Τα ταξίδια είναι προίκα για τα παιδιά μας

taxidi_me_ta_paidia

Φέτος, στην Δ’ δημοτικού ο γιος μου με χαρά έμαθε από τη δασκάλα τους πως στο μάθημα της μελέτης και στις ώρες της ευέλικτης ζώνης θα κάνουν το μάθημα της Γεωγραφίας. Αφού πήραμε τον Άτλα και αναρτήσαμε τον χάρτη της Ελλάδας στο δωμάτιό του (γιατί ο χάρτης είναι ο μεγαλύτερος βοηθός στην εκμάθηση της Γεωγραφίας) ξεκινήσαμε να μαθαίνουμε σε κάθε μάθημα όλα όσα έκαναν με τη δασκάλα του στο σχολείο. Στο άψε σβήσε μάθαμε τα γεωγραφικά διαμερίσματα και μετά σειρά είχαν να μάθουμε τα σημαντικότερα γεωλογικά στοιχεία για το καθένα όπως επίσης και τους νομούς με τις πρωτεύουσές τους. 

taxidia_me_paidia_moustheni

Με πολύ χαρά συνειδητοποίησα πως ήδη από τους δυο πρώτους νομούς τους οποίους μελέτησαν, τη Θράκη και τη Θεσσαλία, είχε κάτι να θυμηθεί από μέρη τα οποία κατά καιρούς είχαμε επισκεφτεί. Μάλιστα με πολύ περηφάνια περιέγραφε στη δασκάλα και στους συμμαθητές τους τα μέρη αυτά κι εκείνοι με τη σειρά τους τον ενθάρρυναν να τους λέει όσα έχει δει. Μετά από δική του πρωτοβουλία και φυσικά αφού ρώτησε τη δασκάλα του ετοίμασα ένα φάκελο στο usb με 2-3 ενδεικτικές φωτογραφίες από τα μέρη που επισκεφτήκαμε για να τα δείξει στην τάξη του. Η θετική στάση της δασκάλας του αλλά και ο ενθουσιασμός των συμμαθητών του πραγματικά με εξέπληξαν! Γιατί τι καλύτερο από το να συνδυάζεις ονομάτα πόλεων με εικόνα; Πόσο μάλλον να τις έχεις επισκεφτεί!

Αυτό που επίσης με συγκίνησε στον γιο μου ήταν ότι θεωρεί τον εαυτό του “ταξιδιάρη”, όπως είπε στη δασκάλα του όταν εκείνη τον ευχαρίστησε που μοιράστηκε μαζί τους τις ταξιδιωτικές του εμπειρίες αλλά και παρότρυνε τους συμμαθητές του να επισκεφτούν κι εκείνοι τα μέρη εκείνα λέγοντας: “Σας τα συστήνω ανεπιφύλακτα”! (Τελικά ένα ταξιδιάρικο Ανθομέλόπαιδο είναι!)

taxidia_me_padia_zagori

Ταξιδεύοντας μέσα από τις φωτογραφίες στα μέρη που εκείνος επισκέφτηκε πήγαμε πρώτα στη Θράκη, στην Ξάνθη και στον Νέστο και συνεχίσαμε με τη Θεσσαλία και τα μέρη της όπως τα Τρίκαλα (φρούριο), την Καρδίτσα (πάρκο με παγώνια), τη Λίμνη Πλαστήρα-φράγμα Ταυρωπου (σύντομα θα έχω και σχετική ανάρτηση), τον Βόλο και Πήλιο (κάναμε πεζοπορία και είδαμε αρκετά χωριά του Πηλίου). Μετά περάσαμε στην Ήπειρο και θυμηθήκαμε το ταξίδι μας στα Γιάννενα αλλά και στα Ζαγοροχώρια με τα υπέροχα γεφύρια τους. “Πώ πω μαμά πόσα μέρη έχω επισκεφτεί! Έχω όμως πολλά ακόμα!” Ξέρετε τι μου ζήτησε αμέσω μετά; Τα επόμενα ταξίδια μας να είναι στην περιοχή της Πίνδου, στη Σπάρτη (όπου πήγαν οι Δωριείς) και στην Κρήτη αφού γι αυτή και τον μινωικό πολιτισμό έχει μάθει τόσα πολλά! 

Με όλα αυτά συνειδητοποίησα πόσο καλό κάνουν στα παιδιά μας τα ταξίδια. Μαθαίνουν καλύτερα την Ιστορία, τη Γεωγραφία μαθαίνουν πολλά για την χώρα τους. Γι αυτό πιστεύω ακράδαντα πως τα ταξίδια είναι προίκα για τα παιδιά μας. Μη φοβάστε να ταξιδέψετε παρέα με τα παιδιά. Και μη βρίσκετε δικαιολογία τα χρήματα. Ακόμη και μία ημερήσια εκδρομή έχει τόσα να τους μάθει. Με εφαλτήριο την πόλη σας ξεκινήστε με κοντινές εκδρομές ή συνδυάστε ακόμη και κοινωνικές υποχρεώσεις με επίσκεψη σε αξιόλογα μέρη. Μπορείτε ακόμη να γίνετε τουρίστες στην πόλη σας και να δώσετε στα παιδιά την ευκαιρία να τη γνωρίσουν καλύτερα παρέα με εσάς, όπως έκανε η γιαγιά Μαρία στην αρχή με τα παιδιά μου στη Θεσσαλονίκη αλλά και με την μικρή μας Μελίτα στην Αθήνα (δείτε εδώ, εδώ). 


Δείτε στο Ανθομέλι:

Θεσσαλονίκη (Καμάρα, Ροτόντα, Λευκός Πύργος)

Θεσσαλονίκη (Κάστρα, Άγιος Δημήτριος)

Αθήνα (Μουσείο Ακρόπολης με τα παιδιά)

Αθήνα (ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος)

Αθήνα (Φιλοπάππου)

Αθήνα (Αρχαία Αγορά)


taxidia_paidia_karditsa

Βοηθήστε τα παιδιά να αγαπήσουν τα ταξίδια γιατί  μπορούν να τα χαλαρώσουν από το βαρύ για την ηλικία τους πρόγραμμα, να τα μορφώσουν, να τα κάνουν καλύτερους ανθρώπους. Αργότερα, μεγαλώνοντας, τα ταξίδια θα είναι κάτι που θα αποζητούν και θα μάθουν με τη σειρά τους και στα δικά τους παιδιά. Οι δικοί μας γονείς μας έκαναν να αγαπήσουμε τα ταξίδια και να ξεφύγουμε από τις επισκέψεις μας στο χωριό κάθε Χριστούγεννα και Πάσχα. Στα πρώτα μας οικογενειακά ταξίδια με το τροχόσπιτό μας κάναμε τον γύρο της Πελοποννήσου αλλά και μια περιοδεία στην Ευρώπη!  Γυρίζοντας είχαμε τόσα να θυμόμαστε αλλά και να διηγηθούμε στους φίλους μας, ακόμη και τώρα οι αναμνήσεις είναι έντονες χωρίς υπερβολή! Ωραίες και οι επισκέψεις στον παππού και στη γιαγιά αλλά και η συνεύρεση με συγγενείς αλλά είναι ωραίο να αλλάζουμε παραστάσεις πότε πότε! Το πόσο συχνά εξαρτάται από εσάς φυσικά! 

taxidia_paidia_1

Και φυσικά επειδή τα ταξίδια με τα παιδιά δεν πρέπει να καταλήγουν σε γκρίνιες και μαλώματα, εκτυπώστε τα παιχνίδια για το αυτοκίνητο αλλά και διαβάστε τις προτάσεις μας για το τι μπορείτε να έχετε μαζί σας ώστε να απασχοληθούν ή να παίξουν! Αύριο φεύγουμε παρέα του για Καστοριά!

Κατερίνα

Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook. Βρείτε όλους τους διαγωνισμούς που τρέχουν στο Ανθομέλι εδώ.

Ⓘ Η ανάρτηση ενδέχεται να περιέχει affiliate links τα έσοδα των οποίων βοηθούν στη συντήρηση του blog. Δεν σας επιβαρύνουν εξτρά σε περίπτωση που κάνετε κάποια αγορά μέσω αυτών. Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την υποστήριξη.

4 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Καλησπέρα.
  Πολὺ ὡραία καὶ χρήσιμη ἡ ἀνάρτησή σας καὶ τὸ ἱστολογιό σας ἐν γένει.
  Μία καλοπροαίρετη ἐπισήμανση: τὸ οὐσιαστικὸ “ὁ ἄτλας” στὴν αἰτιατικὴ ἔχει τύπο
  “τὸν ἄτλαντα”.
  Δὲν ξέρω ἂν μπορεῖτε νὰ τὸ διορθώσετε ἐκ τῶν ὑστέρων.
  Ἂν θέλετε, διαγράψτε κατόπιν τὸ σχόλιό μου.
  Εὐχαριστῶ καὶ καλὴ συνέχεια.

  • Σε ευχαριστούμε πολύ για την διόρθωση. Οντως ήταν χαζό λάθος αλλά για αυτό είστε εδώ εσείς τα Ανθομελάκια για να τα βλέπετε όλα! Καλέ γιατί να σβήσω το μήνυμα. Αντίθετα χαιρόμαστε που προσέχετε τόσο πολύ τις αναρτήσεις μας, χεχε!

 2. Τι γλυκό το ταξιδιάρικο Ανθομελόπαιδό σου που πήγε στην τάξη του και περιέγραφε τις εμπειρίες του, το μικρούλι! 🙂 Μπράβο σας που σαν γονείς δίνετε στα παιδιά σας τέτοια βιώματα, όντως τα ταξίδια είναι η προίκα μας και αν το βάλουμε στόχο και το έχουμε γενικά σαν νοοτροπία, μπορούμε και με λιγότερα χρήματα να δούμε πολλά μέρη και να αλλάξουμε παραστάσεις 🙂
  Και στα επόμενά σας, λοιπόν, να’στε καλά!

  • Ευχαριστούμε stunning mom! Oντως είναι σε πολλές περιπτώσεις θέμα νοοτροπίας! Εντάξει σίγουρα μιλάμε και για περιπτώσεις που τα οικονομικά δεν βγαίνουν με τίποτα αλλά υπάρχουν και αυτοί που μπορούν και δεν ξεκουνάνε! Καιρός να ξεκουνηθούμε όλοι μας! Κάλη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Πρόσφατα Άρθρα

Εγγραφείτε στο newsletter!

Κάντε εγγραφή για να λαμβάνετε πρώτοι τα τελευταία νέα μας, τις καινούργιες αναρτήσεις, δωρεάν εκτυπώσιμα και τους τρέχοντες διαγωνισμούς.
Διαβάστε Επίσης