ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

    Η πόλη Χέβιζ της Ουγγαρίας και η ιαματική λίμνη Heviz

    Η μικρή πόλη της Ουγγαρίας Χέβιζ είναι μια καθαρή, ήρεμη και περιποιημένη πόλη που βρίσκεται στα ΒΔ της λίμνης Heviz, από όπου πήρε και το όνομά της. Ντόπιοι αλλά και επισκέπτες απ’ όλον τον κόσμο έρχονται εδώ για να βουτήξουν στα ιαματικά νερά της λίμνης και να θεραπευτούν από πολλές ασθένειες. Σήμερα η λουτρόπολη είναι γεμάτη από ιατρικά ιδρύματα, ξενοδοχεία, εξοχικές κατοικίες. Χάρη στο μοναδικό δώρο της φύσης με τις θεραπευτικές ιδιότητες του νερού της λίμνης αλλά και τις επαγγελματικές γνώσεις του ιατρικού προσωπικού, το Χέβιζ αναγνωρίστηκε παγκοσμίως ως ένα από τα πρώτης τάξεως θεραπευτικά μέρη.

    Η πόλη Χέβιζ (Hévíz) της Ουγγαρίας και η λίμνη Hévíz
    Ο κεντρικός πεζόδρομος της πόλης Χέβιζ της Ουγγαρίας. Βλέπετε το σωσίβιο που κουβαλάει στον ώμο της η κυρία της φωτογραφίας; Είναι απαραίτητο για το μπάνιο στην ιαματική λίμνη Hévíz.

    Εκτός όμως από τη θεραπεία που αποζητούν οι επισκέπτες στα θεραπευτικά νερά της λίμνης, η πόλη Χέβιζ έχει και πολλά αξιοθέατα να επιδείξει γι αυτό και είναι ένας τουριστικός προορισμός. Βρίσκεται μόλις 9 χλμ. από τη μεγάλη πόλη Keszthely της λίμνης Balaton που οι Ούγγροι αποκαλούν «η θάλασσά μας» και η οποία σφύζει από ζωή με χιλιάδες παραθεριστές να αποζητούν τη δροσιά του καλοκαιριού στα νερά της.

    Διαμονή

    Αναζητήστε κατάλυμα για τη διαμονή σας στην πόλη Χέβιζ της Ουγγαρίας μέσω του παρακάτω χάρτη:



    Booking.com

    Αξιοθέατα στην πόλη Χέβιζ της Ουγγαρίας

    Φτάσαμε στην πόλη Χέβιζ σε ένα οδικό μας ταξίδι με το αυτοκινούμενο ερχόμενοι από την Αυστρία, μέσω Βιέννης (200 χλμ.). Περάσαμε τα σύνορα Αυστρίας – Ουγγαρίας που τώρα μόνο κατ΄ όνομα είναι σύνορα αφού στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν υπάρχουν πλέον και το μόνο που υπάρχει είναι οι πινακίδες που σου υπενθυμίζουν τα όρια των κρατών. Συντεταγμένες συνόρων Αυστρίας – Ουγγαρίας GPS  47.74084  16.54578

    Διαβάστε για τη διαμονή μας και ξεναγηθείτε στις όμορφες πόλεις της λίμνης στην Αυστρία πριν περάσουμε στην Ουγγαρία : Road trip στην Αυστρία και στη λίμνη Neusiedl

    Η πόλη Χέβιζ (Hévíz) της Ουγγαρίας και η λίμνη Hévíz
    Η λουτρόπολη Χέβιζ και η ομώνυμη λίμνη Hévíz βρίσκονται 195 ​​χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της Ουγγαρίας

    Ο προορισμός μας ήταν η λίμνη Balaton (Μπάλατον) της Ουγγαρίας. Η πρώτη στάση μας ήταν η πόλη Χέβιζ για την οποία είχαμε διαβάσει πως είναι η λουτρόπολη της Ουγγαρίας με χιλιάδες τουρίστες.

    Μια άκρως ενδιαφέρουσα ανάρτηση για το ταξίδι σας: Πως θα κάνετε ένα οδικό ταξίδι Θεσσαλονίκη-Βουδαπέστη

    Ανάκτορο Festetics

    Η πόλη Χέβιζ πλάι στην ομώνυμη λίμνη είναι μια μικρή πόλη που ο πληθυσμός της δεν υπερβαίνει τους 5.000 κατοίκους. Ωστόσο, έχει το δικό της ιστορικό και αρχιτεκτονικό πρόσωπο και ένα από τα μεγαλύτερα και πιο διάσημα παλάτια στην Ουγγαρία, το παλάτι Festetics. Η οικογένεια Festetics έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία και τη διάδοση των λουτρών, όταν στα μέσα του 18ου αιώνα η πηγή και τα περίχωρά της έγιναν μέρος της επικράτειάς τους. Η ευημερία της λουτρόπολης οφείλεται κυρίως στον György Festetics I που ήταν αποφασισμένος να αναπτύξει το θέρετρο σπα και ο οποίος ίδρυσε το θέρετρο των ιαματικών λουτρών της λίμνης το 1795.

    Η πόλη Χέβιζ (Hévíz) της Ουγγαρίας και η λίμνη Hévíz
    Το παλάτι Festetics δεν βομβαρδίστηκε κατά τον Β΄Παγκόσμιο πόλεμο, οπότε κρατάει την αυθεντικότητά του. Οι κήποι σε στυλ βικτωριανής εποχής είναι πολύ νεότεροι. Αξίζει την επίσκεψή σας!

    Το φρούριο Szigliget

    Η περιοχή γύρω από το Χέβιζ είναι ιστορική και υπάρχουν κοντά του τα ερείπια πολλών φρουρίων, όπως το φρούριο Szigliget, στην περιοχή του Badacsony και Keszthely που προτείνω να δείτε όταν κάνετε τον γύρο της λίμνης Balaton. Υπάρχουν επίσης ερείπια ακόμη πιο αρχαίων κατασκευών. Μέσα στην πόλη στη θέση όπου στην αρχαιότητα υπήρχε μια τεράστια ρωμαϊκή βίλα, υπάρχει τώρα ένα πάρκο αρχαίων ερειπίων, το Romain Ruin Garden όπου μπορείτε να κάνετε μια απολαυστική βόλτα και να δείτε το μουσείο που υπάρχει μέσα σε αυτό. Ακόμη και στο έδαφος ενός από τα ξενοδοχεία υπάρχει ένας διατηρητέος τάφος ενός Ρωμαίου στρατιώτη και μέρος μιας χαρακτηριστικής ρωμαϊκής στήλης.

    Η πόλη Χέβιζ της Ουγγαρίας ψηφίστηκε το 2020 από τους ταξιδιώτες στον online διαγωνισμό του European Best Destinations (EBD) και πήρε τη 12η θέση ανάμεσα σε 15 ευρωπαϊκούς προορισμούς. Η Αθήνα στον διαγωνισμό αυτό πήρε τη 2η θέση ως ο καλύτερος ευρωπαϊκός προορισμός για το 2020, η Ρώμη την 11η, ενώ την πρώτη θέση κέρδισε η γραφική πόλη Κολμάρ της Αλσατίας.

    Σίγουρα το ταξίδι στην Αλσατία είναι ένας άλλος προορισμός, όμως διαβάστε τις αναρτήσεις για ένα μελλοντικό σας ταξίδι:

    Κολμάρ, η Μικρή Βενετία της Αλσατίας

    Αλσατία, ο δρόμος του κρασιού (Route de vine d’ Alsace)

    Το κτίριο-μουσείο Fontana Cinema

    Όταν περάσετε από τον πεζόδρομο Rákóczi για να πάτε στη λίμνη σας προτείνω να επισκεφθείτε και το σινεμά της πόλης το Fontana Cinema που στην πρόσοψή του έχει ένας εντυπωσιακό μεγάλο και μοναδικό κεραμικό έργο, την «Πηγή». Στον δεύτερο όροφο, υπάρχουν εκθέσεις που δείχνουν την ιστορία των 200 χρόνων του θέρετρου. Οι αίθουσες φιλοξενούν κατά περιόδους και εκθέσεις πολλών καλλιτεχνών.

    Η πόλη Χέβιζ (Hévíz) της Ουγγαρίας και η λίμνη Hévíz
    Το κτίριο του Fontana Cinema

    Η πόλη είναι γεμάτη με ξενοδοχεία και άλλων ειδών καταλύματα, πάρκα ψυχαγωγίας και αθλητισμού και με πολλά μονοπάτια περιπάτου στο δάσος που θα τα απολαύσετε όταν πλέον θα έχετε περπατήσει σε όλους τους δρόμους της παραθεριστικής αυτής πόλης. Σήμερα η ανάπτυξη της πόλης βασίζεται στον τουρισμό και ειδικά στον τουρισμό υγείας.

    Η πόλη Χέβιζ (Hévíz) της Ουγγαρίας και η λίμνη Hévíz
    Στον κεντρικό δρόμο της πόλης Χέβιζ στη λίμνη Μπάλατον

    Η Καθολική Εκκλησία του Αγίου Πνεύματος – Church of the Holy Spirit Hévíz

    Η Καθολική Εκκλησία του Αγίου Πνεύματος είναι η μεγαλύτερη εκκλησία του Χέβιζ. Χωράει περίπου 1000 άτομα και η κατασκευή της ολοκληρώθηκε μέσα σε 3 χρόνια με την υποστήριξη των κατοίκων της πόλης, κάνοντας εγκαίνια το 1999.

    Η πόλη Χέβιζ (Hévíz) της Ουγγαρίας και η λίμνη Hévíz
    Οι επτά ψηλοί πύργοι είναι το σήμα κατατεθέν της πόλης και συμβολίζουν τα επτά δώρα του Αγίου Πνεύματος. Συντεταγμένες της εκκλησίας : GPS N 46° 47′ 21.85″, E 17° 11′ 06.04″

    Το εσωτερικό της εκκλησίας είναι ένα κράμα μοντέρνας και παραδοσιακής αρχιτεκτονικής. Η εξαιρετική ακουστική του χώρου καθιστά την εκκλησία κατάλληλη αίθουσα συναυλιών. Όλη η οροφή είναι επενδεδυμένη με ξύλο ενώ οι πάγκοι είναι τοποθετημένοι σε ημικύκλιο μπροστά από τον βωμό. Χαρακτηριστικοί είναι και οι δύο όροφοι με τα μπαλκόνια που βλέπουν στο κέντρο του ναού ο ένας με καθίσματα και ο άλλος με το μεγάλο εκκλησιαστικό όργανο.

    Μοντέρνα εκκλησία που μας εντυπωσίασε με τη λιτότητά της. Υπάρχουν τέσσερις καμπάνες στους πύργους ενώ για στατικούς λόγους δεν έχει τοποθετηθεί καμπάνα στον μεσαίο ψηλότερο πύργο. Στον κήπο της εκκλησίας και στη γειτονιά υπάρχουν διάσπαρτα πολλά αγάλματα και ανάγλυφα.

    Η Ευαγγελική εκκλησία του Χέβιζ – Evangelische Gemeinde Hévíz

    Ένα ιδιαίτερο κτίριο με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική είναι και η γερμανόφωνη Ευαγγελική Εκκλησία του Χέβιζ. Είναι μια τουριστική εκκλησία ανοιχτή σε όλους με στόχο να προσφέρει χριστιανική συντροφιά σε γερμανόφωνους που ζουν σε αυτή την περιοχή της Ουγγαρίας ή που μένουν εκεί για μικρότερο ή μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

    Η πόλη Χέβιζ (Hévíz) της Ουγγαρίας και η λίμνη Hévíz
    Εντυπωσιακό το κτίσμα της Γερμανόφωνης Ευαγγελικής εκκλησίας

    Ποια έγγραφα χρειάζεστε για το ταξίδι σας στην Ευρώπη: Η προετοιμασία ενός οδικού ταξιδιού στην Ευρώπη

    Η ιαματική λίμνη Hevíz

    Το μεγαλύτερο όμως αξιοθέατο της πόλης Χέβιζ είναι η λίμνη Heviz που βρίσκεται κοντά στην ομώνυμη πόλη (στον χάρτη βρίσκεται στο δυτικό άκρο της λίμνης Balaton). Είναι μια γεωλογικά ενεργή φυσική θερμική λίμνη, ηφαιστειακής προέλευσης η μεγαλύτερη στην Ευρώπη, αλλά και η δεύτερη σε έκταση στον κόσμο με επιφάνεια 47.500 τ.μ. Περιτριγυρίζεται από περίπου 150 στρέμματα δάσους και έχει χαρακτηριστεί ως προστατευόμενη περιοχή. Το βάθος της λίμνης ποικίλλει. Στις ακτές είναι περίπου 1,30 μ. ενώ το βαθύτερο μέρος στο κέντρο της λίμνης είναι 38 μ.

    Στο κέντρο της λίμνης έχει κατασκευαστεί μια ξύλινη κατασκευή για να διευκολύνει τους λουόμενους να κατεβούν με τα σκαλιά της αποβάθρας στο κέντρο της λίμνης. Οι γιατροί δεν επιτρέπουν στα παιδιά κάτω των 12 ετών να κολυμπήσουν στη λίμνη. Γι αυτό στο πίσω μέρος της περιοχής υπάρχει μια παιδική χαρά και μια παιδική πισίνα με κανονικό νερό όπου μπορούν να παίξουν και να χαρούν το νερό μόνα τους αφού εκεί δεν επιτρέπεται να κολυμπήσουν οι ενήλικες.

    Η πόλη Χέβιζ (Hévíz) της Ουγγαρίας και η λίμνη Hévíz
    Η λίμνη Hevíz είναι η μεγαλύτερη ιαματική λίμνη στον κόσμο όπου οι επισκέπτες μπορούν να κολυμπήσουν.

    Στην επιφάνεια της λίμνης υπάρχουν ροζ και λιλά νούφαρα, από τότε που ήρθε εδώ από την Ινδία το πρώτο νούφαρο το 1898. Σήμερα τα νούφαρα έχουν γίνει σήμερα σύμβολο τη λίμνης και στολίζουν και το εθνόσημο της πόλης. Τα νούφαρα είναι διάσπαρτα στην επιφάνεια των νερών της λίμνης και δημιουργούν ένα ξεχωριστό σκηνικό. Το δάσος που περιβάλλει τη λίμνη είναι κορεσμένο με όζον και σε συνδυασμό με την έντονη εξάτμιση των θεραπευτικών αερίων των νερών δημιουργούν ένα μικροκλίμα που είναι άκρως θεραπευτικό και στον περιβάλλοντα χώρο. Αυτό ευνοεί τη χαλάρωση των επισκεπτών και όσων βρίσκονται και εκτός των νερών της λίμνης.

    Η πόλη Χέβιζ (Hévíz) της Ουγγαρίας και η λίμνη Hévíz
    Αυτή την υπέροχη διακόσμηση της λίμνης με τα όμορφα νούφαρα μπορείτε να την απολαύσετε εάν επισκεφθείτε τη λίμνη το καλοκαίρι έως και το τέλος του φθινοπώρου.

    Λίγα ιστορικά στοιχεία για τη λίμνη Heviz

    Οι θεραπευτικές ιδιότητες της λίμνης ήταν γνωστές εδώ και αιώνες, ήδη από το τέλος της Λίθινης Εποχής. Ανακαλύφθηκαν όμως από τους Ρωμαίους τον 2ο αιώνα. Η ανάπτυξη της πόλης Χέβιζ ως θέρετρο υγείας άρχισε από το 1795 όταν η οικογένεια Festetics ξεκίνησε την επιστημονική έρευνα σχετικά με τη χρήση του νερού για θεραπεία και την κατασκευή του πρώτου ιατρικού νοσοκομείου. Η λίμνη Heviz στην Ουγγαρία είναι ένα μαργαριτάρι μέσα στα καταπράσινα δάση της περιοχής της πόλης Χέβιζ που τα ιαματικά ζεστά νερά της καθιστούν την ομώνυμη πόλη ως την απόλυτη λουτρόπολη για όλο τον χρόνο. Εξ άλλου το όνομα “hévíz” μεταφράζεται στα Ουγγρικά ως “τρέχουσα ζεστή άνοιξη”.

    Η πόλη Χέβιζ (Hévíz) της Ουγγαρίας και η λίμνη Hévíz. Βουδαπέστη
    Μόνο η Βουδαπέστη η πρωτεύουσα της Ουγγαρίας στα ιαματικά της λουτρά προσελκύει περισσότερους επισκέπτες από το ιαματικό θέρετρο της λίμνης Hévíz. Στη φωτογραφία η είσοδος για τα λουτρά Gellert της Βουδαπέστης με την ουρά των ανθρώπων που σχηματίζεται καθημερινά για ένα μπάνιο σε αυτά

    Προτείνουμε να κλείστε ιαματικά λουτρά στο Széchenyi Bath στην Βουδαπέστη, το μεγαλύτερο συγκρότημα ιαματικών λουτρών στην Ευρώπη!

    Τα μυστικά της θεραπευτικής λίμνης Hévíz

    Τα μυστικά της δημοτικότητάς της λίμνης είναι οι θεραπευτικές ιδιότητες των ιαματικών νερών της καθώς η μοναδική θεραπευτική λάσπη του πυθμένα της. Τα νερά της λίμνης τροφοδοτούνται από δέκα ιαματικές πηγές που βρίσκονται σε υπόγεια σπηλιά σε βάθος 38 μέτρων.

    Η πόλη Χέβιζ (Hévíz) της Ουγγαρίας και η λίμνη Hévíz
    Ζεστά νερά με διαφορετικές θερμοκρασίες διαχέονται από ρωγμές κάτω από την επιφάνεια του νερού τα οποία αναμειγνύονται με το κρύο νερό της λίμνης παράγοντας μια σταθερή θερμοκρασία που διατηρείται όλον τον χρόνο.

    Η θερμοκρασία των νερών της λίμνης επηρεάζεται από τη ένωση ζεστών νερών (2 πηγές με 40 ˚C) και κρύων νερών (8 πηγές με 17 ˚C). Η ροή του νερού στη λίμνη Hévíz είναι πολύ ισχυρή και κυκλοφορεί συνεχώς λόγω της διαφοράς θερμοκρασίας. Γι αυτό το νερό ανανεώνεται πλήρως μέσα σε 3,5 ημέρες.

    Το νερό ξεκινά από την πηγή μιας σπηλιάς και έχει  θερμοκρασία 40 °C η οποία δεν έχει αλλάξει εδώ και χρόνια ακόμη και τις πιο κρύες μέρες του χειμώνα δεν πέφτει κάτω από τους 24 °C. Αυτή η διαδικασία βοηθά στο να διατηρηθεί ο κορεσμός των υδάτων με φαρμακευτικές ουσίες αλλά και να μην πέσει η θερμοκρασία του νερού πολύ χαμηλά ώστε να κάνει το μπάνιο στη λίμνη να είναι εφικτό όλο τον χρόνο.

    Το κολύμπι στη λίμνη Hévíz δεν είναι ψυχαγωγία, αλλά μια διαδικασία ευεξίας!

    Οι θεραπευτικές ιδιότητες των νερών της λίμνης Hévíz

    Τα νερά της λίμνης είναι πλούσια σε ανθρακικό οξύ, θείο, ασβέστιο και μαγνήσιο με πολλές φαρμακευτικές ιδιότητες που καθιστούν την περιοχή δημοφιλή τουριστικό προορισμό. Η θεραπευτική ιδιότητα της λίμνης έγκειται στο ότι είναι γεμάτη από το μοναδικό ραδόνιο αλλά και στη λάσπη πολλών μέτρων που υπάρχει στον πυθμένα της. Παράγει ένα “αντιβιοτικό” που εμποδίζει την ανάπτυξη των παθογόνων βακτηρίων. Έτσι το νερό στη λίμνη είναι και πόσιμο. Αλλά τα κύρια χαρακτηριστικά του είναι οι ορμονικές ουσίες, τα οιστρογόνα καθώς και μια ποικιλία μεταλλικών αλάτων που συμβάλλουν στη θεραπεία των μυοσκελετικών παθήσεων.  

    Η πόλη Χέβιζ (Hévíz) της Ουγγαρίας και η λίμνη Hévíz
    Η λίμνη Hévíz είναι γνωστή για τις φαρμακευτικές της ιδιότητες ήδη από τα μέσα του 17ου αιώνα και σήμερα είναι το πιο διάσημο θέρετρο σπα της Ουγγαρίας

    Το μπάνιο στα ιαματικά νερά της λίμνης, οι δραστηριότητες  στα λουτρά με λάσπη καθώς το θεραπευτικό μασάζ προσφέρουν θεραπεία και χαλάρωση σε όσους θέλουν να ηρεμήσουν τα νεύρα τους αλλά και σε όσους πάσχουν από ρευματικές παθήσεις και κινητικές διαταραχές.

    Χαρακτηριστικά  της μοναδικής λίμνης Hévíz

    Οι ασθένειες που μπορούν να θεραπευτούν είναι όσες αφορούν:

    • Το μυοσκελετικό σύστημα όπως αρθρίτιδα, αρθροπάθεια, οστεοπόρωση, οστεοχόνδροση, ουρική αρθρίτιδα.
    • Ορμονικές διαταραχές όπως υπογονιμότητα, παχυσαρκία, διαβήτης, βλάβες του θυρεοειδούς.

    Δερματικές ασθένειες

    Χρόνιες γαστρεντερικές παθήσεις

    και πολλές άλλες που μπορεί να σας υποδείξει ο γιατρός.

    Υπάρχουν και κάποιες ασθένειες που είναι απαγορευτικές για τα συστατικά που περιέχουν τα νερά της λίμνης γι αυτό πρέπει ο επισκέπτης να συμβουλεύεται πρώτα τον γιατρό. Οι θεράποντες γιατροί συνιστούν στους ασθενείς να μην κολυμπούν παρά να μένουν στο νερό σε όρθια θέση και αν δεν μπορούν μόνοι τους υπάρχουν ειδικές μπάρες για να τους διευκολύνουν σε αυτό ώστε να μην χρειάζεται να πατούν στο νερό ή να κολυμπούν ασταμάτητα. Πολλοί κολυμβητές παραμένουν όρθιοι με τη βοήθεια σωσιβίων.

    Η λίμνη Heviz με τα θεραπευτικά νερά της είναι ο απόλυτος ιατρικός τουρισμός για πάνω από δύο αιώνες.

    Η πόλη Χέβιζ (Hévíz) της Ουγγαρίας και η λίμνη Hévíz
    Τα ιαματικά νερά της λίμνης έχουν θεραπευτικές ιδιότητες

    Η λίμνη Hévíz είναι η μεγαλύτερη μοναδική θερμική λίμνη στον κόσμο, θεραπεύοντας πολλούς επισκέπτες με ασθένειες κάθε χρόνο. Η δεύτερη παρόμοια λίμνη, αλλά μικρότερη, βρίσκεται στη Νέα Ζηλανδία που το νερό της είναι τόσο ζεστό που αποκλείεται οι ασθενείς να μπουν απευθείας στο νερό.

    Είσοδος στη λίμνη Hévíz

    Η κύρια είσοδος του συγκροτήματος βρίσκεται απέναντι από το κτίριο του Ρευματολογικού Ιατρείου St. András. Για την είσοδο στη λίμνη ένας παραθεριστής πρέπει να αγοράσει μια συνδρομή η οποία δίνεται σε μορφή βραχιολιού και να το φορέσει στο μπράτσο του. Κάθε μέρα από το βραχιόλι αφαιρείται ηλεκτρονικά ο χρόνος που κολύμπησε στα νερά. Ένα εισιτήριο για 3 ώρες με ισχύ για 3 ημέρες, κοστίζει 2600 φιορίνια. Μια συνδρομή για 10 ώρες κοστίζει 7500 φιορίνια (ισοτιμία φιορίνι με ευρώ είναι: 1ευρώ =394.60 φιορίνια).

    Η πόλη Χέβιζ (Hévíz) της Ουγγαρίας και η λίμνη Hévíz
    Η θερμοκρασία του νερού της λίμνης, δεν πέφτει κάτω από τους 24 ° C το χειμώνα και φτάνει τους 35-38 ° C το καλοκαίρι.

    Ο χρόνος παραμονής στη λίμνη, όπως συνιστούν οι γιατροί, είναι 1 ώρα την ημέρα. Μπορείτε να χωρίσετε τον χρόνο σας και να μείνετε στο νερό στην αρχή μισή ώρα και να κάνετε ένα 15λεπτο διάλειμμα. Ίσως τότε να θελήσετε να πιείτε ένα ποτήρι μεταλλικό νερό, τσάι ή χυμό και να ξαπλώσετε στις ξαπλώστρες ή να κάνετε ηλιοθεραπεία στο γρασίδι δίπλα στη λίμνη. Το πρόγραμμα του συγκροτήματος δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες με ένα εισιτήριο να κολυμπήσουν τόσο στους εσωτερικούς όσο και στους εξωτερικούς χώρους.

    Πάρκινγκ

    Το πάρκινγκ στη λίμνη Χέβιζ έχει συντεταγμένες: GPS  46.78592   17.19404. Η τιμή στο πάρκινγκ είναι 200 φιορίνια, περίπου 2 ευρώ την ώρα. Τον χειμώνα όμως ο χώρος στάθμευσης είναι δωρεάν.

    Υπάρχουν και πολλά πάρκινγκ στην πόλη που μπορείτε να αφήσετε το αυτοκίνητό σας αλλά ο καλύτερος, ο πιο μεγάλος και καλοσυντηρημένος χώρος πάρκινγκ είναι αυτός με τις ακόλουθες συντεταγμένες: GPS  46.79123    17.19143  Είναι ιδανικός και για αυτοκινούμενα. Εκεί βρίσκεται και η αφετηρία με το τρενάκι που μπορείτε να ανεβείτε και να κάνετε μια απολαυστική βόλτα στην πόλη για να τη γνωρίσετε όλη.

    Η πόλη Χέβιζ (Hévíz) της Ουγγαρίας και η λίμνη Hévíz
    Με το τρενάκι θα κάνετε μια ξεκούραστη βόλτα σε όλα τα αξιοθέατα της πόλης

    Μπορεί να σας ενδιαφέρει και αυτή η ανάρτηση: Διαμονή με αυτοκινούμενο στην Ευρώπη. Camper Stop ή Park and Ride (P+R)

    Χάρτης

    Εκδρομές από και προς την πόλη Χέβιζ

    Οι εκδρομές αυτές μπορούν να γίνουν με το αυτοκίνητό σας ή τα δημόσια μέσα συγκοινωνίας για φθηνότερο κόστος. Το μόνο πρόβλημα στη δεύτερη περίπτωση είναι πως πρέπει να πάτε από το Heviz στην κοντινότερη πόλη Kesxthely που απέχει μόνο 9 χλμ. με το λεωφορείο της γραμμής και κατόπιν να ανεβείτε στο μέσον που έχετε επιλέξει να πάτε την εκδρομή (τρένο ή λεωφορείο).

    Λίμνη Balaton

    Η πρώτη εκδρομή που θα κάνετε έχοντας ως ορμητήριο την πόλη φυσικά θα είναι ο γύρος της λίμνης Balaton. Σε όλη τη λίμνη θα ανακαλύψετε όμορφες πόλεις όπως το Keszthely, το Tihany (national park Tihani) και πολλές άλλες με αμμουδερές παραλίες γεμάτες κόσμο που μπορείτε να κολυμπήσετε και εσείς. Στην επιστροφή σας θα έχετε να λέτε πως και “η Ουγγαρία έχει θάλασσα!”.

    Διαβάστε τη συνέχεια του ταξιδιού μας στην Ουγγαρία : Η λίμνη Μπάλατον στην Ουγγαρία σε ένα οδικό ταξίδι

    Η πόλη Χέβιζ (Hévíz) της Ουγγαρίας και η λίμνη Hévíz
    Εμείς πάντως με το 50ράκι μας πήγαμε έως και την πόλη Keszthely. Η φωτογραφία είναι έξω από την καθολική εκκλησία του Χέβιζ. Πίσω μου ένα από τα πολλά αγάλματα που υπάρχουν στη γύρω περιοχή.

    Στο Tihani μπορείτε να κάνετε μια πρωτότυπη ξενάγηση στη λίμνη Balaton με SUP (σανίδα ισορροπίας) Κλείστε θέση από εδώ. Εννοείται πως σας παρέχεται όλος ο εξοπλισμός για την συγκεκριμένη δραστηριότητα.

    Γκρατζ, Αυστρία

    Από την πόλη Χέβιζ οργανώνονται όμως και πολλές ομαδικές και ατομικές εκδρομές. Μια πρόταση είναι να επισκεφθείτε το υπέροχο Γκρατς την πρωτεύουσα της Στυρίας στην Αυστρίας ( 175 χλμ.).

    Η πόλη Χέβιζ (Hévíz) της Ουγγαρίας και η λίμνη Hévíz. Γκρατς
    Το Graz της Αυστρίας είναι σίγουρο πως θα σας καταγοητεύσει!

    Βουδαπέστη, Ουγγαρία

    Φυσικά μια εκδρομή για περιήγηση στα αξιοθέατα της Βουδαπέστης είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να απολαύσει ο επισκέπτης. Η απόσταση είναι περίπου 200 χλμ. και το ταξίδι σας θα διαρκέσει μόνο 2.5 ώρες.

    Διαβάστε το δικό μας ταξίδι : Ταξίδι στη Βουδαπέστη μέσα από τις σελίδες του ημερολογίου μου

    Η πόλη Χέβιζ (Hévíz) της Ουγγαρίας και η λίμνη Hévíz. Βουδαπέστη
    Ο Πύργος των ψαράδων στη Βουδαπέστη

    Herend, Ουγγαρία

    Εάν θέλετε να κάνετε ένα κοντινό ταξίδι η πόλη Herend (75 χλμ.) είναι μια πολύ καλή επιλογή. Στο εργοστάσιο πορσελάνης που υπάρχει εκεί θα μπορέσετε να αγοράσετε τα δικά σας αναμνηστικά δωράκια.

    Κλείστε μία ημερήσια εκδρομή από την Βουδαπέστη προς την πόλη Herend και το εργοστάσιο πορσελάνης. Επισκεφθείτε το αβαείο στη χερσόνησο Tihany και περπατήστε στον παραλιακό δρόμο στο Balatonfüred.

    Βιέννη, Αυστρία

    Μπορείτε να επισκεφθείτε από το Χέβιζ και τη Βιέννη  (200 χλμ.).

    Διαβάστε τις παρακάτω αναρτήσεις για να γνωρίσετε τη Βιέννη και τα αξιοθέατά της:

    Βιέννη. Ένας πλήρης οδηγός ξενάγησης της πόλης

    Ταξίδι στη Βιέννη. Αξιοθέατα του ιστορικού κέντρου

    Τα ανάκτορα Σενμπρούν στη Βιέννη (Schloss Schönbrunn)

    Το Ανάκτορο-Μουσείο Μπελβεντέρε και το “Φιλί” του Κλιμτ

    Πράτερ (Prater), το διάσημο λούνα παρκ της Βιέννης

    Η πόλη Χέβιζ (Hévíz) της Ουγγαρίας και η λίμνη Hévíz. Βιέννη
    Βιέννη, το Δημαρχείο

    Μπρατισλάβα, Σλοβακία

    Μέσα στο τρίγωνο των πρωτευουσών της Κεντρικής Ευρώπης βέβαια θα συμπεριλάβετε και την Μπρατισλάβα, την πρωτεύουσα της Σλοβακίας. Απόσταση από το Χέβιζ 215 χλμ.

    Διαβάστε στην ανάρτηση για τα αξιοθέατα της πόλης : Μπρατισλάβα, η όμορφη πρωτεύουσα της Σλοβακίας

    Η πόλη Χέβιζ (Hévíz) της Ουγγαρίας και η λίμνη Hévíz. Μπρατισλάβα
    Η Μπρατισλάβα, το κάστρο και ο Δούναβης

    Κάστρο στο Veszprem, Ουγγαρία

    Μια πολύ ακόμα ενδιαφέρουσα πρόταση σε κοντινή απόσταση είναι και η εκδρομή στην πόλη Veszprém (80 χλμ.) για να θαυμάσετε το κάστρο της που κυριαρχεί επάνω στην πόλη. Το συγκεκριμένο κάστρο κατασκευάστηκε όπως και το κάστρο του Esztergom και είναι από τα παλιότερα πέτρινα κάστρα στην Ουγγαρία.

    Όταν ταξιδέψετε στη Βουδαπέστη προγραμματίστε και μια ημερήσια εκδρομή είτε με το πλοίο, είτε με λεωφορείο στα χωριά του Δούναβη : Τα Παραδουνάβια Χωριά της Ουγγαρίας

    Η πόλη Χέβιζ (Hévíz) στην Ουγγαρία και η λίμνη Hévíz. Εστεργκομ
    Στη φωτογραφία το κάστρο του Esztergom. Διακρίνεται επάνω αριστερά και ο τρούλος του ναού του Αγίου Στεφάνου, της μεγαλύτερης εκκλησίας της Ουγγαρίας

    Τις μέρες που μείναμε στην πόλη Χέβιζ της Ουγγαρίας, μπορεί να μην κολυμπήσαμε στα νερά της ιαματικής λίμνη της, όμως απολαύσαμε την πόλη και την ησυχία της παρά τους πολλούς τουρίστες που είχε. Η σιωπή που αποπνέει ο χώρος, η ομορφιά των δασικών τοπίων της Ουγγαρίας, ο αέρας που αναπνέαμε, χωρίς σκόνη και αλλεργιογόνα, μας χάρισαν την ηρεμία και μια ανεκτίμητη ξεκούραση που είχαμε ανάγκη μετά από τη φασαρία των μεγαλουπόλεων που είχαμε βιώσει τις προηγούμενες μέρες του ταξιδιού μας.

    Την πόλη Χεβίζ και την ιαματική λίμνη της σας την προτείνω ανεπιφύλακτα ως τον επόμενο ταξιδιωτικό προορισμό σας.

    Να έχετε πάντα καλά και ασφαλή ταξίδια.

    μαμά Μαρία

    Αν σας άρεσε το άρθρο… pin it!

    Η πόλη Χέβιζ της Ουγγαρίας και η ιαματική λίμνη Heviz 22

    Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.

    mama Maria
    mama Maria
    Γεια σας! Είμαι η Μαρία, μητέρα της Κατερίνας και της Κάλης Εδώ και και χρόνια ταξιδεύουμε με το σύζυγό μου σε όλη την Ευρώπη και την Ελλάδα με το αυτοκινούμενό μας. Έχουμε επισκεφθεί μεγάλες και μικρές πόλεις, χωριά απόμερα και χωριά διάσημα, έχουμε γνωρίσει αξιοθέατα και μνημεία που δεν θα μπορούσαμε να τα γνωρίσουμε με διαφορετικό τρόπο. Τις ταξιδιωτικές αυτές εμπειρίες, πλαισιωμένες με δικές μας φωτογραφίες, ιστορικά στοιχεία και εξτρά πληροφορίες τις γράφω με το όνομα μαμά Μαρία και θα τις βρείτε στην κατηγορία ΤΑΞΙΔΙΑ του blog anthomeli

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    Διαβάστε Επίσης