ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

    Η λίμνη Μπάλατον στην Ουγγαρία σε ένα οδικό ταξίδι

    Η λίμνη Μπάλατον (Balaton) είναι η μεγαλύτερη λίμνη στην Κεντρική Ευρώπη και ένας από τους κυριότερους τουριστικούς προορισμούς στην Ουγγαρία μετά την πρωτεύουσά της τη Βουδαπέστη. Οι παραλιακές πόλεις και τα χωριά της μοιάζουν σαν αλυσίδα γιατί το ένα διαδέχεται το άλλο και σχεδόν κάποια ενώνονται. Στην περιοχή της λίμνης και στις πόλεις της η μακραίωνη ιστορία έχει αφήσει αποτυπώματα τα οποία σήμερα έχουν γίνει αξιόλογα αξιοθέατα, πολύ αξιόλογα για όσους τα επισκέπτονται κάνοντας τον γύρο της λίμνης. Υπάρχουν πολυάριθμα εστιατόρια, ξενοδοχεία, ξενώνες, διαμερίσματα, κάμπινγκ για διαμονή αλλά και στέκια και beach bar για να διασκεδάσει όλη η οικογένεια.

    Περιεχόμενα Απόκρυψη

    Η ανάρτησή μου “Η λίμνη Μπάλατον στην Ουγγαρία σε ένα οδικό ταξίδι” είναι μέρος του ταξιδιού μας (road trip) με αυτοκινούμενο στην Κεντρική Ευρώπη.

    Η λίμνη Μπάλατον στην Ουγγαρία σε ένα οδικό ταξίδι
    Στις πόλεις γύρο από τη λίμνη Μπάλατον θα ανακαλύψετε στολίδια από την ιστορία και τον πολιτισμό της περιοχής.

    Οδικό ταξίδι στη Λίμνη Μπάλατον (road trip)

    Καθ΄ οδόν διαβάζοντας για τη λίμνη Balaton έμαθα πως η λίμνη ουσιαστικά χωρίζεται στη βόρεια και στη νότια πλευρά. Η βόρεια πλευρά είναι πιο ορεινή και με διαφορετική βλάστηση, γεμάτη με αμπέλια και γενικά πιο πράσινη, όπως διαπιστώσαμε στο ταξίδι μας. Ενώ η νότια πλευρά είναι πιο αμμώδης με τεράστιες παραλίες και πιο τουριστική. Το συνολικό μήκος των παραλιών της είναι 236 χλμ. και μοιάζει πράγματι ως θάλασσα γιατί λόγω της ομίχλης που δημιουργείται στην επιφάνειά της σε κάποια σημεία η απέναντι ακτή δεν είναι σχεδόν καθόλου ορατή και βλέπει κανείς μόνο θάλασσα και ουρανό.

    Η λίμνη Μπάλατον είναι διάσημη και για τις μεταλλικές πηγές της. Οι Ούγγροι την αποκαλούν «η θάλασσα μας».

    Από τα τέλη του 19ου αιώνα η λίμνη Μπάλατον έγινε τόπος διακοπών για τους αριστοκράτες και τους εύπορους κατοίκους της Ουγγαρίας όταν κατασκευάστηκε η σιδηροδρομική γραμμή. Η τουριστική έκρηξη όμως έγινε στη δεκαετία του 1950. Μετά τον πόλεμο άρχισε το κράτος να δίνει στους εργαζόμενους επιδοτούμενα προγράμματα εκδρομών για διακοπές στη λίμνη.

    Έγινε τόσο γνωστή τότε για τα θεραπευτικά νερά αλλά και την όμορφη τοποθεσία της που την περιοχή της λίμνης την επισκέπτονταν παραθεριστές και από άλλες ανατολικές χώρες όπως Τσέχοι, Πολωνοί, Ανατολικογερμανοί. Μάλιστα η λίμνη Μπάλατον είχε γίνει και τόπος συνάντησης, όπου οι Γερμανοί της Δ. Γερμανίας επιτρέπονταν να συναντήσουν οικογένειες και φίλους που είχαν χωριστεί με το τείχος του Βερολίνου μέχρι ότου αυτό να το γκρεμίσουν το 1989.

    Μπορείτε να κάνετε μια ημερήσια εκδρομή με πούλμαν από τη Βουδαπέστη στην λίμνη Μπάλατονκαι να επισκεφτείτε την πόλη Balatonfüred και την χερσόνησο Tihany. Για περισσότερες λεπτομέρειες και για να κλείσετε πατήστε εδώ. Περιλαμβάνει παραλαβή από το ξενοδοχείο σας και επιστροφή εκεί.

    Η λίμνη Μπάλατον στην Ουγγαρία σε ένα οδικό ταξίδι
    Η λίμνη Μπάλατον προσφέρει στον επισκέπτη της κάθε είδους θαλασσινή δραστηριότητα

    Διαβάστε τη διαδρομή μας ποιες πόλεις επισκεφθήκαμε στην Αυστρία πριν φτάσουμε στη λίμνη Μπάλατον: Road trip στην Αυστρία και στη λίμνη Neusiedl

    Διαμονή στη διάσημη πόλη Χέβιζ της Ουγγαρίας για τα θεραπευτικά νερά της λίμνης της

    Μετά από το μίνι road trip που κάναμε στην Αυστρία (διάβασε στο πιο πάνω link) αφού μπήκαμε στην Ουγγαρία πριν φτάσουμε στη λίμνη Μπάλατον και στο κάμπινγκ, κάναμε μια στάση στην πόλη Χέβιζ. Μας άρεσε τόσο πολύ η πόλη που διαθέσαμε δύο μέρες για να τη δούμε. Και πολύ καλά κάναμε γιατί αποκαλύψαμε και το μυστικό της που την έχει κάνει διάσημο ιαματικό θέρετρο. Μέσα σχεδόν στο κέντρο της μικρής πόλης βρίσκεται η θερμική λίμνη Χέβιζ η οποία προσελκύει χιλιάδες ασθενείς και όχι μόνο, για τα ιαματικά μπάνια που μπορούν να κάνουν στα νερά της θεραπεύοντας πολλές ασθένειες.

    Η λίμνη Μπάλατον στην Ουγγαρία σε ένα οδικό ταξίδι. Η διάσημη πόλη Χέβιζ
    Στη φωτογραφία τα ιαματικά νερά της λίμνης Χέβιζ

    Απολαύσαμε την ηρεμία, τους όμορφους περιπάτους στα δασικά μονοπάτια και φυσικά, αν και δεν κάναμε ιαματικό μπάνιο, είδαμε τη λίμνη με τα νούφαρα και τις υποδομές που έχει για τη φιλοξενία τόσων ανθρώπων που την επισκέπτονται.

    Περισσότερα για την πόλη Χέβιζ και την ομώνυμη ιαματική λίμνη μπορείτε να μάθετε στην ανάρτησή μου: Η πόλη Χέβιζ της Ουγγαρίας και η ιαματική λίμνη Heviz

    Η πόλη Keszthely, το καμάρι της λίμνης Μπάλατον

    Μετά από την πόλη Χέβιζ την παγκοσμίως φημισμένη λουτρόπολη φτάσαμε στην παραλιακή πόλη Keszthely που βρίσκεται στη δυτική όχθη της λίμνης Μπάλατον. Η πόλη είναι μικρή, έχει περίπου 22.000 κατοίκους όμως η ιστορία της είναι μεγάλη, πάνω από 750 χρόνια. Έγινε δημοφιλής τουριστικός προορισμός γιατί η τοποθεσία της είναι μαγευτική και περιβάλλεται από δάση, όμορφους κυματιστούς λόφους, πεδιάδες και φυσικά από τη λίμνη.

    Η λίμνη Μπάλατον στην Ουγγαρία σε ένα οδικό ταξίδι
    Λόγω της ευνοϊκής τοποθεσίας και της προσβασιμότητας τόσο οδικώς όσο και σιδηροδρομικώς, το Keszthely και η γύρω περιοχή είναι ένας δυνατός προορισμός διακοπών.

    Αξιοθέατα του Keszthely στη λίμνη Μπάλατον της Ουγγαρίας

    Ο πολύβουος πεζόδρομος του Keszthely

    Είναι τόσο όμορφο όταν ανακαλύπτουμε τα αξιοθέατα των πόλεων στα ταξίδια μας! Η ανυπομονησία μας φτάνει στα όριά της μέχρι να τακτοποιηθούμε και κατόπιν να πάρουμε το δρόμο της ξενάγησης. Για εμάς η μικρή πόλη μας φάνηκε πολύ εύκολη μετά από ξεναγήσεις που έχουμε κάνει σε μεγάλες πόλεις της Ευρώπης. Ο πεζόδρομος Kossuth Lajos που πήραμε για να πάμε στην κεντρική πλατεία της πόλης ήταν γεμάτος ζωή αφού είναι και το εμπορικό κέντρο της πόλης. Εκτός από καταστήματα ήταν γεμάτος από εστιατόρια και όμορφα καφέ. 

    Η λίμνη Μπάλατον στην Ουγγαρία σε ένα οδικό ταξίδι
    Φωτογραφικό στιγμιότυπο στην αγορά του Keszthely

    Η κεντρική πλατεία του Keszthely

    Η Στήλη της Αγίας Τριάδας και ο Ναός της Παναγίας

    Περπατώντας και χαζεύοντας επάνω στον πεζόδρομο φτάσαμε χωρίς να το καταλάβουμε στην κεντρική μακρόστενη πλατεία με το παράξενο όνομα, πλατεία Fő tér. Μια πλατεία που την χαρακτηρίζει η μείξη νέων και παλαιών στοιχείων. Τα κτίρια της πλατείας που αντιπροσωπεύουν το παρελθόν είναι πλήρως ανακαινισμένα, βαμμένα σε παλ αποχρώσεις και ενώνονται με τις νέες διακοσμητικές λεπτομέρειες, τα μοντέρνα συντριβάνια και τα αγάλματα της πλατείας σχηματίζοντας έτσι μια νέα όμορφη και αρμονική ενότητα.

    Η λίμνη Μπάλατον στην Ουγγαρία σε ένα οδικό ταξίδι
    Η πλατεία Fő tér του Keszthely στη λίμνη Μπάλατον

    Χαρακτηριστικά αξιοθέατα της πλατείας είναι και η μεγάλη Στήλη της Αγίας Τριάδας, που τοποθετήθηκε εκεί από το 1770, καθώς και ο ναός της Παναγίας της Ουγγαρίας που χτίστηκε πριν από 620 χρόνια. Το ψηλό καμπαναριό της προστέθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα. Τα δύο αυτά αξιοθέατα αμέσως μας τράβηξαν την προσοχή, καθώς και το μεγαλοπρεπές γωνιακό κτίριο.

    Η λίμνη Μπάλατον στην Ουγγαρία σε ένα οδικό ταξίδι
    Σημείο συνάντησης και πυρήνας της πόλης είναι η μεγάλη κεντρική πλατεία Fő tér. Αριστερά της φωτογραφίας φαίνεται η στήλη της Αγίας Τριάδας και δεξιά το καμπαναριό του Ναού της Παναγίας

    Το άγαλμα György Festetics στην πλατεία Főtér του Keszthely

    Σε αντίθεση χρονολογικά με τα παραπάνω αξιοθέατα μέσα στην πλατεία, που εν τέλει διαπιστώσαμε πως έχει σχήμα Γ, στην απέναντι πλευρά και μπροστά από το Δημαρχείο το 2005 τοποθέτησαν το άγαλμα του κόμη György Festetics για να τον τιμήσουν για τον καθοριστικό ρόλο που έπαιξε στη ζωή και την ανάπτυξη της πόλης τους και όλης της περιοχής (διαβάστε παρακάτω ποιος ήταν ο György Festetics). Η αφορμή για την κατασκευή του αγάλματος ήταν τα 250 χρόνια από τη γέννησή του.

    Η λίμνη Μπάλατον στην Ουγγαρία σε ένα οδικό ταξίδι. Το  άγαλμα του κόμη György Festetics. Keszthely
    Το χάλκινο άγαλμα του κόμη György Festetics στην πλατεία Fő tér του Keszthely

    Το άγαλμα είναι χάλκινο και απεικονίζει τον κόμη σε φυσικό μέγεθος να κάθεται σε ένα παγκάκι. Η θέση που είναι άδεια δίπλα του στο παγκάκι προκαλεί – προσκαλεί όλους να φωτογραφηθούν. Φυσικά και εγώ δεν έχασα την ευκαιρία και έβγαλα μια αναμνηστική φωτογραφία μαζί του!

    Το πηγάδι Well House και το μοντέρνο συντριβάνι

    Μια νέα ακόμα σύνθεση του 2019, που βρίσκεται στην πλατεία, είναι και το μοντέρνο πηγάδι με στέγη, που χτίστηκε στη θέση ενός παλιού πηγαδιού. Στο εσωτερικό του, το μπρούτζινο άγαλμα ενός μικρού αγοριού με ψάρια σίγουρα κινεί το ενδιαφέρον όλων των τουριστών αν και από μόνη της η κατασκευή στο κέντρο της πλατείας σου κινεί την περιέργεια να πας να δεις τι είναι. Φυσικά στις χαρακτηριστικές πινελιές για τη νέα διαμόρφωση της πλατείας είναι και η κατασκευή ενός μοντέρνου συντριβανιού με τα νερά να κυλούν αδιάκοπα στα σκαλοπάτια του.

    Η λίμνη Μπάλατον στην Ουγγαρία σε ένα οδικό ταξίδι. Το πηγάδι Well House
    Το πηγάδι Well House

    Το Festetics Palace

    Ο πεζόδρομος Kossuth Lajos οδηγεί και στο Παλάτι Festetics που είναι και το πιο σημαντικό αξιοθέατο της πόλης. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα ανάκτορα της Ουγγαρίας και διατηρείται σε υπέροχη κατάσταση από την ουγγρική κυβέρνηση. Στο κτίριο αυτό έζησε η οικογένεια Festetics από τις αρχές του 18ου αιώνα και την μορφή που βλέπουμε σήμερα την απέκτησε το 1887. Η πρόσοψη και η εσωτερική διακόσμηση του Festetics μοιάζει με τα παλάτια της Γαλλίας.

    Η λίμνη Μπάλατον στην Ουγγαρία σε ένα οδικό ταξίδι. Το Festetics Palace
    Σήμερα, το Festetics Palace είναι ένα όμορφο στολίδι που πρέπει να το δουν όσοι επισκεφθούν το Keszthely.

    Έχει 101 αίθουσες και ένα από τα πιο όμορφα δωμάτια είναι η ιστορική βιβλιοθήκη που φιλοξενεί πάνω από 100.000 τόμους, οι οποίοι σώθηκαν από θαύμα από τους βομβαρδισμούς του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Στο παλάτι σήμερα διοργανώνονται επιστημονικά και διεθνή συνέδρια. Όσοι συμμετέχουν μπορούν να φιλοξενηθούν σε 15 δωμάτια και 4 σουίτες του παλατιού. Επίσης, το καλοκαίρι πραγματοποιούνται συναυλίες κάθε εβδομάδα.

    Η λίμνη Μπάλατον στην Ουγγαρία σε ένα οδικό ταξίδι. Το Festetics Palace
    Το παλάτι, οι γύρω κήποι και τα θερμοκήπια είναι ανοιχτά για επίσκεψη.

    Η οικογένεια Festetics ήταν μια από τις πλουσιότερες αριστοκρατικές οικογένειες στην Ουγγαρία. Επηρέασαν με τις ενέργειές τους την ανάπτυξη και τον πολιτισμό του Keszthely και των γύρω περιοχών. Ίδρυσαν φαρμακεία, νοσοκομεία, γυμνάσια και το 1779 ο κόμης György Festetics ίδρυσε το «The Georgikon», που ήταν το πρώτο ανεξάρτητο ίδρυμα γεωργικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ευρώπη. Το ίδρυμα το διαδέχθηκε η Γεωργική Σχολή Γεωπονίας που λειτουργεί έως σήμερα στο τοπικό πανεπιστήμιο.

    Το Πάρκο Ελικώνα

    Κατεβαίνοντας προς τη λίμνη Μπάλατον περάσαμε και από το Πάρκο Ελικώνα μια πραγματική όαση πρασίνου μέσα στην πόλη. Ανάμεσα στο πάρκο και στην παραλία περνάει και ο σιδηρόδρομος της πόλης. Ο παραλιακός δρόμος μας εξέπληξε. Ήταν γεμάτος από υπαίθρια καφέ και εστιατόρια που ήταν γεμάτα κόσμο καθώς και μια προβλήτα που μπορέσαμε και φτάσαμε έως εκεί για να βγάλουμε φωτογραφίες.

    Η λίμνη Μπάλατον στην Ουγγαρία σε ένα οδικό ταξίδι
    Ο γύρος της λίμνης Μπάλατον ήταν ένα υπέροχο και ξεκούραστο road trip

    Πως θα ετοιμαστείτε για ένα οδικό ταξίδι στην Ευρώπη; Ποια έγγραφα χρειάζεστε; Μάθετε για τα διόδια και τις Βινιέτες. Μάθετε τα πάντα εδώ: Η προετοιμασία ενός οδικού ταξιδιού στην Ευρώπη

    Φύγαμε από το Keszthely για την εξερεύνηση της βόρειας πλευρά της λίμνης Μπάλατον που είναι γεμάτη μικρά δάση στους μικρούς λόφους της. Η περιοχή αυτή χαρακτηρίζεται από τα ιστορικά μνημεία, την πλούσια πολιτιστική ζωή και την παραγωγή κρασιών, εν συγκρίσει με τη νότια όχθη που φημίζεται για την ψιλή άμμο και τις πολύβουες παραλίες. Το όμορφο τοπίο της διαδρομής το απολαύσαμε δεόντως γιατί ο δρόμος ήταν μικρός, δεντροφυτεμένος και οι πόλεις διαδέχονταν η μία την άλλη.

    Η λίμνη Μπάλατον στην Ουγγαρία σε ένα οδικό ταξίδι
    Οι ντόπιοι αποκαλούν την Λίμνη Μπάλατον «ουγγρική θάλασσα»

    Η κοσμοπολίτικη πόλη Balatongyorok στη λίμνη Μπάλατον

    Πρώτο σταθμός μας η πόλη Balatongyorok. Πολύς κόσμος στην αμμώδη περιοχή του Balatongyorok κολυμπούσε στα νερά της λίμνης που για εμάς τα νερά ήταν θολά συγκρίνοντάς τα με τα νερά της δικής μας θάλασσας. Όλοι αυτοί όμως χαίρονταν και διασκέδαζαν τσαλαβουτώντας στη λίμνη ή έκαναν ηλιοθεραπεία απολαμβάνοντας την κάψα του μεσημεριανού ήλιου.

    Η λίμνη Μπάλατον στην Ουγγαρία σε ένα οδικό ταξίδι
    Λίμνη Μπάλατον.Τα νερά της λίμνης είναι ζεστά και τα απολαμβάνουν οι παραθεριστές με μακροβούτια, θαλάσσια σπορ, ακόμα και με ιστιοπλοΐα.

    Οι γραμμές του τρένου περνούσαν πλάι από την πόλη και ο δρόμος που πήραμε μας οδήγησε κατευθείαν στην όχθη της λίμνης. Η προβλήτα μας έδωσε την ευκαιρία να βγάλουμε τις φωτογραφίες μας με τις καλαμιές να καλύπτουν ένα μεγάλο μέρος της όχθης της.

    Η λίμνη Μπάλατον στην Ουγγαρία σε ένα οδικό ταξίδι
    Οι καλαμιές είναι το χαρακτηριστικό της λίμνης Μπάλατον

    Διαμονή σε κάμπινγκ Delta στη λίμνη Μπάλατον της Ουγγαρίας

    Παρασυρμένοι από το μαγευτικό τοπίο που αντικρίζαμε φτάσαμε χωρίς να το καταλάβουμε στο χώρο διανυκτέρευσής μας που ήταν το camping Delta. Το στίγμα του κάμπινγκ το είχαμε ήδη αποθηκεύσει στο GPS μέρες και τώρα μετά από διαδοχικές διανυκτερεύσεις σε άλλες πόλεις η φωνή του μηχανήματος μας έφερε στην πραγματικότητα και μας ειδοποιούσε πως επιτέλους είχαμε φτάσει! Καθαρό, μικρό, και οικογενειακό το κάμπινγκ μας φιλοξένησε κάτω από ένα σκιερό δέντρο του για δύο ημέρες. Η παραλία ήταν ιδανική για μικρά παιδιά γιατί ήταν αμμώδης, είχε μικρό βάθος και το νερό της λίμνης ήταν ζεστό και καθαρό.

    Διαβάστε την ανάρτησή μου για τη Βουδαπέστη. Θα είναι ο ταξιδιωτικός σας οδηγός. Ποια αξιοθέατα να δείτε, πού να μείνετε, πώς να κινηθείτε. Διαβάστε πώς θα φτάσετε έως και τη Βουδαπέστη και πού αλλού μπορείτε να διανυκτερεύσετε με αυτοκινούμενο στην Ευρώπη, εκτός από κάμπινγκ:

    Πως θα κάνετε ένα οδικό ταξίδι Θεσσαλονίκη-Βουδαπέστη

    Ταξίδι στη Βουδαπέστη μέσα από τις σελίδες του ημερολογίου μου

    Διαμονή με αυτοκινούμενο στην Ευρώπη. Camper Stop ή Park and Ride (P+R)

    Η λίμνη Μπάλατον στην Ουγγαρία σε ένα οδικό ταξίδι. κάμπινγκ Delta
    Στο κάμπινγκ Delta στη βόρεια πλευρά της λίμνης Μπάλατον. GPS 46.79032 17.38552

    Διαμονή στη λίμνη Μπάλατον

    Στην περιοχή υπάρχουν πολλά κάμπινγκ που θα έχετε την ευκαιρία να επιλέξετε. Εάν όμως είστε με το αυτοκίνητο και θέλετε να διανυκτερεύσετε στη λίμνη Μπάλατον, μπορείτε να βρείτε το δικό σας κατάλυμα μέσα από το booking. Συμβουλευτείτε το παρακάτω χάρτη:



    Booking.com

    Η πόλη Szigliget και το πέτρινο κάστρο του 13ου αι.

    Στη συνέχεια της διαδρομής κάναμε μια παράκαμψη από τον αυτοκινητόδρομο και βρεθήκαμε στη μικρή πόλη Szigliget. Από τα γεωργικά εργαλεία που ήταν αφημένα ως διακοσμητικά στοιχεία στο πλάι του δρόμου, καταλάβαμε πως εκτός από τον τουρισμό σίγουρα οι κάτοικοί της ασχολούνται και με αγροτικές εργασίες. Μας έκαναν εντύπωση οι πολλές αχυρένιες σκεπές που δεν υπήρχαν μόνο στα παλιά σπίτια αλλά και στα νέα, απλώς με μια πιο εξελιγμένη τεχνική.

    Η λίμνη Μπάλατον στην Ουγγαρία σε ένα οδικό ταξίδι. Szigliget
    Λίμνη Μπάλατον. Μια αχυρένια σκεπή ενός σπιτιού σε μοντέρνα έκδοση στη μικρή πόλη Szigliget

    Ήταν μια μικρή και ήρεμη πόλη, χωρίς να υπάρχει η βαβούρα και ο θόρυβος όπως στις προηγούμενες πόλεις. Καιρός είπαμε για εμάς να πιούμε το καφεδάκι μας με ησυχία και να απολαύσουμε την γαλήνη των ωρών που είχαμε στη διάθεσή μας.

    Η λίμνη Μπάλατον στην Ουγγαρία σε ένα οδικό ταξίδι. Szigliget
    Ανάμεσα στο καφεδάκι και στην ξεκούραση ευκαιρία να ρίξουμε μια ματιά και στο χάρτη για να προγραμματίσουμε τη διαδρομή μας. Στο σημείο που δείχνω με το δάxτυλό μου βρίσκεται η πόλη Szigliget στη λίμνη Μπάλατον της Ουγγαρίας

    Το πιο ενδιαφέρον αξιοθέατο στην περιοχή αυτή είναι τα ερείπια του πέτρινου κάστρου του 13ου αι. που είναι χτισμένο επάνω σε ένα μικρό λόφο ύψους 240 μέτρων. Το κάστρο μπορεί να ανακαινίστηκε πρόσφατα όμως εξακολουθεί να έχει την εικόνα ερειπίου. Η θέα όμως που προσφέρεται από το κάστρο προς τη λίμνη και την γύρω πεδιάδα είναι φανταστική.

    Η λίμνη Μπάλατον στην Ουγγαρία σε ένα οδικό ταξίδι. Szigliget
    Λίμνη Μπάλατον. Αξιοθέατο του Szigliget είναι το πέτρινο κάστρο του 13ου αιώνα

    Διαβάστε για ένα road trip στα Παραδουνάβια χωριά που μπορείτε να επισκεφθείτε είτε με το αυτοκίνητό σας, είτε με το πλοίο της γραμμής στο Δούναβη από τη Βουδαπέστη: Τα Παραδουνάβια Χωριά της Ουγγαρίας

    Η λίμνη Μπάλατον στην Ουγγαρία σε ένα οδικό ταξίδι. Szigliget
    Η υπέροχη θέα 360 μοιρών του κάμπου και της λίμνης από το κάστρο του Szigliget

    Στην περιοχή Badacsony της λίμνης Μπάλατον

    Στη συνέχεια οι εικόνες της διαδρομής στη Λίμνη Μπάλατον μας ξετρέλαναν. Ειδικά μας εντυπωσίασαν τα κτήματα με τον τρόπο που φυτεύουν οι κάτοικοι τα κλήματα, λόγω των κυματιστών λόφων της περιοχής. Τα τοπία εναλλάσσονταν με σπίτια χωμένα μέσα σε δασωμένα τοπία ή στους αμπελώνες που δημιουργούσαν ένα σκηνικό ειδυλλιακό.

    Η περιοχή γύρω από το Badacsony είναι μια αμπελουργική περιοχή που ευνοείται, όπως διάβασα και από τον ταξιδιωτικό μου οδηγό, από το γόνιμο χώμα λόγω των ηφαιστειακών πετρωμάτων και γιατί περιέχει πολλά μεταλλικά στοιχεία.

    Η λίμνη Μπάλατον στην Ουγγαρία σε ένα οδικό ταξίδι. Badacsony
    Λίμνη Μπάλατον. Οι αμπελώνες που καλλιεργούνται στους κυματιστούς λόφους του Badascsony δίνουν το περίφημο ουγγρικό κρασί.

    Τα αμπέλια στη Λίμνη Μπάλατον φυτεύτηκαν από τους μοναχούς ήδη από τον 14ο αιώνα και τα σταφύλια Pinot Gris που αναπτύσσονται στην περιοχή εξακολουθούν να αναφέρονται ως Szürkebarát (γκρίζος μοναχός). Πολλοί αμπελώνες του λόφου διοργανώνουν εκδρομές σε κελάρια και γευσιγνωσία.

    Η πόλη Tihany, το μαργαριτάρι της περιοχής

    Ο επόμενος προορισμός μας ήταν η πόλη Tihany που βρίσκεται στην ομώνυμη χερσόνησο και χωρίζει τη λίμνη Μπάλατον στα δύο. Είναι ένα πολύ δημοφιλές θέρετρο και όλη η χερσόνησος είναι μια ιστορική περιοχή. Φτάσαμε στο Tihany και αφού παρκάραμε το αυτοκινούμενο σε ένα πάρκινγκ (parkolo στα ουγγρικά) βγήκαμε για τις βόλτες μας. Η πόλη είναι φανταστική! Έχει ό,τι επιθυμεί ο κάθε ταξιδιώτης.

    Μπορεί οι προηγούμενες πόλεις που είδαμε στη λίμνη Μπάλατον να μας άρεσαν με τις ιδιαιτερότητές τους και τα τοπία τους, όμως το Tihany μας ενθουσίασε. Εξ άλλου δεν είναι τυχαίο πως οι κάτοικοι του Tihany έχουν το υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα και η μικρή πόλη έχει τις υψηλότερες τιμές κατοικιών σε ολόκληρη την Ουγγαρία.

    Η λίμνη Μπάλατον στην Ουγγαρία σε ένα οδικό ταξίδι. Tihany
    Το Tihany είναι ένα μαργαριτάρι όχι μόνο της περιοχής ή της χώρας αλλά και της Ευρώπης

    Στις  όχθες αυτής της απέραντης, μαγευτικής λίμνης καθώς περπατούσαμε πολλοί κύκνοι μας πλησίαζαν ζητώντας τροφή πολλές φορές και αγριεμένοι. Δε ήταν όμως μόνο οι κύκνοι που μας γοήτευσαν με την ομορφιά τους αλλά και οι πολλές πάπιες που και αυτές είχαν τη χάρη τους.

    Για να διαφυλαχθεί η ομορφιά, ο χαρακτήρας, αλλά και η φιλοξενία πολλών ειδών πουλιών, το Tihany έχει ανακηρυχθεί προστατευμένη περιοχή γι αυτό και στο νοτιοδυτικό τμήμα της πόλης υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας.

    Η λίμνη Μπάλατον στην Ουγγαρία σε ένα οδικό ταξίδι
    Λίμνη Μπάλατον. Η φωτογραφία αυτή μου φέρνει όμορφες αναμνήσεις στο μυαλό από το ταξίδι μας εκείνο.

    Ακόμα μια ανάρτηση που έγραψα για ένα φεστιβάλ στην Αυστρία που είχαμε την τύχη να παρευρεθούμε μου προκαλεί τα ίδια συναισθήματα. Είστε και εσείς φιλόζωοι; Διεθνές Φεστιβάλ σκύλων στο Ίνσμπρουκ


    Το Αββαείο του Tihany

    Το Tihany έχει πολλά φυσικά και ιστορικά αξιοθέατα που μπορεί να θαυμάσει ο ταξιδιώτης. Το σημαντικότερο όμως αξιοθέατο της πόλης είναι το Αββαείο Benedictine του 17ου αιώνα, αν και σε ένα έγγραφο της μονής αναγράφεται ως ακριβή χρονολογία της ίδρυσης του μοναστηριού, το 1055. Το μοναστήρι είναι το σύμβολο του Tihany και βρίσκεται στο ψηλότερο λόφο της χερσονήσου σε σημείο που αν ανεβείτε θα χορτάσετε τη θέα της λίμνης έως εκεί που φτάνει το μάτι σας.

    Η λίμνη Μπάλατον στην Ουγγαρία σε ένα οδικό ταξίδι. Αββαείο Benedictine
    Οι δύο θόλοι του Αββαείου των Βενεδεκτίνων είναι ορατοί από μακριά.

    Όταν χτίστηκε το αβαείο στο Tihany, στο μέρος αυτό υπήρχε ένα φαινόμενο που τώρα λόγω της αλλαγής του κλίματος δεν υπάρχει. Ήταν η ηχώ. Οι άνθρωποι που στεκόταν στον λόφο Echo φώναζαν δυνατά και ο ήχος αντανακλούσε απέναντι στους τοίχους του Αββαείου που ήταν πάνω από 300 μέτρα μακριά. Μετά από 2 δευτερόλεπτα η ηχώ επέστρεφε. Έτσι η φωνή κάλυπτε μια συνολική απόσταση περίπου 700 μέτρων. Η ηχώ θα μπορούσε να ακουστεί έως και επτά φορές.

    Οικογενειακές διακοπές στο Tihany

    Η λίμνη στη σημείο της χερσονήσου Tihany έβαλε όλα τα δυνατά της για να κλέψει την παράσταση με τις όμορφες ακτές της, τα αξιοθέατα και τις δραστηριότητες για όλα τα γούστα και όλες τις ηλικίες. Έτσι, δημιουργήθηκε ένας παράδεισος που τα συνδυάζει όλα!

    Η λίμνη Μπάλατον στην Ουγγαρία σε ένα οδικό ταξίδι
    Λίμνη Μπάλατον. Μια όμορφη φωτογραφία!
    • Μπορείτε να κάνετε έναν περίπατο στον παραλιακό δρόμο που οδηγεί από το Αββαείο στον λόφο Echo. Ειδικά μετά τη δύση του ηλίου η φωτισμένη εκκλησία και τα φώτα της όχθης δίνουν μια φανταστική εικόνα.
    Η λίμνη Μπάλατον στην Ουγγαρία σε ένα οδικό ταξίδι
    Τα παράλια μονοπάτια στις όχθες της λίμνης Μπάλατον σου δίνουν την ευκαιρία να απολαύσεις το τοπίο
    • Αν είστε αθλητικοί τύποι ζήστε μια μοναδική εμπειρία στο Eθνικό Πάρκο Tihany (Tihany National Park) και εξερευνήστε τη λίμνη Balaton με σανίδα ισορροπίας (SUP) και ξεναγό. Περισσότερες λεπτομέρειες θα βρείτε εδώ. Εάν πάλι δεν ξέρετε SUP μήπως τελικά να το δοκιμάσετε; Επιλέξτε μάθημα ισορροπίας σε σανίδα στην λίμνη Μπάλατον εδώ. Περιλαμβάνει είσοδο στο εθνικό πάρκο και δωρεάν πάρκινγκ. Ο εξοπλισμός εννοείται ότι περιλαμβάνεται και στις δύο περιπτώσεις.
    • Το Tihany συνδέεται με τον μεγάλο ποδηλατόδρομο της λίμνης και είναι μια διαδρομή με ποδήλατο που θα σας συνιστούσα να κάνετε, όπως είδα να κάνουν πολλές οικογένειες. Σίγουρα θα το απολαύσει όλη η οικογένειά σας. Μπορείτε να νοικιάσετε και ποδήλατο.
    Η λίμνη Μπάλατον στην Ουγγαρία σε ένα οδικό ταξίδι
    Η λίμνη Μπάλατον περιβάλλεται σχεδόν τελείως από χωριστούς ποδηλατόδρομους για την εξάπλωση του ποδηλατικού τουρισμού
    • Εάν είστε περιπατητής ή εξερευνητής σε όλη την ακτή της χερσονήσου υπάρχουν μονοπάτια για πεζοπορία που σας δίνουν τη δυνατότητα να απολαύσετε το εντυπωσιακό τοπίο της λίμνης και όχι μόνο.
    • Εάν είστε ιστιοπλόος μπορείτε να νοικιάσετε ένα ιστιοπλοϊκό για να κάνετε τις δικές σας «θαλασσινές βόλτες».
    Η λίμνη Μπάλατον στην Ουγγαρία σε ένα οδικό ταξίδι
    Λίμνη Μπάλατον. Όταν απολαμβάνει “ο τυχερός” την ηρεμία της λίμνης με το ιστιοπλοϊκό του
    • Τη λίμνη μπορείτε να την χαρείτε και σε μια κρουαζιέρα. Μπορείτε ακόμα με το πλοίο της γραμμής να επισκεφθείτε την απέναντι ακτή και να δείτε το κοσμοπολίτικα θέρετρα Balatonfüred και το Siófok.
    Η λίμνη Μπάλατον στην Ουγγαρία σε ένα οδικό ταξίδι
    Περιμένοντας το καράβι της γραμμής για μια βόλτα στη λίμνη Μπάλατον
    • Εάν σας φαίνονται όλα αυτά κουραστικά τότε μπορείτε να επιλέξετε ένα «καθιστικό άθλημα» και να επιδοθείτε στο ψάρεμα. Απλά να έχετε υπόψιν σας πως χρειάζεται άδεια αλιείας ή εισιτήριο.
    Η λίμνη Μπάλατον στην Ουγγαρία σε ένα οδικό ταξίδι
    Υπάρχουν και οι τυχεροί του ψαρέματος που απολαμβάνουν τη λίμνη
    • Στο Tihany υπάρχουν και άλλες δραστηριότητες για τα παιδιά, όπως το Δασικό πάρκο περιπέτειας.
    • Στο Υπαίθριο θέατρο αν πετύχετε μια εκδήλωση ή συναυλία θα είναι για όλη την οικογένεια μια εξαιρετική περίπτωση.
    • Ακόμα η επίσκεψή σας στο Υπαίθριο λαογραφικό μουσείο με σπίτια παλιάς εποχής, αντικείμενα και ρούχα θα είναι μια διαφορετική νότα στο ταξίδι σας, όπως και το Μουσείο κούκλων για να θαυμάσετε την ωραία συλλογή από πορσελάνινες κούκλες.

    Εγώ αυτά επέλεξα ως δραστηριότητες να σας παρουσιάσω στην ανάρτησή μου, όμως εσείς μπορείτε να επιλέξετε κάτι άλλο κατά τα δικά σας ενδιαφέροντα, επειδή η γκάμα των δραστηριοτήτων στο Tihany είναι μεγάλη.

    Η λίμνη Μπάλατον στην Ουγγαρία σε ένα οδικό ταξίδι
    Το Tihany είναι ένα κόσμημα στη μέση της ουγγρικής θάλασσας

    Η διάσημη πόλη Balatonfured

    Επόμενος σταθμός μας ήταν άλλο ένα φημισμένο θέρετρο το Balatonfured. Εκτός όλων των άλλων η πόλη είναι γνωστή σε όλη την Ευρώπη και για τη διάσημη καρδιολογική κλινική που διαθέτει. Ο πεζόδρομος Tagore της πόλης σίγουρα θα σας προσελκύσει περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, αφού εδώ θα δείτε την ιστορική και πολιτιστική αξία της πόλης.

    Είναι γεμάτος με κτίρια της εποχής των μεταρρυθμίσεων, ενώ η προβλήτα που σίγουρα θα φτάσετε έως εκεί και προσελκύει τον κάθε τουρίστα θα σας ενθουσιάσει. Εάν μείνετε στο Balatonfured σίγουρα πρέπει να επισκεφθείτε το υδάτινο πάρκο όπου θα διασκεδάσει όλη η οικογένεια. Εκτός από τις ωραίες πισίνες και τις τσουλήθρες μπορείτε να αναζωογονηθείτε στις σάουνες, τις καμπίνες ατμού και στον θάλαμο αρωμάτων.

    Η λίμνη Μπάλατον στην Ουγγαρία σε ένα οδικό ταξίδι
    Λίμνη Μπάλατον. Η ηρεμία της λίμνης μέρα και νύκτα σε καθηλώνει

    Η πόλη Balatonfured ήταν και η τελευταία στάση μας στη λίμνη Μπάλατον. Προσωπικά θα ήθελα να επισκεφθούμε και το θέρετρο Siofok που είναι στην απέναντι όχθη της λίμνης που είναι γνωστό για τη μεγάλη αμμώδη παραλία του και τα ελκυστικά εστιατόρια. Όμως οι διακοπές μας είχαν τελειώσει, οι υποχρεώσεις μας περίμεναν και έτσι αποφασίσαμε να φύγουμε χωρίς να δούμε την απέναντι όχθη της λίμνης.

    Στην επιστροφή σας μπορείτε να μείνετε στο Νόβι Σαντ της Σερβίας. Εξαιρετική πόλη! Διαβάστε εδώ: Δυο μέρες στο Νόβι Σαντ της Σερβίας

    Ήδη με αυτές τις όμορφες εικόνες που είχαν αποτυπωθεί στο μυαλό μας και τις ταξιδιωτικές μας εμπειρίες από τις πολυήμερες διακοπές μας στην Κεντρική Ευρώπη ήμασταν πλήρως ευχαριστημένοι και πήραμε το δρόμο της επιστροφής αδιαμαρτύρητα.

    Όσο για εσάς πιστεύω πως με τις φωτογραφίες μας και το κείμενο να σας ταξίδεψα νοερά και να γνωρίσατε την βόρεια πλευρά της μαγευτικής λίμνης Μπάλατον. Για την πλευρά της λίμνης που εμείς δεν είδαμε περιμένω από εσάς να την επισκεφθείτε για να μας γράψετε τις δικές σας εντυπώσεις. Εάν μάλιστα έχετε ήδη πάει, περιμένω να μας γράψετε στα σχόλια τι σας άρεσε ή τι δεν σας άρεσε στη λίμνη Μπάλατον.

    Με αγάπη

    μαμά Μαρία από το Ανθομέλι

    Pin it for later

    Road trip με αυτοκινούμενο. Η λίμνη Μπάλατον στην Ουγγαρία σε ένα οδικό ταξίδι. Αξιοθέατα. Keszthely, Szigliget, Tihany, παλάτι Festetics.

    Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.

    mama Maria
    mama Maria
    Γεια σας! Είμαι η Μαρία, μητέρα της Κατερίνας και της Κάλης Εδώ και και χρόνια ταξιδεύουμε με το σύζυγό μου σε όλη την Ευρώπη και την Ελλάδα με το αυτοκινούμενό μας. Έχουμε επισκεφθεί μεγάλες και μικρές πόλεις, χωριά απόμερα και χωριά διάσημα, έχουμε γνωρίσει αξιοθέατα και μνημεία που δεν θα μπορούσαμε να τα γνωρίσουμε με διαφορετικό τρόπο. Τις ταξιδιωτικές αυτές εμπειρίες, πλαισιωμένες με δικές μας φωτογραφίες, ιστορικά στοιχεία και εξτρά πληροφορίες τις γράφω με το όνομα μαμά Μαρία και θα τις βρείτε στην κατηγορία ΤΑΞΙΔΙΑ του blog anthomeli

    4 ΣΧΟΛΙΑ

      • Σ΄΄΄ ευχαριστώ πάρα πολύ. Μου δίνεις δύναμη για να συνεχίσω. Χαίρομαι όταν έχω τέτοια σχόλια που μου δίνουν να καταλάβω πως οι αναρτήσεις μου σας αρέσουν και βρίσκετε μέσα πληροφορίες που θα σας βοηθήσουν σε μελλοντικά ταξίδια σας. Όταν περάσεις από την Ουγγαρία κάνε και μια παράκαμψη για να γνωρίσεις τη Λίμνη Μπάλατον.

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    Διαβάστε Επίσης