ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

    Ιδέες για παιδιά και γονείς. Υποδεχόμαστε τη νέα σχολική χρονιά!

    Καλημέρα Ανθομελάκια μας! Καλή εβδομάδα! Πώς πήγαν οι πρώτες μέρες στο σχολείο για τα ανθομελοπαιδάκια, τους ανθομελογονείς και τους ανθομελοεκπαιδευτικούς; Ελπίζουμε όλα καλά! Εμείς ακόμα είμαστε σε στάδιο προσαρμογής. Η Κάλη αρχίζει σήμερα τα μαθήματα, εγώ επίσης δουλειά και τα παιδιά μαθήματα… οπότε οι μέρες μας πια γέμισαν με πολλές πολλές υποχρεώσεις! Θα σας πω όμως εν τάχει τα δικά μου και παρακάτω σας έχω πολλά και διάφορα και κυρίως να σας δώσω ιδέες για κατασκευές με τα παιδιά, δωρεάν εκτυπώσιμα για τους μαθητές και πολλά άλλα!

    Την Τρίτη συμμαζέψαμε τα δωμάτια ώστε να είναι καθαρά και τακτοποιημένα. Το καλοκαίρι με τις διακοπές δεν είχαμε ασχοληθεί καθόλου με συμμαζέματα δωματίων… αλλά τώρα όλα μπήκαν στη θέση τους!

    Ιδέες για παιδιά και γονείς. Υποδεχόμαστε τη νέα σχολική χρονιά! 1
    Η αγαπημένη πλέον υδρόγειος-φωτιστικό την κόρης μου δώρο του παππού και της γιαγιά από το ταξίδι τους

    Ιδέες για παιδιά και γονείς. Υποδεχόμαστε τη νέα σχολική χρονιά! 3
    Παιχνίδια στα κουτιά. Μικροαντικείμενα σε βαλιτσάκια τακτοποιημένα στα ράφια. Δεν δείχνουν πιο όμορφα;

    Τα δωμάτια είχαν ήδη βαφτεί το καλοκαίρι με όμορφες διχρωμίες οπότε υπήρχε έτσι κι αλλιώς ένας αέρας ανανέωσης! Συν την τακτοποίηση… τώρα το μυαλό μας μόνο στα μαθήματα! (λέμε τώρα!)

    Ιδέες για παιδιά και γονείς. Υποδεχόμαστε τη νέα σχολική χρονιά! 5
    Μωβ/ροζ για το κορίτσι, σιέλ/πρασινο για το αγόρι

    Τετάρτη έγινε ο αγιασμός και αν εξαιρέσεις το τρέξιμο από το δημοτικό στο νηπιαγωγείο τα πράγματα ήταν εύκολα. Την Πέμπτη, πρώτη επίσημη μέρα των παιδιών στην τάξη, όλα πήγαν καλά! Ε, δεν θα πω ψέματα ζοριστήκαμε λίγο να ξυπνήσουμε… και νυστάζαμε όλη μέρα!Παρασκευή τελευταία μέρα της εβδομάδας και μας βρίσκει χαρούμενους με την νέα αρχή αλλά κι ένα Σαββατοκύριακο που θα μας δώσει δύναμη. Ευτυχώς διάβασμα δεν είχαμε οπότε φροντίσαμε να αγοράσουμε τα υλικά που μας ζήτησε η δασκάλα. Κάποια υλικά, όπως μπλοκ ζωγραφικής και ντοσιέ, τα είχαμε ήδη προμηθευτεί από τα καταστήματα της Unisef ενώ κάποια άλλα από βιβλιοπωλείο. Για καλή μας τύχη, πολλά σχολικά είδη μας τα κάνανε δώρο στα γενέθλια του μικρού! Τι καλά!

    Δεν παραλείψαμε φυσικά να καπλαντήσουμε τα βιβλία! Τι ωραία διαδικασία! Θυμάμαι όταν ήμουνα μικρή πόσο μου άρεσε αυτή η ώρα, όταν ακόμα τα βιβλία ήταν φρέσκα, ατσαλάκωτα και μύριζαν καινουργίλα! Καθόμουν και βοηθούσα τη μαμά μου (αργότερα το έκανα μόνη μου φυσικά), να προστατέψουμε τα βιβλία να μην σκιστούν με την καθημερινή χρήση. Τώρα το κάνω με την κόρη μου! Ιδέες για παιδιά και γονείς. Υποδεχόμαστε τη νέα σχολική χρονιά! 7

    Βάλαμε και ετικέτες!  Ιδέες για παιδιά και γονείς. Υποδεχόμαστε τη νέα σχολική χρονιά! 9

    Τελική πινελιά ήταν να τακτοποιήσουμε, μπογιές, κόλλες, μαρκαδόρους ψαλίδι μολύβια, σβήστρες, ξύστρες και όλα εκείνα που γεμίζουν τις παιδικές κασετίνες! Πέρυσι η κόρη μου είχε πρόβλημα με τα προσωπικά της αντικείμενα. Της τα παίρνανε και της έδιναν άλλα με δικαιολογία την ανταλλαγή. Άλλες φορές πάλι τα χάριζε γιατί αλλιώς λέει δεν θα την είχανε φίλη! Μεγάλη ιστορία αυτή αλλά καλύτερα να μην την θίξω σήμερα.

    Ο μόνος τρόπος για να ξεχωρίζει τα δικά της πράγματα ήταν να βάλω κάτι που να τα κάνει λίγο διαφορετικά. Άργησα πέρυσι να το κάνω αλλά φέτος το ξεκινάω από την αρχή της σχολικής χρονιάς. Κόλλησα washi tape γύρω απ όλους τους μαρκαδόρους, τα μολύβια κλπ ώστε να καταλαβαίνει και να αποδεικνύει πως είναι δικά της! Είναι γρήγορη η διαδικασία!

    Ιδέες για παιδιά και γονείς. Υποδεχόμαστε τη νέα σχολική χρονιά! 11

    Οργάνωση σχολικής χρονιάς με σούπερ εκτυπώσιμα

    Τώρα θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας κάποιες από τις παλαιότερες αναρτήσεις μας που είναι σχετικές με το σχολείο και το ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς, την οργάνωση αλλά και την ανανέωση του παιδικού δωματίου, όπως και κάποιες νέες κατασκευές με ανακυκλώσιμα υλικά.

    Συνέντευξη και μαθαίνοντας να γράφω (printable στα ελληνικά) Πάρτε συνέντευξη από το παιδί σας για τα πράγματα που του αρέσουν στην αρχή της χρονιάς και διαβάστε τα το καλοκαιράκι για να δείτε τι έχει αλλάξει!!!

    Ένα γράμμα από τα παιδιά στους γονείς για την πρώτη μέρα στο σχολείο (printable στα ελληνικά). Τυπώστε την σελίδα όπου το μικρό σας πρωτάκι θα γράφει κάθε μήνα το όνομά του για να μπορεί να καταλαβαίνει και το ίδιο την πρόοδό του στην γραφή.

    Πρόγραμμα καθηκόντων πριν πάμε σχολείο (printable στα ελληνικά)
    Το πρωινό ξύπνημα είναι μπελάς! Το πρωί στο σπίτι μας, όταν έχουμε σχολείο, η τηλεόραση δεν ανοίγει ποτέ. Αλλά με δυο παιδιά μικρά ακόμα, είναι πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν ταυτόχρονα μέσα σε λίγη ώρα. Αν μάθουν τι πρέπει να κάνουν από την στιγμή που θα ξυπνήσουν μέχρι την στιγμή που θα βγουν από το σπίτι για να πάμε στο σχολείο τότε όλα θα είναι παιχνιδάκι και φυσικά η μαμά δεν θα πονοκεφαλιάσει φωνάζοντας.

    πρόγραμμα «καθηκόντων» για πριν το σχολείο

    Πρόγραμμα για μετά τον γυρισμό από το σχολείο  (printable στα ελληνικά)
    Τι πρέπει να κάνουν τα παιδιά μετά το σχολείο και μόλις μπουν στο σπίτι; Φυσικά όχι να δουν κατευθείαν τηλεόραση!

    Εκτυπώσιμη λίστα για την καθημερινή ρουτίνα των μαθητών στο σπίτι

    Το καθημερινό πρόγραμμα στη βρεφική και παιδική ηλικία. (printable στα ελληνικά) 
    Αυτή είναι μια ιδέα για μικρά παιδιά για να ακολουθούν το καθημερινό τους πρόγραμμα έτσι όπως η κάθε οικογένεια το ορίζει. Μπορείτε να την προσαρμόσετε και για παιδιά που πάνε σχολείο.

    Τι
    γίνεται όμως όταν φεύγουμε εμείς από το σπίτι και αυτοί που κρατάνε τα
    παιδιά δεν γνωρίζουν το καθημερινό τους πρόγραμμα; Ας τους βοηθήσουμε
    λοιπόν – See more at:
    Τι
    γίνεται όμως όταν φεύγουμε εμείς από το σπίτι και αυτοί που κρατάνε τα
    παιδιά δεν γνωρίζουν το καθημερινό τους πρόγραμμα; – See more at:
    Τι
    γίνεται όμως όταν φεύγουμε εμείς από το σπίτι και αυτοί που κρατάνε τα
    παιδιά δεν γνωρίζουν το καθημερινό τους πρόγραμμα; Ας τους βοηθήσουμε
    λοιπόν – See more at:
    Τι
    γίνεται όμως όταν φεύγουμε εμείς από το σπίτι και αυτοί που κρατάνε τα
    παιδιά δεν γνωρίζουν το καθημερινό τους πρόγραμμα; Ας τους βοηθήσουμε
    λοιπόν – See more at:
    Τι
    γίνεται όμως όταν φεύγουμε εμείς από το σπίτι και αυτοί που κρατάνε τα
    παιδιά δεν γνωρίζουν το καθημερινό τους πρόγραμμα; Ας τους βοηθήσουμε
    λοιπόν – See more at:
    Τι
    γίνεται όμως όταν φεύγουμε εμείς από το σπίτι και αυτοί που κρατάνε τα
    παιδιά δεν γνωρίζουν το καθημερινό τους πρόγραμμα; Ας τους βοηθήσουμε
    λοιπόν – See more at:

    Για να έχουμε ήσυχο το κεφάλι μας (printable στα ελληνικά)
    Ένας πίνακας ιδανικός για όσους φροντίζουν τα παιδιά μας. Ώστε να ξέρουν όλα όσα χρειάζεται γι αυτά, τις συνήθειές τους, τις ώρες του ύπνου κλπ ώστε να μην αποσυντονίζονται για όσο θα λείπουμε

    Ετοίμασα
    έναν πίνακα που περιέχει σημαντικές και μη πληροφορίες που αφορούν στα
    παιδιά και στις προτιμήσεις τους στο φαγητό, την μουσική, τον ύπνο. Είναι ιδανικό για αυτούς που φροντίζουν τα παιδιά.  – See more at: https://www.anthomeli.com/2011/12/blog-post_8750.html#sthash.JeQ8ozmb.dpuf

    Χρήσιμα για όλους (printable στα ελληνικά)
    Επίσης μια χρήσιμη λίστα για μας αλλά και για όσους φροντίζουν τα παιδιά. Συνδυάζεται άψογα με την παραπάνω λίστα! Φεύγουμε και το παιδί αρρωσταίνει αλλά το κινητό μας δεν πιάνει. Τι θα κάνει η θεία ή η γιαγιά ή η νταντά; Καλύτερα να πάρει τον γιατρό. Σε αυτή την λίστα σίγουρα έχουμε το τηλέφωνό του γραμμένο! Κι όχι μόνο του γιατρού αλλά και πολλά άλλα χρήσιμα που ίσως κι εμείς σε κατάσταση πανικού να μην προλαβαίνουμε να τα ψάξουμε!

    Ιδέες για κολατσιό
    Τι να πούμε γι αυτή την ανάρτηση! Την λατρέψατε και σας ευχαριστούμε! Εδώ μαζεύουμε όλες τις ιδέες μας αλλά και τις δικές σας προτάσεις για κολατσιό για τα παιδιά στο σχολείο αλλά και στο σπίτι!

    Εβδομαδιαίτο πλάνο για το σχολικό κολατσιό

    Οργάνωση και παιδικό δωμάτιο

    Κάθε Σεπτέμβρη λίγο ή πολύ, αν όχι μια ανανέωση, ένα συμμάζεμα το κάνουμε στα παιδικά δωμάτια. Δείτε τι σας προτείνουμε!

    Οργάνωση των παιχνιδιών αλλά και των υλικών χειροτεχνίας

    Μολυβοθήκες DIY με παλιές όζες

    Παιδικό δωμάτιο με γραφείο

    Παιδικό δωμάτιο με DIY κρεβάτι

    Μετατροπή επίπλων  ΙΚΕΑ

    Μετατροπή ντουλάπας

    Θέλετε και κάποιες φρέσκιες ιδέες για ανανέωση με αέρα ανακύκλωσης;

    Θήκες για σημειώσεις ή ζωγραφιές από κουτιά δημητριακών! 
    Κόβετε το κουτί στα 2 αλλά όχι στην μέση κάπως διαγώνια. Τα παιδιά κάνουν μια ζωγραφιά σε μεγάλο χαρτί (ίσως και ρολό) κι εσείς κόβετε την ζωγραφιά ώστε να καλύψετε όλη την επιφάνεια των κουτιών και την κολλάτε. Μετά κολλάτε και τα δύο κουτιά μεταξύ τους.
    Ιδέες για παιδιά και γονείς. Υποδεχόμαστε τη νέα σχολική χρονιά! 13
    Ιδέες για παιδιά και γονείς. Υποδεχόμαστε τη νέα σχολική χρονιά! 15

    Την πολυμολυβοθήκη αυτή την συναντήσαμε πολλές φορές στο ίντερνετ και τελικά δεν αντισταθήκαμε! Την φτιάξαμε! Το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα κουτί και αρκετά ρολά από χαρτί υγείας.Ιδέες για παιδιά και γονείς. Υποδεχόμαστε τη νέα σχολική χρονιά! 17

    Άλλη μια ιδέα είναι και αυτή! Αγοράστε ένα φελοπίνακα (ή ακόμα κι ένα μεταλλικό με μαγνήτες και γράψτε τους κανόνες SOS που μαθαίνουν τα παιδιά ώστε να ανατρέχουν όταν δεν τους θυμούνται. Μπορούν ακόμα να βάλουν το πρόγραμμά τους, την προπαίδεια  αλλά και κάποιες φωτογραφίες! Πέρυσι με βοήθησε πάρα πολύ με το μικρό μου πρωτάκι! Τους κανόνες τους έκοβα από τις φωτοτυπίες που τους έδινε η δασκάλα τους ή τους έγραφα με βάση αυτά που γράφανε στο τετράδιο. Δείτε εδώ τον φελοπίνακα μονόκερο που φτιάξαμε. 

    Ιδέες για παιδιά και γονείς. Υποδεχόμαστε τη νέα σχολική χρονιά! 19

    Προτάσεις για ιστοσελίδες-παιχνίδια-βιβλία

    Μικρός Αναγνώστης

    Site για Μαθηματικά 

    Όταν τα μαθηματικά γίνονται παιχνίδι

    Βιβλία στο Ανθομέλι

    Εξωσχολικές δραστηριότητες και παιδί

    Αν πάλι αυτή την περίοδο σας προβληματίζουν και οι εξωσχολικές δραστηριότητες των παιδιών  θα σας πρότεινα να διαβάσετε και τα παρακάτω:

    Πώς να βοηθήσουμε το παιδί μας στη μελέτη του μουσική οργάνου

    Γιατί μαθαίνουμε μουσική;

    Γιατί να μάθω μουσική ΙΙ

    Συμβουλές για μικρούς μουσικούς α΄

    Συμβουλές για μικρούς μουσικούς β’

    Συμβουλές για μικρούς μουσικούς γ΄

    Για αγγλομαθή τυπάκια

    Για το τέλος αφήσαμε την χθεσινή ανάρτηση με τα σημαιάκια καλωσορίσματος/γνωριμίας με τους μαθητές που είναι κυρίως για τους φίλους εκπαιδευτικούς.

    Σημαιάκια γνωριμίας και καλωσορίσματος για την αίθουσα της τάξης (εκτυπώσιμα σε ελληνικά και αγγλικά)

    Είπαμε..Σεπτέμβριος, ο μήνας των παιδιών! Αν και τελικά ποιος μήνας δεν είναι αφιερωμένος σε αυτά από την στιγμή που έρχονται στην ζωή μας; θα χαρώ πολύ να μάθω ότι σας φάνηκε χρήσιμη η παραπάνω ανάρτηση! Αλήθεια εσείς χρησιμοποιήσατε κάποια από τις σχολικές συμβουλές/προτάσεις μας;

    Kathy

    ΥΓ. Σε περίπτωση που αντιμετωπίσετε κάποιο πρόβλημα στην εκτύπωση των παραπάνω printables του Ανθομέλι παρακαλώ ενημερώστε μας για να διορθώσουμε το πρόβλημα ή για να σας βοηθήσουμε αν δεν τα καταφέρνετε. 

    Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.

    Kathy
    Kathyhttps://www.anthomeli.com
    Είμαι η Κατερίνα, μουσικός στο επάγγελμα και ζω με την οικογένειά μου στη Θεσσαλονίκη. Λατρεύω ό,τι έχει να κάνει με τις τέχνες και τα ταξίδια και το Ανθομέλι είναι η μεγάλη μου αδυναμία.

    11 ΣΧΟΛΙΑ

    1. ζαλίστηκα λίγο να πω την αλήθεια χαχαχαχα
      με τις μολυβοθηκες ενθουσιαστηκα ,γιατι αν και εχουμε πολλές ,ποτέ δεν ειναι αρκετές!
      η οργάνωση ,οντως ειναι πολύ σημαντική και γλιτωνεις χρόνο και κόπο!
      καλή σχολική χρονιά να έχετε!
      εμείς δεν έχουμε δασκάλα ακόμα ,αλλά δεν αγχωνόμαστε! όλα θα γίνουν!

    2. Ηδη εκτύπωσα τα καθημερινά προγράμματα και θα παρω washi tape για να μαρκαρω τα πραγματα μας.Απίθανες ιδεες. Το μονο προβλημα ηταν που επισκεφτηκα την σελιδα για το κολατσιο. Τι το θελα βραδιατικα.Φιλάκια.

    3. Πραγματικά πολύ χρήσιμη ανάρτηση. Εμένα ο δικός μου δεν μιλάει ακόμα, ελπίζω όμως όταν κάποτε πάει σχολείο σε 5 χρόνια να είναι ακόμα εδώ αυτή η ανάρτηση!! 🙂
      Ειδικά αυτό με το μαρκάρισμα τον αντικειμένων της μικρής,σούπερ! Και το ότι σας φέρανε πρακτικά δώρα γενεθλίων.. Καλή σχολική χρονιά λοιπόν!

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    Διαβάστε Επίσης