DIY κρεβάτι για παιδικό δωμάτιο με χώρο για παιχνίδι

Kathy
Αύριο ξεκινάει η νέα σχολική χρονιά! 
Θα την υποδεχτούμε με μια ανάρτηση που δεν είναι άμεσα σχολική αλλά έχει να κάνει με τα παιδιά και την ανανέωση του παιδικού δωματίου. Δείτε λοιπόν παρακάτω πως ανανεώθηκε το δωμάτιο του γιου μου!

Μετά το δωμάτιο της κόρης μου σειρά είχε το δωμάτιο του μικρού μας, ο οποίος από τότε που σταμάτησε να κοιμάται στο μπεμπέ κρεβατάκι του μέχρι και τα Χριστούγεννα που μας πέρασαν κοιμόταν σε έναν καναπέ του IKEA (με καλό μεν στρώμα αλλά σίγουρα όχι κρεβάτι).

Γενικά το δωμάτιό του δεν ήταν παιδικό δωμάτιο. Είχαμε τα έπιπλα του γραφείου-ξενώνα του παλιού σπιτιού μας. Έναν καναπέ που μας βόλευε γιατί γίνονταν διπλός για τυχόν φιλοξενία, ένα γραφείο που το είχα βιβλιοθήκη και σιδερωτήριο κλπ. Καταλαβαίνετε! 

Ο μπαμπάς του δεν άντεχε να τα βλέπει αυτά και ήθελε να του φτιάξει ένα κρεβάτι. Μόνος του!  
-Βρε καλέ μου βρε χρυσέ μου σε δυο βδομάδες έρχονται η Κάλη για τις γιορτές άστο για την άνοιξη που να το φτιάχνουμε τώρα χειμωνιάτικα!
-Όχι θα το κάνω!  
Πραγματικά το έφτιαξε μέσα σε μία βδομάδα! Τον καναπέ δεν τον αποχωριστήκαμε βέβαια και καλά κάναμε γιατί εκεί πλέον διαβάζουμε το βράδυ τα παραμύθια μας και πότε πότε την αράζω κι εγώ εκεί. ‘Ασε που δεν έχουμε άλλο δωμάτιο για φιλοξενία. Οπότε σε μια τέτοια περίπτωση έχουμε ένα στρώμα που το βάζουμε κάτω από το κρεβάτι της Μαρίας για να φιλοξενηθεί ο μικρός και εκείνος με την σειρά του δίνει το καναπέ τους στους καλεσμένους μας.

Κάντε like στη σελίδα του Ανθομέλι στο Facebook, follow στο προφίλ μας στο Instagram και ακολουθήστε μας στο Pinterest.

Πάρτε μια ιδέα και θα σας πω όλες τις λεπτομέρειες για την κατασκευή του και γενικότερα την πλαισίωση όλων των υπολοίπων αν και το δωμάτιο σηκώνει ακόμα κι άλλες βελτιώσεις.

Την αρχική ιδέα την είδε ο Γιώργος στο YouTube. Δωμάτιο για τρία παιδιά με σύνθεση από τρία κρεβάτια που «κρέμονταν» από τον τοίχο! Φανταστική δουλειά!
μέρος 1ο
μέρος 2ο
μέρος 3ο
μέρος 4ο 
μέρος 5ο

Θέλαμε ένα κρεβάτι που να είναι ψηλό για να εκμεταλλευτούμε τον χώρο κάτω από αυτό για παιχνίδι. Η ιδέα του να κρέμεται το κρεβάτι από τον τοίχο μας ενθουσίασε αλλά τελικά δεν το τολμήσαμε και προσθέσαμε και πόδια για εξτρά στήριξη.

Παρόλο που δεν «κρέμεται» από τον τοίχο το σκοινί παρέμεινε για ομορφιά και στυλ ενώ από την βίδα στον τοίχο κρέμεται ένα ακόμα με κόμπους.
 Ως συνήθως ο Γιώργος ήθελε να χρησιμοποιήσει κάποια ξύλα που ήδη είχαμε. Έφτιαξε ένα πλαίσιο το οποίο το βίδωσε στον τοίχο με τεράστιες βίδες και ούπα.

 Έβαλε και από πάνω σανίδια για να κάτσει το στρώμα (ευτυχώς στρώμα είχαμε). 

Στην πορεία χρειάστηκε να ξαναφτιάξει το πλαίσιο για να το φαρδύνει αφού υπολογίζοντας το φάρδος του στρώματος και τα προστατευτικά κάγκελα δεν μας έφτανε το πλάτος. 

Αποφασίσαμε να βάλουμε και τρία πόδια για να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα πέσει. Όχι ότι είχε φόβο γιατί ήταν καλά βιδωμένο αλλά ποτέ δεν ξέρεις! 

Για περισσότερη χρωματική ομοιομορφία με τα ποδαρικά, έβαλε 2 σανίδια στα δύο πλαϊνά τα οποία βίδωσε εσωτερικά με γωνίες πλαστικές  για να μην φαίνονται οι βίδες απ έξω. 

Και να το!

Μετά έβαλε δύο μεγάλες «βίδες», μία στο πλαϊνό του κρεβατιού και μια στην ίδια ευθεία πάνω στον τοίχο για να δέσει το σκοινί.
Υπάρχουν πολλά βιντεάκια που μπορείτε να δείτε πως γίνονται διάφορα  σχέδια κόμπων. Εμείς χρησιμοποιήσαμε την εφαρμογή Knots στο iphone που έδειχνε σε βιντεάκι την διαδικασία για να φτιάξεις πολλούς κόμπους και ήταν πολύ εύκολο. 
Ο μικρός μάστορας πήρε τα εργαλεία του να βοηθήσει κι αυτός!!! Κατά μάνα κατά κύρη δε λένε;

Επειδή όμως του αντρούλη μου του αρέσει το ωραίο σε μια εξόρμησή του για υλικά και βίδες, βρήκε στο ΙΚΕΑ σανίδια για κρεβάτι και έβγαλε τα παλιά σανίδια που ήταν ανόμια μεταξύ τους (λες και θα τα έβλεπε κανένας κάτω από το στρώμα!). Κοστίζουν 18 ευρώ και είναι ενωμένα με ένα κορδόνι μεταξύ τους.

Λίγο πριν το τελευταίο βήμα έγιναν τα κάγκελα από την μεγάλη πλευρά γιατί από την μικρή πλευρά χρησιμοποιήσαμε το προστατευτικό κάγκελο που ήδη είχαμε! Λειάνθηκαν οι γωνίες για να μην έχουμε επικίνδυνα τρακαρίσματα. 
Υπολογίσαμε το ύψος του να είναι τέτοιο που και το παιδί να μην έχει φόβο να πέσει ενώ κοιμάται αλλά κι εγώ να μπορώ να το σκεπάσω χωρίς να φωνάζω «εμπρός λοιπόν καλά μου χέρια!» (βλ. αστυνόμος Σαίνης) Μένει επίσης να περαστεί και με βερνίκι για να μην το φάει ο σκόρος!

Φωτάκια αστεράκια για τη νύχτα και όλα ΟΚ με τον 1ο όροφο. 

Ωραία όλα αυτά αλλά πως θα ανεβαίνει το παιδί επάνω; Σκεφτήκαμε διάφορα είδη σκάλας ακόμα και σκάλα με σκοινιά αλλά θα μας κόστιζαν πολύ και δεν ξέραμε αν θα ήταν εύχρηστες. 

Έτσι επειδή ήδη είχαμε το παραπάνω επιπλάκι με συρτάρια για τα παιχνίδια του (σας εχω μιλήσει κι εδώ γι αυτό και την οργάνωση των παιχνιδιών) αποφασίσαμε να το συνδυάσουμε με μια βιβλιοθήκη-σκάλα από την ίδια σειρά του  ΙΚΕΑ. Συνδυάσαμε δηλαδή σκάλα με βιβλιοθήκη και μάλιστα σε ένα σημείο που δεν θα έπιανε κι άλλο χώρο στο δωμάτιο.
Απαραίτητο βέβαια σε αυτό το σημείο είναι να τοποθετηθούν ταινίες για σκαλιά στο επιπλάκι. (φαίνονται στην  παραπάνω εικόνα) ώστε να μην γλιστρήσει κανείς. Ίσως και καγκελάκια για μικρότερες ηλικίες! 

Ο καναπές όπως σας είπα έμεινε, 

το ίδιο και η συρταριέρα του παρόλο που δεν ταιριάζουν εντελώς. Αλλά σιγά σιγά όλα θα γίνουν.

Ένα πλαστικό τραπεζάκι με σκαμπουδάκια και ένας μαυροπίνακας συμπληρώνουν τα «απαραίτητα» για το μικρό μας καλλιτέχνη. 
Φυσικά δεν λείπουν οι μολυβοθήκες που έφτιαξα! Μολυβοθήκες θα βρείτε εδώ, εδώ κι εδώ.
Ε, καλά μην βαράτε… και το έπιπλο της τηλεόρασης δεν ταιριάζει όπως και την τηλεόραση δεν την εγκρίνω για παιδικό δωμάτιο αλλά προς το παρόν δεν έχω που να τα βάλω. Εξάλλου δεν δουλεύει γιατί δεν βάλαμε αποκωδικοποιητή. 

Τέλος για να μπορεί να παίζει με άνεση και χωρίς να κρυώνει έγιναν στην πορεία κάποιες αλλαγές στα έπιπλα κάτω και δίπλα από το κρεβάτι και προστέθηκε πάτωμα-παζλ αφρολέξ αφού το χαλί δεν μπορούσε να μπει κάνω από το κρεβάτι λόγω της διαρίθμησης. 

Το επόμενο βήμα ήταν το βάψιμο! Έγινε κι αυτό! Συνδυασμός ουρανού και γης για τον μικρό μας!

Τέλος πίσω από την πόρτα μπήκαν 3 χρωματιστά κρεμασταράκια IKEA για να κρεμάμε τα απαραίτητα. Ο ένας από τους 2 πίνακες του παππού που είχαμε ήδη στο δωμάτιο έφυγε και την θέση του πήραν τα πινακάκια μας χάρισε ο παππούς με αυτοκίνητα εποχής που ταίριαξαν τέλεια με τα πινακάκια της μαμάς με την τεχνική του τζαμιού που σας είχα δείξει και οι κορνίζες σεταρίστικαν με το ξύλο του κρεβατιού

Τώρα πια ο μικρός μας χαίρεται να παίζει στο δωμάτιό του μόνος αλλά και με φίλους. Το προσέχει πολύ και φροντίζει να το κρατάει καθαρό (όσο μπορει για την ηλικία του)

Πως σας φάνηκε;

Δείτε κι άλλες ιδέες για παιδικό δωμάτιο εδώ, εδώ κι εδώ.
 
Καλή σχολική χρονιά σε όλους! Μαθητές/φοιτητές, καθηγητές και γονείς. 

Kathy