ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

    Εκτυπώσιμη λίστα για την καθημερινή ρουτίνα των μαθητών στο σπίτι

    Πέρασε κιόλας η πρώτη εβδομάδα στα θρανία! Όχι η δική μας, αλλά των παιδιών μας φυσικά! Ωστόσο κι εμείς με τη σειρά μας είναι σαν να καθόμαστε μαζί τους αφού καθημερινά τα βοηθάμε στο διάβασμα. Τα βοηθάμε τονίζω και όχι τους κάνουμε εμείς τα μαθήματα! Είναι σημαντικό να τους μάθουμε τον τρόπο να γίνουν επιμελείς μαθητές από τις πρώτες τάξεις του σχολείου. Ίσως να είναι δύσκολο στην αρχή αλλά καλό θα είναι να μπούνε τα θεμέλια από νωρίς! Και σταδιακά να προσθέτουμε κάποιες ακόμη καλές συνήθειες ανάλογα με την ηλικία και την ωριμότητά τους. Η εκτυπώσιμη λίστα που ετοίμασα θα βοηθήσει τα παιδιά να βάλουν τα πράγματα σε μία σειρά αμέσως μετά την επιστροφή τους από το σχολείο αλλά θα βοηθήσει ταυτόχρονα κι εμάς τους γονείς να μην επαναλαμβανόμαστε και γινόμαστε κουραστικοί με συμβουλές, προτροπές και παρατηρήσεις.

    routina_sxoleio

    Με τα παιδιά μου ήμουν απόλυτη σε κάποια πράγματα όταν ξεκίνησαν το σχολείο:

    • Όταν γύριζαν από το σχολείο έπρεπε  να τακτοποιήσουν τα μπουφάν και την τσάντα τους και να πλύνουν τα χέρια τους πριν καθίσουν στο τραπέζι για το μεσημεριανό φαγητό. Σε αυτό με βοήθησε πάρα πολύ, ξεκινώντας από τα προνήπια, το εκτυπώσιμο για μετά το σχολείο με τις εικόνες που είχα ετοιμάσει γι’ αυτόν τον σκοπό. Τους έμαθα πως το διάβασμα ξεκινάει αμέσως μετά το φαγητό και πρέπει να γίνει στο γραφείο τους, στο δωμάτιό τους. Το απόγευμα θα είχαν χρόνο για τις εξωσχολικές δραστηριότητές τους αλλά και για παιχνίδι, χαλάρωση ή ακόμη και τηλεόραση.

    Κάθε οικογένεια έχει τα δικά της ωράρια. Στην δική μας περίπτωση, επειδή εργάζομαι απογευματινές ώρες πρέπει τα παιδιά να φάνε και να ξεκινήσουν το διάβασμα όσο πιο νωρίς γίνεται ώστε να μπορέσουν να τελειώσουν και νωρίς. Δεν το καταφέρνουμε πάντα αλλά ευτυχώς η μαμά Μαρία είναι δίπλα τους για να ολοκληρώσουν το διάβασμά τους. 

    Η τηλεόραση είναι κλειστή και κατά την πρωινή τους ετοιμασία αλλά και από φέτος κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού φαγητού. Όσες φορές ήμουν πιο χαλαρή το μετάνιωσα γιατί δεν μπορούσα να τους τραβήξω εύκολα από κει και είχαμε δυσαρέσκειες. Την Παρασκευή όμως κάποιες φορές και όταν μάλιστα ταιριάζει το φαγητό, είμαστε πιο χαλαροί σε αυτό το θέμα. 

    • Τους έμαθα πως είναι καλύτερα γι’ αυτούς να έχουν τακτοποιημένο το γραφείο τους για να μπορούν να λειτουργούν πιο εύκολα και να έχουν χώρο για τα βιβλία και τα τετράδιά τους. 
    • Τους έμαθα, επίσης, με ποιον τρόπο να ετοιμάζουν την τσάντα τους για την επόμενη μέρα βγάζοντας αρχικά τα βιβλία και τα τετράδια που δεν χρειάζονται και τοποθετώντας μέσα αυτά που θα πρέπει να έχουν μαζί τους για την επόμενη. Φυσικά κρατάνε στο γραφείο τα βιβλία ή τα τετράδια που θα χρειαστούν για να ολοκληρώσουν την μελέτη των μαθημάτων τους. Το καθηκοντολόγιο που έχουν στο σχολείο τους βοηθάει ώστε να μην ξεχνούν καμία εργασία τους.

    Παρόλα αυτά είναι παιδιά και είναι λογικό να μην καταφέρνουν να τα θυμηθούν όλα και να χρειάζεται από μένα συνεχώς να επαναλαμβάνω τα “πρέπει” και να υπενθυμίζω συχνά όλα όσα πρέπει να κάνουν για να οργανωθούν και να τα προλάβουν όλα αφού ακόμη δεν μπορούν να υπολογίσουν τον χρόνο σωστά και επιπρόσθετα είναι φυσικό πως το μυαλό τους το έχουν στο παιχνίδι. Κάποτε επιμένω για κάποιες συνήθειες κάποιες άλλες φορές απλά κάνω υπομονή και αφήνω κάτι και για το… μέλλον. Βλέπετε, δεν θέλω να είμαι συνέχεια αυτή που λέει για τα “πρέπει”! Κουράζομαι κι εγώ που με ακούω πολλές φορές! 

    Φέτος, λοιπόν, που η κόρη μου είναι στην Ε΄ δημοτικού και ο γιος μου στην Γ’ δημοτικού, εφόσον πλέον έχουν συνηθίσει πολλά από τα “πρέπει”, θεώρησα πως είναι αρκετά έτοιμοι να αναλάβουν και μόνοι τους το πρόγραμμά τους, που ξεκινάει από το μεσημέρι που γυρνάνε από σχολείο και τελειώνει το βράδυ που θα κοιμηθούνε. Εγώ από τη μεριά μου, αν και θα είμαι σίγουρα δίπλα τους να τους υπενθυμίζω κάποια πράγματα, τους ετοίμασα μια λίστα που θα τους βοηθήσει να τσεκάρουν και μόνοι τους αν έχουν κάνει όλα όσα πρέπει. Γιατί κακά τα ψέματα! Είναι τόσο φορτωμένα τα παιδάκια μας που αν δεν ακολουθήσουν ένα πρόγραμμα πιθανότατα θα μείνουν αδιάβαστα ή θα πρέπει να διαβάζουν ως τα μεσάνυχτα! Δεν νομίζετε ότι πρέπει να έχουν τον χρόνο και για παιχνίδι; 

    Εκτυπώστε, πλαστικοποιήστε και χρησιμοποιήστε έναν μαρκαδόρο για ασπροπίνακα για να μπορούν τα παιδιά να τσεκάρουν στα αντίστοιχα κουτάκια ή κυκλάκια καθημερινά. Ωστόσο, μπορείτε απλά να το τυπώσετε και να το βάλετε με μαγνητάκια στο ψυγείο ή με πινέζες στον φελοπίνακα του γραφείου τους ή απλά να το κολλήσετε στην πόρτα με κολλητική ταινία. Έτσι τα παιδιά με μια ματιά μόνο τα τσεκάρουν νοητά όλα όσα έχουν ήδη κάνει.

    aytokollhtoi_mayropinakes

    Εμείς φέτος αγοράσαμε και αυτοκόλλητο μαυροπίνακα που κόλλησα στην ντουλάπα του χολ έξω από τα δωμάτιά μας. Υπάρχουν 3 πίνακες, ένας για κάθε παιδί, κι ένας για μένα όπου τα παιδιά θα βλέπουν τις ώρες που φεύγω και γυρνάω κάθε μέρα αλλά και θα μπορούν να δουν όλα τα τηλέφωνά μας σε περίπτωση που τα χρειαστούν (η μεγάλη μου ήδη θυμάται κάποια από αυτά αλλά για καλό και για κακό τα έγραψα όλα).

    Στα δικά τους, γράφουν τις ώρες των εξωσχολικών μαθημάτων τους (ωδείο, ξένη γλώσσα) και τις ώρες που πρέπει να διαβάσουν γι αυτά. Διότι ένα μεγάλο πρόβλημα που είχαμε πέρυσι ήταν πως ενώ ήταν τυπικοί στην μελέτη των μαθημάτων για το σχολείο τα άλλα τα ξεχνούσαν κάποιες φορές με αποτέλεσμα να πρέπει συνεχώς να τους τα υπενθυμίζω. Όχι ότι τώρα θα σταματήσω να το κάνω αλλά θέλω να προσπαθήσω να τους μάθω πως μπορούν και μόνα τους να θυμούνται τις υποχρεώσεις τους. 


    Δείτε επίσης: Πώς μπορείτε να βοηθήσετε τα παιδιά με την μελέτη του μουσικού οργάνου που μαθαίνουν, ακόμη κι αν δεν γνωρίζετε μουσική


    Πως να κατεβάσετε το δωρεάν εκτυπώσιμο

    Για να κατεβάσετε δωρεάν το εκτυπώσιμο και να το εκτυπώσετε σε καλή ανάλυση κάντε εγγραφή στο newletter μας συμπληρώνοντας το μέιλ σας και το όνομά σας (προαιρετικά) στο παρακάτω κουτάκι. Μόλις πατήσετε το κουμπί εγγραφή θα εμφανιστεί στη θέση του ένα λινκ για να το πατήσετε και να κατεβάσετε το pdf δωρεάν εκτυπώσιμο. Από εκεί και πέρα θα έχετε πρόσβαση σε όλα τα εκτυπώσιμα του Ανθομέλι σε οποιαδήποτε ανάρτηση κι αν ανοίξετε στο μέλλον.

    Εσείς πώς οργανώνετε τη μέρα σας μετά την επιστροφή των παιδιών από το σχολείο; 

    Συμφωνείτε μαζί μου πως πρέπει κι εκείνα να μάθουν να είναι πιο ανεξάρτητα και ότι για να γίνουν επιμελείς πρέπει να τα βοηθήσουμε με κάποιον τρόπο; Να τους δείξουμε τον τρόπο για να γίνουν επιμελής;

    Περιμένω τα σχόλιά σας!

    Α! Και μην ξεχάσετε να δείτε και τις υπόλοιπες αναρτήσεις του Ανθομέλι σε σχέση με το σχολείο και το παιδί!

    Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.

    Kathy
    Kathyhttps://www.anthomeli.com
    Είμαι η Κατερίνα, μουσικός στο επάγγελμα και ζω με την οικογένειά μου στη Θεσσαλονίκη. Λατρεύω ό,τι έχει να κάνει με τις τέχνες και τα ταξίδια και το Ανθομέλι είναι η μεγάλη μου αδυναμία.

    1 ΣΧΟΛΙΟ

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    Διαβάστε Επίσης