Συμβουλές για μικρούς μουσικούς (γ΄μέρος)-Οι εξετάσεις

Kathy
Ουφ, αυτές οι εξετάσεις! Εξετάσεις στο σχολείο, στις ξένες γλώσσες, στην μουσική, στον χορό! Εξετάσεις σε όλες τις βαθμίδες που δεν λένε να τελειώσουν! Εξετάσεις που πάντοτε μας αγχώνουν όσο καλά κι αν είμαστε διαβασμένοι!
Ναι, σίγουρα οι εξετάσεις, γενικά αλλά και ειδικότερα στην μουσική, δεν είναι και το πιο ευχάριστό πράγμα στον κόσμο! Πως μπορούμε να τις κάνουμε λίγο πιο εύκολες;

Φυσικά οι παρακάτω  συμβουλές ισχύουν για όλα τα μουσικά όργανα και όχι μόνο για το πιάνο
Όλοι είμαστε διαφορετικοί και αυτό που ίσως βοηθάει τον έναν να μην βοηθάει τον άλλον. Το καλύτερο λοιπόν είναι να βρει ο καθένας τους δικούς του τρόπους. Σίγουρα όμως υπάρχουν κάποιοι τρόποι που είναι κοινοί για όλους.
  1. Κανόνας νούμερο 1 είναι η εξάσκηση! Όπως και στις επιδείξεις, οι ικανότητες και η αυτοπεποίθηση είναι πολύ σημαντικοί παράγοντες για επιτυχημένες εξετάσεις και μόνο η εξάσκηση θα σε βοηθήσεις να τους επιτύχεις. 
  2. Αν ξέρεις με ποια σειρά θα παίξεις τα κομμάτια σου βεβαιώσου ότι ξέρεις να παίζεις πολύ καλά το πρώτο και το τελευταίο κομμάτι. Το πρώτο θα τους δώσει καλή εντύπωση για σένα και το τελευταίο θα τους αφήσει πιο καλή εντύπωση για την γενική παρουσία σου
  3. Αν στις εξετάσεις σου θα παίξεις κλίμακες, συγχορδίες και αρπίσματα να τα ξέρεις τέλεια. Αξίζουν πολύ.
  4. Προσπάθησε να πείσεις τον εαυτό σου ότι οι εξετάσεις δεν είναι κάτι το σημαντικό ακόμα κι αν είναι. 
  5. Προσπάθησε να ξεχάσεις τον εξεταστή που κάθεται κοντά σου και σ΄ ακούει. Τις περισσότερες φορές δεν τον βλέπεις καν έτσι θα σου είναι εύκολο να παίζεις.  
  6. Προσποιήσου ότι παίζεις σε επιδείξεις. Ο σκοπός σου είναι να καταπλήξεις το κοινό σου και όχι απλώς να παίξεις το κομμάτι και να τελειώσεις. 
  7. Μην ανησυχείς και τόσο για τα λάθη που κάνεις, απλά παίζε. Συχνά στις μεγάλες τάξεις η έκφραση και ο δυναμισμός είναι πιο σημαντικοί παράγοντες από την τεχνική

Καλή επιτυχία και αποβάλλετε το άγχος! Μερικές βαθιές εισπνοές μπορεί επίσης να βοηθήσουν! 

Συνεχίζεται….από… Σεπτέμβριο με συμβουλές για σωστή μελέτη!

Διαβάστε το α΄και β΄μέρος των συμβουλών

Κάντε like στη σελίδα του Ανθομέλι στο Facebook, follow στο προφίλ μας στο Instagram και ακολουθήστε μας στο Pinterest.

Kathy