ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

    Πως θα κάνετε ένα οδικό ταξίδι Θεσσαλονίκη-Βουδαπέστη

    Ήταν αρχές Αυγούστου του 2018 όταν ξεκινήσαμε για ένα ακόμα οδικό ταξίδι στην Ευρώπη με το αυτοκινούμενό μας, που ήταν και το τελευταίο ταξίδι μας πριν την πανδημία του κορωνοϊού. Προορισμός μας ήταν η Κεντρική Ευρώπη. Σκοπός αυτής της ανάρτησης δεν είναι η ξενάγηση σε πόλεις και χωριά που επισκεφθήκαμε. Σκοπός της είναι να σας δώσω πληροφορίες για την οδική διαδρομή, τα διόδια των τριών κρατών που περνάτε, τις χιλιομετρικές αποστάσεις και τη διαμονή σας. Θα σας μιλήσω και για τη μικρή μας περιπέτεια που μας άλλαξε και στο θέμα της ασφάλειας ταξιδιού. Τη διαδρομή αυτή την επιλέγουν όλοι οι ταξιδιώτες που κάνουν με το αυτοκίνητό τους οδικό ταξίδι Θεσσαλονίκη-Βουδαπέστη, ώστε να φτάσουν στον προορισμό τους.

    Περιεχόμενα Απόκρυψη

    Οδικό ταξίδι Θεσσαλονίκη-Βουδαπέστη

    Μετά από τον Γολγοθά των προετοιμασιών, που αφορούσαν το όχημα, αλλά και τα προσωπικά μας έγγραφα και αντικείμενα, επιτέλους είχε έρθει η μέρα της αναχώρησης. Ο καιρός μας ευνόησε στο ξεκίνημά μας, γιατί είχε μια ελαφριά συννεφιά με ένα αεράκι δροσερό, μετά από αρκετές ημέρες καύσωνα που μας είχες ταλαιπωρήσει τις δυο τελευταίες μέρες και είχε φθάσει τους 40ο C.

    Διαβάστε για την οργάνωση και την προετοιμασία για ένα οδικό ταξίδι στην Ευρώπη: H προετοιμασία του οδικού ταξιδιού στην Ευρώπη. Πληροφορίες για όλα όσα σας χρειάζονται!

    Η  απόφασή μας ήταν να «σπάσουμε» τη διαδρομή μας στη μέση, γιατί τα χιλιόμετρα έως τη Βουδαπέστη είναι πολλά (1.005χλμ.) και δεν θα μπορούσαμε να τα βγάλουμε με μιας. Εξάλλου ταξίδι πηγαίναμε, δεν κάναμε αγώνες δρόμου! Θα διασχίζαμε τη Β. Μακεδονία χωρίς στάση, θα μπαίναμε στη Σερβία όπου θα διανυκτερεύαμε σε κάμπινγκ, μετά στο Βελιγράδι και την επομένη μέρα θα φτάναμε στη Βουδαπέστη.

    Πως θα κάνετε ένα οδικό ταξίδι Θεσσαλονίκη-Βουδαπέστη
    Σε όλη την οδική διαδρομή Θεσσαλονίκη-Βουδαπέστη υπάρχουν πολλοί χώροι στάθμευσης όπου μπορείτε να ξεκουραστείτε και να συνεχίσετε με ασφάλεια το ταξίδι σας.

    Διαδρομή από Θεσσαλονίκη ως σύνορα Ευζώνων

    Η διαδρομή από τη Θεσσαλονίκη έως και τα σύνορα των Ευζώνων, περίπου  80 χλμ., κύλησε ευχάριστα. Φθάνοντας στα σύνορα και επειδή η ώρα ήταν πρωινή, σχεδόν ξημερώματα, τα αυτοκίνητα για έλεγχο ήταν πολύ λίγα. Οι  υπάλληλοι του τελωνείου, αφού επιδείξαμε τυπικά τα έγγραφά μας, χαμογελαστοί μας ευχήθηκαν καλό ταξίδι.

    Να σημειώσω εδώ για όσους δεν έχουν περάσει ποτέ τα ελληνικά σύνορα πως για να βγείτε έξω από την Ελλάδα ο έλεγχος είναι απλά τυπικός έως και καθόλου. Μεσολαβεί μια ουδέτερη ζώνη περίπου 1 χλμ. όπου μπορείτε να κάνετε και μια βόλτα στα Duty Free για τις τελευταίες αφορολόγητες ελληνικές αγορές σας. Μετά ξεκινούν τα σύνορα της χώρας που εισέρχεσθε, όπου εκεί θα σας γίνει έλεγχος των διαβατηρίων ή της αστυνομικής ταυτότητας νέου τύπου, καθώς και εγγράφων που πρέπει να έχετε για το αυτοκίνητό σας. Ίσως σας κάνουν και έλεγχο οχήματος.

    Πως θα κάνετε ένα οδικό ταξίδι Θεσσαλονίκη-Βουδαπέστη
    Οδικό ταξίδι Θεσσαλονίκη-Βουδαπέστη. Καλό είναι να ξεκινήσετε πολύ πρωί από τη Θεσσαλονίκη για να έχετε όλη τη μέρα μπροστά σας.

    Διέλευση από το κράτος της Βόρειας Μακεδονίας

    Σύνορα και έγγραφα

    Χωρίς ιδιαίτερη αργοπορία στα ελληνικά σύνορα και στης Β. Μακεδονίας, αν και εν τω μεταξύ είχαν κάνει ουρά πολλά αυτοκίνητα, μπήκαμε στο κράτος των Σκοπίων. Συνήθως στο τελωνείο των Σκοπίων υπάρχει περισσότερη αναμονή γιατί οι υπάλληλοι κάνουν πιο ενδελεχή έλεγχο, αφού το κράτος δεν ανήκει στην ΕΕ και άρα δεν υπάρχει ελεύθερη διέλευση. Μας ζήτησαν τα διαβατήριά μας και φυσικά την ασφάλεια του οχήματός μας και την πράσινη κάρτα της διεθνούς ασφάλισης. Το οδικό ταξίδι Θεσσαλονίκη-Βουδαπέστη μόλις είχε αρχίσει!

    Η πράσινη κάρτα για ένα οδικό ταξίδι στην Ευρώπη είναι απαραίτητη. Μπορεί να σας την εκδώσει η ασφαλιστική σας εταιρία αφού τη ζητήσετε. Έχει ισχύ μόνο για το τρέχον έτος. Δείτε εδώ τι άλλα έγγραφα πρέπει να έχετε σε ένα οδικό ταξίδι.

    Διόδια Βόρειας Μακεδονίας

    Το πρώτο μας μέλημα, με το που μπήκαμε στο κράτος της Β. Μακεδονίας, ήταν να κάνουμε συνάλλαγμα στα ανταλλακτήρια που υπάρχουν στα σύνορα ώστε να έχουμε χρήματα για τα διόδια. Το κόστος όλων των διοδίων για το αυτοκινούμενο (κατηγορία 2) ήταν 7 ευρώ (έτος 2018). Υπάρχουν 3 σταθμοί διοδίων στη χώρα επάνω στον Ε75. Κρατήσαμε τα υπόλοιπα χρήματα του συναλλάγματος, βάζοντάς τα σε ξεχωριστό πορτοφόλι, για την πληρωμή των διοδίων της επιστροφής. Θα μπορούσαμε να πληρώσουμε και με ευρώ, παίρνοντας όμως ρέστα δικό τους νόμισμα, δηλαδή δηνάρια Β. Μακεδονίας, αλλά θεωρήσαμε λογικό να έχουμε κάποια χρήματα δικά τους για οτιδήποτε θα μπορούσε να μας συμβεί.

    Καλό θα είναι γενικά στα διόδια να μη πληρώνετε με κάρτα διότι θα χρεωθείτε με προμήθεια λόγω μετατροπής νομίσματος

    Ανεφοδιασμός (βενζίνη/πετρέλαιο)

    Το δεύτερο μέλημά μας ήταν να φουλάρουμε πετρέλαιο, αφού τα καύσιμα στην γείτονα χώρα είναι αρκετά φθηνά εν συγκρίσει με την Ελλάδα. Έτοιμοι πλέον μπήκαμε στον αυτοκινητόδρομο Ε75 (Α1). Εκείνο που έπρεπε να προσέχουμε ήταν το όριο ταχύτητας (130 χλμ.) το οποίο ποτέ εμείς ούτως ή άλλως δεν προσπερνάμε. Αντιθέτως, κινούμαστε με μια λογική ταχύτητα και λόγω του μεγάλου οχήματος αλλά και για να μας δίνεται η ευκαιρία να απολαμβάνουμε το τοπίο.

    Πως θα κάνετε ένα οδικό ταξίδι Θεσσαλονίκη-Βουδαπέστη
    Οδικό ταξίδι Θεσσαλονίκη-Βουδαπέστη. Στο σημείο αυτό εάν πάρετε τον αυτοκινητόδρομο Α3 θα πάτε στα Σκόπια στην πρωτεύουσα της Β. Μακεδονίας

    Το οδικό ταξίδι Θεσσαλονίκη-Βουδαπέστη συνεχίζεται στη Β. Μακεδονία

    Η Βόρεια Μακεδονία είναι μια κλειστή χώρα, ένας συνδυασμός από βουνά, λίμνες και ποταμούς. Οδηγώντας αρχικά στον εθνικό δρόμο η Βόρεια Μακεδονία δεν έχει να επιδείξει τίποτε παρά μόνο μερικά ειδυλλιακά φτωχικά χωριά που έχουν μείνει ανέγγιχτα σχεδόν από το πέρασμα των χρόνων. Δεν περνάτε από μεγάλε πόλεις οπότε δεν έχετε καθυστέρηση.

    Για να επισκεφθείτε τα Σκόπια, την πρωτεύουσα της Βόρειας Μακεδονίας, πρέπει να βγείτε από τον αυτοκινητόδρομο και να διανύσετε περίπου 25 χλμ, ενώ για το Κουμάνοβο περνάτε έξω από την περιφερειακή του.

    Πως θα κάνετε ένα οδικό ταξίδι Θεσσαλονίκη-Βουδαπέστη
    Οδικό ταξίδι Θεσσαλονίκη-Βουδαπέστη. Εντύπωση μου προκάλεσε το γεγονός πως τα σπίτια των χωριών της Β. Μακεδονίας δεν ήταν σοβαντισμένα. Αχ έρμη φτώχεια!!!!

    Μουσική: Ξεκινώντας ένα μεγάλο οδικό ταξίδι πάντα έχουμε αποθηκεύσει μεγάλη γκάμα τραγουδιών, ώστε να τα έχουμε συντροφιά στη διαδρομή. Πιάσαμε πολλές φορές τους εαυτούς μας να τραγουδάμε δυνατά φάλτσα, αλλά τόσο χαρούμενοι που μας έπιαναν τα γέλια. Εάν καταγράψετε και την εικόνα σε βίντεο τότε αυτές οι στιγμές θα αποτελέσουν ζωηρές αναμνήσεις από το ταξίδι σας! Αφήστε και πως κάποια από τα τραγούδια σας αυτά, όταν τα ακούτε μετά από πολύ καιρό, θα σας θυμίζουν το συγκεκριμένο ταξίδι σας!

    Πως θα κάνετε ένα οδικό ταξίδι Θεσσαλονίκη-Βουδαπέστη
    Οδικό ταξίδι Θεσσαλονίκη-Βουδαπέστη. Βουκολικό τοπίο στη Βόρεια Μακεδονία

    Τη χρονιά που κάναμε το οδικό ταξίδι Θεσσαλονίκη-Βουδαπέστη, όταν περάσαμε τη Βόρεια Μακεδονία ένα μεγάλο τμήμα του νέου αυτοκινητόδρομου Ε75 ήταν ακόμα υπό κατασκευή. Γι αυτό κάναμε τη δύσκολη διαδρομή του πολύ στενού δρόμου (δυο κατευθύνσεις χωρίς διάζωμα στη μέση) στο βουνό με τις επικίνδυνες κλειστές στροφές. Πρέπει όμως να ομολογήσω πως το τοπίο ήταν πολύ όμορφο με τον ποταμό Βαρδάρη (Αξιός ποταμός) να κυλάει δίπλα μας. Αφού περάσαμε το τμήμα του δρόμου στο βουνό μπήκαμε στον αυτοκινητόδρομο Ε75 και από εκεί αρχίσαμε να απολαμβάνουμε το τοπίο που άρχισε να γίνεται πιο ευρωπαϊκό.

    Τώρα που γράφω την ανάρτηση ο νέος αυτοκινητόδρομος της Β. Μακεδονίας έχει μπει σε κυκλοφορία και άρα η διαδρομή αυτή έγινε πιο άνετη και ασφαλής για όλους τους διερχόμενους.

    Πως θα κάνετε ένα οδικό ταξίδι Θεσσαλονίκη-Βουδαπέστη
    Οδικό ταξίδι Θεσσαλονίκη-Βουδαπέστη. Όλα τα τοπία σε ένα ταξίδι έχουν τη δική τους αξία και ομορφιά αρκεί να ξέρεις να την εκτιμάς

    Διανύσαμε τα 175 χλμ. του Ε75 για να περάσουμε τη Βόρεια Μακεδονία χωρίς στάση, σε 1 ώρα και 45 λεπτά. Φεύγοντας από το κράτος της Βόρειας Μακεδονίας για τη Σερβία φυσικά δεν αμελήσαμε να ξαναγεμίσουμε το ρεζερβουάρ με πετρέλαιο.

    Ο αυτοκινητόδρομος Ε75 ξεκινάει από το Βάρντο της Νορβηγίας, διασχίζει την Φιλανδία, Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία, Ουγγαρία, Σερβία, Β. Μακεδονία, Ελλάδα και καταλήγει στη Σητεία της Κρήτης.

    Διέλευση από το κράτος της Σερβίας

    Διόδια Σερβίας

    Η διαδικασία των συνόρων και στα δυο κράτη επαναλήφθηκε η ίδια ζητώντας μας οι τελωνειακοί διαβατήρια, ασφάλεια και πράσινη κάρτα. Περάσαμε στο κράτος της Σερβίας σε σχετικά γρήγορο χρόνο, ήμασταν τυχεροί, γιατί συνήθως η ουρά αναμονής στα σύνορα είναι μεγάλη, λόγω των πολλών αυτοκινήτων που επιστρέφουν από τις διακοπές τους, και συνεχίσαμε το οδικό ταξίδι μας. Τα διόδια στο σύνολο της διαδρομής της Σερβίας μέχρι και τα σύνορα της Ουγγαρίας, ήταν 20 ευρώ περίπου και πληρώναμε με ευρώ (όχημα κατηγορία 2).

    Μετά την πόλη Νις στους σταθμούς των διοδίων τα μηχανήματα γίνονται αυτόματα. Πήραμε κάρτα από το μηχάνημα και την εξοφλήσαμε στα διόδια πριν από το Βελιγράδι. Η χιλιομετρική απόσταση Νις-Βελιγράδι είναι 240 χλμ. μέσα στον άνετο και μεγάλο αυτοκινητόδρομο Ε75 και τα διόδια που πληρώσαμε ήταν 10 ευρώ. Η διαδικασία των διοδίων ήταν η ίδια και μετά το Βελιγράδι έως και τα σύνορα με την Ουγγαρία. Εννοείται πως εάν θέλει κάποιος να κάνει παράκαμψη από τον αυτοκινητόδρομο, όπως εμείς, πληρώνει την κάρτα του στην έξοδο του τοπικού σταθμού των διοδίων.

    Διαδρομή ως το Βελιγράδι

    Πλέον ο δρόμος που ανοίχτηκε μπροστά μας για να φθάσουμε στο Βελιγράδι ήταν κυριολεκτικά μια ευθεία. Στην αρχή βέβαια ο δρόμος είναι δύσκολος με λίγες στροφές και έπρεπε να έχουμε χαμηλές ταχύτητες, αλλά μετά έγινε αυτοκινητόδρομος και πλέον η οδήγηση ήταν απολαυστική, τόσο όσο να την απολαύσω και εγώ οδηγώντας ένα μεγάλο όχημα όπως το αυτοκινούμενο!

    Για να διασχίσετε όλη τη Σερβία, από τα σύνορα της Βόρειας Μακεδονίας έως και τα σύνορα Σερβίας-Ουγγαρίας, η χιλιομετρική απόσταση είναι 585 χλμ. και μπορείτε να κάνετε τη διαδρομή, χωρίς καμία στάση και καθυστέρηση, σε 6 ώρες περίπου.

    Πως θα κάνετε ένα οδικό ταξίδι Θεσσαλονίκη-Βουδαπέστη
    Οδικό ταξίδι Θεσσαλονίκη-Βουδαπέστη. Είσοδος στο Βελιγράδι. Το Βελιγράδι είναι η πρωτεύουσα της Σερβίας και δεν έχει τίποτε να ζηλέψει από τις άλλες πρωτεύουσες

    Η διάθεση του άνδρα μου, η εύκολη οδήγηση, αλλά και η επιθυμία του να διανύσουμε όσο περισσότερα χιλιόμετρα μπορούσαμε ήταν μεγάλη. Πριν από το Βελιγράδι λόγω των οδικών έργων που γινόταν, τις παρακάμψεις, αλλά και του μποτιλιαρίσματος των αυτοκινήτων όταν φτάσαμε στο Βελιγράδι ήδη είχε αρχίσει να βραδιάζει. Παρόλα αυτά απολαύσαμε τη διέλευσή μας από την πόλη του Βελιγραδίου και μπορέσαμε να βγάλουμε όσες περισσότερες φωτογραφίες μπορέσαμε μέσα από το αυτοκινούμενο.

    Πως θα κάνετε ένα οδικό ταξίδι Θεσσαλονίκη-Βουδαπέστη
    Οδικό ταξίδι Θεσσαλονίκη-Βουδαπέστη. Εικόνες του Βελιγραδίου μέσα από το αυτοκίνητό μας
    Πως θα κάνετε ένα οδικό ταξίδι Θεσσαλονίκη-Βουδαπέστη
    Οδικό ταξίδι Θεσσαλονίκη-Βουδαπέστη. Να και ένα μεγάλο άνετο πάρκινγκ για να παρκάρει κανείς στο Βελιγράδι

    Όλα τα αυτοκίνητα για την Ευρώπη, δυστυχώς, περνάνε μέσα από το Βελιγράδι (ο αυτοκινητόδρομος Ε75 διέρχεται μέσα από το Βελιγράδι), αλλά αυτό δεν εμποδίζει καθόλου το να έχεις φυσιολογικές ταχύτητες και σχεδόν καθόλου μποτιλιάρισμα. Οι φωτογραφίες καθώς διασχίζαμε τη μεγάλη γέφυρα του Δούναβη ποταμού με θέα την πόλη ήταν οι καλύτερες.

    Μια άλλη οδική διαδρομή στην Ουγγαρία είναι να παρακάμψετε προς τη λίμνη Μπάλατον, τη “θάλασσα της Ουγγαρίας”: Η λίμνη Μπάλατον στην Ουγγαρία σε ένα οδικό ταξίδι

    Πως θα κάνετε ένα οδικό ταξίδι Θεσσαλονίκη-Βουδαπέστη
    Άποψη του Βελιγραδίου καθώς περνούσαμε τον αυτοκινητόδρομο Ε75 πάνω από τον Σάβα ποταμό που διασχίζει την πόλη, παραπόταμο του Δούναβη
    Πως θα κάνετε ένα οδικό ταξίδι Θεσσαλονίκη-Βουδαπέστη
    Οδικό ταξίδι Θεσσαλονίκη-Βουδαπέστη,

    Κατά το οδικό ταξίδι θεσσαλονίκη – Βουδαπέστη διανυκτερεύσαμε σε κάμπινγκ της Σερβίας

    Η απόφασή μας, ειδικά στη Σερβία, ήταν να διανυκτερεύσουμε σε κάμπινγκ και όχι σε πάρκινγκ του δρόμου. Είχαμε δε φροντίσει να βάλουμε ήδη τα στίγματα στο GPS για κάποια κάμπινγκ. Όμως, παρά τις δικές μου νουθεσίες να μείνουμε σε ένα κάμπινγκ 10 χλμ. έξω από το Βελιγράδι, ο ενθουσιασμός του άνδρα μου ήταν τόσος μεγάλος που δεν σταματούσε με τίποτα. Στο μεταξύ είχε αρχίσει να σκοτεινιάζει και εγώ συνέχεια γκρίνιαζα να σταματήσουμε, γιατί θέλω να αισθάνομαι ασφαλής, ιδιαίτερα σε μια ξένη χώρα και επάνω στον αυτοκινητόδρομο που δεν υπάρχουν καταλύματα παρά μόνο σταθμοί βενζινάδικων.

    Διαβάστε στο Ανθομέλι: Δυο μέρες στο Νόβι Σαντ της Σερβίας

    ΠΟΤΕ πια οδικό ταξίδι τη νύχτα!

    Εν τέλει η κούραση από μόνη της τον σταμάτησε. Φτάναμε ήδη στο επόμενο κάμπινγκ που είχαμε βάλει το στίγμα του στο GPS. Περάσαμε το Novi sad και 40 χλμ. μετά, κάναμε παράκαμψη προς τη μικρή πόλη Feketic. Ήταν 11 το βράδυ. Συνήθως δεν ταξιδεύουμε νύχτα και αυτό το περιστατικό που μας συνέβη τότε, σχεδόν μας το επέβαλλε να μην κάνουμε ποτέ άλλοτε νυχτερινό ταξίδι με το αυτοκινούμενο.

    Μόλις αφήσαμε τον αυτοκινητόδρομο και μπήκαμε σε έναν επαρχιακό δρόμο που θα μας οδηγούσε στο κάμπινγκ, μας περίμενε μια έκπληξη. Ένα περιπολικό μας σταμάτησε λίγο πριν μπούμε στη μικρή πόλη, σχεδόν στο πουθενά και μέσα στην κατασκότεινη νύχτα, και οι αστυνομικοί μας ζήτησαν τα διαβατήρια. Εσείς πως θα αισθανόσασταν όταν δύο αστυνομικοί μέσα στη νύχτα, σε μια άγνωστη διαδρομή σε ξένη χώρα, σας σταματούσαν για να σας κάνουν έλεγχο;

    Εμείς τρομοκρατηθήκαμε, κοιταχτήκαμε, αλλά δεν μπορούσαμε να κάνουμε και διαφορετικά. Τους δώσαμε τα χαρτιά που μας ζήτησαν. Με τα δικά μας έγγραφα στα χέρια τους έκαναν το γύρο του αυτοκινούμενου, ίσως για να επιβεβαιώσουν τις πινακίδες του οχήματος, χάθηκαν από τα μάτια μας και εμάς μας μπήκαν ψύλλοι στα αυτιά. Μήπως δεν ήταν αληθινοί αστυνομικοί, μήπως ήθελαν να μας κάνουν κακό, μήπως…

    Τα δευτερόλεπτα έγιναν αιώνες, και εμείς καθηλωμένοι στις θέσεις μας περιμέναμε με αγωνία τι θα προκύψει. Στο τέλος μας ρώτησαν στη γλώσσα τους που πάμε. Εμείς καταλάβαμε περίπου τι μας λέγανε και τους δείξαμε στο GPS τον προορισμό μας. Ευτυχώς μετά από λίγο μας επέστρεψαν τα διαβατήρια, μας καληνύχτισαν και φύγαμε. 

    Μπορεί τώρα που γράφω αυτά τα λόγια να μου φαίνεται υπερβολικός ο φόβος μας και το περιστατικό, ίσως και λόγω της νύχτας να το είχαμε μεγαλοποιήσει στα μυαλό μας, αλλά πραγματικά από τότε προσπαθούμε μόλις βραδιάσει να είμαστε ήδη σταθμευμένοι σε ασφαλές μέρος.   

    Πως θα κάνετε ένα οδικό ταξίδι Θεσσαλονίκη-Βουδαπέστη
    Οδικό ταξίδι Θεσσαλονίκη-Βουδαπέστη

    Αγαπημένο GPS: Από προσωπικές μας εμπειρίες έχω να σας συστήσω πως ένα GPS στα ταξίδια σας που θα σας δείχνει πού βρίσκεστε, πού πάτε και πού θα σταθμεύσετε είναι τελείως απαραίτητο. Αν νομίζετε πως μπορείτε να φτάσετε στον προορισμό σας μόνο με οδηγό τις πινακίδες του δρόμου ή κάποιον χάρτη, είστε χαμένοι από πρώτο χέρι! Έχω να σας διηγηθώ άπειρα περιστατικά που έχουμε χαθεί ακόμα και με GPS, για διάφορους λόγους (διαβάστε εδώ για μια ακόμα περιπέτειά μας στην Αλσατία).

    Εμείς προτιμούμε πάντα να έχουμε μια συσκευή πλοήγησης στα χέρια μας παρόλο που έχουμε και κινητά που θα μπορούσαν αυτά να μας καθοδηγήσουν. Και αυτό γιατί το φορτώνουμε με στίγματα αξιοθέατων ή χώρων στάθμευσης αμέσως μόλις μπούμε στη χώρα που θα ταξιδέψουμε και είμαστε πανέτοιμοι για παν ενδεχόμενο.

    Διανυκτέρευση σε κάμπινγκ στο Feketic της Σερβίας

    Μετά από λίγα χιλιόμετρα με το περιστατικό της αστυνομίας φτάσαμε σχετικά εύκολα στο Camping and motel Pipacs. Ήταν ένα μικρό μοτέλ που η αυλή του ήταν διαμορφωμένη σε κάμπινγκ, γι αυτό υπήρχε έστω και αργά κάποιος στη ρεσεψιόν που μας έβαλε στο κάμπινγκ. Η ανακούφιση που νοιώσαμε, όταν σταθμεύσαμε ασφαλείς, μετά την κόπωση του ταξιδιού αλλά και την ταλαιπωρία που περάσαμε δεν περιγράφετε!

    Οδικό ταξίδι Θεσσαλονίκη-Βουδαπέστη

    Το πρωί είδαμε πως ο χώρος που διανυκτερεύσαμε ήταν ένα όμορφο και περιποιημένο μικρό κάμπινγκ. Απολαύσαμε ένα γερό πρωινό κάτω από τα δένδρα και ξεκινήσαμε με γεμάτες μπαταρίες και όρεξη για τη συνέχεια του ταξιδιού μας. Η διανυκτέρευση μας κόστισε 10 ευρώ! Είχαμε ξεχάσει ήδη το βραδινό περιστατικό. Μάλιστα αισθανθήκαμε ικανοποιημένοι για την απόφαση μας να μη διανυκτερεύσουμε σε ένα από τα πολλά πάρκινγκ του αυτοκινητοδρόμου που σταθμεύουν τα φορτηγά και πολλά Ι.Χ.. Ομολογώ  πως μας είχε περάσει και αυτή η ιδέα από το μυαλό μας.

    Το οδικό ταξίδι Θεσσαλονίκη-Βουδαπέστη συνεχίζεται…..

    Πως θα κάνετε ένα οδικό ταξίδι Θεσσαλονίκη-Βουδαπέστη
    Οδικό ταξίδι Θεσσαλονίκη-Βουδαπέστη. Πρωινό στο κάμπινγκ Camping and motel Pipacs στη μικρή πόλη Feketic της Σερβίας

    Που αλλού μπορείτε να διανυκτερεύσετε στη Σερβία

    Εδώ θα πρέπει να προσθέσω πως στο οδικό ταξίδι Θεσσαλονίκη-Βουδαπέστη μπορείτε επίσης να διανυκτερεύσετε και στην πόλη Νόβι Σαντ της Σερβίας. Εάν διαθέσετε και μια ημέρα ξενάγησης στο όμορφο Νόβι Σαντ είμαι σίγουρη πως δεν θα το μετανιώσετε.

    Διαβάστε την ανάρτηση και θα βρείτε μέσα και τις συντεταγμένες του πάρκινγκ: Στο Νόβι Σαντ της Σερβίας

    Εάν ο προορισμός σας είναι η Κροατία μετά από το Βελιγράδι σε απόσταση 80 χιλιομέτρων και πριν από τα σύνορα με την Κροατία διανυκτερεύσετε στο Camping Zasavica του μικρού χωριού Sremska Mitrovica (Σρέμσκα Μιτρόβιτσα). Ένα μικρό κάμπινγκ που θα σας εντυπωσιάσει με το φυσικό του περιβάλλον. Το κάμπινγκ βρίσκεται στο Φυσικό Πάρκο της περιοχής, το Special Nature Reserve Zasavica.

    Διαβάστε την ανάρτηση: Λίμνες Πλίτβιτσε, Κροατία όπου γράφω πληροφορίες για το Camping Zasavica. Αποθηκεύστε τις συντεταγμένες του συγκεκριμένου κάμπινγκ.

    Διαδρομή προς Βουδαπέστη

    Βινιέτα και συνάλλαγμα

    Ξεκινήσαμε για τη συνέχεια του ταξιδιού μας και φτάσαμε στα σύνορα της Σερβίας με την Ουγγαρία, αφού πληρώσαμε και τα τελευταία διόδια πριν τα σύνορα. Αν και πρωί μας περίμενε αρκετό μποτιλιάρισμα και μάλιστα οι Σέρβοι τελωνιακοί μας έκαναν έλεγχο και στο εσωτερικό του αυτοκινούμενου. Μας έκανε εντύπωση. Τι να κρύβαμε άραγε; Μήπως ήθελαν να μας ζητήσουν κάτι; Δεν μας έδειξαν πάντως κάποιες άσχημες προθέσεις και ευγενέστατοι βγήκαν έξω.

    Εν πάση περιπτώσει, αφού το ξεχάσαμε και αυτό, μπήκαμε στο κράτος της Ουγγαρίας. Το πρώτο που κάναμε ήταν να προμηθευτούμε τη Vignetta, που θα μας έδινε τη δυνατότητα να κινηθούμε στους αυτοκινητόδρομους της Ουγγαρίας. (η Ουγγαρία δεν έχει διόδια). Στα σύνορα της Ουγγαρίας υπάρχει γκισέ όπου μπορείτε να προμηθευτείτε τη βινιέτα. Φυσικά στα ανταλλακτήρια κάναμε και συνάλλαγμα. Το οδικό ταξίδι Θεσσαλονίκη-Βουδαπέστη μπήκε στην τελική ευθεία

    Μπορείτε να προμηθευτείτε τη βινιέτα και από το πρώτο βενζινάδικο που θα συναντήσετε μετά τα σύνορα, ρισκάροντας όμως να σας πιάσει η τροχαία χωρίς βινιέτα. Ακούγεται πως στο γκισέ των συνόρων ίσως …την ακριβοπληρώσετε…. (Σε εμάς δεν συνέβη τέτοιο περιστατικό, ώστε να το επιβεβαιώσω). Επίσης συνάλλαγμα μπορείτε να κάνετε όταν φτάσετε στη Βουδαπέστη. (πληροφορίες που μας δόθηκαν από αναγνώστη)

    Πως θα κάνετε ένα οδικό ταξίδι Θεσσαλονίκη-Βουδαπέστη
    Οδικό ταξίδι Θεσσαλονίκη-Βουδαπέστη. Μπορεί να έχετε πολλές βοήθειες για το οδικό σας ταξίδι, αλλά και ο χάρτης είναι απαραίτητος.

    Στην ανάρτηση αυτή μπορείτε να βρείτε διαδρομές από τη Θεσσαλονίκη προς την Αυστρία με χιλιομετρικές αποστάσεις και πόλεις που αξίζει να επισκεφθείτε: 4 οδικές διαδρομές από Ελλάδα προς Αυστρία

    Τι είναι η βινιέτα

    Η βινιέτα μπορεί να έχει ισχύ μιας εβδομάδας ή ενός μηνός. Ανάλογα με την κατηγορία που κατατάσσεται το αυτοκίνητό σας βγαίνει ηλεκτρονικά και η τιμή της βινιέτας. Για το camper για μια εβδομάδα κόστισε 22,59 ευρώ. Για το αυτοκίνητο Ι. Χ. στοιχίζει για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα 11,59. Φυσικά μπορείτε να την προμηθευτείτε και online από εδώ.

    Η βινιέτα (Vignetta) χρειάζεται σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες, ώστε να οδηγήσετε στους εθνικούς αυτοκινητόδρομους. Ενώ σε άλλα κράτη σε όλους τους δρόμους. Γενικά βινιέτα θα χρειαστείτε εάν κάνετε οδικό ταξίδι στις εξής χώρες: Αυστρία, Βουλγαρία, Τσεχία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ελβετία. Η Γερμανία δεν έχει ούτε διόδια, ούτε χρειάζεται να αγοράσετε βινιέτα. Σε όλες τις άλλες χώρες υπάρχει το σύστημα των διοδίων.

    Την απόδειξη πληρωμής πρέπει να την κρατήσετε για να την επιδείξετε εάν σας ζητηθεί σε τυχόν έλεγχο. (σε προηγούμενα έτη η βινιέτα ήταν ένα αυτοκόλλητο σήμα που κολλούσαμε στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου). Μην αμελήσετε να προμηθευτείτε τη βινιέτα, όχι μόνο στο οδικό ταξίδι Θεσσαλονίκη -Βουδαπέστη, αλλά και σε κάθε κράτος που είναι απαραίτητη.

    Οδική διαδρομή στην Ουγγαρία

    Επιτέλους! Προετοιμασμένοι πλήρως βάλαμε στο GPS ως προορισμό μας τη Βουδαπέστη. Δεξιά και αριστερά απλώνονταν απέραντα χωράφια σπαρμένα με καλαμπόκι και ηλιόσπορους. Έσπαζαν μόνο τη μονοτονία του τοπίου οι συστάδες δένδρων και τα μικρά δασύλλια. Η διαδρομή ήταν τέλεια! Ευρωπαϊκή! Ο αυτοκινητόδρομος Ε75 με δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση, διάζωμα στη μέση, καθαρή διαγράμμιση και πολύ καλή ασφαλτόστρωση ήταν απολαυστικός. Το οδικό ταξίδι Θεσσαλονίκη-Βουδαπέστη φτάνει σε λίγο στο τέρμα του!

    Πως θα κάνετε ένα οδικό ταξίδι Θεσσαλονίκη-Βουδαπέστη
    Οδικό ταξίδι Θεσσαλονίκη-Βουδαπέστη. Ο αυτοκινητόδρομος που οδηγεί από τα σύνορα στη Βουδαπέστη είναι άριστα καλοδιατηρημένος με πολλά μέρη όπου μπορείτε να σταθμεύσετε και να προμηθευτείτε καύσιμα για το αυτοκίνητό σας.

    Επιλογή κάμπινγκ στη Βουδαπέστη

    Φτάσαμε στη Βουδαπέστη εύκολα, αφού ο δρόμος είναι ουσιαστικά μια ευθεία και η χιλιομετρική απόσταση από τα σύνορα της Σερβίας είναι 190 χλμ..

    1ο camping

    Κατευθυνθήκαμε αμέσως σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ταξιδιού μας στο πρώτο κάμπινγκ που ήταν μέσα στην πόλη. Στο Camping Haller (Obester utca 2 str. 1097, Budapest). Ήταν μεγάλο, αλλά δυστυχώς χωρίς δέντρα και θα έπρεπε να ήμαστε μέσα στον ήλιο. GPS 47.4758171 19.0806936,17

    2o camping

    Έτσι πήγαμε στην δεύτερη επιλογή μας πάλι μέσα στην πόλη. Στο Bikercamp Camping es Pansion Budapest (Benyovszky Moric 40 str., 1089, Budapest). Αυτό ήταν μικρό, όμορφο, μέσα σε αυλή σπιτιού και ασφαλές. Όμως ήταν μόνο για σκηνές και μηχανόβιους, γιατί η είσοδός του ήταν μικρή. GPS N 47 48.010 E 09 84.715

    3ο camping

    Έτσι, αποφασίσαμε να πάμε στην τρίτη επιλογή μας λίγο πιο μακριά (8,5 χλμ.) από το κέντρο της πόλης. (είχαμε βάλει 5 επιλογές μέσα στο GPS). Ήταν το Arena Camping Budapest (Pilisi u.7/a 1106 Hungary. Το κάμπινγκ διαθέτει και δωμάτια για όσους θέλουν μια οικονομικότερη λύση ακόμα και από ένα ξενοδοχείο. Μας ενθουσίασε και με μεγάλη ανακούφιση επιλέξαμε τη θέση μας και αράξαμε, απολαμβάνοντας τη δροσιά των μεγάλων δένδρων. GPS 47.504162 19.1561948

    Τη διαμονή μας στη Βουδαπέστη και την περιήγησή μας στα αξιοθέατά της θα τη διαβάσετε εδώ: Ταξίδι στη Βουδαπέστη μέσα από τις σελίδες του ημερολογίου μου

    Πως θα κάνετε ένα οδικό ταξίδι Θεσσαλονίκη-Βουδαπέστη
    Οδικό ταξίδι Θεσσαλονίκη-Βουδαπέστη. Arena Camping Budapest    Budapest,  Pilisi u.7/a Ουγγαρία  

    Και άλλες χρήσιμες συμβουλές για το οδικό ταξίδι Θεσσαλονίκη-Βουδαπέστη

    Εκτός από τα διάφορα tips που σας τα δίνω μέσα στην ανάρτηση διαβάστε και τα παρακάτω. Πιστεύω πως θα σας φανούν χρήσιμα για το οδικό ταξίδι στην Ευρώπη.

    Απαραίτητες συντεταγμένες

    Σημειώστε τις συντεταγμένες των συνοριακών σταθμών των 3 κρατών που σας δίνω παρακάτω. Σε ένα ταξίδι τράνζιτ μπορείτε να τις αποθηκεύσετε στο GPS, για να μη χρειάζεται να αναζητάτε την ονομασία των συνόρων. Εδώ βέβαια σας γράφω και το ακριβές όνομα.

    • Σύνορα Ελλάδας-Β. Μακεδονίας Τελωνείο Ευζώνων συντεταγμένες 41.12846   22.55202
    • Τα σύνορα Β. Μακεδονίας-Σερβίας ονομάζονται Border Crossing “Tabanovce” συντεταγμένες 42,23507     21.70383
    • Τα σύνορα Σερβίας-Ουγγαρίας ονομάζονται Horgos με συντεταγμένες  46.17317   19.97616

    Καύσιμα

    Πρατήρια βενζίνας, πετρελαίου ή αερίου βρίσκονται σε όλη αυτή τη οδική διαδρομή Θεσσαλονίκη-Βουδαπέστη. Φροντίστε, όμως, όταν ο δείκτης της βενζίνης φτάσει στη µέση να φουλάρετε, γιατί δεν γνωρίζετε τι μπορεί να σας συμβεί. Όπως για παράδειγμα να χάσετε τον δρόμο και να κάνετε άσκοπες μετακινήσεις ή να μην έχετε βάλει σωστά το στίγμα σας για το επόμενο βενζινάδικο.

    Τα περισσότερα βενζινάδικα που βρίσκονται στον αυτοκινητόδρομο Ε75 έχουν άνετα πάρκινγκ όπου μπορείτε να σταθμεύσετε για ξεκούραση ή φαγητό. Συνήθως έχουν και καταστήματα προϊόντων και φαγητού. Σας συμβουλεύω να μην αφήνετε αποσκευές μέσα στο αυτοκίνητό σας έστω και αν απομακρυνθείτε από αυτό για λίγη ώρα.

    Πως θα κάνετε ένα οδικό ταξίδι Θεσσαλονίκη-Βουδαπέστη
    Οδικό ταξίδι Θεσσαλονίκη-Βουδαπέστη. Ένα όμορφο πάρκινγκ από τα πολλά που θα βρείτε στο οδικό ταξίδι Θεσσαλονίκη-Βουδαπέστη

    Πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες

    Παντού, ακόμα για το πιο μικρό ποσό στην Ευρώπη, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την πιστωτική ή χρεωστική κάρτα σας, Master ή Visa, την οποία είναι απαραίτητη να έχετε εκδώσει από Ελλάδα. SOS! Mην ξεχάσετε να ελέγξετε την λήξη της κάρτας πριν το ταξίδι σας. Τις Κυριακές τα βενζινάδικα στις πόλεις συνήθως είναι κλειστά. Μπορείτε όμως να βάλετε βενζίνη, αφού δεν υπάρχουν υπάλληλοι, βάζοντας την κάρτα σας στα αυτόματα μηχανήματα. Άρα είναι λογικό πως η χρεωστική σας κάρτα πρέπει να έχει υπόλοιπο χρημάτων. Τα μετρητά δεν περνούν παντού!!

    Όρια ταχύτητας

    Καλό θα ήταν να μην αγνοήσετε τα όρια ταχύτητας όχι μόνο στο οδικό ταξίδι Θεσσαλονίκη-Βουδαπέστη, αλλά σε όλα τα ταξίδια σας στην Ευρώπη γιατί υπάρχουν πολλές φορές ραντάρ αθέατα που θα καταγράψουν την ταχύτητά σας και θα σας βγει “ξινή” η παράβαση. Επίσης, καλό θα είναι να μη σταματάτε στη λωρίδα έκτακτης ανάγκης, εκτός από ειδικές εξαιρέσεις, γιατί είναι παράνομο και υπάρχει κίνδυνος κάποιο διερχόμενο περιπολικό να σας δώσει κλήση.

    Πως θα κάνετε ένα οδικό ταξίδι Θεσσαλονίκη-Βουδαπέστη
    Οδικό ταξίδι Θεσσαλονίκη-Βουδαπέστη. Προσοχή! Μη σταθμεύετε στη λωρίδα έκτακτης ανάγκης. Θα πληρώσετε τσουχτερά πρόστιμα

    Κινητή τηλεφωνία και χρήσιμα τηλέφωνα

    Στη Βόρεια Μακεδονία και στη Σερβία οι χρεώσεις των κινητών είναι πολύ ακριβές. Γι αυτό μάθετε εκ των προτέρων από Ελλάδα τι ισχύει στις χώρες αυτές ή μήπως θα έπρεπε να προμηθευτείτε μια κάρτα κινητής τηλεφωνίας της χώρας που ταξιδεύετε για να μη βρεθείτε όταν γυρίσετε στην Ελλάδα να πληρώσετε “χρυσό” τα τηλέφωνα που κάνατε ή δεχθήκατε από την οικογένειά σας.

    • Ο κωδικός κλήσης για Ελλάδα είναι 0030, για Β. Μακεδονία 00389, για Σερβία 00381 και για Ουγγαρία 0036
    • Ασθενοφόρο 104
    • Οδική βοήθεια 188
    • Αριθμός έκτακτης ανάγκης 112 (Αστυνομία, Πυροσβεστική, ΕΚΑΒ) (διαβάστε περισσότερα εδώ)
    Πως θα κάνετε ένα οδικό ταξίδι Θεσσαλονίκη-Βουδαπέστη
    Οδικό ταξίδι Θεσσαλονίκη-Βουδαπέστη. Κατά την επιστροφή σας στην Ελλάδα εάν έχετε τηρήσει όλους τους κανόνες της οδικής κυκλοφορίας και είστε προσεκτικοί κατά την οδήγηση, χωρίς απρόοπτα, στο τέλος του ταξιδιού σας θα είστε γεμάτοι με ευτυχισμένες ταξιδιωτικές αναμνήσεις. Στο χέρι μας είναι να συμβεί αυτό!

    Πώς θα βρω την οικονομικότερη επιλογή για ενοικίαση αυτοκινήτου

    Το DiscoverCars.com είναι πρωτοπόρος στις online κρατήσεις ενοικίασης αυτοκινήτωνΣυγκρίνει προσφορές ενοικίασης αυτοκινήτων από πολλές εταιρείες, ώστε να μπορείτε να επιλέξετε ποια είναι η καλύτερη για το ταξίδι σας. Πολλοί άλλοι ιστότοποι αποκρύπτουν χρεώσεις και επιπλέον κόστος. Το DiscoverCars για την ενοικίαση αυτοκινήτου περιλαμβάνει όλες τις υποχρεωτικές χρεώσεις, φόρους και πρόσθετα στην αναγραφόμενη τιμή, ώστε να μην υπάρχουν εκπλήξεις όταν φτάσετε στο γραφείο ενοικίασης. Με την υπηρεσία αυτή σας δίνονται επιλογές ώστε να διαλέξετε το αυτοκίνητο που θα νοικιάσετε και βέβαια να βρείτε την τιμή που σας συμφέρει!

    Στο DiscoverCars μπορείτε αναζητήσετε την οικονομικότερη επιλογή για ενοικίαση αυτοκινήτου.

    Η ανάρτηση “οδικό ταξίδι Θεσσαλονίκη-Βουδαπέστη” γράφτηκε με τον σκοπό να τη χρησιμοποιήσετε για το επόμενο οδικό σας ταξίδι μετά την πανδημία του κορωνοϊού. Αποθηκεύστε την και νομίζω πως οι πληροφορίες που σας δίνω εδώ, αλλά και στην ανάρτηση η προετοιμασία οδικού ταξιδιού στην Ευρώπη θα σας φανούν χρήσιμες.

    Προς το παρόν ας μείνουμε όλοι ασφαλείς στα σπίτια μας και ας ονειρευτούμε μόνο ή και ας προγραμματίσουμε τις επόμενες ταξιδιωτικές μας αποδράσεις. Πιστεύω ανανεωμένοι και χωρίς φόβο το επόμενο ταξίδι μας θα είναι ακόμα πιο γλυκό!

    Με αγάπη

    μαμά Μαρία από το Ανθομέλι

    Pin it for later

    Οδικό ταξίδι Θεσσαλονίκη-Βουδαπέστη. Χιλιομετρικές αποστάσεις, σύνορα, διόδια κρατών, διανυκτέρευση, ασφάλεια, ταξιδιωτικά έγγραφα, συμβουλές.

    Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.

    mama Maria
    mama Maria
    Γεια σας! Είμαι η Μαρία, μητέρα της Κατερίνας και της Κάλης Εδώ και και χρόνια ταξιδεύουμε με το σύζυγό μου σε όλη την Ευρώπη και την Ελλάδα με το αυτοκινούμενό μας. Έχουμε επισκεφθεί μεγάλες και μικρές πόλεις, χωριά απόμερα και χωριά διάσημα, έχουμε γνωρίσει αξιοθέατα και μνημεία που δεν θα μπορούσαμε να τα γνωρίσουμε με διαφορετικό τρόπο. Τις ταξιδιωτικές αυτές εμπειρίες, πλαισιωμένες με δικές μας φωτογραφίες, ιστορικά στοιχεία και εξτρά πληροφορίες τις γράφω με το όνομα μαμά Μαρία και θα τις βρείτε στην κατηγορία ΤΑΞΙΔΙΑ του blog anthomeli

    6 ΣΧΟΛΙΑ

    1. Καλησπέρα σας!
      Κατ’ αρχήν θα θέλαμε να σας δώσουμε θερμά συγχαρητήρια για τα καλογραμμένα άρθρα σας καθώς και για τις πληροφορίες που δίνετε για τα ταξίδια σας.
      Eπιστρέψαμε το Σάββατο 17/12/22 από το ταξίδι μας Πάτρα – Βουδαπέστη με το δικό μας αυτοκίνητο και φυσικά με τα παιδιά μας που δεν αποχωριζόμαστε ποτέ! Τα παιδιά, Αφροδίτη (9 ετών) και Γιώργος (6 ετών) γύρισαν κατενθουσιασμένα από αυτό το ταξίδι και γεμάτα εμπειρίες. Σας ευχαριστούμε πολύ που μας δώσατε το έναυσμα να κάνουμε το 1ο μας οικογενειακό ταξίδι οδικώς διασχύζοντας τα σύνορα της χώρας μας και το μόνο σίγουρο είναι ΄ότι ήδη ψάχνουμε τον επόμενο προορισμό!

      • Έστω και μετά από ένα χρόνο σας στέλνω τις ευχαριστίες μου για τα καλά σας λόγια. Πάντα με κάνουν χαρούμενη τα σχόλια των αναγνωστών μας που πηγαίνουν ταξίδια αφού έχουν διαβάσει τις αναρτήσεις μου και τις χρησιμοποιούν ως ταξιδιωτικό οδηγό. Σας εύχομαι να κάνετε όσα περισσότερα ταξίδια μπορείτε με τα παιδιά σας, γιατί τα ταξίδια είναι εμπειρίες ζωής όπως συνηθίζω να λέω.

    2. Ποιο είναι περίπου το κόστος καυσίμων και διοδίων Θεσσαλονίκη Βουδαπέστη; Αν είναι 4 οδηγοί με μια στάση βγαίνει η διαδρομή μέχρι Βουδαπέστη;

      • Γεια σου Άρη. Η ερώτησή σου έχει τρία σκέλη. Πρώτον για το σκέλος του κόστους των καυσίμων δεν έχω μια ξεκάθαρη απάντηση. Αυτο εξαρτάται από το τι καύσιμο χρησιμοποιείς και ποια η τιμή την ώρα του ταξιδιού σου. Σίγουρα η τιμή είναι φθηνότερη από την Ελλάδα, ειδικά στη Βόρεια Μακεδονία στην οποία σου συνιστώ να φουλάρεις το αυτοκίνητό σου και κατά την αναχώρηση σου και κατά την επιστροφή.
        Για το κόστος των διοδίων η απάντηση είναι σαφής παίρνοντας πάντα υπόψιν μου πως το αυτοκίνητό σου είναι επιβατικό. Σύνορα Ελλάδας-σύνορα Σερβίας το κόστος είναι 5,50 ευρώ. Σύνορα Σερβίας -σύνορα Ουγγαρίας (αυτοκινητόδρομος Ε75) είναι 18,50 ευρώ. Όταν μπεις στην Ουγγαρία πρέπει να προμηθευτείς τη βινιέτα από το σταθμό των διοδίων που και πάλι το κόστος της είναι ανάλογα με το όχημα και τις μέρες παραμονής στη χώρα. Για ένα επιβατικό αυτοκίνητο και για παραμονή έως 10 ημέρες το κόστος της βινιέτας είναι 19,74 ευρώ. Στην Ουγγαρία μπορείς από τα σύνορα να μην πάρεις τον αυτοκινητόδρομο και να έτσι να μην προμηθευτείς τη βινιέτα, αλλά δεν θα σου το συνιστούσα για ένα ταξίδι λίγων ημερών.
        Εάν είστε δύο οδηγοί, βέβαια βγαίνει η διαδρομή χωρίς διανυκτέρευση, αρκεί να είστε σίγουροι πως δεν θα νυστάξετε. Πάντως υπάρχουν μεγάλοι χώροι πάρκινγκ που μπορείτε να κοιμηθείτε έστω και για λίγο.
        Σας εύχομαι καλά και ασφαλή ταξίδια για τη νέα χρονιά 2024.

    3. “Να σημειώσω εδώ για όσους δεν έχουν περάσει ποτέ τα ελληνικά σύνορα πως για να βγείτε έξω από την Ελλάδα ο έλεγχος είναι απλά τυπικός έως και καθόλου.”

      Αχχ Θεέ μου πόσο γέλασα σε αυτό το σημείο!! Μιας και το Κιλκίς είναι μόλις μερικά χιλιόμετρα μακριά απ’ τα σύνορα της Β. Μακεδονίας, πηγαίνουμε ιδιαίτερα συχνά και κάποιες φορές δεν σηκώνονται καν, απλά μας λένε “περάστε”.

    4. Πολύ σωστά Πάνο επισημαίνεις πως οι έλεγχοι στα σύνορα με τη Βόρεια Μακεδονία είναι τυπικοί. Απλά η αστυνομία σου ζητάει ταυτότητα, ασφάλεια αυτοκινήτου και πράσινη κάρτα. Τελωνειακός έλεγχος δεν υπάρχει ή τουλάχιστον εγώ δεν πέτυχα ποτέ μου. Εσείς βέβαια που μπαινοβγαίνετε στα σύνορα των Ευζώνων σας ξέρουν απέξω και ανακωτά! χαχα

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    Διαβάστε Επίσης