ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

    Βόλτα στην αρχαία Αγορά της Αθήνας

    Η Αθήνα μου αρέσει πάρα πολύ ως πόλη. Κάθε φορά που την επισκέπτομαι θέλω να γνωρίζω και από μια γωνιά της είτε αυτή ανήκει στην σημερινή εποχή είτε έχει τις ρίζες της στην αρχαιότητα. Γιατί πρέπει να παραδεχθούμε πως η Αθήνα ως κέντρο πολιτισμού και ανάπτυξης είχε τα πρωτεία από όλες τις πόλεις της αρχαίας Ελλάδας και χτίστηκαν σε αυτήν λαμπρά οικοδομήματα, δημόσια κτίρια, θέατρα και ναοί που τα θαυμάζουμε έως και σήμερα. Στο τελευταίο μας ταξίδι στην Αθήνα η κόρη μου η Κάλη μου πρότεινε να κάνουμε μια βόλτα στην αρχαία Αγορά της Αθήνας. Μου φάνηκε τέλεια η ιδέα της και βέβαια την πραγματοποιήσαμε!

    Βόλτα στην καρδιά της αρχαίας Αθήνας

    Ήταν μια βόλτα στην καρδιά της αρχαίας Αθήνας εκεί όπου περπατούσαν και δίδασκαν οι αρχαίοι φιλόσοφοι, εκεί που γεννήθηκε η δημοκρατία και ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός!  Ήταν μια βόλτα ιστορική από αυτές που μου αρέσουν γιατί είμαι λάτρης της ιστορίας, στο κοινωνικό, οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο της αρχαίας Αθήνας, που σήμερα έχει διαμορφωθεί σε ένα τεράστιο υπαίθριο αρχαιολογικό μουσείο.

    Βόλτα στην αρχαία Αγορά της Αθήνας
    Η Αθήνα είναι ένας ελκυστικός και ασφαλής προορισμός για αξέχαστες περιηγήσεις στο σήμερα αλλά και σε πολλά αξιοθέατα και μνημεία της αρχαιότητας. Στη φωτογραφία η αρχαία αγορά και ο Ναός του Ηφαίστου όπως φαίνεται από το βράχο της Ακρόπολης.

    Με ένα hop on- hop off λεωφορείο κάντε μια βόλτα στα αξιοθέατα της Αθήνας: Περιήγηση στα αξιοθέατα της Αθήνας με ένα λεωφορείο hop on-hop off

    Πήραμε το μετρό κατεβήκαμε στη στάση Μοναστηράκι και σε πολύ λίγο φτάσαμε στην οδό Αδριανού όπου είναι η είσοδος του αρχαιολογικού χώρου της αρχαίας Αγοράς με το καπελάκι για τον ήλιο, νεράκι στα χέρια και άνετα παπούτσια για περπάτημα. Με τα εισιτήρια ανά χείρας ξεκινήσαμε τον δρόμο προς την ιστορία.

    Ήταν ανοιξιάτικος ο καιρός με μια θαυμάσια θερμοκρασία που ευνοούσε τη βόλτα μας. Η φύση καταπράσινη, ο χώρος γεμάτος δέντρα και οι διάσπαρτες παπαρούνες, που είχαν δημιουργήσει ένα κόκκινο χαλί, έκαναν το τοπίο ακόμα πιο ελκυστικό. Μετά από το πολύβουο Μοναστηράκι και την τουριστική Πλάκα με την έντονη κίνηση είχαμε μεταφερθεί στην ησυχία του πιο μεγάλου αρχαιολογικού χώρου, στην αρχαία Αγορά της Αθήνας.


    Skip the line εισιτήρια

    Πατήστε στα γαλάζια γράμματα για να βρείτε περισσότερες λεπτομέρειες.

    1. Combo Ticket: Ρωμαϊκή και αρχαία αγορά skip the line εισιτήρια & 2 Audio Tours.
    2. Εισιτήρια για Αρχαία Αγορά Αθηνών: Χωρίς αναμονή στην ουρά

    Ώρες λειτουργίας: 8:00-17:00. Περιλαμβάνει:

    • Είσοδος χωρίς αναμονή στην ουρά στην Αρχαία Αγορά της Αθήνας
    • Είσοδος στον Ναό του Ηφαίστου
    • Είσοδος στο Μουσείο της Αρχαίας Αγοράς μέσα στη Στοά του Αττάλου
    • Είσοδος στον Θόλο
    • Είσοδος στο Βουλευτήριον

    3. Εισιτήρια για Ρωμαϊκή Αγορά της Αθήνας

    4. Ακρόπολη των Αθηνών: Εισιτήριο εισόδου Περιλαμβάνει:

    • Πρόσβαση στον χώρο της Ακρόπολης και στις πλαγιές χωρίς αναμονή στην ουρά
    • Πρόσβαση σε όλα τα ερείπια του Ναού
    • Πρόσβαση στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού
    • Πρόσβαση στο Θέατρο του Διονύσου Ελευθερέως

    5. Εισιτήρια για Μουσείο της Ακρόπολης: Χωρίς ουρές. Περιλαμβάνει:

    • Είσοδος στο μουσείο χωρίς αναμονή στην ουρά
    • Πρόσβαση στη μόνιμη συλλογή
    • Πρόσβαση στις προσωρινές εκθέσεις
    • Χάρτης του μουσείου διαθέσιμος σε 8γλώσσες
    Βόλτα στην αρχαία Αγορά της Αθήνας
    Η Αρχαία Αγορά των Αθηνών ήταν η καρδιά της αρχαίας Αθήνας, το μέρος όπου γεννήθηκε η δημοκρατία

    Να σημειώσω εδώ πως το κείμενο της ανάρτησή μου είναι πλαισιωμένο με τα δικά μου συναισθήματα όπως προσωπικά βίωσα την βόλτα μας στην αρχαία Αγορά της Αθήνας. Παραθέτω όμως και περιληπτικά ιστορικά στοιχεία για κάθε αξιοθέατο που είδαμε, τα οποία συνέλεξα μετά από προσεκτικό διάβασμα. Δεν σας κάνω την ειδικό, διότι εννοείται πως η ιστορική προσέγγιση των μνημείων και των αρχαιολογικών χώρων απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις που παρέχονται μόνο από ειδικούς.

    Χάρτης με τα αξιοθέατα της Αθήνας

    Η αρχαία Αγορά της Αθήνας

    Αρχίσαμε να περπατάμε στην αρχαία Αγορά και από την πρώτη στιγμή νιώσαμε την τεράστια ιστορική αξία του χώρου. Εδώ ήταν η καρδιά της αρχαίας Αθήνας και εμείς έπρεπε να βρεθούμε εκεί με όλες μας τις αισθήσεις για να μπορέσουμε να αισθανθούμε τις δονήσεις της. Πως αλλιώς θα μπορούσαμε να καταλάβουμε πως εδώ ήταν το κέντρο της αθηναϊκής κοινωνίας και να φανταστούμε τον χώρο πως ήταν πριν από αιώνες.

    Βόλτα στην αρχαία Αγορά της Αθήνας
    Η αγορά αποτελούσε την καρδιά της δημόσιας ζωής της Αθήνας ο τόπος που γεννήθηκε η Δημοκρατία

    Έπρεπε να κάνουμε τη βόλτα μας σαν να ήμασταν αρχαίοι πολίτες και όχι σαν περιπατητές μιας σύγχρονης εποχής που ξεκινήσαμε μια βολτούλα για να περάσει η ώρα μας. Και το κατορθώσαμε αυτό παίρνοντας με τη σειρά τον δρόμο και διαβάζοντας προσεκτικά τις επιγραφές που υπάρχουν μπροστά σε όλα τα μνημεία που πολλά βέβαια πρέπει να πούμε πως σήμερα είναι απλώς ερείπια.

    Στην αρχαία Αγορά ξετυλίγονταν η καθημερινή ζωή των αρχαίων Αθηναίων. Ήταν ο κύριος χώρος του εμπορίου για περίπου 4 αιώνες και μπορούσαν να στηθούν πάγκοι, τραπέζια, καρότσια όπου πωλούσαν τρόφιμα και άλλα αγαθά, όπως κεραμικά. Οι πωλητές σχημάτιζαν τις λεγόμενες «γειτονιές» και έτσι μπορούσαν οι πολίτες να ορίσουν ως σημείο συνάντησης λέγοντας, “στα αρώματα” ή “στα ψάρια” εννοώντας το σημείο όπου πωλούνταν τα συγκεκριμένα προϊόντα.

    Βόλτα στην αρχαία Αγορά της Αθήνας
    Ο αρχικά ελεύθερος χώρος της πλατείας πλαισιώθηκε σταδιακά με διοικητικά κτίρια, ναούς, βωμούς, στοές και κρήνες και πήρε την τελική της μορφή τον 2ο αι. μ.Χ. Στη φωτογραφία διακρίνεται ο ανδριάντας του Αδριανού

    Επισκεφθείτε την Ακρόπολη και το Μουσείο Ακρόπολης: Ξενάγηση στην Ακρόπολη και στο Μουσείο

    Πρόταση για διαμονή στο κέντρο της Αθήνας: Διαμονή στην Αθήνα στο Royalty Hotel Athens και οικογενειακό brunch

    Η Αγορά ήταν η καρδιά της αρχαίας Αθήνας που εκτός από κέντρο του εμπορίου ήταν πολιτικό, θρησκευτικό και κοινωνικό κέντρο. Εδώ οι Αθηναίοι σχολίαζαν, φιλοσοφούσαν και ενημερώνονταν για ό,τι συνέβαινε και πάνω από όλα εδώ συναθροίζονταν για τη συνέλευση της Εκκλησίας του Δήμου.

    Η αγορά της Αθήνας σε όλη τη διάρκεια ζωής της πόλης, χρησιμοποιούνταν από τη νεολιθική εποχή (3000 π.Χ.) και τα Αρχαϊκά χρόνια (600 π.Χ.) ως τόπος κατοίκησης και ταφής και διατηρήθηκε έως και τον 6ο αι. μ.Χ. στην εποχή του Σόλωνα, ως δημόσιος χώρος. Παρά τις αλλεπάλληλες επιδρομές από τους Πέρσες, τους Ρωμαίους, τους Ερούλους και τους Σλάβους διατηρήθηκε έστω και λεηλατημένη, όμως η χαριστική βολή δόθηκε όταν επί Ιουστινιανού έκλεισαν οι φιλοσοφικές σχολές και η Αγορά πλέον ερημώθηκε.

    Θέα Ακρόπολη από την Αρχαία Αγορά
    Εκπληκτικός αρχαιολογικός χώρος μέσα στην καρδιά της Αθήνας, με φόντο την Ακρόπολη

    Δυστυχώς από τον 10ο αι. μ.Χ. πάνω στα αρχαία ερείπια άρχισαν να χτίζονται ιδιωτικά σπίτια, οπότε ο περισσότερος αρχαίος θησαυρός εξαφανίστηκε. Την περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 ήλθε η τελευταία καταστροφή. Ο 19ος αι. βρίσκει την αρχαία Αγορά κυριολεκτικά θαμμένη κάτω από την τότε πυκνοκατοικημένη Αθήνα.

    Ξενάγηση στην αρχαία αγορά της Αθήνας

    Η Οδός των Παναθηναίων

    Τα πρώτα βήματα στον αρχαιολογικό χώρο τα κάναμε επάνω στην οδό των Παναθηναίων την σπουδαιότερη οδό της πόλης και ήταν σαν να περπατούσαμε επάνω στις ίδιες πέτρες που περπατούσαν οι Αθηναίοι πριν 5000 χρόνια. Η Οδός των Παναθηναίων διέσχιζε διαγωνίως το κέντρο της αρχαίας Αγοράς που η αρχή της ήταν από τον Κεραμεικό και τελείωνε στην Ακρόπολη. Κατά την διάρκεια των εορτασμών των Παναθηναίων, γιορτή που γίνονταν προς τιμή της θεάς Αθηνάς και συμμετείχαν όλοι οι Αθηναίοι πολίτες, από την οδό αυτή περνούσε η μεγαλειώδης πομπή της γιορτής.

    Επισκεφθείτε το αρχαιολογικό μουσείο Αθηνών: Επίσκεψη στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών

    Βόλτα στην αρχαία Αγορά της Αθήνας
    Η οδός Παναθηναίων ακόμα και σήμερα είναι ο κεντρικός δρόμος της αρχαίας Αγοράς της Αθήνας

    Τα Παναθήναια ήταν μια γιορτή αφιερωμένη στη θεά Αθηνά, το σημαντικότερο γεγονός μετά τους Ολυμπιακούς αγώνες, μια γιορτή για όλους τους πολίτες της Αθήνας, εξου και το όνομά της. Διεξάγονταν στην πόλη κάθε τέσσερα χρόνια από το 566 π.Χ. έως τον 3ο αι. μ.Χ. και γίνονταν αθλητικοί και μουσικοί αγώνες με απονομή βραβείων. Το πρώτο βραβείο τραγουδιού με συνοδεία κιθάρας ήταν ένα χρυσό στεφάνι με σχήμα φύλων δάφνης αξίας 1000 νομισμάτων που συνοδευόταν με αμοιβή 500 νομισμάτων σε μετρητά. Ιδρυτής των Παναθηναίων ήταν ο Πεισίστρατος.

    Το Ωδείο του Αγρίππα

    Ένα συγκλονιστικό αίσθημα με συνεπήρε καθώς μπαίναμε όλο και πιο μέσα στην αρχαία Αγορά και άρχιζα να διαβάζω μανιωδώς τις ταμπέλες όπου βρίσκαμε για να μάθω όσα περισσότερα μπορούσα για αυτόν τον εκπληκτικό αρχαιολογικό χώρο.  

    Βόλτα στην αρχαία Αγορά της Αθήνας
    Κιονόκρανο από το Ωδείο του Αγρίππα σε κορινθιακό ρυθμό από τον 2ο αι.
    Ξενάγηση στην αρχαία Αγορά της Αθήνας
    Ωδείο του Αγρίππα

    Στη μέση περίπου της αγοράς το μνημείο που συναντήσαμε ήταν, όπως έγραφαν οι επιγραφές, το Ωδείο του Αγρίππα. Τα αγάλματα με τους Τρίτωνες και τους Γίγαντες που στήριζαν στην αρχαιότητα τη στοά της εισόδου του Ωδείου ήταν πραγματικά πολύ εντυπωσιακά. Το μέγεθος των αγαλμάτων συγκρινόμενο με το δικό μας ύψος αποδείκνυε πόσο μεγάλο και επιβλητικό ήταν το κτίριο.

    Επισκεφθείτε την Ολυμπία: Επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας και στο μουσείο της

    Βόλτα στην αρχαία Αγορά της Αθήνας
    Τα μεγάλα αγάλματα μπροστά στο Ωδείο του Αγρίππα στέκουν ακόμα όρθια παρά την πάροδο των αιώνων!!!

    Το Ωδείο χτίστηκε τον 1ο αι. π.Χ. και πήρε το όνομά του από τον Ρωμαίο στρατηγό Αγρίππα, στενό συνεργάτη και γαμπρό του Αυγούστου. Το Ωδείο του Αγρίππα το οποίο ήταν ένα πολυτελές διώροφο κτίριο που προοριζόταν αρχικά για μουσικές εκδηλώσεις. Εδώ δίνονταν παραστάσεις και χωρούσαν περίπου 1000 άτομα. Στα μέσα του 2ου αι. η στέγη του κατέρρευσε οπότε ξαναχτίστηκε.

    Ο Ναός του Ηφαίστου

    Καθώς κατευθυνόμασταν προς τη δυτική πλευρά της αγοράς είχε ήδη αρχίσει να φαίνεται ο Ναός του Ηφαίστου που βρίσκεται επάνω στην κορυφή του Αγοραίου λόφου. Πολύς κόσμος, τουρίστες και ντόπιοι ανηφόριζαν προς αυτόν περνώντας ανάμεσα από αρχαία ερείπια και κολόνες ριγμένες στο έδαφος. Αφού ανεβήκαμε κάποιες σκάλες προς έκπληξή μας είδαμε όταν φτάσαμε κοντά στον Ναό ένα υπέροχο οικοδόμημα πολύ καλά διατηρημένο. Συγκίνηση, δέος και υπερηφάνεια!

    Βόλτα στην αρχαία Αγορά της Αθήνας
    Το 1834 στο Ναό του Ηφαίστου πραγματοποιήθηκε η υποδοχή του βασιλιά Όθωνα στη νέα πρωτεύουσα της Ελλάδας.

    Γύρω από τον Ναό του Ηφαίστου ανασκάφτηκαν λάκκοι όπου τοποθετούνταν γλάστρες με μυρτιές και ροδιές. Κατά τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου φυτεύτηκαν τα ίδια είδη φυτών. Ο ναός ήταν περιτριγυρισμένος με σχοινιά ώστε να μην μπει κανείς στο εσωτερικό του και οι φύλακες ήταν τριγύρω για τη φύλαξη αυτού του πολύτιμου αξιοθέατου που σώζεται από τον 420 π.Χ.!!!  Ο ναός του Ηφαίστου κατά τα χριστιανικά χρόνια είχε μετατραπεί σε χριστιανική εκκλησία αφιερωμένη στον Άγιο Γεώργιο.

    Ξενάγηση στην αρχαία Αγορά της Αθήνας
    Ο Ναός του Ηφαίστου είναι γνωστός και ως Θησείο.

    Ο Ναός του Ηφαίστου είναι ένας ναός δωρικού ρυθμού με 6 κίονες στις στενές πλευρές και 12 στις μακριές. Στο εσωτερικό του έχει διώροφη κιονοστοιχία και φυλασσόταν εκεί το άγαλμα του θεού Ήφαιστου και της θεάς Αθηνάς Εργάνης. Στο  γλυπτό διάκοσμο του ναού υπήρχαν αναπαραστάσεις από τους άθλους του Ηρακλή και του Θησέα. Έτσι δημιουργήθηκε η εντύπωση πως ήταν αφιερωμένος στον ήρωα των Αθηναίων Θησέα, εξου και το δεύτερο όνομά του, Θησείο.

    Η θέα από τον Ναό του Ηφαίστου ήταν υπέροχη. Στα πόδια μας μπροστά όλη η έκταση της αρχαίας Αγοράς και στο βάθος η Ακρόπολη με τον Παρθενώνα. Τι περισσότερο περιμέναμε να δούμε;

    Βόλτα στην αρχαία Αγορά της Αθήνας
    Από τον Αγοραίο λόφο όπου βρίσκεται ο Ναός του Ηφαίστου η θέα είναι εκπληκτική προς τον αρχαιολογικό χώρο και τον βράχο της Ακρόπολης
    Ξενάγηση στην αρχαία Αγορά της Αθήνας
    Βόλτα στην αρχαία Αγορά της Αθήνας 37

    Επισκεφθείτε τον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών: Δελφοί, το κέντρο του αρχαίου κόσμου

    Ξενάγηση στην αρχαία Αγορά της Αθήνας
    Ο Ναός του Ηφαίστου του 5ου αι. π.Χ. είναι ένας ωραίος ναός μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο στο κέντρο της Αθήνας! Αξίζει μια επίσκεψη για να νιώσετε πως θα ήταν αν ήσουν Αθηναίος πολίτης στην Αρχαία Αθήνα

    Ο ναός ήταν αφιερωμένος στον θεό Ήφαιστο που ήταν προστάτης της σιδηρουργίας, ενώ η Αθηνά ως Εργάνη ήταν προστάτης των τεχνιτών και ιδίως των αγγειοπλαστών και των μεταλλουργών. Ακόμα και σήμερα υπάρχει η οδός Ηφαίστου στο Μοναστηράκι και φυσικά σε όλη τη γύρω περιοχή υπήρχαν και υπάρχουν εργαστήρια μεταλλουργίας.

    Ξενάγηση στην αρχαία Αγορά της Αθήνας
    Στο εσωτερικό του Ναού του Ηφαίστου υπήρχαν τα αγάλματα του Ηφαίστου και της Αθηνάς με ζωντανά χρώματα επάνω σε κοινό βάθρο.

    Επισκεφθείτε στην Πελοπόννησο το θέατρο της Επιδαύρου: Το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου και το Ασκληπιείο

    Η φαντασία μας οργιάζει μέσα στην αρχαία Αγορά της Αθήνας

    Η βόλτα μας στην δενδρόφυτη αρχαία αγορά, από τον λόφο του αγοραίου Κολωνού που βρίσκεται ο ναός του Ηφαίστου μέχρι τη Στοά του Αττάλου αλλά και προς το βυζαντινό εκκλησάκι των Αγίων Αποστόλων μας έφερε στο νου εικόνες από την εποχή που η αρχαία Αγορά βρισκόταν στην ακμή της. Καθίσαμε σε ένα παγκάκι και απολαύσαμε τη μεγάλη ιστορία της Αρχαίας Αθήνας να ξεδιπλώνεται μπροστά μας!!

    Ξενάγηση στην αρχαία Αγορά της Αθήνας
    Η βόλτα μας στην αρχαία Αγορά ήταν μαγευτική, αλλά και …εκπαιδευτική

    Η φαντασία μας οργίασε και σκεφτήκαμε πως αν ζούσαμε στο Χρυσό Αιώνα του Περικλή (5ος αι π.Χ.) σίγουρα εδώ θα συναντούσαμε τον Σοφοκλή και το Ευριπίδη, τον Αριστοφάνη και τον Θουκυδίδη να συζητούν κάτω από τη δροσερή σκιά μιας στοάς και θα ακούγαμε τον Σωκράτη να διαλέγεται με τον Πλάτωνα. Δίπλα τους θα βρίσκονταν άνδρες ελεύθεροι και δούλοι, πωλητές αλλά και ταχυδακτυλουργοί που θα επιδείκνυαν την τέχνη τους. Δεν θα έλειπαν βέβαια και οι θυσίες που έκαναν οι Αθηναίοι προς τους θεούς στα διάφορα θρησκευτικά οικοδομήματα τα αφιερωμένα στους 12 θεούς, όπως στον ναό του Άρη, του Απόλλωνα, του Δία, της Αθηνάς και του Ηφαίστου που βρίσκονταν διάσπαρτοι μέσα στην Αγορά (ερείπια αυτών των ναών υπάρχουν έως και σήμερα).

    Βόλτα στην αρχαία Αγορά της Αθήνας
    Η αρχαία Αγορά της Αθήνας είναι από τα αξιοθέατα που όλοι, επισκέπτες και κάτοικοι της Αθήνας, πρέπει να επισκεφθούν

    Καθίσαμε σε ένα παγκάκι από τα πολλά που διαθέτει ο χώρος και απολαύσαμε το τοπίο αναζητώντας συνάμα τη μεγάλη ιστορία αυτή της πόλης που ξεδιπλώνονταν μπροστά σας. Όταν δε, φτάσαμε και στα αγάλματα των δύο μεγάλων φιλόσοφων της αρχαιότητας Σωκράτη και Κομφούκιου που βρίσκονται σχεδόν στο κέντρο της Αγοράς, τότε ήρθαν στο νου μας και η ρήση του Σωκράτη που μας έχει στιγματίσει ήδη από τα μαθητικά μας χρόνια, το γνωστό «εν οίδα ότι ουδέν οίδα». “Ένα γνωρίζω ότι δεν γνωρίζω τίποτα”, θέλοντας να τονίσει πως η γνώση αποκτάται μόνο όταν παραδεχτεί κανείς την άγνοιά του.

    Βόλτα στην αρχαία Αγορά της Αθήνας
    Επιβλητικά τα αγάλματα του Σωκράτη και του Κομφούκιου όσο και η θέση της τοποθέτησή τους στο μέσον της αρχαίας αγοράς των Αθηνών

    Επισκεφθείτε με τα παιδιά σας: Επίσκεψη με τα παιδιά στην ανακαινισμένη Εθνική Πινακοθήκη και Ξεναγός των παιδιών μου στην Ακρόπολη και στο νέο μουσείο της Ακρόπολης

    Ποιο όμως είναι το δέσιμο αυτών των δυο μεγάλων φιλοσόφων του χθες και του σήμερα που κοσμούν τον χώρο της αρχαίας Αγοράς των Αθηνών; Για τον Σωκράτη γνωρίζουμε όλοι πως ήταν ένας Αθηναίος φιλόσοφος που θεωρείται ο ιδρυτής της Δυτικής φιλοσοφίας, χρησιμοποιώντας τη διαλεκτική μέθοδο για τις συζητήσεις που έκανε δημοσίως με τους μαθητές του, ενώ ο Κομφούκιος ήταν από τις μεγάλες αυθεντίες του 20ου αι. για την ιστορία της κινεζικής σκέψης που οι διδασκαλίες και η φιλοσοφία του επηρέασαν βαθιά τη ζωή και τη σκέψη της Ανατολικής Ασίας.

    Τα γλυπτά με τίτλο «Κομφούκιος & Σωκράτης: μια συνάντηση» είναι δωρεά από το Μουσείο Τέχνης της Κίνας για να εορταστούν οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών που έκλεισαν 50 χρόνια το 2022. Ας μείνουν για πάντα στο μυαλό μας τα λόγια του Κομφούκιου, «ένα ταξίδι χιλίων μιλίων ξεκινά με ένα μόνο βήμα», και του Σωκράτη, «το πιο πολύτιμο απόκτημα είναι ένας σταθερός φίλος».

    Η βόλτα μας στην αρχαία Αγορά της Αθήνας συνεχίζεται…

    Το 1931 η Αμερικανική Αρχαιολογική Σχολή αρχίζει να κάνει ανασκαφές και εμφανίζονται τα θεμέλια των περισσοτέρων κτιρίων αυτά που βλέπουμε εμείς σήμερα. Ο Ναός όμως του Ηφαίστου (Θησείο) που διατηρείται σε καλή κατάσταση και η αναστηλωμένη Στοά του Αττάλου σήμερα ανταμείβουν με την ομορφιά τους κάθε επισκέπτη όπως και εμάς. Αυτό το δεύτερο σπουδαίο αξιοθέατο της Αρχαίας αγοράς της Αθήνας σκοπεύαμε τώρα να επισκεφθούμε.

    Βόλτα στην αρχαία Αγορά της Αθήνας
    Η αρχαία Αγορά, η Στοά του Αττάλου και ο ναός του Ηφαίστου δίνουν στον κάθε επισκέπτη ένα σύνολο της αρχαίας ελληνικής ιστορίας.

    Ο Θόλος στην αρχαία Αγορά της Αθήνας

    Πριν όμως από αυτό καθώς περπατούσαμε διαβάζοντας τις επιγραφές των ερειπίων έπεσε το μάτι μας στα ερείπια βάσης ενός κυκλικού κτιρίου. Ήταν ο Θόλος. Ένα οικοδόμημα όπου συγκεντρώνονταν τα μέλη της πρυτανεύουσας φυλής και φυλάσσονταν τα επίσημα μέτρα και σταθμά για τη ζύγιση των προϊόντων (τα ευρήματα αυτά βρίσκονται στο μουσείο της Στοάς του Αττάλου), τα οποία έφεραν την ένδειξη “δημόσιον” που δήλωνε πως ήταν τα επίσημα μέτρα του κράτους.

    Βόλτα στην αρχαία Αγορά της Αθήνας
    Στη βόλτα μας στην αρχαία Αγορά της Αθήνας  μάθαμε από πρώτο χέρι τη μεγάλη ιστορία της πόλης των Αθηνών.

    Κάντε βόλτα στα Αναφιώτικα, τη συνοικία κάτω από την Ακρόπολη: Αναφιώτικα, βόλτα στη γειτονιά της Πλάκας

    Μπροστά από τον Θόλο βρίσκονταν τα ερείπια του μνημείου των επωνύμων ηρώων και όπως έγραφε η επιγραφή, σε αυτό το επίμηκες βάθρο υπήρχαν χάλκινοι ανδριάντες των ηρώων οι οποίοι είχαν δώσει τα ονόματά τους στις 10 αθηναϊκές φυλές.

    Οι κρήνες και η κλεψύδρα στην αρχαία αγορά της Αθήνας

    Δεν θα μπορούσα να παραλείψω να σας μιλήσω και για την κρήνη που είδαμε καθώς περπατούσαμε ανάμεσα στα αρχαία ερείπια. Οι επιγραφές, όπως σας είπα, έπαιζαν καθοριστικό ρόλο ώστε να μπορούμε να καταλάβουμε τι ήταν αυτό που βλέπαμε. Έτσι, η επιγραφή που διάβαζα έλεγε, πως εκεί ήταν τα θεμέλια της νοτιοδυτικής κρήνης η οποία εικάζεται πως είναι μια από αυτές που κατασκεύασαν ο Πεισίστρατος και οι γιοι του για να υδροδοτήσουν την Αγορά.

    Ήδη από τον 6ο αι π. Χ. φρόντισαν με ποιον τρόπο θα έχει νερό η Αθήνα. Κατασκεύασαν υδραγωγείο για τη μεταφορά νερού από τον Λυκαβηττό και τον Υμηττό και μέσα από αγωγούς λαξευμένους στα βράχια υδροδότησαν την πόλη τους. Μέσα στην αγορά βρέθηκαν τέτοιοι αγωγοί που έφταναν έως και την κρήνη.

    Βόλτα στην αρχαία Αγορά της Αθήνας
    Στο σημείο αυτό στην αρχαία αγορά της Αθήνας η ταμπέλα έγραφε “κλεψύδρα”. Ήταν το υδραυλικό ρολόι τους.

    Η κλεψύδρα χρησιμοποιόταν για τη μέτρηση του χρόνου στις μη ηλιόλουστες μέρες και κατά τη διάρκεια της νύχτας. Λειτουργούσε με τη συνεχή ροή νερού από ένα δοχείο που βρισκόταν σε υψηλότερη στάθμη σε ένα άλλο δοχείο χαμηλότερης στάθμης. Η Κλεψύδρα ήταν ανεξάρτητη από την κίνηση των ουρανίων σωμάτων και ο χρόνος μπορούσε να μετρηθεί με ακρίβεια της τάξης ακόμα και δευτερολέπτων.

    Το βυζαντινό εκκλησάκι των Αγίων Αποστόλων

    Μετά από μια πολύωρη μεγάλη βόλτα μέσα στον αρχαιολογικό χώρο είπαμε να ξεκουραστούμε κάτω από τη σκιά του μεγάλου δέντρου μπροστά από την εκκλησία.

    Ξενάγηση στην αρχαία Αγορά της Αθήνας
    Βόλτα στην αρχαία Αγορά της Αθήνας 38

    Η μικρή εκκλησία είναι αφιερωμένη στους 12 Αποστόλους και χτίστηκε τον 11ο αι. πάνω στα ερείπια της νοτιοανατολικής κρήνης μέσα στην Αγορά ως ενοριακός ναός της βυζαντινής συνοικίας της περιοχής.

    Βόλτα στην αρχαία Αγορά της Αθήνας
    Η βυζαντινή μικρή εκκλησία των 12 Αποστόλων μέσα στην αρχαία αγορά της Αθήνας

    Ο ναός των 12 Αποστόλων είναι πετρόκτιστος, μια μικρογραφία ενός βυζαντινού ναού με τρούλο. Στο εσωτερικό του διασώζονται εξαιρετικές τοιχογραφίες.

    Βόλτα στην αρχαία Αγορά της Αθήνας
    Σωζόμενες τοιχογραφίες στο εσωτερικό του βυζαντινού μικρού ναού των 12 Αποστόλων μέσα στην Αρχαία αγορά της Αθήνας

    Επισκεφθείτε την καστροπολιτεία του Μυστρά: Μυστράς: ταξίδι στη βυζαντινή καστροπολιτεία

    Καθώς εξερευνούσαμε ακόμα τον κύριο χώρο της αρχαίας Αγοράς των Αθηνών συναντήσαμε θεμέλια κτιρίων και κολόνες σε ευθεία γραμμή. Τι να ήταν άραγε; Κατά την αρχαιολογική ανασκαφή σύμφωνα με τη δόμηση και την τοποθέτηση των πλακών αποφάνθηκαν οι αρχαιολόγοι πως ήταν Στοές που ανά τους αιώνες είχαν και διαφορετική χρήση. Οικοδομήματα δηλαδή που στηρίζονταν σε κολόνες, δεν ήταν στεγασμένα και περιβάλλονταν από ορθογώνια αυλή. Παράδειγμα η Βασίλειος Στοά του 300 π.Χ. που ήταν η έδρα του Άρχοντα Βασιλέα του δεύτερου σε ιεραρχία της αθηναϊκής κυβέρνησης υπεύθυνου για τα θρησκευτικά καθήκοντα και τους νόμους και η Στοά του Ελευθερίου Διός αφιερωμένη στο Δία ως προστάτη της ελευθερίας.

    Ξενάγηση στην αρχαία Αγορά της Αθήνας
    Στη βόλτα μας στον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Αγοράς κατατοπιστήκαμε από τα στοιχεία που αναγράφονται στις ταμπέλες μπροστά από τα ερείπια των αρχαίων κτιρίων ώστε να γνωρίζουμε τι ήταν αυτά που βλέπαμε

    Επισκεφθείτε το μουσείο της Βεργίνας. Θα εκπλαγείτε από το μουσείο και τα εκθέματα από τα χρόνια του Μεγάλου Αλεξάνδρου: Βεργίνα: στο Μουσείο των Βασιλικών Τάφων

    Η Στοά του Αττάλου

    Πολλές στοές βρίσκονται σε μορφή ερειπίων μέσα στην αρχαία Αγορά της Αθήνας, μια όμως είναι ένα πραγματικό κόσμημα μέσα στον αρχαιολογικό χώρο. Είναι η Στοά του Αττάλου που έχει αναστηλωθεί (1953- 56) για να τη βλέπουμε σήμερα όλοι μας και να θαυμάζουμε την αρχιτεκτονική των αρχαίων Αθηναίων πολιτών.

    Η στοά του Αττάλου χτίστηκε το 159-138 π.Χ. από τον βασιλιά της Περγάμου ‘Ατταλο Β΄ ως φόρο τιμής για την πόλη που διατηρούσε την αίγλη της αλλά και για τη δική του προβολή. Η Στοά είναι μαρμάρινη, διώροφη με 45 δωρικούς κίονες στην πρόσοψη και 22 ιωνικούς στο εσωτερικό της. Το μήκος της είναι 116,5 μ. και το πλάτος της 13,28μ.

    Ξενάγηση στην αρχαία Αγορά της Αθήνας
    Η Στοά του Αττάλου είναι ένα από τα ωραιότερα δείγματα ελληνιστικής Στοάς

    Η Στοά του Αττάλου ήταν εμπορικό κέντρο με 42 χώρους που στεγάζονταν καταστήματα αλλά ήταν και το ιδανικό μέρος για περίπατο αφού ήταν στεγασμένη. Οι πολίτες προστατεύονταν από τη βροχή και εύρισκαν δροσιά τους καλοκαιρινούς μήνες. Στο εσωτερικό της Στοάς συζητούσαν, σχολίαζαν και δίδασκαν οι φιλόσοφοι.

    Ξενάγηση στην αρχαία Αγορά της Αθήνας
    Η αναστηλωμένη Στοά του Αττάλου δίνει μια εικόνα για το πώς ήταν οι Στοές που ήταν τα πιο πολυχρησιμοποιούμενα κτίρια της αρχαιότητας
    Ξενάγηση στην αρχαία Αγορά της Αθήνας
    Βόλτα στην αρχαία Αγορά της Αθήνας 39

    Γνωρίστε τα στέκια της νυκτερινής Αθήνας: Γνωρίζοντας τα in στέκια της Αθήνας με την Athens Urban Adventures

    Η βιβλιοθήκη στην αρχαία αγορά της Αθήνας

    Δίπλα στη Στοά του Αττάλου χτίστηκε κατά τη ρωμαϊκή εποχή η Βιβλιοθήκη του Πανταίου. Ανάμεσά τους υπήρχε Στοά η οποία οδηγούσε από την αρχαία αγορά στη νέα ρωμαϊκή αγορά που χτίστηκε μετά τα μέσα του 1ου αι. π.Χ. και μετά τον 3ο αι. μ. Χ. ήταν πλέον το νέο εμπορικό κέντρο της Αθήνας.

    Σε μια λίθινη στήλη βρέθηκαν κανόνες σύμφωνα με τους οποίους λειτουργούσε η βιβλιοθήκη. Ένας από αυτούς έγραφε: «Κανένα βιβλίο δεν πρέπει να βγαίνει έξω από τη βιβλιοθήκη».

    Το Μουσείο της αρχαίας Αγοράς της Αθήνας

    Στο αναστηλωμένο κτίριο της Στοάς του Αττάλου του 2ου αι. π.Χ. στεγάζεται και το Μουσείο της αρχαίας Αγοράς της Αθήνας. Με το ίδιο εισιτήριο εισόδου επισκεφθήκαμε και το Μουσείο. Μοναδικά εκθέματα και αντικείμενα από την καθημερινή ζωή των ανθρώπων, ταφικά μνημεία και αγάλματα που βρέθηκαν κατά τις ανασκαφές από τα προϊστορικά χρόνια έως και τον 10ο αι. μ.Χ. Τα ερυθρά αγγεία του 3000 π.Χ. μαρτυρούν πόσο παλιά είχε κατοικηθεί η Αθήνα.

    Βόλτα στην αρχαία Αγορά της Αθήνας
    Η ονομαζόμενη “πυξίδα”από τη γεωμετρική εποχή που χρησιμοποιούνταν ως δοχείο για αποθήκευση στερεών προσφορών. Βρέθηκε σε γυναικείο τάφο εντός της αρχαίας αγοράς της Αθήνας. Τα αλογάκια στη λαβή ίσως υποδηλώνουν την αριστοκρατική καταγωγή της νεκρής, όπως αναφέρεται στην επιγραφή

    Ένα αξιόλογο έκθεμα στο μουσείο είναι ο τάφος και τα ευρήματα που βρέθηκαν μέσα σε τάφο Αθηναίας του 850 π.Χ. όπως σκουλαρίκια, χρυσά δακτυλίδια και αγγεία.

    Βόλτα στην αρχαία Αγορά της Αθήνας
    Ο τάφος της Αθηναίας όπως ανασκάφτηκε με τα προσωπικά της αντικείμενα από το έτος 850 π.Χ.

    Ακόμα βρέθηκαν όστρακα με ονόματα πολιτικών, μέτρα και σταθμά για τις εμπορικές συναλλαγές και πολλά άλλα.

    Βόλτα στην αρχαία Αγορά της Αθήνας
    Όστρακα που προορίζονταν για οστρακοφορία του Θεμιστοκλή το έτος 482 π.Χ. και βρέθηκαν μέσα σε ένα πηγάδι, όπως αναφέρεται στην επιγραφή
    Βόλτα στην αρχαία Αγορά της Αθήνας 32
    Το Μουσείο της αρχαίας Αγοράς αν και είναι μικρό σε μέγεθος με τα ευρήματά του καλύπτει χρονολογικά όλες τις περιόδου.

    Ταξιδέψτε και γνωρίστε τις Μυκήνες: Ξενάγηση στις Μυκήνες: αρχαιολογικός χώρος και μουσείο

    Όλα τα είδαμε με πολύ ενδιαφέρον και δεν παραλείψαμε να βγάλουμε φωτογραφίες στα αξιόλογα έργα τέχνης  στα μεγάλα αγάλματα που βρίσκονται έξω από το μουσείο.

    Στη Στοά Αττάλου, στην αρχαία αγορά της Αθήνας, στις 16 Απριλίου 2003, πραγματοποιήθηκε η τελετή υπογραφής της συνθήκης προσχώρησης των δέκα νέων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Στο επάνω όροφο του Μουσείου εντυπωσιαστήκαμε από τις μακέτες του αρχαιολογικού χώρου που εκτίθενται προς κατανόηση του χώρου των επισκεπτών. Η κάθε μακέτα έδειχνε ανά χρονολογική σειρά τα οικοδομήματα που υπήρχαν και ποια χτίζονταν και μεγάλωνε η αρχαία Αγορά μέσα στους αιώνες που λειτουργούσε.

    Ξενάγηση στην αρχαία Αγορά της Αθήνας
    Μια από τις πολλές μακέτες που υπάρχουν στον επάνω όροφο της Στοάς Αττάλου

    Περάσαμε ένα ολόκληρο πρωινό ανακαλύπτοντας όλο τον αρχαιολογικό χώρο της Αγοράς. Με τη βόλτα μας αυτή ακολουθήσαμε τα βήματα των αρχαίων Αθηναίων όπου συγκεντρώνονταν καθημερινά για να αγοράσουν και να πουλήσουν τα αγαθά τους αλλά και για να ανταλλάξουν ιδέες, να ασκήσουν κριτική στην κυβέρνηση ή απλώς να συζητήσουν. Όχι μόνο ήταν πολύ ενδιαφέρουσα η βόλτα που κάναμε ανάμεσα στα αρχαία ερείπια μα ήταν και απολαυστική γιατί περπατήσαμε όλη την αρχαία Αγορά σαν να βρισκόμασταν μέσα σε ένα πάρκο πολύ καλά διαμορφωμένο με πολλά μέρη ξεκούρασης μετά από το πολύωρο περπάτημα.

    Ξενάγηση στην αρχαία Αγορά της Αθήνας
    Όσες φορές και να περπατήσω στην παλιά Αθήνα πάντα είναι σαν να περπατάω και να κάνω βόλτα για πρώτη φορά. Κάθε φορά όλο και κάτι μαθαίνω και κάθε φορά μου θυμίζει το πόσο όμορφη πόλη είναι και πόσα μυστικά και ομορφιές κρύβει!

    Εσείς έχετε επισκεφθεί την αρχαία Αγορά της Αθήνας; Εάν ναι, πείτε μου τις εντυπώσεις σας, εάν όχι, σας προτείνω με την πρώτη ευκαιρία να το κάνετε. Θα είναι για εσάς μια ευκαιρία να περπατήσετε στα χνάρια των αρχαίων Ελλήνων αλλά και για τα παιδιά σας να δουν από κοντά όλα αυτά που μαθαίνουν στο μάθημα της ιστορίας στο σχολείο τους.

    Με αγάπη

    μαμά Μαρία από το Ανθομέλι

    Pin it for later

    Η αρχαία Αγορά της Αθήνας είναι ένας αρχαιολογικός χώρος. Αξιοθέατα είναι ο Ναός του Ηφαίστου (Θησείο) και η Στοά Αττάλου και το Μουσείο.

    Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.

    mama Maria
    mama Maria
    Γεια σας! Είμαι η Μαρία, μητέρα της Κατερίνας και της Κάλης Εδώ και και χρόνια ταξιδεύουμε με το σύζυγό μου σε όλη την Ευρώπη και την Ελλάδα με το αυτοκινούμενό μας. Έχουμε επισκεφθεί μεγάλες και μικρές πόλεις, χωριά απόμερα και χωριά διάσημα, έχουμε γνωρίσει αξιοθέατα και μνημεία που δεν θα μπορούσαμε να τα γνωρίσουμε με διαφορετικό τρόπο. Τις ταξιδιωτικές αυτές εμπειρίες, πλαισιωμένες με δικές μας φωτογραφίες, ιστορικά στοιχεία και εξτρά πληροφορίες τις γράφω με το όνομα μαμά Μαρία και θα τις βρείτε στην κατηγορία ΤΑΞΙΔΙΑ του blog anthomeli

    5 ΣΧΟΛΙΑ

    1. True blogging at its finest! Μαμά Μαρία, μπορώ να πω άφοβα πως όχι μόνο έμαθα τα πάντα γύρω απ’ την Αρχεία Αγορά της Αθήνας, αλλά νιώθω κιόλας πως την είδα από κοντά με τις αναλυτικές σου περιγραφές και φωτογραφίες!! Σίγουρα μπαίνει στη λίστα με τα μέρη που θα επισκεφτώ την επόμενη φορά.

      • Παναγιώτη σ ευχαριστώ πολύ για το πραγματικά υπέροχο σχόλιό σου. Με ενθουσίασε γιατί είναι λόγια που προέρχονται από έναν άνθρωπο όπως εσύ που είναι γνώστης του blogging. Είναι γεγονός πως στα κείμενά μου καταθέτω την ψυχή μου, τα προσωπικά μου βιώματα και ιστορικά γεγονότα που ενδιαφέρουν τον αναγνώστη για το θέμα που γράφω. Η αρχαία αγορά της Αθήνας είναι ένας χώρος που πρέπει να επισκεφθούν όλοι οι Έλληνες και όχι να δημιουργείται ουρά αναμονής στο ταμείο εισιτηρίων μόνο από τουρίστες. Πολύ σωστά σχολιάζεις πως την επόμενη φορά στην Αθήνα θα επισκεφθείς και εσύ την αρχαία αγορά τον τόπο που γεννήθηκε η δημοκρατία και δίδαξαν οι μεγάλοι Έλληνες φιλόσοφοι, εξ άλλου είναι δίπλα στο Μοναστηράκι που ούτως ή άλλως θα βολτάρεις εκεί. Τώρα ξέρεις!!!!

        • “και όχι να δημιουργείται ουρά αναμονής στο ταμείο εισιτηρίων μόνο από τουρίστες”, δυστυχώς ένα από τα κακά που έχουμε ως Έλληνες είναι να ξεχνάμε να επισκεφτούμε τα ίδια τα δικά μας χρυσάφια!! Επόμενη στάση ωστόσο θα είναι το Πήλιο, για το οποίο διάβασα το άρθρο σας “Στις Μηλιές με το τρενάκι του Πηλίου”, αλλά κάτι μου λέει πως στο τρενάκι δεν γίνεται να ανέβει το ποδηλατάκι, οπότε μάλλον θα το πάρω από πίσω με το ποδήλατο

          • Σου εύχομαι να περάσεις καλά στο Πήλιο που θα πας διακοπές. Είναι ένας υπέροχος τόπος που συνδυάζει βουνό και θάλασσα. Όσο για τη διαδρομή με τον “Μουτζούρη” εγώ προτείνω να την κάνεις και είναι σίγουρο πως θα σε ανταμείψει για την επιλογή σου. Εξάλλου είναι κάτι που θα θυμάσαι από το Πήλιο. Σου προτείνω ακόμα να πας έως και το Τρίκερι και να πιεις ουζάκι στην Αγία Κυριακή.

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    Διαβάστε Επίσης