ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

    Η προετοιμασία ενός οδικού ταξιδιού στην Ευρώπη

    Ένα οδικό ταξίδι στην Ευρώπη με το δικό μας αυτοκίνητο μπορεί για τους περισσότερους από εμάς να είναι ένας παλιός τρόπος μετακίνησης. Είναι ένας τρόπος που έχει αντικατασταθεί από το αεροπλάνο, γιατί αυτό είναι πιο ξεκούραστο και φυσικά φτάνει κανείς  γρηγορότερα στον προορισμό του. Όμως ας μη ξεχνάμε πως είναι ένας από τους ωραιότερους τρόπους, γιατί το ταξίδι με το δικό μας αυτοκίνητο μας δίνει την ευκαιρία να χαράξουμε τη δική μας διαδρομή χωρίς να σκεφτόμαστε πότε και πού θα σταματήσουμε.

    Περιεχόμενα Απόκρυψη

    Αφήστε που τώρα τελευταία, για να βγάλουμε φθηνά αεροπορικά εισιτήρια, θα πρέπει να ταξιδέψουμε μόνο με τα ρούχα που φοράμε και την τσάντα μας! Γι΄αυτούς όλους τους λόγους ας δούμε πως θα προετοιμάσουμε το μελλοντικό μας οδικό ταξίδι στην Ευρώπη.

    Η ανάρτηση γράφτηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοιού, χωρίς βέβαια να γνωρίζουμε την εξάπλωση που θα έπαιρνε και τις απαγορεύσεις που θα ακολουθούσαν. Δώστε μεγάλη προσοχή στους κινδύνους που επιφυλάσσουν τώρα πλέον τα ταξίδια, πάρτε τις απαραίτητες προφυλάξεις και φυσικά κάντε τα απαραίτητα βήματα όταν ανοίξουν και πάλι τα σύνορα με την έκδοση των πράσινων πιστοποιητικών κατά του COVID-19.

    Η προετοιμασία ενός οδικού ταξιδιού στην Ευρώπη. Erfurt
    Οδικό ταξίδι στην Ευρώπη. Erfurt, στην Κεντρική Γερμανία

    Η ανάρτηση “οδικό ταξίδι στην Ευρώπη” και πως θα προετοιμαστείτε γιαυτό πλαισιώνεται με κάποιες από τις χιλιάδες φωτογραφίες που έχουμε βγάλει στα ταξίδια μας στην Ευρώπη. Επίσης θα βρείτε links με κάποιες από τις ταξιδιωτικές αναρτήσεις μου που έγραψα στο blog Ανθομέλι.

    Περισσότερα ταξίδια μου θα βρείτε πατώντας εδώ.

    Οδικό ταξίδι στην Ευρώπη με αυτοκίνητο ή αυτοκινούμενο

    Για εμάς που ταξιδεύουμε με αυτοκινούμενο το πρόβλημα αυτό δεν τίθεται. Είναι δεδομένο το οδικό ταξίδι και δεν το αλλάζουμε με τίποτα! Σκεφθείτε και εσείς την προοπτική αυτή. Και δεν σας λέω να αγοράσετε αυτοκινούμενο, αν και θα ήταν μια πολύ όμορφη οικογενειακή λύση αλλά να αποφασίσετε να ταξιδέψετε οδικά στην Ευρώπη για να γνωρίσετε πόλεις και ανθρώπους, να χαρείτε την οδήγηση στους μεγάλους αυτοκινητόδρομους και να αισθανθείτε ευτυχείς με την ελευθερία που θα νιώσετε χωρίς περιορισμούς και ωράρια.

    Για να το πραγματοποιήσετε όμως το οδικό ταξίδι στην Ευρώπη θα πρέπει αρκετούς μήνες πριν να έχετε χαράξει την πορεία σας και να ετοιμαστείτε αναλόγως, ώστε να είστε στη θέση να ελαχιστοποιήσετε όσο περισσότερους αστάθμητους παράγοντες μπορέσετε, που είναι πιθανόν να σας προκύψουν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας.

    Η προετοιμασία ενός οδικού ταξιδιού στην Ευρώπη. Λουκέρνη Ελβετία
    Οδικό ταξίδι στην Ευρώπη. Loukern Ελβετία

    Διαβάστε την ανάρτηση από ένα οδικό ταξίδι στην Ευρώπη: Το Λουγκάνο και η σήραγγα Gotthard road tunnel στην Ελβετία

    Προσοχή στους κινδύνους ενός οδικού ταξιδιού

    Πριν ξεκινήσω όμως θα ήθελα να σας επιστήσω την προσοχή πως ένα οδικό ταξίδι στην Ευρώπη ενέχει και κινδύνους. Γι αυτό σας παρακαλώ να δώσετε σημασία στη δική σας ασφάλεια αλλά και στην ασφάλεια του αυτοκινήτου σας.

    Μη σταματάτε οπουδήποτε. Μην ταξιδεύετε νύχτα. Μην αφήνετε αντικείμενα σε θέαση μέσα στο αυτοκίνητό σας, όπως τσάντες, ειδικά στα μεγάλα πάρκινγκ των αυτοκινητόδρομων. Μη το αφήνετε ξεκλείδωτο. Μην απομακρύνεστε πολύ από αυτό ενώ συνομιλάτε. Μη σταματάτε σε ωτοστόπ. Μη βγαίνετε από το αυτοκίνητό σας, εάν σας σταματήσουν. Εάν χρειαστεί, τουλάχιστον ο ένας εκ των δύο να παραμείνει μέσα.

    Μην έχετε τα προσωπικά σας είδη κατά τη διάρκεια της ξενάγησής σας σε εμφανή σημεία επάνω σας π.χ. πορτοφόλι στην πίσω τσέπη του παντελονιού σας, ή οι γυναίκες τσάντα στην πλάτη σας, ειδικά σε συνωστισμό. Η τσάντα με λουρί πάντα διαγωνίως και το σακίδιο μπροστά ή να έχετε σακίδιο πλάτης που κλειδώνει.

    Μην αφήνετε τα κινητά σας επάνω στο τραπέζι όταν κάθεστε στα καφέ. Προσοχή στις χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες σας. Ποτέ δεν δίνετε την πιστωτική κάρτα σας στα χέρια του άλλου. Βάζετε την κάρτα σας προσωπικά την κάρτα στο μηχάνημα για να χτυπήσετε τον λογαριασμό σας και μην παραμυθιάζεστε πως δεν φτάνει το μηχάνημα!!!!

    Παρόλα αυτά θα μπορούσε να σας συμβεί το οτιδήποτε (θα μπορούσα να σας πω ακόμα περισσότερα) και γιαυτό να είστε προετοιμασμένοι για παν ενδεχόμενο.

    Στα τόσα χρόνια που ταξιδεύουμε με το αυτοκινούμενο και παλιότερα με το τροχόσπιτο, προσωπικά μας συνέβησαν και εμάς πολλά, είτε απρόβλεπτα συμβάντα, είτε βλάβες στο όχημά μας, είτε και έλεγχοι σε διάφορα κράτη. Όμως τα βγάλαμε εις πέρας με τη σύνεση, την αισιοδοξία και με τη βοήθεια της οδικής ασφάλειάς μας.

    Οδικό ταξίδι στο Παρίσι
    Οδικό ταξίδι στην Ευρώπη. Παρίσι!!!

    Διαβάστε στο Ανθομέλι την ανάρτηση: Παρίσι, βόλτα με hop on-hop off λεωφορείο

    Η προετοιμασία ενός οδικού ταξιδιού στην Ευρώπη.  Mουσείο Swarovski
    Οδικό ταξίδι στην Ευρώπη. Στο Mουσείο Swarovski στην Αυστρία

    Διαβάστε στο Ανθομέλι την ανάρτηση: Στον κρυστάλλινο κόσμο του μουσείου Swarovski

    Οδικό ταξίδι στην Ευρώπη με το αυτοκίνητό σας ή το αυτοκινούμενο

    Για εμάς που ταξιδεύουμε με αυτοκινούμενο στην Ευρώπη, η προετοιμασία του ταξιδιού μας είναι μια ιεροτελεστία και μια κοπιαστική μπορώ να πω “μελέτη”, το που θα πάμε, που θα διανυκτερεύσουμε και το τι θα δούμε. Πιστέψτε με τίποτα δεν αφήνεται στην τύχη του, όσον αφορά τον προγραμματισμό. Δεν ξυπνάμε ένα πρωί και λέμε τώρα ξεκινάμε το ταξίδι μας, επειδή έτυχε να “κουβαλάμε” το σπιτικό μαζί μας! Περνάμε ώρες ατελείωτες μέσα στο ίντερνετ, ώστε να προγραμματίσουμε με ασφάλεια το ταξίδι μας.

    Ο προγραμματισμός για το οδικό ταξίδι στην Ευρώπη ξεκινάει ήδη από πολύ νωρίς. Μπορώ πλέον να πω με βεβαιότητα πως στην ουσία ξεκινάει από το τέλος κιόλας του προηγούμενου ταξιδιού μας. Γίνεται δε, βάσει κάποιων παραμέτρων γιατί τα χιλιόμετρα είναι πολλά και αφού περνάμε από πολλά κράτη θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι και να γνωρίζουμε τι ισχύει  σε κάθε κράτος.

    Ταξίδι με αυτοκινούμενο. Sappada Ιταλία
    Οδικό ταξίδι στην Ευρώπη. Ειδικός χώρος πάρκινγκ για αυτοκινούμενα (stell platz ή camper stop). Στην πόλη Sappada στους Δολομίτες. Ιταλία

    Διαβάστε την ανάρτηση: Δολομίτες. Μια οδική διαδρομή στις Ιταλικές Άλπεις

    Αρχικός προγραμματισμός για το οδικό ταξίδι στην Ευρώπη

    Ξεκινάμε από κάποια δεδομένα. Πρώτα επιλέγουμε τον προορισμό μας, πόσα χρήματα θα ξοδέψουμε και κατόπιν καθορίζουμε βάσει χιλιομέτρων πόσες μέρες πρέπει να διαρκέσει το ταξίδι μας. Έτσι ξεκινάει η όμορφη αναζήτηση στο διαδίκτυο για το ποιες πόλεις θα επισκεφτούμε και άρα πού θα σταθμεύσουμε. Εδώ να σημειώσω πως τα ταξίδια μας στην Ευρώπη είναι πολλών ημερών και έχουν φτάσει σε διάρκεια 40 με 45 ημέρες.

    Θα ήταν κρίμα να έχουμε φτάσει στον Ατλαντικό Ωκεανό, ή στη Βόρεια θάλασσα ή στη Νορβηγία και να δούμε μόνο τα μισά μέρη! Όχι βέβαια πως τα βλέπουμε όλα! Αλλά ίσως θέλουμε να δούμε τα πιο σημαντικά με τη δικαιολογία  “άραγε θα μας δοθεί άλλοτε η ευκαιρία να ξαναφτάσουμε έως εδώ;. Στο τέλος όμως, αν και θα μπορούσαμε να διαθέσουμε και άλλον χρόνο για το ταξίδι μας, η νοσταλγία των δικών μας ανθρώπων μας κατακλύζει και επιστρέφουμε πίσω.

    Η προετοιμασία ενός οδικού ταξιδιού στην Ευρώπη. Warnemunde
    Οδικό ταξίδι στην Ευρώπη. Warnemunde, Γερμανία στη Βαλτική θάλασσα
    Η προετοιμασία ενός οδικού ταξιδιού στην Ευρώπη. Mont saint Michel
    Οδικό ταξίδι στην Ευρώπη. Mont saint Michel στη Νορμανδία, Γαλλία

    Διαβάστε στο Ανθομέλι την ανάρτηση: Ταξίδι στο Μον Σαιν Μισέλ, το νησί της παλίρροιας

    Η προετοιμασία ενός οδικού ταξιδιού στην Ευρώπη 8
    Οδικό ταξίδι στην Ευρώπη. Geilo, με τις αναμνηστικές γούνες ταράνδων από Νορβηγία

    Διαβάστε την ανάρτηση: Ταξίδι στο Μπέργκεν, στους καταρράκτες και στα φιόρδ της Νορβηγίας

    Η προετοιμασία ενός οδικού ταξιδιού στην Ευρώπη. Rostock
    Οδικό ταξίδι στην Ευρώπη. Rostock, Γερμανία (λίγο πριν τη Δανία)

    Φυσικά, στον προγραμματισμό σας για το οδικό ταξίδι στην Ευρώπη θα πρέπει να σημειώσετε τις χιλιομετρικές αποστάσεις και πόσα χιλιόμετρα θέλετε ή μπορείτε να οδηγείτε τη μέρα. Γιατί μη ξεχνάτε πως το ταξίδι είναι ταξίδι διακοπών και όχι αγώνας ταχύτητας. Διαφορετικά θα είστε όλη τη μέρα στο αυτοκίνητο, δεν θα μπορέσετε να το ευχαριστηθείτε και θα κουραστείτε αφάνταστα.

    Πάρτε ως παράδειγμα ένα ταξίδι στη Β. Ισπανία που έχετε ονειρευτεί να κάνετε και θέλετε να δείτε όλες τα αξιοθέατα μέσα σε 12 μέρες. Αυτό το οδικό ταξίδι στην Ευρώπη δεν μπορεί να βγει. Θα είναι μια αποτυχία! Το ταξίδι για να είναι επιτυχημένο και ξεκούραστο θα πρέπει να είναι μέσα στις δυνατότητες της αντοχής του οδηγού και των χιλιομέτρων.

    Γι αυτό υπολογίστε εκ των προτέρων πόσες µέρες έχετε στη διάθεσή σας και πόσα είναι τα χιλιόμετρα της συνολικής διαδρομής που θέλετε να κάνετε, ώστε να προγραμματίσετε και πόσα χιλιόμετρα πρέπει να διανύετε κάθε µέρα.

    Η προετοιμασία ενός οδικού ταξιδιού στην Ευρώπη. Αμβούργο
    Οδικό ταξίδι στην Ευρώπη. Αμβούργο, στην κεντρική πλατεία

    Διαβάστε την ανάρτηση: 12+4 αξιοθέατα που αξίζει να δείτε στο Αμβούργο

    Κάντε µια έρευνα για τα αξιοθέατα κάθε τόπου, ώστε να υπολογίσετε εάν θα τα δείτε σε λίγες ώρες ή αξίζει γι αυτά µία διανυκτέρευση.

    Η προετοιμασία ενός οδικού ταξιδιού στην Ευρώπη. Ρότενμπουργ ομπ ντερ Τάουμπε
    Οδικό ταξίδι στην Ευρώπη. Ρότενμπουργ ομπ ντερ Τάουμπερ, μπροστά στο πιο διάσημο σημείο του

    Διαβάστε στο Ανθομέλι την ανάρτηση: Ταξίδι στο Rothenburg ob der Tauber, μια πόλη σαν παραμύθι

    και την ανάρτηση: Ο ρομαντικός δρόμος της Γερμανίας. Ένα αξέχαστο road trip σε 12 μεσαιωνικές πόλεις

    Η προετοιμασία ενός οδικού ταξιδιού στην Ευρώπη. Τεχνικό μουσείο του Μονάχου.
    Οδικό ταξίδι στην Ευρώπη. Με το 50ράκι μας στο Τεχνικό μουσείο του Μονάχου

    Διαβάστε την ανάρτηση: Μόναχο: ξενάγηση σε 16 αξιοθέατα της πόλης

    Σχεδιασμός διαδρομής για το οδικό ταξίδι στην Ευρώπη

    Στη συνέχεια, αφού έχουμε αποφασίσει τον προορισμό μας και μετά την έρευνά μας στο διαδίκτυο και τον εντοπισμό των αξιοθέατων, η επόμενη κίνηση είναι να ανοίξουμε τον χάρτη και να σημειώσουμε τα μέρη που αποφασίσαμε να επισκεφθούμε βάσει πάντα των δικών μας παραμέτρων. Αυτό το κάνουμε γιατί δεν θέλουμε να βρεθούμε εξ απροόπτου να μη ξέρουμε που θα πάμε, τι θα δούμε και να γυρνάμε άσκοπα ή να έχουμε δει στο τέλος κάποια μόνο από τα αξιοθέατα της πόλης.

    Πάντα μιλάω για τα βασικά αξιοθέατα μιας πόλης ή περιοχής, αν και να σας ομολογήσω πως αρκετές φορές βρεθήκαμε σε πόλεις και χωριά που δεν τα είχαμε προγραμματίσει και ήταν και από τις πολύ όμορφες εκπλήξεις μας. Το σχεδιάγραμμα της διαδρομής μας για το οδικό ταξίδι στην Ευρώπη, όπως καταλαβαίνετε ήδη έχει αρχίσει να σχηματίζεται.

    Η προετοιμασία ενός οδικού ταξιδιού στην Ευρώπη. Βερολίνο
    Οδικό ταξίδι στην Ευρώπη. Βερολίνο, με φόντο την εκκλησία του Κάιζερ Γουλιέλμου

    Διαβάστε στο Ανθομέλι τις δύο αναρτήσεις αφιέρωμα στο Βερολίνο: Ταξίδι στο Βερολίνο (α΄ μέρος) και Ταξίδι στο Βερολίνο… η συνέχεια (β΄ μέρος)

    Χώροι διαμονής- διανυκτέρευσης

    Camper stop – Stell platz – Area Camper

    Είναι πολύ σημαντικό για όλους μας σε ένα οδικό ταξίδι στην Ευρώπη να έχουμε εκ των προτέρων εξασφαλίσει τις διανυκτερεύσεις μας. Εμείς ως καμπερίστες, ήδη από τη βάση μας, έχουμε βάλει στο GPS τα στίγματα των διανυκτερεύσεών μας. Σε ορισμένα μέρη έχουμε μάλιστα σημειώσει πολλαπλές επιλογές, σύμφωνα πάντα με τις μεγάλες πόλεις που θέλουμε να δούμε, αλλά και πολλές φορές ανάλογα με τη τιμή του πάρκινγκ που βρίσκουμε.

    Έτσι, λοιπόν, ξεκινά μια νέα αναζήτηση. Πρώτα αναζητούμε τα Camper Stop. Σε αυτή την έρευνα με διευκολύνουν τα βιβλία που έχω, τα Adac, τα Acsi και το καταπληκτικό βιβλίο Camper Stop που μας δίνει πληροφορίες για τόπους στάθμευσης με ένα μικρό αντίτιμο.

    Διαβάστε στο Ανθομέλι την ανάρτηση: Δύο ημέρες στο Στρασβούργο

    Ταξίδι με αυτοκινούμενο. Προετοιμασία και απαραίτητα έγγραφα. Στο camper stop του Στρασβούργου
    Οδικό ταξίδι στην Ευρώπη. Στο camper stop του Στρασβούργου

    Τα Camper Stop ή stell platz δεν είναι κάμπινγκ, είναι χώροι στάθμευσης που σου παρέχουν ρεύμα, νερό και σου δίνουν τη δυνατότητα να αδειάσεις την τουαλέτα και τα βρώμικα νερά του αυτοκινούμενου. Πολλές φορές οι χώροι αυτοί παραχωρούνται από τους δήμους, για τη φιλοξενία των ταξιδιωτών με αυτοκινούμενο, εντελώς δωρεάν.

    Τα Camper Stop πολλές φορές μας καθορίζουν και τη διανυκτέρευσή μας ή ακόμα και το δρομολόγιό μας. Προτιμούμε να επιλέγουμε αυτό τον τρόπο διανυκτέρευσης γιατί είναι πολύ οικονομικός και βέβαια ασφαλής.

    P+R (park and ride)

    Πολλές φορές αναζητούμε και πάρκινγκ για στάθμευση με τη σήµανση  P+R (park and ride). Αν και κινούμαστε με ένα μηχανάκι μέσα στην πόλη για να δούμε τα αξιοθέατα, έχουμε σταθμεύσει πολλές φορές σε χώρους στάθμευσης για να πάρουμε τη δημόσια συγκοινωνία και να φτάσουμε στο κέντρο της μεγαλούπολης.

    Οι χώροι στάθμευσης P+R είναι μεγάλα πάρκινγκ που βρίσκονται συνήθως στα προάστια μιας μεγάλης πόλης όπου μπορείτε να αφήσετε το αυτοκίνητό σας και να πάρετε τη δημόσια συγκοινωνία, όπως λεωφορείο, μετρό ή σιδηρόδρομο και να φτάσετε στο κέντρο της πόλης. Η χρέωση του πάρκινγκ είναι φθηνή για όλο το 24ωρο και μπορείτε να μείνετε κάποιες μέρες (συνήθως 4 μέρες). Εάν σταθμεύσετε Σαββατοκύριακο δεν υπάρχει χρέωση ή είναι μηδαμινή.

    Διαβάστε την ανάρτηση και θα βρείτε οδικές διαδρομές από την Ελλάδα προς την Ευρώπη: 4 οδικές διαδρομές από Ελλάδα προς Αυστρία

    Camping

    Εάν όμως  θέλουμε να επισκεφτούμε μια μεγαλούπολη ή μια πόλη, αλλά και να ξεκουραστούμε με την άνεσή μας, τότε επιλέγουμε να μείνουμε σε ένα κάμπινγκ. Αυτή όμως την επιλογή πρέπει να την έχουμε κάνει ήδη πριν αρχίσει το ταξίδι μας και να έχουμε βρει τα κάμπινγκ στην ανάλογη τοποθεσία. Σίγουρα πάντα σημειώνουμε δύο ή και τρία κάμπινγκ και κατόπιν εκτυπώνουμε χάρτες με τα στοιχεία τους. Μετά από χρόνια αναζήτησης σε διάφορα site, εν τέλει κατέληξα να παίρνω πληροφορίες ως επί το πλείστον από το Camping info το οποίο είναι στα ελληνικά, διαθέτει πολύ καλούς χάρτες και είναι πολύ εύχρηστο.

    Η προετοιμασία ενός οδικού ταξιδιού στην Ευρώπη. Bamberg, Γερμανία σε camper stop
    Οδικό ταξίδι στην Ευρώπη. Bamberg, Γερμανία σε camper stop

    Ξενοδοχείο/Διαμέρισμα Airbnb

    Αν ταξιδεύετε με αυτοκίνητο ή μηχανή και δεν θέλετε να κοιμηθείτε σε ένα κάμπινγκ, αν και τα περισσότερα διαθέτουν δωμάτια, μικρά σπιτάκια ή και μεγάλες σκηνές και εγώ προσωπικά σας τη συστήνω ως μια πολύ οικονομική λύση, εκείνο που θα κάνετε είναι να αναζητήσετε το ξενοδοχείο που να σας βολεύει η τιμή του και η τοποθεσία. Πατήστε στο παρακάτω λινκ και επιλέξτε κάποιο κατάλυμα από τα πολλά που θα βρείτε στην εφαρμογή booking.

    Αν πάλι ταξιδεύετε με τα παιδιά ή με μια μεγάλη παρέα τότε πιθανότατα να σας συμφέρει η λύση της ενοικίασης ενός διαμερίσματος ή ενός σπιτιού. Το οδικό ταξίδι στην Ευρώπη μπορεί να σας βγει πιο οικονομικό. Βέβαια πάντα εξαρτάται κι από την επιλογή σας ανάλογα με τις παροχές που σας προσφέρει το κατάλυμα αφού θα μπορείτε να μειώσετε το κόστος λόγω του φαγητού που θα μπορείτε να φτιάχνετε στην κουζίνα του σπιτιού. Τα περισσότερα καταλύματα προσφέρουν μέσα στην τιμή όχι μόνο όλο τον εξοπλισμό αλλά και προϊόντα για να μπορέσετε να φάτε ένα απλό πρωινό ή κάποιο σνακ.



    Booking.com

    Πώς θα βρω την οικονομικότερη επιλογή για ενοικίαση αυτοκινήτου

    Το DiscoverCars.com είναι πρωτοπόρος στις online κρατήσεις ενοικίασης αυτοκινήτωνΣυγκρίνει προσφορές ενοικίασης αυτοκινήτων από πολλές εταιρείες, ώστε να μπορείτε να επιλέξετε ποια είναι η καλύτερη για το ταξίδι σας. Πολλοί άλλοι ιστότοποι αποκρύπτουν χρεώσεις και επιπλέον κόστος. Το DiscoverCars για την ενοικίαση αυτοκινήτου περιλαμβάνει όλες τις υποχρεωτικές χρεώσεις, φόρους και πρόσθετα στην αναγραφόμενη τιμή, ώστε να μην υπάρχουν εκπλήξεις όταν φτάσετε στο γραφείο ενοικίασης. Με την υπηρεσία αυτή σας δίνονται επιλογές ώστε να διαλέξετε το αυτοκίνητο που θα νοικιάσετε και βέβαια να βρείτε την τιμή που σας συμφέρει!

    Στο DiscoverCars μπορείτε αναζητήσετε την οικονομικότερη επιλογή για ενοικίαση αυτοκινήτου.

    Skip the line εισιτήρια για μουσεία και άλλα αξιοθέατα

    Κάρτες πόλεων

    Στα πρώτα μας ταξίδια χάναμε πολύ χρόνο έως ότου να βρούμε τα κατάλληλα εισιτήρια για τα αξιοθέατα που σημειώναμε να πάμε και ταλαιπωρούμασταν στις “ουρές” των μουσείων έως ότου μπούμε μέσα. Χάρη όμως στο Ανθομέλι “βάλαμε μυαλό” και πριν το ταξίδι μας μέσα από την άνεση του σπιτιού μας και τον υπολογιστή μας, κλείνουμε εισιτήρια μουσείων skip the line, εισιτήρια Hop on-hop off, αλλά και ξεναγήσεων. Νομίζω είναι η καλύτερη και πιο ασφαλής λύση, για όλα αυτά που θέλουμε να επισκεφθούμε, να έχουμε τα εισιτήρια από πριν στα χέρια μας.

    Τα εισιτήριά μας τα βγάζουμε μέσω του Ανθομέλι και από τις πλατφόρμες get you guide και tiqets.

    Έως αυτό το σημείο έχει γίνει ήδη ένα μεγάλο μέρος της προετοιμασίας μας για το οδικό ταξίδι στην Ευρώπη και στα χέρια μας έχουμε ένα “βιβλίο” με όλα όσα βρήκαμε από τις αναζητήσεις μας με τις χιλιομετρικές αποστάσεις, τα κράτη, τις πόλεις που θα επισκεφθούμε, τους χώρους διαμονής και τα αξιοθέατα της κάθε πόλης.

    Η προετοιμασία ενός οδικού ταξιδιού στην Ευρώπη 17
    Οδικό ταξίδι στην Ευρώπη. Λίμνη Garda. Gardone Ιταλία

    Διαβάστε στο Ανθομέλι την ανάρτηση: Ταξίδι στη λίμνη Garda και στα θεματικά πάρκα της

    Η προετοιμασία ενός οδικού ταξιδιού στην Ευρώπη. Ulm, Γερμανία
    Οδικό ταξίδι στην Ευρώπη. Ulm, Γερμανία

    Διαβάστε την ανάρτηση για την υπέροχη πόλη Ουλμ: 2 μέρες στην πόλη Ουλμ της Γερμανίας

    Ποια προσωπικά ταξιδιωτικά έγγραφα είναι απαραίτητα για το οδικό ταξίδι στην Ευρώπη

    Μετά από τόσα οδικά ταξίδια που έχουμε κάνει στην Ευρώπη, για εμάς η προετοιμασία του ταξιδιού, όσον αφορά τα έγγραφα που χρειαζόμαστε πλέον είναι μια ρουτίνα, γραμμένη σε ένα χαρτί, την οποία όμως τηρούμε ευλαβικά και χωρίς να παραλείψουμε τίποτε. Θεώρησα καλό να σας το παραδώσω, ώστε να γίνει και η δική σας προετοιμασία όσο το δυνατόν πιο εύκολη.

    Το κείμενο που ακολουθεί για την προετοιμασία και τον προγραμματισμό του ταξιδιού και των εγγράφων που χρειάζονται είναι από προσωπικές μας εμπειρίες. Κατόπιν έρευνας και χωρίς να είμαι ειδικός, όλες οι διαδικασίες για την έκδοση των εγγράφων είναι του συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος. Όμως να σημειώσετε πως όλα τα έγγραφα για τα οποία θα διαβάσετε είναι απαραίτητα για το ταξίδι σας, όπως και οι πληροφορίες μου είναι άκρως χρήσιμες. Θα χαρώ να προσθέσετε και εσείς τις δικές σας εμπειρίες ώστε να προστεθούν ακόμα περισσότερες προς διευκόλυνση όλων των ταξιδευτών.

    Για να κάνετε ένα οδικό ταξίδι στην Ευρώπη με το αυτοκίνητό σας θα πρέπει εκ των προτέρων να έχετε κάνει και μια προσεκτική προετοιμασία των εγγράφων που θα χρειαστείτε, ώστε εάν πρέπει να τα εκδώσετε να έχετε τον απαιτούμενο χρόνο για να τα παραλάβετε.

    Διαβάστε στο Ανθομέλι την ανάρτηση: Κολμάρ, η μικρή Βενετία της Αλσατίας

    1. Αστυνομική ταυτότητα νέου τύπου με λατινικούς χαρακτήρες

    Δεν χρειάζεται να επιδείξετε την ταυτότητα ή το διαβατήριό σας όταν ταξιδεύετε μεταξύ των κρατών της ΕΕ που ανήκουν στον άνευ συνόρων χώρο Σένγκεν. Όμως πρέπει να τα έχετε πάντα μαζί σας, σε περίπτωση ελέγχου, παράβασης ή οπουδήποτε σας ζητηθούν για να μπορέσετε να αποδείξετε ποιος είστε.

    Τα κράτη που ανήκουν στη συνθήκη Σένγκεν που δεν ισχύουν τα σύνορα μεταξύ τους και άρα έχουν ελεύθερη διέλευση είναι τα εξής :

    Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Ελλάδα, Εσθονία, Ιταλία, Ισλανδία, Ισπανία, Κάτω Χώρες, Λετονία, Λιχτενστάιν, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Νορβηγία, Ουγγαρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβακία, Σλοβενία, Σουηδία, Τσεχική Δημοκρατία, Φινλανδία.

    Οι Έλληνες πολίτες μπορούν να ταξιδεύσουν στην Τουρκία μόνο με την Αστυνομική ταυτότητα του νέου τύπου με λατινικούς χαρακτήρες. Εάν ταξιδεύουν όμως με το διαβατήριό τους, θα πρέπει αυτό να έχει ισχύ 60 ημέρες και πάνω.

    Τα κράτη που δεν ανήκουν στη Συνθήκη Σένγκεν είναι τα:

    Βουλγαρία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Κροατία, Κύπρος, Ρουμανία.

    Η βίζα είναι ένα επίσημο έγγραφο που σας επιτρέπει να ταξιδέψετε σε προορισμούς, που δεν ανήκουν στην Συνθήκη Σένγκεν. Έχει συγκεκριμένη διάρκεια και είναι μοναδική για κάθε προορισμό. Κάθε πρεσβεία ακολουθεί τους δικούς της κανονισμούς και επομένως μπορεί να σας ζητηθούν διαφορετικά έγγραφα. Γι αυτό επικοινωνήστε με την πρεσβεία της χώρας που θέλετε να ταξιδέψετε.

    2. Διαβατήριο

    Από όλες τις χώρες της ΕΕ σε ένα οδικό ταξίδι στην Ευρώπη η διέλευση των συνόρων είναι ελεύθερη, όμως από την Ελλάδα έως τις χώρες που ανήκουν σε αυτήν θα πρέπει να περάσετε από κράτη που δεν έχουν μπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οπότε είναι απαραίτητη η επίδειξη ταυτότητας ή διαβατηρίου στα σύνορα. Εάν έχετε ήδη διαβατήριο ελέγξτε πολύ πριν από το ταξίδι σας, για τη λήξη του.

    Το διαβατήριο εκδίδεται μόνο εάν πάτε αυτοπροσώπως στο τμήμα διαβατηρίων της ΕΛΑΣ (δεν εκδίδεται ηλεκτρονικά, ούτε μέσω ΚΕΠ) με την αστυνομική σας ταυτότητα και 2 φωτογραφίες και αφού προσκομίσετε παράβολα αξίας 84,40 ευρώ. Σε λίγες μέρες θα έχετε το διαβατήριο στα χέρια σας.

    Τα παιδιά έως 12 ετών, εφόσον δεν έχουν ακόμη εκδώσει ταυτότητα, χρειάζονται διαβατήριο για οποιοδήποτε ταξίδι εξωτερικού.

    3. Ευρωπαϊκή Κάρτα ασφάλισης Ασθένειας

    Η κάρτα υγείας (ΕΚΑΑ) ισχύει για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εκδίδεται δωρεάν από τον ασφαλιστικό φορέα που ανήκει ο καθένας. Θα πρέπει να απευθυνθείτε σε αυτόν και με μια αίτησή σας να την παραλάβετε. Έχει ετήσια ισχύ και καλύπτει ιατρικά αναγκαία και επείγοντα περιστατικά με τους ίδιους όρους και το ίδιο κόστος με τους ασφαλισμένους των χωρών αυτών.

    4. COVID-19 Ψηφιακά πράσινα πιστοποιητικά

    Στις 17/3/2021 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε πρόταση για τη δημιουργία ψηφιακού πράσινου πιστοποιητικού το οποίο θα διευκολύνει την ασφαλή κυκλοφορία των πολιτών σε όλα τα κράτη της ΕΕ κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19. Το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό θα είναι η απόδειξη ότι ένα πρόσωπο α) έχει εμβολιαστεί κατά της COVID-19 β) έχει υποβληθεί σε διαγνωστική εξέταση με αρνητικό αποτέλεσμα γ) ή έχει αναρρώσει από τη νόσο COVID-19.

    Η προετοιμασία ενός οδικού ταξιδιού στην Ευρώπη. Rottenburg am Necar
    Οδικό ταξίδι στην Ευρώπη. Rottenburg am Necar, σύνορα Γερμανίας-Γαλλίας

    Ποια είναι τα απαραίτητα έγγραφα του αυτοκινήτου σας για ένα οδικό ταξίδι στην Ευρώπη

    1. Άδεια οδήγησης

    Πολύ πριν την αναχώρησή σας για το οδικό ταξίδι στην Ευρώπη ελέγξτε τη λήξη της άδειας οδήγησης (ροζ χρώματος). Εμείς χάσαμε ένα ταξίδι στην Ευρώπη, τρία χρόνια πριν, γιατί η άδεια οδήγησης του άνδρα μου είχε λήξει. Το αντιληφθήκαμε τις τελευταίες μέρες και η νέα άδεια εκδόθηκε μετά 2 περίπου μήνες από την αίτησή μας! Μας δόθηκε μια άδεια για μετακινήσεις, αλλά δυστυχώς ίσχυε μόνο για εντός Ελλάδας.

    Η άδεια οδήγησης δεν γίνεται δεκτή ως έγκυρο ταξιδιωτικό έγγραφο και άρα δεν είναι αποδεικτικό στοιχείο ταυτότητας.

    2. Ασφάλεια αυτοκινήτου

    Επιβεβαιώστε πως η λήξη της ασφάλειας του αυτοκινήτου σας είναι μετά το τέλος του ταξιδιού σας.

    3. Πράσινη κάρτα

    Οπωσδήποτε για να είστε ασφαλισμένοι και στο εξωτερικό θα πρέπει να ζητήσετε από την ασφαλιστική σας εταιρεία να σας εκδώσει την πράσινη κάρτα (διεθνής ασφάλιση) για όσο χρόνο θα βρίσκεστε στο ταξίδι (η πράσινη κάρτα μπορεί να εκδοθεί και με ισχύ ενός χρόνου). Η επίδειξη της πράσινης κάρτας είναι απαραίτητη στα σύνορα των κρατών που δεν είναι ενταγμένα στην ΕΕ.

    4. Σήμα GR

    Επίσης πρέπει να έχετε προμηθευτεί το αυτοκόλλητο σήμα GR, το σήμα της Ελλάδας και να το κολλήσετε  στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου σας.

    5. Οδική βοήθεια στην Ευρώπη

    Ενημερωθείτε από την ασφαλιστική σας εταιρεία εάν καλύπτεστε με οδική βοήθεια στο εξωτερικό και τι παροχές σας δίνει. Η οδική βοήθεια που έχετε στην Ελλάδα δεν ισχύει σε όλες τις ελληνικές εταιρείες και στο εξωτερικό, οπότε ίσως θα χρειαστεί να προσθέσετε την εξτρά παροχή. Είναι πολύ σημαντικό να είστε ασφαλισμένοι με οδική βοήθεια κατά το οδικό σας ταξίδι στην Ευρώπη, γιατί θα μπορούσε να σας παρουσιαστεί οποιαδήποτε ζημιά στο αυτοκίνητό σας είτε από τύχη, είτε από ατύχημα.

    Εμείς έχουμε οδική βοήθεια από τη γερμανική εταιρεία ADAC και στα τόσα χρόνια που ταξιδεύουμε στην Ευρώπη τη χρειαστήκαμε αρκετές φορές για μικρή ή μεγάλη βλάβη. Πάντα δίπλα μας μάς εξυπηρέτησε άψογα με την καλύτερη αντιμετώπιση.

    Ακόμα και στην περίπτωση που πάθαμε μια σημαντική ζημιά στο αυτοκινούμενο, μας έστειλε το μεγαλύτερο αυτοκίνητό της (μήκος αυτοκινούμενου 7,5 μέτρα), ώστε να μας μεταφέρει άμεσα στο καλύτερο συνεργείο αυτοκινήτων φορτηγών αυτοκινήτων (βλάβη στην Κροατία).

    Η τηλεφωνική επικοινωνία γίνεται με τα γραφεία της Ελλάδας στην ελληνική γλώσσα και αυτοί φέρνουν εις πέρας όλη τη διαδικασία.

    6. Ευρωπαϊκός αριθμός κλήσης έκτακτης ανάγκης «112»

    Το 112 είναι ένας τηλεφωνικός αριθμός έκτακτης ανάγκης. Χρησιμοποιείται όλο το 24ωρο, 7 μέρες την εβδομάδα, για έκτακτη ανάγκη προς την Αστυνομία, την Πυροσβεστική και το ΕΚΑΒ. Μπορείτε να καλέσετε από σταθερό, από τηλεφωνικό θάλαμο χωρίς τηλεκάρτα και από το κινητό σας ακόμα και χωρίς κάρτα SIM. Ο αριθμός 112 είναι κοινός σε όλες τις χώρες της υφηλίου.

    Επιπλέον υπάρχει η δυνατότητα να στείλετε το μήνυμά σας στον αριθμό 112 με SMS και MMS, αλλά και με e-mail. Ο αριθμός λειτουργεί με οποιοδήποτε δίκτυο τηλεφωνίας. Εάν η περιοχή που χρειάζεστε τη βοήθεια δεν καλύπτεται από το δικό σας δίκτυο, τότε η κλήση προς το 112 θα πραγματοποιηθει με άλλο δίκτυο.

    Γλώσσα ομιλίας ελληνικά, αγγλικά και γαλλικά. Ο εντοπισμός της θέσης σας γίνεται εντός δευτερολέπτου και με ακρίβεια μικρότερη των 100 μέτρων. Κατά διαστήματα στους μεγάλους αυτοκινητόδρομους θα βρείτε θαλάμους για την κλήση σας, είτε πινακίδες που να σας υπενθυμίζουν τον αριθμό κλήσης έκτακτης ανάγκης.

    Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανακήρυξε την 11η Φεβρουαρίου ως «Ευρωπαϊκή Ημέρα του 112», καθώς ο αριθμός 112 σχηματίζεται από τη συγκεκριμένη ημερομηνία (11/2).

    Η προετοιμασία ενός οδικού ταξιδιού στην Ευρώπη. Λίμνη Lecco στη Βόρεια Ιταλία
    Οδικό ταξίδι στην Ευρώπη. Λίμνη Lecco στη Βόρεια Ιταλία

    Προετοιμασία ελέγχου αυτοκινήτου

    Ξεκινήστε για το ταξίδι σας με ασφάλεια και γι αυτό πρέπει να έχετε κάνει οπωσδήποτε γενικό έλεγχο στο αυτοκίνητο σας. Επειδή όμως παρόλα αυτά, θα μπορούσε να να σας συμβεί οποιαδήποτε βλάβη στο αυτοκίνητό σας, καλό θα είναι να κατευθυνθείτε σε ένα πιστοποιημένο συνεργείο αυτοκινήτων, ώστε να είστε σίγουροι για την επιδιόρθωση της βλάβης σας.

    Περάσετε το αυτοκίνητό σας από ΚΤΕΟ, ώστε να ελέγξετε τα λάστιχα, τα φρένα, τα τακάκια, την µπαταρία και πάρτε μαζί σας την κάρτα καυσαερίων. Δεν την ζητάνε βέβαια στο εξωτερικό, αλλά καλό θα ήταν για εσάς να είστε τυπικοί και ασφαλείς, όσον αφορά τον έλεγχο του αυτοκινήτου σας. Οπωσδήποτε αλλάξτε τα λάδια του!

    Πάρτε μαζί σας τρίγωνο, (στην Ισπανία πρέπει να έχετε 2 τρίγωνα σε περίπτωση ατυχήματος), γρύλο, ρεζέρβα, φακό, πυροσβεστήρα, ασφάλειες για βλάβη φώτων και φυσικά αντανακλαστικό γιλέκο για όλους τους επιβάτες του αυτοκινήτου σας. Αχρείαστο να είναι, αλλά απαραίτητο σε περίπτωση βλάβης ή ατυχήματος

    Το κουτί πρώτων βοηθειών, (µικρό φαρμακείο) είναι απαραίτητος εξοπλισμός του αυτοκινήτου ούτως ή άλλως, αλλά φροντίστε να έχει οξυζενέ, betadine, γάζες, βαμβάκι,hansaplast κ. άλ. και προσθέστε 1-2 χάπια που μπορεί να χρειαστείτε για ναυτία, πονοκέφαλο, διάρροια, στομαχόπονο.

    Με το που θα μπείτε στο αυτοκίνητό σας η πρώτη κίνηση είναι βάλετε τη ζώνη ασφαλείας. Η ζώνη σώζει ζωές!

    Εάν νοικιάσετε μηχανάκι για να ξεναγηθείτε σε μια πόλη μην αμελήσετε να φορέσετε κράνος. Η τροχαία καραδοκεί! Εμείς για μια και μοναδική φορά που δεν φόρεσα κράνος στο μηχανάκι μας, για μια απόσταση 100 μέτρων, πήραμε την κλήση μας (Ουγγαρία) και μάλιστα έπρεπε να την πληρώσουμε άμεσα στο ταχυδρομείο της μικρής πόλης που βρισκόμασταν.

    Εάν ταξιδέψετε χειμώνα μη ξεχάσετε τις αλυσίδες  του αυτοκινήτου. Εάν έχετε χειμερινά λάστιχα δεν χρειάζονται οι αλυσίδες.

    Καλό θα ήταν πριν ξεκινήσετε το χειμερινό ταξίδι σας στην Ευρώπη να γκουκλάρετε τις χώρες που θα περάσετε, ώστε να ενημερωθείτε σχετικά με την υποχρεωτική χρήση των χειμερινών ελαστικών για το αυτοκίνητό σας, διότι σε κάθε κράτος ισχύουν ξεχωριστοί νόμοι και κανόνες.

    Επίσης καλό θα ήταν κατά τη διάρκεια της οδήγησης να έχετε ό,τι χρειάζεστε μέσα στο αυτοκίνητο, όπως ένα μπουκάλι με νερό, γυαλιά ηλίου, µπισκότα, cd για μουσική, σακούλα σκουπιδιών, ώστε να μην είστε αναγκασμένοι να σταματάτε συχνά. Να διευκρινίσω πως ακόμα και εμείς που έχουμε αυτοκινούμενο λειτουργούμε σαν να είμαστε σε αυτοκίνητο. Δεν επιτρέπεται να κινούμαστε ή να κοιμούνται οι συνεπιβάτες στον χώρο του αυτοκινούμενου εν κινήσει και αν έχουμε παιδιά στα πίσω καθίσματα πρέπει απαραιτήτως να φοράνε τις ζώνες ασφαλείας.

    Η προετοιμασία ενός οδικού ταξιδιού στην Ευρώπη. Κωνσταντινούπολη
    Οδικό ταξίδι στην Ευρώπη. Κωνσταντινούπολη. Από τον Πύργο του Γαλατά

    Διαβάστε στο Ανθομέλι την ανάρτηση: Κωνσταντινούπολη, αξιοθέατα στην περιοχή Σουλτάν Αχμέτ

    Προετοιμασία για το οδικό ταξίδι στην Ευρώπη με αυτοκινούμενο

    (εξτρά από τα παραπάνω)

    Εμείς εξτρά ως αυτοκινούμενοι πρέπει να έχουμε ελέγξει τα υγραέρια (έχουμε πάντα δυο φιάλες γεμάτες), καθώς και τις μπαταρίες του ¨σπιτιού μας¨, να έχουμε προμηθευτεί υγρά τουαλέτας, υγρά για τον καθαρισμό δεξαμενής, υγρό καθαρισμού τζαμιών, μετασχηματιστές, ώστε να μετατρέπουμε το ρεύμα από τις μπαταρίες του αυτοκινούμενου (12 volt σε 220 volt) για να φορτίζουμε κινητά ή μπαταρίες φωτογραφικής μηχανής, ένα κουτί με εργαλεία πρώτης ανάγκης για μια τυχόν βλάβη, τρόφιμα και νερά τόσα όσα να μας φτάσουν έως και το πρώτο σούπερ μάρκετ.  Επιπλέον πρέπει να έχουμε τοποθετήσει τα ρούχα μας, τους χάρτες, τα βιβλία  μας, τη φωτογραφική μας μηχανή και φυσικά το laptop στα ντουλάπια.

    Γενικές πληροφορίες για το οδικό ταξίδι στην Ευρώπη

    Ρωτήστε την εταιρία που είστε συνδεδεμένοι στο κινητό σας τηλέφωνο και πάρτε πληροφορίες πως πρέπει να χρησιμοποιείτε το τηλέφωνό σας στο οδικό ταξίδι στην Ευρώπη. Η υπηρεσία περιαγωγής (Roaming) σας δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιείτε το κινητό σας ενώ βρίσκεστε στο εξωτερικό, όπως και στην Ελλάδα δηλ. να δέχεστε κλήσεις, SMS, MMS, και ίντερνετ.(Δωρεάν Roaming στην Ευρωπαϊκή Ένωση & το Ηνωμένο Βασίλειο!) 

    Προτού ταξιδέψετε σε μια χώρα εκτός ΕΕ, επικοινωνήστε με την εταιρία κινητής τηλεφωνίας, για να ενημερωθείτε για τις χρεώσεις της υπηρεσίας διεθνούς περιαγωγής που εφαρμόζονται στο πρόγραμμα κινητής τηλεφωνίας στο οποίο είστε συνδρομητής.

     Δεν ξεχνάμε τους φορτιστές των κινητών μας!!!

    Βινιέτα (vignetta)

    Κατά το οδικό ταξίδι στην Ευρώπη σε κράτη όπου είστε υποχρεωμένοι να αγοράσετε τη βινιέτα (vignetta) για να οδηγήσετε στους αυτοκινητόδρομους μην παραλείψετε να την προμηθευτείτε ( ειδάλλως θα πληρώσετε πρόστιμο σε τυχόν έλεγχο) και να κολλήσετε το αυτοκόλλητο σήμα στο παρμπρίζ ή αν σας έχουν δώσει μια απόδειξη να την έχετε σε ασφαλές μέρος. Τη βινιέτα θα την αγοράσετε από τα πρατήρια βενζίνης που βρίσκονται δίπλα στα σύνορα του κράτους που θέλετε να περάσετε (μπορείτε να την προμηθευτείτε και on line) με διάρκεια μιας εβδομάδας ή ενός μήνα.

    Βινιέτα χρειάζεστε στις χώρες Αυστρία, Βουλγαρία, Τσεχία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία και Ελβετία

    Προσέξτε τα φώτα των άλλων αυτοκινήτων. Εάν είναι αναμμένα κατά τη διάρκεια της ημέρας, τότε στη χώρα εκείνη είναι υποχρεωτικά τα φώτα πορείας. Ανάψτε τα και εσείς για να μην πληρώσετε πρόστιμο.

    Εφοδιαστείτε µε τους οδικούς χάρτες της Ευρώπης πριν από την αναχώρησή σας. Χάρτες μπορείτε να βρείτε εδώ κι εδώ

    Στις πόλεις που θα επισκεφθείτε φροντίστε να μάθετε που είναι το Γραφείο πληροφοριών (information), ώστε να μπορέσετε να προμηθευτείτε τοπικούς χάρτες και χάρτες του μετρό. Θα σας είναι πολύ χρήσιμοι για την μετακίνησή σας.

    Στο οδικό ταξίδι στην Ευρώπη θα συναντήσετε πολλούς κόμβους στη διαδρομή σας οι οποίοι χρησιμοποιούνται για να μη διακόπτεται η ροή των οχημάτων, αλλά και για να μη τοποθετούνται φωτεινοί σηματοδότες. Μάθετε πως να εισέρχεστε στους κυκλικούς κόμβους και ποιοι έχουν προτεραιότητα. Ο ΚΟΚ στην είσοδο και έξοδο των κόμβων αυτών δεν είναι αυτός που ισχύει στην Ελλάδα.

    Η προετοιμασία ενός οδικού ταξιδιού στην Ευρώπη. Cortina d΄ Amprezzo
    Οδικό ταξίδι στην Ευρώπη. Cortina d΄ Amprezzo, στους Δολομίτες στις Άλπεις

    Διαβάστε στο Ανθομέλι την ανάρτηση: Ταξίδι στους Δολομίτες, στα χλωμά βουνά

    Τα σημαντικά τούνελ στην Ευρώπη

    1. Εάν ταξιδεύετε οδικώς για την Αγγλία μια γρήγορη, αλλά πολύ πιο ακριβή από τη μεταφορά σας με πλοίο, είναι να διασχίσετε τη θάλασσα της Μάγχης μέσω του υποθαλάσσιου τούνελ (σιδηροδρομική σήραγγα 50,5 χλμ.) που ενώνει το Καλαί της Γαλλίας με το Ντόβερ της Αγγλίας. Θα ανεβάσετε το αυτοκίνητό σας σε βαγόνι μεταφοράς και εσείς αφού επιβιβαστείτε στο τρένο άνετα και ξεκούραστα θα φτάσετε στην Αγγλία μέσα σε 35 λεπτά. Το κόστος του εισιτήριου σας θα το μάθετε αφού πληκτρολογήσετε στο συγκεκριμένο site το μήκος του αυτοκινήτου σας και πόσοι επιβάτες είστε.

    2. Το ίδιο ισχύει και για τη μεγάλη σιδηροδρομική σήραγγα Gotthard Base TunnelGBT και την Gotthard Rail Tunnel στην Ελβετία για να περάσετε τον μεγάλο όγκο των Άλπεων.

    3. Ένα άλλο ακριβό τούνελ (περίπου 50 ευρώ) είναι και το τούνελ Mont Blanc στα σύνορα Ιταλίας (Courmayeur) Γαλλίας (Chamonix), το οποίο για μένα είναι απαραίτητο να το περάσετε, όσο ακριβό και να είναι, για να αποφύγετε τον ορεινό δρόμο των Άλπεων.
    Γενικά στην Ευρώπη θα συναντήσετε πολλά τούνελ που άλλα είναι επί πληρωμή και άλλα είναι δωρεάν.

    4. Εάν θέλετε από Δανία να περάσετε στη Σουηδία, αλλά δεν θέλετε να διακόψετε το οδικό σας ταξίδι για να πάρετε το πλοίο, σας προτείνω να ζήσετε μια ιδιαίτερη ταξιδιωτική εμπειρία περνώντας τη γέφυρα Όρεσουντ. Η γέφυρα έχει μήκος 8 χιλιόμετρα και καταλήγει σε ένα τεχνητό νησί, όπου μετατρέπεται σε υποθαλάσσιο τούνελ μήκους 4 χιλιομέτρων. Εάν πάλι θέλετε να πάτε αυθημερόν από Δανία έως το Μάλμε της Σουηδίας μπορείτε να πάρετε το τρένο που περνάει από το κάτω μέρος της γέφυρας. (ΙΧ 43 ευρώ, αυτοκινούμενο 86, ενώ εισιτήριο τρένου 9 ευρώ)

    Η προετοιμασία ενός οδικού ταξιδιού στην Ευρώπη. Κωνσταντινούπολη
    Οδικό ταξίδι στην Ευρώπη. Αναμνηστική χιουμοριστική φωτογραφία από το ταξίδι μας στη λίμνη Balaton της Ουγγαρίας

    Διαβάστε ακόμα στο Ανθομέλι τις αναρτήσεις :

    Όπως καταλάβατε η διαδικασία της προετοιμασίας για ένα οδικό ταξίδι στην Ευρώπη δεν είναι και πολύ εύκολη. Είναι χρονοβόρα. Όμως εάν έχετε μια τάξη και μεθοδικότητα πιστεύω πως όλα θα πάνε καλά. Και αφού όλα θα έχουν τακτοποιηθεί και οι βαλίτσες είναι μέσα στο πορτ μπαγκάζ εκείνο που απομένει είναι να λύσετε το χειρόφρενο και να ξεκινήσετε το ταξίδι που τόσο καιρό ονειρευόσασταν και ετοιμάζατε.

    Και μη ξεχάσετε να πάρετε και τα παιδιά σας σε κάποια ταξίδια! Γιατί για όλους μας, αλλά προπάντων για τα παιδιά, τα ταξίδια είναι εμπειρίες ζωής!

    Μπορεί αυτή τη στιγμή να φαίνεται ένα οδικό ταξίδι όνειρο, αλλά πιστεύω πως τα πράγματα θα αλλάξουν σύντομα και θα ήμαστε ασφαλείς για να χαράξουμε και πάλι νέους ταξιδιωτικούς προορισμούς. Σε εσάς μένει να αποθηκεύσετε ή να τυπώσετε την ανάρτηση ώστε να είστε πανέτοιμοι για το επόμενο ταξίδι σας!

    Σας ευχαριστώ πολύ και σας εύχομαι, όπως και όλοι μας, να έχουμε πάντα καλά και ασφαλή ταξίδια.

    Με αγάπη

    μαμά Μαρία από το Ανθομέλι

    Pin it for later

    Οδικό ταξίδι στην Ευρώπη. Προετοιμασία δική σας και του αυτοκινήτου σας. Έγγραφα, ασφάλεια, βινιέτα, πόλεις, αξιοθέατα, διαμονή, συμβουλές.

    Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.

    mama Maria
    mama Maria
    Γεια σας! Είμαι η Μαρία, μητέρα της Κατερίνας και της Κάλης Εδώ και και χρόνια ταξιδεύουμε με το σύζυγό μου σε όλη την Ευρώπη και την Ελλάδα με το αυτοκινούμενό μας. Έχουμε επισκεφθεί μεγάλες και μικρές πόλεις, χωριά απόμερα και χωριά διάσημα, έχουμε γνωρίσει αξιοθέατα και μνημεία που δεν θα μπορούσαμε να τα γνωρίσουμε με διαφορετικό τρόπο. Τις ταξιδιωτικές αυτές εμπειρίες, πλαισιωμένες με δικές μας φωτογραφίες, ιστορικά στοιχεία και εξτρά πληροφορίες τις γράφω με το όνομα μαμά Μαρία και θα τις βρείτε στην κατηγορία ΤΑΞΙΔΙΑ του blog anthomeli

    19 ΣΧΟΛΙΑ

    1. “Έπεσα” τυχαία πάνω στο blog σας και ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΤΗΚΑ!!!! Πρώτα ο Θεός φέτος θα ξεκινήσουμε και εμείς την μεγάλη βόλτα στην Ευρώπη (περίπου Μάιο υπολογίζουμε) και η λίστα σας μας λύνει τα χέρια.!!!! ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ δουλειά, πολύ μεγάλη βοήθεια. Καλά ταξίδια σας εύχομαι και πάντα με υγεία!!!!

      • Καλωςόρισες το Ανθομέλι λοιπόν! Θα σε περιμένουμε και σε άλλα ταξίδια μας μιας και είναι σίγουρο πως θα βρεις πολλές προτάσεις από ταξίδια που ήδη έχουμε πραγματοποιήσει. Με τι μέσω ταξιδεύετε εσείς;

      • Είμαι τόσο ικανοποιημένη με αυτά σου τα λόγια, αλλά και τη χαρά που βρίσκονται μέσα σε αυτά. Όμως και η δική μου χαρά είναι μεγάλη που κατάφερα μέσα από το κείμενό μου να σε αγγίξω και επιπλέον να σου δώσω μια πλήρη λίστα ταξιδιού που θα σου λύσει τα χέρια. Να έχετε πάντα όμορφα ταξίδια.

    2. Απλά ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ! Καταπλητικά κείμενα γεμάτα αγάπη και εμπειρίες. Πρώτα ο θεός Ιούλιο και Αύγουστο θα κάνουμε ( σχεδόν ) το γύρο της Ευρώπης με το Campervan μας. Θα είναι το πρώτο μας ταξίδι ( εκτός Ελλάδας και Βουλγαρίας ) στην Ευρώπη. Καλά ταξίδια να έχετε.

      • Σας εύχομαι καλά και ασφαλή ταξίδια να έχετε. Να προσέχετε που θα σταθμεύετε και φυσικά που θα διανυκτερεύετε. Να επιλέγετε τις πόλεις που θα μένετε μόνο εάν έχουν ασφαλείς χώρους σταύθμευσης και ποτέ να μη μένετε στο δρόμο. Οι ΄χώροι αυτοί μπορεί να παρέχονται και δωρεάν από τις πόλεις αλλά μπορεί να πληρώνετε μόνο ένα μικρό ποσόν. Ειδάλλως σε κάμπινγκ. Καλό θα ήταν να κάνετε οδική ασφάλεια για το εξωτερικό και όπου πρέπει να πληρώσετε βινιέτα μην την αγνοήσετε. Μπορεί να μην σας σταματήσουν αλλά εάν σας πιάσουν θα πληρώσετε μεγάλο πρόστιμο. Τέλος δεν θα παραλείψω να σας ευχαριστήσω για τα καλά σας λόγια που με κάνουν να αισθάνομαι μεγάλη ικανοποίηση.

    3. Γεια σας. Ετοιμάζομαι να πάω οδικώς μέχρι Βιέννη, περνώντας πρώτα 1 βράδυ από το Πλίτβιτσε (για να επισκεφτούμε τις λίμνες) και 3 βράδια από Ριέκα. Ήθελα να σας ρωτήσω, αν ξέρετε, ο δρόμος για το Βελιγράδι έχει τελειώσει? Την τελευταία φορά που πήγα το 2018 είχε δύσκολα κομμάτια που έκαναν έργα και είχαμε πολλά μποτιλιαρίσματα και διασχίζοντας το Βελιγράδι.
      Ευχαριστώ

    4. Αγαπητέ Γιώργο δυστυχώς δεν μπορώ να σου δώσω πληροφορίες για το εάν τελείωσαν οι εργασίες του αυτοκινητοδρομου της Σερβίας που γινόταν σε ορισμένα μέρη. Δεν μπορώ γιατί εδώ και 2 χρόνια δεν κάναμε οδικό ταξίδι στην Ευρώπη λόγω του κορονοιου. Όμως επειδή θα κατευθυνθεις προς Κροατία δεν θα μπεις στο Βελιγράδι πάρα θα περάσεις από τον περιφερειακό της πόλης και έτσι δεν θα αποφύγετε το μεγάλο μποτιλιαρισμα. Οι λίμνες Πλιτβιτσε είναι πολύ καλή επιλογή στο ταξίδι σας. Όμως θα σου πρότεινα με όλο το θάρρος που μου δίνει το σχόλιό σου και αντί να μείνετε 3 μέρες στη Ριεκα μπορείτε να μοιράσετε τη διαμονή σας και να επισκεφθειτε την Πουλα και το Ροβινι. Είναι μπορώ να πω καλύτερες επιλογές από τη Ριεκα. Σας εύχομαι να κάνετε ένα ασφαλές ταξίδι και να μας δώσετε μετά τις δικές σας εμπειρίες. (για τις λίμνες Πλιτβιτσε, την Πουλα και το Ροβινι διάβασε τις σχετικές αναρτήσεις μου στο Ανθομελι)

    5. Σας συνάντησα αναζητώντας πληροφορίες, συστάσεις και υποδείξεις για οδικό ταξίδι, το οποίο προετοιμάζω Κοζάνη – Βελιγράδι (με προοπτική επίσκεψης σε Νόβι Σαντ και Σουμπότιτσα). Ευτυχής συνάντηση. Δεχθείτε τα ειλικρινή μου συγχαρητήρια για τον ιστότοπό σας. Σας συγχαίρω ιδιαίτερα, που έχετε τη διάθεση να μοιραστείτε τις πολύτιμες γνώσεις και εμπειρίες σας με όλους εμάς. Τα κείμενά σας πολύ προσεγμένα και γραμμένα από άνθρωπο (ολοφάνερα) ταλαντούχο διαβάζονται απνευστί και οι πληροφορίες αφομοιώνονται εύκολα. Προσωπικά έχω πραγματοποιήσει αρκετά οδικά ταξίδια (είτε με το αυτοκίνητο μου είτε με μισθωμένο αυτοκίνητο στον τόπο επίσκεψης) έχοντας μαζί μου (μέχρι τώρα) και τα τρία παιδιά μου και τα προτιμώ σαφώς από τα οργανωμένα. Υπέροχες εμπειρίες (ακόμη κι όταν χανόμασταν στους επαρχιακούς δρόμους). Να έχετε υγεία να συνεχίσετε τα ταξίδια σας, αλλά και διάθεση να μοιράζεστε τις εμπειρίες σας μαζί μας. Σας ευχαριστώ για την ευκαιρία, που μου προσφέρατε να αντλήσω πολύτιμες πληροφορίες και συμβουλές.

    6. Κύριε Τάσο, με αφοπλίσατε με τα όμορφα λόγια σας για τα ταξιδιωτικά μου κείμενα και δεν έχω παρά να σας ευχαριστήσω από καρδιάς. Το γράψιμο των ταξιδιωτικών αναμνήσεών μου από τα πολλά ταξίδια που έχουμε κάνει με τον σύζυγό μου ήταν μια εσωτερική ανάγκη πρώτον για να μην τα ξεχάσω εγώ και δεύτερον να τα αφήσω παρακαταθήκη στα παιδιά μου και τα εγγόνια μου. Να φανταστείτε η εγγονή μου που κληρώθηκε να πάει στο Άουσβιτς με την τάξη της άντλησε πληροφορίες από τη δική μου ανάρτηση, όπως και άλλα παιδιά της τάξης της και παράλληλα ο εγγονός μου που θα πάει Βερόνα με την τάξη του σε ένα συνέδριο μαθητών έκανε και αυτός το ίδιο. Πήρε μια πρώτη εικόνα για τη Βερόνα από τη δική μου ανάρτηση. Επομένως τον στόχο μου για την οικογένειά μου άρχισα και τον πετυχαίνω. Όμως είμαι πανευτυχής που όσα γράφω για τα ταξίδια μας και αναρτώνται στο μπλογκ Ανθομέλι των θυγατέρων μας βρίσκουν αναγνώστες φανατικούς που αντλούν πληροφορίες μέσα από αυτά. Εξ άλλου δεν είναι τυχαίο πως πολλές ταξιδιωτικές μου αναρτήσεις βρίσκονται στην πρώτη σελίδα της Google ξεπερνώντας μάλιστα στη σειρά και πολλά μεγάλα sites που δείχνει πως διαβάζονται από πάρα πολλούς ανθρώπους που δεν έχουν καμία σχέση με το μπλογκ Ανθομέλι. Σου εύχομαι να κάνετε πολλά οικογενειακά και ασφαλή ταξίδια και να μην ξεχνάτε πως τα ταξίδια είναι εμπειρίες ζωής για εσάς και ακόμα περισσότερο για τα παιδιά σας. Και πάλι σε ευχαριστώ πάρα πολύ για το όμορφο σχόλιό σου που με κάνει περήφανη.

    7. Καλησπερα σας, οργανωνω το πρωτο οδικο ταξιδι με το αγορι μου και εψαχνα πληροφοριες γιαυτο επεσα πανω στο αρθρο σας. Ειναι πολυ ωραιες οι πληροφοριες που παραθετετε. Θελω πολυ να πραγματοποιησω αυτο το ταξιδι απλα με αγχωνει το γεγονος οτι μπορει να συμβει το οτιδηποτε ή να μην μας επιτρεψουν ευκολα να μετακινηθουμε απο χωρα σε χωρα

      • Καλημέρα Αναστασία. Κατ΄αρχήν να σε ευχαριστήσω για τα καλά σου λόγια και κατά δεύτερον να πω πως με χαροποιεί πολύ όσοι διαβάζουν τις αναρτήσεις μου που μένουν ικανοποιημένοι από τις πληροφορίες που τους δίνω. Δεν μου δίνεις βέβαια εσύ πληροφορίες που θέλετε να πάτε, με ποιο μέσον, εάν το ταξίδι σας θα είναι road trip οπότε δεν μπορώ να σου πω τι ισχύει στην συγκεκριμένη χώρα που θέλετε να επισκεφθείτε. Ένα όμως έχω να σου . Δεν χρειάζεται να αγχώνεσαι. Η σωστή προετοιμασία εγγράφων και η διαμονή σας σίγουρα θα πρέπει να έχουν γίνει από Ελλάδα. Όπου και να πάτε εάν κινείστε με αυτοκίνητο η τήρηση του ΚΟΚ της κάθε χώρας είναι σίγουρα ένας παράγοντας που πρέπει να τηρήσετε, εάν η χώρα έχει βινιέτα δεν θα αμελήσετε να την πάρετε πριν τα σύνορα (γίνονται πολύ συχνοί έλεγχοι), για τον covit-19 δεν μπορώ να σου πει τι ισχύει σε κάθε χώρα (είναι καλό να έχετε εμβολιαστεί), οι τσάντες πάντα να είναι χιαστί στους ώμους σας ειδικά στα μετρό, και μην αφήνετε τα κινητά σας επάνω στο τραπέζι ενώ πίνετε καφέ. Θα εξαφανιστεί πριν το καταλάβετε. Από εκεί και πέρα ό,τι και να σας συμβεί είναι θέμα τύχης. Καλά ταξίδια Αναστασία!

    8. Καλησπέρα σας , οργανώνουμε το πρώτο οδικό ταξίδι με την οικογένεια μας (παιδιά κ το σκυλί μας) με τροχόσπιτο. Ευτυχώς έπεσα πάνω στο μπλογκ σας και χαίρομαι τόσο πολύ! Ευχαριστούμε για όλες τις τόσο σημαντικές πληροφορίες και επισημάνσεις, Εμείς θέλουμε να φτάσουμε Αυστρία από Θεσσαλονίκη. θα μελετήσουμε κ αν έχουμε κάποια απορία θα επανέλθω. Να είστε καλα!

      • Χρύσα καλή σου μέρα! Ελπίζω να δεις την απάντησή μας στο σχόλιό σου. Πόσο χαρούμενες μας κάνουν σχόλια σαν το δικό σου δεν μπορείς να φανταστείς. Ελπίζουμε να καταφέρετε να πραγματοποιήσετε το πρώτο σας οδικό ταξίδι και να περάσετε υπέροχα. Η νέα μας ανάρτηση ήταν στα σκαριά αλλά μόλις σε διαβάσαμε τρέξαμε να την ολοκληρώσουμε για να βοηθηθείτε στην οργάνωση του ταξιδιού σας. Διάβασε λοιπόν εδώ: https://www.anthomeli.com/2023/03/4-odikes-diadromes-apo-ellada-pros-afstria.html

    9. Καλησπέρα σας , οργανώνουμε το πρώτο οδικό ταξίδι με την οικογένεια μας (παιδιά κ το σκυλί μας) με τροχόσπιτο. Ευτυχώς έπεσα πάνω στο μπλογκ σας και χαίρομαι τόσο πολύ! Ευχαριστούμε για όλες τις τόσο σημαντικές πληροφορίες και επισημάνσεις, Εμείς θέλουμε να φτάσουμε Αυστρία από Θεσσαλονίκη. θα μελετήσουμε κ αν έχουμε κάποια απορία θα επανέλθω. Να είστε καλα!

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    Διαβάστε Επίσης