Διεθνές Φεστιβάλ σκύλων στο Ίνσμπρουκ

mama Maria

Με τη σημερινή ανάρτηση της μαμά Μαρίας θα απολαύσετε μία άλλου είδους ταξιδιωτική εμπειρία που έχει σχέση με το Διεθνές Φεστιβάλ σκύλων (International Dog Festival) που παρακολούθησαν το 2013 στο Ίνσμπρουκ (Innsbruck) της Αυστρίας. Το φεστιβάλ αυτό δεν είναι καλλιστεία σκύλων αλλά έχει σχέση με την μορφολογία της κάθε ράτσας σκύλων. 

Kathy & Callie


Hall_in)Tyrol_7

Δίπλα στον ποταμό  Inn και 11,5 χιλιόμετρα από την πόλη του Ίνσμπρουκ (Innsbruck) της Αυστρίας στην περιοχή του Τυρόλο, βρίσκεται η μικρή όμορφη πόλη Χαλ (Hall in Tyrol) μέσα σε μια κοιλάδα στους πρόποδες μεγάλης οροσειράς των Άλπεων.

Hall_in_Tyrol_6
Hall_in_Tyrol_1

Ήταν ήδη από τον 13ο αιώνα πολύ πλούσια πόλη, γιατί οι ηγεμόνες της εκμεταλλεύονταν το αλάτι και το ασήμι της περιοχής. Η παλιά πόλη μαρτυρεί το μεγαλείο του παρελθόντος της και ευτυχώς το μικρό της ιστορικό κέντρο είναι το μόνο στην Δυτική Αυστρία που έμεινε ανέπαφο, παρ΄ όλους  τους βομβαρδισμούς που υπέστη η πόλη  κατά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο.

Κάντε like στη σελίδα του Ανθομέλι στο Facebook, follow στο προφίλ μας στο Instagram και ακολουθήστε μας στο Pinterest.

Είναι ένα πολύ όμορφο μέρος και η μεγάλη εκκλησία του 14ου αιώνα του Sankt Nikolaus γοτθικού ρυθμού δεσπόζει στην πόλη με το καμπαναριό της να υψώνεται και να διακρίνεται από μακριά. Σύμβολο της πόλης είναι ο πύργος Burg Hasegg όπου είχαν την έδρα τους  οι ηγεμόνες του Τυρόλο και σήμερα λειτουργεί ως Μουσείο. Τα δρομάκια στενά και γραφικά με τα ψηλά σπίτια τους, σε εγκλωβίζουν μέσα στην ομορφιά  τους και στο παρελθόν τους και σε καλούν για μια μαγευτική βόλτα μέσα σε αυτά.

Hall_in_Tyrol_2
Αριστερά φαίνεται η εκκλησία του Αγ. Νικολάου και κάτω δεξιά το Κάστρo.

Σε αυτή την όμορφη μικρή πόλη της Αυστρίας βρεθήκαμε ένα καλοκαίρι, στο μέσον των διακοπών μας, με σκοπό να επισκεφθούμε το Μουσείο Σβαρόφσκι που βρίσκεται στην κοντινή πόλη WattensΓια το Μουσείο Swarovski  μπορείτε να διαβάσετε και να ενημερωθείτε διαβάζοντας την παλαιότερη ανάρτησή μου Στον κρυστάλλινο κόσμο του μουσείου Swarovski.

Μετά την επίσκεψή μας στο Μουσείο που μας άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις, αφού είναι ένα Μουσείο ξενάγησης στον κρυστάλλινο κόσμο Swarovski με έναν ιδιαίτερο καλλιτεχνικό και σουρεαλιστικό τρόπο, είχαμε σκοπό να συνεχίσουμε για τους επόμενους ταξιδιωτικούς μας προορισμούς. Κάτι όμως μας έκανε να αλλάξουμε ρότα και να διαμορφώσουμε το πρόγραμμά μας. Ποιό ήταν αυτό το ιδιαίτερο γεγονός που μας έκανε να πάρουμε αυτή την απόφαση;

Ήταν απογευματάκι και απολαμβάναμε το καφεδάκι μας κάτω από τον ίσκιο των ψηλών δένδρων του κάμπινγκ, όπου είχαμε σταθμεύσει, όταν δίπλα μας, στην κενή θέση, ήρθε και παρκάρισε και ένα άλλο αυτοκινούμενο από την Ιταλία. Οι ιδιοκτήτες με τα παιδιά τους κατέβηκαν, χαιρετηθήκαμε και σε λίγο άνοιξαν την αποθήκη τους, που είχαμε διακρίνει πως είχε και ένα ακόμη πορτάκι αερισμού και βγήκε από μέσα ένα θεόρατο μαλλιαρό σκυλί με μια μαντήλα στο κεφάλι. Ήταν μια… κυρία, ήταν μια… Λαίδη!

Hall_in_Tyrol_4

Τι εντύπωση που μας έκανε! Μείναμε με ανοικτό το στόμα! Ήταν τόσο εντυπωσιακό το σκυλί αυτό που δεν υπήρχε περίπτωση να μείνουμε στις καρέκλες μας και να μην πάμε κοντά του. Θαμπωθήκαμε! Αυτή είναι η μόνη λέξη που μπορώ να χρησιμοποιήσω. Τι καμαρωτή ομορφιά ήταν αυτή, τι τρίχωμα, τι ηρεμία! Στην ερώτησή μας γιατί φοράει το μαντήλι στο κεφάλι, μας απάντησαν πως ήταν απαραίτητο για να μη λερώσει το τρίχωμά της, όταν θα έτρωγε! Ήταν πρώτη φορά που βλέπαμε σκυλί αυτής της ράτσας και ήταν δικαιολογημένη η έκπληξή μας. Μας άφησε να την χαϊδέψουμε, να βάλουμε το χέρι μας  στο κεφάλι της και να την πάμε και μια μικρή βόλτα. Από αυτούς τους ανθρώπους, που είχαν ταξιδέψει από την Ιταλία για τον σκοπό αυτό, μάθαμε πως στο Ίνσμπρουκ  θα διεξάγονταν το International dog festival. Στο φεστιβάλ αυτό θα λάμβανε μέρος και η Λαίδη η οποία υπομονετική και ήρεμη, δεχόταν την περιποίηση από τα αφεντικά της, σαν να γνώριζε πως έπρεπε να είναι όμορφη, γιατί  την επόμενη μέρα θα διαγωνίζονταν με άλλα σκυλιά της ίδιας ράτσας με αυτήν. Την ίδια στιγμή αποφασίσαμε πως δεν έπρεπε να χάσουμε και εμείς την ευκαιρία να βρεθούμε εκεί και να απολαύσουμε αυτό το ιδιαίτερο για εμάς γεγονός.

diethnes_festival_skilwn

Η σκέψη μου πήγε και στο δικό μας σκυλί, στον Όσκαρ, που τώρα βέβαια δεν υπάρχει. Έζησε 15 χρόνια, και ήταν για εμάς και τα παιδιά μας ο καλύτερος φίλος μας, ο φύλακάς μας, ήταν μέλος της οικογένειάς μας. Έζησε καλές και άσχημες στιγμές μαζί μας, έζησε γάμους και γεννήσεις, ήξερε όλα τα μυστικά μας, γιατί τα σκυλιά είναι οι καλύτεροι ακροατές. Χαιρόταν όταν μας έβλεπε να ερχόμαστε στο σπίτι. Φοβόταν με τις βροντές, μάλωνε και διεκδικούσε τον χώρο του με τα άλλα σκυλιά της γειτονιάς, γάβγιζε κάθε ένα που ήθελε να μπει στην αυλή μας. Πείσμωνε και δεν ήθελε να φύγει από μπροστά τους όταν έβγαιναν νύφες οι κόρες μας από το σπίτι μας σαν να καταλάβαινε πως κάτι τις παίρνει μακριά του και έκανε στην άκρη μόνο όταν τον χάιδεψαν. Μας συντρόφευε στις εκδρομές μας, μας αγάπησε και τον αγαπήσαμε τρελά όλοι μας. Η λύπη μας ήταν πολύ μεγάλη, όταν πια γεράκος έφυγε από κοντά μας και αυτό το κενό που μας δημιουργήθηκε είναι και ο λόγος που από τότε δεν ξαναπήραμε σκυλί.

oscar_ourdogskilia_10

Την επόμενη μέρα και αρκετά νωρίς ξεκινήσαμε για την πόλη του Ίνσμπρουκ, ώστε να έχουμε χρόνο να αναζητήσουμε τον εκθεσιακό χώρο, αλλά ευτυχώς χωρίς κόπο και εύκολα τον εντοπίσαμε και παρκάραμε. Το πάρκινγκ του κτηρίου, αλλά και οι γύρω δρόμοι γεμάτοι με αυτοκίνητα και από κάθε κατεύθυνση βλέπαμε κυρίους και κυρίες με τα σκυλιά τους να κατευθύνονται προς το εσωτερικό του κτηρίου όπου ήταν και η εκδήλωση.

skilia_3
skilia_6
skilia_2
skilia_4
skiliia
skilia_13

Ο χώρος άνετος, μεγάλος και γεμάτος με πολλών ειδών σκυλιά. Τα σκυλιά δίπλα στους ιδιοκτήτες τους κάθονταν με καμάρι προς θέαση όλων των επισκεπτών. Στον χώρο ακουγόντουσαν φωνές ανθρώπων, ανακοινώσεις από τα μεγάφωνα, τραγούδια, αλλά ούτε ένα γάβγισμα σκύλου.  Όλα τα σκυλιά μικρά και μεγάλα περίμεναν με υπομονή τη σειρά τους να διαγωνιστούν και να περάσουν από την κριτική επιτροπή μαζί με τους ιδιοκτήτες τους και να κάνουν τον απαραίτητο γύρο στον στίβο.

skilia_9
skilia_16


Εμείς δεν ξέραμε ποιό σκυλί να χαζέψουμε και ποιό να πρωτοθαυμάσουμε. Όλα ήταν περιποιημένα, καθαρά, χτενισμένα, φροντισμένα  και πάνω από όλα ήρεμα. Πολλά σκυλιά ήταν κλεισμένα στα κλουβιά τους για να έχουν την ηρεμία τους, αλλά και για να διατηρηθούν καθαρά μέχρι την παρουσίασή τους. Κάποια άλλα δέχονταν την τελευταία φροντίδα από ειδικούς κουρείς για να έχουν τον τελικό φινίρισμα στο τρίχωμά τους. Γιατί, όπως διαπίστωσα τελικά, όλα παίζουν ρόλο σε αυτόν τον δικό τους διαγωνισμό για την πορεία προς το έπαθλο της νίκης.

skilia_7
skilia_17
skilia_1
skilia_11
skilia_14

Διεθνές Φεστιβάλ Σκύλων-International dog festival 

Εδώ θα πρέπει να δώσω κάποιες πληροφορίες σχετικές με αυτού του είδους τις εκδηλώσεις, οι οποίες δεν είναι όπως νομίζουν πολλοί καλλιστεία σκύλων, αλλά είναι μια εκδήλωση που γίνεται ως επιβράβευση των καλύτερων σκύλων από άποψη μορφολογίας.

skili_kolei

Σκοπός της έκθεσης μορφολογίας σκύλων είναι να διαγωνιστούν τα πιο κατάλληλα ζώα από κάθε ράτσα, ώστε να επιλεχθούν για αναπαραγωγή και από αυτήν να προκύψουν υγιή και βελτιωμένα καθαρόαιμα είδη.

Καταρχήν το σκυλί που θα λάβει μέρος πρέπει να είναι καθαρόαιμο και με πιστοποιητικό, να έχει καθαρά εξωτερικά χαρακτηριστικά, σωστή σωματική αναλογία, καλή φυσική κατάσταση, ποιότητα τριχώματος, κίνηση, αλλά και έναν ήρεμο χαρακτήρα.

Εάν από αυτά τα στοιχεία, που έχει το πρότυπο σκυλί της κάθε ράτσας, τα έχει και το διαγωνιζόμενο, ίσως μπορεί να είναι και ο νικητής. Ή καλύτερα να πω πως τα περισσότερα από αυτά τα στοιχεία, γιατί τέλειος σκύλος δεν υπάρχει.

Επομένως, στον διαγωνισμό αυτό δεν υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ σκύλων για το ποιος είναι ο πιο όμορφος και ο πιο καλύτερος, αλλά υπάρχει μόνο σύγκριση του κάθε σκύλου με το πρότυπο της φυλής που ανήκει.

skilia_8

Διεθνές Φεστιβάλ Σκύλων έγινε και στην πόλη της Θεσσαλονίκης 2-5 Φεβρουαρίου 2017


festival_skilon_4
festival_skilon_3
Γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής ομάδας "Ταξιδεύοντας με το Ανθομέλι" στο Facebook και ακολουθήστε μας στο "greek_travel_family" στο Instagram.

Εκείνη την ημέρα που βρεθήκαμε στην έκθεση έτυχε να διαγωνίζονται κάποιες συγκεκριμένες ράτσες σκύλων. Οι ιδιοκτήτες των σκύλων, τα έπαιρναν με το λουρί τους και τα οδηγούσαν στον στίβο. Ήταν υποχρεωμένοι να κάνουν κάποιους γύρους μέσα σε αυτόν τρέχοντας ελαφρά και μετά να βάλουν το σκυλί τους να σταθεί σε μια συγκεκριμένη στάση, ώστε ο κριτής να αναγνωρίσει σε αυτήν κάποια χαρακτηριστικά του σώματος, σχετικά με τη μορφολογία του ζώου.

festival_skilon_2
fextival_skilon_3

Συγχρόνως τη στιγμή εκείνη δίνονταν η ευκαιρία στους κριτές  να αξιολογήσουν  την κίνηση και το περίγραμμα των διαγωνιζόμενων σκύλων που είναι μια σημαντική παράμετρος για την αξιολόγησή τους σύμφωνα με το πρότυπο της ράτσας τους. Αφού περάσουν όλα τα διαγωνιζόμενα σκυλιά από τα στάδια της αξιολόγησης από τους ειδικούς κριτές, οδηγούνται προς την βράβευσή τους, ανεβαίνοντας στο σκαλί του νικητή από το 1 έως το 5. 

Στο μυαλό μου στην αρχή, όλους αυτούς που διοργανώνουν και συμμετέχουν σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις, τους είχα χαρακτηρίσει ως υπερβολικούς, αλλά εν τέλει είχα κάνει λάθος. Γιατί όλοι αυτοί είναι παθιασμένοι από την αγάπη προς τους πιστούς φίλους τους, τα σκυλιά τους και αυτή την αγάπη τους προς αυτά, τον κόπο τους για την εκπαίδευσή τους και το χόμπι τους, θέλουν να τα επιδείξουν και στην τελική να επιβραβεύσουν τα  ζώα για την αφοσίωσή τους. Ο διαγωνισμός συνεχίστηκε έως αργά το απόγευμα και οι νικητές, τετράποδα και ιδιοκτήτες, έπαιρναν το βραβείο τους από τα χέρια των κριτών αφού πρώτα ανέβαιναν στο βάθρο του νικητή.

festivali_skilion
Αυτή η μικρούλα πόσο υπερήφανη αισθάνθηκε όταν νίκησε και πήρε το πρώτο βραβείο  ο μικρός της σκύλος, αλλά και πόσο δικαιωμένη όταν είδε πως όλοι οι κόποι της εκμάθησης από την ίδια προς τον σκύλο της ανταμείφθηκαν!

Για εμάς ήταν τόσο αναπάντεχη και όμορφη η μέρα που περάσαμε σε αυτή την εκδήλωση, την αφιερωμένη στους φίλους μας τα σκυλιά, που εγώ πολλές φορές την ξαναφέρνω στη μνήμη μου και την αναπολώ, και γι αυτό θέλησα έστω μετά από χρόνια να την μοιραστώ μαζί σας. Εσείς είχατε ποτέ δικό σας σκύλο; Έχετε λάβει μέρος ή ήσασταν θεατές σε ένα international dog festival; 

μαμά Μαρία