν δρόμο υπάρχει και το Μουσείο Paula Becker-Modersohn, (1876-1907), μια γκαλερί αφιερωμένη στην τέχνη μιας γυναίκας της Πάουλα Μόντερσον-Μπέκερ που είχε ζωγραφίσει μέσα στη μικρή ζωή της, (πέθανε μόλις 31 ετών στη διάρκεια της γέννας), φτωχούς, ετοιμοθάνατους  και πεινασμένους ανθρώπους της επαρχίας.
    Δύο μέρες στη Βρέμη του παραμυθιού
    Το Μουσείο Ludwig Roselius που στεγάζεται σε ένα κτίριο του 1588 στην οδό Böttcherstrasse.

    Ακόμα ένα αξιοθέατο του μικρού αυτού δρόμου είναι και η κωδωνοστοιχία Glockenspiel House που αν βρεθείτε στις 12 και τέταρτο και στις 6 το απόγευμα θα ακούσετε ήχους από όμορφες μελωδίες.

    Δύο μέρες στη Βρέμη του παραμυθιού
    Το Glockenspiel House στη Βρέμη δίπλα από το μουσείο Ludwig Roselius

    Το βράδυ μας βρήκε να πίνουμε το ποτάκι μας παρέα με τους Ισπανούς του διπλανού αυτοκινούμενου στο stell platz. Τώρα το πώς συνεννοούμασταν χωρίς να ξέρει ο ένας τη γλώσσα του άλλου αυτό είναι άξιο απορίας, όπως λέει και η κόρη μου η Κατερίνα. Εμείς όμως οι ταξιδιάρηδες που αναζητάμε καθημερινά διαμονή και μέρος προς εξερεύνηση, να σας ξεκαθαρίσω πως δεν χρειαζόμαστε να μιλάμε τις γλώσσες όλου του κόσμου. Για εμάς μιλάνε οι χάρτες, οι διαδρομές, τα στίγματα, οι συντεταγμένες, οι ταξιδιωτικές μας εμπειρίες. Έχουμε τόσα να πούμε και να δείξουμε ο ένας στον άλλο, που η ώρα περνάει χωρίς να το καταλάβουμε και στο τέλος γινόμαστε μια παρέα και πολλές φορές ανταλλάσσουμε και τηλέφωνα ή διευθύνσεις. Όμορφα περάσαμε. Χαλαρά και ευχάριστα και βέβαια είχαν βοηθήσει και τα ένα-δυο ποτηράκια κρασάκι από την Ελλάδα μας που ήπιαμε όλοι μαζί.

    Δεύτερη ημέρα ξενάγησης στη Βρέμη

    Την επομένη το πρωί ήμασταν τακτικοί στην ώρα μας και ξεκινήσαμε με περίσσεια διάθεση για την ξενάγηση της δεύτερης μέρας στην πανέμορφη Βρέμη. Εξ άλλου επειδή κινούμαστε με το 50ρακι μας μέσα τις πόλεις δεν είχαμε και πολλά να σκεφτούμε, όσον αφορά τη μετακίνησή μας. Ποιο μέσο θα πάρουμε ή πώς θα πάμε και πού…

    Απαραίτητο βέβαια το GPS για να μας κατευθύνει στους προορισμούς που είχαμε επιλέξει να επισκεφθούμε. Να μη ζήσουμε και πάλι την περιπέτεια που είχαμε ζήσει στην Κολμάρ της Αλσατίας!

    Δύο μέρες στη Βρέμη του παραμυθιού
    Ο πολύτιμος βοηθός μας στις ξεναγήσεις μας, το πενηνταράκι μας

    Ιστορική συνοικία Schnoor, με μεσαιωνική ατμόσφαιρα

    Η ιστορική συνοικία Schnoor ήταν ο πρώτος προορισμός μας για τη δεύτερη μέρα μας στη Βρέμη, που είναι μια μικροσκοπική γειτονιά δίπλα από τον ποταμό Weser με στενά δρομάκια και σπίτια από τον 15ο έως και τον 18ο αι. Ήταν παλιά η συνοικία των ψαράδων και μια από τις πιο φτωχές γειτονιές της Βρέμης. Κατά τον Β΄Παγκόσμιο πόλεμο δεν καταστράφηκε και σταδιακά ανακαινίστηκε. Έτσι τώρα εμείς έχουμε τη χαρά να περπατάμε στα στενοσόκακά της.

    Δύο μέρες στη Βρέμη του παραμυθιού
    Η ιστορική συνοικία Schnoor στη Βρέμη

    Είναι γεμάτη από στέκια για καφέ και φαγητό και επειδή τα δρομάκια της είναι στενά πολλές φορές σε ορισμένα σημεία δημιουργούνταν και το αδιαχώρητο από το πλήθος των τουριστών. Δεν μας πείραζε όμως ο συνωστισμός, γιατί η όλη ατμόσφαιρα που επικρατεί μας έκανε να ξεχαστούμε και να περάσουμε όμορφα, καθώς περπατούσαμε μέσα στα παραδοσιακά δρομάκια της.

    Δύο μέρες στη Βρέμη του παραμυθιού
    Δεκάδες μαγαζάκια με σουβενίρ υπάρχουν στη συνοικία Schnoor στη Βρέμη

    Τη γοητευτική μεσαιωνική συνοικία Schnoor μπορώ να την χαρακτηρίσω και ως το στέκι των καλλιτεχνών. Είναι γεμάτη από γκαλερί με όμορφα καλλιτεχνικά δημιουργήματα ζωγραφικής και ξυλογλυπτικής, αλλά και από όμορφα καταστήματα με δώρα, μεταλλοκατασκευές, κοσμήματα και ό,τι μπορεί να φανταστεί ο νους σας. Ένας μικρός παράδεισος για μικροαγορές, με πρώτα και καλύτερα να κυριαρχούν σχέδια με τα ζωάκια από το παραμύθι της Βρέμης.

    Δύο μέρες στη Βρέμη του παραμυθιού
    Χαρακτηριστικές κατασκευές εμπνευσμένες από το παραμύθι με τους μουσικούς της Βρέμης
    Δύο μέρες στη Βρέμη του παραμυθιού
    Η μεσαιωνική συνοικία Schnoor. Στα γερμανικά η λέξη Schnoor σημαίνει σχοινί

    Διαβάστε την ανάρτηση: Σβερίν. Ταξίδι στη Φλωρεντία του Βορρά που θα σας μαγέψει

    Χαζέψαμε τα όμορφα και περιποιημένα σπίτια και απολαύσαμε και το καφεδάκι μας σε ένα όμορφο καφέ σε μια ήσυχη γωνιά που βρήκαμε και είχε τα τραπεζάκια του έξω. Μείναμε έως και το απόγευμα περιτριγυρίζοντας στις όμορφες γειτονιές της συνοικίας, γιατί κατά τη γνώμη μου, όταν μας δίνονται τέτοιες ευκαιρίες να περπατάμε σε γειτονιές του 15ου αι. δεν πρέπει να τις χάνουμε και πρέπει να τις ζούμε όσο μπορούμε περισσότερο.

    Δύο μέρες στη Βρέμη του παραμυθιού
    Τα δροσερά και σκιερά δρομάκια σου δίνουν απόλαυση στην ξενάγηση
    Δύο μέρες στη Βρέμη του παραμυθιού
    Ανάπαυλα για καφέ σε όμορφο στέκι της συνοικίας Schnoor

    Βόλτα στη νέα πόλη της Βρέμης

    Στη συνέχεια το πρόγραμμα είχε περιήγηση στη νέα πόλη της Βρέμης. Πρώτα πήραμε τον παραποτάμιο δρόμο στη μεσαιωνική περιοχή Schlachte. Η περιοχή σφύζει από ζωή και έχει πολλά μπαράκια και διάφορα στέκια που ήταν γεμάτα από κόσμο. Τα παγκάκια στην άκρη του δρόμου και αυτά γεμάτα με αποτέλεσμα να ψάχνουμε για μια θέση στον ήλιο. Όμορφη περιοχή, ξεχωριστή που μας προσέφερε μια διαδρομή με πάμπολλες φωτογραφίες.

    Εικόνες από πολλά σκάφη μικρά και μεγάλα που ήταν δεμένα στην άκρη του ποταμού, αλλά και από μεγάλα ποταμόπλοια που μετέφεραν εμπορεύματα και έπλεαν μέσα στο ποτάμι. Μια διαφορετική νότα όμως, ήταν και τα αραγμένα ιστιοφόρα στις όχθες του ποταμού Weser που λειτουργούν ως καφέ και εστιατόρια.

    Δύο μέρες στη Βρέμη του παραμυθιού
    Το ιστιοφόρο που λειτουργεί ως καφέ αραγμένο στο ποτάμι της Βρέμης

    Η Βρέμη όμως, έξω από το ιστορικό κέντρο, είναι και μια σύγχρονη πόλη γεμάτη ζωντάνια, την οποία γνωρίσαμε στη βόλτα μας στους κεντρικούς της δρόμους και μας ενθουσίασε με το παραπάνω. Την περιηγηθήκαμε όσο μπορούσαμε και είδαμε και τις διαφορετικές της γωνιές. Γειτονιές παραποτάμιες με όμορφα καινούργια σπίτια, αλλά και κεντρικές αστικές γειτονιές που τις διασχίζουν συνέχεια τα πολύχρωμα τραμ, αλλά και πολλοί ποδηλάτες που μετακινούνται σε πολύ καλούς και οργανωμένους ποδηλατόδρομους.

    Δύο μέρες στη Βρέμη του παραμυθιού
    Λίγο έξω από το ιστορικό κέντρο της Βρέμης. Τα τραμ κυριαρχούν στο κέντρο της καθώς και τα ποδήλατα, ενώ απουσιάζουν τα αυτοκίνητα.

    Γενικά η Βρέμη μας άρεσε πολύ. Είναι μια πόλη ήρεμη και άνετη χωρίς ιδιαίτερη κίνηση στους δρόμους, αφού το μεγαλύτερο κομμάτι του κέντρου είναι πεζοδρομημένο και δεν κυκλοφορούν αυτοκίνητα. Είναι μια πόλη με πολιτισμό και ιστορία. Μια πόλη που πραγματικά για αυτούς που αγαπάνε τα ταξίδια και θέλουν να γνωρίσουν και κάτι άλλο από μια πρωτεύουσα, είναι ένας υπέροχος  τουριστικός προορισμός για να κάνουν ευχάριστες διακοπές και να αποκομίσουν πολλές ταξιδιωτικές εμπειρίες.

    Δύο μέρες στη Βρέμη του παραμυθιού
    Η Βρέμη έχει ένα πολύ μεγάλο δίκτυο τραμ

    Επίσκεψη στα Μουσεία της Βρέμης

    Μουσεία στη Βρέμη δεν επισκεφθήκαμε, λόγω του περιορισμένου χρόνου που είχαμε στην πόλη, όμως θα ήταν παράλειψή μου να μην επισημάνω προς δική σας ενημέρωση πως η πόλη είναι γεμάτη από μουσεία κλασικής ζωγραφικής, φυσικής ιστορίας, πολιτισμού και επιστήμης, που μπορείτε να τα επισκεφτείτε ανάλογα με τις προτιμήσεις σας.

    Το μουσείο Kunsthalle στη Βρέμη

    Ένα μουσείο τέχνης που ξεχώρισα είναι το Kunsthalle (Galería de arte de Bremen) με έργα ζωγραφικής και γλυπτικής από την Αναγέννηση έως και σήμερα. Ιδρύθηκε το 1823.

    Δύο μέρες στη Βρέμη του παραμυθιού
    Υπέροχο κτίριο στο κέντρο της Βρέμης

    Το Εθνολογικό Μουσείο της Βρέμης

    Αλλά και το Εθνολογικό Μουσείο της Βρέμης (Overseas Museum, Bremen) που είναι ένα από τα σημαντικότερα μουσεία της Β. Γερμανίας αφού περιέχει εκατομμύρια εκθέματα. Είναι μια εξαιρετική επιλογή για όσους θέλουν να ταξιδέψουν σε όλο τον πλανήτη. Μέσα στο μουσείο θα εξερευνήσουν τροπικά δάση, θα γνωρίσουν μέρη από μακρινές ηπείρους και θα καταδυθούν υποβρυχίως στα βαθιά νερά των ωκεανών.

    Το Universum Science Center Bremen

    Εκείνο όμως που εγώ σας προτείνω και θα θέλαμε να είχαμε επισκεφθεί και εμείς, είναι το πανεπιστημιακό επιστημονικό κέντρο Universum Science Center Bremen που είναι σημαντικό και άξιο επίσκεψης. Εκεί μεταξύ άλλων που θα δείτε και θα κάνετε, μπορείτε και εσείς να ζήσετε λίγο από την καθημερινότητα των αστροναυτών, όπως πώς κοιμούνται, τρώνε και κινούνται στο διάστημα, αλλά και ακόμα μπορείτε να βιώστε φυσικά φαινόμενα και να αντιμετωπίσετε π.χ. έναν ανεμοστρόβιλο σαν να ήταν πραγματικός. Το συγκεκριμένο μουσείο εκτός του ότι σας επιφυλάσσει περιπέτειες, αξίζει να το επισκεφτείτε και μόνο από αρχιτεκτονικής άποψης για να δείτε την πρωτότυπη κατασκευή του, φτιαγμένη από 40.000 μεταλλικές πλάκες που το κάνουν να μοιάζει σαν μια φάλαινα ή σαν ένα γιγάντιο ανοικτό μύδι. Πατήστε εδώ για να ξεναγηθείτε στο εσωτερικό του.

    Κλείστε skip the line εισιτήριο για το universum science center στη Βρέμη από εδώ.

    Δύο μέρες στη Βρέμη του παραμυθιού
    Το Universum Science Center Bremen

    Την επομένη ημέρα αποχαιρετήσαμε τη Βρέμη του παραμυθιού, έχοντας στις αποσκευές μας πολύ όμορφες εικόνες και ευχάριστες αναμνήσεις από τη διαμονή μας σε αυτή. Ο επόμενος προορισμός μας δεν ήταν μακριά, μόλις 60 χιλιόμετρα και το GPS έδειχνε το λιμάνι της Βρέμης, το Bremerhaven μια πόλη μικρή, μόλις 110.000 κατοίκων, που όμως είναι το 16ο  μεγαλύτερο λιμάνι container στον κόσμο και το 4ο  μεγαλύτερο στην Ευρώπη. Τι μας επιφύλασσε αυτή η νέα πόλη, ποια τα αξιοθέατά της και ποιες οι εκπλήξεις της; Όλα αυτά θα τα μάθετε στη συνέχεια της ανάρτησης που θα ακολουθήσει.

    Διαβάστε τη γεμάτη εκπλήξεις ανάρτηση: Το λιμάνι Bremerhaven στη Βόρεια θάλασσα και τα αξιοθέατα έκπληξη!

    Σε λίγο και πάλι μαζί με νέους ταξιδιωτικούς προορισμούς.

    Μαμά Μαρία

    If you like it Pin It!

    Ταξίδι στη Βρέμη, Γερμανία, Δύο μέρες στη Βρέμη του παραμυθιού

    Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.

    mama Maria
    mama Maria
    Γεια σας! Είμαι η Μαρία, μητέρα της Κατερίνας και της Κάλης Εδώ και και χρόνια ταξιδεύουμε με το σύζυγό μου σε όλη την Ευρώπη και την Ελλάδα με το αυτοκινούμενό μας. Έχουμε επισκεφθεί μεγάλες και μικρές πόλεις, χωριά απόμερα και χωριά διάσημα, έχουμε γνωρίσει αξιοθέατα και μνημεία που δεν θα μπορούσαμε να τα γνωρίσουμε με διαφορετικό τρόπο. Τις ταξιδιωτικές αυτές εμπειρίες, πλαισιωμένες με δικές μας φωτογραφίες, ιστορικά στοιχεία και εξτρά πληροφορίες τις γράφω με το όνομα μαμά Μαρία και θα τις βρείτε στην κατηγορία ΤΑΞΙΔΙΑ του blog anthomeli

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    Διαβάστε Επίσης